BH vojna industrija i naoruzanje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply

Vojna industrija BiH

Treba se razvijati prvenstveno radi ekonomskih razloga
399
31%
Treba se razvijati prvenstveno radi sigurnosnih razloga
781
60%
Ne treba da se razvija jer rat je zlo
77
6%
Nemam stav
11
1%
Briga me
39
3%

Total votes: 1307

Streptokok

#3326 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Streptokok »

s obzirom da je za zaštitarske agencije to može biti il pumparica ili eventualno nešto za suzavac i sl. barem kod nas, koliko ja znam, zaštitari ne nose automatske puške.
ins

#3327 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by ins »

Vjerovatno 9 mm, tzv submachine gun, u klasi H&K MP ili Scorpiona Evo 3
drndalo

#3328 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by drndalo »

SMG je obicno skracenica kao sto vec rekose za automatsko oruzje "pistoljskih" kalibara... Nisam siguran u ponudu po svijetu, ali ako je veca ponuda dugih cijevi (pusaka), a manja SMG-a, onda je Bekti to mozda pametnija investicija...
Nuken

#3329 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Ponuda pušaka na svjetskom tržištu je ogromna, SMG nije u tolikoj mjeri. Ako bi radili SMG, to možemo za početak prodati i našim policijskim snagama (MUP RS je ove godine kupovao SMG od Taurusa). U svakom slučaju, ostaje da se vidi sta će biti od svega, mada ide ovo dobro :thumbup:
155_mm

#3330 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

niko ne bi stavio SMG u naziv oruzja ako se ne radi o submashine gun. najcesca municija je 9x19 ali trend ide prema 5.7x28. sa tim metkom dobijas efektivni domet do 200 m.

neko rece da zastitari ne smiju imati duge cijevi mislim da bi ovo bila adekvatna alternativa. cak bi bila i dobra za policiju umjesto obicnog pistolja. to je mislim standard da svaki policajac ima jedno takvo oruzje pored pistolja. posto su, kako neko rece, sa tim trendom poceli u manjem entitetu ne vidim da i u vecem entitetu to bude trend.

jedino ne znam kakav je zakon za ovo oruzje u slucaju privatnih lica.

jedino mi je problematicno sto jos nema brze ceste sarajevo-gorazde. ona postaje sve potrebnija pogotovo sto sve vazniji dio NI tamo nastaje.

valjda uspiju progurati da ova turska brza cesta SA- BG od gorazda do sarajeva ide preko teritorije federacije. mislim da je ta cesta obecana jos u dejtonu. amerikanci obecali. mozda treba Trampa napomenuti za to. :lol:
Streptokok

#3331 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Streptokok »

155_mm wrote:niko ne bi stavio SMG u naziv oruzja ako se ne radi o submashine gun. najcesca municija je 9x19 ali trend ide prema 5.7x28. sa tim metkom dobijas efektivni domet do 200 m.

neko rece da zastitari ne smiju imati duge cijevi mislim da bi ovo bila adekvatna alternativa. cak bi bila i dobra za policiju umjesto obicnog pistolja. to je mislim standard da svaki policajac ima jedno takvo oruzje pored pistolja. posto su, kako neko rece, sa tim trendom poceli u manjem entitetu ne vidim da i u vecem entitetu to bude trend.

jedino mi je problematicno sto jos nema brze ceste sarajevo-gorazde. ona postaje sve potrebnija pogotovo sto sve vazniji dio NI tamo nastaje.

valjda uspiju progurati da ova turska brza cesta SA- BG od gorazda do sarajeva ide preko teritorije federacije. mislim da je ta cesta obecana jos u dejtonu. amerikanci obecali. mozda treba Trampa napomenuti za to. :lol:
nikakav, ništa sa automatskim načinom paljbe ne dolazi u obzir. naravno, nije sveto slovo i može se promijeniti ali teško da mi imamo takvih vizionara koji bi to uradili. evo i sa zaštitarima, zašto im ne dozvoliti duge cijevi? salkić neki dan kuka kako je policija u rs ustrojena i naoružana poput žandarmerije (poluvojna organizacija). a ko nama brani osim našeg paćeničkog i sadaka mentaliteta. ko nam brani da kupimo oružje da svaki policajac ima i dugu cijev u rezervi? sami sebi stavljamo prepreke i donosimo zakone kao da smo u švedskoj a ne u bih gdje je još uvijek naša krv na zubima susjeda.
Pilaw_Pavlaka

