Bášča

Očuvanje čovjekove okoline.

Moderator: anex

Post Reply
safran

#3301 Re: Bášča

Post by safran »

Ratarka wrote:ne znam, meni se bas svidja da sam ovako puknuta medju vama, nepuknutim ;)
Koga ti zoveš nepuknutom? Osam koka i pijetao, dvije ćurke i ćuran, pet zečeva, košnice i dvoje djece, puno radno vrijeme u firmi gdje su svi gospoda. Možeš misliti kako mene gledaju. :-D. A i ostali su ti tu negdje.
beautyfool

#3302 Re: Bášča

Post by beautyfool »

Safran draga nije ti lako :| ali cestitam na uspjesnoj organizaciji :-D
safran

#3303 Re: Bášča

Post by safran »

beautyfool wrote:Safran draga nije ti lako :| ali cestitam na uspjesnoj organizaciji :-D
:lol: :lol: :lol: :lol: Otelo se kontroli ali još uvijek izlazimo na kraj. Sreća pa nam je zemlja stvarno blizu.
Ratarka

#3304 Re: Bášča

Post by Ratarka »

safran, molim za oprostaj, povlacim rijec i proglasavam te oficijelno puknutom :lol:
ista sam, samo bez koka+zeceva+curki, ali sa dva pasceta pride, ostalo copy-paste...(da mi ne radimo skupa??? :lol: )

nista se ne cudi, vidis li ti koliko sam se ja danas naradila? a i one neke mini paradajzice sam pikirala, ostavila sam 12 (rekla si 3), pa cu ako svi prezive ostaviti 5, 3 za balkon, 2 za bastu, hos ti koji?

nego, kako te koke prezive zimi? ja bih rado koju nabavila, ali mi kazu da na toj lokaciji tesko zimi mogu prezivjet same pet dana u hefti (cca 680m), pa su me zbunili....
Ratarka

#3305 Re: Bášča

Post by Ratarka »

kerima1 wrote:
CvjetnaOaza wrote:Pa kako nemaš s kim o cvijeću :? , pa šta je sa mnom?
i mene biljezite,ja mamin cvjetnjak racunam kao "svoje" :)
onda smijem i ja, pa nek' me ruze :dance:
safran

#3306 Re: Bášča

Post by safran »

Ratarka wrote:safran, molim za oprostaj, povlacim rijec i proglasavam te oficijelno puknutom :lol:
ista sam, samo bez koka+zeceva+curki, ali sa dva pasceta pride, ostalo copy-paste...(da mi ne radimo skupa??? :lol: )

nista se ne cudi, vidis li ti koliko sam se ja danas naradila? a i one neke mini paradajzice sam pikirala, ostavila sam 12 (rekla si 3), pa cu ako svi prezive ostaviti 5, 3 za balkon, 2 za bastu, hos ti koji?

nego, kako te koke prezive zimi? ja bih rado koju nabavila, ali mi kazu da na toj lokaciji tesko zimi mogu prezivjet same pet dana u hefti (cca 680m), pa su me zbunili....
Neće ti same preživjeti pet dana u hefti - ni ljeti ni zimi. Nama je stvarno blizu - 20-ak minuta od stana pa se mogu obići najmanje svaki drugi dan. Nose nam jaja - uredno oplođena. Pijetao je najkulji lik na farmi - gleda svoja posla i svoje koke ali ako neko dirne u njih donji je - neki dan je natjerao i ćurana i psa ovčara u bijeg. I ćureća jaja su oplođena pa smo pristavili jednu turu jaja u inkubator - da probamo pa ćemo vidjeti dalje. Zečeve smo prošle godine dobili na poklon - da se djeca igraju. Međutim, malo su se zeke zaigrale pa smo dobili još 4 zečića. Paščad mi ne spominji - imamo tri - ni jedno nije naše ali su vazda tu i šta ćeš ....
Mu'min

#3307 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Senći wrote:
Mu'min wrote:To smo mi nekad u JAN sijali i to pod najlonom miruje dok mu ne bude tamam da počne.
Sad kad voliko naraste mi to prepikiramo i nastavimo dalje. Pokrijemo po potrebi.
Svaka čast Mu'mine dobra ti salata, ovo malo probijen najlon na par mjesta zbog ventilacije ili slučajno.
Slučajno mada i sama ventilacija nije loša.
daddo_

