SDA-All about

Post Reply
Co0l

#3301 Re: SDA-All about

Post by Co0l »

kojeime wrote:Otkud vam uopste prica o moralu u politici? Otkada to politika i moral idu zajedno? EU, SAD, Kina, Rusija, Arapi... nikome od njih nije stalo do Sirije i naroda tamo, vec do interesa.

U politici su jedino interesi vjecni, sve ostalo je nebitno.
Tacno.S tim da u ovom slucaju,kad je BiH u pitanju,to dvoje se podudara.
Man of steel

#3302 Re: SDA-All about

Post by Man of steel »

Geopolitika se ne vodi emocijama i moralnošću nego isključivo vlastitim interesom.

Tim načelima se vodi svaka normalna država osim onih koje zastupa Lagumdžija, čiji vlastiti interesi na žalost uvjek imaju prednost u odnosu na državne interese.

Tako je tupavi Lagumdžija zarad vlastitih interesa i stolice pored saudijskog kralja prekršio ustav i spasio Dodika koji je zbog apsolutno po nas nebitne rezolucije o Siriji bio spreman da kontrira Americi i Evropskoj Uniji.
AliceInChains

#3303 Re: SDA-All about

Post by AliceInChains »

@Cool
Saudijskoj Arabiji i Turskoj u tom dijelu svijeta nije rival Sirija nego njihov zastitnik Iran tako da je i argument o rivalstvu na klimavim nogama ali i da ga prihvatimo kao validnog ostaje pitanje-ako se ispravnost nekog stava podudara sa nekim interesima nekih drzava (sa kojima uz to imas i jako dobre odnose) da li trebas biti protiv tog stava i time podrzati drugu stranu samo da bi pokazao kako imas muda?
Nego drugo pitanje: Bakir je prije nedugo vremena boravio u Iranu, da iskaze prijateljstvo/bratstvo sa Iranskim narodom. Znaci se upravo zahvaljuje trenutnim iranskim vlastima za podrsku tokom rata u Bosni, a i nada se vecim investicijama.
Pitanje: Ako se sutra Zapad okrene protiv Irana, hoce li se Bakir i co. opet metnuti na stranu Zapada i njihovih rezolucija? Ja tvrdim, da hoce, posto nema kicme i ne gleda prvenstveno na interese BIH i njenog iskrenog saveznika. Bas zbog Irana (a ne zbog Rusije) smo mogli ostati neutralni. Ali kao sto sam rekao, politika nam nije razvijena, tj. za sisu.
Co0l

#3304 Re: SDA-All about

Post by Co0l »

AliceInChains wrote:@Cool
Saudijskoj Arabiji i Turskoj u tom dijelu svijeta nije rival Sirija nego njihov zastitnik Iran tako da je i argument o rivalstvu na klimavim nogama ali i da ga prihvatimo kao validnog ostaje pitanje-ako se ispravnost nekog stava podudara sa nekim interesima nekih drzava (sa kojima uz to imas i jako dobre odnose) da li trebas biti protiv tog stava i time podrzati drugu stranu samo da bi pokazao kako imas muda?
Nego drugo pitanje: Bakir je prije nedugo vremena boravio u Iranu, da iskaze prijateljstvo/bratstvo sa Iranskim narodom. Znaci se upravo zahvaljuje trenutnim iranskim vlastima za podrsku tokom rata u Bosni, a i nada se vecim investicijama.
Pitanje: Ako se sutra Zapad okrene protiv Irana, hoce li se Bakir i co. opet metnuti na stranu Zapada i njihovih rezolucija? Ja tvrdim, da hoce, posto nema kicme i ne gleda prvenstveno na interese BIH i njenog iskrenog saveznika. Bas zbog Irana (a ne zbog Rusije) smo mogli ostati neutralni. Ali kao sto sam rekao, politika nam nije razvijena, tj. za sisu.
Na stranu sve ali zar stvarno mislis da bi u tom slucaju interes BiH bio da bude na strani Irana?
AliceInChains

#3305 Re: SDA-All about

Post by AliceInChains »

Co0l wrote:
AliceInChains wrote:@Cool
Na stranu sve ali zar stvarno mislis da bi u tom slucaju interes BiH bio da bude na strani Irana?
Pa iskrenije mi djeluju odnosi Irana prema Bosni, nego odnosi cijele Evropske Unije prema Bosni, koja nam sjedi evo vec 17 godina na celu drzave i cije clanice vrijeme po vrijeme dovode u pitanje opstanak nase drzave. :-)
Co0l

