Viza za Njemacku

Vijesti sa cijele zemaljske kugle o dešavanjima u bh. dijaspori, zanimljivosti o drugim državama i slično.
Post Reply
Nisrin

#3301 Re: Viza za Njemacku

Post by Nisrin »

Pa tacno se ceka 21 mjesec do termina od dana apliciranja, a napr prosle godine se cekalo 17 mjeseci..sto znaci ako sad aplicira mozda bude cekao i do pocetka 2022. :D
I pitanje sta ce biti sa ljudima koji apliciraju sad ili tokom 2020. Zapadnobalkanska odredba je na snazi do 31.12.2020. i NECE SE PRODUZAVATI kako sam vise puta pisala, i da li ce izdavati vize i poslije 31.12.2020. vidjet cemo, bez obzira sto je sad neko aplicirao itd..ko bude imao kvalifikacije prebacivat ce ga na nove zakonske odredbe, sto vec sada rade u Beogradu!Cak i za spajanje...
Koliko je BG ispred nas po svemu :skoljka:
Alles-Tamam

#3302 Re: Viza za Njemacku

Post by Alles-Tamam »

Nisrin wrote: 23/12/2019 09:53 Pa tacno se ceka 21 mjesec do termina od dana apliciranja, a napr prosle godine se cekalo 17 mjeseci..sto znaci ako sad aplicira mozda bude cekao i do pocetka 2022. :D
I pitanje sta ce biti sa ljudima koji apliciraju sad ili tokom 2020. Zapadnobalkanska odredba je na snazi do 31.12.2020. i NECE SE PRODUZAVATI kako sam vise puta pisala, i da li ce izdavati vize i poslije 31.12.2020. vidjet cemo, bez obzira sto je sad neko aplicirao itd..ko bude imao kvalifikacije prebacivat ce ga na nove zakonske odredbe, sto vec sada rade u Beogradu!Cak i za spajanje...
Koliko je BG ispred nas po svemu :skoljka:

po pitanju Westbalkan-Regelunga i produzivanja,imas paragraf u novom zakonu :)

Zu Artikel 51 Nummer 21 (§ 26 BeschV)
a) Der Bundesrat bittet die Bundesregierung, zeitnah eine Überführung der bis Ende 2020 befristeten
Westbalkanregelung (§ 26 Absatz 2 BeschV) in eine dauerhafte Regelung zu prüfen. Im Falle positiver Ergebnisse der Evaluation sollte die Regelung – gegebenenfalls in modifizierter Form und mit
geeigneten Begleitmaßnahmen – entfristet oder zumindest verlängert werden.

ImageImage

Prije da ce ga produziti odnosno pretvoriti u trajno pravilo,jer zakon je onda donesen da se smanji broj zahtjeva za azil.

a vec su dobili i dopis od udruzenja zanatlija da se produzi.

Die Baubranche ist auf Arbeitskräfte aus dem Ausland angewiesen. Sie fordert deshalb eine Verlängerung der Westbalkan-Regelung. Die Arbeitnehmer brauchen Visa über 2020 hinaus.

A ako imas negdje napismeno da se nece produziti,molio bih te da mi posaljes to jer bi mi trebalo
Nisrin

#3303 Re: Viza za Njemacku

Post by Nisrin »

Zar nije dovoljno sto su javno istupili i rekli da im treba iskljucivo KVALIFICIRANA RADNA SNAGA??!
Ova odredba je bila za nekvalificirane jedina prilika da napuste Balkan...imas na stranici NON EU SERVICE - Deutachland i jos nekih FB pageova dosta tih izjava, dijelova odredbi, odluka itd...
Koji ce im klinac vise neko ko ni pored cekanja termina 2 godine ne zna beknuti njemacki?

"Vremenski period čekanja na termin momentalno traje duže od godinu dana. Termini za podnošenje zahtjeva za vizu će se dodjeljivati sve dok važi član 26 stav 2 Pravilnika o zapošljavanju, a to je prema datoj pravnoj osnovi do 31.12.2020. godine."- AMB Njemacke!
Alles-Tamam

#3304 Re: Viza za Njemacku

Post by Alles-Tamam »

Kod ovoh stvari se radije pozivam na relevantne izvore,halali.

