Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
DELEGACIJA wrote:
Jovi, ovaj put to ja ne vidim tako. Kako se svi igramo brojki, evo i moje procjene
SDA smanjuje br.mandata, SDP će biti možda 3-5, SzBiH 1-2, BPS ???, SBB 2-4, SDU 2, BNS fočakov2-4, iskreno ne vidim Lijanoviće ne više od 2, i to im je plafon.
Naravno ovo su nagađanja, a li se iskreno nadam da ćemo se ako ne svi, onda bar većina PRIJATNO iznenaditi rezultatima u oktobru
Bez obzira na kandidata NSRzB ce podrzavati memica (dugogodisnja saradnja), a BPS ce nakon smjene pojedinih kadrova postati stranka iz cije ce mase memic takodjer traziti glasove, a cije ce on kadrove podrzavati u kampanji.
OT: Izgleda da je nas dobri ahbab@FOCANSKI PROPISIili uredno banovan sa ove teme ili se stvarno posvetio ibadetu u ovim ramazanskim danima ili radi na projektu uskotracnog metroa jer posjecuje forum, ali ga na ovoj temi neima. Zadnja posjeta: 31/07/2012 11:31. Ne mogu da vjerujem da dolazi na forum, a nece ni da nas pozdravi.
jon_jovi wrote:Mislim da broj SDA mandata u viječu neče opasti ali će mandate malih stranaka "usisati" SBB i Lijanovća stranka. Stranka za BiH ostaje na jednom mandatu a koliko vidim SDP je spao na tri mandata pa će vjerovatno na toliko i ostati.
Moguće da ova Mahmutovićeva stranka čopi jedan mandat. No i u ovakvom rasporedu snaga bez malih strančica za SDA će biti mnogo teže da progurava odluke kroz općinsko vijeće.
Jovi, ovaj put to ja ne vidim tako. Kako se svi igramo brojki, evo i moje procjene
SDA smanjuje br.mandata, SDP će biti možda 3-5, SzBiH 1-2, BPS ???, SBB 2-4, SDU 2, BNS fočakov2-4, iskreno ne vidim Lijanoviće ne više od 2, i to im je plafon.
Naravno ovo su nagađanja, a li se iskreno nadam da ćemo se ako ne svi, onda bar većina PRIJATNO iznenaditi rezultatima u oktobru
Priznajem da sam se malo zaletio oko SDA mandata jer mi je promaklo da za razliku od prošlih izbora sada postoji SBB koja je konkurentska desničarska stranka za SDA. To je prije bila stranka za BiH pa je u međuvremenu baterisala pa su se njeni glasaći vrnuli SDA-u, ali sada opet imaju opciju pa prognoziram da će broj mandata SDA opasti na 9.
Druga će biti SBB sa barem 8. mandata a SDP zahvaljujući politici zlatka Lagumdžije ne više od 4. mandata, stranka za BiH 1. mandat je sada imaju zamjenu u vidu SBB-a dok bi Lijanovići trebali dobiti barem 2. ili 3 mandata, i prognoziram da će ova nova Mahmutovićeva stranka dobiti 2. mandata. Ostali neće proči
Ovako je glasala Ilidža na prošlim općim izborima za skupštinu kantona Sarajevo. Izostavio sam stranke koje nisu u vijeću općine Ilidža
01182 SAVEZ ZA BOLJU BUDUĆNOST BIH - SBB BIH FAHRUDIN RADONČIĆ 5292
00008 SDP - SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA BIH 5155
00090 SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE 5052
00004 STRANKA ZA BOSNU I HERCEGOVINU 4172
00001 BPS - SEFER HALILOVIĆ 1575
00502 NARODNA STRANKA RADOM ZA BOLJITAK 1325
00730 SDU BIH - SOCIJALDEMOKRATSKA UNIJA BOSNE I HERCEGOVINE 1087
00036 BOSS - BOSANSKA STRANKA - MIRNES AJANOVIĆ 849
01203 NAŠA STRANKA - NOVA SOCIJALISTIČKA PARTIJA ZDRAVKO KRSMANOVIĆ 776
jon_jovi wrote:Ovako je glasala Ilidža na prošlim općim izborima za skupštinu kantona Sarajevo. Izostavio sam stranke koje nisu u vijeću općine Ilidža
01182 SAVEZ ZA BOLJU BUDUĆNOST BIH - SBB BIH FAHRUDIN RADONČIĆ 5292
00008 SDP - SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA BIH 5155
00090 SDA - STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE 5052
00004 STRANKA ZA BOSNU I HERCEGOVINU 4172
00001 BPS - SEFER HALILOVIĆ 1575
00502 NARODNA STRANKA RADOM ZA BOLJITAK 1325
00730 SDU BIH - SOCIJALDEMOKRATSKA UNIJA BOSNE I HERCEGOVINE 1087
00036 BOSS - BOSANSKA STRANKA - MIRNES AJANOVIĆ 849
01203 NAŠA STRANKA - NOVA SOCIJALISTIČKA PARTIJA ZDRAVKO KRSMANOVIĆ 776
Malo drugacije je bilo za nke druge niovu, recimo za clanove predsjednictva, za federalni, i drzavni nivo. Tamo je SDA dobila jos manje. AKo ponovo ovih 5000 SDA bude vladalo nad ostalih 70tak hiljada Ilidzanaca, onda je za roknuti se.