#3306 Re: SDA-All about

Post by Co0l »

AliceInChains wrote:
Pa iskrenije mi djeluju odnosi Irana prema Bosni, nego odnosi cijele Evropske Unije prema Bosni, koja nam sjedi evo vec 17 godina na celu drzave i cije clanice vrijeme po vrijeme dovode u pitanje opstanak nase drzave. :-)
Pusti sad iskrenost.Ti si taj koji nece da pricamo o iskrenosti,principima,moralu i slicno nego o interesima.Tvrdis da bi bilo u interesu BiH da bude na strani Irana pa te ja pitam jesi li siguran za to i cime to opravdavas?Uz napomenu da 'muda' u tom slucaju ne bi bila interes BiH nego politicki avanturizam cije bi poslijedice tesko bilo predvidjeti.

A za stanje u BiH su prije svega krivi nasi politicari,EU tu snosi vrlo malu krivicu,ako je ikako i snosi.
AliceInChains

#3307 Re: SDA-All about

Post by AliceInChains »

Co0l wrote:
AliceInChains wrote:
Pusti sad iskrenost.Ti si taj koji nece da pricamo o iskrenosti,principima,moralu i slicno nego o interesima.Tvrdis da bi bilo u interesu BiH da bude na strani Irana pa te ja pitam jesi li siguran za to i cime to opravdavas?Uz napomenu da 'muda' u tom slucaju ne bi bila interes BiH nego politicki avanturizam cije bi poslijedice tesko bilo predvidjeti.

A za stanje u BiH su prije svega krivi nasi politicari,EU tu snosi vrlo malu krivicu,ako je ikako i snosi.
Pa pitao si me, jbg. :mrgreen:

Pazi, nema Bosna puno ISKRENIH saveznika. Ali smatram, da je Iran jedan od tih. I naravno mi je radije, da imamo bolje odnose sa Iranom, nego sa Saudijcima, posto drugi ovdje kod nas imaju ocigledno za cilj sirenje vehabizma (vode nas u proslost), dok su prvi sekularni i imaju cak jaku nauku, sta potvrduje i razvoj nuklearne energije, nasuprot svim sankcijama. Potencijal za saradnju sa Iranom bi za nas trebao da bude u interesu za sve segmente. Iranci su voljni, ali posto nam je politika za sisu....i posto nismo makar u stanju, da budemo neutralni.....

Ja tebi pricam o saveznickom potencijalu i opet ti ponavljam: Evropska Unija nam sjedi na celu drzave i drzi konce. Makar bi mogla da sankcionise Velikosrpsko, legitimno kocenje drzave...a tu legitimnost, da koce drzavu, su im bas oni omogucili. Zato te molim, da ovdje ne branis nase nezrele politicare i ne dokazujes (imaginarnu) nevinost Evropske Unije i Amerike za ovaj nas jad.
VjecitiStudent

#3308 Re: SDA-All about

Post by VjecitiStudent »

AliceInChains wrote:Pa iskrenije mi djeluju odnosi Irana prema Bosni, nego odnosi cijele Evropske Unije prema Bosni, koja nam sjedi evo vec 17 godina na celu drzave i cije clanice vrijeme po vrijeme dovode u pitanje opstanak nase drzave. :-)
Rekao bi neuki posmatrac da nas EU nikad nije priznala.
VjecitiStudent

#3309 Re: SDA-All about

Post by VjecitiStudent »

AliceInChains wrote: Pa pitao si me, jbg. :mrgreen:

Pazi, nema Bosna puno ISKRENIH saveznika. Ali smatram, da je Iran jedan od tih. I naravno mi je radije, da imamo bolje odnose sa Iranom, nego sa Saudijcima, posto drugi ovdje kod nas imaju ocigledno za cilj sirenje vehabizma (vode nas u proslost), dok su prvi sekularni i imaju cak jaku nauku, sta potvrduje i razvoj nuklearne energije, nasuprot svim sankcijama. Potencijal za saradnju sa Iranom bi za nas trebao da bude u interesu za sve segmente. Iranci su voljni, ali posto nam je politika za sisu....i posto nismo makar u stanju, da budemo neutralni.....

