Evolucija

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
VerticalHairFactor

#3301 Re: Evolucija

Post by VerticalHairFactor »

GAU8 wrote:Najzanimljiviji način na koji je neko po, mom mišljenju, pokušao objasniti evoluciju:

Image

Na žalost, da biste mogli da pročitate kompletan tekst, sliku zbog veličine morate otvoriti u novom TAB-u ili prozoru, jer Sa-X forum ne dopušta resize...
:thumbup: dobar fol!
chengaba

#3302 Re: Evolucija

Post by chengaba »

Ovo se može odnositi na specijaciju, ili donekle na razlike u samim fenotipovima, i meni je pravo dobar primjer, ali mislim da je prebanalan da se objasni mikro i makroevolucija, iako je dovoljno jednostavan da se objasni postena gradacija promjena nekom ko se prvi put susreće sa organskom evolucijom.
GAU8

#3303 Re: Evolucija

Post by GAU8 »

chengaba wrote:Ovo se može odnositi na specijaciju, ili donekle na razlike u samim fenotipovima, i meni je pravo dobar primjer, ali mislim da je prebanalan da se objasni mikro i makroevolucija, iako je dovoljno jednostavan da se objasni postena gradacija promjena nekom ko se prvi put susreće sa organskom evolucijom.
Upravu si. Nedovoljno da se sustinski opise bioloska evolucija i "sila" koja je pokrece, medjutim sasvim dovoljno da se usvoji taj koncept gradacije. Da se shvati opsta ideja evolucije. Imamo crveni, ljubicasti i plavi tekst. Ali isto tako imamo bezbroj (naravno, ne bukvalno bezbroj) boja izmedju ove 3 boje.
karbofix

#3304 Re: Evolucija

Post by karbofix »

Nisam nešto posebno pratio temu, možda ste već to razjasnili, ali mislim da vam neće biti teško odgovoriti u jednoj rečenici.Znači, molio bih konkretan odgovor. Bez puno šuplje.

Kako je nastao život?

Kako je nastala živa tvar?

Hvala.
Bušman

#3305 Re: Evolucija

Post by Bušman »

karbofix wrote:Nisam nešto posebno pratio temu, možda ste već to razjasnili, ali mislim da vam neće biti teško odgovoriti u jednoj rečenici.Znači, molio bih konkretan odgovor. Bez puno šuplje.

Kako je nastao život?

Hvala.
Niti jedno niti drugo nema veze sa ovom temom. Ali ako zelis da znas, mogu te uputiti na nauku koja se bavi time - abiogeneza. Doslo se do zanimljivih rezultata u zadnje vrijeme, pa potrazi :)
karbofix

#3306 Re: Evolucija

Post by karbofix »

Bušman wrote: Niti jedno niti drugo nema veze sa ovom temom. Ali ako zelis da znas, mogu te uputiti na nauku koja se bavi time - abiogeneza. Doslo se do zanimljivih rezultata u zadnje vrijeme, pa potrazi :)
Kako nema veze s temom?

Valjda je morao biti neki početak života. Kako? Šta kažu 'u evoluciji'?
Bušman

#3307 Re: Evolucija

Post by Bušman »

karbofix wrote:Valjda je morao biti neki početak života. Kako? Šta kažu 'u evoluciji'?
Evolucija ne govori kako je nastao zivot nego da je iz prvobitnog jednocelijskog organizma evoluirao sav zivi svijet.
nellington

#3308 Re: Evolucija

Post by nellington »

karbofix wrote:
Bušman wrote: Niti jedno niti drugo nema veze sa ovom temom. Ali ako zelis da znas, mogu te uputiti na nauku koja se bavi time - abiogeneza. Doslo se do zanimljivih rezultata u zadnje vrijeme, pa potrazi :)
Kako nema veze s temom?

Valjda je morao biti neki početak života. Kako? Šta kažu 'u evoluciji'?
Zašto moraju išta reći? Evolucija se bavi razvojem već postojećeg, ne uzima sebi za pravo i obavezu da tumači kako je do tog postojećeg, prvog organizma došlo. Ne bavi se ni sociologija pitanjem kako je nastao čovjek, pa se bavi razvojem društva.
karbofix

#3309 Re: Evolucija

Post by karbofix »

Pa da. Bavi se razvojem već postojećeg bez objašnjena kako je 'to' nastalo. Uredu. Koja grana se onda time bavi? (Abiogeneza. Ok) Ali kako to objašnjava? Možda je malo off topic, ali eto, na neki način je sve to tu negdje...
chengaba

#3310 Re: Evolucija

Post by chengaba »

karbofix wrote:Nisam nešto posebno pratio temu, možda ste već to razjasnili, ali mislim da vam neće biti teško odgovoriti u jednoj rečenici.Znači, molio bih konkretan odgovor. Bez puno šuplje.

