Pravni fakultet

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
gidra

#3326 Re: Pravni fakultet

Post by gidra »

.
emir225

#3327 Re: Pravni fakultet

Post by emir225 »

Moze li mi neko objasniti sta znaci DL studij, mogu li ja ici na predavanja i sakupljati bodove na osnovu seminarskog i pristustva kao i redovni studenti?
Koja je razlika izmedju samofinansirajuceg i DL studenta?
zLatk0

#3328 Re: Pravni fakultet

Post by zLatk0 »

RS je isti status kao redovan, samo placas.. DL je opet slican RS, u pravilu u pogledu casova imas 2 sedmice u toku godine, nisi obavezan da dolazis, ali mozes ( sto preporucujem), materijsle dobbivas preko stranice ali svi profesori ne salju te materijale, vec ono sto kaze na prvom casu to je to.. Mislim d ne bi trebali praviti probleme oko skupljanja bodova u pogledu eseja, ali sto se tice parcijala imas ih i na DL..
samira183

#3329 Re: Pravni fakultet

Post by samira183 »

Koliko redovnih studenata primaju ?
Revolucionar ★

#3330 Re: Pravni fakultet

Post by Revolucionar ★ »

100, ako se ne varam
emir225

#3331 Re: Pravni fakultet

Post by emir225 »

hoce li biti drugog roka zna li iko?
honky tonk

#3332 Re: Pravni fakultet

Post by honky tonk »

emir225 wrote:hoce li biti drugog roka zna li iko?
može. 8-)
zLatk0

#3333 Re: Pravni fakultet

Post by zLatk0 »

Sta ti spada pod drugi rok? Drugi septembarski, socijalni ili ?
emir225

#3334 Re: Pravni fakultet

Post by emir225 »

ma jok to ba
Upisni rok
de facto.
Location: ...jer me more uvik spasi,život krade,more vrati,vrime prođe,al' stoje sati.Tu san dite,to me hrani.

#3335 Re: Pravni fakultet

Post by de facto. »

Dajte ljudi molim vas objasnite mi kako funkcionise kolizija na pravnom fakultetu i koliko se placa,kada?
Gori mi pod nogama da to saznam. :oops:
zLatk0

#3336 Re: Pravni fakultet

Post by zLatk0 »

2 predmeta sa prethodne i onda biras sa sljedece goddine određeni broj predmeta - limit etcs bodovi (pola predmeta max), placas zavisno od statusa
kvins3

#3337 Re: Pravni fakultet

Post by kvins3 »

Pozdrav

Ja sam treća godina srednje (no to je nebitno),i sledeće godine ću na faks.Među fakultetima se u mojim mislima našlo pravo.Volje bi imao defintivno,no ostaje problem moje nesigurnosti u vidu jezika tj.latinskog.Nisam ga učio,a a veći problem od toga je što sam inače slab sa jezicima (loše pamtim bukvalistički ako me razumijete,npr.zapamtiti tačno kako se riječ izgovara u smislu svakog slova, a one riječi na latinskom znaju biti duge),pa je moje pitanje koliko je latinski bitan,i koliko ga ima na pravu za te četiri godine.Traže li profesori da se izrazi uče obavezno i na latinskom.Ima li ga na sve četiri godine i koliko se prožima na predmete?

Unaprijed hvala na odgvoru.
visoki

#3338 Re: Pravni fakultet

Post by visoki »

Latinski ti nece biti problem. Mozda ces na rimskom pravu morati nesto vise da se potrudis, ali nista strasno. Obicno se radi o latinskim nazivima nekih instituta koji se poprilicno lahko pamte. Na ostalim godinama ponegdje mozes naci neki takav izraz ali jako ih je malo. Uglavnom, nemoj razmisljati o tome.
Spence

#3339 Re: Pravni fakultet

Post by Spence »

Pozdrav,

može li mi neko reći da li je moguće na prvoj godini prebaciti se iz druge smjene u prvu? Da li se piše molba ili idem direktno kod nekog ko je već nadležan za to na razgovor? :?
zLatk0

#3340 Re: Pravni fakultet

Post by zLatk0 »

Rijetko ko od prof ce ti praviti problem, ali mozes i molbu predati da budes nacisto 1/1
emir225

#3341 Re: Pravni fakultet

Post by emir225 »

zna li iko mogu li se s dl-a prebaciti na rs ? i sta trebam da uradim ako mogu?
zLatk0

#3342 Re: Pravni fakultet

Post by zLatk0 »

8.0 + cista godina, ili visok prosjek i uslov te molba u oba slucaja.
emir225

#3343 Re: Pravni fakultet

Post by emir225 »

zLatk0 wrote:8.0 + cista godina, ili visok prosjek i uslov te molba u oba slucaja.
da bi se s dl prebacio na samofinansirajuci to mi treba?
om19

#3344 Re: Pravni fakultet

Post by om19 »

Pozdrav svima!

Završavam četvrti razred srednje škole i sve više i više sam bliži odluci da upišem Pravni sakultet u Sarajevu. Stanje je takvo da s ovim fakultetom nema baš posla i da je plan i program na fakultetu loš. Sve ja to već znam ali, htio bih da čujem vaša iskustva.
Imam nekoliko pitanja za studente i one koji su završili ovaj fakultet.

