To porucuje neko iz BiH,drzave opste poznate po demokratiji@trinaesti
...a vi i dalje sanjajte o napretku americke demokratije.
Obama i SAD (2008-2016)
-
popajic
#3326 Re: President Barack Hussein Obama!!!
- Compact
#3327 Re: President Barack Hussein Obama!!!
Huso majstore, ja sam uz tebe (iako ti ništa niti mogu pomoći niti odmoći) 
- Latina
- Location: I'd ratha' be hated 4 who I am, than loved 4 who I'm not.
- LadyBear
#3329 Re: President Barack Hussein Obama!!!
Vala i to sto kazes, nastranu stetu koju je proizvela Bushova administracija koliko Americi toliko i ostalom svijetu, Amerikanci su bar pokazali volju za promjenama. Prije nego sto kritikujemo Ameriku ili bilo koga drugoga, prvo pocistimo vlastitu avliju koja je davno struhla od stagnacije, tipkamo stalno na jednom te istom mjestu, ali rado kritikujemo druge.dallton wrote:Vidjecemo, pred nama je 4, ako bogda i 8 godina obamine vladavine, ne ocekujemo med i mlijeko preko noci, ali ako pokaze volju za promjene i to ce biti nagradjeno...I prestanite paranoisati o "zloj americi" - nije sve sjajno, ali ako vam je amerika zla vi se otvorite post ljudska prava u kini ili "ljepote zenskog zivota u saudijskoj arabiji" ili "kako je srbija neshvaceno nebesko carstvo" ili "putin - nas covjek koji za nas ne zna"trinaesti wrote:ovo je priprema terena za dolazak nekog jos goreg od dzordz busha i za jos goru politiku nego onu koju je vodila bushova administracija.
dali su mejsto predsjednika amerike afro-amerikancu, dali su mu mjesto ali i gomilu problema.
a on realno ne moze radikalno nista da promjeni.
pokusat ce se fokusirati na unutrasnje probleme a ne na vanjske. vjerovatno njegov fokus nece biti irak i afganistan, ali da ce povuci vojsku otamo, nece.
niti ce zatvoriti guantanamo.
ali radit ce na uklanjanju sadasnjih zakona i procedura oko drzavne sigurnosti.
i polako proci ce i 4 godine, a on nece biti toliko uspjesan kao sto se sada cini.
nece jer probleme amerike ne rjesava jedan covjek. najmanje predsjednik amerike.
on je tu samo lice koje vide ljudi na tv.u.
odluke se donose daleko od ociju javnosti i amerikom ne vlada obama kao sto nije vladao ni bush.
i oni ce uciniti sve da se narod koji je sada glasao za njega, razocara, a onda ce se desiti novi 11 septembar za sta ce indirektno ili direktno u ocima javnosti
biti afroamerikanac, demokrata obama.
i tu ce sa svojom predizbornom kampanjom uletiti daleko ostriji i daleko gori lik nego sto je bio i bush.
i povest ce glasace koji ce ga masovno podrzati u novi rat.
sa iranom.
sve ovo za samo 4 godine.
a vi i dalje sanjajte o napretku americke demokratije.
dok u guantanamu torturisu ljude vec punih 7 godina.
dok u iraku svakodnevno salju ljude u smrt, a mi ih vidimo na americkim kanalima kao bombase samoubice.
Barack Obama

- ahuseino
#3330 Re: President Barack Hussein Obama!!!
Pa neka... znash koji smo mi struchnjaci...popajic wrote:To porucuje neko iz BiH,drzave opste poznate po demokratiji@trinaesti
Impartial BAAZNIAN observers
Nego ja buduchnost vidim ovako:
Dolar se u slijedechh dvije godine vracha na staro (vech je pochelo).
Na izlasku iz Iraka che se odmah pocheti raditi, a Afganistan malo duze, recimo u roku od dvije do tri godine.
Ekonomija che biti nazad na konju do 2012-te...
... do kada chemo ponovo imati federalni suficit.
(Ovo zadnje je mozda previshe za ochekivati, kada se pogleda sta nam je ostalo u nasljedstvu).
Isto kako ga nama (svima) shuknushe od 2001 do 2008, pocheli dva rata, ukinuli sve socijalne programe, stem cell research funding, poskupljali healthcare costs 150% etc... a da nismo ni primjetili kako nam ulazi
Uzelo je 8 godina da se zemlja sjebe u trnjinu, mislim da se za 4 godine moze napraviti pravo dobra podloga, a u 8 i potpuno izachi iz govana.