#3332 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Pilaw_Pavlaka »

Znaci u gorazdu se otvara ova fabrika koja ce zaposliti 2500 radnika i tu ce se praviti polu automatske puske sa kratkom cijevi? Jesam li dobro shvatio?
Streptokok

#3333 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Streptokok »

Pilaw_Pavlaka wrote:Znaci u gorazdu se otvara ova fabrika koja ce zaposliti 2500 radnika i tu ce se praviti polu automatske puske sa kratkom cijevi? Jesam li dobro shvatio?
zašto poluautomatske? ko bi to kupio?
Pilaw_Pavlaka

#3334 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Pilaw_Pavlaka »

Streptokok wrote:
Pilaw_Pavlaka wrote:Znaci u gorazdu se otvara ova fabrika koja ce zaposliti 2500 radnika i tu ce se praviti polu automatske puske sa kratkom cijevi? Jesam li dobro shvatio?
Pa bit ce znaci automatske?
Streptokok

#3335 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Streptokok »

Pilaw_Pavlaka wrote:
Streptokok wrote:
Pa bit ce znaci automatske?
pa kako sam ja skonto iz gornje rasprave, u pitanju je automatska puška sa pištoljskom municijom i kraćom cijevi. za blisku borbu.
Pilaw_Pavlaka

#3336 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Pilaw_Pavlaka »

Streptokok wrote: pa kako sam ja skonto iz gornje rasprave, u pitanju je automatska puška sa pištoljskom municijom i kraćom cijevi. za blisku borbu.
To je svakako dobro.
Streptokok

#3337 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Streptokok »

Pilaw_Pavlaka wrote:
Streptokok wrote: pa kako sam ja skonto iz gornje rasprave, u pitanju je automatska puška sa pištoljskom municijom i kraćom cijevi. za blisku borbu.
To je svakako dobro.
svakako da jeste, pogotovo ako budu u stanju sami proizvesti sve dijelove, prvenstveno mislim na cijev. i hrvatski hs je počeo sa pištoljima, pa sa nekakvim uzi-jima da bi na kraju napravili i pušku za vojsku.
Last edited by Streptokok on 29/12/2016 13:59, edited 1 time in total.
Pilaw_Pavlaka

#3338 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Pilaw_Pavlaka »

Streptokok wrote:
Pilaw_Pavlaka wrote:
To je svakako dobro.
svakako da jeste. i hrvatski hs je počeo sa pištoljima, pa sa nekakvim uzi-jima da bi na kraju napravili i pušku za vojsku.
vojna industrije je, po meni, za BIH najvaznija i bit ce u narednih 20 godina.
Drvosjeca iz Dejcica

#3339 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

Nešto kao Hekler? Ja svakako pozdravljam pa kako god. Bitno je ovladati tehnologijom, krenuti sa proizvodnjom pa onda za dvije godine neka ide i jurišna puška pa zašto ne i nešto teže.
Streptokok wrote:
svakako da jeste, pogotovo ako budu u stanju sami proizvesti sve dijelove, prvenstveno mislim na cijev. i hrvatski hs je počeo sa pištoljima, pa sa nekakvim uzi-jima da bi na kraju napravili i pušku za vojsku.
Upravo tako! :thumbup:
asker

#3340 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by asker »

155_mm wrote: jedino mi je problematicno sto jos nema brze ceste sarajevo-gorazde. ona postaje sve potrebnija pogotovo sto sve vazniji dio NI tamo nastaje.

Skoro je bila vijest da ce se graditi neki veliki tunel prema Gorazdu, jos bolje.
Streptokok

#3341 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Streptokok »

asker wrote:
155_mm wrote: jedino mi je problematicno sto jos nema brze ceste sarajevo-gorazde. ona postaje sve potrebnija pogotovo sto sve vazniji dio NI tamo nastaje.

