Ovde je riječ o zakonu, a ne o tome koliko ko ispunjava uvjete za penziju...muzicar_iz_parka wrote:Koliko je među njima pravih boraca??? Ako otpuštaju sa 35 godina, onda ako ništa drugo ovi koji su zadnje dvije godine otpuštani rata ni vidjeli nisu jer su kad je završen bili maloljetnici.
Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
- Paranoid
#33201 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
-
muzicar_iz_parka
#33202 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Jebeš to kad se momcima od 35 godina daje penzija, ja trebam rintat još skoro 15 a stariji sam od njih 7-8 godina.Paranoid wrote:
Ovde je riječ o zakonu, a ne o tome koliko ko ispunjava uvjete za penziju...
- %tacno*
#33203 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Moramo priznati da je ovo nakaradan zakon. Neko ga je donio iz odredjenih razloga ali isto tako svaki se zakon moze povuci kao sto je i donesen. Isplatiti ono sta kome pripada i kraj price.Paranoid wrote:Ovde je riječ o zakonu, a ne o tome koliko ko ispunjava uvjete za penziju...muzicar_iz_parka wrote:Koliko je među njima pravih boraca??? Ako otpuštaju sa 35 godina, onda ako ništa drugo ovi koji su zadnje dvije godine otpuštani rata ni vidjeli nisu jer su kad je završen bili maloljetnici.
Druga je stvar sto su ovi ljudi kao i stotine hiljada drugih sada nezaposleni, nemaju primanja, ne idu nigdje na posao pa nista nece izgubiti ako ostanu danima ispred parlamenta, polupaju, naprave nerede...boreci se za nesto sto nema logike.
- MuaDib
#33204 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Dok je ovaca, biće i šišanja.
Zakonska rješenja o povlaštenom penzionisanju pripadnika oružanih snaga, koji sa 35-40 godina idu u penziju, su toliki bezobrazluk i nepravda za radnike izvan oružanog sektora. U svakoj normalnoj zemlji penzionisani vojnik dobije otpremninu i prekvalifikaciju i zahvalnicu od države. A ne kod nas se pored redovnih pojave vojnici sa 35 godina života i usput sa srčanim problemima, epilepsijama, bolestima bubrega, kao da du bili na pregledu u poljskoj bolnici
, koje je stranka stavila na spisak i traže neka prava. A da ne pričam o galonima alkohola koji uz to idu i kocki koja otpuše većinu tih isplata.
Dok se istovremeno u zakon za običnog radnika uvodi radni vijek za punu penziju od 45 godina staža, dok se prešuti da rijetki sretnici dobiju stabilan posao sa preko 30 godina života. Da mi drugi rintamo i umremo na poslu, za ove lezihljeboviće. A da bude još gora slika, tu se pojavi SDA kao bastion poštenja i zalaganja za borce. Ista ona SDA koja je uništila svaku osnovu realne ekonomije u državi, ista ona SDA čiji stranački jastrebovi hiljade i hiljade ljudi zapošljavaju na crno, ista ona SDA koja nas je sa Brankovićevom i Mujezinovićevom Vladom stavila u dužničko ropstvo. Koja se sada, kao i u junu prošle godine igra vatrom i pokušava oboriti budžet ovisan o MMF-u, i stvoriti prateće socijalne nemire, kako bi ponovo uzjahala vlast. E neka im služi na čast to. Ali neka budu uvjereni, ako dođe do ustanka i nemira širokih razmjera, u šta čisto sumnjam sa ovim mentalitetom vječite žrtve, neće biti ni SDA ni njihove spahije pošteđene. A narod da je pametan, ne bi bacao kamenje na vladu i parlament, već bi demolirao središta svih stranaka, pa nek vide šta je bijes naroda.
