Paypal u Bosni i Hercegovini

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
quarterback

#3301 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by quarterback »

Dinostula wrote:
los_trip wrote:Hvala na odgovoru uplata je stigla za neka 3 dana.
Još nešto dolazil vama roba? Od 5 naručeni stvari samo 1 došla,jel inače ovako slabo dolazi-nestaje roba? :-)

Ako je iz Hong Konga to sto si narucio nece ti ni stici.
Vise nista ne dostavljaju za BIH.
da se konacno prestane sa dezinformacijama

Poštovani gospodine

Prije svega, izvinjavam se zbog čekanja na odgovor, nadao sam se da ćemo u ovih par dana imati odgovore u vezi s objavom Pošte Hong Kong-a o obustavi prijema paketskih pošiljaka za BiH, kako bismo Vam proslijedili konkretan i kvalitetan odgovor.
Nažalost, Pošta Hong Konga-a, kao ni Svjetski poštanski savez , još uvijek nisu reagirali na naš upit niti urgencije, tako da Vam po tom pitanju još uvijek nismo u mogućnosti ove informacije.

Na osnovu uvjeta pod kojima smo do sada vršili razmjenu pošiljaka sa Poštom Hong Kong-a i informacija kojima raspolažemo, informišemo Vas da je i do sada postojala zabrana Pošte Hong Konga za prijem i otpremu paketa, odnosno pošiljaka čija je masa veća od 2 kg, koji glase za primaoce u Bosni i Hercegovini. Obzirom da je na zvaničnoj stranici pošte Hong Kong-a objavljeno da pomenuta zabrana stupa na snagu 31.03.2015. godine, uprkos činjenici da je postojala i ranije, od Svjetskog poštanskog saveza kao i pošte Hong Kong-a tražili smo pojašnjenje pomenute informacije.

Obzirom da obustava prijema paketskih pošiljaka pošte Hong Konga za primaoce u Bosni i Hercegovini postoji već duži niz godina to se poremećaj u redovnom prometu poštanskih pošiljaka čiji su sadržaj proizvodi kupljeni putem e-bay sa sigurnošću ne može dovesti u vezu sa objavljenom obustavom.

Mišljenja smo da je mogući razlog poremećaja u redovnom prometu poštanskih pošiljaka čiji su sadržaj proizvodi kupljeni putem e-bay zabrana prijevoza materija koje se smatraju opasnim za prijevoz u avionskom prometu.

Naime, prije više od tri godine IATA (Međunarodna asocijacija za avionski prijevoz) zabranila je prijevoz velikog broja proizvoda koji se smatraju opasnim za prijevoz u avionskim prometu. U grupu zabranjenih ili uslovno dozvoljenih proizvoda u avionskom prometu spadaju i litijumske baterije kao I svi prizvodi koji sadrže iste. Ova zabrana odnosi se i na prijenos litijumskih baterija u poštanskim pošiljkama. Pomenute zabrane posebno su došle do izražaja nakon uvođenja strogih procedura kontrole sadržaja prtljaga i sadržaja pošiljaka prije nešto više od dvije godine, što je rezultiralo značajnim padom obima prijenosa ovakvih pošiljaka u poštanskim tokovima što je imalo i negativne posljedice za same poštanske operatore.

Kako bi se omogućio prijevoz proizvoda koje sadrže litijumske baterije u poštanskim pošiljkama IATA je donijela dokument (DGR-Dangerous Goods Regulations) kojim su definisani uvjeti za prijevoz litijumskih baterija u avionskom projevozu. Uslov za poštanske operatore koje žele da otpremju litijumske baterije u poštanskim pošiljkama jeste da budu certificirani za prijem i otpremu litijumskih baterija u poštansim pošiljkama pri čemu je preduvjet certifikacije ispunjenje uvjeta utvrđenih DGR. Riječ je o veoma kompleksnom program obuke i certifikacije u prilog čemu govori činjenica da je do sada veoma mali broj poštanskih operatora uspio ispuniti tražene uvjete (lista poštanskih operatora ovlaštenih za otpremu pošiljaka sa litijumskim i ostalim baterijama avionskim putem).

