Berza (dionice i kupovina)
Moderator: anex
-
zigzag
#3301 Re: Berza (dionice i kupovina)
I nakon toga se redovno trgovalo po 95 KM u iznosu od bar 200-300.000 KM što znači da rast cijene bio izazvan jakom potražnjom. Ovo što je neko panično prodao svojih 1000 KM ne znači da svi misle tako.
- drug_profi
#3302 Re: Berza (dionice i kupovina)
Nasa berza je kriminalno leglo i nijedan kurs nije pokazatelj prave vrijednosti.
Trziste zapravo ne postoji, vec je to samo farsa. Ali su zato mogucnosti zarade mnogo vece nego na uredjenim trzistima.
Morate znati koliko vrijedi ono sto drzite i ono sto zelite kupiti.
Sto se tice ovih gore pitanja:
SP500 ne vjerujem da ima neka opcija.
Poreza nema nikakvog jos uvijek.
kamata u Srbiji na dinare je veca jer dinar nije cvrsto vezan za euro.
Kamata ne eure u Srbiji je veca jer su BiH banke prepune stednje (vise od 14 milijardi maraka, od toga pola u euro valuti).
Trziste zapravo ne postoji, vec je to samo farsa. Ali su zato mogucnosti zarade mnogo vece nego na uredjenim trzistima.
Kamata ne eure u Srbiji je veca jer su BiH banke prepune stednje (vise od 14 milijardi maraka, od toga pola u euro valuti).
-
lissics
#3303 Re: Berza (dionice i kupovina)
Verzija 1) Preko ovlastenih brokera (Reiffeisen, Monet Broker) se ulaze u inostrane dionice. Trebas provjeriti sa njima mozes li kupiti UCITS verziju fonda koji prati s&P500, i domicilni u Irskoj.damjan6915 wrote: ↑11/04/2023 09:00
1)
Zanima me kako funkcioniše ulaganje u SP500 kod nas, kako funkcioniše plaćanje poreza i koliki je porez?
Verzija 2) Direktno da kupis kod instranih brokera. Nisam u Bosni, pa ne znam da li prolaze uplate na inostrane brokere iz nasih banaka.
Last edited by lissics on 11/04/2023 10:55, edited 2 times in total.
-
damjan6915
#3305 Re: dionice, kupovina itd.
Hvala puno na odgovorima.Padishah wrote: ↑04/02/2021 07:43Ako uzmemo Monet Broker za primjer, imaš tri vrste troškova:
- trošak brokera - to ovisi od berze na kojoj ćeš trgovati, ali za frankfurtsku berzu bi iznosio oko 0,3%, a najmanje oko 20 eura po transakciji; na američkim berzama su provizije niže, oko 0,015 $/dionici, a najmanje 3 dolara po transakciji;
- trošak neaktivnosti - 10 dolara mjesečno; ako se minimalno plati 30 dolara troška brokera taj mjesec, trošak neaktivnosti se ne plaća;
Dakle, ako bi svake godine ulagao po 1.000 eura, trošak bi iznosio 30 eura (broker) + 110 dolara / 90 eura neaktivnost (na godišnjem nivou) + 20 eura prenos = 140 eura, odnosno 10,4%. To je definitivno prevelik procenat troška na taj iznos.
- trošak prenosa novca u inostranstvo - ovisi od banke, ali okvirno 0,5% po transakciji za manje iznose, a najmanje 10 eura za domaću banku, te 5-10 eura za stranu banku (obje banke naplaćuju proviziju za svaku transakciju).
Raiffeisen nema trošak neaktivnosti, ali zato naplaćuje trošak skrbništva, koji ima dva dijela: oko 100 KM po transakciji i dodatno oko 0,3% godišnje (fakturiše se mjesečno) na vrijednost portfolija.
Ako postoji opcija da se prebaci novac u Hrvatsku na nerezidentni račun i trguje putem hrvatskog ili evropskog brokera (npr. Optim Trader), svi troškovi bi bili značajno niži.
Inače sam iz Republike Srpske, ako je bitno
Imam još par pitanja
1) Šta je trošak neaktivnosti?
2) Kako znam postoji li opcija za Hrvatsku?
3) Zašto je najbolji taj irski ETF za praćenje sp500?
-
damjan6915
#3306 Re: Berza (dionice i kupovina)
Takođe, idem u Ameriku raditi sezonu ovo ljeto
Imaću social security number i Račun u Bank of America
Imam li neke koristi od toga, je l mogu imati niže troškove pri ulaganju u SP500?
Imaću social security number i Račun u Bank of America
Imam li neke koristi od toga, je l mogu imati niže troškove pri ulaganju u SP500?
