zavrzlama wrote:OK..znaci konstatovali smo da dodik i srpska politika bez obzira ko je na vlasti i koji politicar sa probosanske strane,nastavljaju istom retorikom i djelima u rusenju BIH...I sta sad?......sta je rjesenje?....
u najkracem, nema rjesenja. nekome je to pesimizam, neko realizam..ali nije ni vazno.
zavrzlama wrote:20 godina poslije Dejtona srpska politika se nije promijenila ni za milimetar od one iste politike koju su stvorili milosevic i karadzic..sta je rezultat zadnjih 9 godina probosanske sutnje,i dzentlmenskog i umjerenog ponasanja spram dodikovog divljanja,pa rezultat je da se povecao broj srba koji ne prihvacaju BIH,pojacala se antibosanska histerija,a zasto?
politika se ne mijenja, i ne samo kod srba, vec i kod druga dva naroda, jer se ne mijenjaju ciljevi. samo ima razlike i moze biti razlike u metodologiji. sto se tice ove konstatacije "povecao broj srba koji ne prihvacaju BIH" ne znam kako si dosao do tog zakljucka. jedino sto se na tu temu ponekad pojavi jeste neko istrzivanje ili anketa o nezavisnosti, a rezultati su idendticni od dejtona do danas.
sto se tice histerije, antibosanska dodikova histerija je upravo promjena metodologije koju sam spomenuo. on je u politicki zivot uplovio na taalsima skroz druge retorike, ali je u medjuvremenu u potpunosti skrenuo u desno pricom (kazem pricom jer su i njegovi politicki ciljevi isti danas ko i prije 10-15 godina), ali mu ta prica danas vise pomaze na privatnom planu (zadrzavanje na vlasti=bankovni racun) nego u ostvariravnju politickih ciljeva jer on sustinski moze srbovat i bez halabuke.
zavrzlama wrote:pa zato sto su uvidjeli da sutnja sa druge strane je znak da je dodik u pravu i da zeljena podjela BIH ce proci glatko jer na drugoj strani nema uopste otpora...MZ skontala,ako bosnjacima ne smeta dodikovo pljuvanje BIH i bosnjaka ,sto bi i nama...nisam ja za radikalne mjere i uzvracanje dodikovim metodama,ja sam za nazivanje stvari pravim imenom,pa kako god bolilo i politicki ponekad i stetno bilo..umjereni srbi danas ,jedino spas od sopstvenih politicara i ideologije vide u bosnjacima i njihovoj politici,a ne u dodiku i velikosprskoj politici ili nekoj buducoj novoj srpskoj umjerenoj politici jer znaju da im srbija nikad to nece dozvoliti....
ovaj cijeli pasus je tvoja proizvoljna intepretacija, na koju naravno imas pravo, ali se ja s njom uopste ne slazem. zapravo, moje politicko ili politicko-ekonomsko razmisljanje je potpuno drugacije.
ne znam kako to da pojednostavim, ali politika uopste ne funkcionise onako kako vise od 90% foruma razmislja, ali posto ne mogu sada sve te zablude obrazlagti osvrnucu se samo na ovo sto si spomenuo.
zavrzlama wrote:MZ skontala
mz nema sta da konta. njihova politika je savrseno jasna - zelimo mir, ne zelimo zapaljivu retoriku i zelimo regionalne integracije i popravljanje odnose.
i savrseno je i slijepcu jasno zasto sto zele. zele zato sto su to stvari cije se posljedice mogu preliti i izvan nasih granica. i oni to vise nece dozvoliti. u isto vrijeme to su i pretpostavke za ekonomski razvoj. ali koliko cemo danas ti ili ja imati mesa u tanjiru, njih jednostavno boli tuki. to je tvoj i moj problem, a ne angele merkel.
iz toga proizilazi da su oni vec odavno alergicni na bilo kakvu zapaljivu retoriku, a rezultat toga je totalno ignrosanje dodika. koliko je to ignorisanje napravilo stetu politicku ili ekonomsku nemoguce je reci, ali se moze reci da mu nije donjela nikakav dobitak. a iz toga ce dobar politicar izvuci pouke.
sa druge strane, dodiku je jasno jako dobro koju liniju ne smije prijeci i on to stalno i ponavlja. zato i nemas nikakve ostre reakcije zapada - znate dokle se smijati zajebati, a sve ostalo je vase lokalno sranje.
i to ti je univerzalno pravilo, bar u nasem cijelom regionu jer ovdje nema nikakvog starteskog interesa velikih sila, jer u tom slucjau onda vladaju poptuno drugacija pravila.
a osim bosne, primjenu tog pravila mozes vidjeti i u makedoniji gdje gruevskog ignorisu vec godinama bez ikakvog velikog uplitanja i interevencija. i makedonija je puna sranja koja su vrlo slicna nasim, ali jebe se zapadu sto makedonci stagniraju vec godinama. vasa govna-vi ih jedite, ali znate liniju preko koje ne smijete.