Polazeći od činjenice da, izuzev gore pomenutih, ne raspolažemo informacjama o dodatnim ili posebnim uvjetima postavljenim od strane pojedinih poštanskih operatora, a koje su internet prodavači obavezni ispuniti u cilju otpreme pošiljaka ovisno o njihovom sadržaju možemo ustvrditi da se poremećaj u redovnom prometu poštanskih pošiljaka čiji su sadržaj proizvodi kupljeni putem e-bay može dovesti u vezu sa zabranom prijevoza litijumskih baterija i generalno opasnih materija u avionskom prometu.
Razlog kašnjenja pošiljaka također se može dovesti u vezu sa pomenutim restrikcijama obzirom da su DGR-om utvrđene veoma stroge procedure sigornosnih provjera sadržaja pošiljaka što može imati za posljedicu zadržavanje pošiljaka, a time i kašnjenje u prijenosu.

Na kraju, želim da vas informišem da smo uvidom u raspoloživu dokumentaciju utvrdili da obim pismonosnih poštanskih pošiljaka (preporučenih i običnih) koji je prispio iz Hong Kong-a od početka ovog mjeseca do danas odgovara uobičajenom obimu pismonosnih pošiljaka koje mjesečno prispijevaju iz Hong Konga pa je evidentno da ne postoji nikakav poremećaj u prometu pismonosnih pošiljaka u odnosu na protekla tri mjeseca ove godine.

Nadam se da je naprijed navedenim obrazloženjem barem djelimično razješnjena trenutna situacija u vezi prijenosa pošiljaka čiji su sadržaj proiuzvodi kupljeni putem e-bay.

S poštovanjem,
yozi80

#3302 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by yozi80 »

E vala nek si objasnio. Ja svima govorim da ne postoji zabrana i da mi uredno stižu paketići, u aprilu čak i brže nego ranije a ljudi se prepali.
seoBIH

#3303 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by seoBIH »

yozi80 wrote:E vala nek si objasnio. Ja svima govorim da ne postoji zabrana i da mi uredno stižu paketići, u aprilu čak i brže nego ranije a ljudi se prepali.
Postoji određena zabrana. HK nije odgovorio jasno koje posiljke NE SALJE U BIH.
quarterback

#3304 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by quarterback »

yozi80 wrote:E vala nek si objasnio. Ja svima govorim da ne postoji zabrana i da mi uredno stižu paketići, u aprilu čak i brže nego ranije a ljudi se prepali.
nisam ja objasnio drug nego sam samo bio dovoljno dosadan da tip u bh posti sjedne i posalje konacno odgovor na moja pitanja, ali s obzirom da smo u bosni za ocekivati je da ni ovo nece biti dovoljno nego ce neko opet poceti agonisati o hong kongu

imam i ja problem oko paketa, masa ih nije dosla a masa ih i dalje ne dolazi medjutim ovo daje objasnjenje na sta se odnosi ovaj problem sa hong kongom, uostalom na onom webu i pise parcel service samo sto nas bosnjo kaze NE DOLAZI NISTA !!!!!, sto vise panike to bolje a da cestito ni ne zna da nije svaka posiljka parcel, al eto...
Sakazulu

#3305 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Sakazulu »

Pozdrav,

Istekla mi je kartica i ovih dana sam podigao novu. U međuvremenu mi je i Paypal poslao email da mi kartica uskoro ističe i da uradim update kartice, gdje mi je samo tražio novi datum isteka i zadnja tri broja... Međutim kad snimim novi status i dalje mi je na listi stara kartica sa starim datumom isteka.

Da li trebam tu staru karticu obrisati i dodati novu ili.... nešto treće?
mekses

#3306 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by mekses »

Pozdrav za sve..

INteresuje me par stvari oko primanja novca na paypall-u pa bih zamolio ko je vise i duze u svemu tome da mi odgovori..

1) Procitao sam vec za opciju Confirm receipt koju bi trebao uplatilac "kliknuti". Je li u tom slucaju novac automatski nakon slanja ide na Available balance (bez Pending balance)? Ovo je vise pitanje za neke akBgd buduce prilive :), ali me interesuje i da li npr ako je novac vec na pending balance-u posiljalac moze sad pritisnuti negdje tu opciju da bi pare odmah bile meni dostupne (s obzirom da sam imao uplatu 02.05., taj novac bi, koliko sam ja sve to skontao, na Available balance trebao biti tek 02.06., a na mojoj kartici 01.07. sto mi je vec jako dugo) ?

