Dešavanja u Srbiji

Post Reply
Abacija

#3326 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Abacija »

pesak wrote:toma nikolic kao program nove partije navodi da je republika srpska u federaciji sa srbijom. :shock:
kako ova antonela riha -voditeljka b92 iZOKRECE cinjenice, a pre toga je onako policijski ispitivala s. biserko...ko stoji iza saopstenja helsinskog odbora, pa ko, pa ko, pa kako..
koja udbasica
A hoce li Srbi iz pc-a po tom programu biti konstitutivni narod u toj federaciji? Pardon, hoce li se zvati federacija ili pederacija? :mrgreen: :run:
pesak

#3327 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pesak »

pa gledaj, bre, poligraf..odlicna je sonja biserko.

da su to uzeli homici u ruke, sve bi bilo super/// :D
svi bi se lepo slagali..

boze, grozne li voditeljke... :x
pesak

#3328 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pesak »

i sad, sto rece lepo zavrzlama, toma nikolic treba da predstavlja umereno finu, uljudnu partiju ... :x
koja se zalaze za to da republika srpska bude deo srbije .. :shock:

pa, mislim, o cemu se ovde radi ? :shock:
ovaj bota ne da albancima da zive, ovaj trazi srpsku...
mislim,

SLOBO, HEBES LI JOS STA OSIM NAS ???? :evil: :x :evil: :x
pesak

#3329 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pesak »

gde si, zavrrrzlamo... :D

isto prica sonja ko i ti.. :D

ko moze, nek stavi na youtube ovaj poligraf. odlican je.

koja debilna voditeljka... sve izokrece. ipak nije procitala svih 500 strana...
boze, koja glupa somina. :cry: :evil:
Abacija

#3330 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Abacija »

pesak wrote:pa gledaj, bre, poligraf..odlicna je sonja biserko.

da su to uzeli homici u ruke, sve bi bilo super/// :D
svi bi se lepo slagali..

boze, grozne li voditeljke... :x
Evo slusam samo 4 minute i dovoljno mi je da se slozim sa tobom u vezi voditeljice. Pa ona kopira Bill O'Reilly-ja, samo joj jos fali ono njegovo SHUT UP, CUT THE MIC i TURN THE LIGHTS OFF.

zavrzlama

#3331 Re: Desavanja u Srbiji

Post by zavrzlama »

pesak wrote:i sad, sto rece lepo zavrzlama, toma nikolic treba da predstavlja umereno finu, uljudnu partiju ... :x

mislim,

Pa SANU stab je izracunao da je bolje pretvoriti Nikolica u kvazi demokratu i imati potencijalnih 1,5 miliona militantnih radikala na cekanju...nego ostaviti SRS u punom kapacitetu i kvariti imidz srbije u svijetu...ovako sa promijenjinim dresovima SRS se presalatao u neku za oci i usi stranku desnog centra,a ideoloski ostaju udarana pesnica velikosrpskoj ideji ako im zatrebaju njihove usluge da izvedu novo klanje na Balkanu..u Srbiji je sve isto..ista ideologija isti ciljevi samo se mijenjaju dresovi i strategija...
pesak

#3332 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pesak »

sto rece sonja- ljudska prava i jesu politika. kao, ova joj zamerila kao sta petlja ljudska prava i politiku...sto se nijsu bavili ljudskim pravima, a ne da tu turaju politiku.. cuuuj, :D
a sinja joj lepo odgovori- pa ljudska prava i jesu politika i da taj stav voditeljice samo i govori o tom neprestanom ucutkivanju svega sto drugacije misli u srbiji.. :evil:

onda joj je isto lepo rekla na njeno glupo pitanje- kakve veze imaju mediji sa ljudskim pravima - :shock: .. ona joj je rekla-pa mediji imaju ulogu da promovisu ljudska prava, demokratiju i td... :roll:
ovde niko nista ne zna ili se pravi mnogo glup.
i pritom, nigde, ni na jednom forumu u srbiji, ti ovo ne mozes napisati sto sam ja sad napisala. nigde.
zato cemo valjda opet u ratove, ili sta ??? :shock: :shock: :shock: sonja je isto jako dobro primetila kako se srbija krajnje neprijateljski odnosi prema svim svojim susedima..potpuno tacno. a laz vlada i dalje, mozda i vise i gore , nego sto je to bilo za vreme milosevica.
sto rece jedan moj drugar, gori su b92, nego rts, jer perfidnije lazu. sa rts-om bar znas na cemu si. a ovi ti prodaju moooda za bubrege. :sad: cak, kaze on,neke vesti su preglednije i objektivnije na rts-u. manje lazu. ja ne znam, posto ne gledam rts. :roll:
jedino mi se svidelo sto je sonja rekla da smo mi evropa, pod njihovom interesnom sferom...nemaju rusi sta ovde da traze.. :-?
ljudi, stavite ovaj poligraf na youtube.
pesak

#3333 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pesak »

zavrzlama wrote:
pesak wrote:i sad, sto rece lepo zavrzlama, toma nikolic treba da predstavlja umereno finu, uljudnu partiju ... :x

mislim,

Pa SANU stab je izracunao da je bolje pretvoriti Nikolica u kvazi demokratu i imati potencijalnih 1,5 miliona militantnih radikala na cekanju...nego ostaviti SRS u punom kapacitetu i kvariti imidz srbije u svijetu...ovako sa promijenjinim dresovima SRS se presalatao u neku za oci i usi stranku desnog centra,a ideoloski ostaju udarana pesnica velikosrpskoj ideji ako im zatrebaju njihove usluge da izvedu novo klanje na Balkanu..u Srbiji je sve isto..ista ideologija isti ciljevi samo se mijenjaju dresovi i strategija...
da. eto, to je govorila i danas u emisiji mislim, u 14 , ili jutros u 9 i 30, srpska istoricarka , dubravka stojanovic na http://www.slobodnaevropa.org

inace, jutros cujem da vise nema na radiju emisija glasa amerike - od 30 septembra.
samo je pitanje vremena kad ce ukinuti i slobodnu evropu,
a one tamo godine, stavice nam zabranu na inostrane sajtove , kao sto je to slucaj u kini. :shock:
onda ce opet da love muskarce po ulici da idu idu da oslobadjaju ovaj put republiku srpsku ili srpsko kosovo. :shock: :cry:
uzas.
prvo ti oduzmu slobodu da kazes sta mislis, a onda, malo, po malo, oduzmu ti i sam zivot. :cry:
pesak

#3334 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pesak »

http://www.helsinki.org.yu/serbian/index_s.html

MANEVAR

Toma Nikolic kao dr Dabic

Piše: Sonja Biserko

Turbulencije na političkoj sceni Srbije su logičan ishod majskih izbora. Unutrašnje previranje u Srpskoj radikalnoj stranci nakon poraza i nemogućnost da uđe u sastav vlade bilo je neumitno kako bi se ta stranka pripremila za evropsku budućnost Srbije. U tom smislu propagandna čaršijska mašinerija je veoma brzo "oprala" Tomislava Nikolića i, takoreći preko noći, promovisala ga u "civilizacijsku kočnicu radikala". Tako su se, na primer, mogle čuti teze da je reč o "sanadarizaciji" Nikolića, o čoveku koji je odlučio da kaže ne Vojislavu Šešelju i sl. Tomislav Nikolić je dobio široku podršku, uz kvalifikaciju je čovek od principa i morala. Zaboravljene su sve činjenice o njegovom učešću u ratu i sumnje da je možda lično počinio zločine, te da se nije odrekao Velike Srbije, odnosno velikodržavnog projekta.

O čemu se zapravo radi?

Reč je o veoma veštom manevru koji ima za cilj preuzimanje stranke od Vojislava Šešelja koga su već svi otpisali. Njegovo ponašanje u haškoj sudnici teško da bi se uklopilo u novi imidž Srbije - zemlje okrenute Evropi.

Radikali su preko Vojislava Koštunice u poslednjih pet godina bili na vlasti uz punu podršku Akademije, SPC, konzervativnih krugova i - Rusa. I to - što svi prećutno priznaju - zahvaljujući Tomislavu Nikoliću. Pre toga i Šešelj je bio u vladajućoj koaliciji u vreme Miloševića, što znači da su radikali kontinuirano na vlasti već 15 godina.

Neočekivana pobeda Borisa Tadića zbacila je radikale sa vlasti, što je izazvalo paniku u konzervativnom bloku, jer su oni, dugoročno, jedini pravi oslanac Rusije u Srbiji. Do Tadićeve pobede došlo je zahvaljujući sazrevanju građana Srbije koji su promenili svoje prioritete, odnosno pomerili su se sa iluzije o velikodržavnom projektu na sopstveni život. Tadićev potpis na Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP), a pre toga na Partnerstvo za mir, po prvi put je stavila Srbiju pod kišobran evroatlantskih integracija. Dugoročno, to znači da Balkan ulazi u mirnije vode, jer se fokus velikih sila sa Evrope pomerio prema centralnoj Aziju. Srbija je, dakle, slobodna da krene napred.

Veličanje Nikolića uvod je u njegov politički comeback koji će ga naciji predstaviti kao čvrstog i moralnog čoveka u odnosu na mekanog i neodlučnog Tadića. Demokratska stranka koja će postepeno prerasti u režimsku stranku, glavna je opstrukcija ruskoj sveprisutnosti. I Rusi su za stabilizaciju Srbije i njen ulazak u EU. Zato nije slučajno to što je Tomislav Nikolić rešio da podrži sporazum sa EU. Glavni cilj Rusije je da spreči ulazak Srbije u NATO i da obezbedi partnera preko koga uvek može da destabiulizuje regiuon. Strateški cilj Rusije je da se EU učini što zavisnijom od ruske energije.

