Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
sumirprimus
#33201 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa dobro isto ko i kod nas kada majstor moze hladno zaraditi 6 7k mejsecno ako vrijedi. I jos da bira poslove, ili neka zanimanja i po 30 40k mjesecno hladno.
A.prosjek je koliko 1622?
A.prosjek je koliko 1622?
-
moimoi
#33202 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kada je frankfurt bio najgori? Mozda-najdosadniji.sumirprimus wrote: ↑18/02/2026 18:30Nisam.ozimica ali, berlin je ja mislim konacno pretekao frankfurt po najgorini u dojclandu![]()
Samo minšen pajdo, dzaba sva priča.1
Berlin nimalo dosadan nije.
-
sumirprimus
#33203 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Eeee stalno? 
Sacekaj.frankfurt na.majni?
Sacekaj.frankfurt na.majni?
-
moimoi
#33204 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da, frankfurt na majni.. glavni financijski grad germanije i ubitacno dosadan.
-
sumirprimus
- jeza u ledja
#33206 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hajmo ovako.Ozimician wrote: ↑18/02/2026 19:19Rijesio bih tako sto bih to ukinuo potpuno. Svima jednako.jeza u ledja wrote: ↑18/02/2026 18:48 Znaci postoji lista cekanja. Koliko se dugo mora cekati? Nesto nisam siguran da je to sve tako jednostavno kako objasnjavas.
A kako bi ti to drukcije rijesio? I da li bi ti radije da citav zivot zivotaris ili da zaradis dovoljno da ti ovo nije problem?
Sistem treba biti takav da omogucava onim koji zele zaradu. Ko misli da mu je bolje u zivotu povlaciti se po kojekakvim birokratskim uredima i ganjati papire ne bi li uganjali kakvu nafaku, e za njega su ovakve stvari. Na svakog tog dodje njih 10 kojima stvarno treba pomoc.
Izvini ali ja sam mislio da govorimo o pokretacima ekonomije, ne o sirotinji.
Lista cekanja postoji u Minhenu i koga god znam da je dobio uopste priustiv stan na rentu u Minhenu zadnjih godina, dobio je na taj nacin. Lista cekanja zavisi od toga kolika je cijena vs lokacija.
Samim tim sto ljudi nude 10k € mita da se poguraju na toj listi jasno ti je kakav je shit sa nekretninama, nije to sirotinja, nego hajmo reci prosjecni ljudi kao sto sumir rece.
Eto imamo primjer Huse koji ima od drzave mjesecno 7000 €. On je sirotinja po tvom kriteriju?
Ne znam da li si svjestan koju poziciju i skolu i odgovornost i godine iskustva moras u Njemackoj imati da imas 7000 € netto platu u prvoj poreznoj klasi?
Dakle ako neko ko je "pokretac ekonomije" ima iste prihode kao neko ko ne radi uopste - ko je onda tu sirotinja?
To i jeste problem sistema o kojem pricamo.
Kome su namjenjeni ti jeftini stanovi? Ko posjeduje te stanove (drzava ili privatnici)? Koliko postojih tih stanova, tj. koliki procenat Njemaca zivi u tim stanovima?
U pravu si, 60k godisnje za porodicu nije sirotinja. Ali takvi stanovi bi trebali biti rezervisani za sirotinju. Postavlja se pitanje zasto ta granica nije 30k, a ne tako visoka? Da li porodica od 30k godisnje ima prednost u odnosu na porodicu od 60k godisnje, na tim listama? Da li oni placaju te stanove onda isto, ili? Ako mene pitas, logicno bi bilo da je neko sa te liste ko zaradjuje manje ima prednost, a da granica ide cak do 60k cisto da bi neko ko cak zaradjuje i prosjecnu platu imao tu sansu da renta jeftin stan u slucaju da ih postoji dovoljno na trzistu.
Renta koja je 2-3 puta skuplja i placa koja je 1 euro skuplja...to je poprilicna razlika. Trebali bi staviti na papir, ali s obzirom da je renta znacajan procenat mjesecnih troskova, ispada da bi neko trebao zaradjivati 80-90k da bi mu se to isplatilo.
Ako bi to potpuno ukinuo onda ti svi koje znas da zive u tim stanovima bi bili na ulici, ili bi isli negdje drugo zivjeti i raditi.
Sto se tice tog Huse, ne kontam uopste ovo o 7000 mjesecno od drzave? Taj Huso radi za drzavu ili dobija nesto od drzave? Ne kontam.
