ETF

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply

Koji smjer odabrati na ETF-u:

1. RI - informatika
133
50%
2. EE - elektroenergetika
43
16%
3. TK - telekomunikacije
33
12%
4. AiE - automatika i elektronika.
56
21%

Total votes: 265

madner

#3301 Re: ETF

Post by madner »

Zanimljiva percepcija.
Rekao sam pri kraju mastera, dakle praksa jer se moze raditi usporedno sa tim zavrsnim djelom. Ako su svi zaposleni, drago mi je cuti, nisam u toku. Prije je uvijek bilo ljudi koji su uzivali u studentskom zivotu koliko mogu. :D

Sto se tice uslova, na pocetku karijere je bitnije koliko su ozbiljni projekti, ne koja je plata.
mirsek

#3302 Re: ETF

Post by mirsek »

madner wrote:Zanimljiva percepcija.
Rekao sam pri kraju mastera, dakle praksa jer se moze raditi usporedno sa tim zavrsnim djelom. Ako su svi zaposleni, drago mi je cuti, nisam u toku. Prije je uvijek bilo ljudi koji su uzivali u studentskom zivotu koliko mogu. :D

Sto se tice uslova, na pocetku karijere je bitnije koliko su ozbiljni projekti, ne koja je plata.
Plata je haman uvijek bitna, svi mi u osnovi vise radimo za dobru platu a ne za dobar CV.
Koliko se samo suplje moze ubaciti u prici o ozbiljnost i vaznosti projekata i njihovog uticaja na nas svijet to je posebna prica.
Uglavnom, sretno sa oglasom. :D
madner

#3303 Re: ETF

Post by madner »

Nije bitno hoce li svijet promjeniti, nego sta ce se nauciti kako bi se mogla dobiti prava plata za koju godinu.

Nije oglas, za oglase se drugi brinu. :D
mirsek

#3304 Re: ETF

Post by mirsek »

madner wrote:Nije bitno hoce li svijet promjeniti, nego sta ce se nauciti kako bi se mogla dobiti prava plata za koju godinu.

Znaci priznajes da nije prava plata.
Moze li ova logika, ako su jaki projekti tu je dobra lova u pitanju, zasto ne bi bila dobra plata onima koji rade na tim projektima. :D
madner

#3305 Re: ETF

Post by madner »

mirsek wrote:
madner wrote:Nije bitno hoce li svijet promjeniti, nego sta ce se nauciti kako bi se mogla dobiti prava plata za koju godinu.

Moze li ova logika, ako su jaki projekti tu je dobra lova u pitanju, zasto ne bi bila dobra plata onima koji rade na tim projektima. :D
Ima smisla logika, samo ne valja predpostavka.
Prava plata nije juniorska plata, to je poenta. Moze biti dobra plata za juniora, ali opet nije prava plata. :D
mirsek

#3306 Re: ETF

Post by mirsek »

madner wrote:
mirsek wrote:

Ima smisla logika, samo ne valja predpostavka.
Prava plata nije juniorska plata, to je poenta. Moze biti dobra plata za juniora, ali opet nije prava plata. :D
Dobra juniorska plata je 1500+, sve ispod toga je prosjek Alijanse.
nivla

#3307 Re: ETF

Post by nivla »

mirsek wrote: Dobra juniorska plata je 1500+, sve ispod toga je prosjek Alijanse.
alijansina plata je zvanicno ispod 1000, ako pod dobrom platom smatras 1500 netto nakon full doprinosa slozio bih se da je to jako dobra plata juniora,
o bit alijansinom zvanicnom prosjek gdje se registrovanjem obrta, payoneerom, kovertama izbjegavaju debelo obaveze prema drzavi, ne bih pretjerano govorio
da se ogradim pod platom ne smatram topli obrok i naknadu za prevoz
mirsek