Da, ja sam izabrao kantonalni nivo kao najbliži lokalnom nivou.
Ovdje je primjetan pad kod SDA sa skoro 7 hiljada na 5 hiljada, dok su stranka za BiH i SDP imali rast a lijanovićevi su imali rast za duplo, BPS ima manji pad, SDU-LDS isto glasova, a NS ima isto pad za 200 glasova.
Moglo bi doči do povečanja izlaznosti na odnosu prošlih izbora pa tako da će se to odraziti negativno na male stranke jer bi to zahtjevalo veči broj glasova za jedan mandat a priliv glasova ne bi išao tim manjim strankama nego novoformiranim SBB i onoj Mahmutovićevoj stranci ali i SDA-u i stranci za BiH dok do povečanja broja glasaova SDP-u neće doči zbog ukupnog stanja.
SDP je interesantan jer njihov zbir oscilira od 2250 do 5000. Interesantno je to ponašanje SDP-ove izborne baze. 2000 su imali i 6.000 glasova da bi 2008. imali tih 2250. SDP-eovi simpatizeri su ne predvidljivi, mada sam uvjerenja da će masovno podržati Sinanovića ali da će u općinskom vijeću ostati na tih 2250.
jon_jovi wrote:Da, ja sam izabrao kantonalni nivo kao najbliži lokalnom nivou.
Ovdje je primjetan pad kod SDA sa skoro 7 hiljada na 5 hiljada, dok su stranka za BiH i SDP imali rast a lijanovićevi su imali rast za duplo, BPS ima manji pad, SDU-LDS isto glasova, a NS ima isto pad za 200 glasova.
Moglo bi doči do povečanja izlaznosti na odnosu prošlih izbora pa tako da će se to odraziti negativno na male stranke jer bi to zahtjevalo veči broj glasova za jedan mandat a priliv glasova ne bi išao tim manjim strankama nego novoformiranim SBB i onoj Mahmutovićevoj stranci ali i SDA-u i stranci za BiH dok do povečanja broja glasaova SDP-u neće doči zbog ukupnog stanja.
SDP je interesantan jer njihov zbir oscilira od 2250 do 5000. Interesantno je to ponašanje SDP-ove izborne baze. 2000 su imali i 6.000 glasova da bi 2008. imali tih 2250. SDP-eovi simpatizeri su ne predvidljivi, mada sam uvjerenja da će masovno podržati Sinanovića ali da će u općinskom vijeću ostati na tih 2250.
SBiH je imala rast zbog protrnovske struje iskljucivo, i tako je uvijek bilo na opcim izborima. Sada se ta struja dobrim doijelom odmakla od SBIH.
Sto se tice SDP ja mislim da ce oni imati tu negdje glasova oko 5k.
Malo pomalo dobijamo sliku stanja. Čini se kako će ipak glavni komad u vijeću u buduče lomiti SDA i SBB. Dakako da koaliranje na državnom nivou ne mora biti presudno i na općinskom nivou pa onda ali ako se i na općini Ilidža SBB i SDP odluče na koaliciju odnosno saradnju onda postoje jake šanse da SDA odleprša s vlasti nakon 22 godine.
