Slike starog Sarajeva
- Banksy
#3326 Re: Slike starog Sarajeva
Inače, fali tih debela hladovina/šoder/kockasti stolnjaci/domaća hrana kafana u gradu. Pametniji gradovi su to sačuvali ... Nekako, uz to ide i cijeli životni stil, miran i gradski, sasvim različito onome što danas imamo.
- General_Jackson
#3327 Re: Slike starog Sarajeva
Nekada su u Sarajevu ugostiteljske objekte vodili profesionalni ugostitelji a danas mahom kriminalci i ljudi koji sa istim nemaju puno veze.
- muha_sa
#3328 Re: Slike starog Sarajeva
gradska kafana je-- prije neg je "prešla" u Titovu-- bila na onom platou kod Inat Kuce pa je poslije bila pijaca--sad je to parkingBanksy wrote:
Dobro sam onda ... Jel bio i neki ražanj tu, jagnjentina i tako ...?
A ta Gradska (BBI) je imala galeriju i gudački kvartet (ili već neki klasičari) koji je tu svirao preko dana, je li moguće?
Da, Istra je poznata ...
ne sjecam se gudackog, tek kreno "hodat"
kad smo vec kod kafana bila je i dobro poznata--mislim da se zvala "dubravka" ---sad je tu Intesa banka--na uglu Alpašine ulice
- muha_sa
#3329 Re: Slike starog Sarajeva
General_Jackson wrote:Nekada su u Sarajevu ugostiteljske objekte vodili profesionalni ugostitelji a danas mahom kriminalci i ljudi koji sa istim nemaju puno veze.
- General_Jackson
#3330 Re: Slike starog Sarajeva
Je li to ista Dubravka koja je bila na M.Dvoru kasnije?muha_sa wrote:gradska kafana je-- prije neg je "prešla" u Titovu-- bila na onom platou kod Inat Kuce pa je poslije bila pijaca--sad je to parkingBanksy wrote:
A ta Gradska (BBI) je imala galeriju i gudački kvartet (ili već neki klasičari) koji je tu svirao preko dana, je li moguće?
Da, Istra je poznata ...![]()
ne sjecam se gudackog, tek kreno "hodat"znam da je bila svirka uživo (kao u skoro svim kafanama tog ranga) podijum za ples
![]()
kad smo vec kod kafana bila je i dobro poznata--mislim da se zvala "dubravka" ---sad je tu Intesa banka--na uglu Alpašine ulice
- muha_sa
#3331 Re: Slike starog Sarajeva
pamcenje popuštaGeneral_Jackson wrote:Je li to ista Dubravka koja je bila na M.Dvoru kasnije?muha_sa wrote:gradska kafana je-- prije neg je "prešla" u Titovu-- bila na onom platou kod Inat Kuce pa je poslije bila pijaca--sad je to parkingBanksy wrote:
Da, Istra je poznata ...![]()
ne sjecam se gudackog, tek kreno "hodat"znam da je bila svirka uživo (kao u skoro svim kafanama tog ranga) podijum za ples
![]()
moguce da se zvala "Triglav" ako je "Dubravka" bila na M.Dvoru gdje je i sad ona kafana pored crkve
znam da je jedna Dubravka a druga Triglav--obje su radile
- General_Jackson
#3332 Re: Slike starog Sarajeva
Jeste Dubravka je bila gdje je sada Fešn a Triglav je bio tamo gdje je banka kod Crvenog Krsta. Dubravka je bila žešća rupamuha_sa wrote:
moguce da se zvala "Triglav" ako je "Dubravka" bila na M.Dvoru gdje je i sad ona kafana pored crkve
znam da je jedna Dubravka a druga Triglav--obje su radile
- Banksy
#3333 Re: Slike starog Sarajeva
Evo i Volge:
Prvih godina nakon Velikog rata, u Fra Jukićevoj je, blizu ugla s Alipašinom, koja će jednom postati Ulica Đure Đakovića, otvorena "kafana i restoracija Volga", u koju se moglo ući i s Titove, a lijepa i prostrana kafanska bašta nalazila se na mjestu današnjega Higijenskog zavoda. Volgu su držala braća Muzur, a u telefonskom imeniku Sarajeva za godinu 1941, tiskanom pola godine pred rat, čitamo da se Volga prostirala na dva ulična broja u Fra Jukićevoj, na 31 i 33, i da je u vrijeme s malo telefonskih priključaka, imala čak dva telefona. U kafanu se telefoniralo pozivom na broj 30-32, a u restoraciju na 35-19.
