To sto osiguranja ne obacunavaju maluse, ne prate stetovnike i automatski daju 50% popusta je manjkavost drzave, zakona i sistema a ne moj problem. Doduse svi mi imamo koristi od tog popusta, a s druge strane i sa 50% popusta osigiranja su ekstremno profitabilna za danasnje uslove jer da nije tako ne bi mi imali 5 a ne 50%.vnm wrote:sa obzirom da osiguranja uplacuju pare u zastitni fond i da na komisijama na kojim se odredjuje visina i pravni osnov zasjedaju vjestaci iz osiguranja, mozes sam zakljuciti kako to ide. pravno osnovana znaci da si ti pratio pravila u saobracaju i da nisi vozio mrtav pijan, nikakva pamet.
medjutim to ne znaci ni da naplata od fonda traje vjecnost ni da mozes okaciti macku o rep. kad te zvekne neosiguran lola, napravi stetu od 3000KM, jel ti bolje naplatiti 2000KM ili ne naplatiti nista?
svi znamo da su osiguranja bezobrazna sto se tice procjene i isplate stete, a i sam sam imao nekih problema pri naplati kasko stete (ja trazio 800KM za sofersajbu, oni nisu dali, advokat im onda naplatio 950KM u roku od 2 sedmice + ja promijenio osiguranje -> oni ispali levati).
tako ti je to kad je polica osiguranja ista za svakoga, a sto neki naprave po 2-3 udesa godisnje a placaju isto kao mi koji nikada nismo napravili udes, to nikoga ne zanima. svi mi poletimo za najjeftinijom policom i najvecim popustom (isti sam bio) a kad se onda desi belaj pitamo zasto ne daju para.
to je sve polu kriminalno, a kad ti se desi nesto kao tebi, nema potrebe govoriti "nase" osiguranje, reci slobodno koje je, da bi ga izbjegavali ubuduce.
Ako je steta 3000 moje je pravo da naplatim do zanjeg pfeninga, 2000 tj bolje ista nego nista ili nista jednostavno nisu opcije!
Sto se leta za najjeftijnije police obaveznog osiguranja tice, to je cista usteda jer to policom osigiravas druge od sebe, a ne sebe od drugih i bas te nesto boli briga sto se neko ne moze naplatiti od tvog osiguranja. Kod kaska je, naravno prica drugacija, otvori cetvere oci i najpazljivije citaj najstitnija slova!