Novogradnja u Sarajevu?
-
neko_sa_strane
#3301 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Drago mi je što sam dobio bar neke informacije u vezi stanova u naselju Nova Otoka. Meni su takođe prije 2 mjeseca rekli da je cijena sada 2150 KM i da je neće spuštati. Tada su mi rekli da je ostao još jedan stan od 45 kvadrata u drugoj zgradi (koju trenutno grade) na 9. spratu. Rekli su da je avans 5%. Rekao sam da sam zainteresovan i da ću im se javiti za sat vremena. Međutim kada sam ih nazvao ponovo prvo su rekli da avans baš i nije 5% i da je neposredno nakon mog odlaska naišao kupac i rezervisao upravo taj stan. Ja sam u međuvremenu saznao da ne grade 3 već 4 zgrade i da je od ovog mjeseca omogućena rezervacija stanova u toj 4. zgradi. Otići ću sutra u vezi novih informacija.
Interesovao sam se i za naselje Miljacka ali je predaleko obzirom da trenutno nisam mobilan a čuo sam ali ne znam da li je provjerena informacija da avans za rezervaciju stana iznosi 20-30%.
Dobra odluka je kao što je jedan forumaš napisao da se već predugovor ovjeri kod notara.
Interesovao sam se i za naselje Miljacka ali je predaleko obzirom da trenutno nisam mobilan a čuo sam ali ne znam da li je provjerena informacija da avans za rezervaciju stana iznosi 20-30%.
Dobra odluka je kao što je jedan forumaš napisao da se već predugovor ovjeri kod notara.
- DoradO
#3302 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Nije druze, ja sam danas uplatio avans 5%... lamela B
-
damsic
#3303 Re: Novogradnja u Sarajevu?
neka ti je sa srecomDoradO wrote:Nije druze, ja sam danas uplatio avans 5%... lamela B
- zavezata-vreca
#3304 Re: Novogradnja u Sarajevu?
nije mi jasno da iskesiras stan koji ces dobiti za 2-3 godine 8kod nas ako i za pet godina dobijes dobro je) ... te pare da se oroče može se kupiti i veci i bolji stan.
- DoradO
#3305 Re: Novogradnja u Sarajevu?
hvaladamsic wrote:neka ti je sa srecomDoradO wrote:Nije druze, ja sam danas uplatio avans 5%... lamela B
- Haris.ba
#3306 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ne kontam. Kakvo oročavanje? Većina raje kupuje na kredit. A onaj ko ima pare u kešu, kupi jeftinije u izgradnji.zavezata-vreca wrote:nije mi jasno da iskesiras stan koji ces dobiti za 2-3 godine 8kod nas ako i za pet godina dobijes dobro je) ... te pare da se oroče može se kupiti i veci i bolji stan.
Gledajući mizerne kamate na oročenje, izračunaj koliko bi dobio za eto 3 godine kamate (plus inflacija, u našem slučaju inflacija cijena).
-
kB27
#3307 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ako je konkretno o Novoj Otoki riječ.. stan ne iskeširaš unaprijed nego daš skoro pa mizeran avans. Ako iskeširaš unaprijed možeš uganjati jako dobru cijenu po kvadratu, puno bolju nego što bi zaradio oročavanjem. A, s druge strane, ne traje sve to 2-3 godine nego godinu ili nešto malo više.zavezata-vreca wrote:nije mi jasno da iskesiras stan koji ces dobiti za 2-3 godine 8kod nas ako i za pet godina dobijes dobro je) ... te pare da se oroče može se kupiti i veci i bolji stan.
-
bumerangss
#3308 Re: Novogradnja u Sarajevu?
"Okolo kalajli unutra belajli"imim wrote:Trebate novu temu otvoriti za tu raspravu
Ima li ko, a izgleda da vas ima, ili barem znate nekog takvog, ko je kupio stan dole u Novoj Otoci, da nam prenesete iskustva? vidim da su se ljudi već izgleda uselili, pa kakvi su stanovi, koliko je kvalitetno urađeno, jel Tibra išta poboljšala kvalitet? Izvana izgleda super, al me interesuje iznutra.
