Jedete li svinjetinu?
- Mis mekinjas
#3326 Re: Jedete li svinjetinu?
ja solim prije jela, rekli mi da jedino tako ulazi jod u organizam. I da nema veze kakva je so, joda svakako nigdje nema dovoljno. Mislim da je i morska so industrijska kao i sve osale polukvalitetna, ali nijedna so mi nije ukusna kao tuzlanska. Ima onaj kao solni cvijet se pravi, sto je navodno doslovno kristalizirano more i bere se samo par sati sa povrsine solnih bazena, ali je meni bas ruzna. Ne mozes posoliti pa ko slatko negdje u pozadini ma nije mi fino nikako. Dok nema kamene soli nisam posolila jelo. Jedino priznajem Vegetu za dodatno soljenje. 
- insomnia78
#3327 Re: Jedete li svinjetinu?
U fabricku so se dodaje jod po “zahtjevu” kupca. Pogledaj pakovanje tuzlanske za Srb i Hr, nemaju istu kolicinu. Mislim da se cak i za federaciju i genocidnu razlikujuWarashii wrote:Mis mekinjas wrote:Nemojte reci da kraj tuzlanske, jedete krupnu morsku so??nazalost
Nedavno su bila testiranja soli, najbitniji je jod, tuzlanska ke poprilicno lose ocjene imala.
Ja sam prestao koristiti himlajsku upravo radi pomanjkanja joda u njoj.
Sad pasku so koristim.
- jeza u ledja
#3328 Re: Jedete li svinjetinu?
Vratite nam jod!
- insomnia78
#3329 Re: Jedete li svinjetinu?
Tako da je ovo sa “ispitivanjem” suplja
- Mis mekinjas
#3330 Re: Jedete li svinjetinu?
Ako se dobro sjecam jod iz soli moze i ispariti ako predugo stoji
- insomnia78
#3331 Re: Jedete li svinjetinu?

Svojevremeno sam radio na pakovanju, sezonski i sjecam se bas ove stvari o razlicitim kolicinama za razlicito trziste. Dodje teta pa provjeri prije nego se posalje
-
Heller
#3332 Re: Jedete li svinjetinu?
Od krmetine do različitih soli za različita tržištainsomnia78 wrote:
Svojevremeno sam radio na pakovanju, sezonski i sjecam se bas ove stvari o razlicitim kolicinama za razlicito trziste. Dodje teta pa provjeri prije nego se posalje
- triconja
#3333 Re: Jedete li svinjetinu?
Jel otaj sir od gice? Imal 'alal certifikat?Heller wrote:Livanjskog sira i Livanjskog pršuta oj evo diže mi se na tu pomisaoZejnep wrote:Kaže mi kolegica "Šteta što ne jedeš svinjetinu. Mogla si i ti ovakav sendvič kao ja. Tebi bi se ovo svidjelo"![]()
![]()
Ne smijem reć šta sam joj odgovorilajoš par Nefiltriranih
- triconja
#3334 Re: Jedete li svinjetinu?
Dobro si ti bogami, ja bih joj opsovo mater x (ubaci pogrdan naziv za tu etniju) i jos stostaZejnep wrote:MarlboroGold wrote:Kulturna, dala ti prijedlog ccc
Poređenja radi, da je Indijcu rekla da je šteta što ne jede kravu, da li bi bila smatrana kulturnom ili jednostavno, neznalicom?
- MarlboroGold
#3335 Re: Jedete li svinjetinu?
Otkud sol postade glavna tema?

Samo tuzlanska
Samo tuzlanska
- jeza u ledja
#3336 Re: Jedete li svinjetinu?
a jes fakat. ima sir od kravljeg mlijeka. ima sir od ovcijeg mlijeka. kozijeg. pileceg.....
sto nema sir od svinjskog mlijeka?

