Desavanja u Hrvatskoj

Post Reply
Pingwin

#3301 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Pingwin »

Da si naša rekli bi ti da si sarajlijica, tako da si zagrepčankica koja misli da su ere upropastile grad i državu. Mislim treba se naći krivac, to shvatam.. U nas su donji sandže :nene:
nosara

#3302 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by nosara »

Hrvatski general Ivo Jelić tvrdi

Tuđman i Milošević sreli su se 42 puta i dogovarali stvaranje velike Hrvatske i velike Srbije

Hrvatski general Ivo Jelić, ratni komandant 4. Gardijske brigade "Pauci", u intervjuu "Slobodnoj Dalmaciji" ustvrdio je da su i ratovi u bivšoj Jugoslaviji samo dio britanskog geopolitičkog projekta, kao i to da su Tuđman i Milošević planirali podjelu BiH.

Generale, kako danas gledate na vrijeme kad ste zapovijedali Četvrtom brigadom?

– Ponosan sam na to vrijeme, na svoje momke i djevojke. Neka se nitko ne naljuti, ali odgovorno tvrdim da je Četvrta brigada bila najbolja brigada ne samo u HV-u, nego kod svih zaraćenih strana na Balkanu. Bili smo inferiorni samo prvih 45 dana djelovanja brigade, ali nakon bitke za Zadar, nitko nam nije mogao ništa. A ta bitka za Zadar je, po mojemu mišljenju, veća od bitke za Staljingrad. Istina, Hitler je kod Staljingrada imao milion vojnika, ali i Rusi su imali milion vojnika, a situacija kod Zadra bila je jedan prema deset. Grad je branilo 500 branitelja koji su bili u sendviču: ispred sebe smo imali 3500 vojnika 9. kninskog korpusa, a iza sebe, u samom Zadru, još 1500 vojnika JNA pod zapovjedništvom Momčila Perišića. Da ne govorim kako je neprijatelj u tom trenutku, uza sve topništvo i oklop, imao i snažnu zračnu i pomorsku podršku, a mi smo imali puške i doslovno četiri minobacača, i to koje smo oteli od JNA.

Je li Domovinski rat...?

– Samo malo da dovršim, ovo mi je važno. Slično je bilo i na Južnoj bojišnici, gdje je neprijatelj raspolagao s više od 100 tenkova, 120 topova težeg kalibra i 106 aviona, uključujući i eskadrilu MiG-ova, dok mi nismo imali nijedan tenk, nijedan veći top i nijedan avion. I sve je to Četvrta brigada pomela, pa su neprijatelji u bježanju čak morali srušiti most u Ravnom da ih ne bismo zarobili. Dakle, od bitke za Zadar, preko bitke za Dubrovnik, do mostarske i livanjske bojišnice, moji borci su odradili sve postavljene zadaće. To smo uradili časno, poštujući sve međunarodne konvencije, dakle viteški. Ja tu brigadu gledam kao svoje dijete i ovom sustavu najviše zamjeram njezino ukidanje. U stvaranje te brigade uložio sam sve svoje znanje, i moji borci su dali sve od sebe.

Nedavno ste u našim novinama izjavili da je Domovinski rat bio dogovoreni rat, dodavši da bi to moglo značiti da je bio i građanski. Možete li to malo objasniti?

– Pođimo od geopolitičkoga konteksta. Glavni uzrok građanskih ratova na Balkanu je Kosovo, a rat je pokrenut iz Londona jer je tamo centar svjetske moći. London je pokretač svih geopolitičkih događaja, ratova, naftnih šokova i kriza, pa su i ratovi u bivšoj Jugoslaviji samo dio britanskoga geopolitičkog projekta, kao što su to i nedavni građanski rat u Libiji, sadašnji u Siriji i kompletno “arapsko proljeće”, a sve u sklopu britanskog stvaranja globalnog carstva, kroz sustav i doktrinu “dirigiranog kaosa”. Uostalom, treba se zapitati zašto su na kraju rata u Hrvatsku odmah doletjeli britanski lordovi Carrington, Owen i drugi. London je počeo i završio taj rat, a ne Beograd.

Zašto bi London htio da se Hrvati i Srbi pokolju?

– Njima je bio cilj da sruše komunizam, a hoćemo li se mi poklati, to im je bilo svejedno.

Onda rat nije krenuo iz Beograda?