SDA i Stranka za BiH će biti u jednom taboru sigurno ali to jednostavno nije dovoljno, ali stvar bi mogli zeznuti Lijanovićevi i Mahmutovićeva stranka jer ni zbirno mandati SBB i SDP neće biti dovoljni za većinu u vijeću.
jon_jovi wrote:Malo pomalo dobijamo sliku stanja. Čini se kako će ipak glavni komad u vijeću u buduče lomiti SDA i SBB. Dakako da koaliranje na državnom nivou ne mora biti presudno i na općinskom nivou pa onda ali ako se i na općini Ilidža SBB i SDP odluče na koaliciju odnosno saradnju onda postoje jake šanse da SDA odleprša s vlasti nakon 22 godine.
SDA i Stranka za BiH će biti u jednom taboru sigurno ali to jednostavno nije dovoljno, ali stvar bi mogli zeznuti Lijanovićevi i Mahmutovićeva stranka jer ni zbirno mandati SBB i SDP neće biti dovoljni za većinu u vijeću.
Racunaj i SDU i NS na strani ove dvije.
Siguran sam da SBiH i SDA nece imati vise od 10 vijecnika. Tako da im za veicnu treba jos 4-5.
jon_jovi wrote:Malo pomalo dobijamo sliku stanja. Čini se kako će ipak glavni komad u vijeću u buduče lomiti SDA i SBB. Dakako da koaliranje na državnom nivou ne mora biti presudno i na općinskom nivou pa onda ali ako se i na općini Ilidža SBB i SDP odluče na koaliciju odnosno saradnju onda postoje jake šanse da SDA odleprša s vlasti nakon 22 godine.
Siguran sam da SBiH i SDA nece imati vise od 10 vijecnika. Tako da im za veicnu treba jos 4-5.
Ali oni racunaju i na Boljitak i BPS + po neki slobodni letac (nezavisni kandidat). Moguce da razlika izmedju pozicije i opozicije bude u 1-2 vijecnika, a za odluke je potrebna 2/3 vecina tako da bi bilo zanimljivo stanje (za plakanje) u vijecu.
Ali oni racunaju i na Boljitak i BPS + po neki slobodni letac (nezavisni kandidat). Moguce da razlika izmedju pozicije i opozicije bude u 1-2 vijecnika, a za odluke je potrebna 2/3 vecina tako da bi bilo zanimljivo stanje (za plakanje) u vijecu.
Ma 2/3 je potrebno za budzet samo, ostalo je prosta vecina. Stim da i ako budet ne prodje tri puta, onda nacelnik ima pravo da ga sam donese.
SDA+SBiH VS. SDP+SBB.....ostale male stranke ce se prisloniti jacem...njima je vazno samo biti u toj vecini...mislim da ce jaci biti SDP+SBB...mozda ce SDA imati najvise vijecnika ali ce zato SBiH biti totalno slab....tako da cemo imati novu vecina sa SDP+SBB+NS+NSzB...itd...moja prognoza
SDA+SBiH VS. SDP+SBB.....ostale male stranke ce se prisloniti jacem...njima je vazno samo biti u toj vecini...mislim da ce jaci biti SDP+SBB...mozda ce SDA imati najvise vijecnika ali ce zato SBiH biti totalno slab....tako da cemo imati novu vecina sa SDP+SBB+NS+NSzB...itd...moja prognoza
Nasa Stranka nije htjela u koaliciju sa SBB/SDP u kantonu, ali to ne znači da tako mora biti i u općini. Ako nisu u koaliciji na kantonu onda su največe šanse da neće biti ni u općini, ali Naša Stranka ima općenito pad glasova pa tako i na općini Ilidža i ne vjerujem da će proči i vijeće.
Lijanovićevi su također upitni jer ih je SDP šutirao na svim nivoima, no općinska razina nije isto što i državna pa onda postoji mogućnost da ne bude tako i na općinskoj razini, ali ako nisu u koaliciji na državnom i drugim nivoima, onda vjerovatno neće biti ni na općinskim.
Trebala bi proči ova Mahmutovićeva stranka koja će pokupiti glasove trnovskog elementa od Stranke za BiH i postoji vjerovatnoća da oni podrže sbb/sdp.
