Republika Turska

Post Reply
Kikibombona

#3326 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Norman wrote:
Kikibombona wrote:Turci su do sada pocinili tako gnusne zlocine da bi im i najgori zlocinci mogli pozavidjeti...
3. Zabrana da se evakuise 28 tesko ranjenih ljudi koji se
Zabrana? Molim te, donesi nam dokaz da je turska vlada zabranila evakuaciju ranjenika.

Do tad:

Turski ministar zdravlja juče je javno, na konferenciji za novinare, telefonom zvao medicinsko osoblje u Cizre-u kako bi svi vidjeli zašto se ranjenici ne evakuiraju u bolnicu. Medicinari su istakli da ne mogu prići zgradi zbog borbi. Policjaci su izjavili da teroristi i dalje ne prekidaju pucnjavu oko zgrade s ranjenicima, te da ne mogu osigurati sigurnost medicinskom timu.
The minister then inquired if the municipality's ambulances could be dispatched to pick up the wounded, to which she replied that ambulances could not go near the building they were in because of ongoing clashes...
However, when the ministry employees talked to the police, they said the terrorists in the area kept on firing, and that they could not guarantee the safety of the medical workers.
Minister phones health worker in Cizre, asks why 20 wounded people can’t be taken to hospital
Druga vijest kaže da su teroristi pucali po medicinskom timu i specijalcima, kada su ovi pokušali da izvuku ranjenike. Tvrdi se da su upali u pripremljenu zasjedu.
Upon receiving the address of the building, security forces accompanied health personnel to the location under suspicion that it was a ruse, since the area has been laden with heavy clashes with PKK terrorists. When the ambulance and security forces arrived, terrorists opened fire on the ambulance from the building and security forces suspicions were realized.A terrorist using the code name "Mamo," who reportedly set up all explosives in the district of Cizre, is among the wounded who are reportedly trapped inside the building. Along with "Mamo," the district's PKK soi-disant commander Mehmet Tunç, the managing editor of the PKK-affiliated Azadiya Welat daily, Rohat Aktaş, and the district's financial head are reportedly among other prominent figures inside the building.
HDP deputy lures security forces with false claims
Ahmed Davutoglu je izjavio da je svaki pokušaj izvlačenja ovih ranjenika završio pucnjavom po medicinskom timu. Inače, ranjenici bi trebali biti evakuisani u bolnicu pod kontrolom legitimne vlasti, koju teroristi bombarduju sa 20 raketa dnevno.
Paramedic units trying to reach 28 civilians sheltering in a cellar in curfew-stricken Cizre in the southeastern province of Şırnak have come under fire during each attempt, Turkish Prime Minister Ahmet Davutoğlu has said, while telling the Kurdish problem-focused Peoples’ Democratic Party (HDP) to call on militants of the outlawed Kurdistan Workers’ Party (PKK) to surrender...We fight against terror and we would take all kinds of measures to rush any wounded person to hospital, no matter whether [he or she] is a terrorist,” Davutoğlu said...
Meanwhile, Davutoğlu explained exactly what he wanted HDP parliamentarians to say. “Make a call saying, ‘While we speak here at the parliament of a democratic country, you cannot jeopardize lives of paramedic workers and patients there by setting barricades, digging holes and firing 20 rockets in one day at the Cizre Public Hospital,’” he said.
Turkish PM tells HDP to call on Cizre ‘terrorists’ to surrender]
Lijepo je da vjerujes bolesnicima koji vozaju tijelo mrtvog covjeka ulicom kroz grad i koji pucaju na ljudi koji pomazu ranjenim i kupe mrtve, koji pozivaju na genocid i velicaju genocid...

ZAR TAKVIMA VJERUJES?

Jedna od tesko ranjenih je i Helin Oncu koju su genocidasi ranili i ostavili da iskrvari. Dozvolili su da se tijelo evakuise tek kada su se svi digli i izvrsili pritisak.