#3308 Re: Bášča

Post by daddo_ »

Pozdrav ljudi, imam jedno pitanje.
Ove godine prvi put probajem sam uraditi rasad paradaiza i paprike, sjeme je posijanu u februaru. Danas sam vec uradio pikiranje paradaiza. Plan je da sadim ovo pocetkom aprila u plastenik,nadam se da ce do tada sadnice biti spremne. Interesuje me kada se paradaiz sadi vani (ne u plastenik) i hocu li ovaj danas pikirani moci sadit na otvoreno ili ce prerast?
Pozdrav
Mu'min

#3309 Re: Bášča

Post by Mu'min »

daddo_ wrote:Interesuje me kada se paradaiz sadi vani (ne u plastenik) i hocu li ovaj danas pikirani moci sadit na otvoreno ili ce prerast?
Pozdrav
Dobrodošao daddo_

paradajz obično tek poslije 1.maja iznosimo vani jer i za 1.maj može biti opasno. Nije jedan put udario snijeg u BiH oko 1.maja.

Šta će biti sa tvojim paradajzom samo Allah zna :) al uzmijaću u obzir da si vrlo sijao (za sadnice koje bi išle vani) mišljenja sam da će prerasti. I to zna napraviti velike probleme i ogromno posla.
Sem toga i ako je sve OK i sama pojava cvata u posudicama nije dobrodošla.

Ako ćeš u plastenik onda je to ide i prije 1.maja pa tako nije belaj.

Opet ovisi i iz kojeg dijela BiH si, jer nije ista klima u Hercegovini i istočnoj Bosni.
daddo_

#3310 Re: Bášča

Post by daddo_ »

Mu'min wrote:
daddo_ wrote:Interesuje me kada se paradaiz sadi vani (ne u plastenik) i hocu li ovaj danas pikirani moci sadit na otvoreno ili ce prerast?
Pozdrav
Dobrodošao daddo_

paradajz obično tek poslije 1.maja iznosimo vani jer i za 1.maj može biti opasno. Nije jedan put udario snijeg u BiH oko 1.maja.

Šta će biti sa tvojim paradajzom samo Allah zna :) al uzmijaću u obzir da si vrlo sijao (za sadnice koje bi išle vani) mišljenja sam da će prerasti. I to zna napraviti velike probleme i ogromno posla.
Sem toga i ako je sve OK i sama pojava cvata u posudicama nije dobrodošla.

Ako ćeš u plastenik onda je to ide i prije 1.maja pa tako nije belaj.

Opet ovisi i iz kojeg dijela BiH si, jer nije ista klima u Hercegovini i istočnoj Bosni.
Vecinu planiram sadit u plastenik pa sam zbog toga ovako rano i sijao, a tek poslje sam odlucio da 10- tak komada posadim vani. Imas li kakav prijedlog sta da radim, da li da sijem ovih dana novu turu ili da ostavim ovih par komada pa sta bude? Da li bi ista pomoglo da jos jednom izvrsim pikiranje u vecu saksiju za nekih 30-tak dana? E da i nalazim se u Sarajevu.
Pozz
Ratarka

#3311 Re: Bášča

Post by Ratarka »

safran, ispade meni blize nego tebi, cca 15 min, sad me stid konstatacije/pitanja...
nije mi probelm (kad ne zabijeli) otici da nahranim ili obidjem ili sta je na redu, ali ne znam kako da ih obezbjedim? imas li sliku tog tvog kokosinjca? bojim se pas koji nam i kroz ogradu ulaze, lisica, raznoh letecih hajvana...nemili su prizori napadnutih kokoski, a ako bih ista kao zivlje tamo onda su to koke nosilje! sve sto mi mozes reci kao pojasnjenje ili savjet je vrlo vrlo dobrodoslo!
mumin, ja sam sve prepikirala, mozda i prerano, na dva lista, mislim za plastenik, koji nema grijanja i tako to, ali se isto pitam da mi nece biti ipak rano da to nosim tamo? jedna tek nikla biljcica ima sa strane (to nisam nikad vidjela) kao grancicu... imam osjecaj da ce to za max 2 sedmice imati sve adute za sadjenje, a to je za okolinu sa (i to brdskog karaktera) nekako plaho rano, ili mene moje neiskustvo vara?
Ratarka

