USA fan page

Post Reply
jeza u ledja

#3326 Re: USA fan page

Post by jeza u ledja »

Ne kontam bas sta pricas? Sta crnci hoce? Pa valjda nece da ih policija maltretira, za pocetak.
A to da neki koriste boju koze kao izgovor za svoje neuspjehe, to je sigurno. Isto rade i bijelci. Identicno.

Sto se tice Liberije, ti "malo drukciji" su mozda 1% stanovnistva. Sumnjam da bi ih tek tako primjetio na ulici.

Mislim da je tvrdnja da je crncima u Americi bolje nego da su ostali u Africi jako cudna. :roll: Opet SBB KBB. Da crnci nisu dosli u Ameriku, Amerika ne bi danas bila to sto jeste. Stotine hiljada besplatnih radnika je mnogo znacilo. :oops: Ni Afrika vjerovatno ne bi bila danas to sto jeste da nije unistena od strane kolonizatora. Boga pitaj koliko je ljudi pomrlo na tim slave ships i na plantazama, da bi danas njihovi potomci uzivali blagodeti SAD.
Mislim da je ta historijska generalizacija crnaca bespredmetna, kao i kad bi stavljao sve bjelce u isti kos. Italijani u Americi svojevremeno nisu uopste smatrani bjelcima. Mislim samo kao primjer. :roll:
General War

#3327 Re: USA fan page

Post by General War »

jeza u ledja wrote:Ne kontam bas sta pricas? Sta crnci hoce? Pa valjda nece da ih policija maltretira, za pocetak.
A to da neki koriste boju koze kao izgovor za svoje neuspjehe, to je sigurno. Isto rade i bijelci. Identicno.

Sto se tice Liberije, ti "malo drukciji" su mozda 1% stanovnistva. Sumnjam da bi ih tek tako primjetio na ulici.

Mislim da je tvrdnja da je crncima u Americi bolje nego da su ostali u Africi jako cudna. :roll: Opet SBB KBB. Da crnci nisu dosli u Ameriku, Amerika ne bi danas bila to sto jeste. Stotine hiljada besplatnih radnika je mnogo znacilo. :oops: Ni Afrika vjerovatno ne bi bila danas to sto jeste da nije unistena od strane kolonizatora. Boga pitaj koliko je ljudi pomrlo na tim slave ships i na plantazama, da bi danas njihovi potomci uzivali blagodeti SAD.
Mislim da je ta historijska generalizacija crnaca bespredmetna, kao i kad bi stavljao sve bjelce u isti kos. Italijani u Americi svojevremeno nisu uopste smatrani bjelcima. Mislim samo kao primjer. :roll:
Ok, ALi je presirok krug sto crnci misle da je maltretiranje; tip ne registruje auto, vozi...policija ga zaustavi-njemu maltretiranje. Tri curice otmu auto policija ih poganja, one upale u nekakvu mocvaru-policija kriva...itd.
Amerika se jos vise digla i obogatila kad je pocela sve placati (industrijsku revoluciju robovi nisu ni dotakli)...pa i neradnike. Mnoge zemlje su bile kolonizirane pa su opet kako tako uspjele kao samostalne...a afrika ni metra. Za italijane i jevreje slazem se da su bile predrasude prema njima isto tako...stvar je, niko se ne buni van sistema, samo crnci.
jeza u ledja

#3328 Re: USA fan page

Post by jeza u ledja »

Kad kazes "crnci" onda reci "neki crnci".
Tako kad kazes "crnci se bune van sistema", (valjda mislis protuzakonito?) onda moras priznati da se i neki bijelci bune protiv sistema i VAN sistema, i to zbog vrlo slicnih stvari. Osjecaju se ugrozeno - JER su bijelci. Imas dovoljno onih milicija i slicnih anarhista, kojekakvih grupa frikova, koje rade isto to. Oni "umjereniji" se kao i umjereniji crnci bune zbog nepravdi koje misle da postoje protiv njih kao bijelih/crnih/smedjih ljudi.
Hocu reci najlakse je uperiti prstom u one druge.
jefferson

