ZOBS

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
O'zone
Globalni moderator

#3326 Re: ZOBS

Post by O'zone »

BadBoy wrote:
O'zone wrote:Zaustavi me danas patrola, redovna kontrola. Pitaju ljudi za zimsku opremu i za lance. Kažem ja da nemam lance a on da ih moram imati. Ja kažem da po zakonu nisam ohavezan ako imam zimske gume on kaže da po novom moram i da se ne misli na prave lance klasične metalne nego na klix plastične vezice koje idu preko gume ili platnene navlake koje isto tako idu preko gume i kad se izađe iz snijegom prekrivenih prometnica skinu se i bace.

Rekoh mu da ja nisam upoznat sa time a on da je u pitanju zadnja dopuna ZOBS-a i da neće sankcionistati ali da znam za ubuduće.

Jel neko upratio taj dio? Mislim čak da mi je rekao član 235 stav 1 ali možda i nisam zapamtio najbolje.
Potrebna zimska oprema propisana je Pravilnikom o saobraćaju u zimskim uvjetima, a koliko znam do sada nije bilo izmjena tog pravilnika. Sam zakon nema odredbi o zimskoj opremi već članom 170 upućuje na ovaj pravilnik. Znači i dalje 4 zimske gume sa minimalnom dubinom gazećeg sloja od 4mm ili četiri ljetne sa istom minimalnom dubinom gazećeg sloja + lanci za vožnju u zimskim uslovima.
Fazon je u ovome
Iz Bosanskohercegovačkog automobilskog kluba (BIHAMK) upozoravaju vozače da postoje dva zakonski važeća Pravilnika sa suprotnim odredbama o zimskoj opremi (Sl.glasnik BiH 13/07 i Sl.glasnik BiH 23/07).

Sve dok se ne izvrši izmjena i usaglašavanje postojećih pravilnika, a prema uputi Ministarstva komunikacija i prometa BiH Sektora za transport, pod zimskom opremom (za motorna vozila do osam sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase do 3,5 tone) podrazumijevaju se:

1. Pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4 mm) ili

2. Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4 mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta.
Znači fazon je bio u onome "ILI" međutim izgleda da je ukinuto to "ILI" pa nije više zimske gume na sva četiri točka minimalne šare 4 mm ILI ljetne gume sa minimum 4 mm šare i odgovarajući lanci u priboru. Sad su lanci obavezni za sva vozila
U obaveznu zimsku opremu vozila spadaju i lanci za snijeg koje trebate imati u prtljažniku vašeg vozila. Razlog: U slučaju većih snježnih nanosa ili leda na cestama, zimske gume neće moći obezbjediti nesmetano kretanje vozila pa će biti neophodna pomoć lanaca.
Laertes

#3327 Re: ZOBS

Post by Laertes »

Pa fakat jeste logičnije da imaš i lance, za ne daj bože. Za ovih 26 godina vožnje jednom jedini put ih morao stavljati, ali neka ih, mada sam neki dan istresao 400+ kaemova za nove zimske. Samo da mi se još sjetiti gdje sam proljetos ostavio lance kad sam ih izvadio iz gepeka.
530i

#3328 Re: ZOBS

Post by 530i »

I meni su jednom zatrebali u dosadašnjoj vozačkoj karijeri, ali taman dovoljno da omoguće dolazak. Tako da lance nosim uvijek radi sebe, a i da se ne peglam sa organima reda...imaš li - imam i zdravo.
mrsamras

#3329 Re: ZOBS

Post by mrsamras »

JA imam tereneca i zimus vozim sa kramponkama.Ako moze bilo ko izaci sa lancima, ja izlazim sa tim gumama.
Ali opet u gepeku imam lance i za njega i ne nosim ih radi zakona, nego radi sebe.

A za putnicko vozillo lanci uopste nisu skupu i mogu se kupit za male pare, u najmanju ruku kupite ih radi policije ako necete radi sebe :D
Laertes

#3330 Re: ZOBS

Post by Laertes »

Slažem se, samo ne znam đe sam ih metn'o :?
Dzontra_Volta

#3331 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

Ja isto lance imam zbog sebe, ali zakonski nisu obavezni, tako da ti policajci lupaju bezze.
nemezis

#3332 Re: ZOBS

Post by nemezis »

O'zone wrote: Fazon je u ovome
Iz Bosanskohercegovačkog automobilskog kluba (BIHAMK) upozoravaju vozače da postoje dva zakonski važeća Pravilnika sa suprotnim odredbama o zimskoj opremi (Sl.glasnik BiH 13/07 i Sl.glasnik BiH 23/07).