Westbalkan-Regelung je vise uveden da se smanji broj zahtjeva za azil i po tom pitanju je bio pun pogodak za Njemacku.
Mislim tacno je da da zakon sada vrijedi do kraja 2020,i da ce u toku implementacije ovog novog zakona odluciti o starom,ali mislim da ce pod pritiskom ekonomije produziti i ovaj stari,mozda uz balge izmjene sto se tice njemackog jezika,da ce biti obavezan za sve poslove.
Nisrin

#3305 Re: Viza za Njemacku

Post by Nisrin »

Znam da je radi previse zahtjeva za azil...ali isto tako "uslo" im je svega u drzavu :D
Vidjet cemo kako ce biti, sad za sad stalno apostrofiraju da zele kvalifikovanu radnu snagu :skoljka:
Cak i vozacima traze A2 polozen, iako su predali prije 20mj za termin, sad akada ih obavijeste za vizu kazu imate rok mjesec dana donijeti i A2 certifikat, iako dosad nisu zahtijevali!
Alles-Tamam

#3306 Re: Viza za Njemacku

Post by Alles-Tamam »

Znam i mislim da je u startu tako trebalo za sve poslove.ali jebi ga donesose zakon preko noci :D
Nisrin

#3307 Re: Viza za Njemacku

Post by Nisrin »

Jos sta mislim da nije fer...u BG imaju NOKSeve...i sad ovi koji su otisli i rade u struci (elektricar, keramicar, kuhar ima diplomu) i na BC dobili su obavijest da storniraju termine za spajanje porodice koji se cekaju po 13mj, i dobili su nove u januaru 2020.
Nije fer prema svim ostalim, tzv nekvalificiranim radnicima cije porodice takodjer cekaju, a predali su kao i ovi u isto vrijeme termin i zajedno su cekali..ali sta je tu je...znaci vec rade na primjeni novog zakona, iako ja nigdje ne procitah da ce ubrzano ici spajanje, ali BG uvijek ima nesto svoje!

KOd njih se plava karta bez problema dobije na iskustvo u ITu, a kod nas ni pod razno :run:
skafiskafsnjak

#3308 Re: Viza za Njemacku

Post by skafiskafsnjak »

Ima li neko da radi u Dojc i da je ozenjen ( oboje iz BiH) a da nemate istu adresu u Njemackoj ?
rexandroid

#3309 Re: Viza za Njemacku

Post by rexandroid »

Ako je neko na radnoj vizi u DE 6 mjeseci, kakva je procedura da se prede na Ausbildung?
Satnica je puno Manja a traje 3 godine. Morali se predat za Termin za Ausbildung u bih ili se moze u DE sve zavrsit?
Imal neko iskustva s tim?
skafiskafsnjak

#3310 Re: Viza za Njemacku

Post by skafiskafsnjak »

skafiskafsnjak wrote: 31/12/2019 18:14 Ima li neko da radi u Dojc i da je ozenjen ( oboje iz BiH) a da nemate istu adresu u Njemackoj ?
deny_s

#3311 Re: Viza za Njemacku

Post by deny_s »

Pozzz
Možda glupo pitanje al eto,jbg :D
Može li mi neko reći za koliko dana ti budući poslodavac može srediti radne papire,taj erlaubnis ili kako se već zove
Predao sam za onu radnu vizu u avgustu 2018..kad bi mogao termin očekivati
escobar__

#3312 Re: Viza za Njemacku

Post by escobar__ »

Prati kad mi iz jula dobijemo termine, mjesec dana nakon toga. :D
vjesticanametli

#3313 Re: Viza za Njemacku

Post by vjesticanametli »

Jos malo :D :thumbup:
deny_s

#3314 Re: Viza za Njemacku

Post by deny_s »

Fala escobar,fala vještica :D
Ako može još odgovor za taj arbeit erlaubnis.
Kako ide to? Nađeš recimo nekakav posao,odeš tamo,dogovorite sve u vezi posla,plate..
Šta onda,da li taj budući poslodavac riješava tu radnu dozvolu,šalje ti je u Bosnu,koliko mu treba da dozvola bude gotova,šta ako recimo ne bude gotova a imaš termin,itd itd
chockad

#3315 Re: Viza za Njemacku

Post by chockad »

Prijatelj mi je u Njemackoj dvije pune godine, do sada je dobio dva produzenja vize po godinu dana, a sada je dobio vizu na tri godine. Planira da prijedje u drugu pokrajinu radi boljeg posla, pa ga interesuje kakve su procedure prilikom preseljenja i zaposlenja iz jedne u drugu pokrajinu?
escobar__

#3316 Re: Viza za Njemacku

Post by escobar__ »

Ja bih se iskreno raspitao tamo s nadležnim saveznim službama/ambasadom umjesto što bih tražio odgovore po forumu.

Ne zato što ih ovdje nećeš naći već zato što će ti 5 ljudi dati 5 različitih odgovora, pa na kraju nećeš znat gdje ćeš i šta ćeš.