Prerušavanje Nikolića je upravo u funkciji zadržavanja neutralnog statusa Srbije, uprkos Sporazumu sa EU. Tadić je za njih suviše "evropski". Već se ruši njegov imidž - caršija protura priču o njegovoj autoritarnosti (a ko nije autoritaran?), zatim da nije on uhapsio Karadžića (već Koštunica), da je bio iznenađen kad je čuo vest, da odustaje od Kosova... Neodlučnost DS i u suštini stalno oklevanje (pokušaj da se pomire sve strane, pa i radikali) narušava njen ugled nasuprot odlučnom Nikoliću - moralnom i principjelnom.

Ove kalkulacije ipak ne uzimaju u obzir novu realnost na Balkanu, u Evropi i svetu. To se odnosi i na Ruse. Rusija je više izgubila nego što je dobila ulaskom u Gruziju, jer su strani investitori za samo nekoliko dana pobegli iz Rusije. Gubitak se procenjuje na oko10 milijardi dolara. Osim toga, njihova monopolizacija nad resursima prinudiće Zapad na brže traženje alternativnih izvora energije. Rusija svojom akcijom u Gruziji nije povratila svoj hladnoratovski status, već je pokazala svoje slabosti. One nisu male. Rusija je zemlja koja godišnje beleži demografski pad od 800.000, zemlja slabe ekonomije i demokratije, ali i dalje imperijalnih ambicija koje stalno podrivaju najbliže susede. Rusija ih time još više gura od sebe.

Dakle, Nikolićev manevar ima punu podršku konzervativnog bloka i Rusije, jer u Tadića nemaju poverenje. Nikolić će biti ponuđen kao alternativa Tadiću, sa pokušajem da se on predstavi kao pravi lider Srbije.
pesak

#3335 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pesak »

poligraf sonja biserko audio

http://podcast.b92.net/poligraf.xml
pesak

#3336 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pesak »

Intervju: Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji

Objavljeno: Čet, 25. 09. 2008. 18:11

PROEVROPSKA VLADA SE ISTOPILA

PHOTO: http://www.ceis-eu.org

U našem izveštaju je detektovana elita koja ne odustaje od velikosrpskog projekta i koja relativizuje i izjednačuje odgovornost svih. Ta elita, bez obzira na to što Tadića vidi negde između, ne veruje njemu i Demokratskoj stranci. Đinđić je rekao: “Ako mi ne uspemo, oni će se vratiti”. I vratili su seRazgovarao: Bojan Tončić
“Nije slučajno da se sada napada izveštaj Helsinškog odbora koji je objavljen pre pet meseci; nije to nešto što se nije znalo, jer svaki naš godišnji izveštaj daje društveni, ekonomski i politički kontekst, da se pokaže kako i zašto se neka ljudska prava krše. Tim izveštajem, kao i izveštajem za 2006. smo detektovali glavne pravce suprotstaljanja Evropi, što je Koštuničina vlada okarakterisala kao 'neutralnu Srbiju sa osloncem na Rusiju'. Tajming nije slučajan,mislim da je povezan sa tekstom u e-novinama pod naslovom Ruski rulet, u kojem je objavljeno drugačije viđenje transformacije Srpske radikalne stranke i Tomislava Nikolića”, kaže u razgovoru za e-novine Sonja Biserko, predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava u Srbiji.

Ona ukazuje na tekst u Politici, pod naslovom Nikolić kao Garašanin.

“Od deset tačaka jedna se odnosi na federaciju sa Republikom Srpskom kad im bude dozvoljen referendum. To je, dakle, državni projekat od kojeg se ne odustaje. Pa, kao, nikad nismo bili radikali nego Srpska narodna stranka, to je nuđenje radikala kao respektabilne evropske desnice. Istovremeno, Nikolić kaže 'Mi ćemo srušiti Tadićevu vladu'. Ta proevropska vlada se istopila pod pritiskom narodnjačkog bloka koji je sada dobio podršku raznih centara.”

*Gde se to primećuje?

To se najbolje vidi preko vojske, jer Šutanovac i Ponoš su bili pod pritiskom da, kao, vojska treba da zadrži postojeće stanje, kako bi bila sposobna da brani svoju neutralnu poziciju. I sad su to dva target-čoveka, sad već imaju izjave da ćemo sarađivati sa ruskom i kineskom vojskom, podležu pritisku. A može da se desi da Šutanovac bude smenjen, jer je na čelu institucije koja je jako važna za tranziciju Srbije, jedina u kojoj su zabeležena neka suštinska pomeranja. I nije se zimus petljala u političke turbulencije. Da bi sad ponovo bila pod pritiskom, sa idejom da se uspori približavanje Srbije EU i NATO. A iza toga stoji Rusija, zato što joj to treba kao instrument u suprotstavljanju EU i Americi.

Zatim, tu je i energetski sporazum: nijedna zemlja nije napravila tako loš sporazum koji zadire u strateške interese države. Nije to samo NIS, već i čitava infrastruktura, preko koje može da se utiče na bilo koju vladu. Koncesija za autoput, je takođe veliki krah Vlade.

*Ponovo je jedan deo društva posegao za NVO kao dežurnim krivcima?

Njima uvek treba neko, ova kampanja traje već dve nedelje, preko Pečata, Standarda, Novosti, Politike, pa čak i Sporta, što je indikativno. Dušan Savić kaže “Prete mi da će me ubiti, a ja se ne bojim!”. To je krug koji ima cilj da se skrene pažnja, a spisak koji je objavljen je samo preuzet, mi objavljujemo samo citate, tako ilustrujemo njiihove stavove, niko ne pominje lustraciju, ili nešto tome slično. Dakle orkestrirana priča.

*Saopštenje Pravnog fakulteta objavljeno u Novostima i Politici je “žestok” odgovor Helsinškom odboru?

Pravni fakultet je imao veliku ulogu u podršci i legitimisanju politike Slobodana Miloševića. I danas je veliki broj profesora tog fakulteta antihaški raspoložen, ne uključuju u svoja predavanja ono što izlazi iz Tribunala, čak i studenti učestvuju u odbrani Šešelja. Oni danas nabrajaju profesore koji su učestvovali na različitim projektima, što je tačno, tu su Olga Popović, Maja Draškić, Stevan Lilić i drugi. Ali oni su prošli kroz šikanu na tom fakultetu, a sada ih ističu kao što Rade Stojanović govori u Hagu da je postojao u Srbiji antiratni pokret. To je zamena teza, ne bave se onim što ističemo u izveštaju, o Nomokanonu, recimo.

*Šta, zapravo, najviše smeta vašim oponentima?

U izveštaju je detektovana elita koja ne odustaje od velikosrpskog projekta i koja relativizuje i izjednačuje odgovornost svih. I to se vidi preko podrške Tomislavu Nikoliću koji nikad ne bi mogao bez ovakve podrške da ostvari to što je ostvario sa ovakvom medijskom podrškom. Ta elita, bez obzira na to što Tadića vidi negde između, ne veruje njemu i DS. Đinđić je rekao “Ako mi ne uspemo, oni će se vratiti”. I vratili su se.
pesak

#3337 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pesak »

evo majm na http://www.slobodnaevropa.org prica o republici srpskoj...emisija u 14 , a bice i u 18 i u ponoc.
nova nada sanu i spc :evil: :x
pesak

#3339 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pesak »

Nisam sluga EU

Tomislav Nikolić
26.09.2008
Ljudmila Cvetković
Tomislav Nikolić, bivši Šešeljev zamenik do juče je u javnosti važio za žestokog nacionalistu. Nakon razlaza sa Šešeljem i Srpskom radikalnom strankom, opisujući sebe kao umerenog nacionalistu, u ekskluzivnom intervjuu za RSE kaže da želi Srbiju mirnih i normalnih ljudi. I dalje misli da Ratko Mladić ne treba da se nadje u Hagu jer bi to značilo nestanak RS, za ideologiju o Velikoj Srbiji kaže da više nije ostvarljiva ali predviđa mogućnost zajedničke države građana Srbije i Republike Srpske.

RSE: Za Vas ovih dana govore da ste moderan političar desne orijentacije, reformator, pragmatičar. Kako biste Vi sebe opisali danas?

Nikolić: Ono što o meni govore, to je jedan deo mog političkog bića koji sam mogao da iskažem u Srpskoj radikalnoj stranci. Mislim da će ubuduće biti još više izraženo da sam potpuno demokratski orijentisan. Trudio sam se da to i u nastupima kao srpski radikal ostvarim, ali sada je preda mnom potpuna sloboda. Ali sa druge strane, moja briga za Srbiju koja je ugrožena sada sa više aspekata, najpre teritorijalno u oblasti suvereniteta, zatim ekonomski, socijalno, ostaje i dalje pa me možete nazvati i umerenim nacionalistom. Nacionalistom kakvi bi trebalo da svi gradjani Srbije budu, nacionalistom koji ovog časa brine o svojoj državi. Nema toliko potrebe da se brine isključivo o srpskom narodu, kao što je bilo za vreme ratova kada je narod bio napadnut, sada treba brinuti o svim gradjanima Srbije i celoj državi Srbiji. Nažalost, nisam uspeo da, kako vi kažete, reformišem Srpsku radikalnu stranku do mere da bude prihvatljiva za većinu i da vrši vlast. Bio sam zaustavljan uvek na tom putu zato što Vojislavu Šešelju nije odgovaralo da stranka bude na vlasti dok je on u Hagu. Čak i kada je prihvatio da možemo da pravimo neku koaliciju, posle njegovih ultimativnih zahteva da ni sa kim ne pravimo koaliciju, tada je odredjivao da neko iz koalicije bude mandatar za sastavljanje vlade, a ne neko iz njegove rodjene stranke.

RSE: Kako može da se protumači onaj deo programa Vaše nove partije, Srpske napredne stranke, gde se pominje, doduše Vi kažete mirnim putem i poštovanjem volje naroda, mogućnost stvaranja jednog dana zajedničke drzave gradjana Srbije i Republike Srpske?