Neki dan 3 stanara su u isto vrijeme zvali policiju jer iz jednog stana se cuje lavež psa! Zvucna izolacija je ocajno loša
- DoradO
#3309 Re: Novogradnja u Sarajevu?
joj kad se nema sta reci glavno je kako se cuje komsija
jbt ja cujem u stanu na kosevskom pascad kad laju u velesicima a ne u stanu pored... jos ni za jednu zgradu u Sarajevu ja nisam cuo od ovih sto se razumiju u izolacije da je neka dobra
gdje god nekome kazes da si pogldao stan odma nesto nesto
gdje god nekome kazes da si pogldao stan odma nesto nesto
- zakasnila
#3310 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ako ce nam to biti jedini problem, lako cemo
Mi 2 godine trazimo stan i koju god bi zgradu i naselje spomenuli svi odmah nađu hiljadu i jednu manu
Mi 2 godine trazimo stan i koju god bi zgradu i naselje spomenuli svi odmah nađu hiljadu i jednu manu
- NK33
#3311 Re: Novogradnja u Sarajevu?
A ti koji nalaze mane su uglavnom ovi sto zive u 'babinom' stanu, nisu marke dali za svoj. Da jesu, mislis da bi kupili negdje gdje je 4000KM/m2 pa da im bude sve po volji 
- cpu_fan
#3312 Re: Novogradnja u Sarajevu?
U ovome gradu ne postoji stambena zgrada sa namjenski urađenom zvučnom izolacijom. Ko živi u zgradi i ne čuje komšije taj nek' odmah ode otorincu !bumerangss wrote:"Okolo kalajli unutra belajli"imim wrote:Trebate novu temu otvoriti za tu raspravu
Ima li ko, a izgleda da vas ima, ili barem znate nekog takvog, ko je kupio stan dole u Novoj Otoci, da nam prenesete iskustva? vidim da su se ljudi već izgleda uselili, pa kakvi su stanovi, koliko je kvalitetno urađeno, jel Tibra išta poboljšala kvalitet? Izvana izgleda super, al me interesuje iznutra.
Neki dan 3 stanara su u isto vrijeme zvali policiju jer iz jednog stana se cuje lavež psa! Zvucna izolacija je ocajno loša
- zakasnila
#3313 Re: Novogradnja u Sarajevu?
E baš tako i sve znaju o svim zgradama, pomislio bi čovjek da u slobodno vrijeme obilaze zgrade po graduNK33 wrote:A ti koji nalaze mane su uglavnom ovi sto zive u 'babinom' stanu, nisu marke dali za svoj. Da jesu, mislis da bi kupili negdje gdje je 4000KM/m2 pa da im bude sve po volji
- Thorgerson
#3314 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Mozda, da ne moras potpisati da se fakticki odrices vanjskih zidova.sve_ovo_ja wrote:Pozdrav.
Sto se nove otoke tice nisam ja licno, ali jeste rodjak uzeo stan tu (ova zavrsena smedja zgrada uz cestu). On je uzeo penthouse na vrhu oni stanovi sto su, oko 90 kvadrata. Cijene sto se tice platio je prije jedno pola godine 50-ak hiljada, dio sada i dio kada se uknjizi. Ispod 2000 KM ga je izasao kvadrat to znam sigurno...sada kako upratih oko 2500 je cijena. Za neki detaljniji sud oko kvaliteta nisam kompetentan, vrijeme ce pokazati uostalom, ali ulaz u haustor je fantazija napravljen. Struja i voda cini mi se da nisu jos prikopcani.
Pozitivna stvar kod one zgrade su led paneli koji ce biti postavljeni, ako dobro upratih dio para ce ici na odrzavanje zgrade?!
Sretno svima koji su uzeli ili imaju namjeru da stvore svoje nesto
Jer kad se zgrada useli, stanari su vlasnici svih etaža, vanjskih zidova itd. Eh, Tibra ima caku, pa ti ugovor stavi da ti nisi vlasnik zidova, pa onda oni tu natakre reklamu i uzimaju lovu.
Haha...taman ce ti Tibra placat odrzavanje.