2) Za konkretnu uslugu mi je uplaceno 373 USD. Prema paypalovim provizijama (3.40%+0.30 USD), naknada za ovu uplatu bi trebala biti negdje oko 13 USD (12.68+0.30) a meni je odbijeno nesto oko 19 USD?? Mislim nije toliko strasno ali me interesuje po kom osnovu i po kojim naknadama je to obracunato?

3) I jos jedno pitanje, ako novac primam u vise valuta, npr USD, EUR,..., kod isplate na karticu je li paypall isplacuje posebno iznose razlicitih valuta (npr jedna transakcija isplata u USD, druga u EUR, itd) ili sve to oni konvertuju u primarnu valutu pa jednom transakcijom izvrse uplatu?

Unaprijed hvala na odgovoru/ima :)
Saka

#3307 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Saka »

mekses wrote:INteresuje me par stvari oko primanja novca na paypall-u pa bih zamolio ko je vise i duze u svemu tome da mi odgovori..
Ne postoji nikakav "paypall" već Paypal.
mekses wrote:ako je novac vec na pending balance-u posiljalac moze sad pritisnuti negdje tu opciju da bi pare odmah bile meni dostupne
Može, bilo kad, u njegovom Paypal-u pored uplate tebi, dugme "Confirm receipt".
mekses wrote:Za konkretnu uslugu mi je uplaceno 373 USD. Prema paypalovim provizijama (3.40%+0.30 USD), naknada za ovu uplatu bi trebala biti negdje oko 13 USD (12.68+0.30) a meni je odbijeno nesto oko 19 USD?? Mislim nije toliko strasno ali me interesuje po kom osnovu i po kojim naknadama je to obracunato?
Provizija nije 3.40%+0.30 USD već je za nas 3.8-3.9-4.4-4.9%+(€.35 ili $.30) (procentualni dio provizije zavisi iz koje zemlje ti se novac šalje, vidi tabelu ovdje.
3.4%+$0.30 ti je samo ako ti neko šalje USD iz Bosne u Bosnu.
mekses wrote:ako novac primam u vise valuta, npr USD, EUR,..., kod isplate na karticu je li paypall isplacuje posebno iznose razlicitih valuta (npr jedna transakcija isplata u USD, druga u EUR, itd) ili sve to oni konvertuju u primarnu valutu pa jednom transakcijom izvrse uplatu?
Posebno će ti doći, obje konvertovane u KM. Banka treba da konvertuje, ne Paypal, inače će ti biti dosta skuplje. Nađi u postovima iznad kako da provjeriš da ti je podešeno da banka konvertuje a ne Paypal.
mekses

#3308 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by mekses »

Hvala na odgovorima kolega..

Nasao sam na linku provizije o kojima govoris a sto se tice konvertovanja podesio sam vec, na osnovu procitanih savjeta na forumu, da konverziju vrsi banka...

INteresuje me, kad se uporede sve ove stvari, provizije, vremenska dostupnost novca, sigurnost itd., da li postoji neki bolji, odnosno povoljniji nacin za primanje novca od paypala? Vidim da dosta raje ima i skrill account pa cisto ako neko moze iz licnog iskustva dati savjet..
Saka

#3309 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Saka »

Ukratko: nema, Paypal je najbolji kad se u obzir uzmu svi faktori.
Skrill je uveo da moraš plaćati što imaš račun mjesečno slao ti neko pare il ne slao. Sranje živo.
Nexus2
Location: KUPUJETE ONLINE - EVO LINK ZA POVRAT NOVCA https://www.ebates.com/r/BERBIC6?eeid=28187

#3310 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Nexus2 »

Saka wrote: Skrill je uveo da moraš plaćati što imaš račun mjesečno slao ti neko pare il ne slao. Sranje živo.
hmmmm sigurno?
Ja imam SKRILL godinama i nikada mi nije dodatno naplaćeno ništa, osim standardne provizije za transfer novca.
Saka

#3311 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Saka »