RS ne zamišljam samo u tesnim vezama sa Srbijom, zamišljam je u nekoj vrsti zajednice zato bi bilo glupo da postoje dve srpske države, jedna pored druge. Nikolić: Sve što sam govorio kao član SRS ostaje u meni zato što sam se trudio da nikada, izuzev baš kad postoji takav nalog, ne izgovorim ono o čemu ja ne razmiljam ili na način na koji ja ne razmišljam. RS je entitet u BiH u državi koja uopšte ne može da živi i to je očigledno. Zavisi od preglasavanja, zavisi od veta, stranih predstavnika. Narodi se mire ali se entiteti ne mire. RS ne može da udje u zajednicu u kojoj će ponovo da bude preglasavana. Uostalom kako omogućiti Kosovu i Metohiji da dobije nezavisnost, a RS koja je sporazumom u Dejtonu postala država da izgubi sve atribute države i da bude utopljena u nešto u čemu se već nalazila do 1992. i to nije funkcionisalo. Zbog toga ja mislim da će gradjani RS imati jednog dana pravo na samoopredeljenje. Sve što može da se uradi referendumom, samopredeljenjem, sve što je predvidjeno Poveljom UN, ja sebi dozvoljavam da izgovaram. RS ne zamišljam samo u tesnim vezama sa Srbijom, zamišljam je u nekoj vrsti zajednice zato bi bilo glupo da postoje dve srpske države, jedna pored druge. Da li će to biti federacija, konfederacija, unitarna država, do nekog državnog oblika u kome će srpski narod konačno na svim teritorijama na kojima je imao svoju državu, i bio i ostao u većini, zadovoljiti svoje državotvorne ambicije.

RSE: A da li ta Vaša odrednica u programu o RS može da se protumači da Vi u potpunosti ne odustajete od ideologije SRS? Da li to može da se poveže sa ideologijom radikala o Velikoj Srbiji?

Nikolić: Pa, ne može. Zato što i radikali znaju da je to deo programa napisan 1990. kada je to zaista bilo moguće i ostvarivo, i kada su jednog časa srpske vojske, da li Krajine ili RS, ili JNA, bile na tim granicama. Danas mi tražimo da nam UN priznaju Kosovo i Metohiju /KiM/ u sastavu Srbije u granicama u kojima je Srbija članica UN. Hrvatska je članica UN sa Republikom Srpskom krajinom, ja ne mogu da kažem nama dajte KiM a Republici Hrvatskoj uzmite Republiku Srpsku krajinu. Zato što poštujem princip. Ali mogu da kažem ono što smo i u programskim principima naveli, da nikada neće biti dobrih odnosa sa Hrvatskom sve dok ne omogući da Srbi raspolažu svojom imovinom, dok ne omogući povratak. Znači, ja ne mogu, izbegavao sam i poslednjih godina, na pitanje da li ćete ići na granicu Karlobag – Ogulin – Karlovac - Virovitica ja sam govorio to je moj san, ja bih voleo da je to ostvareno, ja bih voleo da sada živim u takvoj državi. Ali taj san će čekati neka druga vremena, neki drugi raspored snaga u svetu, neko drugo pravo naroda na samoopredeljenje. Očigledno je da za Srbe ne postoji pravo naroda na samoopredeljenje, jednog dana mi ćemo imati to pravo, ja sam u to ubedjen, i to pravo prvo ćemo realizovati u RS.

Nikada na vlasti sa Demokratskom strankom

RSE: Šta je ono od čega ćete odustati, šta je ono što u Srpskoj naprednoj stranci neće nikako biti a što je bilo u SRS?

Nikolić: Prvo, nikada više nećemo biti grubi, ni na rečima, ni na delu, zato što zelim Srbiju mirnih i normalnih ljudi, želim sukob ideja a ne ljudi. Zatim ćemo uspostaviti novi odnos vlasti i opozicije. Znači postoje momenti kada narod shvati da je drzava ugrozena, u tim slučajevima ja ne mogu da budem opozicija. U normalnim situacijama u kojima se birači opredeljuju, pa se onda prave koalicije, mi nikada nećemo biti sa Demokratskom strankom na vlasti. Nikada. Za lokalne izbore, od sledećih, prepustiću kao i do sada našim lokalnim aktivistima sa kime će.

RSE: A zašto tako kategorički otklanjate tu mogućnost koalicije sa Demokratskom strankom u nekoj mozda čak i daljoj budućnosti? Da li to znači da ipak nemate nameru da pravite neki veći politički zaokret u svom političkom delovanju?

Nikolić: Ne, ne, ja pravim politički zaokret. Ja sam ubedjen da ćemo Srbiju politički u dva bloka svrstati. Jedan oko Demokratske i jedan oko Srpske napredne stranke. Ne mogu da zamislim da će u ovom drugom bloku neko biti jači od nas. Znači moramo mi da budemo stožer. Ako bismo mi sada rekli hoćemo sa Demokratskom strankom dobili bismo jednopartijski sistem, koga bismo imali u opoziciji. Šta bismo stvorili od Srbije. Ja ne bih upšte mogao da istražim sta je radio DS. Sumnjam u mnoge privatizacije, kako bih to radio prema koalicionom partneru?

RSE: Govorili ste da bi Vaš mogući koalicioni partner bio Koštunica i njegov DSS, ne čini li Vam se sada da ste se možda udaljili od politike DSS-a i da su sada Koštunica i Šešelj bliži po političkim shvatanjima?

Nikolić: To približavanje Šešelja i Koštunice traje poodavno. Ja sam jedno vreme zadržavao to, zato što nisam shvatao šta to u stvari Vojislav Koštunica hoće. Od čoveka koji je parafirao Sporazum o pridruzivanju EU, od čoveka pod čijom se vladavinom, mislim, 18 Srba našlo u Hagu, odjednom je postao čovek koji ne želi da razgovara sa EU, koji ne želi nikakv papir sa EU, čak ni onaj koji je on parafirao, koji je u Zakonu o ratifikaciji izmenjen tako da liči na onaj koji je on parafirao. Odjednom je to postao čovek zatvoren u ideologiji Vojislava Šešelja. Ja vidim to njihovo lično približavanje, verovatno će se sada stranke prbližavati. Ja ne mogu na to da utičem. Ali ono što je Vojislav Koštunica od 2000., pa i ranije radio, do prošle godine, možda do izbora, do kampanje to Srppska napredna stranka radi sada. I Vojislav Kostunica je postao predsednik Jugoslavije što je bio prepoznatljiv kao umeren, za saradnju sa Rusima, a ne odbacujući Zapad. Uostalom da je 2000. odbacio Zapad ne bi bio kandidat za predsednika Jugoslavije od strane DOS-a.

Sa Zapada projekti, kapital, inevesticije, na istoku tržzište, sa istoka sirovine i energenti - to je bio program koji sam ja šest godina promovisao kao program Srpske radikalne stranke i nisam bio opominjan. RSE: A kako reagujete na neke najave sa Zapada da ste Vi sada prihvatljivi za saradnju a nisu Vas prihvatali ranijih godina, pogotovo kada ste bili ozbiljan kandidat za predsednika Srbije. Kako reagujete na te komentare i koliko ćete biti otvoreni za neke uticaje sa Zapada i za saradnju?

Nikolić: Vidite, ja sam samo zahvaljući tome što Zapad ovde ima ogroman uticaj izgubio predsedničke izbore. Danas mi ne odgovara to što Zapad ponovo radi, zato što time kao da pomaže Srpskoj radikalnoj stranci da se oslobodi anateme da dalje više sa njom nije moglo. Postavlja se eto, on je zapadni špijun, Zapad ga sad forsira i protežira. Znači mi hoćemo sa vama, samo mi smo zaista ljudi, mi smo narod, mi smo država, nećemo da puzimo pred vama i nećemo sa odobravanjem da gledamo kako nam uzimate delove teritorije. Ako to prestane, zašto ne bismo saradjivali sa Zapadom. Sa Zapada projekti, kapital, inevesticije, na istoku tržzište, sa istoka sirovine i energenti - to je bio program koji sam ja šest godina promovisao kao program Srpske radikalne stranke i nisam bio opominjan. E sad, kad mene optuže da sam engleski špijun, pa engleski ambsador odmah posle toga kaže da ceni ovo što sam uradio, naravno on time otkriva da ja nisam špijun jer špijuna bi krio ne bi ga otkrivao, ali to nekako se napakuje jedno za drugim i deluje jako grubo u odnosu na mene kome ne pada na pamet da padne pod bilo čiji uticaj, ili da mu bilo ko komaduje. S tim što moram da vam kažem da sam spreman da razgovaram sa svakim. Ali ti razgovori nisu ponuda i tražnja, meni je samo dovoljno da Ruska Federacija, kao što je to shvatio ruski ambasador, da ovom podelom SRS mi nismo postali ljudi koji su protiv Rusije, i da EU shvati da podelom SRS taj drugi deo nije postao sluga EU. Jer kako sam vodio SRS u odnosu na EU, ja ću tako da vodim Srpsku naprednu stranku ako budem izabran. Neću samo imati kočnice koje su mi stizale iz Haga.

RSE: Kad već govorite o tim uticajima, pre par dana, ste priznali da su službe bezbednosti svojevremeno slale Šešelju redovno izveštaje, i da su povremeno patriote iz tih službi govorili Šešelju šta je patriotsko a šta ne, a da ste Vi tu praksu prekinuli. Da li možete da nam kažete koliki su zapravo uticaj službe bezbednosti imale na SRS?

