Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
sarajevoxxxx wrote: Vidim ljude koji su prodali svoje duše džavlu, vidim ljude koji su zarad svojih sitnih interesa, par maraka u đepu, godinama birali moralne monstrume, šakale, i hijene. Zarad 150 KM bili su spremni dovesti na vlast najgori šljam kojeg je ova Bosna ikad imala.
A sta je bila alternativa monstrumima i hijenama? Koje su to politicke opcije izrodili mladi "kladionica" narastaji?
Nije to sitni interes, to ti se dijete drago zove borba za opstanak, puko prezivljavanje.
sarajevoxxxx wrote: Vidim ljude koji su prodali svoje duše džavlu, vidim ljude koji su zarad svojih sitnih interesa, par maraka u đepu, godinama birali moralne monstrume, šakale, i hijene. Zarad 150 KM bili su spremni dovesti na vlast najgori šljam kojeg je ova Bosna ikad imala.
A sta je bila alternativa monstrumima i hijenama? Koje su to politicke opcije izrodili mladi "kladionica" narastaji?
Nije to sitni interes, to ti se dijete drago zove borba za opstanak, puko prezivljavanje.
Alternativa je za početak reči sebi da samo idiot izlazi na izbore i bira između dva zla. Ako nema normalnog i poštenog na listama onda valjda nešto poduzmeš pored tog herojskog izlaska i zaokruživanja ljudi koji su samo malo manje moralne hijene i monstrumi.
Umjesto toga boračka udruženja su bila najvjernije sluge postojeće vlasti, i najmanje od svih su propitivali svoje odluke. Zašto umjesto 150 KM nisu napravili dil sa SDA i tražili hitnu i bezuslovnu reformu pravosuđa. Tražili nešto od čega može profitirati cijelo bh. društvo. Tražili hapšenje lopova o kojima svi pričamo. Na žalost njihov sebićni i kukavički mentalitet im je najveća prepreka takvom razmišljanju. Bolje zaklati vola zbog kile mesa koje će mi danas pripasti a ostatak baciti u smeće, nego mučnuti glavom i prestati sa tim idiotskim ponašanjem od kojeg svi trpimo, i iskoristiti maksimalno sve što se može.
ovo je bio odgovor tvom da im treba dati penziju da ne bi "na ulicu". to njihova ulica surovija od moje?
Nije, ali razlika je u tome sto je vecina njih ratovala, radi se najcesce o teskim PTSP slucajevima i uglavnom
vise nisu ni za qrac. (Znam po sebi )
Dok si ti, jbg, u najboljim godinama, imao si sansu da se obrazujes, sad imas sansu da iskoristis ono sto si naucio
i nesta kreiras. Otvori firmu, ozeni neku bogatu iz dijaspore, treniraj fudbal...radi nesta. Glupo je da se poredis
sa ljudima ciji su zivoti sjebani kad su se trebali formirati kao licnost.
Chmoljo wrote:i koji je to osnov da zdrav odeš u trideset petoj u penziju?
cindrlimindrli wrote:
Rat je i vise nego dovoljan osnov.
Znači ovi što su izašli iz rata su trebali svi u penziju. Ne znam koji su se klinac vraćali u svoje firme, crnčili i čekali plate... koje nikad nisu dočekali u večni slučajeva.
Ovo je čisti bezobrazluk šta radi ova omladina ispred zgrade vlade/parlamenta Federacije
ako Vlada popusti i da penziju ljudima koji imaju 35-40 godina starosti,to je znak da od ove drzave nema nista! kako moze zdrav covjek u punoj radnoj snazi sa 20 godina staza i cetrdesetak godina starosti ocekivati penziju kao neko ko je radio 40 godina i ima npr 65 godina starosti!??? zaista nema logike...svaka cast borcima,ali treba im omoguciti da rade-sto oni ne zele(ljepse radit na crno i primati penziju od 500-600 KM i biti osiguran)... mi smo jedina drzava na svijetu gdje se kaznjavaju oni koji postone rade,imaju 40 godina staza,a nagradjuju oni koji to ni po cemu nisu zalsuzili,pusti sad patriotizam i te stvari,u ovoj drzavi je preko pola miliona nezaposlenih,hocemo i njima dati penziju!?jer i neki od njih imaju po 20 godina staza,cak i vise,borili se u ratu...
Jeste vidjeli ''predstavnika'' boraca sinoc na trecem dnevniku? Taj moze u lijevoj ruci drzati kamion
a desnom ga utovarati. I tako 30 kamiona na dan. I hoce penziju, prijeti, obrazlaze nesto u sta ni on sam
ne vjeruje.