- drndalo
#3307 Re: Berza (dionice i kupovina)
Ima na temi o pljacki PIFova, ali da turimo i ovdje...
https://www.klix.ba/vijesti/bih/u-najav ... /230412024
-
Ci-Nick
#3308 Re: Berza (dionice i kupovina)
Neće više biti rasprodaje dionica fondova.drndalo wrote: ↑12/04/2023 10:43 Ima na temi o pljacki PIFova, ali da turimo i ovdje...
Sad idu procesi i vraćanje opljačkane imovine.
Mogla bi uskoro berza da se oporavi.
Ko planira kupiti, sad je pravi trenutak.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3309 Re: Berza (dionice i kupovina)
Zasto prije nisam isao na burzu

Covjece iskoci mi ovo...placao ljetovanje kamatama
Znaci sad se kupuje

Covjece iskoci mi ovo...placao ljetovanje kamatama
Znaci sad se kupuje
- drug_profi
#3310 Re: Berza (dionice i kupovina)
Kao što ci-nick kaže, velika je mogućnost da na berzi nastane sasvim druga atmosfera.
Dobro bi bilo kupiti sad ovo što se rasprodaje od skrbnika, jer ubrzo neće biti više rasprodaja.
Dobro bi bilo kupiti sad ovo što se rasprodaje od skrbnika, jer ubrzo neće biti više rasprodaja.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3311 Re: Berza (dionice i kupovina)
Sta znaci to skrbnik
Ko je od nas na forumu skrbnik
Ko je od nas na forumu skrbnik
-
zigzag
#3312 Re: Berza (dionice i kupovina)
Bobi bi mogao biti skrbnik. Ili ona bloo
-
bosanski__
#3313 Re: Berza (dionice i kupovina)
damjan6915 wrote: ↑11/04/2023 09:00 Ćao svima.
Laik sam.
Imam dva pitanja![]()
1)
Zanima me kako funkcioniše ulaganje u SP500 kod nas, kako funkcioniše plaćanje poreza i koliki je porez?
2)
Zašto je kamatna stopa u Srbiji za oročivanje dinara čak 5% za godinu dana, a kod nas 0.9% za marke (Unicredit banka u obje države)
Čuo sam da ima ponuda i za 7% godišnje za dinare..
Takođe, kod njih je za euro 1.8% a kod nas 0.9%
1) To je preskupo iz BIH. Porez na S&P nema, osim na dividendu.
2) Onda su im na kredite 10% , u što sumnjam.
Last edited by bosanski__ on 12/04/2023 21:17, edited 1 time in total.
-
bosanski__
#3314 Re: Berza (dionice i kupovina)
drug_profi wrote: ↑11/04/2023 09:12 Nasa berza je kriminalno leglo i nijedan kurs nije pokazatelj prave vrijednosti.
Jal energopetrol bio 120 KM prije 20 godina, kad je BAM vrijedio duplo više nego danas ?
Sad je marka.
Eventualno par dionica i to je to.
-
zigzag
#3315 Re: Berza (dionice i kupovina)
Energopetrol ima 120 miliona KM akumuliranog gubitka. Više nego što mu je kapital. Taj gubitak mu je napravio većinski vlasnik tj INA kada je Energopetrolu godinama fakturisala ogromne fakture za nekakve nepostojeće usluge samo da bi izvlačili sve pare iz firme.
Zato je dionica marka-dvije.
- drug_profi
#3316 Re: Berza (dionice i kupovina)
U suštini kad nećeš da iko zna da kupuješ nešto, ideš preko skrbnika. Onda piše da je npr. Unicredit vlasnik.Skrbnički račun, odnosno, skrbništvo, podrazumijeva pohranu i čuvanje vrijednosnih papira klijenata na skrbničkim računima otvorenim u ime društva a za račun klijenata, te vođenje evidencije vlasničkih pozicija po klijentu uz poštivanje načela maksimalne profesionalnosti i diskrecije. Ideja skrbništva je u anonimnosti vlasništva, za razliku od čuvanja imovine u centralnim registrima.
Skrbništvo je također usko povezano s uslugom trgovanja vrijednosnim papirima i namirom transakcija te ostvarivanjem prava vezanih uz vlasništvo nad vrijednosnim papirima klijenata, kao što je primjerice, prikupljanje dividendi, priljeva ostvarenih po osnovi kamata, ostalih priljeva te pripadajućih korporativnih akcija vezanih uz imovinu i skrbnički račun.