Bolnicu raketiraju sovinisti i genocidasi. Mnogi clanovi HDP su se ponudili da LICNO odu u prevezu ranjenike. Genocidasi su odbili. Hoces da ti nadjem kamaru takvih izjava ili ces nastaviti vjerovati u njihove lazi? Radovan Karadzic i Ratko Mladic isto tako imaju opravdanja za sve i svasta...
Regarding the current situation on the issue, HDP MP Sarıyıldız stated that; "The Governor wanted the wounded to walk outside the neighborhood through their own means while attacks by state forces are ongoing ceaselessly. It is, however, security forces under the command of the Governor that have demolished the building where the injured are taking shelter. While the municipality ambulance isn't allowed to enter the neighborhood either, those heavily wounded are asked to go out and walk out of the neighborhood. These people wouldn't get wounded or killed if the security forces acting on the Governor's order do not fire on them. If nobody reaches and retrieves the wounded from that basement till this evening, I will go and help them myself. Let them kill me, too. We have come to the point of questioning our humanity." - See more at: http://www.bestanews.com/15378/conditio ... 69PKe.dpuf
http://www.bestanews.com/15378/conditio ... ing&dil=en
Norman

#3327 Re: Republika Turska

Post by Norman »

Kikibombona wrote: ZAR TAKVIMA VJERUJES?
Hoću li tebi i tvojim izvorima vjerovati nakon ove blamaže:
Norman wrote:
Kikibombona wrote:Turci su do sada pocinili tako gnusne zlocine da bi im i najgori zlocinci mogli pozavidjeti...

2. Poziv na genocid i potpuno unistenje Kurda, te velicanje genocida nad Armenima
Zapravo, koliko se gnusne laži ovdje šire protiv Turaka, najbolje pokazuje upravo ovaj primjer.

Kiki u svom postu aludira na ovaj video:
Kikibombona wrote:ZNACI...

" Everything, every time, everywhere always only Turks. On Earth and in heaven - only Turks. We will never allow Kurds in Silopi to survive. We will fight till the end.....we swear that every place will remain Turkish land. What ISIS (Islamic State) has done, is nothing to what we will do, We will kill all Kurds as we killed all the Armenian. Amen. "
Ništa od ovoga nije rečeno na videu. Evo šta ustvari izgovaraju turski borci:

korku nedir bilmeyiz - don't know what is fear
biz dağların erleri - we are the soldiers of mountains
yuva yaptık göklere - we built houses to skies
baş döndüren yerlere - places make you dizzy
engel tanımaz aşarız - we don't recognize limits and reach
yüce engin dağlar - to the grand mountains
el verir uzanırız mor siyah bulutlara - our hands reach to the purple-black clouds
ben türk komandosuyum - I'm a Turkish commado
düşmanı çelik pençemle ezerim - I crush the enemy with my steel claw
her yerde ben varım - I'm in everywhere
havada,karada,denizde,çölde - land, air, sea, desert
çatakta ve batakta - swamp and morass
her zaman ve heryerde - every time and every where
siirt'te,hakkari'de,tunceli'de - in Siirt, in Hakkari, in Tunceli
hazir - ready
daima hazir - always ready
kim? komando - who? commando
kim? komando - who? commando
olamazsin - you can't be
yahh! - no
olamazsin - you can't be
yahh!- no
komandolar! commandos
allah! - God!

Tanrı komandoyu korusun - May God protect commando
sağol! - thanks

Kikibombona

#3328 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Norman wrote:
Na video sam slucajno naletio, ne znam ni sam gdje. Mogao je prevesti bilo ko. Procitao sam komentare ispod videa i vidim da niko nije rekao da je prevod netacan, a ima dosta komentara.

Molim da potvrdi neko ko zna turski.

Ako je propaganda, izvinjavam se. Od turskih rijeci znam samo ove koje i mi koristimo u nasem jeziku. :D

Al i ako je propaganda to nista ne mijenja. To je samo klip koji je neko postavio na youtube. Isto tako ima kamara laziranih slika iz Palestine pa to nikako ne znaci da se tamo ne desavaju strasne stvari i da Izrael kao i Turska nije sovinisticko-rasisticka drzava.
Norman

#3329 Re: Republika Turska

Post by Norman »

Kikibombona wrote:
Norman wrote:
3. Zabrana da se evakuise 28 tesko ranjenih ljudi koji se
Zabrana? Molim te, donesi nam dokaz da je turska vlada zabranila evakuaciju ranjenika.
Kikibombona wrote:Hoces da ti nadjem kamaru takvih izjava ili ces nastaviti vjerovati u njihove lazi?
Hoću da mi doneseš dokaz da postoji zabrana o kojoj pričaš.
Kikibombona

#3330 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Norman wrote: Hoću da mi doneseš dokaz da postoji zabrana o kojoj pričaš.
Da li si ti ozbiljan?

Nije bilo naredbe da se puca na ljude sa bijelim zastavama koji kupe mrtv i ranjene - pa se pucalo!
Nije bilo naredbe da se mrtav covjek vuce ulicama grada - pa se vukao!
Nije bilo naredbe da se pale uredi HDP diljem zemlje - pa su se palili uz odobravanje policije!

