Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Mile Mutic je problem s kojim se bavimo od dana kad se nasao na listi.
Bojan je radio na tome da ga se skine sa liste i zaista ne znam dokle je dosao.
(Proces ukljucuje pravne prepiske s CIK-om)
Cim saznam javicu.
...
p.k.
Dobar si ti Pedja, nisi los momak cini mi se - iz ove komunikacije evo - koliko vec stranica... ali tu se moj afinitet zavrsava... na tom licnom... na tebi.
Ovo gore... jednostavno... potvrdjuje neke stvari.
Bas me interesuje kako ce branioci opravdati ovu pogresku... cuj pogresku
Haj' bas da cujemo... samo probajte da se klonite onog greske se desavaju... jer to malo vrijedja inteligenciju svakoga Tko je prevazisao adolescentne godine zivota.
pitanje je da li se uopste moze skinuti... cak i ako ga izbace iz stranke... velika je to birokratska zajebancija, a ako ostane na listi svi ce se ns napiti krvi radi toga...
Pedja k,
mene zasita imperisonira tvoja vjestina pisanja, kako retoricki sve lijepo poslozis (ovdje prvenstveno mislim tvom vidjenju slucaja stranackih transfera)
Ja licno ti zelim sve najbolje te se nadam da ces uci u Skupstinu KS...
Hm, kamo srece da su NS i SDP jedina konkurencija. Kad dodje (ako dodje) i taj dan onda vjerovatno cemo biti neka dosadna demokratija skandinavskog modela gdje se najvise price lomi oko toga da li je medicinskim sestrama dovoljno plaqcen nocni rad (karikiram ali na tom fonu).
Samo bi i ova diskusija bila puno produktvnija kada bi se neki simpatizeri ili clanovi NS-a u diskusijio vise obruslil na vladajuce konstelacije nego na sdp!!!
I jos jedno subjkektivno misljenje: pravo ce ti vise pomoci u politickoj praksi nego politicka filozofija!
Silent Shout wrote:
Samo bi i ova diskusija bila puno produktvnija kada bi se neki simpatizeri ili clanovi NS-a u diskusijio vise obruslil na vladajuce konstelacije nego na sdp!!!
isto bi se moglo reci i za simpatizere sdp-a...
ali sta drugo ocekivati... kurac bi mi imali ovako nesposobnu vlast da imamo sposobnu opoziciju...
Sasvim je logicno da program i vizija BiH koju nudi Nasa stranka uznemiruje sve stranke koje na ovaj ili onaj nacin vec 15 godina ucestvuju u vlasti ove zemlje. Mi smatramo da postojeci sistem politickih i socijalnih vrijednosti koji je uspostavljen u ovih 15 godina nije moguce "dotjerati" ili "popraviti" nego da ga je potrebno promjeniti sustinski, u korjenu. Nas cilj nije da budemo kapetani broda koji tone nego da brod izvucemo na obalu i popravimo ga, da tako kazem. Mi ne mislimo da vrijeme radi za BiH - mislimo da radi protiv nje. Mi smatramo da pretumbacijom dosadasnjih politickih faktora trend dezintegracije BiH nece biti zaustavljen. Taj trend moze biti zaustavljen samo jednom potpuno novom, hrabrom politikom baziranom na cvrstim principima.
Mnogi, ukljucujuci i neke u NS-u su mislili da ce Nasa stranka pod pritiskom izbora i zelje da ostvari sto bolje rezultate prilagoditi svoju pricu ovom ili onom izbornom tijelu i nadati se da ta dvolicnost nece biti primjecena do izbora.
Principijelna pozicija Nase stranke u odnosu na takve populisticke metode osvajanja vlasti je medjutim vise nego jasna i mi na nasim skupovima i tribinama u cijeloj BiH "pricamo" istu politicku "pricu".
Nove politike u odnosima medju etnickim grupama i admnistrativnim jedinicama BiH, kao i reforme koje smo bezkompromisno spremni da provedemo u oblastima moralne reforme drustva, u ekonomiji, u socijalnoj, zdravtsvenoj, obrazovnoj i agrarnoj politici, nece biti lagane niti ce se njihovi rezultati vidjeti preko noci, ali ce svi gradjani BiH a pogotovo mladi vidjeti svijetlo na kraju ovog mracnog tunela u koji smo zalutali prije 20 godina.
Ono sto je izvjesno da ce teret reformi osjetiti svi, a pogotovo oni koji su bogati.
