Sta vas najvise nervira kod vozaca

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
daxon

#3326 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by daxon »

direstraits0078 wrote:S tim sto se u pravilu u raskrsnicu ne ulazi ukoliko se kroz raskrsnicu ne moze proci, stop linija sluzi izmedju ostalog i za ove stvari.
Naravno, to sam i napisao.
daxon wrote: Ovo se najčešće dešava kada vozači ulaze u već blokiranu raskrsnicu pa je ne napuste zbog gužve koju su uzrokovali, a u međuvremenu dođe do promjene na semaforu.
Inače, gužve najčešće i nastaju zbog vozača koji ulaze u već blokiranu raskrsnicu, koju onda ne mogu napustiti za vrijeme intervala u kojem su ušli, te tako blokiraju one kojima se otvorilo zeleno, koji opet navale u blokiranu raskrsnicu i nastane krkljanac.
Najčešći uzrok zastoja u Sarajevu, nije prevelik broj automobila, niti mala propusnost saobraćajnica, već upravo ponašanje sudionika u saobraćaju.
Ovo se najbolje može vidjeti i uvjeriti se u ovo što pišem, na MD ili "Mevlidovoj" raskrsnici radnim danom u periodu između 16 i 17 h.
Amazonka27

#3327 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Amazonka27 »

AstorH wrote:Kako covjek nekad misli da zna sve, evo primjer.
Ja ovih dana idem na polaganje za Cod95 u prometnu skolu u HR, ovo sto traze u EU sad od 9og mj. za C,E,D kat. I nas 25 na predavanju, svi imamo E ili D kat, i sad neki se nasao pametovat kako se izmisljaju zakoni to tako nije bilo prije itd. veli mu profesor prometne skole mi sada pricamo o EU ne o YU, i uze kredu i nacrta situaciju na kruznom ovakvu kao sto sam ja i upita ga ko ima prednost?
Sta vi mislite, ali bez pomoci google-a i kojekakvih knjiga?

Image

Sent from my iPad using Tapatalk
Koliko traka ima ovaj rotor?
meni je logicno da prednost ima onaj ko je u rotoru...

Haman zajeb...evo fino objasnjeno
http://ltablice.com/pravila-saobracaja/ ... znim-tokom
_mufljuz_

#3328 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by _mufljuz_ »

citroen xm wrote:Ah, probah i te automatike i to savremene, odlične. Ne bi ga ja nikada poželio. Meni vožnja nije uživanje bez pedale kvačila i desne ruke na mjenjaču.
Nije tu stvar valja li ili ne. Valja i manuelac i automatik. Stvar je samo ličneželje ili potrebe za nečim.
pit'o bi ja tebe jaro sta bi pozelio da te zatekne guzva u kojoj je svakih 5m stani kreni, 25 km daljine a predjes u sat i po vremena - traj'o bi ti druk lezaj i lamela k'o tifa na koncertu :mrgreen: ....
quarterback

#3329 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by quarterback »

_mufljuz_ wrote:traj'o bi ti druk lezaj i lamela k'o tifa na koncertu :mrgreen: ....
:lol: :lol: :lol: :thumbup:
mefistofilis

#3330 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mefistofilis »

citroen xm wrote:Ah, probah i te automatike i to savremene, odlične. Ne bi ga ja nikada poželio. Meni vožnja nije uživanje bez pedale kvačila i desne ruke na mjenjaču.
Nije tu stvar valja li ili ne. Valja i manuelac i automatik. Stvar je samo ličneželje ili potrebe za nečim.
vozao i ja jednom, i kako sam vozio sve sebi govorio u kojoj sam brzini. :D nikako nisam mogao da predem preko toga da samo stisnes gas i ides. mada nije ni losa stvar. jedino me napatilo kod paljenja :-)
_mufljuz_

#3331 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by _mufljuz_ »

mefistofilis wrote:
vozao i ja jednom, i kako sam vozio sve sebi govorio u kojoj sam brzini. :D nikako nisam mogao da predem preko toga da samo stisnes gas i ides. mada nije ni losa stvar. jedino me napatilo kod paljenja :-)
sto? jesi l pritisko kvacilo bez kocnice? :mrgreen:
mefistofilis

#3332 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mefistofilis »