#3312 Re: Bášča

Post by Ratarka »

safran wrote:
Ratarka wrote:safran, molim za oprostaj, povlacim rijec i proglasavam te oficijelno puknutom :lol:

Neće ti same preživjeti pet dana u hefti - ni ljeti ni zimi. Nama je stvarno blizu - 20-ak minuta od stana pa se mogu obići najmanje svaki drugi dan. Nose nam jaja - uredno oplođena. Pijetao je najkulji lik na farmi - gleda svoja posla i svoje koke ali ako neko dirne u njih donji je - neki dan je natjerao i ćurana i psa ovčara u bijeg. I ćureća jaja su oplođena pa smo pristavili jednu turu jaja u inkubator - da probamo pa ćemo vidjeti dalje. Zečeve smo prošle godine dobili na poklon - da se djeca igraju. Međutim, malo su se zeke zaigrale pa smo dobili još 4 zečića. Paščad mi ne spominji - imamo tri - ni jedno nije naše ali su vazda tu i šta ćeš ....
pascad imamo dva svoja, uza se, sa sobom, stanujuca. a gore - dodje ih cijeli kijamet, ko magnet sam za te hajvane....jedno se kod nas totalno udomacilo, kad cuej auto leti ko blesavo i ne ide dok mi ne odemo..
(al' zeceve necu majke mi!)
CvjetnaOaza

#3313 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Dado ja paradajz ne bi sadila vani do polovine maja/"babinih huka".
Ja paradajz i paprike sadim samo vani i neki su mi već nikli. Kad ih pikiram iznijet ću ih u mali plastenik i tamo će biti do polovine maja.
To je samo moje skromno mišljenje, jer početkom maja (kao što je mumin napisao) zna biti i snijega i niskih temperatura, pa zašto rizikovati.
safran

#3314 Re: Bášča

Post by safran »

Ratarka wrote:safran, ispade meni blize nego tebi, cca 15 min, sad me stid konstatacije/pitanja...
nije mi probelm (kad ne zabijeli) otici da nahranim ili obidjem ili sta je na redu, ali ne znam kako da ih obezbjedim? imas li sliku tog tvog kokosinjca? bojim se pas koji nam i kroz ogradu ulaze, lisica, raznoh letecih hajvana...nemili su prizori napadnutih kokoski, a ako bih ista kao zivlje tamo onda su to koke nosilje! sve sto mi mozes reci kao pojasnjenje ili savjet je vrlo vrlo dobrodoslo!
Nemam ti savjeta - kod nas je zatvoren objekat. Mi smo kupili zapušteno seosko imanje - sve sa neuslovnom kućom u kojoj smo osposobili podrum (tu su koke i ćurke), štalom (tu komšija drži ovce - nama ostaje đubrivo), mutvakom koji smo osposobili da imamo malo kuhinje i umaći od kiše i drvarnicom u koju smo smjestili zeke. Jedne godine smo probali koke držati u štali i nastradale su - lasica, lisica - nešto im je dohakalo. Tako da se u to više nismo upuštali dok nismo obezbjedili sigurne uslove. Tako na livadi ćeš ih teško sačuvati - i od hajvana i od lopova.
Mu'min

#3315 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Ratarka wrote:mumin, ja sam sve prepikirala, mozda i prerano, na dva lista, mislim za plastenik, koji nema grijanja i tako to, ali se isto pitam da mi nece biti ipak rano da to nosim tamo? jedna tek nikla biljcica ima sa strane (to nisam nikad vidjela) kao grancicu... imam osjecaj da ce to za max 2 sedmice imati sve adute za sadjenje, a to je za okolinu sa (i to brdskog karaktera) nekako plaho rano, ili mene moje neiskustvo vara?
Ratarka, ja nemam iskustva sa plasteničkim uzgojom tako da ti tu neko svoje iskustvo ne mogu reći.
Pošto je ipak u plastenik postoji neka šansa da to preživi al to je onako od oka kazano.
Mu'min