#3329 Re: USA fan page

Post by jefferson »

jeza u ledja wrote:Kad kazes "crnci" onda reci "neki crnci".
Tako kad kazes "crnci se bune van sistema", (valjda mislis protuzakonito?) onda moras priznati da se i bijelci bune protiv sistema i VAN sistema, i to zbog vrlo slicnih stvari. Osjecaju se ugrozeno - JER su bijelci. Imas dovoljno onih milicija i slicnih anarhista, kojekakvih grupa frikova, koje rade isto to. Oni "umjereniji" se kao i umjereniji crnci bune zbog nepravdi koje misle da postoje protiv njih kao bijelih/crnih/smedjih ljudi.
Odkako je Obama postao predsjednik, preko 400 novih "milicija" je osvanulo u SAD< sve bijelacke naravno. Sve se to moze naci na SPLC stranici.
Prije nekoliko mjeseci sa razgovarao sa menadzerom za vanredne situacije u lokalnoj elektrani. I tako rpicali terorizam, ovo ono, bilo oko 20 ljudi, kaze on: ma mene ne brine ni Muhamed ni peti deseti. Mene brinu Bob i Skeeter u pick up-u i njihovo konstantno mjesanje u anse poslove kada odrzavamo mrezu jer se kao boje da ih prisluskujemo i slicno. Nekoliko puta su i pucali na radnike koji odrzavaju visokonaponsku mrezu i slicno.
Bjelci se osjecaju ugrozeno jer se demografska slika mjenja. Na zalost po njih, to je nezaustavljiv proces.
Gojeni H

#3330 Re: USA fan page

Post by Gojeni H »

jefferson wrote:
Tako kad kazes "crnci se bune van sistema", (valjda mislis protuzakonito?) onda moras priznati da se i bijelci bune protiv sistema i VAN sistema, i to zbog vrlo slicnih stvari. Osjecaju se ugrozeno - JER su bijelci. Imas dovoljno onih milicija i slicnih anarhista, kojekakvih grupa frikova, koje rade isto to. Oni "umjereniji" se kao i umjereniji crnci bune zbog nepravdi koje misle da postoje protiv njih kao bijelih/crnih/smedjih ljudi.
Odkako je Obama postao predsjednik, preko 400 novih "milicija" je osvanulo u SAD< sve bijelacke naravno. Sve se to moze naci na SPLC stranici.
Prije nekoliko mjeseci sa razgovarao sa menadzerom za vanredne situacije u lokalnoj elektrani. I tako rpicali terorizam, ovo ono, bilo oko 20 ljudi, kaze on: ma mene ne brine ni Muhamed ni peti deseti. Mene brinu Bob i Skeeter u pick up-u i njihovo konstantno mjesanje u anse poslove kada odrzavamo mrezu jer se kao boje da ih prisluskujemo i slicno. Nekoliko puta su i pucali na radnike koji odrzavaju visokonaponsku mrezu i slicno.
Bjelci se osjecaju ugrozeno jer se demografska slika mjenja. Na zalost po njih, to je nezaustavljiv proces.
Svi bjelci ili neki bjelci? Bjelacka populacija jos uvijek cini 63 % stanovnistva.
Kombat

#3331 Re: USA fan page

Post by Kombat »

Pobunjenim robovima izgleda ne fali inspiracije i ideje, jel'...ali fali im malo ruka vodilja koja bi im objasnila kako postići najbolji efekat kada već odluče šehiditi... :-D
Umjesto likvidacije neprijateljskih prašinara, trebali bi se malo više koncentrisati na command and control lanac... (to su ove čike što svoje stomake guraju po 1.5 metar ispred sebe)...ali shvatiti ce oni to i sami...

U svakom slučaju, zadovoljan sam cirkusom / zabavom koja nam dolazi iz tisućljetnog Rajha ovoga ljeta, a prava zabava slijedi nakon inauguracije DT-a!

Kikiriki, kokice, daljinski, osmijeh.... ;-)

#MuricaFuckYeah #KeepTheBodyCountRising #Freedom4Slaves

U iščekivanju građanskog rata v2.0, lijep pozdrav!
jeza u ledja

#3332 Re: USA fan page

Post by jeza u ledja »

Gojeni H wrote:
jefferson wrote:
Svi bjelci ili neki bjelci? Bjelacka populacija jos uvijek cini 63 % stanovnistva.
Neki bijelci i neki crnci. U tome je poenta.
jeza u ledja

#3333 Re: USA fan page

Post by jeza u ledja »

Kombat wrote:Pobunjenim robovima izgleda ne fali inspiracije i ideje, jel'...ali fali im malo ruka vodilja koja bi im objasnila kako postići najbolji efekat kada već odluče šehiditi... :-D
Umjesto likvidacije neprijateljskih prašinara, trebali bi se malo više koncentrisati na command and control lanac... (to su ove čike što svoje stomake guraju po 1.5 metar ispred sebe)...ali shvatiti ce oni to i sami...