Nikolić: Pa, nisu imale na Srpsku radikalnu stranku, imale su na ponašanje Vojislava Šešelja. Ne izmišljam ja tu rupu na saksiji. Vojislav Šešelj je od tih izveštaja napravio dve knjige, Laufer i Laufer me nije zaboravio. Te knjige su izveštaji koje je dobijao. Taj Jadranko Vuković je donosio te izveštaje. On je bio kurir. Pet dana je donosio meni, ovakvi crveni koverti, ja sam mu onda rekao Jadranko, mene to ne interesuje. Ja sam tu praksu prekinuo, petog dana sam je prekinuo. Da li su ti izveštaju posle odlazili na drugu stranu - ne znam. Da li neki način Vojislav Šešelj dolazi do njih - to ne znam, ne mogu da garantujem. Ali mislim da jesu zato što Vojislav Šešelj ume da prihvati takve izveštaje kao zdravo za gotovo. Cesto su to bili tačni izveštaji. Ali su ga često i uvlačili u nešto što su sluzbe želele. Cesto je optuživao neke ljude za ubistva a neke nije optuživao, a imao je veliku medijsku prohodnost, mediji su citirali, promovisali i on je voleo da bude čovek koji otkriva izvšioce dela. Nikad on nije vršio nikakvu istragu, to su mu dostavljani podaci, najverovatnije iz tadašnje Državne bezbednosti, ne znam od kada je Bezbednosno – informativna agencija kako to ide. Znači ta veza je postojala ali to nije bila institucionalna veza, nije on bio čovek državne bezbednosti. Mislim da je to jedna grupa ili jedan čovek u državnoj bezbednosti u želji da javnost sazna šta se radi, a što on ne može da kaže, obaveštavao o tome Vojislava Šešelja, znajući da će ovaj odmah da izadje u javnost. Možda su te izveštaje dobijali i drugi, ali niko drugi nije izlazio u javnost sa podacima da zna neke tajne izuzev Vojislava Šešelja.

Nije Vojisav Šešelj ratni zločinac

RSE: Iako nastavljate da razmenjujete poprilično oštre i teške optužbe sa Šešeljem, čini se da se ipak ne distancirate u svemu od njega. Vi i dalje smatrate da Šešelj u Hagu brani srpske nacionalne interese?

Nikolić: Pa, ja bih se tu distancirao od sebe samog. Od čega ja da odustanem, od toga da smo bili najbliži saradnici 18 godina? Neću. Od toga da sam bio bundžija ali da nikada nisam rekao ne može više ovako. Neću. Ne mogu, nije bilo tako…

RSE: Od njegove politike za vreme 90-ih, onoga zbog čega je optužen, zbog čega se nalazi u Hagu?

Nikolić: Ne, ne mogu, tu zaista ne mogu da pronadjem uporište za ovako besomučnu borbu Haškog tirubunala protiv Vojislava Šešelja. Ako imate ubice za koje je dokazano koliko su ljudi pobili i koliko su ubistava naredili, organizovali, i ako ti ljudi izadju iz Haga posle 2-3 godine ili čak ne budu osudjeni za delo, držati Vojislava Šešelja šest godina za priču o tome kako je svojim govorima mogao da podstakne nekog, kako je dizao narod na bunu, kako je bio učesnik nekog udruzenog zločinačkog poduhvata u kome ljudi ne moraju da se poznaju ni da komuniciraju, bitno je da imaju istu ideju. To je nemoguće, nije Vojislav Šešelj ratni zločinac. Ali ne može da me isprovocira bilo šta loše da kažem o njemu osim ovoga što je sušta istina i što nas je razdvojilo, pa čak ni tim izjavama da sam izdajnik, da nemam moralni kredibilitet, i nešto što me jako začudilo, da sam ja gotov u svakom pogledu…

RSE: Kako to doživljavate, da li možda kao pretnju?

Nikolić: Znate, to je čovek koji je već pretio mojoj prorodici. Ne znam zaista šta mu to treba. On to namerno govori. Vojislav ne kaže ništa što mu izleti, sve pripremi, to je meni kao neko upozorenje, kao da mene neko, nešto, može sad da zaustavi u svemu ovome. Ako Vojislav Šešelj misli da smo sada u nekom sukobu ja bih voleo da to ostane na nivou političkog sukoba.

Mladić ne sme da se nadje u Hagu

To je jedini način da Republika Srpska bude osudjena, da njih dvojica budu u Hagu i da budu osudjeni, a onda se postavlja tzv. medjunarodno pravo kako će da uništi RS kao državnu tvorevinu nastalu genocidom, nastalu ratnim zločinom.RSE: Da se na trenutak samo vratimo na Hag. Uslov za aktiviranje Sporazuma o pridruzivanju EU, za koji se Vi zalažete i zbog kojeg ste se i razišli sa Šešeljem, je izručenje preostalih haških optuženika Mladića i Hadzića. Vi ste svojevremno sa konferencija za štampu Srpske radikalne stranke poručivali Mladiću da se ne predaje. U intervjuu nasem radiju u januaru rekli ste da Mladić nije u Srbiji, jer da jeste - bio bi uhapšen. Kakva bi sad bila Vaša poruka Mladiću?

Nikolić: Istovetna. Ja strahovito žalim i to što se Radovan Karadžić našao u Hagu, on jako dobro zna da tamo nije smeo da bude. To je jedini način da Republika Srpska bude osudjena, da njih dvojica budu u Hagu i da budu osudjeni, a onda se postavlja tzv. medjunarodno pravo kako će da uništi RS kao državnu tvorevinu nastalu genocidom, nastalu ratnim zločinom. Takva država ne može da opstane. Ako doživimo presudu Radovanu Karadžiću, predsedniku RS za genocid i Ratku Mladiću, vrhovnom komandantu Vojske, za genocid onda mi imamo presudu protiv RS. I njih dvojica kao odgovorni ljudi to su morali da znaju. Jedna stvar je kriti se od vlasti, onako naivno sam verovao da zaista nisu u Srbiji, odnosno da Karadžić garantovano nije, čak ni Zapad nije tvrdio da je Karadžić tu. Za Mladića sam ubedjen da, pa nema sladjeg zalogaja Borisu Tadiću nego da preda Karadžića i Mladića, i bio sam ubedjen toliko dugo koliko Boris Tadić odlučuje ko će biti uhapšen, da je nemoguće da su tu, a da ih nije predao. I taj Sporazum o pridruživanju, mada mislim da bi izmislili novi uslov - priznavanje nezavisnosti Kosova i Metohije - koji ne može da se ispuni. Ja ću pažjivo razmatrati šta se dešava, postoje indicije, mediji počinju da pričaju o hapšenju Mladića, kad to tako počne onda nije ni daleko od toga. Ko zna možda i jeste u Srbiji, možda je i lociran, možda čekaju momenat kada će ga izručiti. Ja to zaista ne znam. Ja bih voleo da nije. Ali, ne mogu da prihvatim da neko svoj život stavlja iznad svoje države. Državnik to ne sme da uradi, običan gradjanin može, on može da kaže - šta me briga…

RSE: Šta time hoćete da kažete?

Nikolić: Hoću da kažem da ne sme da bude u Hagu i da oni to dobro znaju. Da sam na njihovom mestu ja ne bih bio u Hagu i gotovo.

RSE: Ako se ne varam, ispravićete me, Vi ste svojevremeno govorili i da bi Ratko Mladić trebalo da se ubije?

Nikolić: Pa, znam na šta me navoditi. Vidim šta vi pokušavate…

RSE: Da li ste to želeli da kažete?

Nikolić: Pa kad vam kažem, samo što više neću takvu reč da kažem da vas ne bi neko citirao i koristio kasnije, ja samo ponavljam, on ne sme da se nadje u Hagu.

RSE: Da li se od Vas može očekivati da u slučaju eventualnog hapšenja Ratka Mladića organizujete miting protesta kao u slučaju Kardžića?

Nikolić: Da sigurno, sigurno. S tim što će pretpostavljam SRS dobiti nalog da sa nama nema ništa zajedničko i to bi onda značilo da treba organizovati dva mitinga što je nemoguće. Mozda bi to trebalo SRS da preuzme, da ona vodi, mi ćemo je pozvati, ako oni organizuju mi nećemo, ako oni neće onda ćemo mi.

RSE: Jedina opcija koja za Vas nije bila prihvatljiva u trenutku razlaza sa Šešeljem bila je penzija. Da li mislite da ste jači sada bez SRS ili ste to bili sa njom s obzirom da ste osvajaali preko dva miliona glasova za predsednika Srbije kao kandidat SRS?

Nikolić: Znate ta organizaciona struktura SRS je moćna, jaka. i pretpostavljam, mada mi ne krećemo sa livade, Srpska napredna stranka počinje sa nekih pozicija, mnogi iz SRS se učlanjuju kod nas, mnogi odbori prelaze, odborničke grupe, mnogi ljudi se javljaju i nude prostor, tako da ćemo mi organizaciono biti spremni u roku od nekoliko meseci za bilo kakvu vrstu izbora. A ono što je najvažnije u svemu tome ta politka, ideje, program, kojima sam ja dobijao mnogo glasova na izborima, ne ostaju u SRS. Da ostaju ja ne bih odlazio. Ja očekujem da, ako su te ideje pobedjivale a ne ja, da te ideje ponovo pobede kad budu sledeći izbori, i ja očekujem da od sad budemo veoma ozbiljan rival Demokratskoj stranci.

http://www.slobodnaevropa.org/content/n ... 91816.html
Maraschino

#3340 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Maraschino »

Vuk dlaku mijenja ali cud nikada. :oops:
pesak

#3341 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pesak »

Helsinški odbor o antihaškom lobiju na Pravu

Zgrada Rektorata Univerziteta u Beogradu
26.09.2008
Radovan Borović
Izveštaj Helsinškog odbora za ljudska prava o stanju u Srbiji, u kojem se nalazi i spisak članova "antihaškog lobija Pravnog fakulteta", izazvao je burne reakcije. Uz kritike aktuelne političke situacije u zemlji, u izveštaju je naveden i spisak profesora Pravnog fakulteta u Beogradu, koji, kako se navodi, čine antihaški lobi u Srbiji. Pravni fakultet je u javnom oglasu odbacio sve optužbe koje su mu upućene.