Ili, bolje reci, nisu naredbu pustili u javnost...
Norman

#3331 Re: Republika Turska

Post by Norman »

Kikibombona wrote:
Norman wrote: Hoću da mi doneseš dokaz da postoji zabrana o kojoj pričaš.
Da li si ti ozbiljan?

Nije bilo naredbe da se puca na ljude sa bijelim zastavama koji kupe mrtv i ranjene - pa se pucalo!
Nije bilo naredbe da se mrtav covjek vuce ulicama grada - pa se vukao!
Nije bilo naredbe da se pale uredi HDP diljem zemlje - pa su se palili uz odobravanje policije!

Ili, bolje reci, nisu naredbu pustili u javnost...
Hvala. Dakle, nema zabrane da se evakuišu ranjenici, nego si ti to iz svoje glave izmislio. Ili, kao što si ranije za jedan drugi "turski zločin" rekao, citiram: "za to nema drugog dokaza osim elementarne logike i zdravog razuma". A ja bih dodao na to: "...i navijačkog pristupa." :oops:
Kikibombona

#3332 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Norman wrote:
Hvala. Dakle, nema zabrane da se evakuišu ranjenici, nego si ti to iz svoje glave izmislio. Ili, kao što si ranije za jedan drugi "turski zločin" rekao, citiram: "za to nema drugog dokaza osim elementarne logike i zdravog razuma". A ja bih dodao na to: "...i navijačkog pristupa." :oops:
Pa da li ti mislis da su ti ljudi u Turskoj retardirani da puste u javnost takvu izjavu?

Evo ti izjave covjeka koji se nalazi u bolnici

Speaking to Kurdish TV via phone DBP Assembly member Mehmet Yavuzer who is among wounded says: 'State is attempting to commit a massacre.

Yavuzer: 'We are under heavy shelling. State will not send any ambulances. Kurdish people should come and take their children.'

Poslao je i slike iz bolnice

Image
Image
Image
Image

Ti hoces reci da Kurdi vode u smrt sami sebe, da borci YPS zele da njihovi sugradjani umru?

Zasto Turci ne puste HDP da izbave ljude iz bolnice? Zasto?
Kikibombona

#3333 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

ŞIRNAK - ANF
It has been seven days since dozens of wounded people got trapped in a basement after artillery attacks on Cizre's Cudi neighborhood. Six of them have bled to death waiting for an ambulance since, while 19 others are wounded, of whom 4 are in a life-threatening condition.

As the deliberate torture against the trapped civilians continues, two ambulances of Cizre Municipality have once again attempted to enter the area today afternoon to reach the casualties.

Armored vehicles have stopped both ambulances at the beginning of the Nusaybin Street where the wounded remain trapped in the basement of a largely demolished building.

The ambulances were forced to return, for the fifth time today, on the grounds of "clashes" in the area. It grabbed attention that the house and surroundings were targeted by artillery fire during the ambulance activity.

On the other hand, local sources report that there have taken place no clashes in the town during the past several days. Accordingly, state forces are opening fire around the house when ambulances attempt to access the trapped, pretending to be engaged in clashes with militants in that area.

Among those in the basement, Ferhat Karaduman who got wounded in the bowels has lost consciousness earlier today, while 4 others are reported to be on the brink of death. They have also run our of water for three days.
http://www.anfenglish.com/kurdistan/amb ... t-in-cizre

Sta zlocinci zele?

Vjerovatno dodatno radikalizovati situaciju.

Zato ne dozvoljavaju ambulatnim kolima da pridju bolnici.
Norman

#3334 Re: Republika Turska

Post by Norman »

Kikibombona wrote:
Norman wrote:
Na video sam slucajno naletio, ne znam ni sam gdje. Mogao je prevesti bilo ko. Procitao sam komentare ispod videa i vidim da niko nije rekao da je prevod netacan, a ima dosta komentara.

Ako je propaganda, izvinjavam se. Od turskih rijeci znam samo ove koje i mi koristimo u nasem jeziku. :D

Al i ako je propaganda to nista ne mijenja. To je samo klip koji je neko postavio na youtube. Isto tako ima kamara laziranih slika iz Palestine pa to nikako ne znaci da se tamo ne desavaju strasne stvari i da Izrael kao i Turska nije sovinisticko-rasisticka drzava.
Ima pravi prevod i ispod videa na linku koji si donio, ali se ne vidi od mnoštva rasističkih komentara koje su ispisali razni turkofobi. Plus, na turskim portalima se žale da se pravi prevod konstantno briše.

