Ne znam da iko može riješiti pitanje Hamasa u ovom trenutku. Rješenje svakako nije ovo što Netanyahu radi. I zavisi šta smatramo pod rješenjem. Ja ne ulazim tu u vojni uspjeh ili ne, nego direktno na civilni faktor. Ako ćeš se i riješiti Hamasa uz ogromne civilne žrtve, to je neoprostivo. A da ne govorimo što niko ne zna šta poslije sa Gazom.sumirprimus wrote: ↑20/10/2023 13:01Kako bi ti rijesio pitanje hamasa poslije svega? Iskreno , si na mjestu Izraela? A sta bi uradio na mjstu Bajdena?Osmi Socrates wrote: ↑20/10/2023 12:56 Biden će ovo iskoristiti da osigura dodatnu pomoć i Ukrajini i Tajvanu.
Mada bi trebao korigirati stavove oko Gaze.
NarVNO pitanje odgovornosti jos ostaje na bibiju. svi su priznali odgovornost od vrha vojske, sigurnosnih sluzbi obajvestjnih sluzbi samo on nije, a 85% izraelaca po najnovijoj anketi ga smatra odgovornim! Sto nije mali broj priznaces. Dakle doci ce i on na red vejrvatno.
No sada kako bi rijesili pitanje hamasa?
Svejedno, Bidenova retorika je užasna. Ne bi smio ovako. Ja shvatam da on mora na neki način stati na stranu Izraela, jer je u pitanju šira slika Bliskog Istoka, ali mogao je to pametnije uraditi.
I šalje on kao neke poruke, kao "ne smije Izrael dozvoliti da ih bijes proguta", i slično, ali sve je to nedovoljno.
Ne znam šta je rješenje sada kad je sve dovedeno do ove tačke.