Nažalost tačno, ali na sreću svi su na koncu završili u Hagu.Ali Kemal wrote:Naravno da nije bilo izbora za obicne ljude, izbor je imao jedan mali i ograniceni broj ljudi koji je postao gospodar zivota i smrti u Bosni.detroit-mercy wrote:Je li to meni promaklo da smo mi bili pred ovim izborom pa se odlucili na ovo drugo. Ja samo znam da je jedno jutro puklo i da sam se probudio a oko mene naoruzani ljudi5 0 5 wrote: to je istina. i sreca je da je tako. ali pogledaj jos jednom naslov ove teme, pa mi reci, sta ti mislis. da li bi danas izabrao politicko, teritorijalno uredjenje i zavnobihski ustav republike bosne i hercegovine ili danasnje bosne i hercegovine?. Nije tu bilo nikakvog izbora osim ako ti ne znas za neki
.
Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
- Banksy
#3326 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
- jao_situacije
#3327 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
genijalna rasprava, šta bi bošnjaci pretrpili da su ostali pod četničkom čizmom
hmmm
vratimo se malo u historiju prije bravara i pogledajmo kroz šta su bošnjaci prošli između 2 svjetska rata u državi gdje su srbi bili vladari. isto bi se desilo, ako ne i gore.
da li smo išta naučili iz tog perioda, ja jesam, a vidim i još neki forumaši, ostalima nije jasno a neće im nikada ni biti
salonce i deklarirane čete ne uzimam u obzir
hmmm
vratimo se malo u historiju prije bravara i pogledajmo kroz šta su bošnjaci prošli između 2 svjetska rata u državi gdje su srbi bili vladari. isto bi se desilo, ako ne i gore.
da li smo išta naučili iz tog perioda, ja jesam, a vidim i još neki forumaši, ostalima nije jasno a neće im nikada ni biti
salonce i deklarirane čete ne uzimam u obzir
-
detroit-mercy
#3328 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Mozes li biti precizniji glede te male grupice ljudi, koji su to ljudi, imena da i mi obicni konacno saznamo kome da se ispostavi racunAli Kemal wrote:Naravno da nije bilo izbora za obicne ljude, izbor je imao jedan mali i ograniceni broj ljudi koji je postao gospodar zivota i smrti u Bosni.detroit-mercy wrote:Je li to meni promaklo da smo mi bili pred ovim izborom pa se odlucili na ovo drugo. Ja samo znam da je jedno jutro puklo i da sam se probudio a oko mene naoruzani ljudi5 0 5 wrote:
to je istina. i sreca je da je tako. ali pogledaj jos jednom naslov ove teme, pa mi reci, sta ti mislis. da li bi danas izabrao politicko, teritorijalno uredjenje i zavnobihski ustav republike bosne i hercegovine ili danasnje bosne i hercegovine?. Nije tu bilo nikakvog izbora osim ako ti ne znas za neki
.
Koliko se sjecam nama je bilo potaman, kada njemu nije, te se pitam sta mu je to konkretno falilo zbog toga sto Kosovo nije bilo republika.detroit-mercy wrote:Cuj, sta mu je falilo u zivotu, sve mu je bilo potaman ko i nama pa po pickici dobili.
A ako ce mo kome je bilo vise potaman, pa vise je bilo potaman i Slovencima i Hrvatima i Srbima u toj Jugi pa su trazili izlaz iz nje ali iz nekog razloga racun ispostavljas Albancima. Tipicno neojugoslovensko proseravanje
-
Paul F.
#3329 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Haman najduža ulica u Sarajevu nosila ime srpskog generala iz prvog svjetskog rata.
-
detroit-mercy
#3330 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Netacno, Bosna se ne moze posmatrati kao izdvojena jedinica, nismo Island, okruzen morem pa da nas se ne dotice sta se desava u Danskoj ili Kanadi. Prvo su bile neke druge stvari pa je tek onda dosla na red Bosna, ali izgleda da se nova tumacenja istorije predstavljaju.Banksy wrote:Nažalost tačno, ali na sreću svi su na koncu završili u Hagu.Ali Kemal wrote:Naravno da nije bilo izbora za obicne ljude, izbor je imao jedan mali i ograniceni broj ljudi koji je postao gospodar zivota i smrti u Bosni.detroit-mercy wrote:
Je li to meni promaklo da smo mi bili pred ovim izborom pa se odlucili na ovo drugo. Ja samo znam da je jedno jutro puklo i da sam se probudio a oko mene naoruzani ljudi. Nije tu bilo nikakvog izbora osim ako ti ne znas za neki
.
