Mislim da stvari iz 84 nije baš moguće kupiti nove danas,jedino da se nekako vratiš u 84 pa onda nazad u 2018 i preprodaš Vučka.Ovo govorim za primjer dečka koji se pojavljivao u prilozima vezano za ovu temu.Uostalom pokaze im ebay racun i nek se uvjere šta prodaje.seoBIH wrote:Postoji jedan problem. Kako dokazati da je to licna stvar? Mislim da teret dokazivanja da je u pitanju licna stvar spada na tebe, kao prodavaca.
Freelancing....all about
Moderator: anex
-
DexterTZ
#3326 Re: Porez na dohodak na freelancing?
-
rusmir.ba
#3327 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Zakonom to nije rjeseno kako dokazati. Ali ako imas listinge uplata, fino pise sta si prodao, i kome. Ako su u pitanju koristene stvari, ko to.moze sumnjati. Da traze racune? Prodas strip iz 1980.i da pita racun. Ili LP plocu.seoBIH wrote:Postoji jedan problem. Kako dokazati da je to licna stvar? Mislim da teret dokazivanja da je u pitanju licna stvar spada na tebe, kao prodavaca.
Na njima je da dokazu tj da pokrenu postupak. Samo ne znam po kom zakonu.
Naravno, ako prodajes iste nove stvari u vecem broju tesko dokazivo da je licna imovina, ali nije nemoguce.
Dakle nije sve crno bijelo u online prodaji. Imas ljude koji prodaju stvari koje izradjuju (printovi, rukotvorine i sl) i ljude koji npr prodaje jedno da kupi drugo bolje il skuplje. Ja sam recimo odlucio rasprodati cijele.kolekcije audio CDova i kupiti vinile. Ne pada mi na pamet to prijaviti kao prihod. Makar i na sud isli, sto je zadnja mjera.
- victom
#3328 Re: Porez na dohodak na freelancing?
pratim.
Last edited by victom on 01/03/2021 03:12, edited 2 times in total.
-
rusmir.ba
#3329 Re: Porez na dohodak na freelancing?
To i pisem....ja cu otici i fino.napisati da po ovome ne potpadam pod oporezivi prihod. I ako.imaju.sumnju dobit ce podatke. Koji su spremni, ima neka opcija na paypalu sve izlista. Pa im fino dam za svaku uplatu, od 5 do 205eur podatke i nek dumaju dal je moje. Jedna transakcija, jedan A4, imat ce sta raditi cio.dan.DexterTZ wrote:Mislim da stvari iz 84 nije baš moguće kupiti nove danas,jedino da se nekako vratiš u 84 pa onda nazad u 2018 i preprodaš Vučka.Ovo govorim za primjer dečka koji se pojavljivao u prilozima vezano za ovu temu.Uostalom pokaze im ebay racun i nek se uvjere šta prodaje.seoBIH wrote:Postoji jedan problem. Kako dokazati da je to licna stvar? Mislim da teret dokazivanja da je u pitanju licna stvar spada na tebe, kao prodavaca.
Zasto bjezati od paypal listinga....sa ebaya mozete samo da otvirite mail kad ste prodali, tu pise, na njihoj stranici samo za 12mj. Kako rekoh, online prodaja je sirok pojam. Nekom nece pasati taj print sa paypala, nekom hoce.
- victom
#3330 Re: Porez na dohodak na freelancing?
šta je sa ljudim koji su igrali online poker ?
npr, ja dok sam igro, lafo nešto osvojiš, pa isplatiš, pa opet pomalo uplaćuješ, i tako cijelu godinu ukrug.
Al to je sve jedan te isti novac koji se vrti.
Npr, u godini imaš 20.000 KM uplata i 19.000 hiljada isplata.
Znači 1000 KM si sve u svemu u minusu. Imam gubitak od 1000 KM.
Jel to sad ispade moram platiti 14% na 19.000, a u stvarnosti izgubio 1000 maraka ?
Pa to je isto da poslije svakog spina na ruletu, odvajaš 14% za poresku.
npr, ja dok sam igro, lafo nešto osvojiš, pa isplatiš, pa opet pomalo uplaćuješ, i tako cijelu godinu ukrug.
Jel to sad ispade moram platiti 14% na 19.000, a u stvarnosti izgubio 1000 maraka ?
Pa to je isto da poslije svakog spina na ruletu, odvajaš 14% za poresku.
Last edited by victom on 01/03/2021 03:12, edited 3 times in total.