Pozicija Nase strane i Zdravkinog NSP-a je bitno drugacija od pozicije onih stranaka koje kao svoj primarni cilj vide osvajanje vlasti ili dijela vlasti u jednom od entiteta ili u jednoj izbornoj jedinici. Sakupljati politicke poene i glasove pricom koja godi jednoj odredjenoj etnickoj grupi je najracioanalniji i najlaksi nacin da se osvoji vlast u jednom od entiteta. Cinjenica je medjutim da nakon izbora vlast sastavljena od takvih stranaka nije u stanju donijeti ni sprovesti ni najosnovnije drzavne, zakonske i socijalne dokumente. (Recimo, na primjer, tekst himne - a o nekontradiktornom, bez "kvaka 22" legalom sistemu da i ne govorimo)
O tome da kriminalci osudjeni za najteza krivicna djela hodaju ulicama, da profesori koji u seksu naplacuju prolazak na ispitima i dalje rade kao prosvjetni radnici, da je oko 14 milijardi km medjunarodne pomoci "nestalo", da prijatelji stranackih lidera tuzicioma prijete dovodjenjem "crnaca koji ce im silovati kcerke" i da za to nema nikakvih posljedica i da, na kraju krajeva, uprkos ogromnom i nepravednom poreskom sistemu drzava nije u stanju da podmiri svoje troskove i da za svoje potrebe nepovoljno zaduzuje gradjane zemlje kod medjunarodnih finansijskih institucija - nekom drugom prilikom)
Oni koji misle da je sistem i ideologije koje su do sada vodile zemlju u sustini dobar - a da su pomenute falinke greska pojedinaca- imace u oktobru priliku da glasaju za jednu od stranaka koje su u poziciji ili u opoziciji ucestvovale u vlasti.
Za one koji pak misle da je jedini spas za BiH u radikalnom i hrabrom zaokretu prema antinacionalizmu i pomirenju, prema reformama u svim segmentima drustva i da su preduslovi za to ubrzan ekonomski razvoj i povecanje zivotnog standarda gradjana BiH i bespostedna borba protiv korupcije i kriminala imace na ovim izborima mogucnost da glasaju za koalciju NS-NSP.
I jos jedna opaska...
Mislim da je nezadovljstvo postojecim stanjem u zemlji ocigledno medju velikom vecinom ljudi.
Ironicno, ali najveca prepreka za brzu i sustinsku promjenu sadasnjeg stanja je psiholoske prirode.
Nakon 15 godina nacionalisticke vlasti gradjani su izgubili nadu da je promjena moguca i da se stanje u BiH moze promjeniti na bolje. To je mozda i jedini uspjeh, ako se to tako moze nazvati, stranaka na vlasti.
Potpuno je iluzorno, tacnije iracionalno, ocekivati da ce stranke na vlasti mjenjati sistem drustvenih vrijedosti koji im, vec 15 godina, omogucava da bez ikakvih rezultata i uprkos svakodnevnim skandalima ponovo budu dovedene u poziciju da vladaju i raspolazu zivotima i novcem gradjana.
p.k.
Last edited by Pedja Kojovic on 18/07/2010 10:33, edited 1 time in total.
Posto je vecina birackog tijela koja ne glasa za SzBiH i SDA osjetljiva na kriminal i korupciju, da li bi vi bili spremni na internetu ili televiziji prezentovat svaki novcic koji zarade i utrose institucije koje kontrolise Nasa stranka!?? To bi bio direktan pokazatelj vasi posteni namjera, tako da nebi bilo potrebe za bilo kakvim uvjeravanjem u postenje.
Mozda ovo pitanje proizilazi iz romantike i nepoznavanja politike ili zakona, ali bi ovakav stav bio konkretan pokazatelj zelje da se raskrsti sa kriminalom u drzavnim, entiteskim, kantonalnim i opstinskim institucijama. Pristup se mora radikalno mjenjat ako zelimo da ova drzava krene naprijed.
Naravno. Jos kad smo bili u GU Sarajeva mi smo se zalagali za prisustvo novinara i javnosti na svim sastancima.
Lejla Somun i Sanja Lazar su na GV predlagale da se cjelokupan zapisnik objavljuje na internet stranici grada.
Mi smatramo da je obaveza drzavnih organa i zvanicnika da periodicno imaju ne samo press konferencije nego i sastanke sa gradjanima - koji nisu predizbornog tipa, nego redovni.Pravo je gradjana da znaju sve sto se desava u drzavnim organima i na koji se nacin trose njihovi novci. Vlast je servis gradjana.