Lagano kontakt telefoni/e-mailovi i opleti. :thumbup:
OMAZA

#3317 Re: Viza za Njemacku

Post by OMAZA »

Pozdrav svima,
Ako možda neko zna koliko se čeka za termin i vizu kada je u pitanju IT-Spezialist i u kategoriji Sengen viza i kako ide za spajanje porodice????
Ovo sam poslao ambasadi Njemacke u Sarajevu:

(((Imam 35 godina, oženjen sam imam 2 djece, radno iskustvo je 8 godina na pozicijama (potvrda iz PIO\MIO gdje piše Ekonomista)
naime radi se o sljedećem, imam ponudu za posao u Njemačkoj-pokrajina (Baden-Württemberg), bio sam na probnom radu 3 dana na pozicji „IT CONSULATANT“ kod njih, inače sam završio Ekonomski fakultet U Tuzli (H+ po ANABIN-u Tuzlanski univerzitet 240 CTE),
-Radno iskustvo mi je 8 godina na sljedećim pozicijama:
(ERP Application Consultant\ IT Business Analyst,Software Quality Assurance Tester i SQL administrator)
Da li mi možete odgovoriti kakve su mi šanse za „Plavu kartu“ i ukoliko da pod kojim uslovima jer je poslodavac kontaktirao „Arbeitsamt Bad Mergentheim“ koji je potvrdio da je to u redu???
Unaprijed hvala na odgovoru!!!)))))

Ovo je njihov odgovor:
Postovani,u prilogu Vam dostavljamo nas zvanicni informativni list za uredno podnosenje zahtjeva za ulaznu vizu u Njemacku.
(Termin zakazati u kategoriji Sengen viza, pripremiti predsaglasnost od Savezne agencije za rad –za IT-Spezialist = Vorabzustimmung für IT Spezialisten gemäß Paragraph 4 Beschäftigungsverordnung i pripremiti ostalu dokumentaciju prema prilozenom informativnom listu).
Mimaa0

#3318 Re: Viza za Njemacku

Post by Mimaa0 »

Pozdrav svima

Po nekoj računici trebala bih dobiti termin za vizu nekada u februaru 2020 godine.
Imam jedno pitanje sad. Ja sam rezervisala termin u grupi zapadnobalkanska odredba, imam završenu medicinsku skolu i našla sam posao sebi njegovatelja, čekam da mi dodje ugovor postom narednih dana posto ne znam šta tačno piše u ugovoru. Ono sto me zanima je da li treba certifikat za jezik? Većina poznanika koja je otisla i dobila vizu su preko te zapadnobalkanske odredbe na taj termin i njima nisu trazili certifikat.
vjesticanametli

#3319 Re: Viza za Njemacku

Za radnu vizu nisu trazili za spajanje jesu
I to djeci c1 :lol:
Mimaa0

#3320 Re: Viza za Njemacku

Post by Mimaa0 »

vjesticanametli wrote: 11/01/2020 18:09 Za radnu vizu nisu trazili za spajanje jesu
Znaci za radnu ne treba uopste
vjesticanametli

#3321 Re: Viza za Njemacku

Mimaa0 wrote: 11/01/2020 18:39
vjesticanametli wrote: 11/01/2020 18:09 Za radnu vizu nisu trazili za spajanje jesu
koliko znam ne treba...ev prije 3 dana je dobio jedan forumas vizu i nisu mu trazili...sretno mimo
Mimaa0

#3322 Re: Viza za Njemacku

Post by Mimaa0 »

Hvala vještice

Javicu se uglavnom kako budem prosla
e.peace

#3323 Re: Viza za Njemacku

Post by e.peace »

vjesticanametli wrote: 11/01/2020 18:46
Mimaa0 wrote: 11/01/2020 18:39
koliko znam ne treba...ev prije 3 dana je dobio jedan forumas vizu i nisu mu trazili...sretno mimo
Da da,ja sam dobiJo vizu i nijesu me tražili nikakav jezik,a vještica mi je doduše popunila papire.Još je cura na šalteru nakva bila drska al et sve prošlo za deset.
vjesticanametli

#3324 Re: Viza za Njemacku

:lol: :thumbup: ma ja cu za tebe ovde i pricat :mrgreen:
valjuga

#3325 Re: Viza za Njemacku

Post by valjuga »

vjesticanametli wrote: 11/01/2020 21:30 :lol: :thumbup: ma ja cu za tebe ovde i pricat :mrgreen:
Nisam još na viziranje išao a i ja sam dobio ....Čim sam vidio da imam prolaz, sad mi mrsko :mrgreen:
Post Reply