- ovo_malo_duse
#3317 Re: Berza (dionice i kupovina)
Sve je u tajmingu i malo srece. Mene je Energooetrol navukao na dionice i trgovanje istim. Ondasnje cerifikate koje su kupvali tajkuni za nista. Daj mu 50K za 500 KM. Ja nisam zelio prodat iako su me svi smatrali budalom i raja i familija. Helem vodjen nekom logikom da ce nafta i brasno uvjek trebat a da se ne guram u telekom i elektroprivredu jer su tad svi pokusavali tamo, imao sam izbor klas ili Energopetrol. I uglavnom uplatim Energopetrol mislim da je prodaja padala 3 puta zbog prekomjerne uplate, ali ja sam ponavljao uplatu 130 K certifikata ( ja, otac, Mati i dedo). Sjecam se supka kod vjecne vatre,kaze nes prodat popisaj se na njih. Kazem neces radje cuih zapalit. i onda sticajem okolnosti zaboravim totalno na te dionice nekoliko godina, fakat zaboravio I da ih imam. Dok me haver u neka doba ne nazove I kaze jel Ono ti imas Energopetrolove dionice. Pogledaj posto su. Fakat odem na SASE lad ono 26 KM komad. To bilo kad je INA kupovala Energopetrol. Odmah ih prodam ( to je jos jedna lekcija mislim da je to bio maximum ) I uzmem cinimi se 22K KM_ ova. Totalno renovirali kucu I kupili Auto human pa novo I jos ostalo. To je bilo prvo iskustvo i onda Sam se igrao po malo kupis prodas padnes dobijes nista ozbiljno, dok nisam upoznao tips koji je to radio za ozbiljno.zigzag wrote: ↑12/04/2023 21:31 Energopetrol ima 120 miliona KM akumuliranog gubitka. Više nego što mu je kapital. Taj gubitak mu je napravio većinski vlasnik tj INA kada je Energopetrolu godinama fakturisala ogromne fakture za nekakve nepostojeće usluge samo da bi izvlačili sve pare iz firme.
Za trgovanje dionicama treba dobar research, tajming, malo srece I velike Cajones.
Ja Sam od oktobra 2020kad sam odlucio da ulozim svu ustedjevinu ( znaci poveca suma) do December a 2022 kad sam prodao vecinu imao zaradu od 53%. Na svakih 100 ulozenih 50 dobiti . Kako?
Prvo sam pitao ove sto rade stim profesionalno da I’m dam novac I da oni vrte I da ja imam neku zaradu Ali za nas “male” to je neisplativo, jer ti nista ne garantuju a naplate ti uslugu I pokriju se ugovorom mogu se vadit uvjek a ti izgubis. I onda sam odlucio da idem sam pa bos il hadzija. Igrao sam se I prije sa malim sumama ono kupis 5 pa prodas itd.Al ovo je bilo ozbiljno. Par mjeseci sam citao blogove i forums ono za dummies, jer ni danas ne kontam pola fraza I pojmova al ne bitno skontao sam osnove kako kupit prodat gdje sta I kako. Sjeo napisao sebi kriterijume I krenuo da kupujem.
Ko nema Cajones da ostane smiren kad gubi 50% ulozenog zbog nekog razloga netreba se upustat u ovaj posao. Takodje moras znati da nemos dobit na svakoj ali dok god si u totalu u plusu bar 5% dobar si. Ne smiles bit “gladez” to je ona pouka iz EP. Postavi granicu (realnu) I kad je dostigne prodaj ne cekaj ono jos malo, to je cisti zajeb.
Ovo sa padom I Cajones da vam napisem sta mi se desilo. Procitam na Jednom forumu da je jedna Engleska dionica dobra I da ce sigurno rasti jer imaju Dobru godinu. Kupim X komada po 78. Funti. Dan prije objave godisnjeg rezultata izadje gradsko vjece Londona I objavi da su varali da novcem iz podsticaja I uzme im koncesiju na cjeli juzni London. Ovo je transportna firma. Dionica padne na 28 funti za par dana. E sad mozete skontat kako je izgledalo sa 78 na 20 i kusur , fakat Sam bio ulozio 60% u nju kad me tad nije hercika nece nikad . I haj stas. Kazem ebi ga hajmo dalje neka ih Mazda se oporave, I ovi smjenu komplet management i bla bla pratim Ja polako se vraca gore dole vrti se oko 50 funti. 9 mjeseci kasnije objave da ih je kupila Najveca Australijska transpotna Corporacija. Ja sam svoje prodao kad su izasle na 125 funti komad a mislim da su prije nego su delisted bile izasle na 147 funti. 3 godina heklanja na poslu od 8 do 16:00 nisam zaradio toliko Et. Izvinjavam se na dugom postu al krenulo me
-
zigzag
#3318 Re: Berza (dionice i kupovina)
Osnova je dobro istraživanje.
To je toliko jednostavno a toliko malo ljudi istraživanje uzima kao osnovu.
Danas se istraživanje svede na desetak klikova mišem.
Ali većina sebi voli zakomplikovati i vjerovati u nešto što je trend.
Npr danas svi misle da treba ulagati u solarne elektrane i da će se tu obogatiti. Pa se tu uvaljuju desetine miliona KM.
