Zeničani

Kulturno-politička scena, dešavanja u centralnim gradovima BiH: Zenici, Travniku, Visokom, Jajcu, Bugojnu, Tešnju, Doboju...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

kamberovica polje

#33126 Re: Zeničani

Post by kamberovica polje »

Tempo wrote:
phillie wrote:To ti vidi s njim.
pa evo, pokusavam, ali si se sam umjesao.

stvar je u tome da se radi o zivim ljudima, nesretnicima koji su pobjegli od zla ili su u potrazi za boljim zivotom, gladnim, bez smjestaja i zadnja stvar koja im je potrebna su neobavjesteni fasisti koji ce ih prokazivati i pozivati na njihov linc. umjesto toga, svi im trebamo pomoci. bilo kako. i drzava naravno, sistemskim rjesenjima, organizovanom ishranom i smjestajem prije svega, dok ne krenu dalje ka svom cilju.
nisam vjernik, ali mi upada u oci da se radi o muslimanima, da je prvi dan ramazana, i da ih ne vidimo kao unesrecene ljude kojima treba sve, kao sto je i nama trebalo sve onih godina kad nismo ni sanjali u kakva govna cemo se pretvoriti.
Da te pitam nešto.
Da se sad ja spremim i odem u Švicarsku, ilegalno pređem granicu bi li me vlasti pustile da se šetam okolo po njihovim gradovima? Bi kurac, u svakoj normalnoj državi bi me sproveli u najbližu policijsku stanicu i uzeli moje podatke.
S obzirom da znamo da je ovo divlja država bezakonja i korupcije koja se ni o svojim građanima ne brine, već možemo pretpostavit kakva ćemo silna sranja imati u budućnosti. Posebno ako Europa odluči da im ne treba više radne snage s bliskog istoka. Zatvorit će granice i od BiH napraviti kamp za prihvat izbjeglica pa će kompletna država imati probleme ko što ih imaju Bihać i Krajina. Ponavljam, mi nemamo sistem da pomognemo onima od njih koji bježe od rata i stradanja jer ni sami sebi ne znamo pomoći.
Nivelacija

#33127 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

Jimmy McNulty wrote:
Nivelacija wrote:https://www.zenit.ba/topovskim-pucnjem- ... bByihxgmbM

Idealno mjesto za jedan fin vidikovac sa klupama itd kao na zutoj tabiji u Sa..
Seljakluk i primitivizam.
Ne kontam sta je seljakluk i primitivizam ?
Vidikovac sa topom ? Ramazan ? Obicaj sa topom ?
Top ? Tradicija, kultura ?
Casual's

#33128 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Top na mjestu prikladnom jedino za koridu?
Nivelacija

#33129 Re: Zeničani

Post by Nivelacija »

Casual's wrote:Top na mjestu prikladnom jedino za koridu?
Ja sam napisao da treba urediti mjesto za top sa nekim klupicama i vidikovcem kao u Sa.
Ne znam sto je to seljakluk i primitivizam.
Tempo
ZeModerator

#33130 Re: Zeničani

Post by Tempo »

kamberovica polje wrote:
Tempo wrote:

