Kikibombona wrote:olimp84 wrote:razumijem ja to i ima mi donekle smisla. ako se ima vremena. a ne znam jel mi imamo vremena da cekamo da te snage ojacaju, jos je upitno da li ce ojacati.
kolega franjo je jednom spominjao ono celicno pravilo historije da se stvari u drustvu i politici znacajno mijenjaju tek kad se stvori dovoljno velik pritisak. u skladu s tim pravilom ne vidim kako glasanjem za hadzikadica mozes utjecati na ista. (jer nema sanse da pobijedi, vjerovatno je bolji od svih ostalih bosnjackih kandidata)
kluz franjo wrote:
I moj najveći problem je svakodnevno pojačavanje osjećanja apatije i beznađa.
Politika nigdje na svijetu nikada nije mijenjala samu sebe, jer politika nema sposobnost samostalnog evoluiranja.
Politika se mijenja samo pod dovoljno snažnim pritiskom.
1. Imamo vremena koliko hoces, sve dok planeta ne eksplodira i ne ubije covjecanstvo. Vrijeme nece stati.
2. Sigurno ce ojacati, samo je pitanje kada. Partokratija, kao svaki drugi sistem, ima ogranicen vijek trajanja. Empirijski dokazana cinjenica. Svaki sistem je pao, past ce SDA-SDP partokratija.
Sa SDA i SDP nismo samo izgubili 20 godina - sa njima 20 godina propadamo. Ako neko ocekuje da ce se ove dvije stranke i njeni otpaci promijeniti, mnogo je naivan, blago receno. Sa njima je sporo propadanje jedina opcija. Glas za njih je glas protiv naroda i drzave.
SDP i derivati daju
laznu nadu. Veliki broj mojih drugara je polagao nade u SDP i derivate. Velika vecina je shvatila da je nada bila lazna. Uz SDP su ostali krajnje naivni, podlozni manipulaciji... i uhljebi.
SDP je populisticka stranka. Njeni otpaci poput Reuf i Zeljko su istog mentaliteta. Ti ljudi nikad nista nisu uradili. Nikad nisu pokazali da su drugaciji od SDA. Razlike su toliko male, skoro na nivou: 'jedni idu na dzumu drugi ne'. Obje stranke su napravile i odrzavaju kriminalno-koruptivnu mrezu.
SDP pliva na valovima otrcanog nacionalizma i jeftinog populizma. Malo Tita, malo Che Gevare, malo socijalne pravde, drzave za covjeka, nelegalno stecene imovine i slicne bedastoce. Sve sto ima veze sa SDP je obmana i laz.
Denis Becirevic u Zeljko Komsic su personifikacija SDP-a. Jedan je odani stranacki aparatic a drugi sarajevski mangup. Totalno nistavilo. Zabrinut sam za ljude koji ocekuju da neko poput ove dvojice moze producirati bilo kakve vrijednosti.
Tacno je da promjene dolaze sa povecanjem pritiska u narodu. Problem je sto se SDA i SDP efikasno rjesavaju pritiska. Bosanci i Hercegovci masovno odlaze i to otupljuje ostricu. Imaju ogromnu uhljebsku mrezu koja sludjuje narod, od ovog foruma pa nadalje. Kreditima kopuju socijalni mir.
Denis Becirevic i Zeljko Komsic nikad nista u zivotu nisu uradili. I nece nikada. Oni mogu lajati iz Sarajeva dok drzava propada. To je maksimalan domet.
Sve sam blize misljenju da mi sami sebi ne mozemo pomoci. Nemamo inteligencije. Sistem odgaja nakaradne ljude.
Mirsada Hadzikadica je napravila Amerika. Da je sve vrijeme bio clan SDP-a, bio bi isti kao oni. Covjek je ostvaren i dokazan, zasto ne iskoristiti njegov potencijal?
Glasanjem za SDP olose samo dobijas laznu nadu koja je puno gora od realnosti.
