Bášča
Moderator: anex
-
CvjetnaOaza
#3326 Re: Bášča
Ja sam mislila recimo na sjeme špinata, cvekle, rokve, jer je pakovanje prilično veliko, pa ne upotrijebim sve.
Uvijek mi ostane sjemena za neku sljedeću godinu.
Meni npr. 3 godine nije nicao peršun, ali ne znam je li u pitanju sjeme ili sam ja nešto pogrešno radila tj. da je bila presuha ili prevlažna zemlja. Tek prošle godine mi je sjetva ponovo uspjela.
Uvijek mi ostane sjemena za neku sljedeću godinu.
Meni npr. 3 godine nije nicao peršun, ali ne znam je li u pitanju sjeme ili sam ja nešto pogrešno radila tj. da je bila presuha ili prevlažna zemlja. Tek prošle godine mi je sjetva ponovo uspjela.
-
platinum1991
#3327 Re: Bášča
Zanima me me ova folija što su neki od vas koristili, gdje je mogu najlakše nabaviti da li u svim poljoprivrednim apotekama ili ??? i kako se kreću cijene?
-
kerima1
#3328 Re: Bášča
meni isto ne nicu od Mu"mina sjeme ljutaca.moze biti da sam prezaljevala ili ..
- Senći
#3329 Re: Bášča
Foliju imaju sve bolje snadbjevene poljoprivredne apoteke cijena je 7.50 KM. po kilogramu, a neznam tačno koliko kvdrata dođe u 1 kg. gdje budeš kupovo znaju oni.platinum1991 wrote:Zanima me me ova folija što su neki od vas koristili, gdje je mogu najlakše nabaviti da li u svim poljoprivrednim apotekama ili ??? i kako se kreću cijene?
- Senći
#3330 Re: Bášča
Ja uvjek ostavljam sjemena od paprike, paradajza, tikve, luka, itd. Osim što sam sada kupio novosadski jabučar da vidim kakav je, jeli kao ovaj naš domaći jabučar.Mu'min wrote:Obično kraće traje nego što pišu jer varaju 100km/h.CvjetnaOaza wrote:Obično piše do kad je klijavost sjemena zagarantovana, a u suštini je to obično duže nego što piše.
Evo kako proizvodim svoj luk:

A evo kako taj ciklus ide:

-
flag
#3331 Re: Bášča
Haj` ti Senći Bog ti daoSenći wrote: Evo kako proizvodim svoj luk:
A evo kako taj ciklus ide:
-
CvjetnaOaza
#3332 Re: Bášča
Nekad su u Bosni svi (ili skoro svi) sijali luk i imali svoj sijanac. Sad ga malo ko sije, svi kupuju luk za sadnju.
Ja sam prošle godine sakupila sjeme, pa ću i ja ove godine zatvoriti krug "proizvodnje".
Ja sam prošle godine sakupila sjeme, pa ću i ja ove godine zatvoriti krug "proizvodnje".
-
CvjetnaOaza
#3333 Re: Bášča
Flag Senćijeva slika ti sve govori. Svake godine siješ sjeme luka da dobiješ sijanac (mali luk), sadiš sijanac da dobiješ luk za upotrebu (veliki) i sadiš taj veliki da dobiješ sjeme.
-
platinum1991
#3334 Re: Bášča
Mislim da se može dobiti iz sjemena velika glavica luka samo se sjeme mora posijati u saksije krajem januara ili u februaru i onda se takav mladi luk presadi na otvoreno kad vrijeme pude pogodno.
- Mu'min
-
CvjetnaOaza
#3336 Re: Otvoren sajam u Sarajevu: Kupite domaće proizvode i pomo
Kako bi rado posjetila ovaj sajam, ali
- Senći
#3337 Re: Bášča
Sijanjem u saksije bi u najboljem slučaju dobio ovaj lijevi luk (mi ga zovemo izborak), a nikako ovaj desni luk (koji mi zovemo kapula) izborak izaberemo iz sitnog i taj sadimo da dobijemo zeleni luk.platinum1991 wrote:Mislim da se može dobiti iz sjemena velika glavica luka samo se sjeme mora posijati u saksije krajem januara ili u februaru i onda se takav mladi luk presadi na otvoreno kad vrijeme pude pogodno.