Ja tebi pricam o saveznickom potencijalu i opet ti ponavljam: Evropska Unija nam sjedi na celu drzave i drzi konce. Makar bi mogla da sankcionise Velikosrpsko, legitimno kocenje drzave...a tu legitimnost, da koce drzavu, su im bas oni omogucili. Zato te molim, da ovdje ne branis nase nezrele politicare i ne dokazujes (imaginarnu) nevinost Evropske Unije i Amerike za ovaj nas jad.
Jel ono Iran ili NATO bombardovao VRS 1995.?
I nakon toga sta Bosnjo radi? U potrazi za iskrenim saveznicima na Zapadu, pravi Pogorelicu ...
StupskaBitanga

#3310 Re: SDA-All about

Post by StupskaBitanga »

Nastup onoga za Novi Grad Sarajevo na Face TV je blago rečeno odron
Co0l

#3311 Re: SDA-All about

Post by Co0l »

AliceInChains wrote:
Co0l wrote:
AliceInChains wrote:

Pa pitao si me, jbg. :mrgreen:

Ja u klin,ti u plocu.Ja kazem podrzati rezoluciju o Siriji ne samo da je interes BiH nego i moralan cin ti meni nemoj o moralu supljirat de o interesu da pricamo.OK,onda cemo o interesu,ja ti kazem zasto je interes BiH odabrat jednu a ne drugu stranu ti meni,umjesto o interesima o kojima si htio da pricas,o iskrenosti pocnes.Ja te opet pitam koji je interes BiH biti na strani irana a ne na strani SAD i EU ti opet ne pricas o interesima BiH nego pokusavas reci da je Iran iskreniji prema BiH nego EU i jos dodas da je Iran sekularan :-D

Nije mi jasno koji je to saveznicki potencijal za BiH Iran u odnosu na EU i NATO i kako uopste neko moze to dvoje porediti...Sta sad,trebamo preuzet od njih nuklearnu tehnologiju,koju bi nam oni,kao iskreni saveznici besplatno dali,i na taj bi nacin ubili dvije muhe jednim udarcem-poboljsali bi svoju nauku i cijelom svijetu bi pokazali da imamo muda jer bi im se suprostavili svojim nuklearnim programom.
Pa mislim stvarno,ili ti ne znas sta je interes jedne drzave ili nisi jos nacisto sa samim sobom o cemu bi da diskutujes :)

i nije mi jasno kako si mogao protumaciti moju konstataciju da su za stanje u BiH prije svih krivi nasi politicari kao moje branjenje tih nasih politicara :-)
Jazzy.ba

#3312 Re: SDA-All about

Post by Jazzy.ba »

Ja dobre teme.
AliceInChains

#3313 Re: SDA-All about

Post by AliceInChains »

Evo da ti nacrtam, pa ti protumaci, kako hoces:

Mi smo se doveli u situaciju, da danas ovisimo 100% od EU i USA. Samo ja tu vidim mali problem, jer to saveznistvo nas ne vodi iz stagnacije od rata. Kad vidim kako se "razvija" glavni grad BIH i onda pored toga slusam, da nas Crna Gora i Makedonija preletise, onda mi iskreno dode, da se upucam i odreknem korjena. Zajebimo sad u ovoj prici nase politicare. Koje beneficije, dobrobiti i sl. imamo od zemalja, za koje se 100% vezemo? Dali i na koji nacin nam oni pomagaju? Moje misljenje: Malo, do nikako.

U cemu je problem, da mi kao muslimani trazimo saveznike u onima, koji nam se nude (kao npr. Iran)? Pa jbm mu hljeb, neces mi valjda reci, da je to kontraproduktivno? Razumijes?

Npr.: Ameri i EU nama: glsajte protiv Irana...a mi njima: Pa ukinite veto Hrvatima i Srbima, ili nas prikljucite NAto-savezu i mi cemo glasati. :mrgreen: Ali mi smo daleko od toga :lol:

Prvo: Imamo mogucnost, da razvijemo poslovne kontakte i pridobijemo vise ulaganja
Drugo: Kroz nove saveznike u Bliskom Istoku bi ovi danasnji saveznici (EU; USA) bili primorni, da se malo i nama nude za nas glas.