:lol: :lol: :lol: nisam
nego moras u ono P staviti pa kocnicu pritisnuti pa onda "verglati" :D (ako se dobro sjecam). bog me ubio ako se sjecam kako sam to auto upalio :lol:
_mufljuz_

#3333 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by _mufljuz_ »

mefistofilis wrote::lol: :lol: :lol: nisam
nego moras u ono P staviti pa kocnicu pritisnuti pa onda "verglati" :D (ako se dobro sjecam). bog me ubio ako se sjecam kako sam to auto upalio :lol:
moras bez kvacila upalit automatik inace ne ide :mrgreen:
citroen xm

#3334 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by citroen xm »

Ma svaki dan sam u nekoj gužvi. Ne smeta mi pritiskanje kvačila, a i traje mi poprilično.
Nije automatik loš, odličan je to sklop samo što meni ne leži.
Mlad i Nevin

#3335 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Mlad i Nevin »

Nema mi veceg rahatluka otkako vozam svog starog automatika. Najljepse je kad stavis u D i usput dok vozis mozes zapalit, pojest nesto, kopat nos, podrpat se po ćuni ili dragu malo između nogu :D
MOSALJOZE

#3336 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by MOSALJOZE »

off je,ali 2 stvari su me uvijek zanimale kod automatika
1.kako se auto ponaša kod preticanja,jel mu treba da se pokrene ili odma reaguje??
2.kad stanete na semafor osjeti li se "guranje" auta pa ga morate drzati na kočnici?
klaki

#3337 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by klaki »

MOSALJOZE wrote:off je,ali 2 stvari su me uvijek zanimale kod automatika
1.kako se auto ponaša kod preticanja,jel mu treba da se pokrene ili odma reaguje??
2.kad stanete na semafor osjeti li se "guranje" auta pa ga morate drzati na kočnici?
1. znam da kad mu naglo spucas gas, on spusti brzinu i nagulis ga (kickdown) :D a sad taj odaziv zavisi sve od mjenjaca i jacine auta jbg...

2. vazda moras drzati kocnicu (sto se tice stajanja), ona u automatiku dodje nesto ko kvacilo i kocnica u jednom

u zivotu sam automatika vozio 2 kilometra, pa nemojte me ako sam sta pogrijesio :D
AstorH

#3338 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by AstorH »

Ja sam imao lose misljenje o automatiku, ali kad sam preuzeo od kolege jednu duzu dionicu puta po noci dok on odspava skuzio sam dosta prednosti. Malo je u pocetku neobicno, ali vrlo brzo se udje u semu. Krene ruka na mjenjac, noga na kvacilo, kasnije mi se to samo desavalo na raskrsnicama prepadnem se da ce se ugasit jer nisam izbacio iz brzine, a kocim.
Dobar je automatik auto, odmoris se, osjecas se ko dingospo, a i sve vise mi je pocelo smetat ono manualno saltanje. Nekad mi je to bio cejf, vise nije, jer dopizdi ponavljanje jedne te iste radnje da je ne znam sta u pitanju. Sljedece auto necu ja saltati sigurno.

MOSALJOZE

#3339 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by MOSALJOZE »

Ma kad ti njega u nizi prijenos pa po gasu......
AstorH

#3340 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by AstorH »

To mi je bilo zanimljivo do 25 godine. Sada mi se sve manje zuri, a sve vise uzivam u laganoj voznji. Al nismo svi isti i to je okej.

klaki

#3341 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by klaki »

AstorH wrote:To mi je bilo zanimljivo do 25 godine. Sada mi se sve manje zuri, a sve vise uzivam u laganoj voznji. Al nismo svi isti i to je okej.

Ih da ti je sad neku masinu od par stotina konja, pa da iz 6 spustis u 2 ili 3 (postepeno) i po gasu, kako bi se smijao :D

Ali inace da, automatici su cool
preludezalude

#3342 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by preludezalude »

MOSALJOZE wrote:Ma kad ti njega u nizi prijenos pa po gasu......
Kod automatika prvo ti po gasu a on ce sam u nizi prenos presaltati.
AstorH

#3343 Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by AstorH »

klaki wrote:
Ih da ti je sad neku masinu od par stotina konja, pa da iz 6 spustis u 2 ili 3 (postepeno) i po gasu, kako bi se smijao :D