To me dovodi do još jedne stvari koja mi jako smeta.

Zanemarimo za trenutak činjenicu da su mnogi zločini za koje teretiš Turke samo propagandna laž. Neka su i istina. Ti se ovdje ne ograničavaš na tvrdnji da je turska vlada genocidna ili da su počinioci navodnog zločina fašisti. Ne, ti projektuješ takve optužbe na cijelo tursko društvo, a onda nakon tebe dolaze razni frustrirani likovi i jebu turske genocidne majke. Baš kao i u komentarima ispod ovog video falsifikata.

Dat ću ti primjer. Nakon nekog zločina na Kosovu, rulja u Beogradu pali džamiju. Na slikama razularena masa i policajci koji ne zaustavljaju fanatike. Ja opet ne bih pričao kako je srpsko društvo genocidno, kako ove slike dokazuju da Srbima fašizam viri iz očiju, itsl. Ne bih takvim komentarima rajcao druge šoviniste da jebu srpsku majku. Nažalost, tebi to nije problem.
Last edited by Norman on 29/01/2016 22:19, edited 1 time in total.
Norman

#3335 Re: Republika Turska

Post by Norman »

Kikibombona wrote:
Norman wrote:

Ti hoces reci da Kurdi vode u smrt sami sebe, da borci YPS zele da njihovi sugradjani umru?
Opet te molim: nemoj mi pripisivati tvrdnje iza kojih ne stojim. Ja se nadam da će preživjeli ljudi izvući živu glavu, ko god da sprječava evakuaciju - dabogda platio za to, a tebe samo molim da svoju interpretaciju ne predstavljaš kao utvrđene činjenice. I da ne širiš nacionalnu mržnju.
Kikibombona

#3336 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Norman wrote: Ima pravi prevod i ispod videa na linku koji si donijeo, ali se ne vidi od mnoštva rasističkih komentara koje su ispisali razni turkofobi. Plus, na turskim portalima se žale da se pravi prevod konstantno briše.

Zanemarimo za trenutak činjenicu da su mnogi zločini za koje teretiš Turke samo propagandna laž. Neka su i istina. Ti se ovdje ne ograničavaš na tvrdnji da je turska vlada genocidna ili da su počinioci navodnog zločina fašisti. Ne, ti projektuješ takve optužbe na cijelo tursko društvo, a onda nakon tebe dolaze razni frustrirani likovi i jebu turske genocidne majke. Baš kao i u komentarima ispod ovog video falsifikata.

Dat ću ti primjer. Nakon nekog zločina na Kosovu, rulja u Beogradu pali džamiju. Na slikama razularena masa i policajci koji ne zaustavljaju fanatike. Ja opet ne bih pričao kako je srpsko društvo genocidno, kako ove slike dokazuju da Srbima fašizam viri iz očiju, itsl. Ne bih takvim komentarima rajcao druge šoviniste da jebu srpsku majku. Nažalost, tebi to nije problem.
Molim forumasa Sunce da rascisti nedoumicu oko klipa. Ako ne vidi molbu, zamolit cu ga da odgovori preko pp. Ugl, rascistit cemo ovo.

Nazalost, sve i da se pokaze da je prevod propaganda, optuzba za genocidni mentalitet pojedinih vojnika ne otpada. Ovdje sam postavio nekoliko slika sa grafitima 'armenska kopilad' i sl., te recimo sliku iz ucionici sa turskim vojnikom koji je na tabli napisao 'ovu lekciju cete nauciti'. Sunce je potvrdio da sve to zaista pise.

Al' sta da pricamo, turska politika negira i minimizira genocid nad Armenima. Dakle, drzavna politika je genocidna.

To naravno ne znaci da je turski narod takav. To nikada nisam rekao. Najteze sto sam rekao je da je dio naroda bolestan, otrovan najgorim fasizmom, rasizmom... Preko 1 000 akademika je diglo glas protiv sovinisticko-zlocinacke vlasti, mnogi od njih su etnicki Turci. Treba imati jebena muda pa u Turskoj zastupati takve stavove. Mnogi su vec otpusteni a nekima se tuzbe spremaju.