- Ali Kemal
#3331 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Najuza rukovodstva nacionalnih stranaka, oni su kao pregovarali, pa nisu nista ispregovarali. Imali su svu moc i vlast da urade sta god hoce. Ali eto vidim da mnogi i dalje misle da se nije ni trebalo pregovarati, nego da je trebalo bas vako kako je i bilo.detroit-mercy wrote:Mozes li biti precizniji glede te male grupice ljudi, koji su to ljudi, imena da i mi obicni konacno saznamo kome da se ispostavi racun.
Ja se ne slazem sa tim, i to je to.
Ne postavljam ja nikakav racun Albancima, samo pitam na konkretan post sta je konkretno falilo tom patrioti sto Kosovo nije bila republika, nego samo SAP.detroit-mercy wrote:A ako ce mo kome je bilo vise potaman, pa vise je bilo potaman i Slovencima i Hrvatima i Srbima u toj Jugi pa su trazili izlaz iz nje ali iz nekog razloga racun ispostavljas Albancima. Tipicno neojugoslovensko proseravanje.
To su sve iracionalni razlozi za razbijanje jedne drzave, to da je nekome nesto falilo i da je neko bio ugrozen, nego tako necemo vise zajedno, hocemo svoju drzavu, pa u redu, to je legitimno pravo, cak i bez ikakvog objasnavanja, ali ta prica, da je bio ugrozen, direktor ovaj, ucitelj onaj, nisam smio biti religiozan itd je sviranje qurcu.
- Ommadawn
#3332 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
A sta bi sa cetnikom ubijenim 1960-e, ili sa emigrantskim neprijateljskim snagama gdje se mnogo vise love upumpavalo UDBasima? I opet ih nisu sve istrijebili a znalo se kako disu i sta za rucak jedu. Izraelci proganjali naciste da nisu ni u misjim rupama bili sigurni a ovi imali svoje klubove i drustva.Lajavikrelac wrote:Pusti šuplju nikad im ne bi bilo po volji, čuj konstitutivan narodOmmadawn wrote:Oni su se prvi pobunili. Kasnije Slovenci.sve su jarane imali. Sve! Ništa manje prava u Jugi nego ostali narodi. A što se tiče pobune pa moje deda je još 49te sa milicijom išao dole da smiruju nerede i razgone preostalu bandu balista. Duže se KNOJ gonio sa balistima nego sa svom ostalom bandom što je bila ostala nakon rata. Imali škole i univerzitet na maternjem jeziku a velika većina ih bila nepismena....uostalom pitaj nekoga ko je služio JNA on će ti sve reći.
Onaj dzeparos i kokosar ubi Maksa Luburica, pa dobi nov BMW, pa stan u Beogradu, pa stan u Sarajevu i jos neku pofinu funkciju.
Imali sve kako kazes ali jesi li zivio mozda na Kosovu? Najsiromasnija regija u Jugi, sa njima se u rukavicama pozdravljalo kao da su gubavi. Jeste imali skole i univerzitet na maternjem ali to je doslo tek sedamdesetih. To sto su imali skole i univerzitet na albanskom je i bio njihov skok u stomak jer time su se ogranicili. Vrlo brzo se pokazalo jer je vladala ogromna nezaposlenost na Kosovu - previse akademika a premalo funkcija, mala bara puna krokodila.
- Ommadawn
#3333 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Mom ocu je u vojnoj knjizici pisalo da je "Neopredijeljen". Njegovom ocu da je "Srbin". Obojica rodjeni u Bosni i Hercegovini. Falilo je to da budu ono sto jesu - Bosanci. Zato danas imas Bosnu onakvu kakva jeste.Ali Kemal wrote: Ne postavljam ja nikakav racun Albancima, samo pitam na konkretan post sta je konkretno falilo tom patrioti sto Kosovo nije bila republika, nego samo SAP.