#3308 Re: ETF

Post by mirsek »

nivla wrote:
mirsek wrote: Dobra juniorska plata je 1500+, sve ispod toga je prosjek Alijanse.
alijansina plata je zvanicno ispod 1000, ako pod dobrom platom smatras 1500 netto nakon full doprinosa slozio bih se da je to jako dobra plata juniora,
o bit alijansinom zvanicnom prosjek gdje se registrovanjem obrta, payoneerom, kovertama izbjegavaju debelo obaveze prema drzavi, ne bih pretjerano govorio
Da da, mislio sam sa toplim i prevozom da je 1500+ KM .Pocetna plata kod vecine u Alijansi je preko 1000 KM neto bez toplog i prevoza i sa full doprinosima. Kako raste dogovorena plata rastu i koverte i iznosi na payoneeru a prijavljena plata malo ili nimalo ne raste. Prosjecna plata u Alijansi po pricama Talica je 2000 KM.
madner

#3309 Re: ETF

Post by madner »

Ne mogu zvanicno biti ispod 1000 nikako ako pocinju zvanicno preko 1000. :D
nivla

#3310 Re: ETF

Post by nivla »

madner wrote:Ne mogu zvanicno biti ispod 1000 nikako ako pocinju zvanicno preko 1000. :D
znam ih ja pocnu sa 1000 platom, plata 800 daju ti topli i prevoz jos 200, eto 1000, prevoz i topli nisu plata nego mehanozam za neplacanje dohotka, kasnije to raste po 200, 300 u nekim intervalima i dodje do 1200 sa toplim na racun legalno, a onda lagano pocnu koverte i payoneeri, obrti zavisno od toga koliko to naraste
da ne kazem da ima i bit alijansa firmi koje ti daju platu na racun sa toplim 700-800 a ostatak namiruju istim metodama koverti, payoneera i obrtne djelatnosti
drugo je sto u nekim firmama placaju prekovremeno pa juniori ostaju jer “uce” i rade vrijedno n sati poslije radnog vremena i onda izadju na te iznose o kojim mirsek pise, u nekim slucajevima u zavisnosti od pregovarackih sposobnosti juniora to ide i dosta vise ali start je u prosjeku los za struku ali iznad prosjecne federalne plate
madner

#3311 Re: ETF

Post by madner »

Ma znam, ali volim cuti ove bombaske upade bitalijansine propagande.

Ne kontam samo kako covjek moze spojiti: prosjek ispod 1000, pocinje sa sa 1000 neto i punom prijavom.

I onda me napadne sto trazim ETFovce. :D
mirsek

#3312 Re: ETF

Post by mirsek »

madner wrote:Ma znam, ali volim cuti ove bombaske upade bitalijansine propagande.

Ne kontam samo kako covjek moze spojiti: prosjek ispod 1000, pocinje sa sa 1000 neto i punom prijavom.

A ti meni nekad govorio da ne znam skontati sta neko pise/govori. :D . Ajd citiraj da sam igdje napisao 1000 KM prosjek. Napisao sam da Talic kaze da je prosjecna plata 2000 KM a ja sam dodao da je pocetna za juniore 1000 + sa full prijavom plus topli obrok i prevoz i da je to neka prosjecna junior plata u Alijansi, znaci 1200-1400 KM je Alijansin prosjek za juniora pocetnika, mozda 100 KM gore dole.
Last edited by mirsek on 25/10/2018 17:42, edited 2 times in total.
mirsek

#3313 Re: ETF

Post by mirsek »

nivla wrote:
madner wrote:Ne mogu zvanicno biti ispod 1000 nikako ako pocinju zvanicno preko 1000. :D
znam ih ja pocnu sa 1000 platom, plata 800 daju ti topli i prevoz jos 200, eto 1000, prevoz i topli nisu plata nego mehanozam za neplacanje dohotka, kasnije to raste po 200, 300 u nekim intervalima i dodje do 1200 sa toplim na racun legalno, a onda lagano pocnu koverte i payoneeri, obrti zavisno od toga koliko to naraste
da ne kazem da ima i bit alijansa firmi koje ti daju platu na racun sa toplim 700-800 a ostatak namiruju istim metodama koverti, payoneera i obrtne djelatnosti
drugo je sto u nekim firmama placaju prekovremeno pa juniori ostaju jer “uce” i rade vrijedno n sati poslije radnog vremena i onda izadju na te iznose o kojim mirsek pise, u nekim slucajevima u zavisnosti od pregovarackih sposobnosti juniora to ide i dosta vise ali start je u prosjeku los za struku ali iznad prosjecne federalne plate
Klika, start 1400 sa TO i prevozom plus dodatci po dodatnim zaduzenjima, moze izaci i na 2000 . Govorim o junioru.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#3314 Re: ETF