A biće dobar jedino onaj što prodaje opremu. Onaj MK Ultra
Npr danas svi misle da treba ulagati u solarne elektrane i da će se tu obogatiti. Pa se tu uvaljuju desetine miliona KM.
A biće dobar jedino onaj što prodaje opremu. Onaj MK Ultra
- ovo_malo_duse
#3319 Re: Berza (dionice i kupovina)
Upravo tako. Plus ni pod razno ne slusat experte koji savjetuju kupi ovo ili ova dionice ce ic gore bla bla. To je cisti zajeb 9 od 10 slucajeva fulis. Iz mog iskustva blogovi Amatera koji imaju shlifa i forumi . Tu mos nac informacije ali moras citat i istrazivat. Sta kako. Recimo sad je se najvise prica o firmama iz oblasti AI i data Security i tacno neke dionice vec u prvom kvartalu 2023 imaju 30-40% porast . A neke recimo brodski shiping koji je lani isao i do 50% gore ove godine samo ide dole. Danski Mersk je na -40%.zigzag wrote: ↑12/04/2023 23:18 Osnova je dobro istraživanje.
A biće dobar jedino onaj što prodaje opremu. Onaj MK Ultra![]()
- janje_
#3320 Re: Berza (dionice i kupovina)
Ako mislis na muda, to su cojones. Cajon je onaj drveni bubanj..ovo_malo_duse wrote: ↑12/04/2023 23:02Sve je u tajmingu i malo srece. Mene je Energooetrol navukao na dionice i trgovanje istim. Ondasnje cerifikate koje su kupvali tajkuni za nista. Daj mu 50K za 500 KM. Ja nisam zelio prodat iako su me svi smatrali budalom i raja i familija. Helem vodjen nekom logikom da ce nafta i brasno uvjek trebat a da se ne guram u telekom i elektroprivredu jer su tad svi pokusavali tamo, imao sam izbor klas ili Energopetrol. I uglavnom uplatim Energopetrol mislim da je prodaja padala 3 puta zbog prekomjerne uplate, ali ja sam ponavljao uplatu 130 K certifikata ( ja, otac, Mati i dedo). Sjecam se supka kod vjecne vatre,kaze nes prodat popisaj se na njih. Kazem neces radje cuih zapalit. i onda sticajem okolnosti zaboravim totalno na te dionice nekoliko godina, fakat zaboravio I da ih imam. Dok me haver u neka doba ne nazove I kaze jel Ono ti imas Energopetrolove dionice. Pogledaj posto su. Fakat odem na SASE lad ono 26 KM komad. To bilo kad je INA kupovala Energopetrol. Odmah ih prodam ( to je jos jedna lekcija mislim da je to bio maximum ) I uzmem cinimi se 22K KM_ ova. Totalno renovirali kucu I kupili Auto human pa novo I jos ostalo. To je bilo prvo iskustvo i onda Sam se igrao po malo kupis prodas padnes dobijes nista ozbiljno, dok nisam upoznao tips koji je to radio za ozbiljno.zigzag wrote: ↑12/04/2023 21:31 Energopetrol ima 120 miliona KM akumuliranog gubitka. Više nego što mu je kapital. Taj gubitak mu je napravio većinski vlasnik tj INA kada je Energopetrolu godinama fakturisala ogromne fakture za nekakve nepostojeće usluge samo da bi izvlačili sve pare iz firme.
Za trgovanje dionicama treba dobar research, tajming, malo srece I velike Cajones.
Ja Sam od oktobra 2020kad sam odlucio da ulozim svu ustedjevinu ( znaci poveca suma) do December a 2022 kad sam prodao vecinu imao zaradu od 53%. Na svakih 100 ulozenih 50 dobiti . Kako?
Prvo sam pitao ove sto rade stim profesionalno da I’m dam novac I da oni vrte I da ja imam neku zaradu Ali za nas “male” to je neisplativo, jer ti nista ne garantuju a naplate ti uslugu I pokriju se ugovorom mogu se vadit uvjek a ti izgubis. I onda sam odlucio da idem sam pa bos il hadzija. Igrao sam se I prije sa malim sumama ono kupis 5 pa prodas itd.Al ovo je bilo ozbiljno. Par mjeseci sam citao blogove i forums ono za dummies, jer ni danas ne kontam pola fraza I pojmova al ne bitno skontao sam osnove kako kupit prodat gdje sta I kako. Sjeo napisao sebi kriterijume I krenuo da kupujem.
Ko nema Cajones da ostane smiren kad gubi 50% ulozenog zbog nekog razloga netreba se upustat u ovaj posao. Takodje moras znati da nemos dobit na svakoj ali dok god si u totalu u plusu bar 5% dobar si. Ne smiles bit “gladez” to je ona pouka iz EP. Postavi granicu (realnu) I kad je dostigne prodaj ne cekaj ono jos malo, to je cisti zajeb.