sto nema sir od svinjskog mlijeka?
- Jack Be Nimble
#3337 Re: Jedete li svinjetinu?
On nije jeo govedinu, samo je rekao kako to drugi rade. Mada, nakon drugog mjeseca radi stednje novca dogovorili smo se da cu ja jesti njegovu svinjetinu, ako ce on jesti moju govedinu. Oba grijesimo, ali zato nam je stednja raslajeza u ledja wrote:Ha, pa moguce.Jack Be Nimble wrote:Kada sam imao indijca za cimera nije mu smetalo Šta ja i kako kuham. Na tu temu je rekao da neki hindi u americi gledaju na kravu iz perspektive da je grijeh jesti u inidiji jer je potrebna da bi preživio. A u americi čitava poenta uzgajanje krave da bi se jelo i prezivjelo, prema tome grijeh je ne jesti dok si u americi.
![]()
Ali kravu u Indiji mozes kupiti samo kod muslimana ili krscana, no i to postaje problem jer su ubijanje krava zabranili u nekim kljucnim drzavama, sto je direktan i namjeran udar na muslimansku tradiciju. Uglavnom, krave i govedina su dio glavnog politickog problema u Indiji.
No ono generalno mi je tesko zamisliti da i jedan Hindu marne biftek tek tako. Znas i sam da mnogi ne jedu nikakvo meso uopste. Imas cak naselja gdje doslovce ne smijes nikakvo meso niti jaja unjet.
U Americi je naravno druga prica, ali mi taj tvoj cimer vise zvuci kao ima izvlakusu.![]()
Imaju oni tih milion nekih bogova, a i sekti i nije kod njih "centralizovan" sistem pravila sta treba i sta ne treba. No krava, jbg. to je svetinja. (Mada, u stvarnosti, tretiraju oni te krave cesto gadno. Posto ih ima svugdje, znaju cesto ometat saobracaj. Pa kad onom vozacu rikse pukne kurac, fino je nogom mlatne ne bi li se sklonila) Nije im svetinja u smislu da je krava = bog.
Uglavnom moja poenta je - nejedenje krave im nije isto kao nejedenje svinje kod muslimana/jevreja. Ovim drugim je njasvi necista zivotinja, no ovim prvim je krava sveta, sto bi onda moglo znaciti drukcije postavljanje tebe kad narucujes pred njima.
- Connaisseur Karlin
#3338 Re: Jedete li svinjetinu?
And pig’s milk, alas, is also not quite ready for the American palate. With a little effort, I tracked down the chef I heard about at Whole Foods, the one who's trying to make pig's cheese. It's Edward Lee of Louisville's 610 Magnolia and Top Chef. “Anyone who farms pigs would say that pigs' milk would make an incredible cheese,” he says. “The problem is that it's nearly impossible to milk pigs. When sows are lactating, they get very aggressive. They're not docile like cows. They're smart, skittish, suspicious, and paranoid. They do not like you to get up in their business.”
Lee managed to accumulate a few jars' worth of pigs' milk, from which he made half a cup of pig ricotta that he says was delicious. Getting even such a small amount of milk required jackal-like derring-do: Lee crept up on the sows while they were sleeping, frantically pinched at their klix nipples, then ran away when they woke up and started to freak out.
If only there were an industry that made pig-milking machines.
“What we've discovered,” says Lee, “uh, what we've concluded, you know, is basically that the machine that would fit a pig's teat is a human breast pump. It fits perfectly.”

Lee managed to accumulate a few jars' worth of pigs' milk, from which he made half a cup of pig ricotta that he says was delicious. Getting even such a small amount of milk required jackal-like derring-do: Lee crept up on the sows while they were sleeping, frantically pinched at their klix nipples, then ran away when they woke up and started to freak out.
If only there were an industry that made pig-milking machines.
“What we've discovered,” says Lee, “uh, what we've concluded, you know, is basically that the machine that would fit a pig's teat is a human breast pump. It fits perfectly.”
- jeza u ledja
#3339 Re: Jedete li svinjetinu?
Jack Be Nimble wrote:
On nije jeo govedinu, samo je rekao kako to drugi rade. Mada, nakon drugog mjeseca radi stednje novca dogovorili smo se da cu ja jesti njegovu svinjetinu, ako ce on jesti moju govedinu. Oba grijesimo, ali zato nam je stednja rasla.
- dječak sa šibicama
#3340 Re: Jedete li svinjetinu?
inace, u Sarajevu vec dva tri mjeseca nema kupiti svjezeg svinjskog mesa niti u jednom trznom centru, i pored velike potraznje.
sreca Lukavica blizu
sreca Lukavica blizu
- Zejnep
#3341 Re: Jedete li svinjetinu?
Otkud ti znaš kad nisi u Sarajevu?dječak sa šibicama wrote:inace, u Sarajevu vec dva tri mjeseca nema kupiti svjezeg svinjskog mesa niti u jednom trznom centru, i pored velike potraznje.
sreca Lukavica blizu
- JThomas
#3342 Re: Jedete li svinjetinu?
i ovaj petar zec je meni sumnjiv. jel on stvarno zec ili je to neka ujdurma.
- Zejnep
#3343 Re: Jedete li svinjetinu?
kaže...prehrana po krvnim grupama...meni.."Izbjegavajte svinjetinu" 
-
kakavdanakneiskustvu
#3344 Re: Jedete li svinjetinu?
dječak sa šibicama wrote:inace, u Sarajevu vec dva tri mjeseca nema kupiti svjezeg svinjskog mesa niti u jednom trznom centru, i pored velike potraznje.
sreca Lukavica blizu
u zenici odnedavno kako je jedna mesnica zatvorena ne znam da igdje ima kupiti
-
Heller
#3345 Re: Jedete li svinjetinu?
Evo onim što su se neki dan pitali kakvi su to minerali.
Iste hairlije epizoda na kašiku.

Jedan licimur škembe cijepa a kae krme prljavo
Iste hairlije epizoda na kašiku.

Jedan licimur škembe cijepa a kae krme prljavo
- JThomas
#3346 Re: Jedete li svinjetinu?
kako ono kaže dario džamonja, oprao škembiće - e prva greška... 
- insomnia78
#3347 Re: Jedete li svinjetinu?
Jedna od rijetkih stvari koje ne mogu
-
Heller
#3349 Re: Jedete li svinjetinu?
Odveo kolegu, kako donese tanjire konobarica čuješ u pičku maternu neću ja toinsomnia78 wrote:Jedna od rijetkih stvari koje ne mogu
-
moonca
#3350 Re: Jedete li svinjetinu?
Da mu nisi rekao sta je vjerovatno bi uzivao u ukusu.