Izveštaj "Samoizolacija: realnost ili cilj" Helsinškog odbora za ljudska prava, na čijoj je naslovnoj strani karta Srbije bez Kosova, na nešto više od 500 strana analizira političku situaciju u Srbiji u 2007. godini. Izveštaj navodi da je detektovana elita koja ne odustaje od velikosrpskog projekta i koja relativizuje i izjednačuje odgovornost svih. Ovde zapravo počinje žestoka rasprava o sadržaju, ali potom i o spisku profesora sa Pravnog fakulteta koji, prema izveštaju Helsinškog odbora, predstavljaju najznačajnije akademsko uporište srpskog nacionalističkog projekta i antihaškog lobija, kaže predsednica Helsinškog odbora Sonja Biserko:

"Najveći broj profesora je bio uključen u odbranu i Miloševića i Šešelja i sada Karadžića. Osim toga, potpisivali su razne peticije koje su negirale Haški tribunal kao antisrpski. Ovo je neka vrsta detektovanja te konzervativne Srbije koja u ovoj fazi, a to je ono što nas zanima, jeste ona grupacija koja opstruira brže priključivanje Srbije Evropskoj uniji. Na neki način, to je bila ilustracija njihovih stavova koji su duboko konzervativni, antievropski i antitržišni – generalno antizapadni."

Žestok odgovor Helsinškom odboru stigao je sa Pravnog fakulteta, koji je pored ostalog u javnom oglasu odbacio sve optužbe koje su mu upućene, navodeći da je normalno da u ustanovi koja ima veliki broj studenata i zaposlenih ima različitih političkih opcija i stavova. Miodrag Jovanović, prodekan za nauku na Pravnom fakultetu:

"Ne treba mešati individualne nastupe tih ljudi, koji nastupaju u svojstvu građana, u odnosu na ono što rade ovde kao profesori fakulteta. Inputiranje da su udžbenici zastareli i da se ovde neko ideološki indoktrinira na nastavi i vežbama je potpuno apsurdno u svakom pogledu."

Kao srpski nacionalisti i članovi antihaškog lobija poimenice su navedena imena 51 profesora Pravnog fakulteta koji su 2001. godine potpisali inicijativu za ocenu ustavnosti uredbe o saradnji sa Tribunalom u Hagu. Ovde se postavlja i pitanje čemu služi i na šta sve podseća objavljivanje spiskova. Sonja Biserko ističe da je spisak profesora i intelektualaca zapravo skup izjava navedenih pripadnika srpske elite, kojima se precizno ilustruje odnos ovdašnje javnosti prema ratnim zločinima:

"To je sve citirano, mi nismo samo arbitralno navodili ta imena i citate. Želimo samo da podsetimo na nešto što se dešavalo i to jeste zapravo neki povod za raspravu. Helsinški odbor već deset godina piše tu vrstu izveštaja i do sada nije bilo tako organizovane i fokusirane reakcije. Mislim da je to dobra prilika da se o nekim stvarima u Srbiji povede dijalog na pravi način, ako je ovo pravi način."

Dekan fakulteta političkih nauka Milan Podunavac kaže u izjavi za naš program da izveštaj Helsinškog odbora otvara ona pitanja sa kojima političko društvo u Srbiji, u ovom trenutku, nije spremno do kraja da se suoči. Ovakav izveštaj je za svako društvo od velike političke vrednosti, ali istovremeno, plediranje na jedinu i celovitu istinu u izveštaju, uz sve njegove vrednosti, daje izveštaju neku vrstu neliberalnog političkog karaktera, kaže Podunavac:

"I zato je to vrsta diskursa koja ima ograničen uticaj u javnom i političkom polju Srbije i koja ne utiče na proces unutrašnje demokratizacije Srbije na onaj način na koji bi mogla i trebala da utiče. U svakom slučaju, svako obnavljanje lista je samo po sebi veoma problematično, ono u sebi nosi prizvuk starih i nedemokratskih metoda i vremena. Kada su u pitanju univerzitetske institucije, uvek treba razdvojiti dve stvari. Jedna je potpuna autonomija ljudi u javnom i političkom polju, a sve ono što zadire u neku vrstu individualnih i, da tako kažem, akademskih autonomija ljudi je samo po sebi negativno i svakako zaslužuje odgovarajuću kritiku i rezervu."

Miljenko Dereta iz Građanskih inicijativa kaže da nije iznenađen reakcijom na izveštaj Helsinškog odbora, ali jeste tajmingom na koji se reaguje na taj izveštaj:

"S jedne strane, neko je čekao određeni trenutak koji će mu biti važan u političkom smislu kako bi to politički zloupotrebio. S druge strane, moram da kažem da se principijelno ne slažem sa činjenicom da organizacija koja se bavi ljudskim pravima objavljuje spiskove bilo kakvih imena, zato što mi se čini da je to u suprotnosti sa nekim bazičnim principima kojima bi ona trebala da se bavi. Treći aspekt cele stvari jeste da određene pojave i određene politike iza sebe imaju i ljude koji te politike sprovode. Dakle, buka koja se podigla po mom mišljenju ima za cilj spasavanje onog ostatka tog nacionalističkog bloka, koji je očigledno zapao u ozbiljnu krizu, koji je doživeo poraz i koji je u nestajanju sa političke scene Srbije, pa se sada bori svim sredstvima kako bi opstao."

http://www.slobodnaevropa.org/content/A ... 91937.html
zavrzlama

#3342 Re: Desavanja u Srbiji

Post by zavrzlama »

za ideologiju o Velikoj Srbiji kaže da više nije ostvarljiva ali predviđa mogućnost zajedničke države građana Srbije i Republike Srpske.
znaci spadosmo na pola BIH :D a rekose nam Karlobag-Karlovac -Virovitica.... znaci mala u citavu lepinu :D :D bas me interesuje posto je Niklic nazvao Dodika "idiotom" dali ce promiejniti pricu i postat Dodin jaran :D ...
pesak

#3343 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pesak »

Nova doza zaglupljivanja

Objavljeno: Sub, 27. 09. 2008. 13:10 OPERACIJA B92
Kako postati zvezda za tri meseca
PHOTO: http://www.b92.net

Kada bi na svim televizijama koje koriste nacionalnu frekvenciju dnevno bilo priloga/emisija o ratnim zločinima i onome što novinari zovu „nasleđe 90-tih“ u trajanju u kom ćemo imati „Operaciju“, verovatno bi bilo neke nade za Srbiju. Ovako, Srbija će ostati zemlja u kojoj čak i „proevropski“ mediji i političari povlađuju onome što „narod želi i misli“ – od Kosova, Mladića pa do „Menjam ženu“ i „Operacije trijumf“

Piše: Goran Miletić
Za “Operaciju trijumf” sam prvi put čuo pre pet godina od prijatelja iz Španije i Portugala koji su preživljavali ovo takmičenje/šou. Tada nisam shvatao zbog čega im se ovo „takmičenje“ smučilo jer se ne razlikuje previše od ukorenjenog „Velikog brata“. Međutim, sada je potpuno jasno da u naredna tri meseca nećemo moći da funkcionišemo bez pominjanja ove emisije, koja je još jedna budalaština „koju narod voli“. Ovo poslednje je dovoljno i presudno.

„Operacija trijumf“, koju već skraćeno potpisuju kao OT, jeste još jedno čedo produkcijske kuće Emotion (sprski: Emoušn), koja se već proslavila tzv. projektima „48 sati svadba“, „Sve za ljubav“, „Menjam ženu“ i „Leteći start“, dok „Veliki brat“ ne treba ni pominjati. Ukoliko se malobrojni novinari usude da kritikuju ova čeda, glavnina odbrane ovakvih projekata za zaglupljivanje se svodi na to da „to narod traži“ i „takve emisije postoje svuda u svetu“. I ratni zločini, kriminal i korupcija postoje u svetu, pa to ne znači da treba glorifikovati takve stvari, kako se to radi u Srbiji.

Veliki brat je bio malo dete: Spremiti se za Operaciju trijumf
PHOTO: velikibrat.wordpress.com

Ono što je posebno poražavajuće je da će ovaj „projekat“ okupirati četvtinu vremena (više od šest sati dnevno) na TV B92 puna tri meseca. Sem termina u 10.30 ujutru, termini u 17.30, 20.00, 21.00 i 23.40 se mogu smatrati manje ili više udarnim. Ukoliko tome dodamo činjenicu da će neke od emisija koje su deo „najgledanijeg reality show“ trajati puna tri sata, da se pored OT u naredna tri meseca planiraju i prenosi Lige šampiona, da će se verovatno nastaviti sa opširnim izveštajima o projektima „protivljenja jednostrano proglašenoj nezavisnosti Kosova i Metohije“ & osnivanja partije Tomislava Nikolića, a da će važne teme za Srbiju komentarisati analitičari kojima su SRS i LDP dva ekstrema u Srbiji, dolazimo do zaključka da B92 gotovo potpuno postaje narodno-komercijalna televizija. Ne sećam se kada je poslednji put o ratnim zločinima na B92 govorila Nataša Kandić (zastupa sve porodice žrtava u domaćim suđenjima za ratne zločine), o nacionalizmu i kontekstu ratova, Sonja Biserko, ili Biljana Kovačević Vučo o nekom od velikog broja suđenja u kojima JUKOM zastupa žrtve kršenja ljudskih prava. Za razliku od njih, dobili smo tzv. umerene analitičare kao što su Vukadinović, Nikolić, Antonić, Liht i Janjić koji su gotovo uvek „na liniji“ državne politike i koji gotovo uvek zaključuju da je politika Vlade Srbije „adekvatna“. Pored njih, dobilo smo i "Operaciju trijumf.

Drugi problem je koncept ove emisije, koji nudi mladima da za tri meseca postanu zvezde. Nije vam potreban preveliki trud, škola i znanje, potrebno je da se prepustite dobrom „timu stručnjaka“ i da ne odskačete od okoline (nikako biti gej ili nacionalna manjina) da bi vas „narod“ voleo (i glasao) za vas. Posebno je zanimljivo što se „Emotion“ ponosi regionalnim elementom (šou će biti prikazivan u celoj ex-YU, osim na Kosovu i Makedoniji). Opet ćemo slušati kako su Crnogorci (setite se „Velikog brata“) ili Hrvati namestili glasanje, a već se uzima kao sigurna činjenica da će takmičare izbacivati tako da na kraju ostane po najmanje jedan iz svake države (još jedna teorija zavere). Srpsko shvatanje „regionalnog takmičenja“ najbolje pokazuje podatak da se očekuje da će od 16 takmičara, skoro polovina biti iz Srbije.