... E da, zaboravio sam pomenuti, Amerikanci negdje oko Februara 2009 nemojte izlaziti na ulice, jer mogu vas ufatiti i poslati u konc. logore.
To znam iz pouzdanih izvora ovdje na forumu.
- Citizen-X
#3331 Re: President Barack Hussein Obama!!!
Vise proamerickog dupelizenizma na jednoj temi ne vidjeh.jefferson wrote:Vise gluposti i kretenizma a manje znanja u jednom postu odavne neprocita!trinaesti wrote:ovo je priprema terena za dolazak nekog jos goreg od dzordz busha i za jos goru politiku nego onu koju je vodila bushova administracija.
dali su mejsto predsjednika amerike afro-amerikancu, dali su mu mjesto ali i gomilu problema.
pokusat ce se fokusirati na unutrasnje probleme a ne na vanjske. vjerovatno njegov fokus nece biti irak i afganistan, ali da ce povuci vojsku otamo, nece.
i polako proci ce i 4 godine, a on nece biti toliko uspjesan kao sto se sada cini.
nece jer probleme amerike ne rjesava jedan covjek. najmanje predsjednik amerike.
odluke se donose daleko od ociju javnosti i amerikom ne vlada obama kao sto nije vladao ni bush.
i oni ce uciniti sve da se narod koji je sada glasao za njega, razocara, a onda ce se desiti novi 11 septembar za sta ce indirektno ili direktno u ocima javnosti
i tu ce sa svojom predizbornom kampanjom uletiti daleko ostriji i daleko gori lik nego sto je bio i bush.
sa iranom.
dok u iraku svakodnevno salju ljude u smrt, a mi ih vidimo na americkim kanalima kao bombase samoubice.
Pojedini bi rodjenu majku zamjenili sakom dolara po svoj prilici.
- jeza u ledja
#3332 Re: President Barack Hussein Obama!!!
Oladite malo ljudi.
- Latina
#3333 Re: President Barack Hussein Obama!!!
Citizen-X wrote:
Vise proamerickog dupelizenizma na jednoj temi ne vidjeh.
Bolji vic odavno ne procitah. Ahahahahaha...
-
dallton
#3334 Re: President Barack Hussein Obama!!!
Tako nekako - ja sam opet iz pouzdanih izvora na forumu takodje cuo da se trebamo spremiti jer ce svima u americi ugraditi cipove kojima ce nam kontrolisati misli....isto tako amerika je u totalnom ekonomskom i vojnom i moralnom rasulu, i vlada ne moze kontrolirati stvari...rusija je sila kojoj se treba okrenuti, i to je zemlja buducnosti, cvijeca, meda i mlijeka, tako je sam putin rekao...takodje sam cuo da ameri u stvari mrze srbe i stalno im rade od glave od jutra do mraka, jer se srpska sloboda na uklapa u novi masonski poredak...a tek zli cionisti koji stoje iza svega, ihaaa, to da ne pricamahuseino wrote:Pa neka... znash koji smo mi struchnjaci...popajic wrote:To porucuje neko iz BiH,drzave opste poznate po demokratiji@trinaesti
Impartial BAAZNIAN observers![]()
Nego ja buduchnost vidim ovako:
Dolar se u slijedechh dvije godine vracha na staro (vech je pochelo).
Na izlasku iz Iraka che se odmah pocheti raditi, a Afganistan malo duze, recimo u roku od dvije do tri godine.
Ekonomija che biti nazad na konju do 2012-te...
... do kada chemo ponovo imati federalni suficit.
(Ovo zadnje je mozda previshe za ochekivati, kada se pogleda sta nam je ostalo u nasljedstvu).
Isto kako ga nama (svima) shuknushe od 2001 do 2008, pocheli dva rata, ukinuli sve socijalne programe, stem cell research funding, poskupljali healthcare costs 150% etc... a da nismo ni primjetili kako nam ulazi;... sachemo mi revolverashima, plumberima
, sociofobima, aktivistima protiv government waste-a, stock brokerima, bankarima, ponuditi slichan socijalni metak. Samo polako, da nisu ni sigurni sta im se desilo...
Uzelo je 8 godina da se zemlja sjebe u trnjinu, mislim da se za 4 godine moze napraviti pravo dobra podloga, a u 8 i potpuno izachi iz govana.