To su sve iracionalni razlozi za razbijanje jedne drzave, to da je nekome nesto falilo i da je neko bio ugrozen, nego tako necemo vise zajedno, hocemo svoju drzavu, pa u redu, to je legitimno pravo, cak i bez ikakvog objasnavanja, ali ta prica, da je bio ugrozen, direktor ovaj, ucitelj onaj, nisam smio biti religiozan itd je sviranje qurcu.
Ugrozen je bio svaki clan ili funcioner Partije ukoliko je slavio slavu, isao u dzamiju, postio za Ramazan ili krstio djecu. Tad se znalo najesti govana na Partijskim sastancima, pa i da te optuze da podrivas drzavu. Bila je religijska sloboda ali budi siguran da je pri svakim okupljanjima u sve i jednom sakralnom objektu bio prisutan najmanje jedan udbas.
Mog su oca nagovarali, pa gotovo i ucjenjivali, da bude clan Partije ali on nije htio iz principa. Mama je Partiju napustila kad je vidjela da mnogi zloupotrebljavaju svoje clanstvo u njoj.
- Domaci izdajnik
- Horoskop: Vodokotlić
#3334 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Za emigraciju se i ja slažem, slabo je to odrađeno kako je trebalo
Ali ako je to tako ko što veliš za Kosovo, što se onda Mađari nisu bunili? Sve su imali kao i oni? A to za akademce i posao...pa široka ti Juga bila, to što su oni plemenski nastrojen narod je druga priča 
Bekim Fehmiu, Ljuan i Dževat Prekazi, Enver Petrovci...su samo neki kojima se divila Juga
Bekim Fehmiu, Ljuan i Dževat Prekazi, Enver Petrovci...su samo neki kojima se divila Juga
-
5 0 5
#3335 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
.
Last edited by 5 0 5 on 10/10/2015 14:30, edited 1 time in total.
-
detroit-mercy
#3336 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Moj stari se upisao ko binSr5 0 5 wrote:dozvoli da se obratim.Ommadawn wrote: Mom ocu je u vojnoj knjizici pisalo da je "Neopredijeljen". Njegovom ocu da je "Srbin". Obojica rodjeni u Bosni i Hercegovini. Falilo je to da budu ono sto jesu - Bosanci. Zato danas imas Bosnu onakvu kakva jeste.![]()
![]()
osvrnut cu se na ovaj dio o vojnoj knjizici. posto sam i ja bio u jna, 1991. u sred jebene srbije, (pocetak sluzenja vj) malo prije pocetka rata u slo i hr. ne znam kako je bilo prije, ali ja sam mogao zaokruziti nacionalnost u vojnoj knjizici tad. i dobro se sjecam te situacije. prva opcija je bila srbin, druga hrvat, pa onda, slovenac, makedonac, musliman, crnogorac i na kraju albanac. ako se nisi mogao pronaci ni u jednom od tih opcija, bilo je i prazno polje ispod, u koje si mogao upisati svoju nacionalnost. i ja sam tu upisao bosanac. ovoga se sjecam kao da je juce bilo.
