ove starije kenjcine nas nafiluju pricama da ti se zamanta, pa se vrtimo ispred da vidimo ko tu sve ulazi i kako to izgleda
Slike starog Sarajeva
- Filter
#3301 Re: Slike starog Sarajeva
nama klincima, nikad nisu dali uci u drinu i moscanicu
odmah te sa vrata mrsne
ove starije kenjcine nas nafiluju pricama da ti se zamanta, pa se vrtimo ispred da vidimo ko tu sve ulazi i kako to izgleda

-
quarterback
#3302 Re: Slike starog Sarajeva
moguce da si u pravu jer sam bio dijete tada, tek kretao u osnovnu ali ipak mislim da je na mjestu ne gdje je sada holiej nego izmedju holideja i alte - sada je tu neki parking, bilo nesto sa tramvajima...muha_sa wrote:nije tu bilo okretište tramvajaquarterback wrote:da nema neko mozda kakvu staru sliku mjesta gdje je sada holidej in, tu su prije holideja dolazili cirkusi i bilo je okretiste tramvaja
ako bi neko imao fotke iz dijela - holidej - zeljeznicka - unitic
hvala![]()
tramvaj je za Ž.stanicu išAo bulevarom--gdje je sad Alta--i okretao se na sadašnjem okretištu na stanici.
-
dresdener78
#3303 Re: Slike starog Sarajeva
Bilo je tačno na drugoj strani, dakle na mjestu gdje je danas plato ispred nebodera Parlamenta. Tamo su se nalazio jedan kolosijek za privremeno parkiranje tramvaja, svakako ukinut je najvjerovatnije do početka 70tih godina jer je krajem šezdesetih ukinuta remiza na Marijinom Dvoru (kod mosta Olge i Suade, onaj ogroman parking na obali Miljacke) i potpuno je otvorena nova remiza na Alipašinom mostu.quarterback wrote:
moguce da si u pravu jer sam bio dijete tada, tek kretao u osnovnu ali ipak mislim da je na mjestu ne gdje je sada holiej nego izmedju holideja i alte - sada je tu neki parking, bilo nesto sa tramvajima...
Evo jedne slike iz juna 1965. godine:

-
quarterback
#3304 Re: Slike starog Sarajeva
hvala ti, vjerovatno je to - to, bio sam mali tada 
- black
#3305 Re: Slike starog Sarajeva
ejs nisam ja toliko starGeneral_Jackson wrote: Nije tačno, nije na mjestu zajedničkih institucija, Tilava je još uvijek uveliko radila kada je skupština izgrađena, srušena je tek nekoliko godina poslije, znam jer sam imao tu čast sjediti u njoj davne 75´.