... E da, zaboravio sam pomenuti, Amerikanci negdje oko Februara 2009 nemojte izlaziti na ulice, jer mogu vas ufatiti i poslati u konc. logore.Oni sto ostanu slobodni che uzivati u New World Orderu od Marta 2009.
![]()
To znam iz pouzdanih izvora ovdje na forumu.
- Citizen-X
#3335 Re: President Barack Hussein Obama!!!
Sta's - bruku viceva procitah o jednom sistemu i pojedinim ljudima - moram i ja.Latinica wrote:Citizen-X wrote:
Vise proamerickog dupelizenizma na jednoj temi ne vidjeh.
Pojedini bi rodjenu majku zamjenili sakom dolara po svoj prilici.![]()
![]()
![]()
Bolji vic odavno ne procitah. Ahahahahaha...![]()
![]()
-
jefferson
#3336 Re: President Barack Hussein Obama!!!
Pa sta se onda javlajs ako ti smeta nase uvlacenje u pakas amerikancima?Citizen-X wrote:Vise proamerickog dupelizenizma na jednoj temi ne vidjeh.jefferson wrote:Vise gluposti i kretenizma a manje znanja u jednom postu odavne neprocita!trinaesti wrote:ovo je priprema terena za dolazak nekog jos goreg od dzordz busha i za jos goru politiku nego onu koju je vodila bushova administracija.
sa iranom.
- Citizen-X
#3337 Re: President Barack Hussein Obama!!!
Samo da napomenem koliko "vam" dismr prica dok se uvlacite.jefferson wrote:
Pa sta se onda javlajs ako ti smeta nase uvlacenje u pakas amerikancima?
- Latina
#3338 Re: President Barack Hussein Obama!!!
Citizen-X wrote:Samo da napomenem koliko "vam" dismr prica dok se uvlacite.jefferson wrote:
No comment.
p.s. stipu ga ba @jefferson
- jeza u ledja
#3339 Re: President Barack Hussein Obama!!!
Evo malo interesantnih brojki.
Na izborima oko 49% muskaraca je glasalo za Obamu, 48% za McCaina.
Kod zena, 56% je glasalo za Obamu, samo 43% za McCaina.
Kada to podjelimo po rasama, 57% bijelih muskaraca je glasalo za McCaina, samo 41% za Obamu. Kod bjelkinja, 53% za McCaina, 46% za Obamu. Ukupno 55% bijelaca je glasalo za McCaina, 43% za Obamu.
Medjutim kod crnaca, oko 95% je glasalo za Obamu, dok kod Latinosa 66% za Obamu, 32% za McCaina. Crnci i Latinosi skupa cine oko cetvrtinu glasackog tijela.
Od svih glasova koje je dobio, Obama je 61% dobio od bijelaca, dok je McCain cak 95% svojih glasova dobio od bijelaca.
Dvije trecine mladih ljudi (do 30 godina) je glasalo za Obamu, dok je 53% matorih (preko 65) glasalo za McCaina.
Sto se tice zarade, cak 73% najsiromasnijih (ispod $15,000) glasalo za Obamu.
Obama je pobjedio i u grupi $15-30,000 (60%) i $30-50,000 (55%). Te tri grupe zajedno cine nizu i srednju nizu klasu, negdje oko trecine stanovnistva (37% tacnije).
E sad, najveca grupacija je izmedju $50-75,000 ljudi (oko 21% ukupnog stanovnistva), kod njih je usko pobjedio McCain (49%-48%), ali kod ljudi od $75-100,000 uzeo je Obama 51%-48%. Recimo ove dvije grupe su srednja i visa srednja klasa.
Kod bogatijih ljudi (oko 20%) pobjedio je McCain sa 3% razlike.
Ali kod jako bogatih (preko $200,000) uzeo je Obama sa 52%-46%.
Uglavnom gdje je razlika najveca je kod siromasnih koji su glasali za Obamu.
Na izborima oko 49% muskaraca je glasalo za Obamu, 48% za McCaina.
Kod zena, 56% je glasalo za Obamu, samo 43% za McCaina.
Kada to podjelimo po rasama, 57% bijelih muskaraca je glasalo za McCaina, samo 41% za Obamu. Kod bjelkinja, 53% za McCaina, 46% za Obamu. Ukupno 55% bijelaca je glasalo za McCaina, 43% za Obamu.