Je l ga stid ljudi koji su radili 40 godina za 350, 400 maraka penzije? Je l ga stid RVI?
Al ne, daj ti meni 500,00 maraka penzije, uredno zdravstveno, ja cu cvaknuti jos ponesto sa strane
i meni dobro. A ostali nek' se je*u.
Da se ja pitam dao bi ja njima ono na ciji spomen se dobija ban.
Nakon nekoliko pauza prekinuta zajednička sjednica Parlamenta BiH
Današnja druga posebna zajednička sjednica oba doma Parlamentarne skupštine BiH prekinuta je.
Predsjedavajući Predstavničkog doma Božo Ljubić kazao je da nema uvjeta za nastavak sjednice jer ni nakon nekoliko pauza i sastanka kolegija oba doma nema kvoruma za rad.
"Kvoruma nema ni u Predstavničkom ni u Domu naroda PSBiH, a nema ni članova Vijeća ministara", kazao je Ljubić.
Najavio je da će nastavak sjednice biti zakazan kada se steknu poslovnički uvjeti.
Prije prekida sjednice, poslanici i delegati su postavljali pitanja ministrima iz Vijeća ministara BiH, između ostalog o uklanjanju mina, stranim investicijama, izgradnji hidroelektrana na Drini, itd.
cindrlimindrli wrote:
Nije, ali razlika je u tome sto je vecina njih ratovala, radi se najcesce o teskim PTSP slucajevima i uglavnom
Dok si ti, jbg, u najboljim godinama, imao si sansu da se obrazujes, sad imas sansu da iskoristis ono sto si naucio
i nesta kreiras. Otvori firmu, ozeni neku bogatu iz dijaspore, treniraj fudbal...radi nesta. Glupo je da se poredis
mi nismo bili u vijetnamskom ratu, da su momci odlazili preko bijela svijeta i vraćali se sa PTSP-om. to što su oni gledali i doživljavali, to bi bilo daleko od očiju domaće javnosti.
mislim da je krajnje neuviđavno tvrditi da su u proteklom ratu samo vojnici mogli "zarađivati" PTSP.
šta ćemo sa svjedocima masakara? šta ćemo sa svjedocima progona? silovanja? klanja?
cindrlimindrli wrote:
Ko mene pita bolujem li od PTSPa? 3 godine u ratu odsluzio. Sef hoce da odradim posao na vrijeme
ako zelim dobiti platu. Boli njega neka stvar od cega ja bolujem. I sta trebam ja, i masa ovakvih kao ja, uraditi?
Otici pred Vladu i traziti penziju jer sam bio pripadnik armije BiH? Jer se ne osjecam dobro?
Sjebani kad su se trebali formirati kao osobe? Ko je mene formirao kad mi je sa nepunih 18 godina dao pusku
i poslao u rat? Ovo je klasicno izivljavanje nad sakom onih koji jos rade i koji crno ispod nokata dadose
na raznorazne namete. Sada im treba natovariti i finansiranje ove gomile lezilebovica
Veli mi danas jedan moj hairlija saborac-haman će onaj moj sin domuz prije mene u penziju Naravno da je sva ova priča oko penzionisanja tih ljudi čitava blasfemija ali ko je zakuhao cijelu stvar Neko je tim ljudima nešto obećao,donio nekakvu Uredbu ili šta već Niko normalan ne može podržati sve te zahtjeve za penzionisanje jer vlast ionako muku muči da isplati i one hajd da kažem regularne penzionere i svakako bi uvođenje još par hiljada novih "penzionera" dovelo do potpunog kolapsa!
Gledam FTV i nevjerujem....hebote ima li itko muda reci ovim "penzionerima" da odhebu....
Haloo....u penziju s 40 godina a. ja da rintam u privatnom sektoru jos 28 godina pa da primam 300 km ako dozivim.
Sutra cu se prijaviti na minimalac i svaki hebeni porez cu u ovoj drzavi gledati izbjeci.....kome vise u pm.