Ovo sa padom I Cajones da vam napisem sta mi se desilo. Procitam na Jednom forumu da je jedna Engleska dionica dobra I da ce sigurno rasti jer imaju Dobru godinu. Kupim X komada po 78. Funti. Dan prije objave godisnjeg rezultata izadje gradsko vjece Londona I objavi da su varali da novcem iz podsticaja I uzme im koncesiju na cjeli juzni London. Ovo je transportna firma. Dionica padne na 28 funti za par dana. E sad mozete skontat kako je izgledalo sa 78 na 20 i kusur , fakat Sam bio ulozio 60% u nju kad me tad nije hercika nece nikad . I haj stas. Kazem ebi ga hajmo dalje neka ih Mazda se oporave, I ovi smjenu komplet management i bla bla pratim Ja polako se vraca gore dole vrti se oko 50 funti. 9 mjeseci kasnije objave da ih je kupila Najveca Australijska transpotna Corporacija. Ja sam svoje prodao kad su izasle na 125 funti komad a mislim da su prije nego su delisted bile izasle na 147 funti. 3 godina heklanja na poslu od 8 do 16:00 nisam zaradio toliko Et. Izvinjavam se na dugom postu al krenulo me![]()
A zanimaju me ta tvoja napisana pravila, ako si voljan dijeliti..
-
damjan6915
#3321 Re: Berza (dionice i kupovina)
Pozdrav svima.
Laik sam, nisam ulagao do sad
Idem raditi sezonu u Americi naredna dva ljeta i imaću social security number i Račun u Bank of America
1)
Imam li neke koristi od toga prilikom ulaganja u sp500, mogu li mi biti niži troškovi ili porez?
2)
Koliko košta povlačenje novca kada se uloži normalno iz Bosne, a koliko u ovom slučaju? Npr kad bi kupio SPY u vrijednosti 20000 i poraste na 40000
Inače sam iz Republike Srpske
Idem raditi sezonu u Americi naredna dva ljeta i imaću social security number i Račun u Bank of America
1)
Imam li neke koristi od toga prilikom ulaganja u sp500, mogu li mi biti niži troškovi ili porez?
2)
Koliko košta povlačenje novca kada se uloži normalno iz Bosne, a koliko u ovom slučaju? Npr kad bi kupio SPY u vrijednosti 20000 i poraste na 40000
-
bosanski__
#3322 Re: Berza (dionice i kupovina)
ovo_malo_duse wrote: ↑12/04/2023 23:02Sve je u tajmingu i malo srece. Mene je Energooetrol navukao na dionice i trgovanje istim. Ondasnje cerifikate koje su kupvali tajkuni za nista. Daj mu 50K za 500 KM. Ja nisam zelio prodat iako su me svi smatrali budalom i raja i familija. Helem vodjen nekom logikom da ce nafta i brasno uvjek trebat a da se ne guram u telekom i elektroprivredu jer su tad svi pokusavali tamo, imao sam izbor klas ili Energopetrol. I uglavnom uplatim Energopetrol mislim da je prodaja padala 3 puta zbog prekomjerne uplate, ali ja sam ponavljao uplatu 130 K certifikata ( ja, otac, Mati i dedo). Sjecam se supka kod vjecne vatre,kaze nes prodat popisaj se na njih. Kazem neces radje cuih zapalit. i onda sticajem okolnosti zaboravim totalno na te dionice nekoliko godina, fakat zaboravio I da ih imam. Dok me haver u neka doba ne nazove I kaze jel Ono ti imas Energopetrolove dionice. Pogledaj posto su. Fakat odem na SASE lad ono 26 KM komad. To bilo kad je INA kupovala Energopetrol. Odmah ih prodam ( to je jos jedna lekcija mislim da je to bio maximum ) I uzmem cinimi se 22K KM_ ova. Totalno renovirali kucu I kupili Auto human pa novo I jos ostalo. To je bilo prvo iskustvo i onda Sam se igrao po malo kupis prodas padnes dobijes nista ozbiljno, dok nisam upoznao tips koji je to radio za ozbiljno.zigzag wrote: ↑12/04/2023 21:31 Energopetrol ima 120 miliona KM akumuliranog gubitka. Više nego što mu je kapital. Taj gubitak mu je napravio većinski vlasnik tj INA kada je Energopetrolu godinama fakturisala ogromne fakture za nekakve nepostojeće usluge samo da bi izvlačili sve pare iz firme.