-
detroit-mercy
#3337 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Lajavikrelac wrote:Za emigraciju se i ja slažem, slabo je to odrađeno kako je trebaloAli ako je to tako ko što veliš za Kosovo, što se onda Mađari nisu bunili? Sve su imali kao i oni? A to za akademce i posao...pa široka ti Juga bila, to što su oni plemenski nastrojen narod je druga priča
Glede Madjara, Madjari nikada nisu bili prijetnja jer ih nema kao Albanaca i jer polako nestaju iz Vojvodine kao sto su i mnogi drugi nestali
Divila se je Juga i Rahmanu Morini i Sejdi Bajaramovicu
-
detroit-mercy
#3338 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ah ta divna JNA, dolazi izjasnjavanje, ja se izjasnim Jugosloven, jedan tip i Bijeljine Jugosloven, onda na red dolaze ovi iz Srbije, sve Srbi niti jedan Jugosloven, onda iz Hrvatske niti jedan Jugosloven, Slovenci i da dalje ne nabrajam.5 0 5 wrote:dozvoli da se obratim.Ommadawn wrote: Mom ocu je u vojnoj knjizici pisalo da je "Neopredijeljen". Njegovom ocu da je "Srbin". Obojica rodjeni u Bosni i Hercegovini. Falilo je to da budu ono sto jesu - Bosanci. Zato danas imas Bosnu onakvu kakva jeste.![]()
![]()
osvrnut cu se na ovaj dio o vojnoj knjizici. posto sam i ja bio u jna, 1991. u sred jebene srbije, (pocetak sluzenja vj) malo prije pocetka rata u slo i hr. ne znam kako je bilo prije, ali ja sam mogao zaokruziti nacionalnost u vojnoj knjizici tad. i dobro se sjecam te situacije. prva opcija je bila srbin, druga hrvat, pa onda, slovenac, makedonac, musliman, crnogorac i na kraju albanac. ako se nisi mogao pronaci ni u jednom od tih opcija, bilo je i prazno polje ispod, u koje si mogao upisati svoju nacionalnost. i ja sam tu upisao bosanac. ovoga se sjecam kao da je juce bilo.
Tad mi je postalo jasno da nismo svi Jugosloveni, ostalo je vec poznato
-
Martinez_
#3339 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Aha, kako da nedetroit-mercy wrote: Ah ta divna JNA, dolazi izjasnjavanje, ja se izjasnim Jugosloven, jedan tip i Bijeljine Jugosloven, onda na red dolaze ovi iz Srbije, sve Srbi niti jedan Jugosloven, onda iz Hrvatske niti jedan Jugosloven, Slovenci i da dalje ne nabrajam.
Tad mi je postalo jasno da nismo svi Jugosloveni, ostalo je vec poznato.

-
detroit-mercy
#3340 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Sta hoces da kazesMartinez_ wrote:Aha, kako da nedetroit-mercy wrote: Ah ta divna JNA, dolazi izjasnjavanje, ja se izjasnim Jugosloven, jedan tip i Bijeljine Jugosloven, onda na red dolaze ovi iz Srbije, sve Srbi niti jedan Jugosloven, onda iz Hrvatske niti jedan Jugosloven, Slovenci i da dalje ne nabrajam.
Tad mi je postalo jasno da nismo svi Jugosloveni, ostalo je vec poznato.
-
Martinez_
#3341 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Hoću da kažem da prosipate patetične nacionalističke priče ''mi naivni verovali u zajedništvo a ovi oko nas oštrili kame''
I na temelju nekog ličnog iskustva valja izvlačiti generalne zaključke je li.
Mapa potire sve te gluposti ''iz ličnog iskustva''
Jugoslovena je zapravo najviše bilo u mešovitim srpsko-hrvatskim brakovima a prednjačio je - grad Vukovar.
Bosna i Hercegovina je bila prilično tanka sa Jugoslovenima.
Jugoslovena je zapravo najviše bilo u mešovitim srpsko-hrvatskim brakovima a prednjačio je - grad Vukovar.
-
detroit-mercy
#3342 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
JahMartinez_ wrote:Hoću da kažem da prosipate patetične nacionalističke priče ''mi naivni verovali u zajedništvo a ovi oko nas oštrili kame''
https://en.wikipedia.org/wiki/1991_Croatian_census
https://en.wikipedia.org/wiki/1991_popu ... erzegovina
https://en.wikipedia.org/wiki/Demograph ... 991_census
Ovo za kame si upravu
-
Martinez_
#3343 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Zašto podmećeš popis 1991, pola godine nakon izborne pobede HDZ, balvana na cestama itd?
- Ali Kemal
#3344 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
To "neoprijedeljen" je davno bilo rjeseno u SFRJ, tako da i ti sviras qurcu.Ommadawn wrote:Mom ocu je u vojnoj knjizici pisalo da je "Neopredijeljen". Njegovom ocu da je "Srbin". Obojica rodjeni u Bosni i Hercegovini. Falilo je to da budu ono sto jesu - Bosanci. Zato danas imas Bosnu onakvu kakva jeste.