Kada se u ranu jesen 1930. Tin Ujević doseli u Sarajevo, Volga će postati jedna od njegovih kafana (uz kafanu hotela Central, Lovački rog, Zvono, Zoru, Napretkov podrum, Dibeka...). U Volgi će pjesnik ponekad objedovati, u restoranskoj bašti, pogleda prema Miljacki i onoj lijepoj i skladnoj Alipašinoj džamiji, koja je prizoru pružala povijesni i kulturni kontekst.
- corsa
#3334 Re: Slike starog Sarajeva
Odakle je izvucen ovaj tekst?
- johntra
#3335 Re: Slike starog Sarajeva
Panorama grada, 1870. godina...

- Banksy
#3336 Re: Slike starog Sarajeva
http://www.radiosarajevo.ba/novost/1433 ... a-za-pticecorsa wrote:Odakle je izvucen ovaj tekst?
-
julisiz es grant
#3337 Re: Slike starog Sarajeva
Ima na toj stranici masa Jergovićevih članaka o starim sarajevskim ulicama, i starom Sarajevu općenito (recimo komentari telefonskog imenika i adresara Sarajeva odprije onog rata). Vrlo, vrlo zanimljivih, samo je teško tražiti (najbolje ići po datumima, dan za dan dok se ne ukaže njegov članak...unazad 2-3 godine tekstova, ima vazdan da se čitaBanksy wrote:http://www.radiosarajevo.ba/novost/1433 ... a-za-pticecorsa wrote:Odakle je izvucen ovaj tekst?
-
ciza_bliza
#3338 Re: Slike starog Sarajeva
Zna li neko je li se mijenjao tok Miljacke od tad do danas, kroz Novi grad i dalje?johntra wrote:Panorama grada, 1870. godina...
- Banksy
#3339 Re: Slike starog Sarajeva
Znam, čitala sam, odlični su tekstovi. Mislim da su priče izmaštane, fikcija, a smještene u nekadašnje stvarne sarajevske ulice. Čini mi se da će to biti njegova nova knjiga, kao da sma negdje čula ...julisiz es grant wrote:Ima na toj stranici masa Jergovićevih članaka o starim sarajevskim ulicama, i starom Sarajevu općenito (recimo komentari telefonskog imenika i adresara Sarajeva odprije onog rata). Vrlo, vrlo zanimljivih, samo je teško tražiti (najbolje ići po datumima, dan za dan dok se ne ukaže njegov članak...unazad 2-3 godine tekstova, ima vazdan da se čitaBanksy wrote:http://www.radiosarajevo.ba/novost/1433 ... a-za-pticecorsa wrote:Odakle je izvucen ovaj tekst?)
- black
#3340 Re: Slike starog Sarajeva
to sam cuo iz prica starijih da je bila kao drina, a znas li dje je bila 'marinkova bara'muha_sa wrote: Tilava je bilo solidno mjesto i blage veze nema sa "drinom"![]()
- exliberal-ex
#3341 Re: Slike starog Sarajeva
Orginalna tilava je izmjestena kad se skupstina napravila, tad je ime tilava nosila kafana koja je bila prema mostu suade, eh sto se tamo moglo popit...pun k..c seljaka , mene su par puta uveli tamo poslije posla I posjeli u cosak da nemogu pobjec (u to doba nisam pio...piva max)General_Jackson wrote:Nije tačno, nije na mjestu zajedničkih institucija, Tilava je još uvijek uveliko radila kada je skupština izgrađena, srušena je tek nekoliko godina poslije, znam jer sam imao tu čast sjediti u njoj davne 75´black wrote:evo je s ledja, a bila je na glasu kao i 'drina', na mjestu je sadasnje zgrade zajednickih institucijaexliberal-ex wrote:
pokusavam da ubacim sliku iz 1944 sa ovom, ona mi kafana izgleda negdje izmedju ona tri auta sa vrbanje I tramvaja
.