Zakonska rješenja o povlaštenom penzionisanju pripadnika oružanih snaga, koji sa 35-40 godina idu u penziju, su toliki bezobrazluk i nepravda za radnike izvan oružanog sektora. U svakoj normalnoj zemlji penzionisani vojnik dobije otpremninu i prekvalifikaciju i zahvalnicu od države. A ne kod nas se pored redovnih pojave vojnici sa 35 godina života i usput sa srčanim problemima, epilepsijama, bolestima bubrega, kao da du bili na pregledu u poljskoj bolnici
Dok se istovremeno u zakon za običnog radnika uvodi radni vijek za punu penziju od 45 godina staža, dok se prešuti da rijetki sretnici dobiju stabilan posao sa preko 30 godina života. Da mi drugi rintamo i umremo na poslu, za ove lezihljeboviće. A da bude još gora slika, tu se pojavi SDA kao bastion poštenja i zalaganja za borce. Ista ona SDA koja je uništila svaku osnovu realne ekonomije u državi, ista ona SDA čiji stranački jastrebovi hiljade i hiljade ljudi zapošljavaju na crno, ista ona SDA koja nas je sa Brankovićevom i Mujezinovićevom Vladom stavila u dužničko ropstvo. Koja se sada, kao i u junu prošle godine igra vatrom i pokušava oboriti budžet ovisan o MMF-u, i stvoriti prateće socijalne nemire, kako bi ponovo uzjahala vlast. E neka im služi na čast to. Ali neka budu uvjereni, ako dođe do ustanka i nemira širokih razmjera, u šta čisto sumnjam sa ovim mentalitetom vječite žrtve, neće biti ni SDA ni njihove spahije pošteđene. A narod da je pametan, ne bi bacao kamenje na vladu i parlament, već bi demolirao središta svih stranaka, pa nek vide šta je bijes naroda.
-
Canton
#33205 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
MuaDib wrote:Dok je ovaca, biće i šišanja.
Zakonska rješenja o povlaštenom penzionisanju pripadnika oružanih snaga, koji sa 35-40 godina idu u penziju, su toliki bezobrazluk i nepravda za radnike izvan oružanog sektora. U svakoj normalnoj zemlji penzionisani vojnik dobije otpremninu i prekvalifikaciju i zahvalnicu od države. A ne kod nas se pored redovnih pojave vojnici sa 35 godina života i usput sa srčanim problemima, epilepsijama, bolestima bubrega, kao da du bili na pregledu u poljskoj bolnici, koje je stranka stavila na spisak i traže neka prava. A da ne pričam o galonima alkohola koji uz to idu i kocki koja otpuše većinu tih isplata.
- %tacno*
#33206 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Kod nas nikad dosadno nije
http://www.klix.ba/vijesti/bih/usvojena ... /130226186
"Odluka je izvor pravne sigurnosti u odnosu na manevar s predloženim zakonom", kazao je Vidović.
Odluka je izvor sigurnosti fotelja.
http://www.klix.ba/vijesti/bih/usvojena ... /130226186
Kada su im vidili ledja ugledali su ''nocnu moru'' hiljade ljudi pred parlamentom. Hitno zatvaraj jednu a otvaraj drugu sijednicu i prihvati sto traze...Zastupnici SDA su napustili sjednicu jer su nezadovoljni odlukom parlamentarne većine da se na zahtjev zastupnika SDP-a sa današnjeg dnevnog reda sjednice povuče razmatranje Zakona o potvrđivanju prava na prijevremenu starosnu penziju ostvarenu pod povoljnijim uvjetima shodno Zakonu o službi u Oružanim snagama BiH.
"Odluka je izvor pravne sigurnosti u odnosu na manevar s predloženim zakonom", kazao je Vidović.
Odluka je izvor sigurnosti fotelja.
- It_is_a_Leclerc
#33207 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Slati ljude sa 35 godina u prijevremenu, basnoslovnu penziju ne bi izdržala ni jedna Švicarska, a kamoli će naša Bosnica. Zakon treba oboriti, a ljudima lijepo objasniti da ne mogu biti penzionisani i zdravo ! Boga ti, pa kad bi svi ljudi koji su vidjeli rata (svi su poslije rata nosali kojekakve vojne knjižice) potrčali da se penzionišu, niko i ne bi ostao raditi.
U ovom slučaju bih podržao stranku koja bi bila dovoljno hrabra da izdrži ucjene razularenih demonstranata i kaže NE ovom financijskom knock-downu !
(P.S. I ja bih protestao da mi neko obeća tu penziju, a ja dvije godine radnog staža)
U ovom slučaju bih podržao stranku koja bi bila dovoljno hrabra da izdrži ucjene razularenih demonstranata i kaže NE ovom financijskom knock-downu !
