Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
vjeshalica

#3326 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by vjeshalica »

155_mm wrote:Image

archi_a je su li ovo kadeti pol. akademije? vecinom su nekako mladi osim ovoga sto nema puske. po uniformama i puskama lice na svecani vod. bolje im stoje ove M16 nego one drvene PAP-ovke svecanog odjeljenja OS BiH.
nisu ovo kadeti ovo su pripadnici feeralne uprave policije
inace bili su iz svi kantona specijalci i vidjela se ta nazalost raznolikost u stanju opreme ali eto
cast svima koji su stajali na onoj zvijezdi pod teretom puske i uniforme i koji su padali u nesvijest u stroju
vidjelo se da ima sposobnih momaka definitivno :thumbup:
insomnia78

#3327 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by insomnia78 »

Nego kad OS izlaze na granicu?
PM72

#3328 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by PM72 »

archi_a wrote:Image

Ovo su kadeti.
Moj Arči,
Ja sam samo brutalno iskren što ne odgovara većini koja pada u trans od ovakvih scena,odmah zamišljaju juriš do Drine...mi bolan nemamo ni grba MUP-a na kapama i šapkama kako treba...
155_mm

#3329 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by 155_mm »

insomnia78 wrote:Nego kad OS izlaze na granicu?
a sto te to interesuje? svercujes nesto preko granice? ili je nesto drugo u pitanju?
vjeshalica

#3330 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by vjeshalica »

PM72 wrote: Moj Arči,
Ja sam samo brutalno iskren što ne odgovara većini koja pada u trans od ovakvih scena,odmah zamišljaju juriš do Drine...mi bolan nemamo ni grba MUP-a na kapama i šapkama kako treba...
ikonografija prije svega
sam si izjavio da si bio u mupu 4 godine
ko da je taj staz ti relevantan da komentarises ustroj mupa,jos te pucaju ratna vremena i jos siris paniku da ce rata biti...ohani malo

kadeti koji se vide na slici su kadeti,nemaju nikakav cin niti ovlastenja oni se skoluju

imaju obicne kacket-kape sa izvezenim grbom mup-a,zvijezdom što ima većina kantonalnih mupova i grb policijske akademije,
neki mupovi imaju uniforme koje nisu usaglasene sa federalnom uniformom,ali to su drugi razlozi zasto je to tako,nema tu niakvog dodika ni rataveć čisti interes na tenderima i zato je sve šaroliko i nekvalitetno
neko nosa polo majice neko nosa koteks košulje neko 5.11 kopiju iz sanđaka....
PM72

#3331 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by PM72 »

vjeshalica wrote:[

jos te pucaju ratna vremena i jos siris paniku da ce rata biti...ohani malo

kadeti koji se vide na slici su kadeti,nemaju nikakav cin niti ovlastenja oni se skoluju

imaju obicne kacket-kape sa izvezenim grbom mup-a,zvijezdom što ima većina kantonalnih mupova i grb policijske akademije,

:-) ko širi paniku da će rata biti - u kući ti bio ...

A ova rečenica ti je vrh :kadeti koji se vide na slici su kadeti,nemaju nikakav cin niti ovlastenja oni se skoluju... :D šta reče i ostade živ.Čuj kadeti se školuju...eto - nismo znali.Hvala ti na informaciji.

A znaš li kakav je grb na kapama? Plehnata zvijezda bez ikakve oznake i smisla...
asker

#3332 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by asker »

Ovaj jos nije banovan?
vjeshalica

#3333 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by vjeshalica »

PM72 wrote:
vjeshalica wrote:[

jos te pucaju ratna vremena i jos siris paniku da ce rata biti...ohani malo

:-) ko širi paniku da će rata biti - u kući ti bio ...

A ova rečenica ti je vrh :kadeti koji se vide na slici su kadeti,nemaju nikakav cin niti ovlastenja oni se skoluju... :D šta reče i ostade živ.Čuj kadeti se školuju...eto - nismo znali.Hvala ti na informaciji.

A znaš li kakav je grb na kapama? Plehnata zvijezda bez ikakve oznake i smisla...
Rekao si da si bio u policiji
Istu si tu zvijezdu imao koju danas nosaju
Doduse ne znam u kojoj si bio hahah
vjeshalica

#3334 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by vjeshalica »

asker wrote:Ovaj jos nije banovan?
Pljuje po svemu lafo on neka relevantna marka da bezveznim upadicama kvari temu te jel zvijezda jel ovo ili je ono
Kao da je sustinski relevantno to,kad relevantnije stvari imaju da budu priorritet od ikonografije
90minut

#3335 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by 90minut »

PM je najveci pesimista na ovom forumu količina kukavičluka i ostalog što ispoljava je više totalno van mozga.