-
sumirprimus
#33207 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Brate nije jeftino 1300 eura lupam mejsecno. To nisu stanovi za sirotinju.
To su stanovi za nešto sto se zvalo srednja klasa.
Huso ti je naš, balkanski lik koji je zajbo njemačku i prima socijalu od cca 7 8 k.
nesto na račun broja djece i ostalog.
To su stanovi za nešto sto se zvalo srednja klasa.
Huso ti je naš, balkanski lik koji je zajbo njemačku i prima socijalu od cca 7 8 k.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#33208 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Naravno da se prave prioriteti, primanja, velicina porodice, status trenutbi sa stanovanjem. Ako zivis u gotivnom stanu sad, naracno da neces viti na vrhu liste. S druge strane ako jd neko tek rszveden i samohrana majka sa dijetom trazi stan, ona ima hitnu prednost.jeza u ledja wrote: ↑18/02/2026 20:40Hajmo ovako.Ozimician wrote: ↑18/02/2026 19:19Rijesio bih tako sto bih to ukinuo potpuno. Svima jednako.jeza u ledja wrote: ↑18/02/2026 18:48 Znaci postoji lista cekanja. Koliko se dugo mora cekati? Nesto nisam siguran da je to sve tako jednostavno kako objasnjavas.
A kako bi ti to drukcije rijesio? I da li bi ti radije da citav zivot zivotaris ili da zaradis dovoljno da ti ovo nije problem?
Sistem treba biti takav da omogucava onim koji zele zaradu. Ko misli da mu je bolje u zivotu povlaciti se po kojekakvim birokratskim uredima i ganjati papire ne bi li uganjali kakvu nafaku, e za njega su ovakve stvari. Na svakog tog dodje njih 10 kojima stvarno treba pomoc.
Izvini ali ja sam mislio da govorimo o pokretacima ekonomije, ne o sirotinji.
Lista cekanja postoji u Minhenu i koga god znam da je dobio uopste priustiv stan na rentu u Minhenu zadnjih godina, dobio je na taj nacin. Lista cekanja zavisi od toga kolika je cijena vs lokacija.
Samim tim sto ljudi nude 10k € mita da se poguraju na toj listi jasno ti je kakav je shit sa nekretninama, nije to sirotinja, nego hajmo reci prosjecni ljudi kao sto sumir rece.
Eto imamo primjer Huse koji ima od drzave mjesecno 7000 €. On je sirotinja po tvom kriteriju?
Ne znam da li si svjestan koju poziciju i skolu i odgovornost i godine iskustva moras u Njemackoj imati da imas 7000 € netto platu u prvoj poreznoj klasi?
Dakle ako neko ko je "pokretac ekonomije" ima iste prihode kao neko ko ne radi uopste - ko je onda tu sirotinja?
Kome su namjenjeni ti jeftini stanovi? Ko posjeduje te stanove (drzava ili privatnici)? Koliko postojih tih stanova, tj. koliki procenat Njemaca zivi u tim stanovima?
U pravu si, 60k godisnje za porodicu nije sirotinja. Ali takvi stanovi bi trebali biti rezervisani za sirotinju. Postavlja se pitanje zasto ta granica nije 30k, a ne tako visoka? Da li porodica od 30k godisnje ima prednost u odnosu na porodicu od 60k godisnje, na tim listama? Da li oni placaju te stanove onda isto, ili? Ako mene pitas, logicno bi bilo da je neko sa te liste ko zaradjuje manje ima prednost, a da granica ide cak do 60k cisto da bi neko ko cak zaradjuje i prosjecnu platu imao tu sansu da renta jeftin stan u slucaju da ih postoji dovoljno na trzistu.
Renta koja je 2-3 puta skuplja i placa koja je 1 euro skuplja...to je poprilicna razlika. Trebali bi staviti na papir, ali s obzirom da je renta znacajan procenat mjesecnih troskova, ispada da bi neko trebao zaradjivati 80-90k da bi mu se to isplatilo.
Ako bi to potpuno ukinuo onda ti svi koje znas da zive u tim stanovima bi bili na ulici, ili bi isli negdje drugo zivjeti i raditi.
Sto se tice tog Huse, ne kontam uopste ovo o 7000 mjesecno od drzave? Taj Huso radi za drzavu ili dobija nesto od drzave? Ne kontam.
