Sva se zapusila od srece
Inverter - klima uredjaji [Procitati prvi post]
Moderator: anex
- piplica
- Grijem se na: Ćumur
#3301 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Da dodam, defrost je dosta brzi, jako agresivan i trajao je jutros nepune 2min.
Sva se zapusila od srece
Sva se zapusila od srece
- piplica
#3302 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
To je dovoljno za 5m2, jos ako je bez vanjskih zidova, moze i vise.Black swan wrote:instalirao sam neku grijalicu na rebrau WC
turski proizvodžač VIGO
valjda je dobra nije ni jeftina
prodavač nam kaže da se nećete moći ugrijati0.5 kilovata
medjutim čak i na minimumu sasvim solidno grije jer je mali wc a može se i veš sušiti
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3303 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
pa odmah smo vidjeli da će biti ok
mislim da nema više od 5 kvadara
međutim iznenadi me trgovac jer obično žele prodati pa lažu a ovaj je umanjivao karakteristike
znal iko što je unutra neko ulje?
čujem da je tekućina
165 maruni nije ni malo ako skontam da je atlantik konvektor bio 230 u pegazu
međutim iznenadi me trgovac jer obično žele prodati pa lažu a ovaj je umanjivao karakteristike
čujem da je tekućina
- piplica
#3304 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ulje je unutra, nemas razlike izmedju njega o drugih grijalicaz osim u cijeni.Black swan wrote:pa odmah smo vidjeli da će biti ok
čujem da je tekućina
- Truba
#3305 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
šta vam znači to nemaš razlike 
jel to kao benzinac golf i benzinac opel?

jel to kao benzinac golf i benzinac opel?
- rovac13
#3306 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Grijalica od 30 KM bi isto tako grijala
bez problema .
- rovac13
#3307 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kolega grijac je grijac uvijek daje isto onoliko toplote koliko potrosi struje.......nema druge.
Ne postoji grijac koji ugrije vise a potrosi manje
.
Toplotu trose tvoji zidovi,prozori......odnosno koliko imas toplotnih gubitaka.
I onoliko kw koliko oni trose toliko kw ti moras izvuc iz uticnice da bi to nadoknadio.....sa ovom ili onom grijalicom.....znaci isto.
Ne postoji grijac koji ugrije vise a potrosi manje
Toplotu trose tvoji zidovi,prozori......odnosno koliko imas toplotnih gubitaka.
I onoliko kw koliko oni trose toliko kw ti moras izvuc iz uticnice da bi to nadoknadio.....sa ovom ili onom grijalicom.....znaci isto.
- Truba
#3308 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
koji ste vi filozofi
pa ne kupujem grijalicu samo zbog toga... ima estetika isto ulogu...
i nije isto ako ima samo on of i ako se gasi i pali sam
pa ne kupujem grijalicu samo zbog toga... ima estetika isto ulogu...
i nije isto ako ima samo on of i ako se gasi i pali sam
- rovac13
#3309 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Jel neko rekao drugacije.
Sve grijalice ce isto grijat i isto ce potrosit struje zavisno od prostora.
Jedne grijalice su ljepse i skuplje,druge imaju precizniji termostat pa je ravnomjernija temp,trece su kvalitetnije pa ce duze trajat.
Ali sve griju.......i sve se same pale i gase.......i one od 20 km i konvektor od 200-300 km
Sve grijalice ce isto grijat i isto ce potrosit struje zavisno od prostora.
Jedne grijalice su ljepse i skuplje,druge imaju precizniji termostat pa je ravnomjernija temp,trece su kvalitetnije pa ce duze trajat.
Ali sve griju.......i sve se same pale i gase.......i one od 20 km i konvektor od 200-300 km
- rovac13
#3310 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kako si zadovoljan sad sa dva uredjajapiplica wrote:Postavljena i FH25, tek se koristi manje od dana.
Rjedje ide u defrost, iako sam je opteretio sinoc na max, jer su zidovi bili hladni.
Jutros se vidi pravi ucinak, jer je razlika u sobi i hodniku gdje je postavljena manja od 1c, zakljucak je da su odvojena krilca jako korisna.
Potrosnja struje u odnosu na FH35 je tu i tamo negdje, jer je max ulazna snaga 1.7kw.