Ovo sa padom I Cajones da vam napisem sta mi se desilo. Procitam na Jednom forumu da je jedna Engleska dionica dobra I da ce sigurno rasti jer imaju Dobru godinu. Kupim X komada po 78. Funti. Dan prije objave godisnjeg rezultata izadje gradsko vjece Londona I objavi da su varali da novcem iz podsticaja I uzme im koncesiju na cjeli juzni London. Ovo je transportna firma. Dionica padne na 28 funti za par dana. E sad mozete skontat kako je izgledalo sa 78 na 20 i kusur , fakat Sam bio ulozio 60% u nju kad me tad nije hercika nece nikad . I haj stas. Kazem ebi ga hajmo dalje neka ih Mazda se oporave, I ovi smjenu komplet management i bla bla pratim Ja polako se vraca gore dole vrti se oko 50 funti. 9 mjeseci kasnije objave da ih je kupila Najveca Australijska transpotna Corporacija. Ja sam svoje prodao kad su izasle na 125 funti komad a mislim da su prije nego su delisted bile izasle na 147 funti. 3 godina heklanja na poslu od 8 do 16:00 nisam zaradio toliko Et. Izvinjavam se na dugom postu al krenulo me![]()
Imao si sreće, jer ko bi mogao znati da će neko da kupi firmu.
-
bosanski__
#3323 Re: Berza (dionice i kupovina)
damjan6915 wrote: ↑13/04/2023 05:27 Pozdrav svima.
1)
2)
Pa tamo imaš more online brokera koji ne zaračunavaju proviziju već zarađuju na drugi način.
Mislim na brokera u USA.
Npr. zarada na spreadu , neaktivnost, povlačenje novca....uglavnom mnogo jeftinije nego kod nas gdje te deru brokeri.
2) Skupo je trgovati stranim dionicama iz BIH jer ti treba posrednik kao npr. Monet Broker ili RBA.
- ovo_malo_duse
#3324 Re: Berza (dionice i kupovina)
Znam drug kako se pise Cojones al eto pisi kako govoris hehehe...janje_ wrote: ↑13/04/2023 00:17Ako mislis na muda, to su cojones. Cajon je onaj drveni bubanj..ovo_malo_duse wrote: ↑12/04/2023 23:02
Sve je u tajmingu i malo srece. Mene je Energooetrol navukao na dionice i trgovanje istim. Ondasnje cerifikate koje su kupvali tajkuni za nista. Daj mu 50K za 500 KM. Ja nisam zelio prodat iako su me svi smatrali budalom i raja i familija. Helem vodjen nekom logikom da ce nafta i brasno uvjek trebat a da se ne guram u telekom i elektroprivredu jer su tad svi pokusavali tamo, imao sam izbor klas ili Energopetrol. I uglavnom uplatim Energopetrol mislim da je prodaja padala 3 puta zbog prekomjerne uplate, ali ja sam ponavljao uplatu 130 K certifikata ( ja, otac, Mati i dedo). Sjecam se supka kod vjecne vatre,kaze nes prodat popisaj se na njih. Kazem neces radje cuih zapalit. i onda sticajem okolnosti zaboravim totalno na te dionice nekoliko godina, fakat zaboravio I da ih imam. Dok me haver u neka doba ne nazove I kaze jel Ono ti imas Energopetrolove dionice. Pogledaj posto su. Fakat odem na SASE lad ono 26 KM komad. To bilo kad je INA kupovala Energopetrol. Odmah ih prodam ( to je jos jedna lekcija mislim da je to bio maximum ) I uzmem cinimi se 22K KM_ ova. Totalno renovirali kucu I kupili Auto human pa novo I jos ostalo. To je bilo prvo iskustvo i onda Sam se igrao po malo kupis prodas padnes dobijes nista ozbiljno, dok nisam upoznao tips koji je to radio za ozbiljno.
A zanimaju me ta tvoja napisana pravila, ako si voljan dijeliti..
Ovako prvo ja sam Laik, amater i ako moram priznat do sad mi je ovo islo...I smatram dok god se budem gledao tako da sam laik i da veze nemam da moram bit pazljiv da ce ic kako treba...Jer u voj trgovini je ko u pokeru umislis se da znas pa te otrese lola i onda si gotov to je prvo pravilo. Ne znas i prvo istrazi pa onda ulazi..
Drugo svako treba sjesti i razmislit sta hoce, naprimjer jel mu odgovara da dobije neku sumicu novca od dividende naprimjer telecoma ili elektroprivrede i to je to ili hoce da rizikuje pa il bos il hadzija..
Ja ne preporucujem nikom da koristi moja pravila jer svako treba da napravi svoja moja moze koristit kao smjernice kao sto sam ja iskoristio tudja za koja sam skontao da mi odgovaraju....
Evo ovako:
1. Ja sam odlucio da rizikujem i da idem na spekulativno ulaganje znaci kupi jeftino prodaj skuplje...Za mnoge je to rizik i vodi neuspjehu al za mene funkcionise. Ovo zato jer ja nemam dovoljno novca da od dividende mogu zaradit.I ne zelim cekat da zavrsim u kolicima da bi imao dugorocnu dobit. Necu se obogatit preko noci jer to nema al neki period od 10 godina mislim da necu ovisit o penziji.