Ne kuzim kako netko od politicara im ne skrese sve u lice i dobije podrsku normalnih ljudi koji krvavo rade i placaju poreze i doprinose.....klemovali 10 godina po kasarnama i sad bi u penziju. Malo penzija, malo na crno, malo kladionica, lov, ribolov, rostilj.....dernek....
uvoditi ljude sa 35-40 godina starosti u penziju je stvarno cirkus,to pokazuje u kakvoj divljoj drzavi zivimo.... ali eto jedino dobra stvar je da ce se oni uklopiti u onih 206 miliona KM,koliko se izdvaja na godisnjem nivou za branitelje,znaci nece biti novih izdataka Vlade... cinjenica da ce se postojecih 23 hiljade korisnika dodati jos oko 5 hiljada govori da ce se sadasnje penzije braniteljima umanjiti za cca 30% kako bi se ovi novi korisnici koji ce uci mogli uklopiti u tih 206 miliona Km.... Mada da zivimo u normalnoj drzavi tih 200 miliona bi se svake godine trebalo dati u razvoj u privredu i zaposliti te ljude,ovako svak hoce da lezi i da ima penziju,zato i imamo drzavu snova,za pozeljeti,lezis u najboljim godinama zivota a primas penziju,pa covjece to ni u Njemackoj nema....ali ima zato u ovoj cirkus drzavi!
Rat 1992. Otac oboli. Ostaju on i mater bez posla. Nas troje djece. Izbjeglistvo. Sve sto su stvarali popljackano. Godinama su bez posla. Otac sto ne moze raditi a Mater sto ga ne moze ostaviti . Ne znam je li mi teza bila materijalna bijeda ili gledati oca koji pati sto svojoj djeci ne moze osigurati zivot. Prezivljavamo od pomoci rodbine. Pred kraj rata mobilizacija. Rata osjetio malo. Klinci smo pa nas nisu pustali blizu linije da usrani ne ubijamo nekog nasega.
Kraj rata. Odlucim se studirati. Svega mi ne sjecam se zasto. Sad kad razmisljam mislio da sam naslucivao koliko to mami znaci i da joj moji polozeni ispiti vracaju osmjeh na lice. Ostalo je sve ukazivalo da je bolje da ostanem u vojsci. Derem placu, lupam auta, gu.zim srednjoskolke na zadnjem sicu u americkoj uniformi..... Kako financirati studiranje. Baustela tri-cetiri mjeseca godisnje. Izmedju toga svaka dnevnica koja upadne odradim. Nije posao mogao biti odvratan i tezak koliko je meni moglo biti bitno zaraditi cvanciku. Ni ekskurzija, ni studijskih godina vani, ni koncerata, ni putovanja, ni bologne, ni parcijala, ni odlazaka na zimovanja i ljetovanja.....o cemu pricam zna generacija koja je studirala nakon rata....
Poslje faksa posao u privatnom sektoru (bolji poslovi su bili rezervirani za djecu s jokerima). Prva placa 300 km za malo manje radnih sati mjesecno. Usavrsavanje, rad, prekovremeni, planovi.....
Uglavnom 14 godina u privatnom sektoru.....radnih sati minimalno za 18 godina...
Sa mnom bio mobiliziran jedan tupavi lik koji je iskoristio priliku neki fucking "opremi i obuci" i ostao u vojsci....rijetko sam ga vidjao poslije...dok sam studirao znao sam ga sresti kako dok je na slobodnom loce u kaficima i po gradu vrti krugove s starim golfovima gti i opelima opc.....kad bi se sreli on bi mene upitao staima, ja bih izbiflao "posao guzva" on bi na moje pitanje sta ima kd njega odgovorio "deset dana kasarna, deset kuci...zajebajemo se...drze nam neka predavanja....pucat nam ne daju i budalastine....kao ima dobre ekipe u vojsci...sprijateljio se s nekim bosancima pa idu u lov...kad je slobodan pomalo gispa sa stricem ali mu se ne da previse jer mu je dobra placa....a i dobio je cin jer je lovom zavrsio neku brzinsku visu prometnu pa onda i visoku.....nasmijan, veseo...vidi se na covjeku da mu je stres 0%...stariji. je od mene dvije godine dana a izgleda barem pet godina mladji.....
Vratim se izjeban s posla....vodim kao profesionalac posao iz kojega se kroz poreze i doprinose, pdv, porez na dobit, sume, vode ku.rce palce uplati fondove i budzete oko 300 tisuca KM godisnje.....placa je ok ali je zrtva mozda i prevelika (zdravlje, vrijeme ukradeno od obitelji, nedostatak vremena za drage ljude)....
Otvorim par portala.....likovi hoce penziju....jedan sam sakom lupa u stit i policajca od 90 kg odbacuje po metar unazad.
Koga vidim medju demobilisanim borcima....svog frenda iz kratkotrajne ratne karijere....rumen ko jabuka....nijedne sijede...hoce lik u penziju....zadnjih 15 godina sam ja imao vise prekovremenih radnih sati nego sto je on imao obicnih...covjek je vise vremena proveo u lovu i ribolovu nego sto sam ja proveo sa svojom djecom....
