Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
-
El_comadante
#3326 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
bilo je na dnevniku da če završititi u oktobru nekada....
- So What!
#3327 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Južna longitudinala: Završena gradnja dvije saobraćajne trake na Grbavici
Radovi na izgradnji i rekonstrukciji Druge sekcije, odnosno novih 900 metara na Južnoj longitudinali gradske saobraćajne mreže u Sarajevu su uveliko u toku.
Riječ je o dionici koja se proteže od ulice Hamdije Čemerlića do ulica Azize Šaćirbegović i Zvorničke.
Prema Ugovoru koji su još u augustu prošle godine potpisali Direkcija za puteve Kantona Sarajevo i izvođač radova Euroasfalt Sarajevo, predviđena je gradnja moderne saobraćajnice s po dvije trake u oba pravca, kao i tri saobraćajna kružna toka koja će olakšati protok vozila.
"Radi se o kompleksnom projektu iz razloga tog što se u toku radova odvijao i saobraćaj u ovome dijelu Sarajeva. Dionica od spoja s kružnim tokom do stadiona Grbavica je puštena u promet, a radi se o dvije novoizgrađene trake, te je izvršeno preusmjerenje trolejbuskog kontaktonog voda na novu trasu saobraćajnice", pojasnila je za Radiosarajevo.ba Alma Zilić, stručna saradnica u Direkciji za ceste KS-a.
Naša nam sagovornica najavljuje i nastavak radova pod kojim se podrazumijeva rekonstrukcija saobraćajnice kojom se do sada vršio saobraćaj.
Također, nakon što su se stanovnici naselja Hrasno Brdo dva puta okupljali ispred pekare AS, tražeći da se obustavi gradnja kružnog toka u ovom dijelu upozoravajući kako će ukoliko se ovaj kružni tok izgradi biti odsječeni od ostatka općine, rečeno nam je da će se u novoj projektnoj dokumentaciji uvrstiti zahtjevi građana MZ Hrasno.
Podsjećamo, vrijednost Ugovora izgradnje Druge sekcije Južne longitudinale iznosi 6.942.676,50 eura, a rok za završetak radova je oktobar ove godine.
Radio Sarajevo
- Thorgerson
#3328 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Bilo bi dobro da ostave ovu ogradu.
- holowey
#3329 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
i puste struju kroz njuThorgerson wrote:
- johntra
#3330 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Kome nije jasno da se ovo namjerno otaljava, da bi se otvorilo tamo nekad 2018. godine, taj ima žestok problem sa sobom...kružni se ne radi već mjesecima i nikako izgovor ne može biti dodatni krak za Hrasno brdo...ništa se ne radi ispod zemlje, odnosno ne prokopavaju se pothodnici već odavno...ništa bolja situacija nije ni sa cestom na Zvorničkoj, ali eto, to kao možemo pripisati GRAS-u..
evo danas su izašle mašine za asfaltiranje, valjda da završe traku od Željinog do Šandora...klizište stoji kako stoji, jedino što sam danas vidio geometre da nešto mjere i snimaju...ostalo kapak...
evo danas su izašle mašine za asfaltiranje, valjda da završe traku od Željinog do Šandora...klizište stoji kako stoji, jedino što sam danas vidio geometre da nešto mjere i snimaju...ostalo kapak...
- Cossack
#3331 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
http://www.sa-c.net/news-archive/item/4 ... gosca.html
Mi smo magovi ispraznih sastanaka i šuplje priče!
Daj Bože da išta bude od ovoga...
Mi smo magovi ispraznih sastanaka i šuplje priče!
- So What!
#3332 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Kad postaviš to tako, ima to logike, probijanje rokova na Južnoj je omiljeni sport administracije Kantona Sarajevo.johntra wrote:Kome nije jasno da se ovo namjerno otaljava, da bi se otvorilo tamo nekad 2018. godine, taj ima žestok problem sa sobom...kružni se ne radi već mjesecima i nikako izgovor ne može biti dodatni krak za Hrasno brdo...ništa se ne radi ispod zemlje, odnosno ne prokopavaju se pothodnici već odavno...ništa bolja situacija nije ni sa cestom na Zvorničkoj, ali eto, to kao možemo pripisati GRAS-u..
S tim da sam ja samo upozoravao, da nije istina da se ništa ne radi, što i ove slike dokazuju.