Pa sta reci o drzavi koja je danas uhapsila 30 ljudi zato sto su na transparent napisali 'zuastavite ubijanje djece, gledajmo fudbal'?
neretvanac

#3337 Re: Republika Turska

Post by neretvanac »

Kikibombona wrote:
Norman wrote:

Cista propaganda.
Pricam turski. Vojnici na videu govore upravo ono sto je gore napisano... od rijeci do rijeci tacno!
Kikibombona

#3338 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Norman wrote: Opet te molim: nemoj mi pripisivati tvrdnje iza kojih ne stojim. Ja se nadam da će preživjeli ljudi izvući živu glavu, ko god da sprječava evakuaciju - dabogda platio za to, a tebe samo molim da svoju interpretaciju ne predstavljaš kao utvrđene činjenice. I da ne širiš nacionalnu mržnju.
Pa covjek iz bolnice je rekao ko je odgovoran. Ambulantna kola su Turci zaustavili u vise navrata. Ljudi iz HDP se nude da oni izvuku ranjenike. Nema nikakve sumnje da u Cizreu i okolini ima veliki broj ljudi koji su spremni zaputiti se prema bolnici, ukljucujuci rodbinu ljudi koji su ugrozeni.

Kao da je problem medju Kurdima naci bolnicare i sofere koji ce otici do bolnici. Cijeli narod se digao da pomogne ranjenicima. Jasno je ko da samo jedna strana moze blokirati spasioce ranjenika.

Da je taj neko YPS/PKK, narod bi ih razapeo.

Sve ovo uveliko podsjeca na pricu da su Bosanci sami sebe granatirali.
Kikibombona

#3339 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

neretvanac wrote:
Cista propaganda.
Pricam turski. Vojnici na videu govore upravo ono sto je gore napisano... od rijeci do rijeci tacno!
Ok, vjerujem ti. Izvinjavam se za video. Nasjeo sam. Procitao sam sve komentare i povjerovao da je prevod tacan jer niko nije tvrdio suprotno. Al' mi je opet bilo cudno da jedan takav video nijedan kurdski portal nije objavio. S razlogm, sada je jasno.
neretvanac

#3340 Re: Republika Turska

Post by neretvanac »

Kikibombona wrote:
neretvanac wrote:
Cista propaganda.
Ok, vjerujem ti. Izvinjavam se za video. Nasjeo sam. Procitao sam sve komentare i povjerovao da je prevod tacan jer niko nije tvrdio suprotno. Al' mi je opet bilo cudno da jedan takav video nijedan kurdski portal nije objavio. S razlogm, sada je jasno.
Turcima i Turskoj se podmecu mnoge stvari.
U Istanbulu ima mnogo Kurda, znam jer sam bio i druzio se i kretao u tim krugovima. Ne prave razliku medju njima, pogotovo ako su sunitski Kurdi.
Nego, Zapad prvo da pomete svoju avliju. Da vidim kako ces u Austriji ili Njemackoj dobit neku visu poziciju ako se deklarises kao prakticirajuci musliman... U Turskoj Kurda ima u svim sektorima i na jako dobrim pozicijama.
Norman

#3341 Re: Republika Turska

Post by Norman »

Kikibombona wrote:
Norman wrote: Ima pravi prevod i ispod videa na linku koji si donijeo, ali se ne vidi od mnoštva rasističkih komentara koje su ispisali razni turkofobi. Plus, na turskim portalima se žale da se pravi prevod konstantno briše.

Molim forumasa Sunce da rascisti nedoumicu oko klipa. Ako ne vidi molbu, zamolit cu ga da odgovori preko pp. Ugl, rascistit cemo ovo.

Nazalost, sve i da se pokaze da je prevod propaganda, optuzba za genocidni mentalitet pojedinih vojnika ne otpada. Ovdje sam postavio nekoliko slika sa grafitima 'armenska kopilad' i sl., te recimo sliku iz ucionici sa turskim vojnikom koji je na tabli napisao 'ovu lekciju cete nauciti'. Sunce je potvrdio da sve to zaista pise.

Al' sta da pricamo, turska politika negira i minimizira genocid nad Armenima. Dakle, drzavna politika je genocidna.

To naravno ne znaci da je turski narod takav. To nikada nisam rekao. Najteze sto sam rekao je da je dio naroda bolestan, otrovan najgorim fasizmom, rasizmom... Preko 1 000 akademika je diglo glas protiv sovinisticko-zlocinacke vlasti, mnogi od njih su etnicki Turci. Treba imati jebena muda pa u Turskoj zastupati takve stavove. Mnogi su vec otpusteni a nekima se tuzbe spremaju.