– Sad dolazimo do uloge Beograda. Uoči rata Srpska akademija nauka i umetnosti ocjenjuje da se problem Kosova, kao najveće rak-rane Beograda, konačno treba razriješiti, i to stvaranjem velike Srbije. Da bi to postigli, treba im partner na Balkanu, a to je Zagreb. Partneru je ponuđena velika Hrvatska, koja je trebala uzeti čitavu zapadnu Bosnu, po uzoru na nekadašnju Banovinu Hrvatsku, ali je Zagreb bio zadovoljan i zapadnom Hercegovinom. Beograd je želio rat kako bi Srbe iz kninske i bosanske krajine preselio na Kosovo i tako promijenio tamošnju “krvnu sliku”. To je ono kad Tuđman govori o “humanom preseljenju”. Tuđman je naš najiskreniji političar jer je otvoreno govorio o tome. Lijepo je rekao da će državu dati u vlasništvo 200 obitelji i da smo svi drugi stoka sitnog zuba. I to je i ostvario, jedino je malo promašio to za 200 obitelji, jer u Hrvatskoj danas ima 260 milijardera, kako je javno iznio HDZ-ov ekonomist dr. Goran Marić. To su za mene ratni profiteri.

Generale, kako danas gledate na vrijeme kad ste zapovijedali Četvrtom brigadom?

– Ponosan sam na to vrijeme, na svoje momke i djevojke. Neka se nitko ne naljuti, ali odgovorno tvrdim da je Četvrta brigada bila najbolja brigada ne samo u HV-u, nego kod svih zaraćenih strana na Balkanu. Bili smo inferiorni samo prvih 45 dana djelovanja brigade, ali nakon bitke za Zadar, nitko nam nije mogao ništa. A ta bitka za Zadar je, po mojemu mišljenju, veća od bitke za Staljingrad. Istina, Hitler je kod Staljingrada imao milion vojnika, ali i Rusi su imali milion vojnika, a situacija kod Zadra bila je jedan prema deset. Grad je branilo 500 branitelja koji su bili u sendviču: ispred sebe smo imali 3500 vojnika 9. kninskog korpusa, a iza sebe, u samom Zadru, još 1500 vojnika JNA pod zapovjedništvom Momčila Perišića. Da ne govorim kako je neprijatelj u tom trenutku, uza sve topništvo i oklop, imao i snažnu zračnu i pomorsku podršku, a mi smo imali puške i doslovno četiri minobacača, i to koje smo oteli od JNA.

Je li Domovinski rat...?

– Samo malo da dovršim, ovo mi je važno. Slično je bilo i na Južnoj bojišnici, gdje je neprijatelj raspolagao s više od 100 tenkova, 120 topova težeg kalibra i 106 aviona, uključujući i eskadrilu MiG-ova, dok mi nismo imali nijedan tenk, nijedan veći top i nijedan avion. I sve je to Četvrta brigada pomela, pa su neprijatelji u bježanju čak morali srušiti most u Ravnom da ih ne bismo zarobili. Dakle, od bitke za Zadar, preko bitke za Dubrovnik, do mostarske i livanjske bojišnice, moji borci su odradili sve postavljene zadaće. To smo uradili časno, poštujući sve međunarodne konvencije, dakle viteški. Ja tu brigadu gledam kao svoje dijete i ovom sustavu najviše zamjeram njezino ukidanje. U stvaranje te brigade uložio sam sve svoje znanje, i moji borci su dali sve od sebe.

Nedavno ste u našim novinama izjavili da je Domovinski rat bio dogovoreni rat, dodavši da bi to moglo značiti da je bio i građanski. Možete li to malo objasniti?

– Pođimo od geopolitičkoga konteksta. Glavni uzrok građanskih ratova na Balkanu je Kosovo, a rat je pokrenut iz Londona jer je tamo centar svjetske moći. London je pokretač svih geopolitičkih događaja, ratova, naftnih šokova i kriza, pa su i ratovi u bivšoj Jugoslaviji samo dio britanskoga geopolitičkog projekta, kao što su to i nedavni građanski rat u Libiji, sadašnji u Siriji i kompletno “arapsko proljeće”, a sve u sklopu britanskog stvaranja globalnog carstva, kroz sustav i doktrinu “dirigiranog kaosa”. Uostalom, treba se zapitati zašto su na kraju rata u Hrvatsku odmah doletjeli britanski lordovi Carrington, Owen i drugi. London je počeo i završio taj rat, a ne Beograd.

Zašto bi London htio da se Hrvati i Srbi pokolju?

– Njima je bio cilj da sruše komunizam, a hoćemo li se mi poklati, to im je bilo svejedno.

Onda rat nije krenuo iz Beograda?