U svakom slučaju, zadovoljan sam cirkusom / zabavom koja nam dolazi iz tisućljetnog Rajha ovoga ljeta, a prava zabava slijedi nakon inauguracije DT-a!

Kikiriki, kokice, daljinski, osmijeh.... ;-)

#MuricaFuckYeah #KeepTheBodyCountRising #Freedom4Slaves

U iščekivanju građanskog rata v2.0, lijep pozdrav!
I sta je bilo kad si se nakvasio?
Jedva cekam nastavak. :meza1:
jefferson

#3334 Re: USA fan page

Post by jefferson »

Gojeni H wrote:
jefferson wrote:
Neki bjelci. Mislio sam da nema potrebe da to naglasavam medju nama ovdje. Mislim da znamo da vecina bjelaca je sasvim OK sa tim promjenama.
Gojeni H

#3335 Re: USA fan page

Post by Gojeni H »

jefferson wrote: Neki bjelci. Mislio sam da nema potrebe da to naglasavam medju nama ovdje. Mislim da znamo da vecina bjelaca je sasvim OK sa tim promjenama.
Sve je udure. :thumbup:

Licno mislim da, osim u zaista malom broju slucajeva, sto se bijelaca tice, nepravde nisu vise rasne vec socijalne prirode.
Sto se crnaca tice, tu je rasizam mnogo izrazeniji.
Ljudi su sada prilicno rasno izmijesani.
Amerika se vazda palila na elite, suburbije i ostale oznake drustvenog statusa i mehanizme izolacije zivota od "nepodobnih".
Sa globalizacijom, pojacanom nejednakoscu izmedju onih koji nemaju i onih koji imaju vise nego sto im treba, rasne razlike su nesto sto ce crnacka zajednica i dalje vidjeti kao najveci problem.
Za ostale manjine, ukljucujuci i latinose, to nije osnovni problem u drustvu ...
jefferson

#3336 Re: USA fan page

Post by jefferson »

Gojeni H wrote:
jefferson wrote: Neki bjelci. Mislio sam da nema potrebe da to naglasavam medju nama ovdje. Mislim da znamo da vecina bjelaca je sasvim OK sa tim promjenama.
Sve je udure. :thumbup:

Licno mislim da, osim u zaista malom broju slucajeva, sto se bijelaca tice, nepravde nisu vise rasne vec socijalne prirode.
Sto se crnaca tice, tu je rasizam mnogo izrazeniji.
Ljudi su sada prilicno rasno izmijesani.
Amerika se vazda palila na elite, suburbije i ostale oznake drustvenog statusa i mehanizme izolacije zivota od "nepodobnih".
Sa globalizacijom, pojacanom nejednakoscu izmedju onih koji nemaju i onih koji imaju vise nego sto im treba, rasne razlike su nesto sto ce crnacka zajednica i dalje vidjeti kao najveci problem.
Za ostale manjine, ukljucujuci i latinose, to nije osnovni problem u drustvu ...
Ma nije samo socijalne prirode. Pitanje je i geografsko. Vecina bijelaca koja je nezadovoljna zivi u juznim drzavama i MidWestu. Problem nije sto su radna mjesta otisla. Amerika je uvijek bila brza na mjenjanju ekonomije i baze te ekonomije. Nekad su SAD bile prve u proizvodnj auta, danas nisu, cak daleko od toga. Nekad je RCA pravila najbolej TV-e, danas je Juzna Koreja itd. Medjutim, americi nikad nije bio problem prebaciti se na novu ekonomiju jer je radna snaga imala podrsku drzave u vidu vrlo pristupacnog i vrlo dobrog obrazovanja.
Problem je nastao 1980-tih sa Reaganom i onom idejom kako je problem vlada. Tada se krenulo sa trickle down ekonomijom, proliferacijom koledza koji prodaju ublehe, da bi kulminiralo sa G.W. Bushom i totalnom deregulacijom obrazovnog sktora. Dodaj na to republikanske guvernere u tim drzavama koji su konstantno rezali obrazovne budzete i dobijes radnu snagu koja se ne obrazuje za danasnju ekonomiju. S druge strane drzave kao CA, OR, WA, NY, itd su to malo drugacije uradile.
Ja mislimd a je ovdje problem izmedju ruralne i neobrazovane Amerike s jedne strane i obrazovane i urbane Amerike s druge strane.
Naravno, ne treba iskljuciti i ostale probleme.
General War