Pa sta reci o drzavi koja je danas uhapsila 30 ljudi zato sto su na transparent napisali 'zuastavite ubijanje djece, gledajmo fudbal'?
Daj ba. Jasno sam rekao da ne komentarišem tvoj stav prema vladi ili počiniocima zločina, nego prema cijelom društvu. Na primjer, citiram te: "Bolesno drustvo, do srzi!".Ili: "Previse je fasizma, rasizma, sovinizma... u ovom drustvu... Odnos prema kurdskom narodu je DO SRZI zlocinacki." Da ne tražim dalje po forumu, mislim da je dovoljno da demonstrira na šta mislim.
Kikibombona

#3342 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

neretvanac wrote:
U Istanbulu ima mnogo Kurda, znam jer sam bio i druzio se i kretao u tim krugovima. Ne prave razliku medju njima, pogotovo ako su sunitski Kurdi.
Nego, Zapad prvo da pomete svoju avliju. Da vidim kako ces u Austriji ili Njemackoj dobit neku visu poziciju ako se deklarises kao prakticirajuci musliman... U Turskoj Kurda ima u svim sektorima i na jako dobrim pozicijama.
Nedavno je na Al Dzaziri bio dokumentarac koji je radila Kurdkinja iz Istanbula. Kaze da ju je otac odgojio kao Turkinju da bi izbjegla poteskoce sa kojim se on suocava kada je sa istoka preselio u Istanbul. Dakle, itekako ima pritiska od strane politike i drustva. Visedecenijska kampanja protiv kurdskog identeta nije bezveze pokrenuta.

U istom dokumentarcu kurdski skolarci na istoku zemlje pocinju zakletvu sa 'mi smo Turci'. U istom dokumentarcu se kaze da je situacija na istoku katastrofalna u odnosu na unutrasnjost zemlje (o zapadu da ne govorimo). Vidio sam da ta sela izgledaju kao da je vrijeme stalo prije 2 000 godina.

Ne moze se porediti Kurd u Istanbulu sa onim u Cizreu. Onaj u Istanbulu ne smije svasta pricati...

Inace, kako komentarises paljevinu ureda HDP kojoj smo svi svjedocili... nigdje policije, niko da zaustavi huligane... Kada Kurdi protestuju, odmah su tu vodeni topovi i gomila murije. Mrtvih ili makar ranjenih mora biti. Kako to?
Co0l

#3343 Re: Republika Turska

Post by Co0l »

Kiki,odustani,ljudi brišu pod tobom,nije nimalo ugodno za gledati :oops: :D
Kikibombona

#3344 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Norman wrote: Daj ba. Jasno sam rekao da ne komentarišem tvoj stav prema vladi ili počiniocima zločina, nego prema cijelom društvu. Na primjer, citiram te: "Bolesno drustvo, do srzi!".Ili: "Previse je fasizma, rasizma, sovinizma... u ovom drustvu... Odnos prema kurdskom narodu je DO SRZI zlocinacki." Da ne tražim dalje po forumu, mislim da je dovoljno da demonstrira na šta mislim.
Pa sta ti nije jasno jarane?

Ja u porodici imam Srba i Hrvata, a licno sam Bosanac. I kazem lijepo da je srpsko i hrvatsko drustvo u BiH bolesno jednako kao i tursko. Ako to mogu reci za sebi bliske, kako ne bi mogao za Turke?

Potpisujem sve sto sam rekao.

Turska drzava je jedna od gorih u svijetu kada je u pitanju odnos prema manjinama. Turska je u proslosti pocinila jedan od najefikasnijih genocida u historiji covjecanstva - genocid nad Armenima. Unistili su jedan narod na jednom prostoru. I sada bastine tradiciju genocida ne zeleci ga priznati.

Ovo sto Kurdima rade decenijama je iskonsko zlo. Sistemski, na sve moguce nacine pokusavaju unistiti jedan narod. Jos samo genocid nisu isprobali.

Stici ce ih kazna za ovo sto cine. Sirmostvo, nepismenost i ratovi doprinose natalitetu. Zato Kurdi imaju duplo bolji natalitet od Turaka. Ovo sto rade ce ih kostati na duge staze. Erdo vec place i upozorava na natalitet Kurda.
neretvanac

#3345 Re: Republika Turska

Post by neretvanac »

Kikibombona wrote:
neretvanac wrote:
Nedavno je na Al Dzaziri bio dokumentarac koji je radila Kurdkinja iz Istanbula. Kaze da ju je otac odgojio kao Turkinju da bi izbjegla poteskoce sa kojim se on suocava kada je sa istoka preselio u Istanbul. Dakle, itekako ima pritiska od strane politike i drustva. Visedecenijska kampanja protiv kurdskog identeta nije bezveze pokrenuta.