Ovo sto ozi spominje 60 000€, to je onda ovaj münchen model, i nije direktno pomoc za socijalne slucajeve, vec se odnosi kao "stanovi za srednju klasu" i zato je ova veca granica prihoda, stanovi nisu besplatni vec jeftiniji od trzista, ali to nije besplatno, vec samo manji od trenutno ludih cijena...bas mi zao ovih sto placaju kiriju
Grad minhen je vlasnik tih stanova, i to je kao nacin pomoci gradjanima i kao borba protiv divljanja kirija..
Mada nisam skontao sta oziju smeta u ovome, i kakvu kritiku ima
- jeza u ledja
#33209 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Znaci vazi samo za Minhen. On kaze da je razlika izmedju tih stanova i stanova na trzistu 2-3 puta. Sto je besmisleno ako je stvarno tako.izvrsni direktor wrote: ↑18/02/2026 21:44Naravno da se prave prioriteti, primanja, velicina porodice, status trenutbi sa stanovanjem. Ako zivis u gotivnom stanu sad, naracno da neces viti na vrhu liste. S druge strane ako jd neko tek rszveden i samohrana majka sa dijetom trazi stan, ona ima hitnu prednost.jeza u ledja wrote: ↑18/02/2026 20:40Hajmo ovako.Ozimician wrote: ↑18/02/2026 19:19
Rijesio bih tako sto bih to ukinuo potpuno. Svima jednako.
Ovo sto ozi spominje 60 000€, to je onda ovaj münchen model, i nije direktno pomoc za socijalne slucajeve, vec se odnosi kao "stanovi za srednju klasu" i zato je ova veca granica prihoda, stanovi nisu besplatni vec jeftiniji od trzista, ali to nije besplatno, vec samo manji od trenutno ludih cijena...bas mi zao ovih sto placaju kiriju![]()
Grad minhen je vlasnik tih stanova, i to je kao nacin pomoci gradjanima i kao borba protiv divljanja kirija..
Mada nisam skontao sta oziju smeta u ovome, i kakvu kritiku ima![]()
U svakom slucaju oni sa najvise potrebe trebaju biti prvi na listi. Onaj sa 60k zarade treba biti na dnu. E sad, ako postoji lista cekanja, i ako ti sad cekas godinama na to, nisam siguran da ti se bas isplati odbijati povisice na poslu.
Ljudi se fokusiraju na ove neke socijale i kako ce zajebati sistem izgleda, umjesto da gledaju da zarade sto vise. Takav narativ na kraju najvise odgovara - bogatasima.
-
sumirprimus
#33210 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Care jedna je amerika sto se tice zarade. Za 95% stanovnistva zarade su u 5 deka.
- jeza u ledja
#33211 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pitam njega koji zivi u Njemackoj. Sta se ti javljas ako ne se ne razumijes?sumirprimus wrote: ↑18/02/2026 22:04 Care jedna je amerika sto se tice zarade. Za 95% stanovnistva zarade su u 5 deka.
Huso dobija 7k eura mjesecno od drzave. Wtf. Koliko to ima djece, desetoro?
-
sumirprimus
#33212 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To ti govorim, Više ja razumijem u bosni nego ti u usa.jeza u ledja wrote: ↑18/02/2026 22:31Pitam njega koji zivi u Njemackoj. Sta se ti javljas ako ne se ne razumijes?sumirprimus wrote: ↑18/02/2026 22:04 Care jedna je amerika sto se tice zarade. Za 95% stanovnistva zarade su u 5 deka.
Jer je to sve u euripi u pet deka. A i deu sam stalno.
amerika je drugi svijet u odnosu na Evropu.
I dzaba si snishodljiv. Pravi amer
- jeza u ledja
#33213 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Takoe, ja sam "snishodljiv" kad se ti meni prvi nicim izazvas javis i napises kako "sam izgubio osjecaj".sumirprimus wrote: ↑18/02/2026 22:49To ti govorim, Više ja razumijem u bosni nego ti u usa.jeza u ledja wrote: ↑18/02/2026 22:31Pitam njega koji zivi u Njemackoj. Sta se ti javljas ako ne se ne razumijes?sumirprimus wrote: ↑18/02/2026 22:04 Care jedna je amerika sto se tice zarade. Za 95% stanovnistva zarade su u 5 deka.
Jer je to sve u euripi u pet deka. A i deu sam stalno.
amerika je drugi svijet u odnosu na Evropu.