- johntra
#3333 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Radi se, ali jako sporo...čak i presporo...vjerujem da ima i faktora stvarnih koji to usporavaju, od GRAS-a, VIK-a i svega ostalog, ali je ovo fakat presporo...pa od raskrsnice pa do pekare As, svi su objekti, osim Plavog zamka bili uklonjeni i srušeni i stajali tako mjesecima...a njima treba skoro godina da asfaltiraju 700 metara ceste u jednom smjeru, pa će sad još jedno mjesec dana raditi asfalt u drugom smjeru...ovo se namješta da se otvori tamo nekad u aprilu ili maju 2018, taman da raja ne zaboravi da nam je ovo SDA gradila...nije bitno kako je izgradila...
- So What!
#3334 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Za mene lično je bitno da se izgradi, naravno sa što manje kašnjenja.johntra wrote:Radi se, ali jako sporo...čak i presporo...vjerujem da ima i faktora stvarnih koji to usporavaju, od GRAS-a, VIK-a i svega ostalog, ali je ovo fakat presporo...pa od raskrsnice pa do pekare As, svi su objekti, osim Plavog zamka bili uklonjeni i srušeni i stajali tako mjesecima...a njima treba skoro godina da asfaltiraju 700 metara ceste u jednom smjeru, pa će sad još jedno mjesec dana raditi asfalt u drugom smjeru...ovo se namješta da se otvori tamo nekad u aprilu ili maju 2018, taman da raja ne zaboravi da nam je ovo SDA gradila...nije bitno kako je izgradila...
Slučaj A transverzala je pokazao improvizacije i propuste raznih vrsta, Južna isto to pokazuje, ali evo već se vidi koliko se promijenilo naličje ovog dijela Sarajeva. Kada se uradi do "pilića", to će biti druga ulica. Uz obnovljenu ulicu Aziz Šaćirbegović, biće idealno obilaziti tim dijelom.
A vi kada budete glasali sljedeće godine, pišite ove aferime i glasajte za koga treba. Ja se nadam da će neka druga stranka na vlasti biti znatno efektivnija u cestogradnji.
- So What!
#3335 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Spoj LOT-a 2c Sarajevske obilaznice na ulicu Safeta Zajke - 21. 06. 2017. @ Posmatrač 2016 (SSC)

-
Nepass
#3336 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Sve dok je one zgrade da cep pravi nista se nece popraviti protok saobracaja. Mogu oni jos pet traka nanizati
- So What!
#3337 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Kažem ima tu svega, estetike, lakšeg protoka (recimo saobraćajna se desi i trolejbus odmah stane), a ono što je najbitnije, raskrsnica u Hrasnom je ubjedljivo najogra u čitavom Sarajevu i kružni tok bi uveo taj dio u 21. stoljeće.Nepass wrote:Sve dok je one zgrade da cep pravi nista se nece popraviti protok saobracaja. Mogu oni jos pet traka nanizati
- mayab
#3338 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Druže @so What! , ti mora da si njihov
, previse mi pomirljivo i nekritički razmisljaš o ovoj bijedi od izgradnje bitnih saobraćajnih žila kucavica ovog grada, prije je to bliže 15. nego 21. stoljecu

- So What!
#3339 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Jesam, Jusuf Bubica lično.mayab wrote:Druže @so What! , ti mora da si njihov, previse mi pomirljivo i nekritički razmisljaš o ovoj bijedi od izgradnje bitnih saobraćajnih žila kucavica ovog grada, prije je to bliže 15. nego 21. stoljecu
![]()
![]()
- P308
#3340 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Meni je super rjesenje ono kod Courtyard-a na Skenderiji (mreza). Volio bih da se sto vise koristi takvo nesto.Thorgerson wrote:
- karanana
#3341 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
E vidis ovo sa cortyardom i skenderijom mi dade ideju za onu zgradu sto se kao treba rusiti....ima li sanse da se dionica ondje racva da ostanu dvije trake gdje su sada i da obje idu prema grbavici a da se naprave dodatne dvije negdje tamo desno od zgrade gledajuci s grbavice? Nema mjesta jelde?
- mayab
#3342 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
U pravu si, nema mjesta , ali za "ugradnju", dakle "njima" totalno nezanimljivo 
- So What!
#3343 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Južna longitudinala - 21. 06. 2017. @ Mamkić (SSC)

- problemnatravunu
#3344 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
karanana wrote
E vidis ovo sa cortyardom i skenderijom mi dade ideju za onu zgradu sto se kao treba rusiti....ima li sanse da se dionica ondje racva da ostanu dvije trake gdje su sada i da obje idu prema grbavici a da se naprave dodatne dvije negdje tamo desno od zgrade gledajuci s grbavice? Nema mjesta jelde?