Medjutim kod crnaca, oko 95% je glasalo za Obamu, dok kod Latinosa 66% za Obamu, 32% za McCaina. Crnci i Latinosi skupa cine oko cetvrtinu glasackog tijela.
Od svih glasova koje je dobio, Obama je 61% dobio od bijelaca, dok je McCain cak 95% svojih glasova dobio od bijelaca.
Dvije trecine mladih ljudi (do 30 godina) je glasalo za Obamu, dok je 53% matorih (preko 65) glasalo za McCaina.
Sto se tice zarade, cak 73% najsiromasnijih (ispod $15,000) glasalo za Obamu.
Obama je pobjedio i u grupi $15-30,000 (60%) i $30-50,000 (55%). Te tri grupe zajedno cine nizu i srednju nizu klasu, negdje oko trecine stanovnistva (37% tacnije).
E sad, najveca grupacija je izmedju $50-75,000 ljudi (oko 21% ukupnog stanovnistva), kod njih je usko pobjedio McCain (49%-48%), ali kod ljudi od $75-100,000 uzeo je Obama 51%-48%. Recimo ove dvije grupe su srednja i visa srednja klasa.
Kod bogatijih ljudi (oko 20%) pobjedio je McCain sa 3% razlike.
Ali kod jako bogatih (preko $200,000) uzeo je Obama sa 52%-46%.
Uglavnom gdje je razlika najveca je kod siromasnih koji su glasali za Obamu.
- travar
#3340 Re: President Barack Hussein Obama!!!
Don't forget, good old faithful:

- jeza u ledja
#3341 Re: President Barack Hussein Obama!!!
Kome se uvlace? Ne kontam? To ono, napisemo ovdje nesto lijepo o Americi Zemlji Cuda pa ce to neko procitati i dati nam para il sta?Citizen-X wrote:Samo da napomenem koliko "vam" dismr prica dok se uvlacite.jefferson wrote:
- ahuseino
#3342 Re: President Barack Hussein Obama!!!
dallton wrote: Tako nekako - ja sam opet iz pouzdanih izvora na forumu takodje cuo da se trebamo spremiti jer ce svima u americi ugraditi cipove kojima ce nam kontrolisati misli....isto tako amerika je u totalnom ekonomskom i vojnom i moralnom rasulu, i vlada ne moze kontrolirati stvari...rusija je sila kojoj se treba okrenuti, i to je zemlja buducnosti, cvijeca, meda i mlijeka, tako je sam putin rekao...takodje sam cuo da ameri u stvari mrze srbe i stalno im rade od glave od jutra do mraka, jer se srpska sloboda na uklapa u novi masonski poredak...a tek zli cionisti koji stoje iza svega, ihaaa, to da ne pricam![]()
![]()
Jel' to oni Verichip ?
Nesto sam chuo i to na forumu, da ne treba ichi na sistematski nikako, ka'e ugrade ti ga a da ne znash.
I nemoj sluchajno da ti daju kakvu vakcinu, stavljaju one nano-bots u technost sto te onda mogu ubiti at a flip of a switch.
Zamisli, odem na sistematski, i postanem Verichip korisnik... a sta recimo da sam ja htjeo eto AMD ili Intel chip
- JohnnyS
#3343 Re: President Barack Hussein Obama!!!
Evo jedno zanimljivo razmišljanje...
http://www.index.hr/vijesti/clanak/obam ... 08576.aspx
Neka vas ne zavara što je sa index.hr, tekst je ozbiljan i nijednom se ne spominje riječ "sisa" ili "Big Brother"
http://www.index.hr/vijesti/clanak/obam ... 08576.aspx
Neka vas ne zavara što je sa index.hr, tekst je ozbiljan i nijednom se ne spominje riječ "sisa" ili "Big Brother"
- jeza u ledja
#3344 Re: President Barack Hussein Obama!!!
Znaci Obama ce na kraju uzeti 364 elektorska glasa, sto je skoro koliko je uzeo Clinton devedesetih. Zadrzao je sve drzave koje je prije 4 godine uzeo Kerry, te pobjedio u jos 9 drzava koje je uzeo Bush (Nevada, New Mexico, Colorado, Iowa, Ohio, Florida, Indiana, Virginia i North Carolina). U sustini sa pobjedama u Ohiu i Floridi sve je vec rijeseno, ali neke od ovih drzava su stvarno cudo. IN, VA i NC nisu bile demokratske drzave vec 4-5 decenija. Pravo je cudo da je bas crnacki kandidat (ili mozda bas zato) uspio da ih preokrene.
