CARINA U BiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
Hakiz

#3326 Re: CARINA U BiH

Post by Hakiz »

DaysleepeR wrote:
TRANCE wrote:
seoBIH wrote:To vazi samo za UK. Probaj kupiti na amazon.de i nema drugog obracunavanja.
Ne moraš lagati da odbraniš svoje pogrešne informacije koje pišeš po temi.
Maksuz stavih u korpu dva procesora s adresom za isporuku u Hrvatskoj i vidi čuda, umjesto cijene od 251 i 356 eura koliko je cijena na stranici, na checkoutu im cijena skoči na 263 i 374 eura prilikom isporuke u Hrvatsku, što je taman cijena kad izbaciš njemački PDV od 19% i ubaciš hrvatski od 25%.

Image

Artikli:
https://www.amazon.de/gp/product/B010T6 ... KAKR8XB7XF
https://www.amazon.de/gp/product/B010T6 ... KAKR8XB7XF
OK, ima logike, ali samo iz razloga što sistem pretpostavlja da plaćaš sa karticom hrvatske banke preko hrvatske banke, dakle u Hrvatskoj, pa ti je automatski obračunat PDV u toj zemlji. Kad razmislim, ima smisla da se na osnovu u kojoj zemlji ti je kartica izdata, da plaćaš PDV te zemlje. :thumbup:
Ovaj link sve objašnjava: http://ec.europa.eu/taxation_customs/in ... u-union_eu

Citat:

"VAT

VAT is calculated as a percentage (VAT rate) of the price of the goods.

The seller will calculate VAT based on either the VAT rate of the Member State from which the goods are shipped to the buyer (which is usually the Member State from which the goods are bought) or the VAT rate of the Member State into which the goods are shipped.

The VAT rate applied by the seller depends principally on the distance sales thresholds for intra-EU Business to Consumer (B2C) supplies of goods. They are determined by the Member State of destination (€ 35 000 or € 100 000). A seller has to check the total amount (without VAT) of distance sales in any one calendar year and also in the previous one:

if that amount is lower than the threshold adopted by the Member State of destination, the seller can apply the VAT rate of the Member State from which the goods are sent;
if that amount is higher than the threshold approved by the Member State of destination, the seller can apply the VAT rate of the Member State into which the goods are sent.

You can check the VAT rates applied in each country for available translations of the preceding link••• .

The principles mentioned don't apply to supplies of second-hand goods, works of art, collectors' items or antiques and second-hand means of transport, which have special arrangements.

There will be many cases when the seller will not inform you of the applicable VAT rate.

If the seller is required by the national regulation to issue an invoice, you will have the information about the VAT rate that has been applied."

Dakle, u zavisnosti od toga da li je limit propisan od države u kojoj je kupac prekoračen ili ne, prodavač može obračunati porez ili svoje zemlje ili zemlje iz koje je kupac.

Tako da smo svi bili u pravu i svi smo pogriješili.
EliasVeskot

#3327 Re: CARINA U BiH

Post by EliasVeskot »

Sta bi ovo za pakete vrijednosti preko 50KM da idu preko speditera, sta bi sa onom inicijativom da podignu na 200?
electric

#3328 Re: CARINA U BiH

Post by electric »

zna li neko da li bi mogao da uvezem skuter(do 50 kubika) 1999 godiste?
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#3329 Re: CARINA U BiH

Post by un1ted »

Djeces tog groba. Zar te nije strah sjesti na njega?
zlo zlo

#3330 Re: CARINA U BiH

Post by zlo zlo »

EliasVeskot wrote:Sta bi ovo za pakete vrijednosti preko 50KM da idu preko speditera, sta bi sa onom inicijativom da podignu na 200?
ovo s špedicijom je valjda njihov odgovor na taj prijedlog :sad:
Hakiz

#3331 Re: CARINA U BiH

Post by Hakiz »

zlo zlo wrote:
EliasVeskot wrote:Sta bi ovo za pakete vrijednosti preko 50KM da idu preko speditera, sta bi sa onom inicijativom da podignu na 200?
ovo s špedicijom je valjda njihov odgovor na taj prijedlog :sad:
Dakle, uvoziš i bez obzira na vrijednost uvezene robe moraš imati uvoznu dokumentaciju. A usluga sređivanja dokumentacije košta.