stvar je u tome da se radi o zivim ljudima, nesretnicima koji su pobjegli od zla ili su u potrazi za boljim zivotom, gladnim, bez smjestaja i zadnja stvar koja im je potrebna su neobavjesteni fasisti koji ce ih prokazivati i pozivati na njihov linc. umjesto toga, svi im trebamo pomoci. bilo kako. i drzava naravno, sistemskim rjesenjima, organizovanom ishranom i smjestajem prije svega, dok ne krenu dalje ka svom cilju.
nisam vjernik, ali mi upada u oci da se radi o muslimanima, da je prvi dan ramazana, i da ih ne vidimo kao unesrecene ljude kojima treba sve, kao sto je i nama trebalo sve onih godina kad nismo ni sanjali u kakva govna cemo se pretvoriti.
Da te pitam nešto.
Da se sad ja spremim i odem u Švicarsku, ilegalno pređem granicu bi li me vlasti pustile da se šetam okolo po njihovim gradovima? Bi kurac, u svakoj normalnoj državi bi me sproveli u najbližu policijsku stanicu i uzeli moje podatke.
S obzirom da znamo da je ovo divlja država bezakonja i korupcije koja se ni o svojim građanima ne brine, već možemo pretpostavit kakva ćemo silna sranja imati u budućnosti. Posebno ako Europa odluči da im ne treba više radne snage s bliskog istoka. Zatvorit će granice i od BiH napraviti kamp za prihvat izbjeglica pa će kompletna država imati probleme ko što ih imaju Bihać i Krajina. Ponavljam, mi nemamo sistem da pomognemo onima od njih koji bježe od rata i stradanja jer ni sami sebi ne znamo pomoći.
ne znam, ali znam sigurno da ne bi bio gladan, zedan i smrznut, a najsigurniji sam da na portalu svajcax.ba na temi cirišani ne bi niko napisao da eno kamberovica polje ide u bern a policija stoji na semaforu i nista. i siguran sam da ta sranja o kojima govoris nisu nista naspram sranja koja snadju ksenofobicne siledzije i fasiste.
a istina je, mi samo sebi ne znamo pomoci. iz istih razloga iz kojih ne mozemo pomoci ili ne zelimo pomoci ovim jadnicama, zato sto smo vnago.
Last edited by Tempo on 05/05/2019 16:48, edited 1 time in total.
Jimmy McNulty
Čiča Gliša

#33131 Re: Zeničani

Post by Jimmy McNulty »

Nivelacija wrote:
Ne kontam sta je seljakluk i primitivizam ?
Vidikovac sa topom ? Ramazan ? Obicaj sa topom ?
Top ? Tradicija, kultura ?
Ne znam kakva je tradicija to sa topom (o tome da je tradicija govori činjenica da nije ispaljivano 74 godine), notorna glupost ispaljivat neke krce palce u državi gdje svaki peti stanovnik ima PTSD, otkad je ezan postao nedovoljan :?: Vidjela žaba da se konji potkivaju pa i ona digla nogu, eto šta je. Po meni baš seljačko i primitivno i u društvu gdje si na 2 klika mišem udaljen od toga da saznaš kad je iftar, potpuno suvišno.

A vidikovac bi valjalo malo srediti. O tome smo ranije pričali i mislim da se svi slažemo sa tom idejom.
Casual's

#33132 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Nivelacija wrote:
Casual's wrote:Top na mjestu prikladnom jedino za koridu?
Ja sam napisao da treba urediti mjesto za top sa nekim klupicama i vidikovcem kao u Sa.
Ne znam sto je to seljakluk i primitivizam.
Pokušaj kopiranja je seljakluk i primitivizam.
kamberovica polje

#33134 Re: Zeničani

Post by kamberovica polje »

Iskreno ne znam ništa o ovoj tradiciji, niti o tome kad je bila zabranjena ni ništa, ali kad već hoćeš raditi neke stvari ovog tipa onda se potrudi da budu autentične. Saznaj odakle je pucao top prije 100 godina, s kojeg mjesta i stavi ga na to mjesto. Ukoliko se top nije zvao ovako kako se zove onda je idiotizam davati ime topu po nekom tamo sultanu, kad je ova zemlja imala dosta istaknutih svojih ljudi iz osmanskog perioda.
Malo je jadno drkati na određen dio historije a zanemarivati ostale.
Umjesto kipa Kulina bana mi imamo jednu ploču u malom parku pored stadiona. Na Bilimišću se nalaze ostaci ranokršćanske bazilike koju su zatrpali jer nemamo sredstva za opširnije arheološko nalazište. U Stranjanima se nalaze ostace rimske vile i svi pronađeni predmeti se nalaze u Zemljskom muzeju u Sarajevu. Čimburijada kao neki autentični običaj se lagano zanemariju i postaje sve jadniji i jadniji.
Casual's