– Sad dolazimo do uloge Beograda. Uoči rata Srpska akademija nauka i umetnosti ocjenjuje da se problem Kosova, kao najveće rak-rane Beograda, konačno treba razriješiti, i to stvaranjem velike Srbije. Da bi to postigli, treba im partner na Balkanu, a to je Zagreb. Partneru je ponuđena velika Hrvatska, koja je trebala uzeti čitavu zapadnu Bosnu, po uzoru na nekadašnju Banovinu Hrvatsku, ali je Zagreb bio zadovoljan i zapadnom Hercegovinom. Beograd je želio rat kako bi Srbe iz kninske i bosanske krajine preselio na Kosovo i tako promijenio tamošnju “krvnu sliku”. To je ono kad Tuđman govori o “humanom preseljenju”. Tuđman je naš najiskreniji političar jer je otvoreno govorio o tome. Lijepo je rekao da će državu dati u vlasništvo 200 obitelji i da smo svi drugi stoka sitnog zuba. I to je i ostvario, jedino je malo promašio to za 200 obitelji, jer u Hrvatskoj danas ima 260 milijardera, kako je javno iznio HDZ-ov ekonomist dr. Goran Marić. To su za mene ratni profiteri.

Je li onda Domovinski rat bio i građanski rat?

– Činjenica je da su se pobunili hrvatski Srbi, računajući na potporu JNA. A činjenica je i da su Hrvati provocirali iz Zagreba: Tuđman je rekao da je sretan što mu žena nije Srpkinja, Mesić je Srbima poručivao da iz Hrvatske mogu odnijeti samo zemlju koju su donijeli na opancima, a Đođan je govorio o šiljastim srpskim glavama. Također je činjenica da su Srbi prvi zapucali, jer je prva žrtva bio Hrvat, splitski vozač iz “Dalme” Vinko Elez. Dakle, pobunili su se Srbi, a to su bili građani Hrvatske. Znači, građani Hrvatske pobunili su se protiv drugih građana Hrvatske. Ako to nije građanski rat, što je onda građanski rat? Istina, Srbija i JNA su odmah skočili u obranu Knina i tzv. Krajine, i tu je onda već druga priča, tad nastupa međunarodna agresija na Hrvatsku.

Na čemu temeljite tezu o dogovoru između Miloševića i Tuđmana?

– Njih dvojica su se tijekom rata sastali 42 puta. Je li se za vrijeme Drugog svjetskog rata Hitler ikad sastao s Churchillom? Ili sa Staljinom? Sastali su se samo jednom ministri vanjskih poslova Ribbentrop i Molotov, da se dogovore o nenapadanju i podjeli Poljske. U slučaju Tuđmana i Miloševićeve ponude suština je podjela Bosne, to je jedini razlog njihova sastajanja. Iz tog ratnog saveza trebala je proizići velika Srbija i velika Hrvatska, s granicama na rijeci Bosni i Neretvi, kao što pokazuje i Tuđmanova salveta koja je danas u Haagu. Mnogo je pitanja i nedoumica u vezi s time. Recimo, mi smo na početku rata imali Zapovjedništvo za sjevernu i srednju Dalmaciju, a gdje je južna? Nije je bilo, jer je sve južno od Neretve trebalo pripasti velikoj Srbiji.

Kako se tu uklapa priča o Vukovaru?

– Poznato je da je general Tus naredio Gorinšeku da deblokira Vukovar, kao što je poznato da je Gorinšek, kao jedan od naših najboljih časnika, to i izvršio i probio blokadu kod Marinaca. Također je poznato da je tada zaustavljen naredbom iz vojnog vrha. Zašto? Gdje su tri šlepera oružja koja su krenula u Vukovar, a nikad tamo nisu stigla? Zašto je Ministarstvo obrane, odnosno general Čermak, u vrijeme bitke za Vukovar prodao 15 tenkova T-84 Kuvajtu, a ja cijelu prvu godinu rata završavam bez ijednog tenka, kao što je i Vukovar bio bez tenkova?

U svojoj knjizi “4. brigada ZNG – Čovjek i rat 90/92” iznosite alternativno promišljanje Domovinskog rata, tzv. Špegeljevu koncepciju, i tvrdite da bi u toj varijanti rat trajao neusporedivo kraće i prošao s mnogo manje žrtava?

– Zbog okolnosti nastanka rata, a najviše zbog bahatosti vrha JNA i njihova uvjerenja u vlastitu nadmoć, ne mogu tvrditi da rata ne bi bilo, ali taj rat sigurno ne bi bio ovakav kakav je bio. General Špegelj je sa suradnicima, u koje ubrajam i sebe, na sve načine pokušao izbjeći rat, na način da se vojnički osposobimo i time odvratimo agresiju u začetku.

Na koji način?