Koliko ukupno kvadrata grijes.
Primijeti li se razlika u snazi.
Sto se tice defrosta....zar je kod vas u sarajevu toliko hladnije nego u tuzli......kod mene ni lg nije jos poceo radit defroste a on prije pocne nego fujitsu.I kod nas je magla i sve to,ali nema minusa jos.
- piplica
#3311 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Grijem nekih 70m2 sada, puno je vlage u zraku i jutros je bilo ispod nule, a nisam u Sarajevu.rovac13 wrote:Kako si zadovoljan sad sa dva uredjajapiplica wrote:Postavljena i FH25, tek se koristi manje od dana.
Rjedje ide u defrost, iako sam je opteretio sinoc na max, jer su zidovi bili hladni.
Jutros se vidi pravi ucinak, jer je razlika u sobi i hodniku gdje je postavljena manja od 1c, zakljucak je da su odvojena krilca jako korisna.
Potrosnja struje u odnosu na FH35 je tu i tamo negdje, jer je max ulazna snaga 1.7kw..
Koliko ukupno kvadrata grijes.
Primijeti li se razlika u snazi.
Sto se tice defrosta....zar je kod vas u sarajevu toliko hladnije nego u tuzli......kod mene ni lg nije jos poceo radit defroste a on prije pocne nego fujitsu.I kod nas je magla i sve to,ali nema minusa jos.
Najveca briga mi je bila hoce iz hodnika moci grijati sobu kojoj je ulaz pod pravim uglom, ali ispada da siba zrak direktno zato super ugrije, doduse malim dijelom ali sasvim dovoljno.
Pa razlike vjerovatno ima, mada obje pusu vreo zrak.
-
tavustavus
#3312 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
pozz...
da vas upitam vezano za grijac za klimu o kome ste govorili..Pitao sam jednog majstora koliko kosta kaze 120 KM sve sa ugradnjom...jeli to puno i na sta trebam da obratim paznju?

da vas upitam vezano za grijac za klimu o kome ste govorili..Pitao sam jednog majstora koliko kosta kaze 120 KM sve sa ugradnjom...jeli to puno i na sta trebam da obratim paznju?
- piplica
#3313 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Skupo, kupi grijač za terarium, kosta oko 30KM, rasporedi ga po tacni sa donje strane i riješen problem.tavustavus wrote:pozz...
da vas upitam vezano za grijac za klimu o kome ste govorili..Pitao sam jednog majstora koliko kosta kaze 120 KM sve sa ugradnjom...jeli to puno i na sta trebam da obratim paznju?![]()
![]()
Ja sam planirao uzeti komad stirodura po njemu uraditi kanale poloziti grijač i onda nasloniti na tacnu sa donje strane.
- rovac13
#3314 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ja sam kupio grijac koji je bas za klime,platio 30 -ak KM,kupio kod firme Matom iz banjaluke oni rade toshibu,24 KM sam platio termostat koji takodje oni ugradjuju u klime koje rade.To je sve.
Vrlo lako je spojit.
Mozes kao piplica odozdo,pa uradit ispod izolaciju.
Ja sam uradio unutra,polozio u tacnu,tako i fabricki se postavljaju grijaci u neke modele.
Iznutra je lako,zato sto postoje kanali kojima je predvidjeno da ide voda u odvod,i tu je samo bitno u te kanale postavit grijac tako da u ostale dijelove tave nece ni stici voda.
Vrlo lako je spojit.
Mozes kao piplica odozdo,pa uradit ispod izolaciju.
Ja sam uradio unutra,polozio u tacnu,tako i fabricki se postavljaju grijaci u neke modele.
Iznutra je lako,zato sto postoje kanali kojima je predvidjeno da ide voda u odvod,i tu je samo bitno u te kanale postavit grijac tako da u ostale dijelove tave nece ni stici voda.
- rovac13
#3315 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ovo je slika vanjske jedinica modela gree hansol (mislim).
Taj model fabricki dolazi sa ugradjenim grijacem i na osnovu njeg je deklarisan na -20.

Kao sto se vidi,nikakvo mudro slovo.Svako sebi moze ovo vrlo jeftino postavit i samim tim olaksati uredjaju da lakse radi i na vecim minusima.