Sto je takodje interesantno, izgleda da Obama nece uzeti Missouri, drzava koja vec 100 godina glasa za onoga ko na kraju i pobijedi ukupno. Eto jos jedna tradicija je srusena.
Sto se tice ukupnog procenta, Obama je uzeo 52% glasova, McCain 46%. (Znaci ankete su ipak bile tacne!). Razlika je u nekih 7 miliona glasova.
U Senatu Demokrate su pokupile 5 mjesta, tako da ce sad odnos biti 56-44 (do sad je bilo 51-49, s tim sto su dvojica senatora nezavisni, ali uglavnom glasaju lijevo). U Domu su vec imali prednost, sad su je povecali za jos 20-ak mjesta.
Sve u svemu, Demokrate ce imati vlast i u Bijeloj....pardon CRNOJ Kuci
, i u Senatu i Domu. To nije bio slucaj jos od 1994-e godine.
Sto je takodje interesantno, izgleda da Obama nece uzeti Missouri, drzava koja vec 100 godina glasa za onoga ko na kraju i pobijedi ukupno. Eto jos jedna tradicija je srusena.
Sto se tice ukupnog procenta, Obama je uzeo 52% glasova, McCain 46%. (Znaci ankete su ipak bile tacne!). Razlika je u nekih 7 miliona glasova.
U Senatu Demokrate su pokupile 5 mjesta, tako da ce sad odnos biti 56-44 (do sad je bilo 51-49, s tim sto su dvojica senatora nezavisni, ali uglavnom glasaju lijevo). U Domu su vec imali prednost, sad su je povecali za jos 20-ak mjesta.
Sve u svemu, Demokrate ce imati vlast i u Bijeloj....pardon CRNOJ Kuci
- ahuseino
#3345 Re: President Barack Hussein Obama!!!
jeza u ledja wrote:Znaci Obama ce na kraju uzeti 364 elektorska glasa, sto je skoro koliko je uzeo Clinton devedesetih. Zadrzao je sve drzave koje je prije 4 godine uzeo Kerry, te pobjedio u jos 9 drzava koje je uzeo Bush (Nevada, New Mexico, Colorado, Iowa, Ohio, Florida, Indiana, Virginia i North Carolina). U sustini sa pobjedama u Ohiu i Floridi sve je vec rijeseno, ali neke od ovih drzava su stvarno cudo. IN, VA i NC nisu bile demokratske drzave vec 4-5 decenija. Pravo je cudo da je bas crnacki kandidat (ili mozda bas zato) uspio da ih preokrene.
Sve u svemu, Demokrate ce imati vlast i u Bijeloj....pardon CRNOJ Kuci, i u Senatu i Domu. To nije bio slucaj jos od 1994-e godine.
A sta chemo sa konjem Liebermanom? Oche li se convert u GOP?
Biche njega 2 godine...
- burek_in_space
#3346 Re: President Barack Hussein Obama!!!
Hebote...Obama ko Dodik!jeza u ledja wrote: U Senatu Demokrate su pokupile 5 mjesta, tako da ce sad odnos biti 56-44 (do sad je bilo 51-49, s tim sto su dvojica senatora nezavisni, ali uglavnom glasaju lijevo). U Domu su vec imali prednost, sad su je povecali za jos 20-ak mjesta.
Sve u svemu, Demokrate ce imati vlast i u Bijeloj....pardon CRNOJ Kuci, i u Senatu i Domu. To nije bio slucaj jos od 1994-e godine.
- ja.neron
#3347 Re: President Barack Hussein Obama!!!
ma dosta više obame i mekejna pa obadvojca su otišla u izrael i podražali jevreje i nakon toga su tek rekli da podržavaju mirno rješenje na Bliskom istoku
-
dallton
#3348 Re: President Barack Hussein Obama!!!
Sad ce autoput NY City - Las vegas i privatizacija naftne industrije na Aljasciburek_in_space wrote:Hebote...Obama ko Dodik!jeza u ledja wrote: U Senatu Demokrate su pokupile 5 mjesta, tako da ce sad odnos biti 56-44 (do sad je bilo 51-49, s tim sto su dvojica senatora nezavisni, ali uglavnom glasaju lijevo). U Domu su vec imali prednost, sad su je povecali za jos 20-ak mjesta.