ova stara fotografije je ja mislim od kafane koja je bila preko puta feroelektra, to je bilo prije nego sto je tilava napravljena
- General_Jackson
#3342 Re: Slike starog Sarajeva
E to već može biti, naime mi smo govorili o tom kućerku koji je tu stajao boga pitaj od kada, na slici iz 44´ je tu i bio je kafana i tada, a kako ga se ja sjećam po izgledu vjerovatno je bio i puno stariji, e sad kada je preuzeo naziv Tilava to ne znam, znam da je 75´ sigurno bio Tilava, elem mlađa raja je pitala za objekat u globalu, jer njima je to sve nepoznato. Možda Muha zna više.exliberal-ex wrote: Orginalna tilava je izmjestena kad se skupstina napravila, tad je ime tilava nosila kafana koja je bila prema mostu suade, eh sto se tamo moglo popit...pun k..c seljaka , mene su par puta uveli tamo poslije posla I posjeli u cosak da nemogu pobjec (u to doba nisam pio...piva max)...ja sto je to bilo za filma, pogledi zajebanih momaka, nista se nedesava odjedanput marisana, ....sto je ispala? neko je pogledo nekog poprijeko...mene su upozorili par puta da negledam ljude direktno u oci mislit ce da ih provociram....tito dragi gdje sam ja sve zalazio
ova stara fotografije je ja mislim od kafane koja je bila preko puta feroelektra, to je bilo prije nego sto je tilava napravljena
-
Stari kenjac
#3343 Re: Slike starog Sarajeva
Banksy wrote:Ja nekako, iz priča starijih, imam sliku Tilave kao lijepog mjesta, s debelom hladovinom lipa (kestena?), šoderom, kockastim stolnjacima, dobrom hranom, ne znam da je bila na glasu ...?
Biće da su sjećanja starijih romansirana u skladu s emocijama koje stižu glede svjesnosti nepovratnog protoka vremena ...
Gdje je bila Volga? I pamti li ko Gradsku kafanu na mjestu današnjeg BBI-ja?
Vrlo dobro se sjecam gradske kafane. U prostoru gdje je sada banka BBI. Ispred bula oromna basta zardirenje sa cvijecem, a klavir i lagana muzika. Za pravu gradsku raju.
Gledajuci prema GUMI KOJA GORI, na desnoj strani bili korzo,ozbilne cure i momci, a sa druge strane tzv balavo korzo, mala raja. dakle setalo od gradske kafane do vatre i nazad, smekalo, sarmiralo. nekad kasnije se tek pocelo skupljati u grup, stajati, npr klupa pored Parkuse. Nije sto je moja mladost, ali lijepo je bilo.
-
quarterback
#3344 Re: Slike starog Sarajeva
zar tu nije prije BBI banke bila privredna banka sarajevo ? (ako govorimo o onom cosku kada se krene od trga ispred bbija prema m dvoru)Stari kenjac wrote:Banksy wrote:Ja nekako, iz priča starijih, imam sliku Tilave kao lijepog mjesta, s debelom hladovinom lipa (kestena?), šoderom, kockastim stolnjacima, dobrom hranom, ne znam da je bila na glasu ...?
Biće da su sjećanja starijih romansirana u skladu s emocijama koje stižu glede svjesnosti nepovratnog protoka vremena ...
Vrlo dobro se sjecam gradske kafane. U prostoru gdje je sada banka BBI. Ispred bula oromna basta zardirenje sa cvijecem, a klavir i lagana muzika. Za pravu gradsku raju.
- muha_sa
#3345 Re: Slike starog Sarajeva
jeste, al mi govorimo o vaktu prije neg je i "Sarajka" izgradjenaquarterback wrote:zar tu nije prije BBI banke bila privredna banka sarajevo ? (ako govorimo o onom cosku kada se krene od trga ispred bbija prema m dvoru)Stari kenjac wrote:Banksy wrote:Ja nekako, iz priča starijih, imam sliku Tilave kao lijepog mjesta, s debelom hladovinom lipa (kestena?), šoderom, kockastim stolnjacima, dobrom hranom, ne znam da je bila na glasu ...?

- muha_sa
#3346 Re: Slike starog Sarajeva
ne znam, gdjeblack wrote:to sam cuo iz prica starijih da je bila kao drina, a znas li dje je bila 'marinkova bara'muha_sa wrote: Tilava je bilo solidno mjesto i blage veze nema sa "drinom"![]()
- muha_sa
- muha_sa
- muha_sa
- muha_sa