Također ne računam da će Seferovi proči, SDU-LDS također
Kad je ovaj fočak zapeo oko česme u Rakovici kod škole, objavljena je lista od odbora za izgradnju iste gdje se nalazi Memić, neki Jašarević iz savjeta MZ Rakovica, direktor 9. osnovne škole Rakovica, Sead Delić inače bijeli cigojner iz Visokog odavno doseljen u Rakovicu inače kadar Stranke za BiH i Selver Sinanović navodno privrednik a u stvari običan radnik i živi u jednoj kućici na četri vode sagrađenoj prije 50 godina.
Ovaj Delić ima nekoliko radnika i on to zove građevinska firma i jedno vijeme su mu povjeravani poslovi oko izgradnje vodovoda ali je naglo izletio iz tog posla da bi ja danas ponovo vidio njegove radnike kako polažu vodovodne cijevi. Ovaj Selver je inače Delićev rinter.
Moglo bi se zaključiti da je ovo rezultat slizavanja SDA i Stranke za BiH pa je tako moguće da nastupe kao koalicija na izborima, ili sigurno kao koalicija nakon izbora.
_Reds_ wrote:
Ma 2/3 je potrebno za budzet samo, ostalo je prosta vecina. Stim da i ako budet ne prodje tri puta, onda nacelnik ima pravo da ga sam donese.
A to moze da traje i traje i... jer nacelnikova opozicija moze da ima vecinu i opstruira kvorum Ako SDA izgubi nacelnika spremni su na sve samo da vrse opstrukciju. Nadati se samo da ce nacelnik (ko god da bude) oko sebe okupiti vecinu vijecnika. Ovo gledam prvenstveno kao obican gradjanin, koji posmatra to iz ugla ulaganja u opcinu jer potencijalno nam naredne 4 godine zbog opstrukcije vijecnika mogu biti gore nego ikada, pa ce se desiti da izabrani nacelnik i vijece budu gori nego ikada.
Lijanovic, PBS,SzBiH i vecina ostale sice (nezavisnih kandidata) su trenutno uz Memica bez obzira ukoliko imaju kandidate za nacelnika.
@jon_jovi Sta mislis gdje Mahmutovic moze najvise osvojiti glasova? Koji su to (po tebi dijelovi Opcine)? Nemoj posmatrati samo prosle izbore jer su tu ljudi glasali za njega jer je u Radoncicevoj stranci? Odakle je prije dobijao najvise glasova?
Pretpostavljam Bunički Potok, Lasica i ti dijelovi Hrasnice ali ću sada da pogledam malo rezultate od prošle godine.
Da, kao što sam pretpostavio:
HRASNICA 1A ČETVRTA OSNOVNA ŠKOLA HRASNICA,PUT FAMOSA 33
01182 MAHMUTOVIĆ HUSEIN - SAVEZ ZA BOLJU BUDUĆNOST BIH-SBB BIH 139 41,25
00090 MEMIĆ SENAID - SDA-STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE 90 26,71
00008 ŽILIĆ SMAIL - SDP-SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA BIH 64 18,99
00004 JUGO SEAD - STRANKA ZA BOSNU I HERCEGOVINU 36 10,68
HRASNICA 1B ČETVRTA OSNOVNA ŠKOLA HRASNICA,PUT FAMOSA 33
01182 MAHMUTOVIĆ HUSEIN - SAVEZ ZA BOLJU BUDUĆNOST BIH-SBB BIH 142 47,81
00090 MEMIĆ SENAID - SDA-STRANKA DEMOKRATSKE AKCIJE 96 32,32
00008 ŽILIĆ SMAIL - SDP-SOCIJALDEMOKRATSKA PARTIJA BIH 36 12,12
00004 JUGO SEAD - STRANKA ZA BOSNU I HERCEGOVINU 18 6,06
00520 HADROVIĆ ŠEMSUDIN - BOSANSKO HERCEGOVAČKA PODRINJSKA NARODNA STRANKA
I odprilike ovako na još 5 izbornih mjesta.