Post by mk ultra »

plata, plata, plata, plata

tolika fiksacija i toliko malo dodira sa realnim... a ovaj ovamo dobija na payoneer platu :lol:
madner

#3315 Re: ETF

Post by madner »

Pa covjek napisa da je zvanicna ispod 1000. Zvanicna je ono sto se prijavi. Dakle nema teoretske sanse da bude pocetna puna prijava na tu cifru. :D

Ali jedna je prica kada se hvale, druga kada se placa porez. :D
mirsek

#3316 Re: ETF

Post by mirsek »

madner wrote:Pa covjek napisa da je zvanicna ispod 1000. Zvanicna je ono sto se prijavi. Dakle nema teoretske sanse da bude pocetna puna prijava na tu cifru. :D

Ali jedna je prica kada se hvale, druga kada se placa porez. :D
Koji covjek i odakle te zvanicne informacije ? Zbog nekog razloga ne citiras nikoga pa se ne zna kome sta govoris.
madner

#3317 Re: ETF

Post by madner »

Pa citaj cijelu temu, nije bilo 101 strana.
mirsek

#3318 Re: ETF

Post by mirsek »

madner wrote:Pa citaj cijelu temu, nije bilo 101 strana.
Pa evo ajd onda objasni ko ti je "covjek" iz ovog tvog posta. Nivla je spominjao zvanicnu platu od ispod 1000 KM a ja te "napao" sto trazis ETF-ovce. Na koga si mislio ? Stalno nesto nedoreceno pises.
madner wrote:Ma znam, ali volim cuti ove bombaske upade bitalijansine propagande.

madner

#3319 Re: ETF

Post by madner »

Pa nivla, pod predpostavkom da je to tacno, ne stoji tvoja tvrdnja.

Pazi sad
mirsek wrote:
nivla wrote:
Da da, mislio sam sa toplim i prevozom da je 1500+ KM .Pocetna plata kod vecine u Alijansi je preko 1000 KM neto bez toplog i prevoza i sa full doprinosima. Kako raste dogovorena plata rastu i koverte i iznosi na payoneeru a prijavljena plata malo ili nimalo ne raste. Prosjecna plata u Alijansi po pricama Talica je 2000 KM.
Vidis da jedna od ove dvije tvrdnje nikako ne moze biti tacna.
Pod predpostavkom da je zvanicna vrijednost tacna, pocetna mora biti manja.
mirsek

#3320 Re: ETF

Post by mirsek »

madner wrote:Pa nivla, pod predpostavkom da je to tacno, ne stoji tvoja tvrdnja.

Pa tako reci, znaci ti si uzeo kao istinitu nivlinu izjavu a odbacio kao neistinite izjave Talica o prosjecnoj plati u Alijansi i na osnovu toga analizirao moje upise, objektivno nema sta :D
Da dodam da bi Talic vrlo kvalitetno ukopao Alijansu pred inspekcijom da su prijavljene plate ispod 1000 a on javno prica o 2000. Kad na to dodam moje informacije od ljudi koji rade po tim firmama o junior platama koje su sve 1000+ na full prijavu ocigledno je da prosjecna prijavljena plata ne moze biti ispod 1000 ni pod razno. Da dodam da se radi o desetak ljudi iz 6 firmi Alijanse.
nivla

#3321 Re: ETF

Post by nivla »

mirsek wrote:
madner wrote:Pa nivla, pod predpostavkom da je to tacno, ne stoji tvoja tvrdnja.