I dzaba si snishodljiv. Pravi amer
Mene zanima sta on ima reci na temu, a ne tvoje suvisle upadice.
- Ozimician
#33214 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovdje više stvarno nemam snage da objašnjavam, ali kao neko ko je stalno na temi, valjda bi morao čuti za Husu B.
https://www.bild.de/regional/koeln/asyl ... aa24525f04
Eto link, imena djece su vrh.
Zanimljivo kako niko ne priča o Datenschutz.
Last edited by Ozimician on 18/02/2026 23:32, edited 1 time in total.
- Ozimician
- Didier
#33216 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Traži Bild da se plati.Ozimician wrote: ↑18/02/2026 23:29 Ovdje više stvarno nemam snage da objašnjavam, ali kao neko ko je stalno na temi, valjda bi morao čuti za Husu B.
Daj nam imena djece, ja sakupljam čudna imena s dokazima da postoje.
- Ozimician
#33217 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Više je čudna kombinacija imena: Huso, Sanela, Ceca, Šemsa, Viktor, Antonela, Armando, Giorgio, Viki, ViktorijaDidier wrote: ↑18/02/2026 23:57Traži Bild da se plati.Ozimician wrote: ↑18/02/2026 23:29 Ovdje više stvarno nemam snage da objašnjavam, ali kao neko ko je stalno na temi, valjda bi morao čuti za Husu B.
- Didier
#33218 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma ciganska posla... mogao je biti i iz Srbije ili sa Kosova, ali eto slučajno mu pripisali naše državljanstvo.Ozimician wrote: ↑18/02/2026 23:58Više je čudna kombinacija imena: Huso, Sanela, Ceca, Šemsa, Viktor, Antonela, Armando, Giorgio, Viki, ViktorijaDidier wrote: ↑18/02/2026 23:57Traži Bild da se plati.Ozimician wrote: ↑18/02/2026 23:29 Ovdje više stvarno nemam snage da objašnjavam, ali kao neko ko je stalno na temi, valjda bi morao čuti za Husu B.
- Ozimician
#33219 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
Bodkin
#33220 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Poenta o svemu tome je da pod jedan bruto neto ne ide linearno sa povecanjem plate i u jednom momentu ti uzimaju preko 50 centi za zaradjeni euro + bonus je jos vise oporezovan + dionice od firme su oporezovane KAO PLATA i jos platis porez na kapitalnu dobit kad ih prodas
Plus sto gubis masu nekih socijalnih stvari kad predjes u odredjeni rang po prihodima.
Doslovno se paru ne isplati da jedan od njih zaradjuje preko odredjene cifre jer gubis pravo na neke poreske odbitke. Znaci veca bruto zarada znaci MANJE neto para familijarno
Plus sto gubis masu nekih socijalnih stvari kad predjes u odredjeni rang po prihodima.
Doslovno se paru ne isplati da jedan od njih zaradjuje preko odredjene cifre jer gubis pravo na neke poreske odbitke. Znaci veca bruto zarada znaci MANJE neto para familijarno
- jeza u ledja
#33221 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Hahaha, bingo!jeza u ledja wrote: ↑18/02/2026 22:31 Huso dobija 7k eura mjesecno od drzave. Wtf. Koliko to ima djece, desetoro?
Dobro ba jebo Husu, ja da imam desetoro djece trebao bi mi milion godisnje.
Ne. Huso za 7k od drzave nije bogat ako mora izdravati desetoro djece.
Ljudi se fokusiraju na ovakve slucajeve kao haha, vidi kako koriste drzavu, hajmo smanjit poreze i naprqviti “svima jednako”. A “svima jednako” u stvari znaci milion u dzep nekom bogatasu, a vama 10 eura ustede.
A mali Giorgio i mala Ceca moraju na ulicu.
- jeza u ledja
#33222 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Uzimaju 50 centi na zadnjih x procenata od plate. Na onih prethodnih uzmu 45, na onih prije toga 40, itd.Bodkin wrote: ↑19/02/2026 00:11 Poenta o svemu tome je da pod jedan bruto neto ne ide linearno sa povecanjem plate i u jednom momentu ti uzimaju preko 50 centi za zaradjeni euro + bonus je jos vise oporezovan + dionice od firme su oporezovane KAO PLATA i jos platis porez na kapitalnu dobit kad ih prodas
Ne vidim zasto bas 50 mora biti presudno? U svakom slucaju ja bih rado i tih 50 centi.