Sve dok se ne izvrši izmjena i usaglašavanje postojećih pravilnika, a prema uputi Ministarstva komunikacija i prometa BiH Sektora za transport, pod zimskom opremom (za motorna vozila do osam sjedišta i motorna vozila najveće dozvoljene mase do 3,5 tone) podrazumijevaju se:

1. Pneumatici sa zimskim profilom na svim točkovima (dubina gazećeg sloja minimalno 4 mm) ili

2. Pneumatici sa ljetnim profilom (dubina gazećeg sloja minimalno 4 mm) i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta.
Znači fazon je bio u onome "ILI" međutim izgleda da je ukinuto to "ILI" pa nije više zimske gume na sva četiri točka minimalne šare 4 mm ILI ljetne gume sa minimum 4 mm šare i odgovarajući lanci u priboru. Sad su lanci obavezni za sva vozila
U obaveznu zimsku opremu vozila spadaju i lanci za snijeg koje trebate imati u prtljažniku vašeg vozila. Razlog: U slučaju većih snježnih nanosa ili leda na cestama, zimske gume neće moći obezbjediti nesmetano kretanje vozila pa će biti neophodna pomoć lanaca.
Obzirom da se u Pravilniku navodi sta se smatra pod zimskom opremom, podrazumijeva se "ili" iako ne stoji jer ako bi se snatralo obaveznim i 1 i 2 onda bi morao imati sve navedeno pod 1 i 2 a to je nemoguce. Iz same formulacije je jasno da je zimska oprema 1 ILI 2. A za ovu obavezu lanaca bilo bi korisno navesni pravni osnov a ne "u slučaju vecih nanosa..." (ovo nije tebi).
O'zone
Globalni moderator

#3333 Re: ZOBS

Post by O'zone »

Nije stvar u tome jesu li lanci korisni i trebali ih imati za ne daj Bože (što je potvrdno za oboje) Nego je stvar u tome da je meni danas rečeno da su lanci zakonski OBAVEZNI bez obzira na to da li imate na automobilu zimske gume ili ne.

E sad Član 4 pravilnika o saobraćaju u zimskim uvijetima kaže
Član 4. (Oprema za saobraćaj u zimskim uvjetima)
(1) U periodu od 15. novembra tekuće do 15. aprila naredne godine, bez obzira na vremenske uvjete, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti u uvjetima iz člana 2. ovog Pravilnika.
(2) Pod zimskom opremom koju treba da imaju motorna vozila u zimskim uvjetima, smatra se:
a) Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju više od 8 sjedišta:
1) zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena slijedeć im oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm,
2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta.

b) Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prijelazi 3.500 kg i autobuse:
1) zimski pneumatici na pogonskim točkovima. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena slijedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i lanci za snijeg i priručni alat (lopata,vreća pijeska od 25 do 50 kg),
2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum 4 mm i u priboru lanci koji se
postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjetima, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i priručni alat (lopata,vreća pijeska od 25 do 50 kg).
Znači da se razumijemo nije problem imati lance, nositi ih sa sobom nego mi je problem što mi je izričito navedeno da je OBAVEZNO zakonski imati lance u priboru bez obzira što se imaju sve 4 zimske gume odgovarajuće dubine šare.
nemezis

#3334 Re: ZOBS

Post by nemezis »

Prema tom Pravilniku nije jer, kako rekoh, ako je u zimskim uslovima obavezno i ono iz 1 i ono iz 2 to bi znacilo da su potrebne i ljetne gume, znaci nema smisla da se shvata 1 I 2 nego 1 ILI 2. Prema onom drugom Pravilniku obavezni su lanci bez obzira na gume. Taj Pravilnik je na snazi a kako su ovi sada odlucili da rade po ovom o zimskim uslovima, ne znam. Da li uopste postoji neki akt o tome? Ne razumijem u cemu je problem uskladiti propise.