(P.S. I ja bih protestao da mi neko obeća tu penziju, a ja dvije godine radnog staža)
-
cindrlimindrli
#33208 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Pa ima smisla kad nije po tvojim ledjima, i sta ces onda sa njima? Poslati ih na ulicu?It_is_a_Leclerc wrote:Slati ljude sa 35 godina u prijevremenu, basnoslovnu penziju ne bi izdržala ni jedna Švicarska, a kamoli će naša Bosnica. Zakon treba oboriti, a ljudima lijepo objasniti da ne mogu biti penzionisani i zdravo ! Boga ti, pa kad bi svi ljudi koji su vidjeli rata (svi su poslije rata nosali kojekakve vojne knjižice) potrčali da se penzionišu, niko i ne bi ostao raditi.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#33209 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
gdje su onoliki ljudi na birou? oko logorske vatre?
-
cindrlimindrli
#33210 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Cekaj sad, znaci imas premalo socijalnih slucajeva pa ti treba jos?Chmoljo wrote:gdje su onoliki ljudi na birou? oko logorske vatre?
-
StupskaBitanga
#33211 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
a da malo rade? da malo grade autoput ili recimo prave autopresvlake?i sta ces onda sa njima? Poslati ih na ulicu?
-
cindrlimindrli
#33212 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nesto sumnjam da ce im Svabe i Ameri u ovoj krizi dati radnu dozvolu.StupskaBitanga wrote:a da malo rade? da malo grade autoput ili recimo prave autopresvlake?
-
Canton
#33213 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Na ulicu naravno...cindrlimindrli wrote:Pa ima smisla kad nije po tvojim ledjima, i sta ces onda sa njima? Poslati ih na ulicu?It_is_a_Leclerc wrote:Slati ljude sa 35 godina u prijevremenu, basnoslovnu penziju ne bi izdržala ni jedna Švicarska, a kamoli će naša Bosnica. Zakon treba oboriti, a ljudima lijepo objasniti da ne mogu biti penzionisani i zdravo ! Boga ti, pa kad bi svi ljudi koji su vidjeli rata (svi su poslije rata nosali kojekakve vojne knjižice) potrčali da se penzionišu, niko i ne bi ostao raditi.
- Chmoljo
#33214 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
nezaposlen čovjek nije socijalni slučaj. on je nezaposlen.
nije moralno da čovjek od trideset i pet, u stanju da radi, uzima penziju kao i invalidi, djeca sa posebnim potrebama, ljudi nesposobni za privređivanje.
a nije moralno ni mahati onim zastavama ako su se borili za penziju. neka uzmu pare i ćao, kao pravi plaćenici, a ne prodavati penziju pod patriotizam.
nije moralno da čovjek od trideset i pet, u stanju da radi, uzima penziju kao i invalidi, djeca sa posebnim potrebama, ljudi nesposobni za privređivanje.
a nije moralno ni mahati onim zastavama ako su se borili za penziju. neka uzmu pare i ćao, kao pravi plaćenici, a ne prodavati penziju pod patriotizam.
-
Canton
#33215 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Chmoljo wrote:nezaposlen čovjek nije socijalni slučaj. on je nezaposlen.
Ko ispunjava uslove, neka ide u penziju. Ko ne ispunjava, na biro.
-
StupskaBitanga
#33216 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
najlakše je nahuškati narod i haos praviti
-
Lug
#33217 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
cindrlimindrli wrote:Pa ima smisla kad nije po tvojim ledjima, i sta ces onda sa njima? Poslati ih na ulicu?It_is_a_Leclerc wrote:Slati ljude sa 35 godina u prijevremenu, basnoslovnu penziju ne bi izdržala ni jedna Švicarska, a kamoli će naša Bosnica. Zakon treba oboriti, a ljudima lijepo objasniti da ne mogu biti penzionisani i zdravo ! Boga ti, pa kad bi svi ljudi koji su vidjeli rata (svi su poslije rata nosali kojekakve vojne knjižice) potrčali da se penzionišu, niko i ne bi ostao raditi.