#33135 Re: Zeničani

Post by Casual's »

Od kružnog lamela, pa do kružnog Crkvice, a zatim od Crkvica do Radakova cesta izgleda kao da je iz doba Mehmeda Fatiha. Možda zbog toga na crkvickom...
moet-perignon

#33136 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

zadnjih par dana su pocele reakcije od strane udruzenja, ili pojedinaca, ili pojeinacnih mjesnih zajednica vezano za vranducki tunel.
to je dosta pohvalno. i jedino je al jazeera napravila prilog o ovom problemu, i ostavlja se utisak da je jedini nezavisni medij.
meni je jos uvijek neshvatljivo da prihvatamo ove metode matleretiranja i da se pri tome ne bunimo.

nedavno je postojao komentar korisnika saobracaja, i potvrdio je kako je njegova majka bila onkoloski pacijent iz Maglaja. redovno
je isla na kemioterapije u KBZ, i zajedno su morali cekati pred tunelom. ako imalo razmisljamo, dobijemo jasnu sliku da je onkoloski
pacijent nakon kemioterapije cekao pred tunelom u onom zastoju. sama terapija je iscrpljujuca i bolna i utice na nervni sklop, i pacijent
ima osjecaj lomljivosti. na zalost, pacijentica je preminula, a mi dopustamo da nam JP Ceste donose odluke o sanacijama tunela, bez da nam pruza adekvatne uslove. takodjer imate i pacijete koji su na hemodijalizi i dolaze iz okolnih mjesta iza tunela.
takodjer svjedoci tvrde da su i kola hitne pomoci stoje pred tunelom, i osobno mogu da potvrdim da su bolnicka kola koja prevoze ljekare iz KBZ u domove zdravlja u Zepce i Zavidovice cekala pred tunelom.

Forum gradjana Zenice je prilozio Gradonacelniku i Kantonu da kao neka instanca vlasti djeluje prema Federlanoj vlasti, i da se ovaj
problem rijesi ne samo u ime gradjana Zenice, Vradunak ili Nemile, vec i u ime pacijenata. analiza je potvrdila da poslodavci mjesecno
gube milion maraka zbog ovog cekanja. iako mislim da je trosak mnogo veci.

mada, mene osobno ovi potonji troskovi toliko ne brinu, koliko odnos prema pacijentima, i kako oni sami prihvataju ta "pravila".

osobno se osjecam kao talac ove vlasti. osjecam da su tamo iza tunela taoci, jer nemaju adekvatne uslove za zivot.
phillie

#33137 Re: Zeničani

Post by phillie »

Tempo wrote:

Prijatelju sam sebi kontriras Drzava ima sistemsko rjesenje i ono se odrazava u vidu imigracijskih centara, gdje unesreceni ljudi imaju smjestaj, hranu i zdravstvenu pomoc. Naravno, nivo tog sistemskog rjesenja ne moze biti kao na zapadu iz prostog razloga sto je ovo siromasna Bosna i sto pola stanovnistva bi skoro pa krenulo sa ovim ljudima.
Oni ka svom cilju idu ilegalno i sta bi sad drzava ili mi trebali uraditi, organizovati im prebacivanje preko granice kao gerilci?
Ostalo je i KP objasnio.
Tempo
ZeModerator

#33138 Re: Zeničani

Post by Tempo »

za drzavu mi je jasno kakva je i sta moze. ovdje se mi trebamo se odluciti jesmo li ljudi ili govna. hocemo li im dati da jedu ili cemo ih gadjati kamenjem. ja cu im dati da jedu, a ove sto bi ih gadjali kamenjem i jos misle da je to patriotizam, nabijem na kurac.
Atego

#33139 Re: Zeničani

Post by Atego »