Edit: ja imam zimske gume i lance. Lance nisam koristio 15 godina a odgovarajuce su velicine:)
BadBoy

#3335 Re: ZOBS

Post by BadBoy »

nemezis wrote:Prema tom Pravilniku nije jer, kako rekoh, ako je u zimskim uslovima obavezno i ono iz 1 i ono iz 2 to bi znacilo da su potrebne i ljetne gume, znaci nema smisla da se shvata 1 I 2 nego 1 ILI 2. Prema onom drugom Pravilniku obavezni su lanci bez obzira na gume. Taj Pravilnik je na snazi a kako su ovi sada odlucili da rade po ovom o zimskim uslovima, ne znam. Da li uopste postoji neki akt o tome? Ne razumijem u cemu je problem uskladiti propise.

Edit: ja imam zimske gume i lance. Lance nisam koristio 15 godina a odgovarajuce su velicine:)
Ti si upravu sa stanovišta tumačenja pravnog propisa. Kad dođem kući pogledat ću taj drugi pravilnik da vidim gdje je kolizija, mada po brojevima službenih novina vidim da su doneseni iste godine tako da mi je nevjerojatno da su toliki debili bili i napravili neku neusaglašenost.

Generalno, pravna norma je jasna kod ovih takasativnih nabrajanja bez riječi "i" smatra se alternativnim odredbama.
al-em

#3336 Re: ZOBS

Post by al-em »

Znaci lanci su obavezni, a gume ne ako imam lance?
drug_profi

#3337 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Bolan ne bio, nabavi gume....
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#3338 Re: ZOBS

Post by bitanga_sa_otesa »

ja vozim na slikovima,trebaju li mi lanci?
BadBoy

#3339 Re: ZOBS

Post by BadBoy »

O'zone wrote:Nije stvar u tome jesu li lanci korisni i trebali ih imati za ne daj Bože (što je potvrdno za oboje) Nego je stvar u tome da je meni danas rečeno da su lanci zakonski OBAVEZNI bez obzira na to da li imate na automobilu zimske gume ili ne.

E sad Član 4 pravilnika o saobraćaju u zimskim uvijetima kaže
Član 4. (Oprema za saobraćaj u zimskim uvjetima)
(1) U periodu od 15. novembra tekuće do 15. aprila naredne godine, bez obzira na vremenske uvjete, sva motorna vozila moraju imati odgovarajuću zimsku opremu i moraju je koristiti u uvjetima iz člana 2. ovog Pravilnika.
(2) Pod zimskom opremom koju treba da imaju motorna vozila u zimskim uvjetima, smatra se:
a) Za putnička motorna vozila i ostala motorna vozila čija najveća dozvoljena masa nije veća od 3.500 kg i nemaju više od 8 sjedišta:
1) zimski pneumatici na sva četiri točka. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena slijedeć im oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm,
2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja iznosi minimum 4 mm i u priboru odgovarajući lanci koji se postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjeta.

b) Za motorna vozila čija najveća dozvoljena masa prijelazi 3.500 kg i autobuse:
1) zimski pneumatici na pogonskim točkovima. Zimska guma (pneumatik) je na svom boku označena slijedećim oznakama: MS, M+S ili M&S i znakom snježne pahuljice na stiliziranom obrisu planine s tri vrha, čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi najmanje 4 mm, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i lanci za snijeg i priručni alat (lopata,vreća pijeska od 25 do 50 kg),
2) gume sa ljetnim profilom čija dubina gazećeg sloja po dubini iznosi minimum 4 mm i u priboru lanci koji se
postavljaju na pogonskim točkovima u slučaju zimskih uvjetima, a pod zimskom opremom za ova vozila podrazumijevaju se još i priručni alat (lopata,vreća pijeska od 25 do 50 kg).
Znači da se razumijemo nije problem imati lance, nositi ih sa sobom nego mi je problem što mi je izričito navedeno da je OBAVEZNO zakonski imati lance u priboru bez obzira što se imaju sve 4 zimske gume odgovarajuće dubine šare.
Pronašao sam neusaglašenost. Riječ je o neusaglašenosti sa Pravilnikom o dimenzijama, ukupnoj masi i osovinskom opterećenju vozila, o uređajima i opremi koju moraju imati vozila i osnovnim uvjetima koje moraju ispunjavati i oprema u saobraćaju na putovima (Sl. glasnik BiH br. 27/07, 54/07 i 101/12).