Ljudi će prestati kupovati nepotrebne sitnice, pošti će opasti promet, oni koji stvarno budu nešto željeli ili trebali kupiti će, jednostavno, platiti.

U svakom slučaju je jeftinije i uzima manje vremena (a vrijeme je novac) nego autobuska ili avionska karta i put do prodavnice u nekoj stranoj zemlji, naročito u Kini, i kupovina lično u prodavnici :)
valjuga

#3332 Re: CARINA U BiH

Post by valjuga »

zlo zlo wrote:trebalo mi doći nešto što nije, pitao muž na carini i rekli da će to ići za sve pošiljke preko 50 maraka špedicija 80 maraka po novom, barem dok ne bude žalbi pa se to možda ukine. Ovo info baš od ljudi s carine.
Ako ja nešto ne preuzmem zbog tih troškova carinjenja,mogu li ja odbit preuzimanje i vratit pare preko paypal-a?
Znači ne sviđa mi se ovo carinjenje od oka.Sutra ili najdalje prekosutra očekujem neki android box a nije mi baš potreban tako da se imam vremena naganjavat ako imam i najmanje osnova za to?
boshniak

#3333 Re: CARINA U BiH

Post by boshniak »

Ne ide preko špeditera, to je neka zabuna, možda se to odnosi samo na brzu poštu poput DHL-a i sl jer su dosad gulili građane naplaćujući masu nekih troškova, sad vjerovatno građani imaju mogućnost da sami izaberu špeditera kad im dođe paket putem DHL-a Fedexa i drugih, zakon i uputstvo o carinskom postupku u poštanskom prometu se nisu promijenili, i postoji jasna procedura za pakete koje primaju fizička lica putem javne pošte, a to nikako ne uključuje špeditera.
zlo zlo

#3334 Re: CARINA U BiH

Post by zlo zlo »

valjuga wrote:
zlo zlo wrote:trebalo mi doći nešto što nije, pitao muž na carini i rekli da će to ići za sve pošiljke preko 50 maraka špedicija 80 maraka po novom, barem dok ne bude žalbi pa se to možda ukine. Ovo info baš od ljudi s carine.
Ako ja nešto ne preuzmem zbog tih troškova carinjenja,mogu li ja odbit preuzimanje i vratit pare preko paypal-a?
Znači ne sviđa mi se ovo carinjenje od oka.Sutra ili najdalje prekosutra očekujem neki android box a nije mi baš potreban tako da se imam vremena naganjavat ako imam i najmanje osnova za to?
da zbog carinskih problema možeš odbiti primiti paket i tražiti da refundiraju pare.
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#3335 Re: CARINA U BiH

Post by un1ted »

Imaj na umu da ti onda prodavac moze odbiti postarinu. Pa tako ako si platio artikal 50$ i 5$, on ti moze vratiti 40$.
tnt-tunja

#3336 Re: CARINA U BiH

Post by tnt-tunja »

Ukoliko placas preko PayPala osiguran si do u najsitniji detalj, ukljucujuci i taj povrat novca koji je diskutabilan j vezi carine.
Naravno, samo trebas navesti razlog da ti artikal ni na koji nacin nije bio urucen, da te nisu kontaktirali uopce. U slucaju da prodavac ne zeli da te "ispostuje" pokrenes "slucaj" koji PayPal pregleda, al u 99% slucajeva dobijas svon novac u punom iznosu.

Ja sam imao slucajeva kada me eBay odbije, tj. slucaj proglasi u korist prodavaca, no PayPal me nikada nije iznevjerio.
Better Man

#3337 Re: CARINA U BiH

Post by Better Man »

Naručio nešto s Amazona i prvi put me naši idioti htjeli oporezovati i ocariniti. I Hajde da je to razumna cifra i da ne oporezuju i carine poštarinu. Oni ne da su i to zaračunali, već su lupili cifru od nekih 60%, možda koji procenat više na cijenu koju sam platio s poštarinom. Ja im lijepo rekao vratite vi to i onda je meni Amazon refundirao komletan iznos koji su naplatili i ja ću sad to opet uzeti, ali ću poslati sestri na adresu.
un1ted