2. Novac koji sam odvojio za ovo smatram od pocetka izgubljenim tako i ako padnem nema kajanja. Imam posao na kom delam od 8-16 i to mi je prioritet tu zaradjujem platu i za zivot ovo je vise kao proftabilan hobby.
3. Iako idem na ovo spekulativno nisam gladez i ne mislim na dobit preko noci jer to ne postoji, znaci nema zalijetanja i imam opet neki konzervativan pristup.
Ne ulazem u kompanije koje su poslijednjih 7-10 godina imale konstantan pad.
Ne ulazem u male koje ne mogu prezivjet krizu i ako padnu 70% da se ne mogu oporavit. Mora imat vrijednost minimum ala Elektroprivreda i preko 2000 radnika.
Ne ulazem u velike aka Tesla, Google, Amazon i ta sranja razvikana tu samo gubis. Ne bitno jel kompanija Poljska, Njemacka, UK ili USA dobit je dobit
Svaka velika kompanija ima los mjesec kvartal ili godinu nakon koje ide oporavak. Ovo lose poslovanje moze bit zbog krize ala Corona ili Rat ili posljednje krah Silicon Valley banke ili neznam ti sta bitno je istrazit i vidjet kako se ponasala prije.Google tetka i dan dva mnogo sto sto sta se moze naci
( Evo ti hint za trenutno stanje - Dobar dio companija u Swici koji su povezani sa ovom Swisse bankom koja je upala u probleme kao i ova Americka je pao 15-30 % a stabilne su nemaju neke veze sa ulaganjima banke ali su na neki nacin povezane i zbog krize im je dionica pala. Stabilne su kroz cjelih zadnji 10 godina sa malim varijacijama( ne racunajuci coronu i sad su zbog ovog pale kako rekoh 20-30%. One ce se u dogledno vrijeme vratit pa recimo nek se vrate na svoju 0 ti si dobar 20 %) . Dionica od 100 franaka ti dobar pa nek je 10 % 10 franaka po dionici
Jos jedna primjer iz proslosti da skontas ovo ISTRAZIVANJE... Njemacki Bayer naprimjer ima stabilnu dionicu i poslovanje al kad su kupili onaj dio za prskanje korova i pokazao se cancerogen dionica im je pala nekih 35 eura ( sa nekih 80_ak na40- 50 i ). Ali bayer je bayer kompanije te vrste nikad nece propast nakon godinu se vratil na 60 povremeno i 70 eura.. e pa skontaj ako si kupio 100 kom po 45 a prodao ih po 60
U pocetku sam kupovao dionice male vrijednosti ali sam skontao da to za mene nema smisla bolje kupit 10 kom od po 100 Eura nego 200 od 5 eura vrijednosti jer na varijaciji od 2-3 % na ovoj od skupoj imas instant zaradu a na maloj treba da promjeni 20% da nesto osjetis.
Naravno tu i gubis vise ako ide u suprotnom pravcu.
4 Nikad ne sve u isti tip dionice. Raspodijelim 30% u Industriju. 30% IT , 30% energija i onih 10 zadnjih cista spekulacija... Pa ako jedna bransa rokne druge te mogu izvuci...
Kad je poceo rat u Ukr. nasao sam 3 Americke kompanije vojne industrije koje su imale pa recimo pad od corone na ovamo lagan pad al konstantan. a imale su bljeskove prijeu periodu od 5-10 godina u zavsinosti kakav ugovor su potpisivale sa vladom i skokove i po 30-40% vrijednosti.
I kupim sve tri po malo...Sad kad je ova Banka roknula u Californiji sve oslo dole a one u konstantnom rastu od nekih 2-3% sedmicno, jer rat je pokrenuo i rad punom parom.....Na jednoj od njih imam vec 17% i kontam je prodat ubrzo..
Et drug ovo je moja filozofija i sto rece kolega umjesto Facebook ja citam forume o dionicama
- janje_
#3325 Re: Berza (dionice i kupovina)
Fala na iscrpnom odgovoru. Tu sam ja negdje sa razmišljanjima, samo se još nakanjujem..ovo_malo_duse wrote: ↑13/04/2023 09:00SpoilerShowZnam drug kako se pise Cojones al eto pisi kako govoris hehehe...
Ovako prvo ja sam Laik, amater i ako moram priznat do sad mi je ovo islo...I smatram dok god se budem gledao tako da sam laik i da veze nemam da moram bit pazljiv da ce ic kako treba...Jer u voj trgovini je ko u pokeru umislis se da znas pa te otrese lola i onda si gotov to je prvo pravilo. Ne znas i prvo istrazi pa onda ulazi..