Skoro je bila vijest da ce se graditi neki veliki tunel prema Gorazdu, jos bolje.
da, ali koliko ja znam taj tunel će voditi na nekakvu cestu preko rs.
Kejn

#3342 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Kejn »

Assassins Creed Unity :D
Nuken

#3343 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Nuken »

Streptokok wrote:
155_mm wrote:niko ne bi stavio SMG u naziv oruzja ako se ne radi o submashine gun. najcesca municija je 9x19 ali trend ide prema 5.7x28. sa tim metkom dobijas efektivni domet do 200 m.

nikakav, ništa sa automatskim načinom paljbe ne dolazi u obzir. naravno, nije sveto slovo i može se promijeniti ali teško da mi imamo takvih vizionara koji bi to uradili. evo i sa zaštitarima, zašto im ne dozvoliti duge cijevi? salkić neki dan kuka kako je policija u rs ustrojena i naoružana poput žandarmerije (poluvojna organizacija). a ko nama brani osim našeg paćeničkog i sadaka mentaliteta. ko nam brani da kupimo oružje da svaki policajac ima i dugu cijev u rezervi? sami sebi stavljamo prepreke i donosimo zakone kao da smo u švedskoj a ne u bih gdje je još uvijek naša krv na zubima susjeda.

Može se napraviti "civilna" verzija koja ima samo pojedinačni režim paljbe i s tim možeš izvoziti u mnoge zemlje i prodavati, pa i kod nas. Samim tim, taj SMG je pogodan i za zaštitare. KM trade prodaje neke puške s okvirom od 30 metaka u kalibru 5.45mm, vjerujem da bi i takav SMG mogao proći za civile

"vojna" verzija s automatskom paljbom se može bez problema prodavati u USA i vojno-policijskim jedinicama.

Policajci u RS već duže vremena u svakodnevnim patrolama naoružani su dugim cijevima(razne varijacije kalašnjikova a sad i Taurus SMT 9). Ne vidim razlog zašto i u Federaciji ne bi bili naoružani :thumbup:
Streptokok

#3344 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Streptokok »

Nuken wrote:[

Može se napraviti "civilna" verzija koja ima samo pojedinačni režim paljbe i s tim možeš izvoziti u mnoge zemlje i prodavati, pa i kod nas. Samim tim, taj SMG je pogodan i za zaštitare. KM trade prodaje neke puške s okvirom od 30 metaka u kalibru 5.45mm, vjerujem da bi i takav SMG mogao proći za civile

"vojna" verzija s automatskom paljbom se može bez problema prodavati u USA i vojno-policijskim jedinicama.

Policajci u RS već duže vremena u svakodnevnim patrolama naoružani su dugim cijevima(razne varijacije kalašnjikova a sad i Taurus SMT 9). Ne vidim razlog zašto i u Federaciji ne bi bili naoružani :thumbup:
zato što su naši prvaci ograničeni ko balkon.
insomnia78

#3345 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by insomnia78 »

Eno, jos uvijek nezapocetu pusku vec prodaju u Americi.
Bosna je sampion ooooo
Streptokok

#3346 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Streptokok »

insomnia78 wrote:Eno, jos uvijek nezapocetu pusku vec prodaju u Americi.
Bosna je sampion ooooo
osjetim li ja to dašak ljubomore?

i nije nezapočeta, i do sada su radili dijelove, sada će to da kompletiraju, ponešto dodaju i eto ga....
Pilaw_Pavlaka

#3347 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by Pilaw_Pavlaka »

Streptokok wrote:
Bosna je sampion ooooo

i nije nezapočeta, i do sada su radili dijelove, sada će to da kompletiraju, ponešto dodaju i eto ga....
To je onaj lik sto je se "udao"" u Francuskoj i sada sjedi kuci i visi po forumu svaki dan. Neka ga kad mu je dosadno. Socijala u francuskoj je sasvim okej. :D
madner

#3348 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by madner »

Nakon mnogo dumanja, mislim da bi vojska trebala imati samo jednu pusku, SMG, Marksmen puska, odredski PM itd... treba izbaciti.
Optimalno bi bilo preci na neki medju kalibar oko 7mm no za nas bi i 7.62x51 bio ok :D
155_mm

#3349 Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by 155_mm »

koliko sam ja skonto da se taj SMG definise samo po duzini cijevi a ne po kalibru. znaci da bi ta alfa smg6 mogla biti 5.56 ali da cijev ne prelazi duzinu od 220 mm. ali opet nisam siguran. to je ono sto sam do sad nahvato.

a i vecinom se i razlikuje "duge" i "kratke" cijevi a ne veci i manji kalibri.

i ako cemo ici u krajnost, 9 mm je veci kalibar od 5.56 mm. :D
insomnia78

#3350 Re: RE: Re: BH vojna industrija i naoruzanje

Post by insomnia78 »

Streptokok wrote:
Bosna je sampion ooooo

Ae, ova moja se slabo skroz prodaje. Unisti me konkurencija
Post Reply