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#3331 Re: Porez na dohodak na freelancing?
haman
pa se. kladi online 
-
rusmir.ba
#3332 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Pa jel ti svaka uplata legne na banku? Na paypal? Nebulozno ali po ovom ti mogu obracunati cca 2200KM poreza. Ako su bez osjecaja za stvarnost. Ako nisi imao uplate na racun u banci, tj ako je kao neki.balans bio na paypalu, nista od tog.victom wrote:šta je sa ljudim koji su igrali online poker i kladionice ?
Pa to je isto da poslije svakog spina na ruletu, odvajaš 14% za poresku. Smiješno.
- victom
#3333 Re: Porez na dohodak na freelancing?
biće tu svega.Velkoski wrote:hamanpa se. kladi online
- Norm
#3334 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Na pozivu u Ze-Do kantonu nema iznosa koje su im dostavile banke, to sam vidio na papiru koji mi je pokazala teta (ime prezime, maticni broj, adresa, u kojoj banci je racun i iznos)..i ona mi je rekla takodje da imam pravo na 20% i da to sam obracunam sebi...e onda sam otisao u banku i pitao otkud poreskoj podaci o mom racunu i to jos netacni...nisu znali objasniti u mojoj poslovnici, cak se zvala i sefica koja je rekla da ne postoji pismeni zahtjev PU...mozda jedino da centrala banke koja je u Sa. nije dostavila te podatke?rusmir.ba wrote:
Ne. Na pozivu pise iznos koji su dale banke. A ja da sam obracunam. No sve je to palo u vodu. Ne samo za mene nego za sve...20% odbitka ce biti. Tamo nije bilo. Samo lagano
Mislim da je bitka izgubljena, drzava i poreska se nece odreci tih par desetina KM-ova, a onda idu i ostali...sljedeci su devizni racuni a nakon toga vlasnici nekretnina koje se iznajmljuju...nakon toga i vlasnici nekretnina koji 'imaju viska kvadrata'...ako Fadil procjeni da je troclanoj porodici dovoljno 20 kvadrata stambenog prostora a oni zive u 45, to je luksuz i placaces porez na taj 'visak'...al to je nakon izbora...
Kako da ja dokazem da je nesto sto sam skupljao 10 godina moje? Pitam ja tetu zna li ona sta je PIK? kaze znam. A znate li sta je eBay? Znam. Nemam djelatnost, hobi, kolekcionarstvo, razmjena i prodaja na svjetskoj online pijaci...kaze dobro ali popunite vi ovo...kazem vam to njih ne interesuje, samo iznos koji treba oporezovati...ali cekam i ja, pa vidjecemo, sitno je to nesto kod mene, necu u tvorza...
- Matzan
#3335 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Plati porez i šuti.mirage77 wrote:Ljudi moraju se organizovati nekakvi protesti. Vidite da je jedini nacin ulica i direktna prijetnja masom.
- victom
#3336 Re: Porez na dohodak na freelancing?
i uplate i isplate su isle direkt na VISA karticu. Paypal ne podržava gambling.rusmir.ba wrote:Pa jel ti svaka uplata legne na banku? Na paypal? Nebulozno ali po ovom ti mogu obracunati cca 2200KM poreza. Ako su bez osjecaja za stvarnost. Ako nisi imao uplate na racun u banci, tj ako je kao neki.balans bio na paypalu, nista od tog.victom wrote:šta je sa ljudim koji su igrali online poker i kladionice ?
Pa to je isto da poslije svakog spina na ruletu, odvajaš 14% za poresku. Smiješno.
- victom
#3337 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Dobio sam pismo od banke da do 31.8 dođem u poslovnicu i donesem CIPS i licnu, da mi azuriraju podatke.
Vjerovatno spremaju teren poreznoj za slanje koverte.
Vjerovatno spremaju teren poreznoj za slanje koverte.
- Norm
#3338 Re: Porez na dohodak na freelancing?
...i naravno nakon svega zatvaram racun, pa banka vise nece imati nista od mene, pa posta nece vise imati ni dinara od mene ni za koverte ni za postarinu...Neka ima Fadil, eno ga kuka kako sad ima manje para nego kad je biJo privatnik...a ja cu prezivjet bez te milje i po...