Cak moze se ovo i bolje postavit,u svaki kanal postavit kabal grijac da se ne zadrzava voda nigdje.
Najbitnije je da taj kabal grijac nigdje ne stoji odignut od poda,svakim svojim dijelom treba da dodiruje pod(tacnu,tavu).
Ja sam polijepio silikonom i fercera besprijekorno.
Taj model fabricki dolazi sa ugradjenim grijacem i na osnovu njeg je deklarisan na -20.

Kao sto se vidi,nikakvo mudro slovo.Svako sebi moze ovo vrlo jeftino postavit i samim tim olaksati uredjaju da lakse radi i na vecim minusima.
Cak moze se ovo i bolje postavit,u svaki kanal postavit kabal grijac da se ne zadrzava voda nigdje.
Najbitnije je da taj kabal grijac nigdje ne stoji odignut od poda,svakim svojim dijelom treba da dodiruje pod(tacnu,tavu).
Ja sam polijepio silikonom i fercera besprijekorno.
- piplica
#3316 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Gdje kupiti dobre dampere?
-
ketronsd1
#3317 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ako ti nije dugo cekati donijet cu ti ja 3-4 vrste(po tezini kompresora)piplica wrote:Gdje kupiti dobre dampere?
Ja dolazim za novu dole.
Ma donijet cu vam svakako pa vam mogu poslati postom kome treba
- Drvosjeca iz Dejcica
#3318 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pitanje za Rovca.
Ugradio sam Hair model Nebula Invereter AS18NS1HRA od 5.2 kW, grijem cca. 70 kvadrata i evo ovo od kada je zahladilo ne gasim je skoro pa nikako. Objekat je dobro izolovan 10cm stiropora i Baumit završni sloj. Eh sada kod ugradnje pitam majstora, ovlašteni Hair servis, kakva je mogućnost da se vanjska jedinica ugradi u garažu jer bi tim dobio dosta da uređaj praktični nikada ne ide u defrost jer u garaži zimi temp. nikada ne pada ispod nule zbog dobre izolacije. Vrata na garaži standardna garažna sa dosta prostora za ulazak vazduha. Uređaj je deklarisan da može raditi do -15. Kaže majstor pa ima smisla, može, i tako ugrade u garažu. Jesam li pogriješio?
Za sada sam prezadovoljan sa uređajem, pogotovo sa potrošnjom struje (A+) razmišljam o kupovini wireless modula tako da mogu sa daljine po potrebi isključiti i uključiti uređaj i setovati temperaturu.
Ugradio sam Hair model Nebula Invereter AS18NS1HRA od 5.2 kW, grijem cca. 70 kvadrata i evo ovo od kada je zahladilo ne gasim je skoro pa nikako. Objekat je dobro izolovan 10cm stiropora i Baumit završni sloj. Eh sada kod ugradnje pitam majstora, ovlašteni Hair servis, kakva je mogućnost da se vanjska jedinica ugradi u garažu jer bi tim dobio dosta da uređaj praktični nikada ne ide u defrost jer u garaži zimi temp. nikada ne pada ispod nule zbog dobre izolacije. Vrata na garaži standardna garažna sa dosta prostora za ulazak vazduha. Uređaj je deklarisan da može raditi do -15. Kaže majstor pa ima smisla, može, i tako ugrade u garažu. Jesam li pogriješio?
Za sada sam prezadovoljan sa uređajem, pogotovo sa potrošnjom struje (A+) razmišljam o kupovini wireless modula tako da mogu sa daljine po potrebi isključiti i uključiti uređaj i setovati temperaturu.
- haso hasic
- Grijem se na: Fujitsu waterstage
#3319 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Pravilo je da se vanjska jedinica montira vani gdje ima nesmetan protok zraka.Ovako ce da ohladi tu garazu za kratko vrijeme mislim cak da ce ti u njoj biti dosta hladnije nego sto je vanjska temperatura zraka,
a da negovorim sta ce biti kad je ljeti budes koristio za
hladjenje.Neces moci uci u tu garazu od topline.
a da negovorim sta ce biti kad je ljeti budes koristio za
hladjenje.Neces moci uci u tu garazu od topline.