- Senći
#3338 Re: Bášča
Evo oaza ti je dobro objasnila, a znam zanimaju te i detalji, pa ću ti pokušati nekako pojasniti.flag wrote:Haj` ti Senći Bog ti dao, detaljnije pojasni ciklus proizvodnje vlastitog luka!? Ovo me stvarno zanima.
Kao prvo posadi se ovaj krupni luk da bi se dobio cvijet sa sjemenkama.
Probereš najkrupnije glavice i posadiš na razmaku cca 25cm i iz njih nikne taj cvijet sa sjemenkama, otkinuti cvijetove i sušiti na suncu kao na ovoj slici :
zatim lagano trljaš između dlanova cvijet po cvijet da iz njega ispadne crno sjeme zvano barut. Otkloniš krupnije komade i komadiće cvijeta u stranu, a zatim u nekoj posudi lagano treskaš da se otpad odvoji na površinu a sjeme ostaje na dnu i čistiš otpad dok ti ne ostanu crne sjemenke kao na mojoj slici. Zatim se sjeme stavi u posudu svodom sve što ostane na površini vode odliješ lagano sa vodom a što je ostalo na dnu to je sjeme koje je ispravno ponovo se osuši i sije naredne godine. Da bi posijao sjeme gredica mora biti super sređena lijepo izravnana površina bez imalo grumenčića zemlje u tako pripremljenu zemlju se ravnomjerno sije sjeme i poslije toga se posipa tanki sloj suhog sitnog (prosijanog) stajskog gnojiva. Toliko za sada a ako nešto nisi shvatio i nešto ne bude jasno samo pitaj.-
Ratarka
#3339 Re: Bášča
svaka cast senci, objasnjenje za deset!
sad znam zasto meni nije uspjelo ni sa kupovnim sjemenom
sad znam zasto meni nije uspjelo ni sa kupovnim sjemenom
-
kerima1
#3340 Re: Bášča
Ratarka
Senci ja to sve znam taj proces,citam,al nemam uslova za uzgoj svega sto me zanima.zato se nasladjujem barem citajuci tu mi barem ne fali prostora
Senci ja to sve znam taj proces,citam,al nemam uslova za uzgoj svega sto me zanima.zato se nasladjujem barem citajuci tu mi barem ne fali prostora
-
Ratarka
#3341 Re: Bášča
vidjeces ti kad ja savladam sve ove tehnike, ima na sred dnevne luk mladi da gajim, pa sta bi da bikerima1 wrote:Ratarka![]()
-
kerima1
#3342 Re: Bášča
ma na krovu cemo mi razastrijet najlon i zemlju i udri

-
flag
#3343 Re: Bášča
Kao što kaže Kerima, ni uslova ni vremena za sve ovo. Hvala ti Senći za ovaj kratki kurs. Neke detalje nisam znao, jer iz sjemena smo jednom sadili i rezultat je bio vrlo, vrlo tanak. A u međuvremenu je i google dosta pomogao. Ipak i ja nešto čeprkam - vidi moje prethodne postove. Nego, vidi sad kad anamo onaj vrtlar navali... kažeš 
Inače, to je vrtlareva omiljena disciplina... hortikultura