U istom dokumentarcu kurdski skolarci na istoku zemlje pocinju zakletvu sa 'mi smo Turci'. U istom dokumentarcu se kaze da je situacija na istoku katastrofalna u odnosu na unutrasnjost zemlje (o zapadu da ne govorimo). Vidio sam da ta sela izgledaju kao da je vrijeme stalo prije 2 000 godina.

Ne moze se porediti Kurd u Istanbulu sa onim u Cizreu. Onaj u Istanbulu ne smije svasta pricati...

Inace, kako komentarises paljevinu ureda HDP kojoj smo svi svjedocili... nigdje policije, niko da zaustavi huligane... Kada Kurdi protestuju, odmah su tu vodeni topovi i gomila murije. Mrtvih ili makar ranjenih mora biti. Kako to?
Pricas sa osobom koja je zivila godinama u Turskoj, svako malo sam tamo, tako da znam VRLO DOBRO o cemu pricam.
Ja licno znam masu Kurda, ljudi rade kao doktori i farmaceuti u Istanbulu, nikad nisu imali nikakvih problema... Mani se prica zatiranje identiteta, ogromna vecina Turaka koju znam nemaju nista protiv Kurda.
A to sto su dijelovi Turske zaostali u kojima zive Kurdi ne znaci da ih drzava zatire. Vecina ljudi sa istoka jos uvijek zive jako konzervativno, npr.ne salju zensku djecu u skolu, udaju zensku djecu cim napune 15 godina itd.
Usput, jesi ikad bio u predgradjima Pariza ili Marseja gdje zive crnci i Arapi? Geto u pravom smislu te rijeci. Diyarbakir je za to visoko razvijena sredina.
Kikibombona

#3346 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

neretvanac wrote:
Pricas sa osobom koja je zivila godinama u Turskoj, svako malo sam tamo, tako da znam VRLO DOBRO o cemu pricam.
Ja licno znam masu Kurda, ljudi rade kao doktori i farmaceuti u Istanbulu, nikad nisu imali nikakvih problema... Mani se prica zatiranje identiteta, ogromna vecina Turaka koju znam nemaju nista protiv Kurda.
A to sto su dijelovi Turske zaostali u kojima zive Kurdi ne znaci da ih drzava zatire. Vecina ljudi sa istoka jos uvijek zive jako konzervativno, npr.ne salju zensku djecu u skolu, udaju zensku djecu cim napune 15 godina itd.
Usput, jesi ikad bio u predgradjima Pariza ili Marseja gdje zive crnci i Arapi? Geto u pravom smislu te rijeci. Diyarbakir je za to visoko razvijena sredina.
Znas kako je u Istanbulu. Ja isto tako znam Bosnjake iz Beograda, koji su tamo rodjeni i cijelo vrijeme zive u BG. Nikada problema nisu imali, sve im pet. Poznajem dva Hrvata iz Subotice koji isto tako kazu. Da li to govori sve o Srbiji i odnosu Srba prema Bosnjacima i Hrvatima?

Naravno da ima pozitivnih primjera. Nigdje nije sve crno. Ni u Izraelu nije sve crno. Imas Arapa koji su se dobro uklopili u izraelsko drustvo.

Negativnih primjera je PREVISE da bi mogli govoriti o slucajnosti i iznimkama.
neretvanac

#3347 Re: Republika Turska

Post by neretvanac »

Kikibombona wrote:
neretvanac wrote:
Znas kako je u Istanbulu. Ja isto tako znam Bosnjake iz Beograda, koji su tamo rodjeni i cijelo vrijeme zive u BG. Nikada problema nisu imali, sve im pet. Poznajem dva Hrvata iz Subotice koji isto tako kazu. Da li to govori sve o Srbiji i odnosu Srba prema Bosnjacima i Hrvatima?

Naravno da ima pozitivnih primjera. Nigdje nije sve crno. Ni u Izraelu nije sve crno. Imas Arapa koji su se dobro uklopili u izraelsko drustvo.

Negativnih primjera je PREVISE da bi mogli govoriti o slucajnosti i iznimkama.
Cekaj, jel ti to u biti poredis odnos Turaka prema Kurdima sa odnosom i djelima dijela Srba prema Hrvatima i Bosnjacima, aludirajuci na prosli rat...?
Jer ako to poredis, nisu ti sve na broju, with all due respect.
Kikibombona

#3348 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

neretvanac wrote:
Cekaj, jel ti to u biti poredis odnos Turaka prema Kurdima sa odnosom i djelima dijela Srba prema Hrvatima i Bosnjacima, aludirajuci na prosli rat...?
Jer ako to poredis, nisu ti sve na broju, with all due respect.
Procitaj ponovo moj komentar. Rekao sam da licno poznajem par Bosnjaka iz Beograda i dva Hrvata iz Subotice. Oni kazu da im je tamo cijelo vrijeme sasvim ok i da ih niko nije dirao. Isto tako, znam Bosnjake iz Sandzaka koji ne mogu smisliti Srbiju.