- burek_in_space
#3349 Re: President Barack Hussein Obama!!!
Jel ruski kapital u pitanju?!dallton wrote:
Sad ce autoput NY City - Las vegas i privatizacija naftne industrije na AljasciI nek znaju juznjaci da smo mi bolji dio Unije, i da se u zajednickim institucijama borimo za svoja ustavom zagarantovana prava
![]()
-
dallton
#3350 Re: President Barack Hussein Obama!!!
Even before voting began, Washington was abuzz over what a Democratic White House might resemble.
In recent days an outline of an Obama administration has begun to emerge - both in the rumor mill and in press reports. The campaign itself has specifically and repeatedly denied any efforts as such. But sources confirm that advisers to the Senator are already plotting out the staffing of key cabinet positions. And the picture presented is one of experience, talent and bipartisanship.
Chief of Staff
The key figure here is Rahm Emanuel, who is already rumored to be the front man for the job. The Associated Press has reported that the Obama transition team is making overtures to the Illinois congressman, reports which both sides have played down. People in the know, meanwhile, are saying the likelihood is Rahm will be offered the post and will likely say yes - he has experience in the White House, connections and respect on Capitol Hill, and the combative, competitive demeanor that might be an asset for the post.
If for some unforeseen reason Emanuel doesn't work out (sources say he's that much of a lock), the other names being bantered around are John Podesta, the current topper of the Center for American Progress and former chief of staff for Bill Clinton, and Tom Daschle, who has served as a key Obama adviser throughout the campaign and is formerly the Senate Majority Leader.
Secretary of State
This could be the big surprise. Sen. Dick Lugar, a Republican from Indiana may be, according to high-ranking Democrats, Obama's man for the job. The two have worked closely on several issues, none more so than securing loose nukes in former Soviet nations. But Democrats may not warm to the idea of an opposition party member getting an important foreign policy post (a complex to which liberals in particular are tired of being subjected). In light of that, Obama could consider -- and is rumored to be thinking about -- Sen. John Kerry, former U.N. Ambassador Dick Holbrooke, current foreign policy adviser Susan Rice and Greg Craig, another top Obama foreign policy adviser. Among cabinet positions, this seems to be one of the most wide open.
Treasury Secretary
For, perhaps, this most important position, Obama has a slew of options. The individual that sources say is rising closest to the top is former Federal Reserve chairman Paul Volcker, who has been a key endorser of the Obama candidacy in these tough economic times. At the same time, Obama could turn to Warren Buffet, though there is little indication that the Oracle of Omaha wants the job. Or he could look outside the box and tap Michael Bloomberg, though the New York City mayor is seeking a third term in office.
Defense Secretary
The consensus is emerging that, at least for the time being, Obama will keep current header Robert Gates in the cabinet. The job extension would provide the Illinois Democrat the cover he needs to reverse course in Iraq without risking charges of overt partisanship on the issue. Here too, however, there are a host of different names from which Obama can choose his own appointee. These include Republicans such as Sens. Chuck Hagel and Lugar, as well as Democrats like Sen. Jack Reed - a strong congressional voice on foreign policy - Holbrooke and Richard Danzig, former Secretary of the Navy and another key Obama endorser/adviser.
All of this, of course, is speculation, premised entirely on an Obama win. And the list above excludes a bevy of names that have been rumored to be in the running for respective positions. But, from conversations with Washington insiders and in-the-know Democrats, it seems clear that the process of dwindling down the long lists of potential cabinet members has already begun. And the names emerging represent the type of politics that Obama has preached: competent, non-rigid, and above partisanship.
Other Top Names
Secretary Of Agriculture
Tom Vilsack
Secretary Of Energy
Dan Reicher
Ed Rendell
Jason Grument
Steve Westly
Arnold Schwarzenegger
Pete Domenici
James Woolsey
Secretary Of Education
Joel Klein
Caroline Kennedy
White House Counsel
Mark Alexander
Robert Bauer
Secretary Of Defense
Colin Powell
Attorney General
Deval Patrick
Treasury Secretary
Tim Geithner
Larry Summers
EPA Head
Robert Sussman
Janet Napolitano seems in line for this key-ranking position, which became a controversial post under the stewardship of Alberto Gonzales. The current Governor of Arizona is close with Obama, having endorsed his candidacy early on. And sources say that she wouldn't mind the move to D.C. What may end up deciding the appointment, however, is that Eric Holder - who served briefly as AG under Bill Clinton and headed Obama's vice presidential search committee - doesn't want to go through the rigors of a confirmation process and could take himself out of the running.