Nexus2 wrote:
Saka wrote: Skrill je uveo da moraš plaćati što imaš račun mjesečno slao ti neko pare il ne slao. Sranje živo.
hmmmm sigurno?
Ja imam SKRILL godinama i nikada mi nije dodatno naplaćeno ništa, osim standardne provizije za transfer novca.
Evo:
https://help.skrill.com/en/Article/busi ... businesses
https://www.skrill.com/en/produse/merchant-fees/

Vi vjerovatno imate personal account a ne business, ali čim vide da više para prolazi automatski će vas prebaciti na business, bilo da prodajete nešto ili freelanceate. Takođe, i ako ga ne koristite to će vam skidati:
9.2 […] the Merchant will be charged a monthly inactivity fee of 19.95 EUR (or equivalent), if no funds have been uploaded, withdrawn, sent or received through the Merchant Account(s) within the last six (6) months. This shall however not apply to the extent that the Merchant is subject to the gateway usage fee as set-out on the merchant fees page.
Uglavnom odustao sam od njega, ionako ga slabo ko vani koristi.
Nexus2
Location: KUPUJETE ONLINE - EVO LINK ZA POVRAT NOVCA https://www.ebates.com/r/BERBIC6?eeid=28187

#3312 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Nexus2 »

Biznis acount je nesto drug.....naravno da imam privatni...obavio sam storine transakcija na i sa skrilla, i može se reći da sam preko njih obrnuo desetak hiljada eura u posdljednjih par godina i nikada mi nista dodatno nisu naplatili osim standardne provizije za transakciju.
Ja sam prezadovoljan i radije bi njih koristio svugdje nego PayPal.
Saka

#3313 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Saka »

Čuj biznis account je nešto drugo. Šta drugo? Ja ti sad posIah linkove na kojim piše da čim koristiš Skrill u komercijalne svrhe da te prebacuju u biznis. I ja sam imao privatni i sami su me bez pitanja prebacili u biznis i počeli naplaćivati mjesečno. Radi se o prodaji sa stranice a ne o povremenoj naplati nekome. Ima još desetine istih primjera na netu (npr. https://forums.digitalpoint.com/threads ... t.2558359/). To što si ti imao stotinu transakcija pa te nisu skontali to si imao sreće ili nisi dostigao taj obim podaje.

Samo ti koristi, za mene su završena priča.
Last edited by Saka on 21/05/2015 14:31, edited 1 time in total.
Nexus2

#3314 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Nexus2 »

Ma naravno, slažem se....ako toliko uzimaju mjesećno, onda ih ne treba koristiti, ali meni nisu uzeli nikada ni feninga....tako da..... :bih:
Saka

#3315 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Saka »

Uglavnom za ozbiljniju naplatu nisu. PayPal ti ništa ne naplaćuje ekstra ni kad obrćeš milione. Tako da...
z88

#3316 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by z88 »

Mozda nije pravo mjesto za postaviti ovo pitanje, ali ako neko moze odgovoriti, stvarno bi mi znacilo. Naime, kada se kupi nesto na ebayju, a da nije bilo estimated delivery, koliki je rok da se prijavi da predmet nije stigao? Je li to mjesec dana od kupovine? Hvala svima!
Mehemed
Vozim: automobil

#3317 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Mehemed »

z88 wrote:Mozda nije pravo mjesto za postaviti ovo pitanje, ali ako neko moze odgovoriti, stvarno bi mi znacilo. Naime, kada se kupi nesto na ebayju, a da nije bilo estimated delivery, koliki je rok da se prijavi da predmet nije stigao? Je li to mjesec dana od kupovine? Hvala svima!
Kada pokusas otvoriti case onda ti piše datum procijenjene dostave i rok je 30 dana od posljednjeg datuma procijenjene dostave.
cyanm

#3318 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by cyanm »

Pozdrav, može li pomoć, možda je već bilo govora o ovome ali nisam uspio naći

Riječ je o dvije valute na paypalu, moj paypal je bio u USD ali sam primio neke pare u EURO i pitalo me da li da taj iznos konvertujem u USD i nisam prihvatio, tako da na paypalu sad imam nešto novca u USD i nešto novca u EUR (USD mi stoji kao primary currency)

Eh sad me zanima šta će se desiti kada paypal bude povlačio pare na moj račun, da li će ovi euri prvo biti konvertovani u dolare i poslani na račun, da li će možda biti na moj račun poslato odvojeno USD i EUR ili pak će mi poslati samo USD a EUR ostati na paypal jer mi EUR nije primary currency.