-
rusmir.ba
#3339 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Samo polako. I meni je sitno nakon odbitaka, ali ne pada mi na pamet platiti dok mi ne pokazu Zakonsku osnovu. To ne interesuje te seprtlje, ali ako dobiju uputu iz Centrale ima da se poklope i sute. Sreca pa se digla medijska frka..doduse kad vidim da Sabina Cudic i onaj fahrin CCI nesto palamude povratio bih. Ima momak koji to gura, Faruk Hadzic, ekonomista. Jos mu nekog pravnika dodati i to ce se rjesiti. A ja sam vec zaledio racun..no ima alternativa, sve cisto, a lova dolazi. No to samo ako se ovo ne rjesi kako treba. A po ZakonuNorm wrote:Na pozivu u Ze-Do kantonu nema iznosa koje su im dostavile banke, to sam vidio na papiru koji mi je pokazala teta (ime prezime, maticni broj, adresa, u kojoj banci je racun i iznos)..i ona mi je rekla takodje da imam pravo na 20% i da to sam obracunam sebi...e onda sam otisao u banku i pitao otkud poreskoj podaci o mom racunu i to jos netacni...nisu znali objasniti u mojoj poslovnici, cak se zvala i sefica koja je rekla da ne postoji pismeni zahtjev PU...mozda jedino da centrala banke koja je u Sa. nije dostavila te podatke?rusmir.ba wrote:
Ne. Na pozivu pise iznos koji su dale banke. A ja da sam obracunam. No sve je to palo u vodu. Ne samo za mene nego za sve...20% odbitka ce biti. Tamo nije bilo. Samo lagano
Mislim da je bitka izgubljena, drzava i poreska se nece odreci tih par desetina KM-ova, a onda idu i ostali...sljedeci su devizni racuni a nakon toga vlasnici nekretnina koje se iznajmljuju...nakon toga i vlasnici nekretnina koji 'imaju viska kvadrata'...ako Fadil procjeni da je troclanoj porodici dovoljno 20 kvadrata stambenog prostora a oni zive u 45, to je luksuz i placaces porez na taj 'visak'...al to je nakon izbora...![]()
Kako da ja dokazem da je nesto sto sam skupljao 10 godina moje? Pitam ja tetu zna li ona sta je PIK? kaze znam. A znate li sta je eBay? Znam. Nemam djelatnost, hobi, kolekcionarstvo, razmjena i prodaja na svjetskoj online pijaci...kaze dobro ali popunite vi ovo...kazem vam to njih ne interesuje, samo iznos koji treba oporezovati...ali cekam i ja, pa vidjecemo, sitno je to nesto kod mene, necu u tvorza...
- victom
#3340 Re: Porez na dohodak na freelancing?
zaledio racun ili ugasio ?rusmir.ba wrote:
Samo polako. I meni je sitno nakon odbitaka, ali ne pada mi na pamet platiti dok mi ne pokazu Zakonsku osnovu. To ne interesuje te seprtlje, ali ako dobiju uputu iz Centrale ima da se poklope i sute. Sreca pa se digla medijska frka..doduse kad vidim da Sabina Cudic i onaj fahrin CCI nesto palamude povratio bih. Ima momak koji to gura, Faruk Hadzic, ekonomista. Jos mu nekog pravnika dodati i to ce se rjesiti. A ja sam vec zaledio racun..no ima alternativa, sve cisto, a lova dolazi. No to samo ako se ovo ne rjesi kako treba. A po Zakonu
Last edited by victom on 01/03/2021 03:12, edited 3 times in total.
-
mirage77
#3341 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Norm wrote:...i naravno nakon svega zatvaram racun, pa banka vise nece imati nista od mene, pa posta nece vise imati ni dinara od mene ni za koverte ni za postarinu...Neka ima Fadil, eno ga kuka kako sad ima manje para nego kad je biJo privatnik...a ja cu prezivjet bez te milje i po...
Samo tako. Povuci lovu iz banaka, zatvoriti racune. Otvoriti racune vani. Pa hajde bas da vidimo ko ce kome napraviti vecu stetu. I naravno glasati protiv SDA na izborima. Hadzikadic, SDP, SBB...sve je dobro. Samo protiv SDA.
-
rusmir.ba
#3342 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Imam jos 50tak usd, nek istekne jos ovaj mjesec. A djubrad uzimaju i 3% kad kupujes za konverziju. Pa cu preci na alternativu.victom wrote:zaledio racun ili ugasio ?rusmir.ba wrote:
Samo polako. I meni je sitno nakon odbitaka, ali ne pada mi na pamet platiti dok mi ne pokazu Zakonsku osnovu. To ne interesuje te seprtlje, ali ako dobiju uputu iz Centrale ima da se poklope i sute. Sreca pa se digla medijska frka..doduse kad vidim da Sabina Cudic i onaj fahrin CCI nesto palamude povratio bih. Ima momak koji to gura, Faruk Hadzic, ekonomista. Jos mu nekog pravnika dodati i to ce se rjesiti. A ja sam vec zaledio racun..no ima alternativa, sve cisto, a lova dolazi. No to samo ako se ovo ne rjesi kako treba. A po Zakonu
- seoBIH
#3343 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Nemojte se uzdtati u Farkuka H. Iako je u nekim stvarima izuzetna dobar, u ovom slucaju je naveo par nebuloza koje nemaju dodira sa realnoscu.