Evo sutra možemo bez problema poredati 5 hiljada ljudi s dugim cijevima i ostalom pratnjom što ide i znaš šta bi rekao?

Sve je to ok, al' pitanje je jedno veliko kakva im je obuka bila..
славянин

#3336 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by славянин »

Bolje pesimista pa se spremati i poboljsavati tj tjerati se da to radis nego optimista ono sve je super odlicno ide. Mislim treba biti samokriticki nastrojen i gledati da to proizvede nesto kvalitetno - da se poboljsas. Ukratko bolje sebe potcijeniti nego neprijatelja..

Image
PM72

#3337 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by PM72 »

Image

Grb koji sada nosi policija...

Image

Grb koji sam ja nosio... s ponosom!
vjeshalica

#3338 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by vjeshalica »

Zvijezda ta je univerzalna za federalni dio
A posebno idu znacke po kantonima

I ohani sa ratnom histerijom i ismijavanjem zvijezde za koju bi sutra mozda i neko zivot polozio jer je eto ko tvoja bolja
Vidi se da ima spremnih momaka omladine i ne treba ih trovati 90tim zbog licnih kompleksa
Treba se valjda omoguciti kvalitet materijalno tehnickih sredstava a ne brinuti o izgledu znacke
Vi iz proslosti trrba vas operisati od omladine koja hoce da se bavi ovom profesijom
Samo im nabijate komplekse i ispirate mozak nicemu ih pametnom ne ucite osim da ce se zapucati i biti rata
PM72

#3339 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by PM72 »

vjeshalica wrote:Zvijezda ta je univerzalna za federalni dio

I ohani sa ratnom histerijom i ismijavanjem zvijezde za koju bi sutra mozda i neko zivot polozio jer je eto ko tvoja bolja
Vidi se da ima spremnih momaka omladine i ne treba ih trovati 90tim zbog licnih kompleksa
Treba se valjda omoguciti kvalitet materijalno tehnickih sredstava a ne brinuti o izgledu znacke
Ratna histerija? :-)

da imaš imalo pameti shvatio bi šta je pisac htio reći.Prije 27 godina imali smo ljepši grb,oznaku,zastavu na uniformama a sad plehnatu nakazu koja ništa ne predstavlja.Niko nam ne brani da napravimo grb i oznaku kako treba a prvo se informiši šta je oznaka za kapu i šapku a šta značka...
славянин

#3340 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by славянин »

PM72 wrote:
vjeshalica wrote:Zvijezda ta je univerzalna za federalni dio

Ratna histerija? :-)

da imaš imalo pameti shvatio bi šta je pisac htio reći.Prije 27 godina imali smo ljepši grb,oznaku,zastavu na uniformama a sad plehnatu nakazu koja ništa ne predstavlja.Niko nam ne brani da napravimo grb i oznaku kako treba a prvo se informiši šta je oznaka za kapu i šapku a šta značka...
Ne mozes ukinuti zvijezdu bez icega tj bez obiljezija na grbu policije na federalnom nivou jer kantoni sa Hrvatskom vecinom se ne slazu tj. nebi to proslo u parlamentu fbih (vitalni nacionalni *****) jedino sto moze jeste da kantonalne policije imaju svoje grbove (i vec ih imaju)
PM72

#3341 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by PM72 »

Ti si u pravu ali sam svojim očima gledao kako policija u Livnu na kapama ima ovu plehnatu zvijezdu i šahovnicu.Znači,niko policiju u Sarajevu ili Tuzli ne brani da raspišu uglas i naprave neko idejno riješenje da na nešto liči.Pa jebem ga,željezničari imaju obilježje na kapi a MUP plehnatu nakaradu.
славянин

#3342 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by славянин »

Pa vec i ostali kantoni imaju , mogu ti naci sve ali evo za primjer :
MUP KS
Image
Image

MUP TK
Image
Image
vjeshalica

#3343 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by vjeshalica »

:lol:
PM72 wrote:Ti si u pravu ali sam svojim očima gledao kako policija u Livnu na kapama ima ovu plehnatu zvijezdu i šahovnicu.Znači,niko policiju u Sarajevu ili Tuzli ne brani da raspišu uglas i naprave neko idejno riješenje da na nešto liči.Pa jebem ga,željezničari imaju obilježje na kapi a MUP plehnatu nakaradu.
pa poenta je da imaju grb kantona i grb mupa federacije
nisi dobro vidio