– Stvaranjem brigada ZNG-a, koje su proistekle iz MUP-a, Špegelj je želio da stanemo na granice tzv. Krajine i stvorimo tampon-zonu između pobunjenih Srba i Hrvata, kako bismo spriječili međusobno klanje, dakle otprilike isto ono što je poslije radio UNPROFOR. Ta “Špegeljeva koncepcija” počivala je na jednostavnoj logici: ako je jedan protivnik znatno jači od drugog, jači će se lako odlučiti za napad, ali ako su protivnici približno jednake snage, mnogo teže će doći do sukoba. Zato bi “Špegeljeva koncepcija” s planom dobro organiziranog i izvedenog otimanja oružja iz skladišta bivše JNA dovela hrvatsku vojsku u približno izbalansiranu snagu u odnosu na

Kad se to trebalo učiniti?

– Pravo vrijeme je bio početak “slovenskog rata”: u najpovoljnijim uvjetima ova bi akcija u Hrvatskoj bila realizirana s 80-postotnim učinkom, a u najnepovoljnijim ne bi imala učinak manji od 50 posto plana. Odgovorno tvrdim da bi rat po ovoj koncepciji imao u najnepovoljnijoj varijanti 30 posto, a u najpovoljnijoj samo 10 posto ljudske i materijalne štete u odnosu na pretrpljene. Shodno tome, rat bi u najnepovoljnijoj varijanti završio za tri-četiri mjeseca, a u najpovoljnijoj za tri-četiri tjedna, jer se nakon “slovenskog rata” JNA definitivno raspadala. A ovako smo dopustili JNA da se nakon Slovenije reorganizira i otpočne napad na Hrvatsku.

Jesmo li se u ratu olako odrekli saveznika među susjedima?

– Logika nameće da u situaciji kada se očekuje rat, ako imamo neprijatelja koji ugrožava i druge, posebno ako su to naši susjedi, da se ugroženi organiziraju u obrambeni savez koji omogućava mnogo uspješniju obranu. Najbolji primjer je Drugi svjetski rat i vojni savez Zapada i Istoka, bez obzira na oprečne političko-ideološke sustave. A kod nas se dogodilo suprotno: ne samo da nismo stvarali savez, nego smo otvorili novi front s Bošnjacima. Time ovaj rat dobiva, najblaže rečeno, čudan smisao i cilj, što zahtijeva ozbiljno istraživanje i objašnjenje, a to će se neizbježno dogoditi kad-tad. Trebalo mi je mnogo godina da složim mozaik kojim se mogu objasniti sva pitanja i nedoumice vezane uz Domovinski rat.

Vjerojatno ste svjesni da će biti onih koji će vam prigovoriti na ovim stavovima?

– Svjestan sam da će ova moja teza naići na podijeljene stavove, pa čak i negativne sudove, prije svega od onih koji su inscenirali upravo ovakav rat koji se dogodio, kao i od onih koji su u njemu profitirali.

Kako će reagirati vaši borci iz Četvrte brigade, za koje ne možemo reći da su ratni profiteri?

– To će biti veliki problem. Jer moji borci su nagrađeni, oni koji su ostali živi, velikim mirovinama i stanovima. Moji momci, koji su izvanredno odradili svoje zadaće, došli su u situaciju da moraju ishoditi rješenje o invalidnosti da bi dobili ono što ih u stvarnosti pripada. Mogu ih razumjeti i ne osuđujem ih, ali oni sada brane svoju sliku rata i Hrvatske, i ne prihvaćaju tezu o dogovorenom ratu. Ipak nalazim za potrebno i poučno da kažem da sam jedini zdravi zapovjednik Četvrte brigade i da nisam dobio ni centimetar pripadajućeg stana.

Svojedobno ste bili žestoko protiv podizanja Tuđmanova spomenika u Splitu. U tom kontekstu, kako gledate na peticiju povjesničara dr. Dragana Markovine protiv tog spomenika?

– Apsolutno sam za tu peticiju. Potpisao bih je i rukama i nogama, samo da sam imao vremena.

Nisam se želio dogovarati s Mladićem

Zašto ste 1992. umirovljeni? Imali ste samo 51 godinu?

– Zbog rata u Bosni. Kad sam shvatio da bih se trebao početi dogovarati s Ratkom Mladićem – s kojim sam bio u istoj klasi na Akademiji – da napadamo muslimane, ja to nisam htio. Nakon početka rata u BiH i početka privatizacijske pljačke hrvatski vlak je skrenuo na krivi kolosijek, a nakon toga i zaglibio, o čemu sam u ljeto 1992. sve oštrije prigovarao i zasluženo završio u mirovini: general se bunio, pa je dobio otkaz. Ali sve što sam tada prigovarao nažalost se i dogodilo, pa je Hrvatska danas uništena, rasprodana, zadužena, puna jada i čemera, nemorala i nečasnosti, nestručnosti i nekompetencije. Ja sam vodio svoje vojnike pod geslom „hrvatska puška na hrvatskom ramenu“, da bismo ostvarili geslo „hrvatska lisnica u hrvatskom džepu“, a što je ostalo od toga? Ništa.