I sad bi trebao raditi jos 25 godina koje ce on provesi u penziji pomalo gipsajuci sa stricem na crno jer se smirio, godine su tu, pravi vikendicu pa mu treba malo vise love, ne izlazi vise uvecer pa ima volje raditi 20 dana mjesecno u sezoni...
volta dzontra wrote:..sprijateljio se s nekim bosancima pa idu u lov
U bosanskoj vojsci se sprijateljio sa nekim Bosancim? Svaka mu cast, a odakle je on bio?
Glupo pitanje ali to smjesno udruzenje likova koji gluvare u kasarnama, ne mogu ocistiti snijeg, ugasiti pozar ili bilo sto smisleno se sluzbeno zove Oruzane snage BIH a ne "bosanska vojska". Lik je iz Hercegovine a Bosanci su ga upoznali s lovom jer su lovista bolja u njihovom kraju
volta dzontra wrote:Glupo pitanje ali to smjesno udruzenje likova koji gluvare u kasarnama, ne mogu ocistiti snijeg, ugasiti pozar ili bilo sto smisleno se sluzbeno zove Oruzane snage BIH a ne "bosanska vojska".
Ma ja, nije sija nego vrat, i nije njihovo da gase pozare i ciste snijeg, zato imas vatrogasce i komunalnu sluzbu.
volta dzontra wrote:Gledam FTV i nevjerujem....hebote ima li itko muda reci ovim "penzionerima" da odhebu....
Haloo....u penziju s 40 godina a. ja da rintam u privatnom sektoru jos 28 godina pa da primam 300 km ako dozivim.
Sutra cu se prijaviti na minimalac i svaki hebeni porez cu u ovoj drzavi gledati izbjeci.....kome vise u pm.
Ne kuzim kako netko od politicara im ne skrese sve u lice i dobije podrsku normalnih ljudi koji krvavo rade i placaju poreze i doprinose.....klemovali 10 godina po kasarnama i sad bi u penziju. Malo penzija, malo na crno, malo kladionica, lov, ribolov, rostilj.....dernek....
zanima me da li ce uskoro biit provdjen zakon o porezu na kuce u kojima vlasnici ne zive i porez na izdavanje pod kiriju ?zna li neko nesto vise o ovome?
MuaDib wrote:Dok je ovaca, biće i šišanja.
Zakonska rješenja o povlaštenom penzionisanju pripadnika oružanih snaga, koji sa 35-40 godina idu u penziju, su toliki bezobrazluk i nepravda za radnike izvan oružanog sektora. U svakoj normalnoj zemlji penzionisani vojnik dobije otpremninu i prekvalifikaciju i zahvalnicu od države..
Upravo to.
Otpremnina(ako i to) i kraj price.
Tešanj: Otpremninom do uspješnog privatnog biznisa
Kada su bivšim pripadnicima Oružanih snaga BiH prije deset godina podijeljene otpremnine od 5.000 eura jedan od njih odlučio je novac uložiti u privatni biznis. Uzgoj gljiva učinio mu se kao dobro rješenje.
Bivši pripadnik Oružanih snaga BiH Fahir Hasanić iz sela Šije, u opštini Tešanj, svoju otpremninu iskoristio je na pravi način.
Ponosan wrote:uvoditi ljude sa 35-40 godina starosti u penziju je stvarno cirkus,to pokazuje u kakvoj divljoj drzavi zivimo.... ali eto jedino dobra stvar je da ce se oni uklopiti u onih 206 miliona KM,koliko se izdvaja na godisnjem nivou za branitelje,znaci nece biti novih izdataka Vlade... cinjenica da ce se postojecih 23 hiljade korisnika dodati jos oko 5 hiljada govori da ce se sadasnje penzije braniteljima umanjiti za cca 30% kako bi se ovi novi korisnici koji ce uci mogli uklopiti u tih 206 miliona Km.... Mada da zivimo u normalnoj drzavi tih 200 miliona bi se svake godine trebalo dati u razvoj u privredu i zaposliti te ljude,ovako svak hoce da lezi i da ima penziju,zato i imamo drzavu snova,za pozeljeti,lezis u najboljim godinama zivota a primas penziju,pa covjece to ni u Njemackoj nema....ali ima zato u ovoj cirkus drzavi!
Ma bezobrazluk nevidjenih razmjera!!
U americi Vojnik ne dobije penziju ako je samo nosio pusku u ratu, a ovi naši paraziti bi da se zakace na državnu sisu.
Fujjj. !!
I najzalosnije ! Mediji su na strani tih parazita