Koliko znam dionice od firme se oporezuju i u Americi, ili kao prihodi ili kao AMT.
Sto se tice socijalnih stvari, ja jos nisam cuo adekvatne i detaljno objasnjene primjere. Ovo za porodiljsko mi zvuci besmisleno.
A sto se tice Huse i slicnih, stvarno me ne zanima nit se brin o tome.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#33223 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
za porodiljsko (to se ovdje zove "zastita majke") svako ima u principu 8 sedmica prije i 8-12 sedmica poslije poroda (zavisno od stanja majke i poroda), plata u tom periodu je prosjecna plata zadnjih 12 mjeseci majke. ukoliko tokom trudnoce doktor utvrdi da rad predstavlja opasnost za trudnocu, u tom slucaju se porodiljsko odmah uvodi, npr moja supruga je 5 mjeseci prije poroda otisla na trudnickom i dobijala punu platu cijelu vrijeme. ne postoji nikakva granica prihoda, na ovo ima svako pravo uvijek.
poslije poroda i poslije isteka tih 8-12 sedmica, tad svaki roditelj (otac ili majka) ima pravo na "roditeljsko vrijeme", placa se max 60% roditeljske prosjecne plate ali do 1800€ mjesecno, i to se moze koristiti godinu dana, ili 2 godine ali se ovaj iznos od jedne godine podijeli na dvije godine, ili 3 godine, tada trecu godinu nemas nikakve prihode od drzave. ovo ti isplacuje drzava, socijalna kasa.
eh ovo roditeljsko odsustvo ima granicu godisnjih prihoda od 175000€, preko toga nemas onda pravo na pomoc drzave tokom roditeljskog vremena.
tokom citavog tog perioda radni status miruje, i moze se vratiti kod poslodavca na posao, teoretski poslije 3 godine i 4 mjeseca odsustva...
mimo toga, odmah po rodjenju djeteta, automatski pocinje kindergeld, trenutno je 259 €, stalno se pomalo povecava. to je ono sto dijete dobije, nema veze sa iznosom prihoda roditelja, taman da su najbogatiji ljudi njemacke, njihova djeca dobijaju tih 259€, i to se isplacuje 18 godina dugo, ili ako se studira, 25 godina. teoretski, ako uzmes u obzir ocekivan rast kindergelda, dijete koje je sad rodjeno, kad napuni 25 godina ukupno ce od drzave dobiti oko 100 000 €. malo li je.
ako su roditelji bili pametni pa od pocetka sve ubacivali u s&p500, tih 100 000 bi se, po konzervativnoj procjeni rasta indexa, moglo pretvoriti u 250 000 €.
sad se kao najavljuje da ce uvesti da roditelji za svako dijete mogu da otvore investicioni portfolio (ako ne otvore onda drzava otvorio automatski za dijete), na koji ce drzava dodatne pare uplacivati na taj portfolio, mimo ovog kindergeld. to je najava, nije jos zvanicno odredjeno, pretpostavka je od 2028.
- dr_Evil
#33224 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Eh prosao jos jedan sastanak komsiluka, na 30ak sta imamo kucu na tom malom proplanku, imamo kao neki klub u kojem je obavezna clanarina.
Standardne svadje, hocemo li platiti vrtlara, ko je dosao na mobu, ko nije, zasto se ne dolazi, sta cemo uraditi na sljedecoj, zasto imamo toliko para na racunu dok clanarina i dalje je jako visoka, koje cvijece posaditi u ulicu, koje drvo oboriti.
I kontam, fina moja kapija u Hercegovini, zatvori samo
Standardne svadje, hocemo li platiti vrtlara, ko je dosao na mobu, ko nije, zasto se ne dolazi, sta cemo uraditi na sljedecoj, zasto imamo toliko para na racunu dok clanarina i dalje je jako visoka, koje cvijece posaditi u ulicu, koje drvo oboriti.
I kontam, fina moja kapija u Hercegovini, zatvori samo
- TAFKAP
#33225 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Didier wrote: ↑18/02/2026 23:57Traži Bild da se plati.Ozimician wrote: ↑18/02/2026 23:29 Ovdje više stvarno nemam snage da objašnjavam, ali kao neko ko je stalno na temi, valjda bi morao čuti za Husu B.

https://archive.ph/VCYuh