Tempo wrote:za drzavu mi je jasno kakva je i sta moze. ovdje se mi trebamo se odluciti jesmo li ljudi ili govna. hocemo li im dati da jedu ili cemo ih gadjati kamenjem. ja cu im dati da jedu, a ove sto bi ih gadjali kamenjem i jos misle da je to patriotizam, nabijem na kurac.
Sta si im dao da jedu ?
moet-perignon

#33140 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

Tempo wrote:za drzavu mi je jasno kakva je i sta moze. ovdje se mi trebamo se odluciti jesmo li ljudi ili govna. hocemo li im dati da jedu ili cemo ih gadjati kamenjem. ja cu im dati da jedu, a ove sto bi ih gadjali kamenjem i jos misle da je to patriotizam, nabijem na kurac.

Tempo, svidjaju mi se tvoji stavovi i odnos prema migrantima. na zalost, srednja klasa pokazuje strah, otpor i neznanje u globalnom kontekstu, i ona
postaje problematicna. zato i pobjedjuju stranke koje su do prije nekoliko godina bile na marginama, ili su predsjednici danas koje smo do jucer
ismihavali i smatrali nesposobnima za bilo sto. ovi danas prodaju svoju demagogiju k'o kokice srednjj klasi, koja se totalno pribojava da ne postane
totalni rob i jos vise degradiran nego je sada. pa zato krivca pronalaze u imigrantima i baba rogama.
nema vise emocija ni ovdje, koji smo do prije koju godinu trazili spas u 'zapadu' i tamo su nas primili. nije ni taj Zapad bio do kraja human, i da je bas
dostojanstveno docekao nase prognanike. imao je on svoje sheme i rasporede za njih.
kako god, izbavili smo zivu glavu, ali nemamo emocija za drugoga.

i ovdje su mediji postali uzareni prema imigrantima koji se 'izlezavaju na travi' ili potkradaju po dzamijama u vrijeme dzume, tako da se
objektivno stvara otpor prema njima kao da su nam oni krivi, i plasimo se za ovo malo sigurnosti sto imamo i onda ih tretiramo kao ljude nizeg reda.

potpuno sam uz tebe, Tempo. no srednja klasa ce nas doci glave sve.
Atego

#33141 Re: Zeničani

Post by Atego »

moet-perignon wrote:

Tempo, svidjaju mi se tvoji stavovi i odnos prema migrantima.
Znao sam ja da cete se vi jedan drugom svidit :lol:
Fgr prdemeljenje na kvadrat .daleko vam kuca i vama i ovim mrkima
Throttle

#33142 Re: Zeničani

Post by Throttle »

Casual's wrote:
Throttle wrote:Oko pola 11 prolazim ispod nadvoznjaka kod skretanja za Lukovo polje, 3-4 patrole pod rotacijama i izmedju njih neko auto, cini mi se alfa 145/146. Nisam vidio drugo auto a i preozbiljno mi za udes :roll: Jedino da nije pjesaka pokosio al opet mislim da je nesto drugo u pitanju
https://www.072info.com/zenica-uhapseno ... RvoMGNM9j0
To je to. Nek su ih pohvatali :thumbup: Mada, sitna je to riba, gdje je onih 80kg :mrgreen:
moet-perignon

#33143 Re: Zeničani

Post by moet-perignon »

Atego wrote:
moet-perignon wrote:

Tempo, svidjaju mi se tvoji stavovi i odnos prema migrantima.
Znao sam ja da cete se vi jedan drugom svidit :lol:
Fgr prdemeljenje na kvadrat .daleko vam kuca i vama i ovim mrkima

daleko i tvoja kuca od moje. samo sto ti je bio potreban taj komentar na kraju? sto objektificiras grupu po boji koze? kad bi bili
plavi i svijetle put, sigurno bi ih objerucke prigrlio.
Tempo
ZeModerator