Za kakvu Hrvatsku ste se borili?

– Imao sam viziju da naši ljudi uživaju u jednoj udobnoj, bogatoj Hrvatskoj, a ne da dođu u situaciju koja je zadesila radnice i radnike Jadrankamena, Uzora, Montera... Ne mogu prihvatiti to tragično stanje naših ljudi u svojim firmama.
Domaci izdajnik
Horoskop: Vodokotlić

#3303 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Domaci izdajnik »

sherbett wrote:lajavi, znaš li ti što je azil? tko traži azil, tko ima pravo na azil?
Haman znam, nego ne znam nikog da je tražio baš azil u HR od Srba...bar ja nisam čuo :?
dalmatinka

#3304 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by dalmatinka »

Lajavikrelac wrote:
sherbett wrote:lajavi, znaš li ti što je azil? tko traži azil, tko ima pravo na azil?
Haman znam, nego ne znam nikog da je tražio baš azil u HR od Srba...bar ja nisam čuo :?
A ja čak poznam jednoga. :D
Banksy

#3305 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Banksy »

nosara wrote:

Jesi li to odselio u Hrvatsku ... :mrgreen:
BatoS

#3306 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by BatoS »

Svjetska premijera revolucionarnog koncepta nove hrvatske jurišne puške VHS-2

Image
Image

Na sajmu u Splitu jedna od velikih novosti i ugodnih iznenađenja bilo je predstavljane nasljednika jurišne puške VHS. Puška VHS-2 nije nadograđeni VHS, nego nova puška koja zapravo predstavlja jedan sasvim novi koncept! Proizvođači pušaka odlučuju se za standardnu ili bullpup konstrukciju. Potonju je primjenjena na prvoj pušci VHS koja je danas u standardu Oružanih snaga Republike Hrvatske. Svaka inačica ima svoje prednosti i nedostatke, a HS Produkt je želio povezati najbolje od obiju. Prvi u svijetu je stvorio bullpup verziju koja će se moći koristiti jednako kao standardna puška, nešto što još nitko nije uspio.

Prednost je bullpupa to da podrazumijeva pušku malih dimenzija s dugačkom cijevi kojom se postiže veća brzina i iskoristivost metka. S druge strane, nedostatak joj je što pri pucnjavi s lijevog ramena strijelca ometaju čahure koje izlijeću blizu glave. On ne postoji kod standardnih pušaka, no kod standardnih pušaka je nedostatak velike dimenzije i ukupni balans, koji nije adekvatan za moderno ratovanje. VHS-2 i dalje ima bullpup konstrukciju i sve njezine prednosti, ali njome će se neometano od čahura moći pucati s oba ramena. Promijenjeni su i još neke dijelovi: regulator paljbe, podesivi usadnik (kundak)... Puška je i modularna, moći će se rastaviti do najsitnijeg dijela, bit će moguća i zamjena cijevi, kalibra.

http://www.defender.hr/republika-hrvats ... jsanja.php
Pismonosa

#3307 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Pismonosa »

...
Last edited by Pismonosa on 26/01/2021 11:26, edited 1 time in total.
BatoS

#3308 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by BatoS »

Pismonosa wrote:Ma bravo. De nam sad info za neki najnoviji bojni otrov za masovno uništavanje stoke, ljudi, žena, djece, pa da mu se divimo na sabahu.

Mislim, premijera puške.. WTF!! :( :roll:
Hrvatska među 25 najvećih izvoznika vojne opreme na svijetu

Tijekom 2012. godine ukupan iznos izvoza vojne industrije u Hrvatskoj iznosio je 880 milijuna kuna. Neslužbeni su to rezultati Agencije Alan, zadužene za vojni izvoz, a taj rezultat pokazuje rast izvoza u ovom sektoru od preko 50 posto u odnosu na 2011. godinu te općenito gledajući, rekordni iznos izvoza vojne opreme od osamostaljenja Hrvatske, piše Novi list.

Ravnatelj Agencije Alan Ivan Nekić kaže kako je Hrvatska s ovim rezultatima među 25 najvećih izvoznica vojne opreme na svijetu.

– Kada bi se samo računao samo izvoz najmodernijih tehnologija, taj bi plasman bio i mnogo bolji, kaže Nekić. Naime, za razliku od mnogih država koje većinom izvoze samo viškove starije opreme, hrvatski izvoz u više od 95 posto slučajeva odnosi se na prodaju novih tehnologija i proizvoda.