#3338 Re: CARINA U BiH

Post by un1ted »

tnt-tunja wrote:Ukoliko placas preko PayPala osiguran si do u najsitniji detalj, ukljucujuci i taj povrat novca koji je diskutabilan j vezi carine.
Naravno, samo trebas navesti razlog da ti artikal ni na koji nacin nije bio urucen, da te nisu kontaktirali uopce. U slucaju da prodavac ne zeli da te "ispostuje" pokrenes "slucaj" koji PayPal pregleda, al u 99% slucajeva dobijas svon novac u punom iznosu.

Ja sam imao slucajeva kada me eBay odbije, tj. slucaj proglasi u korist prodavaca, no PayPal me nikada nije iznevjerio.
Reci kako jeste, ne nanosi štetu drugome, pa ni nekom liku iz jbene Kine.
Better Man wrote:Naručio nešto s Amazona i prvi put me naši idioti htjeli oporezovati i ocariniti. I Hajde da je to razumna cifra i da ne oporezuju i carine poštarinu. Oni ne da su i to zaračunali, već su lupili cifru od nekih 60%, možda koji procenat više na cijenu koju sam platio s poštarinom. Ja im lijepo rekao vratite vi to i onda je meni Amazon refundirao komletan iznos koji su naplatili i ja ću sad to opet uzeti, ali ću poslati sestri na adresu.
Klasično tvoje pametovanje i popvanje. Ono što su ti naveli, je po zakonu i tako funkcioniše. Zašto je tako, potraži odgovor negdje drugo, nemoj upriati prstom na njih. Rade ono što im je omogućeno, a to jeste 10% carine, 17% PDV i oko 60KM njihove spediterske takse. Zbog toga si došao na 60%.

Opet im je to dozvolila država.
tnt-tunja

#3339 Re: CARINA U BiH

Post by tnt-tunja »

un1ted wrote:
Odnosno moras biti seronja i prevarant zbog kojeg sve vise sellera ne salje u BIH. Eto zašto smo čmaruga u jebenoj evropi, a ne svijetu!

Izvini molim te, ali ne vidim razloga da me nazivas seronjom i prevarantom, kada te ni na koji nacin nisam uvrijedio ili izazvao reakciju.

Stvar je takva da ja kao musterija cuvam sebe i svoj interes sto mi dozvoljava PayPal, usluga koju koristim i koja mi na neki nacin naplacuje koristenje iste.
Zamolio bih te da odsad malo pripazis na rijecnik, hvala!

Cmaruga smo u Evropi zato sto se nekoliko budzovana zeli okoristiti situacijom koja je dozvoljena od strane gradjana.

Da nije smijesno bilo bi zalosno, paketic velicine USB sticka se otvara na carini i provjerava te se uredno naplacuje 3,5 KM provjera paketa.
Kada nasi skontaju da se drze carinske deklaracije koja uredno stoji na svakom paketu, onda cemo mozda napraviti neki pomak.
Better Man

#3340 Re: CARINA U BiH

Post by Better Man »

un1ted wrote:
tnt-tunja wrote:Ukoliko placas preko PayPala osiguran si do u najsitniji detalj, ukljucujuci i taj povrat novca koji je diskutabilan j vezi carine.

Odnosno moras biti seronja i prevarant zbog kojeg sve vise sellera ne salje u BIH. Eto zašto smo čmaruga u jebenoj evropi, a ne svijetu!

Better Man wrote:Naručio nešto s Amazona i prvi put me naši idioti htjeli oporezovati i ocariniti. I Hajde da je to razumna cifra i da ne oporezuju i carine poštarinu. Oni ne da su i to zaračunali, već su lupili cifru od nekih 60%, možda koji procenat više na cijenu koju sam platio s poštarinom. Ja im lijepo rekao vratite vi to i onda je meni Amazon refundirao komletan iznos koji su naplatili i ja ću sad to opet uzeti, ali ću poslati sestri na adresu.
Klasično tvoje pametovanje i popvanje. Ono što su ti naveli, je po zakonu i tako funkcioniše. Zašto je tako, potraži odgovor negdje drugo, nemoj upriati prstom na njih. Rade ono što im je omogućeno, a to jeste 10% carine, 17% PDV i oko 60KM njihove spediterske takse. Zbog toga si došao na 60%.