Kada bi na svim televizijama koje koriste nacionalnu frekvenciju dnevno bilo priloga/emisija o ratnim zločinima i onome što novinari zovu „nasleđe 90-tih“ u trajanju u kom ćemo imati „Operaciju“, verovatno bi bilo neke nade za Srbiju. Ovako, Srbija će ostati zemlja u kojoj čak i „proevropski“ mediji i političari povlađuju onome što „narod želi i misli“ – od Kosova, Mladića pa do „Menjam ženu“ i „Operacije trijumf“.

http://www.e-novine.com/sr/stav/clanak.php?id=17290

:thumbup:
behavac

#3344 Re: Desavanja u Srbiji

Post by behavac »

Pesak koji je cilj ovog tvog monologa ???

Ti Srbiju toliko ne podnosis i toliko se ne slazes sa vecinom ljudi da ocigledno ne mozes ni na njihove forume ici.
Pa zato ides na ove susjedne ali ne vidim nesto da je i ovdje neko narocito zanteresovan za tvoje kilometarske tekstove.

Tako da na kraju ti vodis monolog sa sobom.
Al barem ti niko verbalno ne protivrjeci jer vecina ovdje ne voli Srbiju pa ako imas nesto lose reci o istoj uvijek si dobro dosla.

Ako je tebi ovo jedini ventil da se izduvas samo nastavi, bolje nego da puknes al me zanima ima li tu jos necega il je samo to izduvavanje.
Abacija

#3345 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Abacija »

pesak wrote:Helsinški odbor o antihaškom lobiju na Pravu

Zgrada Rektorata Univerziteta u Beogradu
26.09.2008
Radovan Borović
Izveštaj Helsinškog odbora za ljudska prava o stanju u Srbiji, u kojem se nalazi i spisak članova "antihaškog lobija Pravnog fakulteta", izazvao je burne reakcije. Uz kritike aktuelne političke situacije u zemlji, u izveštaju je naveden i spisak profesora Pravnog fakulteta u Beogradu, koji, kako se navodi, čine antihaški lobi u Srbiji. Pravni fakultet je u javnom oglasu odbacio sve optužbe koje su mu upućene.

Izveštaj "Samoizolacija: realnost ili cilj" Helsinškog odbora za ljudska prava, na čijoj je naslovnoj strani karta Srbije bez Kosova, na nešto više od 500 strana analizira političku situaciju u Srbiji u 2007. godini. Izveštaj navodi da je detektovana elita koja ne odustaje od velikosrpskog projekta i koja relativizuje i izjednačuje odgovornost svih. Ovde zapravo počinje žestoka rasprava o sadržaju, ali potom i o spisku profesora sa Pravnog fakulteta koji, prema izveštaju Helsinškog odbora, predstavljaju najznačajnije akademsko uporište srpskog nacionalističkog projekta i antihaškog lobija, kaže predsednica Helsinškog odbora Sonja Biserko:

"Najveći broj profesora je bio uključen u odbranu i Miloševića i Šešelja i sada Karadžića. Osim toga, potpisivali su razne peticije koje su negirale Haški tribunal kao antisrpski. Ovo je neka vrsta detektovanja te konzervativne Srbije koja u ovoj fazi, a to je ono što nas zanima, jeste ona grupacija koja opstruira brže priključivanje Srbije Evropskoj uniji. Na neki način, to je bila ilustracija njihovih stavova koji su duboko konzervativni, antievropski i antitržišni – generalno antizapadni."

Žestok odgovor Helsinškom odboru stigao je sa Pravnog fakulteta, koji je pored ostalog u javnom oglasu odbacio sve optužbe koje su mu upućene, navodeći da je normalno da u ustanovi koja ima veliki broj studenata i zaposlenih ima različitih političkih opcija i stavova. Miodrag Jovanović, prodekan za nauku na Pravnom fakultetu:

"Ne treba mešati individualne nastupe tih ljudi, koji nastupaju u svojstvu građana, u odnosu na ono što rade ovde kao profesori fakulteta. Inputiranje da su udžbenici zastareli i da se ovde neko ideološki indoktrinira na nastavi i vežbama je potpuno apsurdno u svakom pogledu."

Kao srpski nacionalisti i članovi antihaškog lobija poimenice su navedena imena 51 profesora Pravnog fakulteta koji su 2001. godine potpisali inicijativu za ocenu ustavnosti uredbe o saradnji sa Tribunalom u Hagu. Ovde se postavlja i pitanje čemu služi i na šta sve podseća objavljivanje spiskova. Sonja Biserko ističe da je spisak profesora i intelektualaca zapravo skup izjava navedenih pripadnika srpske elite, kojima se precizno ilustruje odnos ovdašnje javnosti prema ratnim zločinima:

"To je sve citirano, mi nismo samo arbitralno navodili ta imena i citate. Želimo samo da podsetimo na nešto što se dešavalo i to jeste zapravo neki povod za raspravu. Helsinški odbor već deset godina piše tu vrstu izveštaja i do sada nije bilo tako organizovane i fokusirane reakcije. Mislim da je to dobra prilika da se o nekim stvarima u Srbiji povede dijalog na pravi način, ako je ovo pravi način."

Dekan fakulteta političkih nauka Milan Podunavac kaže u izjavi za naš program da izveštaj Helsinškog odbora otvara ona pitanja sa kojima političko društvo u Srbiji, u ovom trenutku, nije spremno do kraja da se suoči. Ovakav izveštaj je za svako društvo od velike političke vrednosti, ali istovremeno, plediranje na jedinu i celovitu istinu u izveštaju, uz sve njegove vrednosti, daje izveštaju neku vrstu neliberalnog političkog karaktera, kaže Podunavac:

"I zato je to vrsta diskursa koja ima ograničen uticaj u javnom i političkom polju Srbije i koja ne utiče na proces unutrašnje demokratizacije Srbije na onaj način na koji bi mogla i trebala da utiče. U svakom slučaju, svako obnavljanje lista je samo po sebi veoma problematično, ono u sebi nosi prizvuk starih i nedemokratskih metoda i vremena. Kada su u pitanju univerzitetske institucije, uvek treba razdvojiti dve stvari. Jedna je potpuna autonomija ljudi u javnom i političkom polju, a sve ono što zadire u neku vrstu individualnih i, da tako kažem, akademskih autonomija ljudi je samo po sebi negativno i svakako zaslužuje odgovarajuću kritiku i rezervu."

Miljenko Dereta iz Građanskih inicijativa kaže da nije iznenađen reakcijom na izveštaj Helsinškog odbora, ali jeste tajmingom na koji se reaguje na taj izveštaj:

"S jedne strane, neko je čekao određeni trenutak koji će mu biti važan u političkom smislu kako bi to politički zloupotrebio. S druge strane, moram da kažem da se principijelno ne slažem sa činjenicom da organizacija koja se bavi ljudskim pravima objavljuje spiskove bilo kakvih imena, zato što mi se čini da je to u suprotnosti sa nekim bazičnim principima kojima bi ona trebala da se bavi. Treći aspekt cele stvari jeste da određene pojave i određene politike iza sebe imaju i ljude koji te politike sprovode. Dakle, buka koja se podigla po mom mišljenju ima za cilj spasavanje onog ostatka tog nacionalističkog bloka, koji je očigledno zapao u ozbiljnu krizu, koji je doživeo poraz i koji je u nestajanju sa političke scene Srbije, pa se sada bori svim sredstvima kako bi opstao."

http://www.slobodnaevropa.org/content/A ... 91937.html
Evo izgleda da su poceli prepisivati i sa mojih postova... :-) :mrgreen:
Abacija wrote:Sto je jos vise interesantno, tamo je cak veci spektar gamadi nego u centralnoj Srbiji ili u BiH; pocev od srpskih fasista sa pravnog i filozofskog fakulteta koji su par puta napali vojvodjanske Jevreje i marisali se sa antinacistickom grupom, pa do madjarskih neonacista.
http://www.sarajevo-x.com/forum/viewtop ... 7#p2091107
Brisbane

#3346 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Brisbane »

Ove se dvije partije ujedinile :D
http://au.youtube.com/watch?v=nVurchxnnCk
Umjetnik a

#3347 Re: Desavanja u Srbiji

Post by Umjetnik a »

u Press-u naslov

vojska može da zauzme kosovo
simi5

#3348 Re: Desavanja u Srbiji

Post by simi5 »