Jos uvijek nema Bosanaca, eto takva je Bosna sada
Izmedju sadasnjeg Bosanca i nekadasnjeg "neoprijedeljenog" nema skoro nikakve razlike.
-
prog321
#3345 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Nema razlike za tebe. Srbin tada, Srbin sada.
Ja bih radije bio Bošnjak nego neopredjeljen.
Ja bih radije bio Bošnjak nego neopredjeljen.
- Ommadawn
#3346 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ne sviram ja kurcu, ja sviram na gitari. Da im je 1948 odnosno 1971 bilo dozvoljeno da se izjasne kao Bosanci oni bi se izjasnili. Kad su nam nametnuli naciju Musliman (apsurd i jedan od korijena svih problema - musliman je onaj koji se predao Allahu) onda si mogao da se izjašnjavaš kao Musliman. Kao Bosanac ne. Danas su svi Bošnjaci, Hrvati i Srbi dok ne napuste granice BiH. Tad postaju Bosanci.Ali Kemal wrote:To "neoprijedeljen" je davno bilo rjeseno u SFRJ, tako da i ti sviras qurcu.Ommadawn wrote:Mom ocu je u vojnoj knjizici pisalo da je "Neopredijeljen". Njegovom ocu da je "Srbin". Obojica rodjeni u Bosni i Hercegovini. Falilo je to da budu ono sto jesu - Bosanci. Zato danas imas Bosnu onakvu kakva jeste.
Jos uvijek nema Bosanaca, eto takva je Bosna sada![]()
Izmedju sadasnjeg Bosanca i nekadasnjeg "neoprijedeljenog" nema skoro nikakve razlike.
I ja sam Bosanac i ne mogu ništa drugo biti a to je tako jednostavno. Da klanjam, da sam se predao Islamu, bio bih Bosanac musliman. Da vjerujem u Hristosa bio bih Bosanac pravoslavac.
Eh vidiš kod Albanaca je to jednostavno riješeno. Pa sad vidi ko je primitivno pleme, oni ili mi.
- sinuhe
#3347 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Jugoslovena u BiH je 1981 najvise bilo u vecinski srpskim mjestima. Bosanski Petrovac, Drvar, Trebinje, BL, Bosanska Dubica, Prijedor i slicni partizanski krajevi.
To da su Bosnjaci stradali jer su bili Jugosloveni je izmisljotina islamske zajednice i SDA. U B. Dubici sa nevjerovatnih 21% Jugoslovena od ukupne populacije Bosnjaci i nisu stradali.
To da su Bosnjaci stradali jer su bili Jugosloveni je izmisljotina islamske zajednice i SDA. U B. Dubici sa nevjerovatnih 21% Jugoslovena od ukupne populacije Bosnjaci i nisu stradali.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#3348 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
De bolan neku vojnu analizu, pustimo se lijepih zelja, cestitki i pozdrava. Nije Banjaluka zgrada sa dva haustora, stanica milicije i podrucna ambulanta, da se zauzme na jurisskupljac_zeljeza wrote:
Prve dvije minute...
- skupljac_zeljeza
#3349 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Ne kaže ni Alija da je Banja Luka mogla u tom momentu pasti, ali kaže da kada bi u nastavku rata išli na čiščenje zemlje od četnika pa i u Banja Luci, ne bi nam velike sile dale._BataZiv_0809 wrote:
De bolan neku vojnu analizu, pustimo se lijepih zelja, cestitki i pozdrava. Nije Banjaluka zgrada sa dva haustora, stanica milicije i podrucna ambulanta, da se zauzme na juris
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#3350 Re: Jugoslavija je bila ozbiljna civilizacija, ovo što sada živimo je smetljište
Vidi lafe, ti cetnici su ti bili u mekom trbuhu-Sarajevu, mozda 400-500 m zracne linije od Predsjednistva, pa ga 4 godine ne zauzese, usprkos ogromnoj oruzanoj prednosti. Zakljucak izvedi sam.skupljac_zeljeza wrote:
Ne kaže ni Alija da je Banja Luka mogla u tom momentu pasti, ali kaže da kada bi u nastavku rata išli na čiščenje zemlje od četnika pa i u Banja Luci, ne bi nam velike sile dale.