Snajperisti u Sarajevu..

Post Reply
Dozer

#3301 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Ma zato se sve to zayebe i fino se upucas na 100, a onda 20 komada i po dva na svakih narednih 100. I miran :D

Inace, po meni, jedno od najboljih zrna ovih nekih normalnih kalibara je Lapua .338M od 300gr.. Vrlo brzo (na 1000m stize za 1,5 sec), odlicne putanje (na 1000m ima tjeme na 2,7m), i veoma malih bocnih odstupanja cak i po jacem vjetru. S njim se komotno moze siljiti i na 2000m.
crven_barjak

#3302 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by crven_barjak »

Dozer wrote:Pa ti si to stavio -
.308 Hornady 180gr A-MAX
Stavi da je Zero na 1000m ili 1100y, a ugao 0.

Za .300 Winchester Magnum od 180gr. i na 1100y (sto je 1000m) tjeme je na 3,5m.
Prakticno neizvodljivo Dozer, znas I sam nemoj zezat!! :) (ja fakat kontam da me zezas, hajde reci zivota da me zajebavas :), prvo za tablicu, pa za ovo ".308" pa sad ovo "stavi Zero na 1000m" :) :) ). ne mozes "varati" balisticki kalkulator ili tablicu gadjanja, varas sebe :).

Hajd' za raju sto se kaze da napomenemo da se puska ne moze upucavati na 1000m :) (bila bi to dobra grupa, za odreti' srednji pogodak trebao bi onaj metar od Saobracajne policije za uvidjaje, a ne linijar :) (jebiga, ja mislio da govorimo o ovome sto su cetnici radili kod Vrazove 1995-te, ono su nazalost vrhunski pogotci, nije neko Sarcom zarafal'o), hajd' sto je svaki (normalan) opticki nisan nepromjenjive, centralne pozicije koncanice u fokalu lece (bez -paralaksa, govorim), pa bi za tu egzibiciju morao imati neki "-50MOA" nosac/montacu da bi ferceralo u praksi, ili bi morao "presaugati" onu turetu za elevaciju :) .

Ode ovo u helac' :)
Dozer

#3303 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Auh... Sad i ja mogu reci - nemoj se zajebavat :D

Cekaj, hajmo polako, korak po korak.
Za .308 - pogledaj svoj post, pobogu :)
crven_barjak wrote:Pozdrav Dozer,

Cijenim tvoje bogato znanje, sve skolski objasnjeno, sve ispravno sto se tice osnova balistike. Samo su vrijednosti koje si naveo za postavku .300WM; 1,000m daljina, POA/POI (upucanost puske na..) 100m netacne.
Stvarne su daleko, visestruko vece. Molim te pogledaj tablicu za pribliznu, srednju vrijednost .300WM metka (11,7gr zrno), puska upucana na 100m. Pogledaj gdje je pad zrna na 1000m, kad je puska upucana na 100m.

Input Parameters

.308 Hornady 180gr A-MAX

Bullet Trajectory... itd.
I uopste se ne zajebavam ba... Sami mi se cini da se ne razumijemo...
Pa uzmi tablicu i pogledaj za .300 WM od 180 gr. na 1000 m gdje je tjeme... Ili kalkulator, svejedno. I radi na idealne uslove, tj. da nema vjetra, da pucas po strogoj horizontali i da je nulta na 1000m. Opet kazem - ako je oruzje upucano na 100m, i pod uslovom da je optika namjenska za to zrno, a onda si "tockic" okrenuo na 10 (1.000m), tada gravitacija vise ne djeluje isto na zrno kao kada je ono ispaljeno na nacin iz tvog primjera, tj. na upucavanje na 100 i pucanje na 100, a onda mjerenje pada od te tacke.
Paralksa je na 1000 zanemariva, jebo ga ti, a centralna pozicija koncanice u fokalu lece... pa sad... ja bih rekao da bas i nije kod svake optike.
Evo, PASP-ova M76. Ako je pomjeris na podiok 10, podobro ce ti sici u dno lece... I ovo se desava kod svake namjenski bazdarene optike za odredjeno oruzje, kao sto je slucaj kod PASP-a ili SVD-a.
direstraits0078

#3304 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by direstraits0078 »

Pazi, imas novije municije u .300 winmag 180 gr koja na 457.2 metra (da ne kazem :D 500 yards) ima pad od samo 15-ak cm (da ne kazem :D 35 inches). U narednih 500 jardi ne moze bas pasti jos 10 metara, posebno kad znas da je izlazna brzina preko 900 m/s, a na 500 jardi oko 660 m/s. :run:

