Nisrin wrote: ↑23/12/2019 09:53
Pa tacno se ceka 21 mjesec do termina od dana apliciranja, a napr prosle godine se cekalo 17 mjeseci..sto znaci ako sad aplicira mozda bude cekao i do pocetka 2022.

I pitanje sta ce biti sa ljudima koji apliciraju sad ili tokom 2020. Zapadnobalkanska odredba je na snazi do 31.12.2020. i NECE SE PRODUZAVATI kako sam vise puta pisala, i da li ce izdavati vize i poslije 31.12.2020. vidjet cemo, bez obzira sto je sad neko aplicirao itd..ko bude imao kvalifikacije prebacivat ce ga na nove zakonske odredbe, sto vec sada rade u Beogradu!Cak i za spajanje...
Koliko je BG ispred nas po svemu
po pitanju Westbalkan-Regelunga i produzivanja,imas paragraf u novom zakonu
Zu Artikel 51 Nummer 21 (§ 26 BeschV)
a) Der Bundesrat bittet die Bundesregierung, zeitnah eine Überführung der bis Ende 2020 befristeten
Westbalkanregelung (§ 26 Absatz 2 BeschV) in eine dauerhafte Regelung zu prüfen. Im Falle positiver Ergebnisse der Evaluation sollte die Regelung – gegebenenfalls in modifizierter Form und mit
geeigneten Begleitmaßnahmen – entfristet oder zumindest verlängert werden.

Prije da ce ga produziti odnosno pretvoriti u trajno pravilo,jer zakon je onda donesen da se smanji broj zahtjeva za azil.
a vec su dobili i dopis od udruzenja zanatlija da se produzi.
Die Baubranche ist auf Arbeitskräfte aus dem Ausland angewiesen. Sie fordert deshalb eine Verlängerung der Westbalkan-Regelung. Die Arbeitnehmer brauchen Visa über 2020 hinaus.
A ako imas negdje napismeno da se nece produziti,molio bih te da mi posaljes to jer bi mi trebalo