Dakle sve sto se radi u drzavnim organima, od naknada sluzbenika, zaposljavanja pa do trosenja budzeta je javna informacija i ne postoji samo pravo gradjana da to znaju nego i obaveza drzave da ih informise o tome.
Bojan Bajic je pozvao Srbe i Hrvate da glasaju za "Nasu Stranku". On nije rekao da trebaju da glasaju za tu stranku da bi nam "svima bilo bolje". Nego je rekao bukvalno: "Ako ne krene Bosna naprijed; u roku od 30 godina Bosnjaci ce ciniti 67% stanovnistva BiH i to je sto mene i vas treba da zabrinjava; ovo stanje samo Bosnjacima odgovara"
Shvati kako hoces, ali BiH je istorijski gledano multietnicka drzava i to na sta Bajic upozorava ne znaci da mrzi Bosnjake, nego da bi BiH mogla da izgubi multietnicki karakter, a Srbi i Hrvati da "izgube" konstitutivnost. To jeste u neku ruku opsnost za Srbe i Hrvate, ali mislim da se prije radi o pokusaju Bojanovog objasnjavanja Srbima i Hrvatima u BiH gdje im je drzava. Ili ces i njega i Dinu Mustafica i Danisa Tanovica svrstati u cetnike?
Arjan_Robben wrote:Bojan Bajic je ... rekao bukvalno: "Ako ne krene Bosna naprijed; u roku od 30 godina Bosnjaci ce ciniti 67% stanovnistva BiH i to je sto mene i vas treba da zabrinjava; ovo stanje samo Bosnjacima odgovara" ...
Da, i to je vjerovatnoća koja treba da zabrinjava, s razlogom. Na našem, zapadnobalkanskom prostoru, kad je god neki narod zaželio da dominira drugim - bilo je "krvi do koljena".
Istorijska je činjenica da, da bi bio sačuvan mir i spriječen rat, ovdje mora postojati balans svake vrste između sve tri najbrojnije etničke kategorije.
Nisam Bojanov zastupnik, ali vjerujem da je svoje stavove izgradio na ovakvom razmišljanju.
Last edited by high_volume on 18/07/2010 14:12, edited 1 time in total.
Arjan_Robben wrote:Bojan Bajic je pozvao Srbe i Hrvate da glasaju za "Nasu Stranku". On nije rekao da trebaju da glasaju za tu stranku da bi nam "svima bilo bolje". Nego je rekao bukvalno: "Ako ne krene Bosna naprijed; u roku od 30 godina Bosnjaci ce ciniti 67% stanovnistva BiH i to je sto mene i vas treba da zabrinjava; ovo stanje samo Bosnjacima odgovara"
Banja Luka wrote:Shvati kako hoces, ali BiH je istorijski gledano multietnicka drzava i to na sta Bajic upozorava ne znaci da mrzi Bosnjake, nego da bi BiH mogla da izgubi multietnicki karakter, a Srbi i Hrvati da "izgube" konstitutivnost. To jeste u neku ruku opsnost za Srbe i Hrvate, ali mislim da se prije radi o pokusaju Bojanovog objasnjavanja Srbima i Hrvatima u BiH gdje im je drzava. Ili ces i njega i Dinu Mustafica i Danisa Tanovica svrstati u cetnike?
Necu ih svrstati u cetnike. Ja smatram ovakve ljude poput Bojana i ovog Kojevica pametnim i obrazovanim ljudima. To im se vidi na faci. I ja sam za multietnicku BiH. Ja mislim da srednja Bosna bez Hrvata nebi bila ono sto jeste npr. Ti ljudi nose dusu Bosne i ima medju njima mnogo ljudi koji su uvijek bili za BiH. Takvih ljudi ima i medju Srbima. A i medju Bosnjacima ima ljudi koji su zaista, bez dvolicnosti, za BiH.
Ali ipak ovaj tekst Bajica, iako shvatam njegov pristup problemu; neki Bosnjaci bi mogli shvatiti kao cisti napad.
