Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Kataklinger wrote:Gledam online katalog evih Liqui Moly aditiva u AS Hondas...ima ih bas mnogo u ponudi. Meni trea za dizela. Koji sad da kupim za ovog (ne)vremena?
Namjenski da ne smrzne, ili neki za odrzavanje sistema ubrizgavanja, ciscenje itd?!
Onda si sretan da dizel u filteru nije zaledio. Ili sipas neki dobar dizel.
Donedavno sam bio na benzinu pa nisam bas gledao gdje sipam ovuda po gradu a kako sam presao na dizel sipam na petrolu i ep... jest da pucaju po usima ali evo ispade da su dobri...
Prosle sedmice ja prvi put stavim nosace za skije na X5. Do sada, +30 ili -20, nikakvih uticaja na potrosnju. Ali nosac za skije? A mati mila. Pa na otvorenom me je kostao bar 2 litre prosjecno. DO sada nisam iamo potrebu stavljati skije na krov, ali moram skontat neku caku. Hajde gorivo, ali zvuk?
Na koliko ispod nule otprilike mrzne dizel u filteru? Sta se desava sa filterom kad odmrzne? Za kante ili ?
Na dvije pumpe su mi kazali da njihov dizel ima aditive protiv smrzavanja i da moze do -25C. Cisto sumnjam, da moze toliko iako mi je auto bilo vani na -19C pola dana i nije bilo problema.
jefferson wrote:Prosle sedmice ja prvi put stavim nosace za skije na X5. Do sada, +30 ili -20, nikakvih uticaja na potrosnju. Ali nosac za skije? A mati mila. Pa na otvorenom me je kostao bar 2 litre prosjecno. DO sada nisam iamo potrebu stavljati skije na krov, ali moram skontat neku caku. Hajde gorivo, ali zvuk?
ja neki dan probao sa uvucenim retrovizorima na 80, 100 i 120 , dosta manje buke vjetra/zraka
Na koliko ispod nule otprilike mrzne dizel u filteru? Sta se desava sa filterom kad odmrzne? Za kante ili ?
Na dvije pumpe su mi kazali da njihov dizel ima aditive protiv smrzavanja i da moze do -25C. Cisto sumnjam, da moze toliko iako mi je auto bilo vani na -19C pola dana i nije bilo problema.
Imas dvije bitne temperature kod dizela, jedna je filtrabilnost na hladnom filteru (CFPP), a druga je zamagljenje diesel goriva. Oni govore o ovoj prvoj, to je temperatura na kojoj gorivo ne moze proci kroz filter, jer je parafinirano do te mjere da ne tece. Zamagljenje kod diesela koji npr. ima CFPP od -25°C nastupa vec na -10°C. Zagrijavanjem nestaje cestica parafina koje se izdvoje, tako da mozes ponovno koristiti taj filter. Na hladnom sjeveru imas diesel goriva koje ima CFPP od -36.
Druga je sasvim stvar ako imas vodu u dizelu, kao sto znas, voda ledi na 0°C i blokira filter. Tako da se moze reci da su goriva u BiH sasvim ok, sto se tice CFPP.
direstraits0078 wrote:
Imas dvije bitne temperature kod dizela, jedna je filtrabilnost na hladnom filteru (CFPP), a druga je zamagljenje diesel goriva. Oni govore o ovoj prvoj, to je temperatura na kojoj gorivo ne moze proci kroz filter, jer je parafinirano do te mjere da ne tece. Zamagljenje kod diesela koji npr. ima CFPP od -25°C nastupa vec na -10°C. Zagrijavanjem nestaje cestica parafina koje se izdvoje, tako da mozes ponovno koristiti taj filter. Na hladnom sjeveru imas diesel goriva koje ima CFPP od -36.
Druga je sasvim stvar ako imas vodu u dizelu, kao sto znas, voda ledi na 0°C i blokira filter. Tako da se moze reci da su goriva u BiH sasvim ok, sto se tice CFPP.
Hvala, korisno je to znati
Voda je problem , kad je na pumpi mjesaju sa gorivom. Zato ne treba stedit na gorivu i ne sipat kod svakog. Vezano za viskoznost motornog ulja, da li su ona predvidjena za ove klimatske uvjete, ovakve minuse, konkretno 5w30 long life III. Prvi broj oznacava viskoznost na niskim temperaturama. Neka ulja imaju prvi broj 0, i ono moze na najvece minuse koliko vidim na netu, a imaju i ulja npr. 5w30 ali koja se prave za teze zimske uvjete u odnosu na druga iste gradacije. Imali uticaja ova temperatura na podmazivanje ulja, ovih koja konkretno? Trazim po netu pa ako ti bude zgodno...
jefferson wrote:Prosle sedmice ja prvi put stavim nosace za skije na X5. Do sada, +30 ili -20, nikakvih uticaja na potrosnju. Ali nosac za skije? A mati mila. Pa na otvorenom me je kostao bar 2 litre prosjecno. DO sada nisam iamo potrebu stavljati skije na krov, ali moram skontat neku caku. Hajde gorivo, ali zvuk?
ja neki dan probao sa uvucenim retrovizorima na 80, 100 i 120 , dosta manje buke vjetra/zraka
Aero je pipava stvar , pogotovo sa galerijama
Ja stavio na svogg galerije ali sastavio ih nazad
znam da sam citao da onaj krovni kofer 2l povecava potrosnju prosjecno... vjerovatno je slicno i sa nosacima