Tako se bori sa sopstvene interese. I zato sto je Srbija u stanju, da sprovodi takvu politiku, da joj se EU pocne nuditi, ce i prije nas uci u EU.
bogumila

#3314 Re: SDA-All about

Post by bogumila »

samo da vas podsjetim da je tema SDA :D
Co0l

#3315 Re: SDA-All about

Post by Co0l »

AliceInChains wrote:Evo da ti nacrtam, pa ti protumaci, kako hoces:

Mi smo se doveli u situaciju, da danas ovisimo 100% od EU i USA. Samo ja tu vidim mali problem, jer to saveznistvo nas ne vodi iz stagnacije od rata. Kad vidim kako se "razvija" glavni grad BIH i onda pored toga slusam, da nas Crna Gora i Makedonija preletise, onda mi iskreno dode, da se upucam i odreknem korjena. Zajebimo sad u ovoj prici nase politicare. Koje beneficije, dobrobiti i sl. imamo od zemalja, za koje se 100% vezemo? Dali i na koji nacin nam oni pomagaju? Moje misljenje: Malo, do nikako.

U cemu je problem, da mi kao muslimani trazimo saveznike u onima, koji nam se nude (kao npr. Iran)? Pa jbm mu hljeb, neces mi valjda reci, da je to kontraproduktivno? Razumijes?

Npr.: Ameri i EU nama: glsajte protiv Irana...a mi njima: Pa ukinite veto Hrvatima i Srbima, ili nas prikljucite NAto-savezu i mi cemo glasati. :mrgreen: Ali mi smo daleko od toga :lol:

Prvo: Imamo mogucnost, da razvijemo poslovne kontakte i pridobijemo vise ulaganja
Drugo: Kroz nove saveznike u Bliskom Istoku bi ovi danasnji saveznici (EU; USA) bili primorni, da se malo i nama nude za nas glas.

Tako se bori sa sopstvene interese. I zato sto je Srbija u stanju, da sprovodi takvu politiku, da joj se EU pocne nuditi, ce i prije nas uci u EU.
De ne pricaj bezveze da nam EU ne pomaze,tolike pare su nam na raspolaganju u IPA i predpristupnim fondovima od te iste EU ali nasi bajni politicari i strucnjaci nisu u stanju da naprave iole dobre projekte da dobiju te pare.A kad bi usli u EU ti iznosi koji bi nam bili na raspolaganju bi se mnogostruko povecaliI.Zasto nismo ni blizu clanstva ne treba EU krivit nego nas,to je valjda jasno.Najbolji ti je primjer svega toga upravo Crna Gora i Makedonija,Hrvatsku da i ne spominjem,Ljudi tamo znaju kako da iskoriste pare koje im nudi EU,mi ne znamo i tu se svaka prica zavrsava.Ili stvarno mislis da su nas preletili kako kazes,jer imaju muda kao politicari? Ljudi jednostavno znaju iskoristiti ono sto im ta ista EU nudi,mi ne znamo i Boze moj.

Stvarno ne znam kako ti mislis da bismo mogli profitirati od nekih poslovnih odnosa sa zemljom koja je pod sankcijama :-) a pogotovo sto bi doveli time poslovne odnose sa EU u pitanje.Provjeri samo gdje i kolko izvozimo i vidi na kojem je mjestu tu Iran pa ce ti sve biti jasno.Zaista bi bilo produktivno za nase interese zbog podrske Iranu sopstvenu zemlju dovesti u situaciju da bude pod sankcijama a sto bi se na ovaj ili onaj nacin neminovno desilo.

Pokazati muda u principu nije lose,ali podrska Iranu ili Siriji je jednostavno jako los i po sopstvene interese poguban nacin za to.
Doktor29

#3316 Re: SDA-All about

Post by Doktor29 »

StupskaBitanga wrote:Nastup onoga za Novi Grad Sarajevo na Face TV je blago rečeno odron

Znamo da si bolji i da bi ti drugacije :-) :-) :skoljka:
StupskaBitanga

#3317 Re: SDA-All about

Post by StupskaBitanga »

Sad mi aktivisti SDA dijele letak SDP-idemo nazad
drug profi

#3318 Re: SDA-All about

Post by drug profi »

Evo, ako je kojem glasacu SDA uopste bitno kome daje glas:
Sead Srna, kandidat SDA za načelnika Općine Centar jedan je u nizu onih čije kandidature pokazuju da Izborni zakon BiH, kada je riječ o pravilima za učešće na izborima, treba doživjeti temeljite promjene.