- Norm
#3344 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Moze li na PP kako? ja vise nista ne znam...rusmir.ba wrote: ..no ima alternativa, sve cisto, a lova dolazi. No to samo ako se ovo ne rjesi kako treba. A po Zakonu
-
rusmir.ba
#3345 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Kako otvoriti vani racun kao nerezident? Budimo realni..vani su jos gori za porez na bilo koju djelatnost. Jedino mi koji smo orjentisani ebayu ne bi imali problema. Svima drugima BiH je najbolja opcija ALI da se regulise idbitak, potom debilnih 4% zdravstva...i naravno nek krenu od 2018.mirage77 wrote:Norm wrote:...i naravno nakon svega zatvaram racun, pa banka vise nece imati nista od mene, pa posta nece vise imati ni dinara od mene ni za koverte ni za postarinu...Neka ima Fadil, eno ga kuka kako sad ima manje para nego kad je biJo privatnik...a ja cu prezivjet bez te milje i po...
Samo tako. Povuci lovu iz banaka, zatvoriti racune. Otvoriti racune vani. Pa hajde bas da vidimo ko ce kome napraviti vecu stetu. I naravno glasati protiv SDA na izborima. Hadzikadic, SDP, SBB...sve je dobro. Samo protiv SDA.
-
mirage77
#3346 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Moze se otvoriti racun vani. U nekim evropskim zemljama i na bliskom istoku. Ja sam imamo ili imam tri racuna bez tog rezident statusa.rusmir.ba wrote:Kako otvoriti vani racun kao nerezident? Budimo realni..vani su jos gori za porez na bilo koju djelatnost. Jedino mi koji smo orjentisani ebayu ne bi imali problema. Svima drugima BiH je najbolja opcija ALI da se regulise idbitak, potom debilnih 4% zdravstva...i naravno nek krenu od 2018.mirage77 wrote:Norm wrote:...i naravno nakon svega zatvaram racun, pa banka vise nece imati nista od mene, pa posta nece vise imati ni dinara od mene ni za koverte ni za postarinu...Neka ima Fadil, eno ga kuka kako sad ima manje para nego kad je biJo privatnik...a ja cu prezivjet bez te milje i po...
-
mirage77
#3347 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Da ne govorim ako odes negdje dalje. Ljudi jedva cekaju da im dodje lova u banku.
- Norm
#3348 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Znaci li to onda i da ce i PIK/OLX.ba oporezovati?rusmir.ba wrote:Kako otvoriti vani racun kao nerezident? Budimo realni..vani su jos gori za porez na bilo koju djelatnost. Jedino mi koji smo orjentisani ebayu ne bi imali problema. Svima drugima BiH je najbolja opcija ALI da se regulise idbitak, potom debilnih 4% zdravstva...i naravno nek krenu od 2018.mirage77 wrote:Norm wrote:...i naravno nakon svega zatvaram racun, pa banka vise nece imati nista od mene, pa posta nece vise imati ni dinara od mene ni za koverte ni za postarinu...Neka ima Fadil, eno ga kuka kako sad ima manje para nego kad je biJo privatnik...a ja cu prezivjet bez te milje i po...
Znaci li to da ako ja prodam nesto za 50USD i kupim za 50USD opet moram platiti porez za tih 50 iako je ustvari to samo zamjena? Znaci li to da zatvaramo racune, kanimo se svijeta, zatvori se u svoj tor i pusti da te sisaju...tvoji cobani...EU Palestina?
Porezi se moraju platiti, sve OK ali nemoj brate mene karindjat a veliki mogu i bez placanja poreza...ili de definisi sta, kako, koliko i KOME?
Kud ne odo prije 5 godina, patriJota...BUDALA par excelance, eto sta sam...
- seoBIH
#3349 Re: Porez na dohodak na freelancing?
Ne znaci. Ovaj tzv. poziv nije upucen ako ja tebi iz Sarajeva prodam nesto u Zenicu i to platimo preko racuna. Ako ti prodas iz Sarajeva u Beograd, a dobijes pare preko racuna, na to ide porez.
- Norm
#3350 Re: Porez na dohodak na freelancing?
A kako doci do love? Opet moras preko neke nase banke?mirage77 wrote: Ja sam imamo ili imam tri racuna bez tog rezident statusa.