Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Bolje reći Octavia je tu raketa 110 KW, 250 Nm, 8.5 s do 100 i max 230, plus lakša od Golfa.
Golf 85 KW, 300 Nm, 10.7 s do 100 i max 202.
Možda jedino 2.0 tdi sa stage 1 može prići ovom 1.5 TSI.
Malo stvari cijenim kod VW ali 1.5 TSI je dobar.
Opet da ponovim iz prethodnog posta, 115 konja i tifusar i tedei su spori, mk prica bajke da taj tedei ide.
ide ako sibas brzine na 2500, preko toga je ravna linija
Klasicna varka momenta i turbo laga, cimne te i mislis da ides pa zoves dizel od 115 konja raketom za benzin od 115 konja, a on cak i koju desetinku sporiji.
Evolution_IV wrote: ↑27/08/2024 22:55
treba reci da ce dizelcina na autoputu dosta manje trosit na vecim brzinama, al ces zato cesce dosipat ADblue smetljiste
Do 140 je razlika mala.
Da su tehnicki ozbiljni ovaj zadnji tedei sa duplim adblue-om bi dugorocno kostao kao da trosi 10 litara
Znam da je prije nekoliko dana izasao najnoviji Nissan Qashqai model 2024 ali mene interesuje Qashqai 2021 model gdje mu svi motori idu na 1,3, jel ga neko ima i kako mu se dojmi.
Imao sam priliku da ga vozim jedno 2 minute i zaista je bila uzivancija, kabina jako tiha i s obzirom na velicinu jako je okretan. Ali steta sto nisam mogao duze da ga testiram...
Qwerty1234 wrote: ↑27/08/2024 23:37
I nisu isti ti motori.
U generaciji golfa 6. Razlika izmedju 103 i 125 kw je u diznama, turbu i interkuleru, sto ja znam.
Tako je i kod ostalih generacija, plus motori sa 2 turba.
I uvijek su te jace verzije, pogotovo sa dva turba, nepouzdanije
Sto se tice tih sa 2 turba, vjrv si upravu.
Dosta je to kompleksnija masina samim time.
U generaciji golfa 7 najjaca verzija sa jednim turbom tzv GTD od 135kw jeste nepouzdaniji od 110kw
U starihoj generaciji, 125 i 103 kw nemaju razlike u pouzdanosti.
Ja kad bih birao između Octavia 1.5. TSi 150 KS i Golfa 8 110 KS 2.0 TDI, uvijek bih išao na benzinca osim ako ne nisam trgovački putnik pa stalno na putu. Dizelova prednost 2 litra manje potrošnje u gradu je zanemariva kad skontaš koliko su bolešljivi euro 6 dizeli. Na auto putu vrlo slično troše i jedan i drugi do ograničenja.
Neki dan pratim vaše čuđenje da 1.5 TSI troši 9-10 u gradu i to je kao puno, budalaština ljudi to je 150 KS.
Ljudi dragi atmosferci benzinci slične snage su samo jednu generaciju prije trošili 30% više goriva.
Ra niji 2.0 TDI sve preko 150 KS, znači 170, 175, 177, 190 i 240 su bili jako upitne trajnosti sa ozbiljnim manama tipa trošenja ulja ili lomljenja bregasti, ne sve serije ali nije bilo zanemarivo i to govorimo o problemima prije ad blue sranja.
Prosjecno laganje je za oko 100-150 litara (tabela na pola stranice), neki rijetki modeli (ukljucujuci tricu sedan ali ne i hatch) imaju u katalogu stvarnu zapreminu.
Octavia karavan ima stvarnih 505 litara (kataloski 640), limuzina minimalno 50 manje.