Opet im je to dozvolila država.
Upirem upravo na njih, jer pljačkaju svijeta. Vani kad čuju koliko nas ovde pljačkaju PDV-om, Carinom i špediterskim taksom kažu da ti vaši što vam rade nisu normalni. I nemoj ih braniti, osim ako nisi i ti jedan od njih.
TRANCE

#3341 Re: CARINA U BiH

Post by TRANCE »

Čekaj, bilo je prije na pakete vrijednosti iznad 50 KM 10% carina, 17% PDV, 10 KM taksa, 3,5 KM pregled paketa i 4 KM troškovi uplatnica, što je bio jedinstven slučaj deranja u svijetu. Sad se pored svega toga spominje i neka dodatna špediterska taksa od 60 KM :lol: Znači na paket vrijednosti 50 KM platiš još 100 KM dadžbina? :lol: Pa jbt. gdje mi živimo :bih: :run:
tnt-tunja

#3342 Re: CARINA U BiH

Post by tnt-tunja »

TRANCE wrote:Čekaj, bilo je prije na pakete vrijednosti iznad 50 KM 10% carina, 17% PDV, 10 KM taksa, 3,5 KM pregled paketa i 4 KM troškovi uplatnica, što je bio jedinstven slučaj deranja u svijetu. Sad se pored svega toga spominje i neka dodatna špediterska taksa od 60 KM :lol: Znači na paket vrijednosti 50 KM platiš još 100 KM dadžbina? :lol: Pa jbt. gdje mi živimo :bih: :run:
K'o da smo Svicarska pa da nam se moze...
irac300

#3343 Re: CARINA U BiH

Post by irac300 »

A šta mislite od čega se izdržava ovoliki adminstrativni aparat? Gule gdje god mogu, svaka marka im je bitna, valja budžetlijama davati plate svaki mjesec. Baš je njima na pameti da olakšaju građanima kupnju. Kurko nam!
valjuga

#3344 Re: CARINA U BiH

Post by valjuga »

TRANCE wrote:Čekaj, bilo je prije na pakete vrijednosti iznad 50 KM 10% carina, 17% PDV, 10 KM taksa, 3,5 KM pregled paketa i 4 KM troškovi uplatnica, što je bio jedinstven slučaj deranja u svijetu. Sad se pored svega toga spominje i neka dodatna špediterska taksa od 60 KM :lol: Znači na paket vrijednosti 50 KM platiš još 100 KM dadžbina? :lol: Pa jbt. gdje mi živimo :bih: :run:
Meni po trackingu sutra dolazi Android box ( 49,99 USD plaćen na Geekbuying) ,pa ćemo da vidimo šta kažu.Po trackingu bio je na carini dva dana :izet:
Edit: Sutra kad mi naplate carinu,mogu sebi odmah regres podijelit :mrgreen:
SimonTheWizard

#3345 Re: CARINA U BiH

Post by SimonTheWizard »

valjuga wrote:
Meni po trackingu sutra dolazi Android box ( 49,99 USD plaćen na Geekbuying) ,pa ćemo da vidimo šta kažu.Po trackingu bio je na carini dva dana :izet:
Ako te nisu nista zvali sa carine mislim da ne placas nikakvu spediciju. Postar na vrata i klasicnu carinu. Prije koji dan narucih 2 paketa sa 2 razlicita sopa. Pojedinacna cijena nije preko 50KM, a kad se iskombinuju 51KM. Sad zanima me da li se ovo carini ? Ako da boga molim da ne bude nikakve spedicije. Javi epilog tvog Android Boxa da znam sta me ceka.
Pitarrr82

#3346 Re: CARINA U BiH

Post by Pitarrr82 »

Kod carinjenja transport ili u ovom slucaju postarina i ulazi u obracun, nista novo...
un1ted

#3347 Re: CARINA U BiH

Post by un1ted »

tnt-tunja wrote:
Izvini molim te, ali ne vidim razloga da me nazivas seronjom i prevarantom, kada te ni na koji nacin nisam uvrijedio ili izazvao reakciju.