#3337 Re: USA fan page

Post by General War »

jeza u ledja wrote:
Gojeni H wrote:
jefferson wrote:
Neki bijelci i neki crnci. U tome je poenta.
tako je, samo radi skracenja texta pricam u prularu, nikoga ne generaliziram. Sto se tice white trasha, kako se policija ophodi prema njima kad ih naslazu ko drva kad pocnu kenjat o konstitucionalnim pravima i nekakvim para vojskama, to se koliko ja sjecam nikad nije desilo sa crnackom populacijom.
jeza u ledja

#3338 Re: USA fan page

Post by jeza u ledja »

General War wrote:Sto se tice white trasha, kako se policija ophodi prema njima kad ih naslazu ko drva kad pocnu kenjat o konstitucionalnim pravima i nekakvim para vojskama
Ne kontam? Na sta aludiras?

Inace smatram i sam pojam "white trash" rasistickim, jer sta, podrazumijeva da postoje i neki bijelci koji su "trash". To meni zvuci kao da su crnci "trash" pa eto ima kao i nekih bijelaca koji su njihova kategorija. :roll:
General War

#3339 Re: USA fan page

Post by General War »

jeza u ledja wrote:
General War wrote:Sto se tice white trasha, kako se policija ophodi prema njima kad ih naslazu ko drva kad pocnu kenjat o konstitucionalnim pravima i nekakvim para vojskama
Ne kontam? Na sta aludiras?

Inace smatram i sam pojam "white trash" rasistickim, jer sta, podrazumijeva da postoje i neki bijelci koji su "trash". To meni zvuci kao da su crnci "trash" pa eto ima kao i nekih bijelaca koji su njihova kategorija. :roll:
Pa vaninstitucionalnoo djelovanje grupa, gdje se stavljaju iznad zakona...prosle godine su upucali one sto su okupirali nekakve njive, pa poznati WACO slucaj...itd. A sad ako zivis medju njima i jednima i drugima znas o cemu pricam, ima ljudi o koji stvarno nemam pojma koji je njihovni zivotni moto i cemu sluze u drustvu.
jeza u ledja

#3340 Re: USA fan page

Post by jeza u ledja »

Pa te u Oregonu su mjesec dana pustili da se izivljavaju na drzavnom zemljistu i rade sta hoce direktno izazivajuci federalnu vlast. Na kraju ih pohapsili kad su izasli negdje ako se dobro sjecam. Jedan ili par njih sto su se kofrcili stradali.
jeza u ledja

#3341 Re: USA fan page

Post by jeza u ledja »

U vezi ove price zadnjih par strana, interesantno dosta toga se dotice i ovaj hajvan: :-)

http://www.nbcnews.com/storyline/baton- ... al-n611291
kosava

#3342 Re: USA fan page

Post by kosava »

Connaisseur Karlin

#3343 Re: USA fan page

Post by Connaisseur Karlin »

jefferson wrote: Ja mislimd a je ovdje problem izmedju ruralne i neobrazovane Amerike s jedne strane i obrazovane i urbane Amerike s druge strane.
Naravno, ne treba iskljuciti i ostale probleme.
:thumbup:
kosava

#3344 Re: USA fan page

Post by kosava »

Problem je izmedju normalnih ljudi i pseudointelektualaca i elitista na drugoj strani, zato je Donald J. Trump nominovan za Predsjednika USA.
Gojeni H

#3345 Re: USA fan page

Post by Gojeni H »

.
jeza u ledja

#3346 Re: USA fan page

Post by jeza u ledja »

kosava wrote:Problem je izmedju normalnih ljudi i pseudointelektualaca i elitista na drugoj strani, zato je Donald J. Trump nominovan za Predsjednika USA.
Trump = elita.
kosava

#3347 Re: USA fan page

Post by kosava »

Elita i to gromada od covjeka ali nije elitista. :wink: Velika razlika.

Image
jeza u ledja

#3348 Re: USA fan page

Post by jeza u ledja »

kosava wrote:Elita i to gromada od covjeka ali nije elitista. :wink: Velika razlika.
Haha, cuj on je elita, kandiduje se da bude glavni u raji, ali nije elitista. :lol:

Tvoji biseri su fakat a gift that keeps on giving. :pisnuo: :pisnuo:
Jack Be Nimble

#3349 Re: USA fan page

Post by Jack Be Nimble »

Trump nije elita :? :lol: :lol: :lol:
Connaisseur Karlin

#3350 Re: USA fan page

Post by Connaisseur Karlin »

Jack Be Nimble wrote:Trump nije elita :? :lol: :lol: :lol:
ma on je smece elite :D
Post Reply