Koriste se za takmicenje na 1.000 i 1.100 jardi, ako si bas za jarde zapeo.
karanana

#3305 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by karanana »

jebo mater, sad sam hodo oko grbavice kod bijelih nebodera. mislim da bas moras biti majstor da ga pored skupstine uputis i da prodje krivudavi marin dvor sa zgradama da dodje do knjizare. a mozda je drugacije kad si na neboderu, mozda i nema toliko prepreka.
Dozer

#3306 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Ovo je ono o cemu ja pricam.
Prva slika je primjer o kojem prica @Barjak, tj. pucanje s oruzjem upucanim na 100m, i onda mjerenje pada od te tacke. Tada pad na 1.000m jeste 10m.

Druga slika je primjer putanje na 1.000m, ili ko voli u yardima - 1.100y :D. Tada pad jednostavno ne moze biti 10m, nego je onoliki koliko je visoko tjeme putanje, a to je oko 3,5m.

Ispravite me ako sta grijesim...

Image
Last edited by Dozer on 09/02/2015 13:06, edited 1 time in total.
karanana

#3307 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by karanana »

ne kontam vam ja to. jel hocete da kazete da snajperista mora da cilja 10 metara iznad zrtve da ukalkulise pad metka na toj daljini od 800-1000 metara? optika mu to ne izracuna?

pricajte srpski da vas cijeli forum razumije a ne to nesto strucno.
Last edited by karanana on 09/02/2015 13:08, edited 1 time in total.
Ramzess Veliki

#3308 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Gojeni H wrote: ......... Kakav trebas biti strijelac da bi pogodio pokretnu metu, odnosno sto ovaj strucnjak kaze vozaca auta u pokretu.
Dovoljno sretan da poslije toga izgrembe hotel na Tahitiju i opuše Koloseum. :D
agent_zero

#3309 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by agent_zero »

karanana wrote:ne kontam vam ja to. jel hocete da kazete da snajperista mora da cilja 10 metara iznad zrtve da ukalkulise pad metka na toj daljini od 800-1000 metara? optika mu to ne izracuna?
Nešto slično sam i ja htio da pitam...

Gdje stavi križ optike ako gađa metu s bijelih nebodera u ex lenjinovoj onaj dio oko vrazove?

Ja sam učio gađanje ali na kraćim daljinama, tako da ste me sad skroz zbunili :)
Dozer

#3310 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Zavisi od optike. Ali nije morao 10m. To nikako.
Nemojte da se sad zajebavamo pa da idemo na kalkulacije koliko "klikova" od 0,1 ili 0,2 bi trebalo da se koriguje neka fiksna optika upucana na npr. 300m :D
Last edited by Dozer on 09/02/2015 13:11, edited 1 time in total.
crven_barjak

#3311 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by crven_barjak »

Dozer wrote:Auh... Sad i ja mogu reci - nemoj se zajebavat :D

Cekaj, hajmo polako, korak po korak.
Za .308 - pogledaj svoj post, pobogu :)
crven_barjak wrote:Pozdrav Dozer,

Cijenim tvoje bogato znanje, sve skolski objasnjeno, sve ispravno sto se tice osnova balistike. Samo su vrijednosti koje si naveo za postavku .300WM; 1,000m daljina, POA/POI (upucanost puske na..) 100m netacne.
Stvarne su daleko, visestruko vece. Molim te pogledaj tablicu za pribliznu, srednju vrijednost .300WM metka (11,7gr zrno), puska upucana na 100m. Pogledaj gdje je pad zrna na 1000m, kad je puska upucana na 100m.

Input Parameters

.308 Hornady 180gr A-MAX

Bullet Trajectory... itd.
I uopste se ne zajebavam ba... Sami mi se cini da se ne razumijemo...
Pa uzmi tablicu i pogledaj za .300 WM od 180 gr. na 1000 m gdje je tjeme... Ili kalkulator, svejedno. I radi na idealne uslove, tj. da nema vjetra, da pucas po strogoj horizontali i da je nulta na 1000m. Opet kazem - ako je oruzje upucano na 100m, i pod uslovom da je optika namjenska za to zrno, a onda si "tockic" okrenuo na 10 (1.000m), tada gravitacija vise ne djeluje isto na zrno kao kada je ono ispaljeno na nacin iz tvog primjera, tj. na upucavanje na 100 i pucanje na 100, a onda mjerenje pada od te tacke.
Paralksa je na 1000 zanemariva, jebo ga ti, a centralna pozicija koncanice u fokalu lece... pa sad... ja bih rekao da bas i nije kod svake optike.
Evo, PASP-ova M76. Ako je pomjeris na podiok 10, podobro ce ti sici u dno lece... I ovo se desava kod svake namjenski bazdarene optike za odredjeno oruzje, kao sto je slucaj kod PASP-a ili SVD-a.
Dozer,

prvo I osnovno, da me ne shvatis pogresno. Veoma cijenim tvoje znanje, ponajvise iskustvo, iz postova vidim da veom dobro poznajes materiju I da si veteran u tome. Opet kazem, da me ne shvatis pogresno.