-
cindrlimindrli
#33218 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Nezaposlen covjek je kokuz i ako nema nekog da ga izdrzava on je socijalni slucaj.Chmoljo wrote:nezaposlen čovjek nije socijalni slučaj. on je nezaposlen.
Cuj nije moralno? A moralno je da svaka prdimahovina u nekoj drzavnoj sluzbi vozi glanc novo auto na racunChmoljo wrote:nije moralno da čovjek od trideset i pet, u stanju da radi, uzima penziju kao i invalidi, djeca sa posebnim potrebama, ljudi nesposobni za privređivanje.
drzave? Svakako da je normalno, u sve i jednoj uredjenoj zemlji imaju zanimanja koja zahtijevaju rani odlazak
u penziju.
Ima i toga, a najlakse je bilo biti konj k`o ja, poslat sve u pm i preko granice u nepoznato.Chmoljo wrote:a nije moralno ni mahati onim zastavama ako su se borili za penziju. neka uzmu pare i ćao, kao pravi plaćenici, a ne prodavati penziju pod patriotizam.
-
Lug
#33219 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Sto borci nisu na drzavnim i federalnim jaslama, nego rodbina?
Nego, treba demoralisati sve da ubuduce se slucajno nebi stavili u odbranu drzave. Kad je muka gdje si Djuka, a kad se je´bete Djuku ne zo´vete. E pa i Djuki dopizdilo.. gdje je MMF bio kad je grmilo?
Nego, treba demoralisati sve da ubuduce se slucajno nebi stavili u odbranu drzave. Kad je muka gdje si Djuka, a kad se je´bete Djuku ne zo´vete. E pa i Djuki dopizdilo.. gdje je MMF bio kad je grmilo?
- Chmoljo
#33220 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
gdje se vadi potvrda o kokuzluku? gdje su toliki ljiljani, borci i heroji kada im činovničići vozaju nova auta? ko će meni dati penziju, jer ovakvi otimaju iz budžeta, pa sam i ja kokuz. jer država nije u stanju da stimuliše ni napaljenog tinejdžera.cindrlimindrli wrote:Nezaposlen covjek je kokuz i ako nema nekog da ga izdrzava on je socijalni slucaj.
pa što ne protestuju protiv glanc novih auta? ni za to se nisu borili koliko znam. mada su većina ili čuvala svoju glavu i mahalu, ili bila mobilisana od strane vojne policije.Cuj nije moralno? A moralno je da svaka prdimahovina u nekoj drzavnoj sluzbi vozi glanc novo auto na racun
drzave? Svakako da je normalno, u sve i jednoj uredjenoj zemlji imaju zanimanja koja zahtijevaju rani odlazak
u penziju.
oni najveći borci su pod zemljom, ili su se ispalili, ili pokušavaju prehraniti svoju porodicu. ne žalim nijednu dodijeljenu penziju ljudima koji su rizikovali više nego što su morali. ali previše mi je ovo heroja...
najlakše je ne imati obraza.Ima i toga, a najlakse je bilo biti konj k`o ja, poslat sve u pm i preko granice u nepoznato.
-
cindrlimindrli
#33221 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Ima li ikakav osnov po kojem si je zaradio?Chmoljo wrote:ko će meni dati penziju, jer ovakvi otimaju iz budžeta, pa sam i ja kokuz.
- It_is_a_Leclerc
#33222 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Direktno na ulicu, bez imalo ustručavanja. Ako baš hoće, mogu dobiti spisak nekih poslova ili centara za prekvalifikaciju i školovanje starijih.cindrlimindrli wrote:Pa ima smisla kad nije po tvojim ledjima, i sta ces onda sa njima? Poslati ih na ulicu?It_is_a_Leclerc wrote:Slati ljude sa 35 godina u prijevremenu, basnoslovnu penziju ne bi izdržala ni jedna Švicarska, a kamoli će naša Bosnica. Zakon treba oboriti, a ljudima lijepo objasniti da ne mogu biti penzionisani i zdravo ! Boga ti, pa kad bi svi ljudi koji su vidjeli rata (svi su poslije rata nosali kojekakve vojne knjižice) potrčali da se penzionišu, niko i ne bi ostao raditi.