trljaš između dlanova cvijet po cvijet
Inače, to je vrtlareva omiljena disciplina... hortikultura
-
CvjetnaOaza
#3344 Re: Bášča
Senći dobro si objasnio, a još sve dopunjeno slikama, bravo.
Vidim ja da ćeš ti nama puno toga pokazati
Vidim ja da ćeš ti nama puno toga pokazati
- Banksy
#3345 Re: Bášča
I mene zanima, ovo još nisam probala. U koje doba godine se ovo radi, kad ga sadiš za cvjetove, a kad u gredice siješ taj sitni? Radiš li to u plasteniku ili vani?Senći wrote: Kao prvo posadi se ovaj krupni luk da bi se dobio cvijet sa sjemenkama.
Probereš najkrupnije glavice i posadiš na razmaku cca 25cm i iz njih nikne taj cvijet sa sjemenkama, otkinuti cvijetove i sušiti na suncu kao na ovoj slici :zatim lagano trljaš između dlanova cvijet po cvijet da iz njega ispadne crno sjeme zvano barut. Otkloniš krupnije komade i komadiće cvijeta u stranu, a zatim u nekoj posudi lagano treskaš da se otpad odvoji na površinu a sjeme ostaje na dnu i čistiš otpad dok ti ne ostanu crne sjemenke kao na mojoj slici. Zatim se sjeme stavi u posudu svodom sve što ostane na površini vode odliješ lagano sa vodom a što je ostalo na dnu to je sjeme koje je ispravno ponovo se osuši i sije naredne godine. Da bi posijao sjeme gredica mora biti super sređena lijepo izravnana površina bez imalo grumenčića zemlje u tako pripremljenu zemlju se ravnomjerno sije sjeme i poslije toga se posipa tanki sloj suhog sitnog (prosijanog) stajskog gnojiva. Toliko za sada a ako nešto nisi shvatio i nešto ne bude jasno samo pitaj.
- Mu'min
#3346 Da li znamo surađivati?
Da li ste kada razmišljali da bi se udružili sa nekim?
Evo čitam ove vaše rasprave oko sjemena luka i kerimin komentar koji svakako stoji (da nema uslova za sve i svašta) pa se pitam da li je moguće da se kako udružimo.
Evo recimo da Senći uredi sjeme luka, da neko drugi sjeme paradajza, treći da uredi sjeme paprika, četvriti...
ako bi došlo do velikih razlika u vrijednosti npr. luk - paradajz sjeme, onda bi se doplatilo.
Cilj je međusobno potpomaganje i izmjena (dosta puta viška) sjemena.
Evo čitam ove vaše rasprave oko sjemena luka i kerimin komentar koji svakako stoji (da nema uslova za sve i svašta) pa se pitam da li je moguće da se kako udružimo.
Evo recimo da Senći uredi sjeme luka, da neko drugi sjeme paradajza, treći da uredi sjeme paprika, četvriti...
ako bi došlo do velikih razlika u vrijednosti npr. luk - paradajz sjeme, onda bi se doplatilo.
Cilj je međusobno potpomaganje i izmjena (dosta puta viška) sjemena.
-
kerima1
#3347 Re: Bášča
Kazu mi moji i kod njih klijavost sjemenja paprika skroz slabo.moze biti da je problem u tome sto od prevelike suše paprike su naroz uzrele pa tako i sjeme nije dostiglo svoju zrelost. 
- Mu'min
#3348 Re: Bášča
Kerima kakvo sjeme su sve koristili?kerima1 wrote:Kazu mi moji i kod njih klijavost sjemenja paprika skroz slabo.moze biti da je problem u tome sto od prevelike suše paprike su naroz uzrele pa tako i sjeme nije dostiglo svoju zrelost.
Svoje, kupljeno, dobijeno kao poklon?
-
kerima1
#3349 Re: Bášča
kupili su paketic babura,a sijali su i kaliforn.cudo i neka ajvarka meni dala zena svog ostavljenog sjemnja.
-
safran
#3350 Re: Bášča
Kod mene pomalo izviruju - ali ne sve sorte - posadila 1-2 marta. Paradajzi uglavnom izbili mada mi se neke sorte baš i nisu proslavile klijavošću.