Pa tako reci, znaci ti si uzeo kao istinitu nivlinu izjavu a odbacio kao neistinite izjave Talica o prosjecnoj plati u Alijansi i na osnovu toga analizirao moje upise, objektivno nema sta :D
Da dodam da bi Talic vrlo kvalitetno ukopao Alijansu pred inspekcijom da su prijavljene plate ispod 1000 a on javno prica o 2000. Kad na to dodam moje informacije od ljudi koji rade po tim firmama o junior platama koje su sve 1000+ na full prijavu ocigledno je da prosjecna prijavljena plata ne moze biti ispod 1000 ni pod razno. Da dodam da se radi o desetak ljudi iz 6 firmi Alijanse.
bolan znam ja za firme gdje je prije 5g start bio sa full prijavom preko 1300km, raste plata sporije ali nisam vidio da odlaze ljudi iz istih
sto se tice bit alijanse mozda su u posljednje vrijeme podigli prijave ili cak 100% prijavili zbog akcije zadruga ali i dalje znam kako se krecu plate na dosta vecem uzorku od onog kojim mirsek raspolaze, znam isto da i dosta raje laze o svojim primanjima pokusavajuci se bolje prodati u raji, pa im sad dosli pozivi zbog godinama uplacivanih para na devizne racune na koje nije placena marka poreza

sad znam za dvije firme koje 100% zvanicno placaju svojim radnicima 420+160+53 km na racun a sve ostalo salju na devizni ili payoneer po zelji direktno iz svojih centrala u evropi i americi

kad govorim o obrtnicima, to je nesto novija praksa, preko dana radis za 1000 u firmi, a onda ko obrtnik u svom obrtu dobijes na racum firme znacajnu razliku svakog mjeseca

jos jednom podcrtavam da topli obrok i prevoz nisu plata, plata nije jednaka pojmu primanja

bit alijansa je nesto ko udruzenje ovih naftasa ali za it sektor, tu su da dobiju jeftinu radnu snagu i sto vise ogranice kretanja uposlenika iz jedne u drugu clanicu i obratno
biti clan bit alijanse isto tako znaci da kao firma placas clanarinu da budes u istoj, ko halal certifikat imas ga dok placas halal agenciji clanarinu
mirsek

#3322 Re: ETF

Post by mirsek »

@nivla, ne mogu oni ograniciti kretanje programera iz firme u firmu ako to programeri hoce. Alijansin interni dogovor je da oni NE MOGU PRVI kontaktirati programera iz clanica alijanse ali ako se on sam javi tu nema nikakvih prepreka da se zapocnu pregovori. Koje su to 2 firme koje prijavljuju na minimalac ? Ako im isplate nisu bar 30% vece od prosjeka Alijanse ne znam ko bi normalan radio kod njih. Ja generalno nemam nista protiv Alijanse ako podignu uslove rada programera na veci nivo npr. dogovorena minimalna plata, pune prijave itd. Mislim znam ja da su oni tu prvenstveno radi sebe ali da zbog deficita programera nemaju prostora da budu zli monopolisti.
Nazif_Gljiva

#3323 Re: ETF

Post by Nazif_Gljiva »

Ima li cizija gdje, dolazi li na fakultet?
Ajatolah_

#3324 Re: ETF

Post by Ajatolah_ »

mirsek wrote:Ja generalno nemam nista protiv Alijanse ako podignu uslove rada programera na veci nivo npr. dogovorena minimalna plata, pune prijave itd.
Udruženje poslodavaca je, nije sindikat...
imned

#3325 Re: ETF

Post by imned »

mirsek wrote:Ja generalno nemam nista protiv Alijanse ako podignu uslove rada programera na veci nivo npr. dogovorena minimalna plata, pune prijave itd. Mislim znam ja da su oni tu prvenstveno radi sebe ali da zbog deficita programera nemaju prostora da budu zli monopolisti.
Imaju oni programera na birou više nego dovoljno. Alijansa radi na tome da spuste uslove što je više moguće. Nisu im džaba u Upravnom odboru ljudi s iskustvom u pranju novca[0]. Otvorili su smjerove na ETF-u i PMF-u da bi mogli vršiti hiperprodukciju kadra. S hiperprodukcijom dolazi do rezanja plaće jer će uvijek biti neko ko želi raditi za manje. Plaća programera će biti na nivou kasirke u Bingu. Pored toga vole budžetski novac[1].

[0] https://www.klix.ba/vijesti/crna-hronik ... /180215074
[1] http://szks.ba/vijesti/nastavak-saradnj ... -sarajevo/
Post Reply