– Moram kazati kako je ovaj rezultat još vrijedniji ako se u obzir uzmu neke objektivne okolnosti. Ponajprije, u ovom segmentu vlada velika konkurencija na svjetskom tržištu. Potom, radi se o izvozu najmodernijih tehnologija, i to u najvećoj mjeri na zahtjevna zapadna tržišta. A na kraju, ova grana industrije nije niti na koji način subvencionirana od države, niti ima bilo kakve državne monopole, ističe Nekić za Novi list.

http://www.defender.hr/republika-hrvats ... vijetu.php
theTruePath

#3309 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by theTruePath »

Lajavikrelac wrote:
znam ja
Domaci izdajnik

#3310 Re: Desavanja u Hrvatskoj

BatoS wrote:
Pismonosa wrote:Ma bravo. De nam sad info za neki najnoviji bojni otrov za masovno uništavanje stoke, ljudi, žena, djece, pa da mu se divimo na sabahu.

Mislim, premijera puške.. WTF!! :( :roll:
Hrvatska među 25 najvećih izvoznika vojne opreme na svijetu

Tijekom 2012. godine ukupan iznos izvoza vojne industrije u Hrvatskoj iznosio je 880 milijuna kuna. Neslužbeni su to rezultati Agencije Alan, zadužene za vojni izvoz, a taj rezultat pokazuje rast izvoza u ovom sektoru od preko 50 posto u odnosu na 2011. godinu te općenito gledajući, rekordni iznos izvoza vojne opreme od osamostaljenja Hrvatske, piše Novi list.

Ravnatelj Agencije Alan Ivan Nekić kaže kako je Hrvatska s ovim rezultatima među 25 najvećih izvoznica vojne opreme na svijetu.

– Kada bi se samo računao samo izvoz najmodernijih tehnologija, taj bi plasman bio i mnogo bolji, kaže Nekić. Naime, za razliku od mnogih država koje većinom izvoze samo viškove starije opreme, hrvatski izvoz u više od 95 posto slučajeva odnosi se na prodaju novih tehnologija i proizvoda.

– Moram kazati kako je ovaj rezultat još vrijedniji ako se u obzir uzmu neke objektivne okolnosti. Ponajprije, u ovom segmentu vlada velika konkurencija na svjetskom tržištu. Potom, radi se o izvozu najmodernijih tehnologija, i to u najvećoj mjeri na zahtjevna zapadna tržišta. A na kraju, ova grana industrije nije niti na koji način subvencionirana od države, niti ima bilo kakve državne monopole, ističe Nekić za Novi list.

http://www.defender.hr/republika-hrvats ... vijetu.php
Prodaje i Srbija bruku municije i oružja pa šta, nije to nikakvo mjerilo uspjeha i blagostanja....
nosara

#3311 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by nosara »

"PAD gospodarstva u Hrvatskoj mogao bi za ovu godinu iznositi čak jedan posto", prognoza je Europske komisije koje se u objavljene u proljetnim ekonomskim prognozama. Europska komisija tvrdi da bi stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj mogla doći na 19.1 posto, a sljedeće godine povećati se i na 20.1 posto!

Za sljedeću godinu EK nam predviđa tek neznatan rast od 0,2 posto.

Riječ je o ogromnoj razlici u prognozama Europske komisije koja je samo prije tri mjeseca predvidjela da bi Hrvatska mogla imati pad BDP-a u ovoj godini za 0,4 posto. Štoviše, za sljedeću godinu predvidjeli su optimistično rast od 1,4 posto.

Kolika je razlika u predviđanjima najbolje se vidi po nezaposlenosti koja je s 15,8 posto u veljači sada promijenjena na čak 19.1 posto.
nosara

#3312 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by nosara »

HR:Uzbuna u prehrambenoj industriji

Zagreb -- Meso i mesne prerađevine iz EU će u Hrvatskoj biti jeftinije i do 40 odsto, piše Večernji list.

Hrvatska prehrambena industrija je na nogama! Ukidanjem carina na hranu iz EU od 10 do 40 odsto, trgovci će police napuniti jeftinijom uvoznom robom. S druge strane hrvatska prehrambena industrija nema prostora za spuštanje cena da bi zadržali tržište.

A da stvar bude još gora, dok se najavljuje pojeftinjenje uvoznih proizvoda, hrvatski Dukat, Vindija i Meggle najavljuju poskupljenje mleka i mlčnih proizvoda od 10 do 25 %, što pravdaju “vrtoglavim rastom ulaznih troškova, posebnoe energenata”.