Kako je nastao život?

Hvala.
Bez puno šuplje, za oba pitanja -

spontano.
karbofix

#3311 Re: Evolucija

Post by karbofix »

Bez puno šuplje sam mislio dobiti objašnjenje kako je neživa tvar prešla u živu (Abiogeneza?), koja je poslije evoluirala do čovjeka (Genetika).
Bušman

#3312 Re: Evolucija

Post by Bušman »

karbofix wrote:Bez puno šuplje sam mislio dobiti objašnjenje kako je neživa tvar prešla u živu (Abiogeneza?), koja je poslije evoluirala do čovjeka (Genetika).
Ja se necu hvatati u tu zamku da ukratko objasnim godine i godine naucnog rada i eksperimenata (i jos kad dodam da nisam u toj oblasti) i nemam znanja da to objasnim detaljno, a i da imam ne bih imao dovoljno prostora i vremena. Ono sto sam naucio da neki ljudi ovdje na nepotpunim objasnjenjima (mojim i tudjim), zbog ocitog nedostatka prostora i vremena za potpuno objasnjenje, grade citave teorije. Pa je tako evolucija teorija koja sve objasnjava iako je jasno receno sta tacno objasnjava.

Uzivaj u dokumentarcu (ipak je bolje nego da listas po ScienceDirectu :D), i da te uputi o kakvim se problemima radi, sta je rijeseno i sta nije i dokle smo sa razumijevanjem nastanka zivota.
Last edited by Bušman on 06/05/2011 14:38, edited 1 time in total.
GAU8

#3313 Re: Evolucija

Post by GAU8 »

karbofix wrote:Bez puno šuplje sam mislio dobiti objašnjenje kako je neživa tvar prešla u živu (Abiogeneza?), koja je poslije evoluirala do čovjeka (Genetika).
I sam si rekao, to je offtopic.
Ali postoji vise teorija. Od toga da je zivot donesen iz svemira (ali kako je nastao tamo???) pa do "spontanog" formiranja molekule koja se replicira.
karbofix

#3314 Re: Evolucija

Post by karbofix »

GAU8 wrote:
I sam si rekao, to je offtopic.
Ali postoji vise teorija. Od toga da je zivot donesen iz svemira (ali kako je nastao tamo???) pa do "spontanog" formiranja molekule koja se replicira.
To tražim. Hvala. :)
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 10/05/2023 20:05, edited 1 time in total.
chengaba

#3316 Re: Evolucija

Post by chengaba »

U jednoj rečenici i bez puno šuplje. :roll:

Da ti je pitanje tipa: "koje je boje mlijeko", takav odgovor bi dobio, ali na ova pitanja ti niko ne može tako odgovoriti.

Možeš dobiti jedino spisak literature, pa da protabiriš par hiljada stranica, nakon kojih ćeš imati više pitanja nego odgovora...
Ja mislim da su to pitanja na koje se nikad neće moći dat odgovor. I da sutra naprave modifikovani Miller-Ureyev eksperiment, i od ničeg naprave organski život koji će se usložnjavati, ja opet ne bih vjerovao da je baš tako nastao život.
Što kažu - zabavniji je put do cilja, nego sam cilj...
chengaba

#3317 Re: Evolucija

Post by chengaba »

Imagine that you are a teacher of Roman history and the Latin language, anxious to impart your enthusiasm for the ancient world — for the elegiacs of Ovid and the odes of Horace, the sinewy economy of Latin grammar as exhibited in the oratory of Cicero, the strategic niceties of the Punic Wars, the generalship of Julius Caesar and the voluptuous excesses of the later emperors. That's a big undertaking and it takes time, concentration, dedication. Yet you find your precious time continually preyed upon, and your class's attention distracted, by a baying pack of ignoramuses (as a Latin scholar you would know better than to say ignorami) who, with strong political and especially financial support, scurry about tirelessly attempting to persuade your unfortunate pupils that the Romans never existed. There never was a Roman Empire. The entire world came into existence only just beyond living memory. Spanish, Italian, French, Portuguese, Catalan, Occitan, Romansh: all these languages and their constituent dialects sprang spontaneously and separately into being, and owe nothing to any predecessor such as Latin.