Otkucah sve ovo pa vidim ove grafikone koje si postavio, sve dobro nema sta. Samo sto je prakticno skoro nemoguce : zamisli koji (ultra extremni) ugao izmedju ose optike I ose cijevi bi morao imati da napravis takav pogodak (optika montarana u "minus" jedno 30-40" minuta ugla). uz to, kako bi upucao pusku? morao bi doslovce upucavati na 1,000m da naopravis to. Iskreno legendo, u prakticnom svijetu, to je veoma tesko izvesti.

Evo sad ovo ostal :

Prvo : Za .308...
Metak .300WM (7,62x67mm) sadrzi zrno .308 (Vrat caure je dizajniran da prihvati zrno .308). Nikakve druge veze sa .308Win (7,62x51mm) nema :). Dva razlicita metka, isti kalibar (promjer zrna, profil zrna), razlicita punjenja, samim tim balisticka svojstva. Eto sto sam mislio da me zezas :)
Drugo : Tablica
Pad zrna .300WM je takav da pada u razmjeri od (veoma ugrubo napisano) 700 do 1000cm na 1000m (puska upucana na 100m pri visinskoj razlici izmedju ose optickog nisana I ose cijevi izmedju 6 I 12cm, npr). Povecanje elevacije kompenziras podesavanjem koncanice korekcijom po vertikali (opcija BDC - namjenski nisan za pusku/kalibar, podioci od 1-12 reciprociraju udaljenost u metrima x 100-primjer ON-76B; opcija MIL/MOA polovina/trecina/cetvrtina/osmina minute ugla ili podopcija podesavanje u miliradijanima).
Ovi stari Yugo/SSSR I oni zapadni lovacki nisani reciprociraju podesavanje koncanice tako sto je pomjeraju unutar fokala (koncanica ide gore/dole, lijevo desno). Standardni snajperski nisani ne pomjeraju projekciju koncanice unutar lece, pa se koncanica uvijek projektira u sredini fokala.
Kako god okrenuo, na kojem god da si podioku daljine na BDC nisanu (npr. ON-76 ili PSO-1, ili Mauser/Hendsoldt 6x42, ili sta god te vrste) kad povuces virtuelnu liniju izmedju usta cijevi I cilja na 1000m, bice najveca vertikalna/visinska razlika ovih vrijednosti (ugrubo 7-10m. ovisno o vrsti zrna, metka I da ne pisem dalje). Metak ce pasti na metu pod poprilicnim uglom (da ne gledam 3D grafikon ali priblizno 25-30 stepeni ili nesto vise od toga. Sad kako ces okrenuti tu parabolu, unutar tog pada zrna se moze "igrati" ali nisani, montaze I na kraju prakticna upotreba toga svega u kompletu sa puskom ti mnogo stosta ogranicava, ukljucujuci I ovu parabolu koju spominjes.
Da ne pisem dalje legend, jos jednom, velik respect tebi I momcima ovdje koji su svoja iskustva stekli na najzajebaniji I najgori moguci nacin.

Opet kazem, ode prica u helac, u zdravlje I lijep pozdrav!!
Ramzess Veliki

#3312 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Gojeni H wrote:Moj najbolji pogodak sa tom puskom je u pokretnu metu koji se kretao ukoso i prema meni na 600 metara.
Do 800 metara sa PASP-om mogu da povjerujem, ako je ekstra-ekstra strijelac i sreckovic. Sve preko toga, mogu se samo zajebavat' s njim.
Bolan ja sam na 600 gasio cigare iz zafrkancije a na 800 im pomagao otvarati konzerve. :thumbup:
Ramzess Veliki

#3313 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Red Wolf wrote:
karanana wrote:a koliko ima zracne linije od hrasnog brda gdje su bili do raskrsnice na malti gdje je danas buregdzinica MM? meni i ondje izgleda minimalno kilometar a garant cete reci da je 500 metara max.
Ne puca vise,slobodno idi i jedi :D
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Dobar! :D
direstraits0078

#3314 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by direstraits0078 »

Pa nije bas da se gadja minobacacem, gadja se snajperom. A snajperi su "bazdareni" na odredjene daljine, kao i njihova optika. Kakva ti korist sto je krajnji teoretski domet zrna 3-4 kilometra, kad je korisni domet do 1.200 metara. A .300 kalibar ima jako dobre municije, do 1.200 da se pogadja konsistentno.
Ramzess Veliki

#3315 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

direstraits0078 wrote:
Dozer wrote:Pa ti si to stavio -
.308 Hornady 180gr A-MAX
Stavi da je Zero na 1000m ili 1100y, a ugao 0.