- muha_sa
- muha_sa
#3307 Re: Slike starog Sarajeva
ne mogu ih se nagledatblack wrote:ejs nisam ja toliko starGeneral_Jackson wrote: Nije tačno, nije na mjestu zajedničkih institucija, Tilava je još uvijek uveliko radila kada je skupština izgrađena, srušena je tek nekoliko godina poslije, znam jer sam imao tu čast sjediti u njoj davne 75´.
![]()
![]()
-
Stari kenjac
#3308 Re: Slike starog Sarajeva
Bas tako! Na ovoj drugoj se vidi zgrada prveHasetove ćevabdzinice. A ovi s trokolicom kod Sebilja cekali musterije.
E MOJ HASE DA SI OVDJE SADA!
VELIKO HVALA ZA SLIKE!
E MOJ HASE DA SI OVDJE SADA!
VELIKO HVALA ZA SLIKE!
-
Stari kenjac
#3309 Re: Slike starog Sarajeva
oVA CRNO BJELA, JESUL OVO sAGARĐIJE?
-
Stari kenjac
#3310 Re: Slike starog Sarajeva
oVA CRNO BJELA, JESUL OVO sAGARĐIJE?
-
Innovation
#3311 Re: Slike starog Sarajeva
BistrikStari kenjac wrote:oVA CRNO BJELA, JESUL OVO sAGARĐIJE?
-
quarterback
#3312 Re: Slike starog Sarajeva
hvala Muha !!!muha_sa wrote:
-
Innovation
#3313 Re: Slike starog Sarajeva
I moja i mog supruga.muha_sa wrote: ne mogu ih se nagledatove dvije izdvojih-moja mahala
-
Stari kenjac
#3314 Re: Slike starog Sarajeva
Jes Boga mi. Na zagledah se dobro.Innovation wrote:BistrikStari kenjac wrote:oVA CRNO BJELA, JESUL OVO sAGARĐIJE?
Hvala!
- johntra
#3315 Re: Slike starog Sarajeva
Mislim da je Tilava srušena krajem 70-ih i da je tu napravljena Magrosova prodavnica i skladište, koje su izgorili u ratu...vlasnik zemljišta gdje je sada SCC je bio Magros, mislim da je imao vlasništvo i nad zemljištem stare duhanare...
- muha_sa
#3316 Re: Slike starog Sarajeva
TelaliInnovation wrote:I moja i mog supruga.muha_sa wrote: ne mogu ih se nagledatove dvije izdvojih-moja mahala
![]()
- muha_sa
#3317 Re: Slike starog Sarajeva
Tilava je bila baš gdje je slika onog autobuskog stajališta sa slike---gdje je sad dio platoa ispred parlamenta.johntra wrote:Mislim da je Tilava srušena krajem 70-ih i da je tu napravljena Magrosova prodavnica i skladište, koje su izgorili u ratu...vlasnik zemljišta gdje je sada SCC je bio Magros, mislim da je imao vlasništvo i nad zemljištem stare duhanare...
- muha_sa
#3318 Re: Slike starog Sarajeva
Stari kenjac wrote:Bas tako! Na ovoj drugoj se vidi zgrada prveHasetove ćevabdzinice. A ovi s trokolicom kod Sebilja cekali musterije.
E MOJ HASE DA SI OVDJE SADA!![]()
VELIKO HVALA ZA SLIKE!
na prvoj se vidi stolarska radnja rahmetli Mahmuta Džirle kod kojeg smo kupovali sinije, oklagije i ligure
još je tu stolarija a iznad mu sin drži cajadžinicu
- Banksy
#3319 Re: Slike starog Sarajeva
Ja nekako, iz priča starijih, imam sliku Tilave kao lijepog mjesta, s debelom hladovinom lipa (kestena?), šoderom, kockastim stolnjacima, dobrom hranom, ne znam da je bila na glasu ...?
Biće da su sjećanja starijih romansirana u skladu s emocijama koje stižu glede svjesnosti nepovratnog protoka vremena ...
Gdje je bila Volga? I pamti li ko Gradsku kafanu na mjestu današnjeg BBI-ja?
Biće da su sjećanja starijih romansirana u skladu s emocijama koje stižu glede svjesnosti nepovratnog protoka vremena ...
- Banksy
#3320 Re: Slike starog Sarajeva
Ova stolarska radnja i danas je
.
- muha_sa
#3321 Re: Slike starog Sarajeva
Tilava je bilo solidno mjesto i blage veze nema sa "drinom"Banksy wrote:Ja nekako, iz priča starijih, imam sliku Tilave kao lijepog mjesta, s debelom hladovinom lipa (kestena?), šoderom, kockastim stolnjacima, dobrom hranom, ne znam da je bila na glasu ...?
sjecam se ja gradske kafane koja se nalazila na lokaciji sadašnje BBI banke--iznad kina "dubrovnik"
bila je i jedna kafana gdje je čošak BBI iz Radiceve---mislim da se zvala "Istra"
- Banksy
#3322 Re: Slike starog Sarajeva
Dobro sam onda ... Jel bio i neki ražanj tu, jagnjentina i tako ...?muha_sa wrote:Tilava je bilo solidno mjesto i blage veze nema sa "drinom"Banksy wrote:Ja nekako, iz priča starijih, imam sliku Tilave kao lijepog mjesta, s debelom hladovinom lipa (kestena?), šoderom, kockastim stolnjacima, dobrom hranom, ne znam da je bila na glasu ...?
Gdje je bila Volga? I pamti li ko Gradsku kafanu na mjestu današnjeg BBI-ja?![]()
sjecam se ja gradske kafane koja se nalazila na lokaciji sadašnje BBI banke--iznad kina "dubrovnik"![]()
bila je i jedna kafana gdje je čošak BBI iz Radiceve---mislim da se zvala "Istra"
A ta Gradska (BBI) je imala galeriju i gudački kvartet (ili već neki klasičari) koji je tu svirao preko dana, je li moguće?
Da, Istra je poznata ...
-
Innovation
#3323 Re: Slike starog Sarajeva
Bravadžilukmuha_sa wrote:TelaliInnovation wrote:I moja i mog supruga.muha_sa wrote: ne mogu ih se nagledatove dvije izdvojih-moja mahala
![]()
![]()
-
quarterback
#3324 Re: Slike starog Sarajeva
Banksy wrote:
Da, Istra je poznata ...
eh da, ja sam u toj istri proveo jedno 2 godine
(bila nam tu spavaonica u ratu
- General_Jackson
#3325 Re: Slike starog Sarajeva
Sjećam se da sam u Tilavi pojeo ćevape i da su bili
prženi na ulju, čim su mene kao malo dijete tu doveli sigurno nije bila na nekom zlu glasu.
Umjesto Tilave nije ništa sagrađeno, na uglu tadašnje fabrike duhana je bila jedna prodavnica tekstila ali ona nema veze sa Tilavom.johntra wrote:Mislim da je Tilava srušena krajem 70-ih i da je tu napravljena Magrosova prodavnica i skladište, koje su izgorili u ratu...vlasnik zemljišta gdje je sada SCC je bio Magros, mislim da je imao vlasništvo i nad zemljištem stare duhanare...