Naravno, zamislite samo mogucnosti kad se uzme na spisak, rusenje stare zgrade, gradnja nove (naravno u većim gabaritima, tu nema sumnje!), pa onda izgradnja ceste, koliko tu potencijalne ugradnje, ucjena, reketarenja može biti, samo Nigerija je granica....mayab wrote:U pravu si, nema mjesta , ali za "ugradnju", dakle "njima" totalno nezanimljivo
- Thorgerson
#3345 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Taj dio na Grbavici nema veze sa ugradnjom ili bilo cim. Pobogu pogledajte mapu.
Kuda bi vi provukli tu cestu? Znaci nema sanse. Provuces cestu, onda moras dole nize rusiti jednu zgradu opet. A gdje je onda napraviti tim ljudima zgradu? Dole gdje je bilo mjesta provukao si cestu.
Ondje su dva rjesenja moguca. Da se srusi zgrada kako je i planirano. Da se ostavi onako i da se ne radi nista. Mislim da ce oni prihvatitit ovo drugo.
Likovi ne znaju organizovati izgradnju ceste po ravnom terenu, gdje ti je jedina komplikacija izmjestiit nekoliko cijevi, pomjeriti stubove rasvjete i gradskog prevoza. Znaci to je njima SF. A da isele i sruse zgradu.
P.S. Ako nekada to i dozivimo. Bice zanimljivo kako ce oni uopste srusiti onu zgradu. Nije bas da je jednostavno, da je na ledini. Ona zgrada preko puta udaljena kolko nema ni 10m.
Kuda bi vi provukli tu cestu? Znaci nema sanse. Provuces cestu, onda moras dole nize rusiti jednu zgradu opet. A gdje je onda napraviti tim ljudima zgradu? Dole gdje je bilo mjesta provukao si cestu.
Ondje su dva rjesenja moguca. Da se srusi zgrada kako je i planirano. Da se ostavi onako i da se ne radi nista. Mislim da ce oni prihvatitit ovo drugo.
Likovi ne znaju organizovati izgradnju ceste po ravnom terenu, gdje ti je jedina komplikacija izmjestiit nekoliko cijevi, pomjeriti stubove rasvjete i gradskog prevoza. Znaci to je njima SF. A da isele i sruse zgradu.
P.S. Ako nekada to i dozivimo. Bice zanimljivo kako ce oni uopste srusiti onu zgradu. Nije bas da je jednostavno, da je na ledini. Ona zgrada preko puta udaljena kolko nema ni 10m.
- spree
#3346 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Kao privremeno rješenje ukinuti trotoare i nagurati nekako cetiri trake do same zgrade, a onda nekada kad sruse i izmjeste fino napraviti. Idiotizam je da stoji ovaj cep dok se zgrada ne napravi (barem jedno 10 god ako ne i vise).
- holowey
#3347 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
a stanari neka preko balkona ulaze u zgraduspree wrote:Kao privremeno rješenje ukinuti trotoare i nagurati nekako cetiri trake do same zgrade, a onda nekada kad sruse i izmjeste fino napraviti. Idiotizam je da stoji ovaj cep dok se zgrada ne napravi (barem jedno 10 god ako ne i vise).
-
Gray
#3348 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Neka naprave dvije trake ispod ceste, u podvožnjaku a dvije iznad 
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3349 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
može li se stanarima izbiti izlaz na drugu stranu 
- So What!
#3350 Re: Izradnja saobraćajnica u KS ili Jusuf Bubica ponovo jaše
Rušenje te zgrade i pravljenje nove je jako skupo. Znate kakvi su kod nas ljudi, hoće i odštete i nove stanove itd..
Jako je to teško ukomponovati. I mene žulja to usko grlo, ali šta ja sad mogu, kad treba brdo novca da se ono reguliše.
Planova je bilo dosta, recimo da se napravi veća zgrada, u kojoj će se prodavati još stanova i tako bi se sanirali troškovi.
Recimo da se dopusti izgradnja neke veće zgrade u blizini, što bi opet narušilo izgled naselja, ali u fazonu da grad nekoj građevinskoj kompaniji pokoloni zemlju i dozvolu na tenderu, a ona zauzvrat mora dati dio stanova u zgradi stanarima, a ostalo da prodaje i tu da ostvaruje profit.
Jako je to teško ukomponovati. I mene žulja to usko grlo, ali šta ja sad mogu, kad treba brdo novca da se ono reguliše.
Planova je bilo dosta, recimo da se napravi veća zgrada, u kojoj će se prodavati još stanova i tako bi se sanirali troškovi.
Recimo da se dopusti izgradnja neke veće zgrade u blizini, što bi opet narušilo izgled naselja, ali u fazonu da grad nekoj građevinskoj kompaniji pokoloni zemlju i dozvolu na tenderu, a ona zauzvrat mora dati dio stanova u zgradi stanarima, a ostalo da prodaje i tu da ostvaruje profit.