#3316 Re: Bášča

Post by Mu'min »

daddo_ wrote:Vecinu planiram sadit u plastenik pa sam zbog toga ovako rano i sijao, a tek poslje sam odlucio da 10- tak komada posadim vani. Imas li kakav prijedlog sta da radim, da li da sijem ovih dana novu turu ili da ostavim ovih par komada pa sta bude? Da li bi ista pomoglo da jos jednom izvrsim pikiranje u vecu saksiju za nekih 30-tak dana? E da i nalazim se u Sarajevu.
Pozz
Pa dobro, ako misliš većinu u plastenik onda je to druga priča.
Za vani ti posij oko 15.marta (sad ovu heftu mislim i ja paradajze sijati) a od prve runde ostavi npr. 3 sadnice samo da vidiš kako će se ponašati, ostalo u plastenik.
Tako možeš experimetirati. Najbolje je domaće iskustva, što tu naučiš nikad ne zaboraviš. :)
Mu'min

#3317 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Image
CvjetnaOaza

#3318 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Mumine o ovom ja uvijek "trubim".
Hvala Bogu da i to neko pokrenu......
Ratarka

#3319 Re: Bášča

Post by Ratarka »

zna li mi neko reci koliko moze stajati ovo sjeme koje sada otvorim pa ne potrosim? moze li se to nekako spakovati za iducu sezonu?
CvjetnaOaza

#3320 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Koje je sjeme u pitanju? Obično piše do kad je klijavost sjemena zagarantovana, a u suštini je to obično duže nego što piše.
Ostavi ga na suho i tamno mjesto i ne bi trebalo biti problema.
Mu'min

#3321 Re: Bášča

Post by Mu'min »

CvjetnaOaza wrote:Obično piše do kad je klijavost sjemena zagarantovana, a u suštini je to obično duže nego što piše.
Obično kraće traje nego što pišu jer varaju 100km/h. :(
CvjetnaOaza

#3322 Re: Bášča

Post by CvjetnaOaza »

Mu'min wrote:
CvjetnaOaza wrote:Obično piše do kad je klijavost sjemena zagarantovana, a u suštini je to obično duže nego što piše.
Obično kraće traje nego što pišu jer varaju 100km/h. :(
Ne znam Mumine, meni je sjeme klijalo nakon 4-5 godina.
Možda zavisi gdje se kupuje sjeme :sad: ( ne bih htjela da kritikujem naše sjemenarne).
Mu'min

#3323 Re: Bášča

Post by Mu'min »

Eno ja sijao paprike za koje proizvođač tvrdi da su do 2014 za sijanje, ni jedna nije nikla, evo 35 dan od sijanja.
I njima je u interesu da prodaju što više sjemena a ne 1 vrćicu sa 200 sjemenki koje ćemo 10 godina sijati po 20 sadnica.
Ratarka

#3324 Re: Bášča

Post by Ratarka »

CvjetnaOaza wrote:Koje je sjeme u pitanju? Obično piše do kad je klijavost sjemena zagarantovana, a u suštini je to obično duže nego što piše.
Ostavi ga na suho i tamno mjesto i ne bi trebalo biti problema.
sve sto sam kupila imam viska, jer sam posijala kao pomalo, pa i ako budem ponavljala ostace. zao mi je da bacim, na kesicama pise uglavnom nekako maj 2014.... pokusacu da ostavim, mogu bacit i dogodine...ili ako nekome od vas treba ili hocete neko sjeme samo se javite, rado cu da prosijedim
Ratarka

#3325 Re: Bášča

Post by Ratarka »

Mu'min wrote:Eno ja sijao paprike za koje proizvođač tvrdi da su do 2014 za sijanje, ni jedna nije nikla, evo 35 dan od sijanja.
I njima je u interesu da prodaju što više sjemena a ne 1 vrćicu sa 200 sjemenki koje ćemo 10 godina sijati po 20 sadnica.
imam i takvo, koje sam sada nacela, pise do maja 2014, ali nekako mi neki "bosanski" predosjecaj kaze da je bolje sada dati nekome da to posije nego "grazirat" i onda frknut u kantu...
danas sam nasla jos dvije vrste paprike, ekstaza i kurtovska kapija, koja meni na neki nacin lici na ono slonovo uho, jesam li fulila ili je to ista stvar?
Post Reply