-
gidra
#3315 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Prošle godine u ovo doba prva zgrada tek iz zemlje izašla bila, ja dobio ponudu 1900 KM za keš...kB27 wrote:Ako je konkretno o Novoj Otoki riječ.. stan ne iskeširaš unaprijed nego daš skoro pa mizeran avans. Ako iskeširaš unaprijed možeš uganjati jako dobru cijenu po kvadratu, puno bolju nego što bi zaradio oročavanjem. A, s druge strane, ne traje sve to 2-3 godine nego godinu ili nešto malo više.zavezata-vreca wrote:nije mi jasno da iskesiras stan koji ces dobiti za 2-3 godine 8kod nas ako i za pet godina dobijes dobro je) ... te pare da se oroče može se kupiti i veci i bolji stan.
I bio sam se zapalio i to dobro čak i našao stan, međutim ispade bolja ponuda na Malti i tu uzmem, nije novogradnja ali je zgrada boli glava.
Za ovu raju što će priključivati struju malo vam je ovaj priključak od cca 1000 KM to je 4.5 kW.
Da bi imali komociju sa raznim električnim uređajima uzmite 6.7 kW što je nekih 1600 KM...
-
neko_sa_strane
#3316 Re: Novogradnja u Sarajevu?
kB27 wrote:Ako je konkretno o Novoj Otoki riječ.. stan ne iskeširaš unaprijed nego daš skoro pa mizeran avans. Ako iskeširaš unaprijed možeš uganjati jako dobru cijenu po kvadratu, puno bolju nego što bi zaradio oročavanjem. A, s druge strane, ne traje sve to 2-3 godine nego godinu ili nešto malo više.zavezata-vreca wrote:nije mi jasno da iskesiras stan koji ces dobiti za 2-3 godine 8kod nas ako i za pet godina dobijes dobro je) ... te pare da se oroče može se kupiti i veci i bolji stan.
Jebi ga nemaju svi kešovinu. Da bih iskeširao morao bih tražiti još jedan posao i onda za 4-5 godina skupio dovoljno love da kupim stan. Inače ne volim se zaduživati. Kada budem novo auto kupovao neću uzimati kredit nego ću skuckati. Za novac koji sam potrošio na stanarinu mogao sam kupiti dobrog polovnjaka.
-
kB27
#3317 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Znam, zato i kažem da je cca. godina ili malo jače, a ne 2-3.gidra wrote: Prošle godine u ovo doba prva zgrada tek iz zemlje izašla bila, ja dobio ponudu 1900 KM za keš...
I bio sam se zapalio i to dobro čak i našao stan, međutim ispade bolja ponuda na Malti i tu uzmem, nije novogradnja ali je zgrada boli glava.
Za ovu raju što će priključivati struju malo vam je ovaj priključak od cca 1000 KM to je 4.5 kW.
Da bi imali komociju sa raznim električnim uređajima uzmite 6.7 kW što je nekih 1600 KM...
A za keš si mogao uzeti po 1800 KM 100%, jer znam da se sa trećinom keša unaprijed moglo uzeti za cca. 1850 KM.
-
kB27
#3318 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Znam, ali neko ko spominje da može 2-3 godine oročiti pare podrazumijevam da ima keš. Neće dići kredit da bi oročio pare.neko_sa_strane wrote:kB27 wrote:Ako je konkretno o Novoj Otoki riječ.. stan ne iskeširaš unaprijed nego daš skoro pa mizeran avans. Ako iskeširaš unaprijed možeš uganjati jako dobru cijenu po kvadratu, puno bolju nego što bi zaradio oročavanjem. A, s druge strane, ne traje sve to 2-3 godine nego godinu ili nešto malo više.zavezata-vreca wrote:nije mi jasno da iskesiras stan koji ces dobiti za 2-3 godine 8kod nas ako i za pet godina dobijes dobro je) ... te pare da se oroče može se kupiti i veci i bolji stan.