Trgovački lanci u vlasništvu kompanija iz EU ušli su u oštru kampanju za privlačenje kupaca jeftinijom uvoznom robom pa poznavaoci prilika očekuju pomor hrvatskih kompanija u poljoprivredno-prehrambenoj industriji, pogotovu u proizvodnji mesa, mesnih prerađevina, brašna, ulja, vina, šećera...

I ovaj mesec zaposlenost u industriji pala je 6 % u odnosu na prošlu godinu, a te su grane dosad jedine odolevale krizi. Najveća će se bitka voditi za hranu, jer kod odeće i obuće nema značajnijih promena u carinskom režimu, dok su luksuzni proizvodi već pojeftinili od početka godine.

Država je ukinula 30 % poreza na luksuznu robu kao što su satovi, nakit, krznene bunde i slično, za koje se zasad odobrava 20 do 30 % popusta tek na plaćanje gotovinom.

U trgovini igru zasad vode nemački i austrijski lanci Lidl, Kaufland i Interspar, dok se domaći lanci Konzum, Plodine i NTL još ne istrčavaju i "protivnapad" čuvaju za leto i jesen. Nakon jeftinijih sladoleda najnovija Lidlova ‘Unija niskih ciena’ donosi tako sniženja suhomesnatih proizvoda za 10 do 17 %, upravo onih od kojih se Hrvatska dosad štitila visokim uvoznim carinama i do 40 %.

Predsednik uprave Koestlina Krešimir Pajić uveren je da će 25 % kompanija u prehrambenoj industriji bankrotirati, 25 % promeniti vlasnika, a opstat će oni koji su ranije izašli na inozemna tržišta.

"Sledi nam primer Mađarske, u kojoj su ulaskom u EU cene hrane pale 30 do 40 %, što je u jednu ruku i dobro jer ljudi kod nas više neće kopati po kontejnerima", kaže Pajić komentirajući i najnoviju situaciju između Kraša i Kauflanda. Kraš je zatražio od ministara Linića i Jakovine da ga zaštite od izbacivanja njegovih proizvoda s polica tog trgovačkog lanca.
miki.ba

#3313 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by miki.ba »

O ovome sam nedavno pricao, švabe ce ih izđepariti pa ce im dio tog novca dati u vidu pomoci za 10-ak godina....sve vec viđeno. Naravno kamate im nece oprostiti, još ce im natovariti politiku štednje.
Ne proširuje se EU bezveze.
Nebitan32

#3314 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Nebitan32 »

Image

Svečanim otkrivanjem ploče sa nazivom i datumom gradnje, smještene pored ulaza u riječku džamiju, svečano je otvoren Islamski centar u Rijeci, javio je novinar agencije Anadolija.

Otvorenju je prethodilo uručivanje “Zlatnih vakufnama”katarskom ministru vakufa (zaklade) Države Katar Gajs Mubareku el-Kuwariju i posebnih priznanja zaslužnima za izgradnju džamije u Rijeci.

Nakon svečanog otvorenja upriličen je obilazak džamije i proučena dova.

http://radioglasdrine.com/vijesti/regij ... ropi-foto/
theTruePath

#3315 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by theTruePath »

prelijepa dzamija
nosara

#3316 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by nosara »

U VRIJEME dok Hrvatskoj i službeno prijeti stagnacija što je izravna posljedica dužeg vremenskog perioda recesije, susjedna Srbija danas je objavila kako su vremena recesije iza njih!

"U prvom tromjesečju ove godine zabilježen je rast industrijske proizvodnje i bruto društvenog proizvoda čime je srpska ekonomija i formalno izašla iz recesije", stoji u današnjem priopćenju Ministarstva financija i privrede Republike Srbije. Naime, Srbija je u prvom tromjesečju ove godine povećala industrijsku proizvodnju za 5,2 posto, što je doprinjelo i umjerenom rastu bruto domaćeg proizvoda od 1,9 posto.

Srbiju je izvukla proizvodnja u automobilskoj industriji, a visok rast ostvaren je i u proizvodnji derivata nafte, kemijskoj industriji, farmaceutskoj industriji, duhanskoj industriji, tekstilnoj industriji i u proizvodnji namještaja.

"Srbija je ove godine konačno počela bazirati svoj izvoz na finalnim proizvodima visokog stupnja dodate vrijednosti, umjesto na sirovinama i poluproizvodima niskog stupnja profitabilnosti", navodi se u priopćenju.