Kontas li sad na sta ciljam? Na rat u BiH nisam ni pomislio. U Turskoj nije takav rat. Kod nas je iz vise razloga bilo 100 puta strasnije.

Inace...

Tri poslanika iz stranke HDP strajkuju gladju. Nece odustati sve dok Turci ne dozvole da se evakuisu ljudi iz bolnice.
Kikibombona

#3349 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Zapadna javnost, koja je ucijenjena od strane Turske radi 'problemom sa izbjeglicama', polako pocinje pisati o hororu koji je zadesio grad Cizre

Jos jedan dokaz da sovinisticko-zlocinacka bagra ne dozvoljava ambulantnim kolima da pridju bolnicu i izbave prezivjele. Ljudi umiru u najtezim mukama. Jedan od ranjenih prijeti da ce se ubiti, jer vise ne moze bez vode (nemaju vodu dva dana) i ne moze psihicki podnijeti jauke ostalih ranjenika...
Lawyers representing the people trapped in the basement have asked the European Court of Human Rights (ECHR) to order Turkey to allow ambulances and doctors to reach them. The case is pending.
http://www.telegraph.co.uk/news/worldne ... rsens.html

Dakle, ambulantna kola koja su 11 puta zaustavljena na putu kao bolnici u Cizreu su poslana od strane HDP

Navodno, to je ova slika

Image

https://twitter.com/Conflicts/status/693084060336418816

http://www.dailymail.co.uk/wires/reuter ... flict.html
Kikibombona

#3350 Re: Republika Turska

Post by Kikibombona »

Horor u bolnici Cizre se nastavlja i danas. Umro je jos jedan ranjenik. Sve su prilike da niko nece ziv izaci ako se nesto ne dogodi u naredna dva-tri dana. Naime, ljudi vec dva dana nemaju vode. :(
ŞIRNEX – For seven days, a group of wounded Cizre residents have been trapped in a basement in the town as Turkish state forces bombard the building. Last night, Turkish state forces maintained a nightlong bombardment on the 19 wounded residents trapped in the basement.

One week ago, a group of 28 people wounded in Turkish state attacks took refuge in a basement in Cizre’s Cudi neighborhood. As those outside attempt to get ambulances to the wounded, the Turkish state forces have stopped them at every turn. Six of the wounded have succumbed to their wounds so far.

Faysal Sarıyıldız, Peoples’ Democratic Party (HDP) MP for Cizre’s province of Şırnak, shared a message that the wounded sent to him. The wounded in the basement reported that after two days without any water, they found around one liter of water in an old water tank in the basement. The wounded spread the water on their lips in an attempt to stay alive. The report also noted that the wounded were unable to speak.

Ambulances belonging to the Cizre city government attempted to reach the wounded twice last night, but were blocked by state forces both times. The healthcare workers in the ambulances were taken to the police station for interrogation.

State forces continued intermittent tank and artillery bombardments on the building overnight, lasting until morning. The many armored vehicles deployed around the outside of the house occasionally also attacked with grenades and machine gun fire on the building.
http://www.bestanews.com/haberayrinti.p ... 448&dil=en

Jos poruka istog covjeka
HDP MP Sariyildiz: 'Military told municipality and medical workers who wanted take the wounded that no one will leave this basement alive.'
The wounded remained under ruins during the raid of the basement. We will never forget this atrocity.'
U medjuvremenu, usljed turskog granatiranja bolnice, sto je potvrdio istaknuti clan prokudrske stranke BDP koji se nalazi u bolnici, zidovi su se urusili i sada je objekat nemoguce napustiti.

Slika bolnice u plamenu
Walls of the basement have collapsed so the wounded people can't get out (DIHA)
Image

Sultan Irmak, jos jedna zrtva u gradu Cizre

Image

http://www.middleeasteye.net/news/least ... -869628891

Sta je krajnji cilj fasistickog djelovanja?

Vjerovatno poruciti kurdskom narodu da nikada nece biti sigurni u Turskoj i da im je bolje da idu... ili jednostavno zele eskalaciju, zele da se Kurdi krenu svetiti i izivljavati nad turskim civilima, pa da ih onda sve pobiju ili protjeraju...
Post Reply