U državi u kojoj za petogodišnje dijete sa cerebralnom paralizom dobijete pišljivih 30 KM mjesečnog doplatka, njih par stotina hoće, sa 35-40 godina da sjede na teret i onako slabašnom budžetskom punjenju, da prima 400-500 KM mjesečno, a ubost će se vala i nešto u fušu, za sjajan život naših "penzionera".
Nego šta, nego na ulicu. Neka traže posao kao i ostali borci iz Armije koji nisu od svog statusa branioca ove zemlje napravili profesiju i unosan biznis.
-
sarajevoxxxx
#33223 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Penziju će dobiti u limburgu mjesecu. Prvo nekakav rok u martu, ako ni tada, onda se vidimo u aprilu ??? Koja komedija. Poslije ove današnje sjednice potpuno je jasno da penziju apsolutno ne mogu proči.
Borci što protestuju na kraju će ostati bez penzije, i bez obraza. Čitava bh. javnost iz petnih žila navija za Vladu. što je normalno. Svi su svijesni da borci žele galamom i na mišiće postići nešto što nije fer i što im ne pripada. Pozivanje na zakon svakog bh. građanina još više frustrira, jer i zakon su dobili, jer ih od kraja rata pa do danas zanima samo pogani lični interes.
Znači borci priznaju da im po nekim moralnim načelima nešto apsolutno ne može pripasti, ali najbolje se napraviti lud i držati se nečega što su ljudi izglasali. Dno dna od vojnika. Svaki put kada ih vidim da protestuju, zapravo vidim ljude koji su najzaslužniji što nas uvijek predstavljaju jedni te isti političari.
Oni, dakle, govorim o onima koji su danas protestvovali, su ljudi koji su godinama odrađivali prljav posao za svoje šefove. Vidim ljude koji su prodali svoje duše džavlu, vidim ljude koji su zarad svojih sitnih interesa, par maraka u đepu, godinama birali moralne monstrume, šakale, i hijene. Zarad 150 KM bili su spremni dovesti na vlast najgori šljam kojeg je ova Bosna ikad imala.
Ako ima većih negativaca u našem društvu od političara koji nas predstavljaju, onda su to oni ljudi koje smo danas imali priliku vidjeti ispred parlamenta. Pravi vojnici bi ih u top strpali i ispalili zajedno sa političarima na smetljište historije.
Borci što protestuju na kraju će ostati bez penzije, i bez obraza. Čitava bh. javnost iz petnih žila navija za Vladu. što je normalno. Svi su svijesni da borci žele galamom i na mišiće postići nešto što nije fer i što im ne pripada. Pozivanje na zakon svakog bh. građanina još više frustrira, jer i zakon su dobili, jer ih od kraja rata pa do danas zanima samo pogani lični interes.
Znači borci priznaju da im po nekim moralnim načelima nešto apsolutno ne može pripasti, ali najbolje se napraviti lud i držati se nečega što su ljudi izglasali. Dno dna od vojnika. Svaki put kada ih vidim da protestuju, zapravo vidim ljude koji su najzaslužniji što nas uvijek predstavljaju jedni te isti političari.
Oni, dakle, govorim o onima koji su danas protestvovali, su ljudi koji su godinama odrađivali prljav posao za svoje šefove. Vidim ljude koji su prodali svoje duše džavlu, vidim ljude koji su zarad svojih sitnih interesa, par maraka u đepu, godinama birali moralne monstrume, šakale, i hijene. Zarad 150 KM bili su spremni dovesti na vlast najgori šljam kojeg je ova Bosna ikad imala.
Ako ima većih negativaca u našem društvu od političara koji nas predstavljaju, onda su to oni ljudi koje smo danas imali priliku vidjeti ispred parlamenta. Pravi vojnici bi ih u top strpali i ispalili zajedno sa političarima na smetljište historije.
-
Canton
#33224 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive)
Čestitamsarajevoxxxx wrote:Penziju će dobiti u limburgu mjesecu. Prvo nekakav rok u martu, ako ni tada, onda se vidimo u aprilu ??? Koja komedija. Poslije ove današnje sjednice potpuno je jasno da penziju apsolutno ne mogu proči.
-
StupskaBitanga