Drugo svako treba sjesti i razmislit sta hoce, naprimjer jel mu odgovara da dobije neku sumicu novca od dividende naprimjer telecoma ili elektroprivrede i to je to ili hoce da rizikuje pa il bos il hadzija..
Ja ne preporucujem nikom da koristi moja pravila jer svako treba da napravi svoja moja moze koristit kao smjernice kao sto sam ja iskoristio tudja za koja sam skontao da mi odgovaraju....
Evo ovako:
1. Ja sam odlucio da rizikujem i da idem na spekulativno ulaganje znaci kupi jeftino prodaj skuplje...Za mnoge je to rizik i vodi neuspjehu al za mene funkcionise. Ovo zato jer ja nemam dovoljno novca da od dividende mogu zaradit.I ne zelim cekat da zavrsim u kolicima da bi imao dugorocnu dobit. Necu se obogatit preko noci jer to nema al neki period od 10 godina mislim da necu ovisit o penziji.
2. Novac koji sam odvojio za ovo smatram od pocetka izgubljenim tako i ako padnem nema kajanja. Imam posao na kom delam od 8-16 i to mi je prioritet tu zaradjujem platu i za zivot ovo je vise kao proftabilan hobby.
3. Iako idem na ovo spekulativno nisam gladez i ne mislim na dobit preko noci jer to ne postoji, znaci nema zalijetanja i imam opet neki konzervativan pristup.
Ne ulazem u kompanije koje su poslijednjih 7-10 godina imale konstantan pad.
Ne ulazem u male koje ne mogu prezivjet krizu i ako padnu 70% da se ne mogu oporavit. Mora imat vrijednost minimum ala Elektroprivreda i preko 2000 radnika.
Ne ulazem u velike aka Tesla, Google, Amazon i ta sranja razvikana tu samo gubis. Ne bitno jel kompanija Poljska, Njemacka, UK ili USA dobit je dobit
Svaka velika kompanija ima los mjesec kvartal ili godinu nakon koje ide oporavak. Ovo lose poslovanje moze bit zbog krize ala Corona ili Rat ili posljednje krah Silicon Valley banke ili neznam ti sta bitno je istrazit i vidjet kako se ponasala prije.Google tetka i dan dva mnogo sto sto sta se moze naci
( Evo ti hint za trenutno stanje - Dobar dio companija u Swici koji su povezani sa ovom Swisse bankom koja je upala u probleme kao i ova Americka je pao 15-30 % a stabilne su nemaju neke veze sa ulaganjima banke ali su na neki nacin povezane i zbog krize im je dionica pala. Stabilne su kroz cjelih zadnji 10 godina sa malim varijacijama( ne racunajuci coronu i sad su zbog ovog pale kako rekoh 20-30%. One ce se u dogledno vrijeme vratit pa recimo nek se vrate na svoju 0 ti si dobar 20 %) . Dionica od 100 franaka ti dobar pa nek je 10 % 10 franaka po dionici.
Jos jedna primjer iz proslosti da skontas ovo ISTRAZIVANJE... Njemacki Bayer naprimjer ima stabilnu dionicu i poslovanje al kad su kupili onaj dio za prskanje korova i pokazao se cancerogen dionica im je pala nekih 35 eura ( sa nekih 80_ak na40- 50 i ). Ali bayer je bayer kompanije te vrste nikad nece propast nakon godinu se vratil na 60 povremeno i 70 eura.. e pa skontaj ako si kupio 100 kom po 45 a prodao ih po 60![]()
U pocetku sam kupovao dionice male vrijednosti ali sam skontao da to za mene nema smisla bolje kupit 10 kom od po 100 Eura nego 200 od 5 eura vrijednosti jer na varijaciji od 2-3 % na ovoj od skupoj imas instant zaradu a na maloj treba da promjeni 20% da nesto osjetis.
Naravno tu i gubis vise ako ide u suprotnom pravcu.
4 Nikad ne sve u isti tip dionice. Raspodijelim 30% u Industriju. 30% IT , 30% energija i onih 10 zadnjih cista spekulacija... Pa ako jedna bransa rokne druge te mogu izvuci...
Kad je poceo rat u Ukr. nasao sam 3 Americke kompanije vojne industrije koje su imale pa recimo pad od corone na ovamo lagan pad al konstantan. a imale su bljeskove prijeu periodu od 5-10 godina u zavsinosti kakav ugovor su potpisivale sa vladom i skokove i po 30-40% vrijednosti.
I kupim sve tri po malo...Sad kad je ova Banka roknula u Californiji sve oslo dole a one u konstantnom rastu od nekih 2-3% sedmicno, jer rat je pokrenuo i rad punom parom.....Na jednoj od njih imam vec 17% i kontam je prodat ubrzo..
Et drug ovo je moja filozofija i sto rece kolega umjesto Facebook ja citam forume o dionicama
Ovo zvuči ko da trguješ negdje vani?