Prvi podaci za prvo ovogodišnje tromjesečje za Hrvatsku upućuju na daljnji pad gospodarstva. Hrvatska je već zadnjih pet godina "zaglavila" u recesiji, a za sada nema odgovora na pitanje što može u našoj zemlji potaknuti gospodarski rast i povećati konkurentnost.
nosara

#3317 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by nosara »

sherbett wrote:zašto ti nosara nikad ne staviš izvor?
Mahom index, vecernji, slobodna, jutarnji... A sto je bitan izvor...? Ne vjerujes da ste u kurcu...? :roll:
Banksy

#3318 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Banksy »

To vam je jučer vijest dana ...

Dok je hrvatsko gospodarstvo i dalje u padu, Srbija objavila da je službeno izašla iz recesije!

U prvom tromjesečju ove godine srpski izvoz je ostvario snažan rast od 22 posto

Ministarstva financija i privrede Republike Srbije objavilo je na svojoj službenoj internetskoj stranici da Srbija više nije zahvaćena recesijom.

Naime, u prvom tromjesečju ove godine srpski izvoz je ostvario snažan rast od 22 posto u odnosu na isti period prošle godine, dok je uvoz istovremeno stagnirao.

Rastu izvoza najviše je doprinjela automobilska industrija, a visok rast ostvaren je i u proizvodnji derivata nafte, kemijskoj industriji, farmaceutskoj industriji, duhanskoj industriji, tekstilnoj industriji i u proizvodnji namještaja.

'U prvom tromjesečju ove godine industrijska proizvodnja se počela oporavljati, zabilježivši rast od 5,2 posto. To je doprinjelo i umjerenom rastu bruto domaćeg proizvoda od 1,9 posto. Na ovaj način, srpska ekonomija je i formalno izašla iz recesije u kojoj je bila tokom cijele prošle godine, kada je u sva četiri kvartala zabilježen pad bruto domaćeg proizvoda', navodi se u priopćenju Ministarstva financija.

U priopćenju piše i kako je srpska vlada svjesna kako je ovo samo početak oporavka industrijske proizvodnje te kako moraju donijeti akcijski plan za poticanje privrede, izvoza i zapošljavanja. Dok se srpska privreda oporavlja, podaci za prvo tromjesečje 2013. za Hrvatsku upućuju na daljnji pad gospodarstva.

Jutarnji.hr

vivaldi

#3319 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by vivaldi »

ovo pokazuje trenutnu tendenciju, ali hrvatska itekako bjezi srbiji
Banksy

#3320 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Banksy »

vivaldi wrote:ovo pokazuje trenutnu tendenciju, ali hrvatska itekako bjezi srbiji
Kleknuće oni još dalje, kako se budu primicali Evropi, ali pravo test je pitanje: Čiji bi pasoš volio imati, srbijanski ili hrvatski?
Ja nemam dilemu :D
vivaldi

#3321 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by vivaldi »

Banksy wrote:
vivaldi wrote:ovo pokazuje trenutnu tendenciju, ali hrvatska itekako bjezi srbiji
Kleknuće oni još dalje, kako se budu primicali Evropi, ali pravo test je pitanje: Čiji bi pasoš volio imati, srbijanski ili hrvatski?
pa hoce kleknuti jos malo jer ce popusiti ceftu i jos ponesto, ali ce onda i ubrzati naprijed kada se docepaju svih fondova i aklimatizuju na nove okolnosti.

ovo za pasos nisam skontao :?
Banksy

#3322 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by Banksy »

vivaldi wrote:
Banksy wrote:
pa hoce kleknuti jos malo jer ce popusiti ceftu i jos ponesto, ali ce onda i ubrzati naprijed kada se docepaju svih fondova i aklimatizuju na nove okolnosti.
ovo za pasos nisam skontao :?
O tome i govorim, okolnosti su trenutne, Hrvatska je već pobjegla (pre)daleko, svima nama s istočne strane ...
vivaldi

#3323 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by vivaldi »

Banksy wrote:O tome i govorim, okolnosti su trenutne, Hrvatska je već pobjegla (pre)daleko, svima nama s istočne strane ...
aha. onda se razumijemo :D
nosara

#3324 Re: Desavanja u Hrvatskoj

Post by nosara »

A od cega su pobjegli...? Od egzistencijalnih problema, nezaposlenosti, gladi...? Nesto nisam siguran... :evil:

Sto dalje od eu, to bolje... Naravno ovo se odnosi na drzave, a ne krpe "tarace"... :D Mi, na zalost, nemamo izbora... Ni rusi nas nece... :-)
Domaci izdajnik

#3325 Re: Desavanja u Hrvatskoj

nosara wrote:Ni rusi nas nece..
Rusija joj :run: Bosna na desetu, opeglaš Bosnu eto ti Rusije :mrgreen:
Post Reply