Secretary of State
In recent days an outline of an Obama administration has begun to emerge - both in the rumor mill and in press reports. The campaign itself has specifically and repeatedly denied any efforts as such. But sources confirm that advisers to the Senator are already plotting out the staffing of key cabinet positions. And the picture presented is one of experience, talent and bipartisanship.
Chief of Staff
The key figure here is Rahm Emanuel, who is already rumored to be the front man for the job. The Associated Press has reported that the Obama transition team is making overtures to the Illinois congressman, reports which both sides have played down. People in the know, meanwhile, are saying the likelihood is Rahm will be offered the post and will likely say yes - he has experience in the White House, connections and respect on Capitol Hill, and the combative, competitive demeanor that might be an asset for the post.
If for some unforeseen reason Emanuel doesn't work out (sources say he's that much of a lock), the other names being bantered around are John Podesta, the current topper of the Center for American Progress and former chief of staff for Bill Clinton, and Tom Daschle, who has served as a key Obama adviser throughout the campaign and is formerly the Senate Majority Leader.
Secretary of State
This could be the big surprise. Sen. Dick Lugar, a Republican from Indiana may be, according to high-ranking Democrats, Obama's man for the job. The two have worked closely on several issues, none more so than securing loose nukes in former Soviet nations. But Democrats may not warm to the idea of an opposition party member getting an important foreign policy post (a complex to which liberals in particular are tired of being subjected). In light of that, Obama could consider -- and is rumored to be thinking about -- Sen. John Kerry, former U.N. Ambassador Dick Holbrooke, current foreign policy adviser Susan Rice and Greg Craig, another top Obama foreign policy adviser. Among cabinet positions, this seems to be one of the most wide open.
Treasury Secretary
For, perhaps, this most important position, Obama has a slew of options. The individual that sources say is rising closest to the top is former Federal Reserve chairman Paul Volcker, who has been a key endorser of the Obama candidacy in these tough economic times. At the same time, Obama could turn to Warren Buffet, though there is little indication that the Oracle of Omaha wants the job. Or he could look outside the box and tap Michael Bloomberg, though the New York City mayor is seeking a third term in office.
Defense Secretary
The consensus is emerging that, at least for the time being, Obama will keep current header Robert Gates in the cabinet. The job extension would provide the Illinois Democrat the cover he needs to reverse course in Iraq without risking charges of overt partisanship on the issue. Here too, however, there are a host of different names from which Obama can choose his own appointee. These include Republicans such as Sens. Chuck Hagel and Lugar, as well as Democrats like Sen. Jack Reed - a strong congressional voice on foreign policy - Holbrooke and Richard Danzig, former Secretary of the Navy and another key Obama endorser/adviser.
All of this, of course, is speculation, premised entirely on an Obama win. And the list above excludes a bevy of names that have been rumored to be in the running for respective positions. But, from conversations with Washington insiders and in-the-know Democrats, it seems clear that the process of dwindling down the long lists of potential cabinet members has already begun. And the names emerging represent the type of politics that Obama has preached: competent, non-rigid, and above partisanship.
Other Top Names
Secretary Of Agriculture
Tom Vilsack
Secretary Of Energy
Dan Reicher
Ed Rendell
Jason Grument
Steve Westly
Arnold Schwarzenegger
Pete Domenici
James Woolsey
Secretary Of Education
Joel Klein
Caroline Kennedy
White House Counsel
Mark Alexander
Robert Bauer
Secretary Of Defense
Colin Powell
Attorney General
Deval Patrick
Treasury Secretary
Tim Geithner
Larry Summers
EPA Head
Robert Sussman
Janet Napolitano seems in line for this key-ranking position, which became a controversial post under the stewardship of Alberto Gonzales. The current Governor of Arizona is close with Obama, having endorsed his candidacy early on. And sources say that she wouldn't mind the move to D.C. What may end up deciding the appointment, however, is that Eric Holder - who served briefly as AG under Bill Clinton and headed Obama's vice presidential search committee - doesn't want to go through the rigors of a confirmation process and could take himself out of the running.
Secretary of State