Najveci zayeb moguci je kod pretvaranja jedinica i podesavanja optike. :lol: Ako snajper promasi nije do puske, nije do zrna, nije do punjenja, nije do atmosferilija, zayeb je vjerovatno viska ili manjka nula u kalkulaciji, ili neznanje kod koristenja tablica i optike... :lol:
... ili je strijelac pijan k'o deva ... :lol:
Ramzess Veliki

#3316 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

karanana wrote:jebo mater, sad sam hodo oko grbavice kod bijelih nebodera. mislim da bas moras biti majstor da ga pored skupstine uputis i da prodje krivudavi marin dvor sa zgradama da dodje do knjizare. a mozda je drugacije kad si na neboderu, mozda i nema toliko prepreka.
Vidi, to ti je lako kad si profi. Kad opališ, prije nego zrno izađe iz cijevi trebaš pušku malo cimnuti da zrno izađe sa efeom, daš mu dodatnu rotaciju pa zađe iza ugla. Vrlo korisno jer te niko ne može provaliti odakle pucaš, samo je malo neprecizno ... :D
karanana

#3317 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by karanana »

Ramzess Veliki wrote:
karanana wrote:jebo mater, sad sam hodo oko grbavice kod bijelih nebodera. mislim da bas moras biti majstor da ga pored skupstine uputis i da prodje krivudavi marin dvor sa zgradama da dodje do knjizare. a mozda je drugacije kad si na neboderu, mozda i nema toliko prepreka.
Vidi, to ti je lako kad si profi. Kad opališ, prije nego zrno izađe iz cijevi trebaš pušku malo cimnuti da zrno izađe sa efeom, daš mu dodatnu rotaciju pa zađe iza ugla. Vrlo korisno jer te niko ne može provaliti odakle pucaš, samo je malo neprecizno ... :D
a mozda mu je i cijev nakrivljena nagore da kompenzira gravitaciju.
Ramzess Veliki

#3318 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Ramzess Veliki »

Hoću da kažem predaleko ode ovo teoretisanje.
Dozer, ne odaji sve tajne zanata. 8-)
Dozer

#3319 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Ama...joj...QQ :lol: Ma nema nikakve frke ba, pricamo. Nije nikakav helac :)

Sve sto si rekao je OK, nema tu fula, Ja samo pokusavam pricati na nasem, da i ostali razumiju (jer ovo tvoje nece razumjeti sigurno :lol: :lol: :lol:).

Za .308 i .300 - sve je jasno. Samo ti rekoh da si ti izbacio kalkulaciju za .308, sto si i sam napisao :D, a pricamo o .300. Iako je kalibar isti, 7.62, specifikacija je drasticno razlicita, jasno.

Ali, pazi nesto. Upravo na svim optikama koje si spomenuo postoji tacno bazdarena podjela za ta zrna i puske. Drugim rijecima, te optike (M76/ON-76, PSO-1, itd.) su pravljene i proracunate upravo za PASP i SVD, odnosno za 7.92 i 7.63x54R.
Vertikalna ili daljinska podjela na tim i takvim optikama je proracunata od 100 do 1.200m, sa medjupodiocima od 0.5, tj. 50m. Drugi par rukava je sto same optike nemaju dovoljan zoom za daljine preko 800m, pa cak ni dotle, ali nema veze, ne pricamo o tome.

E sad, hajde da uzmemo SVD (moze i PASP) i da se na njemu igramo. Vertikalna osa optike i cijevi se na njemu postavlja u odnosu 0/0 stepeni, ali nije greska ni ako ide i do omjera -3/0, tj. da osa optike nije ista kao osa cijevi, odnosno objektiv je blizi cijevi od okulara (malo je nageta prema naprijed).
Povecavanjem daljine, tj. spustanjem koncanice unutar optike, uslovljava se podizanje kompletnog oruzja kako bi se koncanica ponovo dovela u ciljnu tacku. Samim tim se podizu i usta cijevi iznad cilja i zrno se, prakticno, ispucava u zrak i iznad cilja, a u cilj se bukvalno ubacuje. Najbolji primjer je slobodno bacanje u kosarci - da bi lopta usla u kos, mora se baciti iznad kosa i imati parabolu.