Banja Luka wrote:Shvati kako hoces, ali BiH je istorijski gledano multietnicka drzava i to na sta Bajic upozorava ne znaci da mrzi Bosnjake, nego da bi BiH mogla da izgubi multietnicki karakter, a Srbi i Hrvati da "izgube" konstitutivnost. To jeste u neku ruku opsnost za Srbe i Hrvate, ali mislim da se prije radi o pokusaju Bojanovog objasnjavanja Srbima i Hrvatima u BiH gdje im je drzava. Ili ces i njega i Dinu Mustafica i Danisa Tanovica svrstati u cetnike?
multietnicki karakter se ne odrzava izjednacavanjem broja jednih i drugih,nego izjednacavanju njihovih prava u zajednickoj domovini....prvo si konstatovao da je BIH istorijski bila multietnicka drzava(tad bosnjaci tad muslimani nisu bili vecinski narod) ispada da multietnicka drzava moze biti samo kao srbija i hrvatska gdje zivi 90% jednog naroda,a drugi narodi su tu samo da se te drzave pokazu kao multietnicne... u BIH cim jedan narod predje 50% je odmah alarm za smanjenje tog naroda,a najbolji nacin je etnicko ciscenje,genocid i masovna ubistva istog..
Bajic se ne boji bosnjackog nataliteta ako ce ostati u granicama federacije bih....Bajic se boji prirodnog prelijevanja bosnjackog naroda u vec natrpanoj federaciji u mali ausvic,ako se nastavi ovim tempom da se bosnjaci natalitetom povecavaju a drugi smanjuju..
Onoga ko, u tom starom, Bojanovom tekstu ne vidi napad na politiku SNSD-a i nacionalistickih partija i ideju o BiH kao drzavi ravnopravnih gradjana i naroda tesko/nemoguce je u to ubjediti.
Za sve one koji ocekuju odgovor po pitanju Mileta Mutica...
Pomenuti gospodin nije i nece biti medju kandidatima na koalicionim listama.
Zaista je politicki neodgovoran. skoro blesav, medijski napad na Nasu stranku koji SDP putem svojih medija FTV i Oslobodjenje sprovodi ovih dana...
Razlozi za to su medjutim ocigledni. Rezultati novih istrazivanja pokazuju rapidan porast glasaca koji su spremni glasati za koaliciju Nase stranke i NSP-a. I u jednom i u drugom BiH entitetu.
Za politicke stranke koje pretendiraju na vlast ili poziciju opozicije u samo jednom od ova dva to su, pretpostavljam, lose vijesti.
Arjan_Robben wrote:Bojan Bajic je ... rekao bukvalno: "Ako ne krene Bosna naprijed; u roku od 30 godina Bosnjaci ce ciniti 67% stanovnistva BiH i to je sto mene i vas treba da zabrinjava; ovo stanje samo Bosnjacima odgovara" ...
Da, i to je vjerovatnoća koja treba da zabrinjava, s razlogom. Na našem, zapadnobalkanskom prostoru, kad je god neki narod zaželio da dominira drugim - bilo je "krvi do koljena".
Istorijska je činjenica da, da bi bio sačuvan mir i spriječen rat, ovdje mora postojati balans svake vrste između sve tri najbrojnije etničke kategorije.
Nisam Bojanov zastupnik, ali vjerujem da je svoje stavove izgradio na ovakvom razmišljanju.
po tebi pobiti jedno 6,5 miliona srba u srbiji da se odrzi multietnicki karakter iste"jer balkan je to brale moj"..sjedi 1....ili da sam moderator za ovaj post bi te banovao istog momenta..
Onoga ko, u tom starom, Bojanovom tekstu ne vidi napad na politiku SNSD-a i nacionalistickih partija i ideju o BiH kao drzavi ravnopravnih gradjana i naroda tesko/nemoguce je u to ubjediti.
Zaista je politicki neodgovoran. skoro blesav, medijski napad na Nasu stranku koji SDP putem svojih medija FTV i Oslobodjenje sprovodi ovih dana...
Razlozi za to su medjutim ocigledni. Rezultati novih istrazivanja pokazuju rapidan porast glasaca koji su spremni glasati za koaliciju Nase stranke i NSP-a. I u jednom i u drugom BiH entitetu.
Za politicke stranke koje pretendiraju na vlast ili poziciju opozicije u samo jednom od ova dva to su, pretpostavljam, lose vijesti.
mani Kojovicu lafine i suplje...pa ti i tvoja stranka i sef ti u startu negirate multietnicnost BIH,cim vam je ime manjeg entiteta normalna stvar...a lako ste mogli imati samo ono "Nasa Stranka"bez "republike srpske..ali valja naglasiti za sta su se borili neki u BIH....sad pocni o Dejtonu i postovanu istog i onim koji su potpisali ime tom entitetu,dok su 3,5 godine se raspravljali u skupstini BIH a rata kao da nije uopste ni bilo
Last edited by zavrzlama on 18/07/2010 14:32, edited 1 time in total.