Na budžetu Amerike

Izvor: Novosti

Podrska autorima godišnjeg izveštaja Helsinškog odbora za ljudska prava, u Srbiji verovatno nije velika, ali oni koji im novcem pomažu da "ostanu u životu" na javnoj sceni, svakako nisu za potcenjivanje, jer jačih od njih, na svetu trenutno - nema.
Značajna finansijska potpora Helsinškom odboru, koji u pomenutom dokumentu Srbiju, njene nacionalne i intelektualne institucije predstavlja u najcrnjem svetlu, stiže direktno iz Vašingtona, iz Kongresa SAD.
Američki poreski obveznici, samo preko Nacionalne zadužbine za demokratiju, u 2007. finansirali su dvadesetak nevladinih organizacija u Srbiji, i jednu novinsku agenciju. Pojedinačne "stavke" nisu naročito velike (uglavnom po nekoliko desetina hiljada dolara godišnje). Sonja Biserko i Helsinški odbor iz ove "kase" prošle godine dobili su 40 hiljada dolara.
Nacionalna zadužbina za demokratiju, skraćeno NED, je američka neprofitna organizacija, osnovana u vreme predsednika Regana, čiji budžet odobrava Kongres. Njena osnovna svrha je da davanjem donacija neprofitnim privatnim organizacijama u inostranstvu pomaže razvoj demokratije u svetu. Zbog svoje kontroverzne delatnosti često je bila na udaru kritike, a čak je i jedan od njenih osnivača (Alen Vajnstajn) rekao da "mi sada činimo ono što je pre 25 godina u tajnosti radila CIA"...
NED je "krovna" organizacija, koja sprovodi aktivnosti preko drugih neprofitnih društava: Nacionalnog demokratskog instituta (NDI - blizak demokratskoj stranci u SAD, vodi ga Medlin Olbrajt), Međunarodnog republikanskog instituta (IRI - na čelu je republikanski predsednički kandidat Džon Mekejn), Centar za međunarodno privatno preduzetništvo (CIPE). "Zadužbina" blisko sarađuje i sa Američkom agencijom za međunarodni razvoj (USAID).
Centar za privatno preduzetništvo dobio je od NED pojedinačno najviše novca za projekte koji se odnose isključivo na Srbiju - više od 145.000 dolara. To govori o značaju koji Sjedinjene Države pridaju razvoju kapitalizma po njihovom "receptu" u zemljama poput Srbije.
Ovdašnji Helsinški odbor za ljudska prava ne navodi ko finansira njegov rad - takve podatke objavljuju isključivo uz dokumenta koja izdaju, pa je, na primer, štampanje spornog izveštaja za 2007. pomogao Švedski helsinški komitet.
Njihove kolege iz Hrvatske, međutim, rade suprotno: na Internet-stranici Hrvatskog helsinškog odbora pobrojani su donatori: Vlada Hrvatske, nekoliko stranih ambasada, "Koka-kola", "Pliva", "Podravka", Balkanski fond za demokratiju, Fondacija Hajnrih Bel, Norveška narodna pomoć, Institut za otvoreno društvo Džordža Soroša, naravno - Nacionalna zadužbina za demokratiju i mnogi drugi.
Udruženje Sonje Biserko, inače, učlanjeno je u Međunarodnu federaciju Helsinških komiteta, sa sedištem u Beču - koja je krajem prošle godine bankrotirala zbog pronevere od 1,2 miliona evra i trenutno se u Austriji nad njom sprovodi stečaj.
U predlogu novog Zakona o udruženjima, koji nikako da "prođe" skupštinsku proceduru, jer su, po pravilu, čim dospe u parlament padale vlade u Srbiji, nevladinim organizacijama je dozvoljeno da neke svoje delatnosti mogu da naplate, a ne samo da žive od donacija. Novina je i mogućnost javnog konkursa za novac iz budžeta, namenjen onima koji se bave problemima invalida, ljudskim i manjinskim pravima, obrazovanjem, zaštitom životinja, potrošača... I prema važećim, zastarelim zakonima, i prema nacrtu novog, udruženja mogu da primaju strane donacije, kao što, uostalom, može i država.

ZABRANA

I nacrt novog zakona, kao i dosadašnji, predviđa brisanje iz registra udruženja čija delatnost je uperena protiv države i njenog ustavnog poretka. Da li to može da podrazumeva i sliku Srbije bez Kosova i Metohije sa korice izveštaja Helsinškog odbora? Prema budućem zakonu, o tome mora da se izjasni Ustavni sud Srbije, posle čega ministar za ljudska i manjinska prava potpisuje rešenje o brisanju iz registra.

SRPSKI "ZADUŽBINARI"

Novac iz budžeta SAD, preko "Nacionalne zadužbine za demokratiju", prema zvaničnim podacima ove institucije, u Srbiji su 2007. godine dobili:
* Asocijacija lokalnih nezavisnih medija "Lokal pres" - 34.872 dolara ($)
* Balkanska istraživačka izveštačka mreža (BIRN) - 38.848 $
* Centar za razvoj civilnih resursa - 26.000 $
* Centar za razvoj parlamentarne debate - 41.870 $
* CIPE - 145.939 $
* Fond B92 - 35.920 $
* Helsinški odbor za ljudska prava u Srbiji - 40.080 $
*Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) - 30.480 $
* Nezavisno društvo novinara Vojvodine - 26.285 $
*Komitet pravnika za ljudska prava (JUKOM) - 39.950 $
* LiNet (za dokumentarni film o suđenju atentatorima na Zorana Đinđića) - 47.793 $
* Udruženje građana "Milenijum" - 20.828 $
* NIP "Vranjske" - 21.680 $
* Novosadska novinarska škola - 38.485 $
* Organizacija za razvoj i demokratiju Bujanovac - 31.868 $
* ProKoncept - 42.165 $
* Resurs centar Leskovac - 19.296 $
* "Urban In" otvoreni klub Novi Pazar - 35.811 $
* Inicijativa mladih za ljudska prava - 45.792 $
* Zaječarska inicijativa - 38.246 $

REGIONALNI PROJEKTI:

*Agencija "Beta" - 49.800 $
*ABC centar za mir, bezbednost i toleranciju" - 14.990 $
* Evropski pokret u Srbiji - 43.530 $
* Inicijativa mladih za ljudska prava - 73.400 $
* CIPE - 227.064 $
* IRI - 975.000 $
* NDI - 950.000 $

http://www.ihf-hr.org/Statement.07December2007.pdf
simi5

#3349 Re: Desavanja u Srbiji

Post by simi5 »

Umjetnik a wrote:u Press-u naslov

vojska može da zauzme kosovo
Što ne staviš ceo tekst.

BEOGRAD, 28.09.2008

PRESS
INTERVJU NEDELJE... general Zdravko Ponoš, načelnik Generalštaba VS
VOJSKA MOŽE DA ZAUZME KOSOVO

Armija je u stanju da to uradi, ali nije stvar dobiti rat i zauzeti teritoriju, nego održati mir i ostvariti i braniti nacionalni interes. To što Kosovo nije pod kontrolom Srbije rezultat je loše politike

[Zdravko Ponoš]
Zdravko Ponoš

To što me je Milošević odlikovao ne znači i da bih ja njega... General Zdravko Ponoš

Kada biste načelniku Generalštaba Vojske Srbije generalu Zdravku Ponošu skinuli s prezimena onu kvrčicu, dobili biste ono što Vojska Srbije polako vraća - ponos! Za Press nedelje s generalom utvrđujemo gde je mesto našoj vojsci, zašto je bila mirna kada su uzeli Kosovo i otkrivamo detalje iz njegovog privatnog života.

Kao oficir koji je završio vojne škole na zapadu, da li bih pogrešio kada bih rekao da ste više "pronatovac" nego "proneutralac"?

- NATO ili neutralnost zemlje nije tema o kojoj bih se izjašnjavao zato što je moj glas samo jedan od glasova sedam i po miliona građana.

Šta je bolje za vojsku - NATO, ili da bude vojska neutralne zemlje?

- Posao vojske nije da se opredeljuje šta treba da radi, nego kako. A šta treba da se radi, o tome odlučuje vlast koja je od građana dobila mandat. Za savezništvo je potrebna saglasnost bar dveju strana, a za neutralnost se država može opredeliti i unilateralno. Obe opcije imaju cenu i benefite. Savezništvo podrazumeva koordinaciju planiranja upotrebe i resursa, a to zahteva otvorenost i poverenje. Kada ste neutralni, morate imati ja jer morate o svemu sami da vodite računa.

U vašoj poslednjoj izjavi, kada ste naveli da vojsci treba više novca i vojnika jer zemlja ide ka neutralnosti, umesto da smanjuje broj vojnika, primetna je doza sarkazma. Kao da ipak mislite da vojska treba da ide u NATO.

HEROJSTVO PILOTA KANASA

Vojska Srbije imala je još jedan veliki gubitak. Poginuo je pilot Ištvan Kanas. Da li je ta smrt prava slika o Vojsci Srbije ili je reč o nesrećnom slučaju?

- Bez sumnje, reč je o nesrećnom slučaju. Ali, u ovom slučaju, radi se i o tome da ginu najbolji! A ginu najbolji zato što idu do graničnih mogućnosti i sebe i mašine kojom upravljaju. Rekao bih da je to čak i definicija herojstva.

Šta biste rekli njegovoj supruzi i deci?

- Ne postoji ništa što bih im mogao reći a što bi ih utešilo. Ono što su oni izgubili je nenadoknadivo. I vojska je izgubila jednog od najboljih, ako ne i najboljeg pilota, i to ne može da se nadoknadi. Vojska će opet imati pilota, avione, ali Ištvanova porodica ne može da nadoknadi gubitak supruga i oca.

Otkada ste načelnik Generalštaba, koliko ste saučešća izjavili?

- Ne brojim ih, a i jednom je previše.

- To vam se učinilo jer je moj posao da pripremim vojsku tako da može da izvrši zadatke dobijene od civilne vlasti u obe opcije: da idemo u NATO ili u neutralnost.

Može li Srbija u EU, a da ne bude u NATO-u?

- To jeste put kojim se ređe ide, u svakom slučaju, ali je moguć. Na kraju krajeva, Srbija se u mnogo čemu razlikuje od svih drugih zemalja koje su išle tim uobičajenim putem - prvo NATO, pa EU. Ali pitanje integracija, pa i tih bezbednosnih, nije pitanje forme, nego suštine. Da li smo vrednosno u Evropi, to je suština.

Gde je danas srpski vojnik u poređenju s vojnikom okolnih zemalja?

- Ovde postoje dve dimenzije: jedna je vrednosna, a druga tehnička, odnosno da li imaš na raspolaganju sve alate da radiš svoj posao kvalitetno. Srpski vojnik vrednosno nema čega da se stidi. Mi smo vojska koja ima reference vredne poštovanja. Tokom saradnje s drugim vojskama, uverili smo se da možemo potpuno da se merimo s njima. To što neko ima opremu staru pet, a mi 25 godina, drugo je pitanje. Oprema može brzo da se nadoknadi, ali da naučite ljude poslu - što mi znamo - to ide malo teže.