- Koliko je potrebno bodova za upad među prvih 100? Trebao bih da imam 98 bodova i ne znam da li će to biti dovoljno da budem redovan.
- Koji su najteži predmeti? Interesuju me najviše prve dvije godine jer su one najčešće prelomne na svim fakultetima.
- Da li postoji mogućnosti razmjene studenata?
- Da li postoji mogućnost master-a u nekoj od stranih zemalja nakon završenog fakulteta?

Bilo kakva druga iskustva su dobrodošla.

Hvala svima :)
jao_situacije

#3346 Re: Pravni fakultet

Post by jao_situacije »

om19 wrote:Pozdrav svima!

Završavam četvrti razred srednje škole i sve više i više sam bliži odluci da upišem Pravni sakultet u Sarajevu. Stanje je takvo da s ovim fakultetom nema baš posla i da je plan i program na fakultetu loš. Sve ja to već znam ali, htio bih da čujem vaša iskustva.
Imam nekoliko pitanja za studente i one koji su završili ovaj fakultet.

- Koliko je potrebno bodova za upad među prvih 100? Trebao bih da imam 98 bodova i ne znam da li će to biti dovoljno da budem redovan.
- Koji su najteži predmeti? Interesuju me najviše prve dvije godine jer su one najčešće prelomne na svim fakultetima.
- Da li postoji mogućnosti razmjene studenata?
- Da li postoji mogućnost master-a u nekoj od stranih zemalja nakon završenog fakulteta?

Bilo kakva druga iskustva su dobrodošla.

Hvala svima :)
1. samo Bog zna
2. zavisi od tebe
3. zavisi od tebe
4. zavisi od tebe
:mrgreen:
Pandakonda

#3347 Re: Pravni fakultet

Post by Pandakonda »

Pozdrav svima, evo i ja razmišljam da upišem pravo i vidim da nema prijemnog, moje pitanje je da li ja imam ikakve šanse da upišem ako sam vrlodobar učenik ili samo odlikaši prolaze ? Pozz
Eborg

#3348 Re: Pravni fakultet

Post by Eborg »

Možeš svakako upisati. Sad pitanje je da li ćeš upasti u redovne studente, mislim da bude i takvih.

Ali će ti svako preporučiti da ako imaš bilo kakvu drugu alternativu - bježi od prava gdje te noge nose.
Pandakonda

#3349 Re: Pravni fakultet

Post by Pandakonda »

Eborg wrote:Ali će ti svako preporučiti da ako imaš bilo kakvu drugu alternativu - bježi od prava gdje te noge nose.
Je li to zbog težine fakulteta ili ? :D
Eborg

#3350 Re: Pravni fakultet

Post by Eborg »

Zbog neorganizovanosti i pijace od fakulteta koja svakog negativno iznenadi i obeshrabri i činjenice da je tržište prezasićeno pravnicima i nema naznaka da će se to promijeniti jer fakulteti ne žele smanjiti upisne kvote.

Fakultet nije nešto pretjerano težak. Dosta je teži nego što mnogi misle ("Na Pravu je najteže otvoriti vrata."), ali nije nepremostiva prepreka. Više zapravo isfrustrira ljude čitav proces nego što napati težinom samog gradiva.

Uglavnom, pretpostavljam da fakultet zamišljaš kao mjesto gdje se ljudi posvećuju nauci, slušaju kvalitetna predavanja i diskutuju o nekoj problematici u akademskoj atmosferi. Nažalost, u najvećem broju slučajeva na Pravnom fakultetu u Sarajevu nije tako i više ćeš vremena provesti u redovima za ovjeru semestra, čekanju u mračnim hodnicima za ispit do navečer, traženju literature koje nema kupiti pa se moraš snalaziti po kopirnicama, slušajući predavanja iz hodnika, pišući e-mailove da nešto pitaš na koje ti niko neće odgovoriti, moljenju profesora da te pitaju 12 stranica gradiva kao u srednjoj školi, smješkanju na predavanjima samo da budeš viđen, nego na kvalitetnoj nastavi.

PFSA je najbolji fakultet u državi, i to ne zato što je kvalitetan, već samo zato što nije još pao dovoljno duboko na nivo ostalih fakulteta koji su još veća kriza. Ima dobrog kadra ali takav je u manjini nažalost.

Također, zamisli da se npr. godišnje u BiH otvori 150 pozicija za pravnike a godišnje ih diplomira 800-900 u cijeloj BiH, ako ne i više. A i od tih 150 pozicija (volonterski, pripravnički), jedno 120 sigurno bude našteljeno za određene.

Pa ti vidi isplati li ti se studirati kritičan fakultet. Sve te razmjene, stažiranja, seminare možeš ganjati ali onda možeš zaboraviti da ćeš fakultet završiti u roku, da će ti to biti priznato na nekom nivou, ili da ćeš imati neke direktne koristi.

Ponavljam - ako imaš bilo kakvu alternativu (a da nisu političke nauke, ekonomija ili neki od smjerova na filozofskom fakultetu koji su također napumpali i nastavljaju da pumpaju horde nepotrebnih i uglavnom nestručnih kadrova) - bježi koliko te noge nose.

Ko god me pita šta da upiše, ja uvijek preporučujem elektrotehniku, medicinu, građevinu, mašinstvo i farmaciju i to tim redoslijedom. Tu nema zajeba, tu ima hljeba. :thumbup:
Post Reply