Opet kazem da malo grijesis ovdje s paralelama, bez uvrede. Vidim ja da ti baratas sa svim ovim i da pratis i sve nove tehnologije u ovome (za razliku od mene :D), ali upravo na ovim primjerima/slikama sa parabolama mozes uvidjeti da je prakticno nemoguce da moras usta cijevi usmjeriti 10m iznad cilja koji je na 1.000m. Usta cijevi su usmjerena upravo prema tjemenu putanje/parabole, a to je u nasem slucaju oko 3.5-4m iznad cilja. Pad zrna o kojem pricamo, ali ni drugih slicnih zrna, u prakticnoj primjeni jednostavno nije toliki na toj daljini.
Logicki ne moze biti toliki s obzirom na velike pocetne brzine i tezinu zrna, a koje na 1.000m stize za 1.7 sec. Jednostavno nema vremena da za 1.7 sec. padne 10m.

Zamisli da imas recimo SSG u .308, ili bilo koji karabin, a na kojem je "fiskna" optika, tj. optika bez mogucnosti bazdarenog korigovanja daljine, i koji je upucan na 100m. To znaci da bi za cilj koji je na npr. 800m morao podici nisansku tacku 10-ak m iznad cilja, a sto opet znaci da bi ti cilj dosao negdje u dno optike, ako bi uopste i bio u njoj. Da ne pricamo o tome da bi morao imati ober osjecaj za dimenzije, pa da na 800 ili vise m daljine procijenis gdje je 10m iznad cilja :)
Last edited by Dozer on 09/02/2015 13:59, edited 5 times in total.
Dozer

#3320 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Dozer »

Ramzes, kako mala?
Gojeni H

#3321 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Gojeni H »

Ramzess Veliki wrote:
Gojeni H wrote:Moj najbolji pogodak sa tom puskom je u pokretnu metu koji se kretao ukoso i prema meni na 600 metara.
Do 800 metara sa PASP-om mogu da povjerujem, ako je ekstra-ekstra strijelac i sreckovic. Sve preko toga, mogu se samo zajebavat' s njim.
Bolan ja sam na 600 gasio cigare iz zafrkancije a na 800 im pomagao otvarati konzerve. :thumbup:
:lol:

Pa ti si najjaci.
Gojeni H

#3322 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Gojeni H »

Ramzess Veliki wrote:
Ramzes tu udara volej k'o Ronaldo.
Ja sam obicno dizao cijev 5 metara uu nebo ... kazu radi podbacivanja.
Kataklinger

#3323 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by Kataklinger »

Kataklinger wrote:
aldinjo wrote:https://www.youtube.com/watch?v=SKFsjjgZWyw Zna li neko kako se zove ovaj na 15:20 ne znam majke mi?
Osta neodgovoreno, ko je ovaj i zbog čega ga uhapsiše?
Još jedan self-requote :D
Dozer znaš li ti ko je ovo "nevinašce" sa snimka iznad što govori "ne znam majke mi"?

Dalje, obzirom da se i ovaj snimak nerijetko sreće u ratnim reportažama, osta mi u sjećanju. Šta bi s ovim likom na kraju? Vidim na snimku da je ostao bez noge, te da je ranjen snajperom u rame :( I što im je bio ovaj kamion toliko "zanimljiv" pa su toliki arsenal na njeg sručili?

U pitanju je rafalanje iz ne znam čega po onom plavom kamionu, na raskrsnici Zmaja od Bosne i Ložioničke, kod sadašnjeg Hoše komerca ako se ne varam. Zanima me iz čega je ovo pucano po kamionu i ODAKLE? Negdje s Vraca ili? Žao mi lika, ali hvala Bogu da uz onoliko pucanje i granatiranje, nije više osoba ranjeno.

Image

https://www.youtube.com/watch?v=wFtazqZUYqE
aldinjo

#3324 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by aldinjo »

aldinjo wrote:Jesu li ovo braća Gluhovići na 25:47? https://www.youtube.com/watch?v=sbfMIbfQVFA
I ovo je ostalo bez odgovora.
PM72

#3325 Re: Snajperisti u Sarajevu..

Post by PM72 »

Pa nije kviz da znamo odgovor na svako pitanje.A možda i nećemo da ti odgovorimo? :wink: Što se tiče tamića i događaja na Socijalnom,to je već opisano nekoliko puta pa da se ne ponavljamo.Samo pažljivo čitaj.
Post Reply