Na pomen reči NATO, mnogi odmah pomisle na bombardovanje. A vi?

- To jeste prva asocijacija koja mi pada na pamet. Naravno, rane su još sveže. Međutim, evropske integracije i činjenica da pripadamo evroatlantskom prostoru u bezbednosnom smislu je pitanje racionalnosti. Ne smemo dozvoliti da emocije prevladaju razum.

Da li je vojska pod komandom Ponoša povratila bar malo ponosa koji je izgubila u krvavim ratovima u bivšoj SFRJ?

- Nadam se. Ako sam u pravu, samo mali deo zasluga pripada meni. Dosta smo uradili kroz timski rad, napravili smo dobru organizaciju, postigli rezultate i zato očekujemo veću podršku države za investicije. Mislimo da smo stekli moralno pravo da to tražimo. Ne tražimo dodatni novac, nego predlažemo da prodamo vojnu imovinu koja nam ne treba i za to kupimo opremu koja nam je potrebna.

Kako se dogodilo da naša vojska prođe kroz nekoliko ratova i da iz njih ne izađe nijedan Stepa Stepanović, Mišić, već da čitavo vojno rukovodstvo završi u Hagu?

- Završilo je tako jer je na isti način završilo i političko rukovodstvo tog vremena. Kad je vrh vojske na loš način upotrebljen, a vojska zloupotrebljena, onda se stvari tako završe. Treba odvojiti kako je prošao vrh, a kako pripadnici vojske. Vojska, njen veliki deo, delila je sudbinu građana Srbije, a vrh vojske je delio sudbinu političkog rukovodstva Srbije.

Šta za vojnika znači kad izgubi rat?

- To je možda uporedivo s osećanjem koje ima lekar kada mu pacijent izgubi život.

A šta znači za vojnika kad mu država ostane bez Kosova?

- To je hipotetičko pitanje. Mislim da većina građana ove zemlje smatra da to što Kosovo nije pod kontrolom Srbije u ovom momentu jeste dobrim delom rezultat loše politike koja je vođena dugi, dugi niz godina.

Bilo je mnogo povika na vojsku zato što nije reagovala 17. februara kada je Priština donela odluku o nezavisnosti.

- Vojska ne odlučuje šta da radi, nego kako da uradi svoj posao.

Zar posao vojske nije da čuva teritoriju države?

KAŽNJAVAM GENERALE SA 20 ODSTO OD PLATE

Predsednik Boris Tadić je priznao da u njegovoj stranci ima korupcije. Ima li korupcije u vojsci danas?

- Korupcije ima svugde, ima je i u vojsci, ali se trudimo da se drakonski obračunamo s njom. Sečemo stvari i kad je u pitanju sitan imovinski kriminal i zloupotreba službenog položaja. Udaljili smo od dužnosti i poslali na Vojno-disciplinski sud pukovnika, komandanta garnizona, koji je zlupotrebom službenog položaja oštetio vojsku za 10.000 dinara. Vojna profesija je sada pristojno plaćena i imamo pravo da zahtevamo odgovorniji odnos. Ja sam i generale kažnjavao sa po 10 ili 20 odsto od plate, ne zbog krminala, nego zbog nesavesnog obavljanja dužnosti. Niko nije zaštićen.

- Između ostalog, da.

I naša vojska to nije uradila.

- Vojska je jedan, ali ne i jedini alat spoljne politike.

Da li Vojska Srbije danas može da osvoji Kosovo i pored NATO snaga. Je li sposobna za to ukoliko dobije takvo naređenje?

- Vojska Srbije je u stanju, naravno, da vojno zauzme Kosovo. Ali nije stvar u tome da se dobije rat i zauzme teritorija, nego da se održi mir, ostvari i odbrani nacionalni interes. Pitanje Kosova u Srbiji nije samo pitanje vojne kontrole tog dela naše teritorije. To je mnogo kompleksnije pitanje, koje zaslužuje razmatranje svih modaliteta kako bi se obezbedio prosperitet Srbije.

Da li verujete da ćete dobiti takvo naređenje?

- Nije to stvar verovanja. Vojska mora da bude spremna za sve varijante.

Koliko su bile pametne izjave političara da Srbija neće koristiti silu kad je Kosovo u pitanju?

- O pameti političara odlučuju birači na izborima, a ne ja.

Ko je bolji ministar odbrane - Dragan Šutanovac ili Boris Tadić?

- Nije moje da ocenjujem političare.

Ali pričamo o ministru odbrane, a ne o tome kakav je ko političar?

- Ocena rada šefova pogotovo je nespojiva s vojničkom profesijom.

Hipotetičko vojno-političko pitanje. Tomislav Nikolić krene da organizuje miting na kome traži smenu predsednika Borisa Tadića. Na mitingu se pojavi milion građana. Predsednik Tadić vas pozove i traži da pošaljete tenkove na demonstrante. Šta biste uradili?

- Miting na kome se traži nečija smena nije razlog za upotrebu vojske. Miting koji se izrodi u narušavanje javnog reda i mira je posao za policiju. Miting koji ozbiljno ugrozi bezbednost građana, institucija, koji može da dovede do haosa u državi, a koji ne može da kontroliše policija, zahtevao bi zakonom regulisano angažovanje vojske, a to znači: na osnovu odluke parlamenta.

Izjavili ste da biste uhapsili Ratka Mladića kad biste znali gde je. Da li to još uvek mislite?

- Nisam rekao da bih ga ja hapsio jer nije moje da hapsim. Rekao sam da je njemu mesto u Hagu jer je to interes Srbije, politički i moralni.

Pita vas roditelj da li dete da pošalje da civilno služi vojsku ili u kasarnu. Šta mu vi kažete?

- U kasarnu! Smatram da je civilno služenje vojnog roka došlo gotovo do apsurda i danas više mladića vojsku služi civilno nego pod oružjem. Apsurd je u tome što to više nije prigovor savesti, kao u početku, nego je popularno samo zato što je lakše! To je loša računica i sa stanovišta društvenog interesa jer nije baš normalno da 15.000 mladih, zdravih ljudi, u vreme kada imamo i demografski problem i veliki broj nezaposlenih, radi poslove koje mogu da obavljaju i ljudi s ograničenim zdravstvenim ili radnim sposobnostima.

Ali, taj roditelj vam kaže: "Bolje da moje dete čisti bolnice nego da mu se desi Topčider".

DOVEO BIH U RED CRVENU ZVEZDU!

Pasionirani ste ljubitelj fudbala. Šta biste radili da ste danas direktor FK "Crvena zvezda?

- Zaveo bih red, kao što to radim u Vojsci Srbije. Verovatno bih i u Zvezdi to radio s dodatnom emocijom jer sam zvezdaš. Nikada ne bih dozvolio da mi navijači ili bilo ko drugi van kluba kroji kapu kluba, kao što ne dozvoljavam da mi priučeni analitičari i propali političari kroje vojsku. Ja sam dobio zadatak, a moje je da odredim kako ću da ga izvršim.

- Topčider je posebna tema. Statistika kaže da imamo više saobraćajnih udesa u kojima su učestvovali ljudi na civilnom služenju, nego vojnici na služenju vojnog roka. Uveren sam da se u malo kojoj instituciji ili preduzeću toliko poštuju prava zaposlenih kao u vojsci. To se posebno odnosi na vojnike. Ako zakasne s odsustva, odmah se stupa u kontakt s njihovim roditeljima. Voleo bih kada bi i institucije u kojim su angažovani mladići na civilnom služenju tako postupale.

Kad čujete Topčider, šta vam prvo pada na pamet?

- Tragedija i sramota za vojsku, za državu! Verujte, ako je ikome važno, osim roditelja mladića koji su izgubili živote, da se taj slučaj razjasni i da se dođe do istine, važno je vojsci. Dok se to ne reši, vojska će nositi teret. Njoj ne može da bude u interesu da to ostane nerazjašnjeno.

Rođeni ste u Kninu i vaši su tokom "Oluje" izbegli u Srbiju. Šta mislite o Slobodanu Miloševiću?

- Ništa dobro ne mislim o njegovoj vlasti, ali to više nije važno.

Ali, vi ste odlikovani u njegovo vreme.

- Jesam dobio orden, kao i stotine drugih vojnika. To je orden bezbednosti, orden trećeg stepena. To što je Milošević mene odlikovao ne znači i da bih odlikovao ja njega.

Od imovine imate stan od oko 40 kvadrata. Da li ste uspeli u životu?

- Nije baš tako mali stan. Ima 50 kvadrata. Nije mi to mera ni uspeha ni neuspeha.

Postoje dve priče koje vaši "neprijatelji" vezuju za vas. Prva je da ste u vreme rata u Hrvatskoj napustili vojsku jer to "nije bio vaš rat", a druga da ste napredovali jer su vaša supruga i supruga predsednika Borisa Tadića sestre. Je li to tačno?

- Naravno da nije. Učestvovao sam u ratovima devedesetih kao oficir koji se bavio elektronskim ratovanjem, to je bio moj posao. A drugo, koliko znam, moja i Tadićeva supruga su rođene na različitim krajevima bivše Jugoslavije.

S. MARJANOVIĆ
pesak

#3350 Re: Desavanja u Srbiji

Post by pesak »

Koliko vidim, za novu ratnu politiku srbije smeta delovanje nvo, na celu sa helsinskim odbprom za ljudska prava...sve sto ima veze sa ljudskim pravima, u srbiji, treba ukinuti, ako nema nacionalisticku retoriku i zalaganje... STRAVA.
Ili ds-nacionalisti ili nacionalisti tome nikolica.. drugog nema.. to se sprema.

na http://www.b92.net sad imate UTISAK NEDE:LJE - olje beckovic, cerke matijine beckovic..

evo, gost je vasa bivsa sugradjanka ljiljana smajilovic..

SAD - imate uzivo na ovom linku.
Post Reply