-
ketronsd1
#3320 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Pitanje za Rovca.
Stari nisi ti nista pogrijesio.Tvoje je da pitas a njegovo da odgovori.Da ima imalo znanja dobro bi se nasmijao na tvoje pitanje i objasnio ti da bi dobio "zamrzivac" u roku od 1 sata.
Hebem ti majstore i strucnjake u pm.
Edit;
Kolega ja sad skonta da si ti to vec ugradio.Moj ti je prijedlog da sto prije to promijenis.Ti na taj nacin isusujes zrak u garazi a pumpa crpi energiju iz vlage .Dakle energija se nalazi u vlagi i to pumpa koristi.Tako da ce ako ti tu garazu ne otvaras cesto jako brzo ostati bez energije koju ce pumpa crpiti iz zraka.
Last edited by ketronsd1 on 05/11/2014 22:00, edited 1 time in total.
- drug_profi
#3321 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Sad u garazi moze meso cuvat. 
- haso hasic
- Grijem se na: Fujitsu waterstage
#3322 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Ma vjerovatno mu je bilo lakse namontirati na ovaj nacin
zato je jedva docekao da ovaj predlozi tu soluciju.
Ako hoces da ti ta klima ima normalan zivotni vijek
I da radi kako treba moraces izmjestiti tu vanjsku jedinicu.Ja sam imao slucaj da je musterija trazila od majstora da mu namontira vanj.jed unutar podkrovlja.
Naravno da nije mogla da radi (radila je na hladjenju)
Udjes u podkrovlje hoces dobiti toplotni udar.
Ja sam je onda izbacivao vani jer prvobitni majstor je rekao da ga nezove ako nebude radila kako treba.Uradio covjek po sistemu:"Vezi konja gdje gazda kaze pa makar krepo"
Naravno da sam mu I ja dobro naplatio jer uslovi za rad su bili extremni.
I da radi kako treba moraces izmjestiti tu vanjsku jedinicu.Ja sam imao slucaj da je musterija trazila od majstora da mu namontira vanj.jed unutar podkrovlja.
Ja sam je onda izbacivao vani jer prvobitni majstor je rekao da ga nezove ako nebude radila kako treba.Uradio covjek po sistemu:"Vezi konja gdje gazda kaze pa makar krepo"
- rovac13
#3323 Re: grijanje na struju , da ili ne....?

Vidite da moze da se ugradi unutra vanjska jedinica
Ova nikad nece ici u defrost
Crni drvosjeca sto prije ne upita to sto danas pitas.
Prvo si dosao pitao dali da kupis taj uredjaj za 1900KM mi ti rekli nemoj jer mozes kupit top mitsubishi ili fujitsu za te pare,i ti opet kupis.
Sto bar ne spomenu garazu tad.
Sad bar nemoj garazu zatvarat dok ne dodju majstori da je ponovo montiraju vani.
Ne znam samo sto se ono zove vanjska jedinica
- Drvosjeca iz Dejcica
#3324 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Nemoj zezati, za te pare nije bilo teoretske šanse da se kupi Mitshubishi ili Fujitsu istog kapaciteta (barem ne legalno).rovac13 wrote:
Vidite da moze da se ugradi unutra vanjska jedinica![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
Ova nikad nece ici u defrost.
Crni drvosjeca sto prije ne upita to sto danas pitas.
Prvo si dosao pitao dali da kupis taj uredjaj za 1900KM mi ti rekli nemoj jer mozes kupit top mitsubishi ili fujitsu za te pare,i ti opet kupis.
Sto bar ne spomenu garazu tad.
Sad bar nemoj garazu zatvarat dok ne dodju majstori da je ponovo montiraju vani.
Ne znam samo sto se ono zove vanjska jedinica![]()
![]()
- Drvosjeca iz Dejcica
#3325 Re: grijanje na struju , da ili ne....?
Kontam, meni radi sasvim normalno, nema problema što se tiče grijanja a hlađenja nije ni bilo osim testiranja a i to radi. Vidjeću ovu zimu kako se ponaša pa ako bude bilo problema izbacujem vani.haso hasic wrote:Ma vjerovatno mu je bilo lakse namontirati na ovaj nacin