Image
grb tuzlanskog kantona i drugi grb mupa federacije sa zvijezdom
na sapki samo nose metalni grb zvijezde a na unifrmi nose znacku metalnu svoju licnu,tako je u zdk,bpk,u ks ne nosaju metalne znacke na uniformi nego one prosivene jer su lakse za upotrebu od metalnih,ali sustinski tako svi nosaju
jedino federalni nosa samo zvijezdu i na znacki
славянин

#3344 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by славянин »

Meanwhile in Ljubuski :D
Image
PM72

#3345 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by PM72 »

Ti si bar pametan i razuman.Postoje grbovi MUP-ova po kantonima i oni se nose na lijevom rukavu.Na kapama nose plehnatu zvijezdu ili natpis POLICIJA.To ima samo kod nas
vjeshalica

#3346 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by vjeshalica »

...
Last edited by vjeshalica on 02/07/2019 21:53, edited 1 time in total.
славянин

#3347 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by славянин »

PM72 wrote:Ti si bar pametan i razuman.Postoje grbovi MUP-ova po kantonima i oni se nose na lijevom rukavu.Na kapama nose plehnatu zvijezdu ili natpis POLICIJA.To ima samo kod nas
To je dio interne regulacije kantonalnih mup ova. Sada ne znam nisam im obracao paznju na kape ali eno sudeci po slici onog iz ZHK moze kantonalni mup da sebi odabere sta oce na kapu - sada ako neko ima od kantona da postavi bilo bi dobro. (tj dali kantoni sa bosnjackom vecinom samo preferiraju zvijezde bez oznaka)

Nisam znao da se oznaka/zvijezda na kapi razlikuje od one na rukavu ...
vjeshalica

#3348 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by vjeshalica »

PM72 wrote:Ti si bar pametan i razuman.Postoje grbovi MUP-ova po kantonima i oni se nose na lijevom rukavu.Na kapama nose plehnatu zvijezdu ili natpis POLICIJA.To ima samo kod nas
u nekim kantonima nose kačkete ili šapke sa zvijezdom ili natpis policija
u nekima nose polo majice mislim da zapadno hercegovacki
u nekim nosaju košulje npr zdk,tk i sl...
u sarajevu skroz drugacija unifroma
ona bi trebala biti jedinstvena na podrucju federacije
ali to nije politika suštinski već tenderi i lopovluci oko uniformi kako vec ranije napisah
oznake su najmanji problem i po meni bi trebale iskljucivo da budu kao sto ima primjer zdk,tk
regularno bez ikakvih tenzija i obiljezavanja jednog naroda
PM72 wrote:Jadno.100 ljudi od kojih je 40 kadeta kojima su puške uvalili,dva helikoptera,BOV,par Toyota i šatro se zalete,pucaju...dječija igra.Fakat me uvijek razočaraju,nemaju nimalo filinga ni smisla za spektakl ko braća Srbi.
ma sta ces ti jos si izvalio da 40 kadeta nosi pusku niđe veze hhahaha provala stoljeca na temi
Last edited by vjeshalica on 02/07/2019 21:53, edited 1 time in total.
славянин

#3349 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by славянин »

Evo gledaj ovih znacki na kapama.... e ja kad ovo vidim znaci postupio bih odma po naredbi pa kakva god bila :D :D :D :D
Image
vjeshalica

#3350 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija)

Post by vjeshalica »

славянин wrote:
Nisam znao da se oznaka/zvijezda na kapi razlikuje od one na rukavu ...
ne razlikuje se u sustini i u pravilu
kantoni sa hrvatskom vecinom forsiraju šahovnjače ali je to sve mješovito, ali oni skrnave ono sto ostali kantoni rade po pravilu
eto pogledaj tk,sbk,zedo,bpk,koji nosaju ove federalne uniforme kako bi svi trebali i niko nema grb kantona na šapki,već samo zvijezdu
cak su svima uniforme toliko mjesovite da se vise ne zna ni sta nose ni sta ne nose
evo slike iz livanjskog kantona i uniformi:
https://www.mupk10.gov.ba/odana-pocast- ... e-zupanije

oko čega se ovdje raspravlja i tema uništava...jbt
Last edited by vjeshalica on 02/07/2019 21:56, edited 1 time in total.
Post Reply