Evo vidim i u Hrasnici 2 isti ovakav redosljed. No, međutim u Butmiru je bio obrnut redosljed pa je vodio Memić isto kao i u Rakovici. U Lužanima Mahmutović na dvije lokacije pobjedio a Žilić na jedenoj. U Blažuju Memić, u Pejtonu pretežno Žilić, na Ilidži svi na po jednoj lokaciji, u Osjeku Memić, u Otesu sva trojica, u SK isti tako.
Memić je najubjedljivije pobjedio u Rakovici, s najviše razlike. Zaboravim istaknuti da glasaći sa područja srednjeg i donjeg podrinja i Srebreničkog kraja tradicionalno glasaju gotovo isključivo za SDA. Mislim da im je to bar 50% glasačkog tijela na našoj općini.
jon_jovi wrote:Kad je ovaj fočak zapeo oko česme u Rakovici kod škole, objavljena je lista od odbora za izgradnju iste gdje se nalazi Memić, neki Jašarević iz savjeta MZ Rakovica, direktor 9. osnovne škole Rakovica, Sead Delić inače bijeli cigojner iz Visokog odavno doseljen u Rakovicu inače kadar Stranke za BiH i Selver Sinanović navodno privrednik a u stvari običan radnik i živi u jednoj kućici na četri vode sagrađenoj prije 50 godina.
Ovaj Delić ima nekoliko radnika i on to zove građevinska firma i jedno vijeme su mu povjeravani poslovi oko izgradnje vodovoda ali je naglo izletio iz tog posla da bi ja danas ponovo vidio njegove radnike kako polažu vodovodne cijevi. Ovaj Selver je inače Delićev rinter.
Moglo bi se zaključiti da je ovo rezultat slizavanja SDA i Stranke za BiH pa je tako moguće da nastupe kao koalicija na izborima, ili sigurno kao koalicija nakon izbora.
U toj Rakovici Sinanovici i Delici izgleda vode glavnu rijec. Ima li jos neko zvucnije "pleme"?
jon_jovi wrote:Kad je ovaj fočak zapeo oko česme u Rakovici kod škole, objavljena je lista od odbora za izgradnju iste gdje se nalazi Memić, neki Jašarević iz savjeta MZ Rakovica, direktor 9. osnovne škole Rakovica, Sead Delić inače bijeli cigojner iz Visokog odavno doseljen u Rakovicu inače kadar Stranke za BiH i Selver Sinanović navodno privrednik a u stvari običan radnik i živi u jednoj kućici na četri vode sagrađenoj prije 50 godina.
U toj Rakovici Sinanovici i Delici izgleda vode glavnu rijec. Ima li jos neko zvucnije "pleme"?
Delići ne vode jer nisu iz Rakovice. Od brojnijih familija su još Begovići i Vrete.
Ne piše stranačka pripadnost. Mi smo tim strancima koji provjeravaju ove liste ko birvaktile u njihovoj koloniji Rodeziji izgleda svi isti pa ne osjećaju za potrebito da nas diferenciraju po stranačkoj pripadnosti. Je li ovo sve od kandidatskih lista?
Po ovome, na listama se vidi da su identične skoro onima iz prethodnih izbora, to jeste stranke se nisu mnogo potrudile da osvježe kadrove i liste, osim što tu vidim ponekog prebjega, Keču konkretno. Mislim da su postali dosadni i sami sebi a nekamoli se narodu. Bezveze.
Ove male stranke za koje sam predvidio da neće proči izgleda nisu ni isturile kandidatske liste. SDU-LDS ja tu ne vidim, BOSS, HDZ, SNSD, Kokuze. Izgleda da su shvatili isto ono što sam i ja shvatio, nema im prođe.
Jedino ovaj Vreto sa NS ne odustaje jer on sebi misli da je mister BiH i najpametniji u BiH a pošto on to kaže onda svi moraju tako da misle, bar on očigledno tako misli, a i ovi istočnjaci ne odustaju mada su imali slabiju prođu i od minorne strančice Naše Stranke. Štaš, demokratija je pa svake budale dolaze do izražaja.
kakvi Sinanovici....a Delic je jedno vrijeme uz pomoc SBiH i vjerovatno naklonost nacelnika Cenanovica dobivao gradjevinske poslove i tako kao vodio glavnu rijec ...ali pala stranka pao i on...ako se nekom novom ne uvuce...vjerovatno ce pokusati sa Sinanovicem ako bude nacelnik....