Ali inace da, automatici su cool

To nije fer prema autu :) Osim ako je S sorta :D

muha_sa

#3344 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by muha_sa »

MOSALJOZE wrote:off je,ali 2 stvari su me uvijek zanimale kod automatika
imadoh automatika --ford siera.

pretice normalno, spucaš mu gas leti ko mahnit--malkice se osjeti kako šalta.

na semaforu ništa--normalno, u brdu još bolje--nema rucne niti vracanja ni milimetra nazad :D

kad parkiraš ne možeš kljuc izvadit ako ne ubaciš u P.

al što je trošiooooooooooooooooo :-) :-) da bog mili sacuva i sakloni :-) --tata ga jebal :lol: :lol:
mirzet87sa

#3345 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by mirzet87sa »

Zavisi sve od jacine gasa i obrtaja u kojim se trenutno brzina nalazi. Ukoliko se da pun gas, odnosno kickdown, brzina se salta na najnizu mogucu iz koje se vuce maximalno ubrzanje. Automatici su merak za voziti, nikad mi nisu bili jasni tipovi koji "uzivaju" u manuelcu, kanom bolje ga osjete i znaju sta bolje prija autu.. Nidje veze.
Prednost, za one koji uzivaju u sportskoj voznji, je opcija za launch control. Kod novijih automobila ima mogucnost shift paddling-a odnosno mijenjanja brzina pomocu papucica koje se nalaze sa strane volana sto u jednu ruku dodje 2u1 manuel + automatik. Novije generacije mjenjaca mijenjaju brzinu bez da osjetite "treskanje" prilikom prebacivanja. Auto uvijek mora biti u P modu prilikom gasenja, kod pojedinih automobila ne moze se izvaditi kljuc dok se mjenjac ne gurne u P a isto tako se ne moze ni upaliti. Na semaforu i guzvi mjenjac uvijek stoji u D modu sa pritisnutom kocnicom, nema potrebe gurati ga u P ili N jer se samo haba. Trosi malo vise goriva, mozda je u pola litra razlika barem kod ovih sto sam ja vozio. Et, to je to.. ukratko, sanerski
vauvau

#3346 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vauvau »

licno automatika preferiram samo radi tih guzvi i stalnog drzanja noge na kvacilu posebno ovih dizela sa NM pa pocesto bude tvrdo kao kamionsko.
ali manuelni mjenjac sa zadnjim pogonom pa kada ga vratis u manju a isti vrisne pocne se otimati eh :D
koji automatik, koji crni automatik
muha_sa

#3347 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by muha_sa »

KvaziExpert wrote:sjećate se oshkosh kamiona, dok su bili ameri ovdje, oni imaju automatski mjenjac i puno konja, cesto su se vozaci zajebavali kad je prazan, stisne do poda na semaforima i ispali ga ko raketu. još onolika grdosija grrr, .... a mi face s dvicinama, sto su to bila vremena :skoljka:

sad da mi neko da helikopter, jebat ga , kad je radijus kretanja kuća - pos'o - punica :mrgreen:

ovo je taj truck

Image

hajd priznaj da je ovo najcešce :lol: :lol:
vauvau

#3348 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by vauvau »

gdje si ti ne vidim te nema te ni kod punice :lol:
Selmir_Tz

#3349 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Selmir_Tz »

Lijepo je voziti sa manuelnim mjenjačem ali na dužim dionicama ili stalno u gradu...dosadi i smori, kreni, stani, kvačilo-kočnica-gas... :run:

Automatik je svetinja za to. Odmoriš se, ako je brdovit put ne sikiraš se ako treba stati i krenuti (posebno ako uletiš u kolonu iza kakvog šlepera), u gradu rahatluk na semaforima, lagano na kočnicu, pustiš je a on sam lagano krene, sve mirno i nježno. Uživanje. Što reče gore neko, zanimljivo je šaltanje u nižu brzinu pa po gasu kad tek položiš ali već 5-10-15 godina kasnije to postane dosadno, posebno na nezgodnim dionicama. Sledeće auto će 100% biti automatik.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#3350 Re: Sta vas najvise nervira kod vozaca

Post by Truba »

najbolje je da se izmisli nešto da samo vozi a ništa ne moraš raditi

zapravo najbolje je da kakav robot obavlja sve za nas van kuće pa i vožnju a mi da ostanemo spavati :D
Post Reply