Član 155. stav 1. ovog pravilnika glasi:

" Pod zimskom opremom motornih i priključnih vozila, podrazumijevaju se:
a) lanci za snijeg pripravni za postavljanje na pogonske točkove i
b) gume minimalne dubine utora na gaznoj površini 4 mm, s tim da gume na pogonskim točkovima moraju biti zimske ili gume s oznakama MS, M+S ili M&S"

Znači ovaj pravilnik uopšte ne poznaje ljetne gume sa minimalnim gazom 4mm + lance kao odgovarajuću zimsku opremu.

Član Pravilnika o saobraćaju u zimskim uvjetima si već citirao.

Suma suamrum: nosite lance :D
O'zone
Globalni moderator

#3340 Re: ZOBS

Post by O'zone »

Što znači da svi koji se drže onoga zimske gume bez lanaca su donji a oni sa ljetnim ne postoje ni kao statistička greška :mrgreen:

Samo je pitanje na koliko nadrndanog službenika naletiš.

Mada bi se moooooožda moglo na sudu nešto izvući u vezi ovoga ali ne znam da li vrijedi to normalno samo u slučaju kazne
530i

#3341 Re: ZOBS

Post by 530i »

Pisali smo jedno deset puta za lance. Stvarno ne vidim problem da se i imaju i nose, prije svega jer realno mogu zatrebati. A i plus se riješiš svake dileme i kad te zaustavi...gume-imam, lance-imam i vozdra.
O'zone
Globalni moderator

#3342 Re: ZOBS

Post by O'zone »

niko ne govori da je problem jer definitivno nije ali je zakonski zapetljano
530i

#3343 Re: ZOBS

Post by 530i »

Zakon jeste takav...problematičan i nejasan. Treba jasno propisati - sve gume zimske + lanci. Eventualno odstupanje Mostar i južno.
drug_profi

#3344 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

Ja ne mogu da nadjem lance za svoj točak, treba mi 95-tica.
Ako ih već moram imati da makar imaju svrhe ako zapne.

ne bih naravno da placam neku cifru za to jer ce to vjerovatno ostati u kutiji dok je ne umrem.
nemezis

#3345 Re: ZOBS

Post by nemezis »

Pravilnik o zimskim uslovima je iz februara a ovaj drugi iz marta i u njemu pise

"Stupanjem na snagu ovog Pravilnika, prestaje primjena svih propisa koji su regulirali dimenzije, ukupne mase i osovinsko opterećenje vozila, uređaje i opremu koju moraju imati vozila i osnovne uvjete koje moraju ispunjavati uređaji i oprema u saobraćaju na putevima u Bosni i Hecegovini."
Dzontra_Volta

#3346 Re: ZOBS

Post by Dzontra_Volta »

Svake zime ista priča.

Evo šta kaže ministarstvo koje je i donijelo oba pravilnika:

http://www.mkt.gov.ba/Aktuelno/default. ... gTag=bs-BA
530i

#3347 Re: ZOBS

Post by 530i »

drugi profil wrote:Ja ne mogu da nadjem lance za svoj točak, treba mi 95-tica.

ne bih naravno da placam neku cifru za to jer ce to vjerovatno ostati u kutiji dok je ne umrem.

Ne može i jare i pare...neke stvari nemaju za 9,99 KM samo danas na akciji...
liaar
Grijem se na: na suze
Vozim: francusku nakazu

#3348 Re: ZOBS

Post by liaar »

Dzontra_Volta wrote:Svake zime ista priča.

Evo šta kaže ministarstvo koje je i donijelo oba pravilnika:

http://www.mkt.gov.ba/Aktuelno/default. ... gTag=bs-BA
Znači :

Ja sa zimskim gumama sa dubinom šare od minimalno 4mm ne moram imati lance ?
drug_profi

#3349 Re: ZOBS

Post by drug_profi »

530i wrote:
drugi profil wrote:Ja ne mogu da nadjem lance za svoj točak, treba mi 95-tica.

Ne može i jare i pare...neke stvari nemaju za 9,99 KM samo danas na akciji...
E pa jbg. kad za sve točkove ima lanaca za 35 KM, što bi ja to trebao trehnut 200?
Ako nađem do petobe, kupiću, ako ne uzeću bezveze neke samo za pokaz.
530i

#3350 Re: ZOBS

Post by 530i »

Tako i uradi, sve je to trošak vozanja takve neke dimenzije guma.
Post Reply