Zamolio bih te da odsad malo pripazis na rijecnik, hvala!

Cmaruga smo u Evropi zato sto se nekoliko budzovana zeli okoristiti situacijom koja je dozvoljena od strane gradjana.
Pitam te, šta je drugo ako ne prevara, reći da artikal nije pristigao, da te niko nije kontaktirao, a ustvari odlučio da ne želiš platiti dadžbine prema državi sa kojima prodavač nema ništa?
Stvar je takva da ja kao musterija cuvam sebe i svoj interes sto mi dozvoljava PayPal, usluga koju koristim i koja mi na neki nacin naplacuje koristenje iste.
PayPal ti ne dozvoljava i ne pruža ovakvu zaštitu gdje iznoseći laži dolaziš do povrata novca. PayPal KUPCU NIŠTA NE NAPLAĆUJE, to jest koristiš BESPLATAN SERVIS, jer sve troškove provizije snosi PRODAVAČ.
Da nije smijesno bilo bi zalosno, paketic velicine USB sticka se otvara na carini i provjerava te se uredno naplacuje 3,5 KM provjera paketa.
Pa to je BIH, to je zakon. Radi(mo) nešto na tome da se zakon promijeni. Do tada nemojte biti internet ratnici.
Kada nasi skontaju da se drze carinske deklaracije koja uredno stoji na svakom paketu, onda cemo mozda napraviti neki pomak.
Carinske deklaracije u velikom broju nisu tačne, posebno one iz Kine, gdje mogu dopisati šta im je volja.
Better Man wrote: Upirem upravo na njih, jer pljačkaju svijeta. Vani kad čuju koliko nas ovde pljačkaju PDV-om, Carinom i špediterskim taksom kažu da ti vaši što vam rade nisu normalni. I nemoj ih braniti, osim ako nisi i ti jedan od njih.
Nemaš razloga da upireš na njih, jer koriste mogućnost koja im je ostavljena od strane države. Profit je profit i tu nema normalnog ili nenormalnog. Mrzim DHL zbog toga, ali nemam ništa što mogu uputiti njima kao žalbu, jer im je to omogućeno OD MOJE DRŽAVE.
TRANCE wrote:.... Sad se pored svega toga spominje i neka dodatna špediterska taksa od 60 KM :lol: Znači na paket vrijednosti 50 KM platiš još 100 KM dadžbina? :lol: Pa jbt. gdje mi živimo :bih: :run:
Ta taksa postoji kod privatnih kurirskih službi. Kod državne imaš fiksnu taksu od 10KM i to je to.
valjuga

#3348 Re: CARINA U BiH

Post by valjuga »

valjuga wrote:
E evo update,platio sam 3.5 km pregled :thumbup:
Carinik ima ručak od mene jer se stvarno nije imalo šta carinit.
DaysleepeR

#3349 Re: CARINA U BiH

Post by DaysleepeR »

odluka da se oslobađaju pošiljke do 200 KM vrijednosti je još u formi prijedloga. nije izglasana, niti ima naznaka da će biti. eto vam info iz prve ruke.

ovo za špeditera prvi put čujem na pošti carinjenja. ok ako pošta sama naplati špediterske troškove, dakle njihovu špeditersku uslugu, ali baš špediter za fizička lica, to nisam čuo. za aerodrom i druge ispostave naravno da treba špediter. ako vam dođe na DHL, skuplje će izaći otkup papira i carinjenje nego da to DHL odradi. tako je i sa Fedex-om, UPS-om, TNT-om i sl. u biti ako dođe na aerodrom, plati koliko ti traže ili vrati nazad.
nightvision

#3350 Re: CARINA U BiH

Post by nightvision »

Evo ne mogu sebi doci od juce, stigao mi paketic koji je bio i povelik i potezak vrijednosti oko 140 KM a nije otisao na carinu, nista nisam platio, samo preuzeo, ne mogu da vjerujem. :zekzek: A mislio sam oderace me kako je krenula prica sa spedicijom. :lol:
Post Reply