Eh vidis. I kako onda da pobjedi neka normalna stranka poput ove "Nase Stranke". Ti bi da ratujes jer se osjecas ugrozenim zato sto se Bosnjaci vise seksaju? Shvati da Bosnjaka ima 4-5 puta vise od Hrvata i da su velikom vecinom u prosjeku "Mladji". To nema veze sa ugrozenosti, sto se Bosnjaci sire munjevitom brzimom a Hrvati ne, vec sa matematikom.
I ti se branis protiv toga Tudjamnovom i Karadzicevom retorikom (ako se budete seksali i ako nam nebudete dali treci entitet ima da vas pobijemo ko zeceve) umjesto da shvatis da upravo vama Hrvatima najvise odgovara umjerna Bosnjacka politika.
Jer zaista ima Bosnjaka koji su jos uvijek zele multi-etnicku BiH. To nije odraz Bosnjaka vec vise odraz ljudi koji su odrasli u multi-etnickim sredinama i koji vjeruju u to. Ali rekao bih da je i takvih sve manje i manje. A to; ako cemo biti iskreni; je sa Srbe katastrofalno na duze staze a za Hrvate kardinalno. Ali tu nisu Bosnjaci krivi nego Tudjman, Bobetko i Karadzic sa kompanijom jer su vam oni nesto obecali sto svijet nije dozvolio a od naivnih Muji i Sulji iz viceva su napravili pametne i ujedinjene nacionaliste koji znaju sta hoce ali znaju i biti fini i to umjerno prodati.
Last edited by Arjan_Robben on 18/07/2010 14:29, edited 1 time in total.
tebi Kojovicu i mentorima za koje radis je najveci neporijatelj SDP i Haris...ovi prvi sto izbijaju adut da su bosnjaci svi za nacionalne stranke i sto sprecavaju da SDa izda BIH...a ovaj drugi sto preko Arapske Lige i Turske sprecava da velikosrbi sutke uz pomoc licemjerne evrope ukinu BIH....sada nastavi suplju,koja je davno prokuzena..
po tebi pobiti jedno 6,5 miliona srba u srbiji da se odrzi multietnicki karakter iste"jer balkan je to brale moj"..sjedi 1....ili da sam moderator za ovaj post bi te banovao istog momenta..
A gdje si ti pročitao da piše o ubijanju 6,5 mil Srba? ...brale
Balans se može postići i drugim načinima osim ubijanjem. Nešto je riječ "ubijanje" prečesta u ustima mnogih
Nisam Bojanov zastupnik, ali vjerujem da je svoje stavove izgradio na ovakvom razmišljanju.[/quote]
po tebi pobiti jedno 6,5 miliona srba u srbiji da se odrzi multietnicki karakter iste"jer balkan je to brale moj"..sjedi 1....ili da sam moderator za ovaj post bi te banovao istog momenta..[/quote]
Balans se može postići i drugim načinima osim ubijanjem. Nešto je riječ "ubijanje" prečesta u ustima mnogih [/quote]
de ti procitaj svoj post jos jednom pa na ono "edit"
zavrzlama wrote:Da, i to je vjerovatnoća koja treba da zabrinjava, s razlogom. Na našem, zapadnobalkanskom prostoru, kad je god neki narod zaželio da dominira drugim - bilo je "krvi do koljena".
po tebi pobiti jedno 6,5 miliona srba u srbiji da se odrzi multietnicki karakter iste"jer balkan je to brale moj"..sjedi 1....ili da sam moderator za ovaj post bi te banovao istog momenta..[/quote]
Balans se može postići i drugim načinima osim ubijanjem. Nešto je riječ "ubijanje" prečesta u ustima mnogih [/quote]
de ti procitaj svoj post jos jednom pa na ono "edit"...a drugi nacin postizanja balansa bez ubijanja je sprecavat da se drugi vrate na svoje i negiranje BIH..
zavrzlama, šta ti je...koncentriraj se malo, pišeš dva posta, oba bez smisla.
Da, sprječavanje dominacije se postiže i zagovaranjem povratka stanovnika, sprečavanjem iseljavanja, bilo političkim putem, bilo razvojem i stvaranjem ekonomsko-socijalnih uslova za življenje, između ostalih načina. Ni u jednoj rečenici nisam spomenuo ubijanje niti ičim doveo u kontekst... Molim te da ne repliciraš moje postove ako nemaš konkretan razlog, i da ubuduće pažljivije čitaš.
Last edited by high_volume on 18/07/2010 14:49, edited 1 time in total.