GAU8 wrote: ↑16/02/2022 15:42
Edouard wrote: ↑16/02/2022 14:42
To pa skoro isključivo nevjernici imputiraju vjernicima.
Ja nemam nista protiv postojanja nekog inteligentnog kreatora.
Ali mi razum odbija da slijepo vjeruje u njegovo postojanje (bez dokaza koji to potvrdjuju).
U momentu kada se njegova (kreatorova) egzistencija sa dovoljnom sigurnoscu dokaze, necu oklijevati ni sekunde da to prihvatim kao cinjenicu.
Ali se automatski postavlja pitanje na primjer nastanka samog kreatora. Nadam se da ce nam on uspjeti to objasniti ako nismo u stanju sami da sagledamo.
Ali mi razum odbija da slijepo vjeruje u njegovo postojanje (bez dokaza koji to potvrdjuju).
pa niko od nas vjernika muslimana nevjeruje na slijepo i lijepe okice...svi mi imamo nesto od dokaza za sta se hvata to nase vjerovanje u Boga...neloigcno je samo onako na slijepo vjerovati u Boga bez ikakva pokrica za to...nije to odrzivo da se ima slijepo vjerovanje, to je krhko i lahko lomljivo....po islamu vjerovanje treba da dolazi nakon dokaza a ne na slijepo.
U momentu kada se njegova (kreatorova) egzistencija sa dovoljnom sigurnoscu dokaze, necu oklijevati ni sekunde da to prihvatim kao cinjenicu.
eh ako si mislio na empirijske dokaze onda ih na zemlji neces docekati, jer to Bog nikome od ljudi ne daje dok smo na zemlji...jedino se otkriva tek poslije smrti i to sa razlogom. ne uklapa se u svrhu zivota covjeka da se Bog sad otkriva empirijski, jer bi doslo do urusavanja poente zbog cega je covjeka ovdje na zemlji da se Bog sad otkriva za covjekova cula.
Ali ono sto Bog daje zato na sve strane je dokaze za vjerovanje u njegovo postojanje, toga imas na milione dokaza.
Ali se automatski postavlja pitanje na primjer nastanka samog kreatora.
Ovo je poput pitanja
Ko je stvorio neprouzrokovanog Uzrocnika svega? znaci paradoxalno pitanje
Ili ko je stvorio okrugli kvadrat? paradoxalno pitanje
ili ko je stvorio trokut sa 4 ugla? paradoxalno pitanje
Ili sta je rodio Haso, musko ili zensko

? nerazumno pitanje jer muskarci neradjaju pa pitanje nije na mjestu sta je, je li musko ili zensko?