Ako ima neko da zna da napiše nešto o ovome, bio bih zahvalan.
Mehemed
Vozim: automobil

#3319 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Mehemed »

Ja nikada nisam htio rizikovati da se ne prebaci i onda da moram plačati proviziju za prebacivanje pa sam zato uvijek pretvarao USD u EUR jer sam ranije stavio EUR kao primarnu valutu
Umac

#3320 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Umac »

Saka wrote:Čuj biznis account je nešto drugo. Šta drugo? Ja ti sad posIah linkove na kojim piše da čim koristiš Skrill u komercijalne svrhe da te prebacuju u biznis. I ja sam imao privatni i sami su me bez pitanja prebacili u biznis i počeli naplaćivati mjesečno. Radi se o prodaji sa stranice a ne o povremenoj naplati nekome. Ima još desetine istih primjera na netu (npr. https://forums.digitalpoint.com/threads ... t.2558359/). To što si ti imao stotinu transakcija pa te nisu skontali to si imao sreće ili nisi dostigao taj obim podaje.

Samo ti koristi, za mene su završena priča.
I ja sam koristio personal account Skrill-a i onda su oni svojom voljom (kada su vidjeli da ima dosta transakcija, sto privatnih sto u vezi nekih poslova) isti prebacili u biznis account.
To se desilo ima i dvije godine već i jedina stvar koja se promjenila (osim toga sto su ukinuti svi limiti) je da uzimaju 3.9% od svakog PRIJEMA novca (za svaku transakciju), a POVLACENJE je i dalje 1.80e po transakciji.
Nisam nikada koristio Skrill account za prodaju niti sam koristio njihovu formu za prodaju "Gateway" tako da nikada ništa nisam plaćo dodatno.
Mislim da ce tih "€19.95 per month" plaćati samo oni koji na biznis accountu koriste tu njihovu formu za naplatu. Ko to ne koristi, ne plaća to.

Na Skrill biznis account mi najvise smeta ovih 3.9% sto skinu za svaku primljenu transakciju (zaboli covjeka na veće cifre kada to uzmu sebi :D ), zato taj account koristim samo kada nemam druge alternative za naplatu (Paypal il Neteller). :zoka:
Saka

#3321 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Saka »

Umac wrote:Mislim da ce tih "€19.95 per month" plaćati samo oni koji na biznis accountu koriste tu njihovu formu za naplatu. Ko to ne koristi, ne plaća to.
Moguće, ne znam šta podrazumijevaju pod Gateway sistemom. Ja sam ih koristio za naplatu putem stranice, jedino ako "Pay" dugme i redirect na njihov sajt za plaćanje smatraju Gatewayom. Uglavnom meni su to počeli naplaćivati i kad sam primjetio ukinuo sam ih. Nikakva šteta jer kod mene skoro niko nije ni koristio Skrill. Više od 99% kupaca je za plaćanje koristilo PayPal ili 2Checkout.
ja nisam ja

#3322 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by ja nisam ja »

Na cekanju imam nekih 16 dolara. Kada to lijeze na karticu
DON_eARL

#3323 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by DON_eARL »

ja nisam ja wrote:Na cekanju imam nekih 16 dolara. Kada to lijeze na karticu
Sa PayPala krenu na kraju tekućeg mjeseca, a na kartici budu najkasnije do 7. idućeg mjeseca.
Sajo---:

#3324 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by Sajo---: »

...
Last edited by Sajo---: on 10/04/2025 14:49, edited 1 time in total.
getriba

#3325 Re: Paypal u Bosni i Hercegovini

Post by getriba »

Sajo---: wrote:Pozdrav PayPalovci,

Da li je vama "leglo" juče ili danas? Meni nije radio onaj automatski transfer! Šta mislite koliko da čekam prije nego što ih pitam u čemu je belaj!?
Nije ni meni odrađen transfer. Pisao sam im, čekam odgovor
Post Reply