>1. Imamo vremena koliko hoces, sve dok planeta ne eksplodira i ne ubije covjecanstvo. Vrijeme nece stati.
od 2013. godine do danas bih je napustilo cca. 180.000 (sto osamdeset hiljada) ljudi. stanje se ne popravlja, za iduce 4 godine mozemo ocekivati slicne brojke, ako ne i gore, jer migriranje u evropu postaje sve lakse.
i ti meni govoris da imamo vremena ?
mozda samo nisi svjestan koliko je stanje ustvari lose. odlaze najbolji, oni koji trebaju da budu pokretac ove drzave. obrazovanje nam je na svim nivoima uzasno, tako da i od onih koji ostaju ne mozes ocekivati promjenu.
sta je sa kulturnim dobrima, jel za to ima vremena ? hoce ljudi da grade na taslihanu objekte. sta je sa butmirskim nalazistem iz neolita na kojem se put gradi ? koliko kulturno-historijskih objekata propada ireverzibilno?
ne mozes me ubijediti da trebam glasati sad s dugorocnom namjerom.
glasanje s dugorocnim namjerama nazalost u ovom trenutku ne da nema smisla, nego je devastirajuce.
sve sto si rekao za sdp i sda je pogresno adresirano, jer ne namjeravam glasati za njih.
razlog sto glasam za ns(pored toga sto su najbolja moguca opcija tj najmanje zlo

) je zato sto mislim da imaju dobre sanse da osvoje relevantan broj pozicija.
glas za hadzikadica/falatara je bacen glas. dok ti dobijes taj povrat na kapital(koji je ionako upitan) sto bi sabina c rekla bicemo zemlja penzionera i politicara. a upitan je i kvalitet pomenutih uprkos svemu sto znamo, u svijetu je bilo drzavnika/politicara i sa impresivnijim cv-em pa se nisu dokazali kao dobri drzavnici/politicari.
u sustini ti glasas za kandidata za kojeg smatras da je kvalitetan, ali da li je dobar za tu poziciju to ustvari ne znas. al s druge strane vrlo dobro znas da nece sad biti izabran. al glasas za njega zbog nekog dugorocnog cilja, za koji je vise nego ocigledno da nema vremena da se ostvari. a i da ima upitno je da li bi se ostvario.
osim ako ne mislis da glasanjem za njih jacas tu neku progresivnu ideologiju, ideologiju glasanja za "dobro" ? u slucaju da je tako zapitaj se koliko je svojim glasom ustvari jacas, i da li je vrijedno zrtvovati da covic i dzaferovic udju u predsjednistvo samo da bi ti eto, malo ojacao tu struju misljenja. na trenutke mi se cini kao da ti je bitnije da sacuvas cistu savjest, (da ti niko ne moze reci da si glasao za nekoga ko to ne zasluzuje), nego da usporis prebrzo propadanje drzave.
da razjasnim, ovo nije moralna vec pragmaticna dilema. nema smisla da mi objasnjavas koliko su sda,sdp,df, denis i zeljko itd loši,
u tome se slazemo. dakle ne radi se o tome ko je manje ili vise zasluzio da dobije glas niti o tome ko je bolji ili sposobniji/vrijedniji, nego sta je
korisnije za drzavu.
da dodatno ilustrujem jednom analogijom, ako se nadjemo u hipotetskoj situaciji gdje znamo da je korisnije po drzavu i drustvo da pobijedi kandidat koji je govno od covjeka u svim aspektima svoje licnosti, a protukandidat mu je savrsen covjek polubog, za kojeg znamo da nam nece donijeti dobro, onda je jasno da biramo ovog prvog debila, jer ce nam sa njim biti bolje, jel tako ? nije bitno sto je ovaj moralna vertikala i najsposobniji na svijetu, zar ne? biramo pragmaticno, a ne moralno rjesenje.
ako znam da ce u predsjednistvo uci ili covic ili komsic, ja biram komsica. ili becirovica izmedju dzaferovica, radoncica i becirovica. zasto se ne slazem sa argumentom 'glasanje za dugorocno' sam objasnio iznad. jel se slazemo da ni hadzikadic ni falatar nemaju sanse da pobijede na izborima 2018. ?
cisto da znas, glasam za ns na svim nivoima (kandidati, ne citave liste, objavicu ovih dana moju selekciju)
becirovic za predsjednistvo (ostala raja ce za komsica, tako smo se podijelili)
(da hadzikadic ili falatar imaju sanse glasao bih za njih)
halali na dugom odgovoru
pozdrav