#33144 Re: Zeničani

Post by Tempo »

to su ona ista govna koja su pozivala na ubijanja pasa na ulicama za koje sam uvjek znao da ce kad pasa jednom ne bude naci drugu metu. iskreno, nisam mislio da ce to biti 'nasa muslimanska braca' u koju se uvjek zaklinju, nego sam mislio da ce se okomiti na rome zato sto okupiraju glavnu ulicu, zato sto nasopj djeci prodaju stare konzerve, zato sto..., pa onda dalje, u novi oblik ksenofobije.

kao u pjesmi:

Moja domovina
Pun mi je kurac
Srba, Šiptara i Bosanaca
Mađara, Čeha i Slovenaca
nesvrstanih Crnaca
i Makedonaca
Židova, Arapa i stranih studenata
djece afričkih diplomata
Japanaca, Kineza i Azijata
i svih tih prljavih beduina
zbog kojih mi Hrvati
ispadamo nekakvi primitivni
štajaznam šoveni
i kse
ksefon
kako se reče

e to.
Atego

#33145 Re: Zeničani

Post by Atego »

Tempo wrote:to su ona ista govna koja su pozivala na ubijanja pasa na ulicama za koje sam uvjek znao da ce kad pasa jednom ne bude naci drugu metu. iskreno, nisam mislio da ce to biti 'nasa muslimanska braca' u koju se uvjek zaklinju, nego sam mislio da ce se okomiti na rome zato sto okupiraju glavnu ulicu, zato sto nasopj djeci prodaju stare konzerve, zato sto..., pa onda dalje, u novi oblik ksenofobije.

kao u pjesmi:

Moja domovina
Pun mi je kurac
Srba, Šiptara i Bosanaca
Mađara, Čeha i Slovenaca
nesvrstanih Crnaca
i Makedonaca
djece afričkih diplomata
zbog kojih mi Hrvati
štajaznam šoveni
i kse
ksefon
kako se reče

e to.
Necemo se vrijedjat kolega. Zamisli ja tebi kazem da si usljivo fgr govno. Na sta bi to licilo ?
Tempo
ZeModerator

#33146 Re: Zeničani

Post by Tempo »

Atego wrote:
Tempo wrote:to su ona ista govna koja su pozivala na ubijanja pasa na ulicama za koje sam uvjek znao da ce kad pasa jednom ne bude naci drugu metu. iskreno, nisam mislio da ce to biti 'nasa muslimanska braca' u koju se uvjek zaklinju, nego sam mislio da ce se okomiti na rome zato sto okupiraju glavnu ulicu, zato sto nasopj djeci prodaju stare konzerve, zato sto..., pa onda dalje, u novi oblik ksenofobije.

kao u pjesmi:

Moja domovina
Pun mi je kurac
Srba, Šiptara i Bosanaca
Mađara, Čeha i Slovenaca
nesvrstanih Crnaca
i Makedonaca
djece afričkih diplomata
zbog kojih mi Hrvati
štajaznam šoveni
i kse
ksefon
kako se reče

e to.
Necemo se vrijedjat kolega. Zamisli ja tebi kazem da si usljivo fgr govno. Na sta bi to licilo ?
licilo bi na neosnovanu kvalifikaciju. sa druge strane...
Atego

#33147 Re: Zeničani

Post by Atego »

Tempo wrote: licilo bi na neosnovanu kvalifikaciju. sa druge strane...
Ma kvalificiro sam ja tebe cim si cehru izmoljio na ovu temu. Bandit ko i oni
Tempo
ZeModerator

#33148 Re: Zeničani

Post by Tempo »

Atego wrote:
sta znaci cehru izmoljio?
Last edited by Tempo on 05/05/2019 18:25, edited 1 time in total.
Atego

#33149 Re: Zeničani

Post by Atego »

Tempo wrote:
Atego wrote:
sta znaci cehru ismoljio?
Wtf :D
Tempo
ZeModerator

#33150 Re: Zeničani

Post by Tempo »

sta wtf, pitam te sta znaci sta znaci cehru izmoljio. to si napisao.
Post Reply