Jebi ga nemaju svi kešovinu. Da bih iskeširao morao bih tražiti još jedan posao i onda za 4-5 godina skupio dovoljno love da kupim stan. Inače ne volim se zaduživati. Kada budem novo auto kupovao neću uzimati kredit nego ću skuckati. Za novac koji sam potrošio na stanarinu mogao sam kupiti dobrog polovnjaka.
-
neko_sa_strane
#3319 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Na Novoj Otoci očito neće ići ispod 2150 KM a obzirom da je razlika u kvalitetu u 5 deka ja ću sada poslije posla otići do "Miljacke". U naselju "Miljacka" prema mom mišljenju angažovan je bolji arhitekta.
-
amar36
#3320 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ima li neko informaciju da li će se još nešto pored nove otoke graditi? U pravcu prema Miljacki?zakasnila wrote:1.20 KM po kvadratu je odrzavanje vode, grijanja i stubista. Garaze se na jednoj etazi prodaju, a na drugoj iznajmljuju. Cijena kupovine je 1000 KM/m2, kvadratura garaze se krece od 12-20 m2 . Inace su im agenti prodaje jako skrti na informacijamaThorgerson wrote:Ja ne kontam ovo oko Nove Otoke i fiksnih troskova?
Napisite sta se mora tu placati, a da se drugdje ne mora jbt sta komplikujete.![]()
Odrzavanje se svugdje placa i to je fiksno, odvoz smeca itd.
Dakle, jesu li to skontali da moras fiksno placati neku cifru za vodu? Za parking - htio ili ne itd?
Znaci onaj parking ispred zgrade naplacuju 60 KM?kao da se bave prodajom ilegalnih stvari
-
amar36
#3321 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Možeš li nam ovdje napisati nešto više o tome, mislim da je zanimljiva stvar, možda je interesantno i nekome ko bi se u budućnosti mogao sresti sa tim.pepeljara wrote:Jesu.
elem neka mi se jave ti sto su uzeli za 3% da im par stvari pojasnim na pm, da ovdje ne raspredam, (ako vec ugovor nisu potpisali).
- bilic
#3322 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ne znam jesam li upratio ovaj dio ... I da li na isto mislimo .....amar36 wrote:Možeš li nam ovdje napisati nešto više o tome, mislim da je zanimljiva stvar, možda je interesantno i nekome ko bi se u budućnosti mogao sresti sa tim.pepeljara wrote:Jesu.
elem neka mi se jave ti sto su uzeli za 3% da im par stvari pojasnim na pm, da ovdje ne raspredam, (ako vec ugovor nisu potpisali).
... U predugovoru otprilike piše stan veći ili manji 2 do 3 %....... uvijek je manji ...
Ustvari zidovi stana iznutra se maltaju te gubite na kvadraturi .. dok se nabaci cenat dva malte po zidu .
Može se izgubiti na površini stana tako da dobijete umijesto 50 m 2
imate 48,5 ili 49 kvadrata .
- pepeljara
#3323 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ato znaci da ti naplate 50kvadrata a zarade na tebi 1 kvadrat =2000km * broj stanova cirka = jedan stan
zato ugovor je dogovr dvije strane. Kad dogovarate trazite bez toga da platite punu cijenu kolko god odnosno dobijete povrat za manje. Pitajte advokata ne smiju vam osporiti to pravo, moguca tuzba i sl.
Sent from my LG-D855 using Tapatalk
Sent from my LG-D855 using Tapatalk
-
amar36
#3324 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Slažem se, kupac je u ogromnom broju slučajeva na gubitku.
Mislim da ti to ne smiju osporiti, ali isto tako ti mogu reći da to je kod njih praksa -3+, pa ti ako hoćeš potpiši,
ako nećeš nemoj i vozdra.
Mislim da ti to ne smiju osporiti, ali isto tako ti mogu reći da to je kod njih praksa -3+, pa ti ako hoćeš potpiši,
ako nećeš nemoj i vozdra.
- mali_milojica
- Location: Hadis: Govorite istinu,pa makar bila i na vasu stetu.
#3325 Re: Novogradnja u Sarajevu?
Ako im je stalo do jednog m2 na 50 i cifru od 2000 KM na 100k,onda nek traze drugog kupca. Ja bih bas zapeo pa da vidimo.