Ovaj SDA-ov kadrovik i „nova snaga BiH“ još 2008. godine osuđen je pravosnažno na tri mjeseca zatvorske kazne ( godina uvjetno) zbog siledžijstva. Srna je, naime, fizički napao svoju komšinicu, pred njenom maloljetnom djecom. Na sudu je dokazano da je kriv, stigla je i pravosnažna presuda, no to njega i SDA koja je zataškala cijeli slučaj, nije spriječilo da i te 2008. godine ponovo ga kandidira za vijećnika, a sada evo i za načelnika Općine Centar.
kiky

#3319 Re: SDA-All about

Post by kiky »

drug profi wrote:Evo, ako je kojem glasacu SDA uopste bitno kome daje glas:
Sead Srna, kandidat SDA za načelnika Općine Centar jedan je u nizu onih čije kandidature pokazuju da Izborni zakon BiH, kada je riječ o pravilima za učešće na izborima, treba doživjeti temeljite promjene.

Ovaj SDA-ov kadrovik i „nova snaga BiH“ još 2008. godine osuđen je pravosnažno na tri mjeseca zatvorske kazne ( godina uvjetno) zbog siledžijstva. Srna je, naime, fizički napao svoju komšinicu, pred njenom maloljetnom djecom. Na sudu je dokazano da je kriv, stigla je i pravosnažna presuda, no to njega i SDA koja je zataškala cijeli slučaj, nije spriječilo da i te 2008. godine ponovo ga kandidira za vijećnika, a sada evo i za načelnika Općine Centar.
/quote]

pa koga da stave ...
svi su takvi ...
to je taj mentalni sklop ...
i tihić je bio krivično gonjen u njemačkoj zbog nezakonitog sklapanja brakova po bosanskim klubovima pa je aljo, dragi, prije nego je preselio, urgiro da švabe to zaborave jer bo ako bi bosna opstala bez takvog lika i djela ...
Bosnjak333

#3320 Re: SDA-All about

Post by Bosnjak333 »

kiky wrote:
drug profi wrote:Evo, ako je kojem glasacu SDA uopste bitno kome daje glas:

/quote]

pa koga da stave ...
svi su takvi ...
i tihić je bio krivično gonjen u njemačkoj zbog nezakonitog sklapanja brakova po bosanskim klubovima pa je aljo, dragi, prije nego je preselio, urgiro da švabe to zaborave jer bo ako bi bosna opstala bez takvog lika i djela ...
I ti si isti,vjerovatno jos i gori...
jazzer

#3321 Re: SDA-All about

Post by jazzer »

Bosnjak333 wrote:
kiky wrote:
pa koga da stave ...
svi su takvi ...
:lol: :lol: :lol:

Ne volim SDA, dapace, ali njihovoj argumentovanoj raspravi niko ne moze nista prigovoriti.
kiky

#3322 Re: SDA-All about

Post by kiky »

Ovaj SDA-ov kadrovik i „nova snaga BiH“ još 2008. godine osuđen je pravosnažno na tri mjeseca zatvorske kazne ( godina uvjetno) zbog siledžijstva. Srna je, naime, fizički napao svoju komšinicu, pred njenom maloljetnom djecom. Na sudu je dokazano da je kriv, stigla je i pravosnažna presuda, no to njega i SDA koja je zataškala cijeli slučaj, nije spriječilo da i te 2008. godine ponovo ga kandidira za vijećnika, a sada evo i za načelnika Općine Centar.[/quote][/quote]/quote]

pa koga da stave ...
svi su takvi ...
i tihić je bio krivično gonjen u njemačkoj zbog nezakonitog sklapanja brakova po bosanskim klubovima pa je aljo, dragi, prije nego je preselio, urgiro da švabe to zaborave jer bo ako bi bosna opstala bez takvog lika i djela ...[/quote]
I ti si isti,vjerovatno jos i gori...[/quote]

ma, daj ...
zar nemoreš šta bolje ...
:lol:
prljavi Hare
Location: Šta se ono u Njujorku plavi,Donaldovi prameni na glavi

#3323 Re: SDA-All about

Post by prljavi Hare »

jazzer wrote:
Bosnjak333 wrote:
kiky wrote:
pa koga da stave ...
svi su takvi ...

Ne volim SDA, dapace, ali njihovoj argumentovanoj raspravi niko ne moze nista prigovoriti.

Rokaju i melju snagom argumenata,sve što poslije možeš je poklopiti se ušima i šutiti.
Svega mi,legende!! :lol:
drug profi

#3324 Re: SDA-All about

Post by drug profi »

Samo da se potvrdi da glasacima SDA uopste nije bitno za koga to glasaju.
bogumila

#3325 Re: SDA-All about

Post by bogumila »

kako nije? pa za sda :D
Post Reply