Instead of devoting your full attention to the noble vocation of classical scholar and teacher, you are forced to divert your time and energy to a rearguard defence of the proposition that the Romans existed at all: a defence against an exhibition of ignorant prejudice that would make you weep if you weren't too busy fighting it.
The Greatest Show on Earth - Dawkins, R
mepac

#3318 Re: Evolucija

Post by mepac »

jel moguce da je sav zivot na zemlji dosao iz svemira putem meteora i onda bi to isto znacilo da nismo sami u svemiru? :run:
ja71

#3319 Re: Evolucija

Post by ja71 »

mepac wrote:jel moguce da je sav zivot na zemlji dosao iz svemira putem meteora i onda bi to isto znacilo da nismo sami u svemiru? :run:
sve je moguce ali to ne daje odgovor kako je zivot (na nekoj drugoj planeti) nastao
jOFLA

Post by jOFLA »

...
Last edited by jOFLA on 10/05/2023 20:11, edited 1 time in total.
Dzonikola

#3321 Re: Evolucija

Post by Dzonikola »

Gledao sam dokumentarac o nastanku zivotu, po svemu sudeci bio je priklonjen kreacionistima ali je posve bio interesantan. U njemu je slikovito receno da se verovatnoca nastanka zivota u juhi osnovnih zivotnih elemenata moze zamisliti kao da idete ulicom i nadjete loto tiket sa 7 brojeva. Uvece se ispostavi da je tiket dobitan.E sad, narednih 10 tisuca godina svakog dana vi nalazite po jedan dobitni tiket lotoa. E to je verovatnoca nastanka zivota u entropijskim uvjetima.
Bušman

#3322 Re: Evolucija

Post by Bušman »

Dzonikola wrote:Gledao sam dokumentarac o nastanku zivotu, po svemu sudeci bio je priklonjen kreacionistima ali je posve bio interesantan. U njemu je slikovito receno da se verovatnoca nastanka zivota u juhi osnovnih zivotnih elemenata moze zamisliti kao da idete ulicom i nadjete loto tiket sa 7 brojeva. Uvece se ispostavi da je tiket dobitan.E sad, narednih 10 tisuca godina svakog dana vi nalazite po jedan dobitni tiket lotoa. E to je verovatnoca nastanka zivota u entropijskim uvjetima.
O vjerovatnoci ima smisla govoriti samo ako se potpuno razumije proces koji stoji iza nje, naprimjer, kako radi loto :)
Meni nije jasno kako neko moze govoriti o vjerovatnoci nastanka zivota, a ne poznaje taj proces. Tako da ta prica o tiketima lota nema smisla, jer su pravila lota potpuno poznata i moguce je izracunati vjerovatnocu. Ili se, kao u slucaju kocke, taj proces moze ponovno izvesti. A kada je u pitanju nastanak zivota, niti znamo iz kog je pokusaja nastao na Zemlji, niti znamo koliko planeta u Svemiru nastanjuje neki oblik zivota.
nesquik

#3323 Re: Evolucija

Post by nesquik »

Bušman wrote:
Dzonikola wrote:Gledao sam dokumentarac o nastanku zivotu, po svemu sudeci bio je priklonjen kreacionistima ali je posve bio interesantan. U njemu je slikovito receno da se verovatnoca nastanka zivota u juhi osnovnih zivotnih elemenata moze zamisliti kao da idete ulicom i nadjete loto tiket sa 7 brojeva. Uvece se ispostavi da je tiket dobitan.E sad, narednih 10 tisuca godina svakog dana vi nalazite po jedan dobitni tiket lotoa. E to je verovatnoca nastanka zivota u entropijskim uvjetima.
O vjerovatnoci ima smisla govoriti samo ako se potpuno razumije proces koji stoji iza nje, naprimjer, kako radi loto :)
Meni nije jasno kako neko moze govoriti o vjerovatnoci nastanka zivota, a ne poznaje taj proces. Tako da ta prica o tiketima lota nema smisla, jer su pravila lota potpuno poznata i moguce je izracunati vjerovatnocu. Ili se, kao u slucaju kocke, taj proces moze ponovno izvesti. A kada je u pitanju nastanak zivota, niti znamo iz kog je pokusaja nastao na Zemlji, niti znamo koliko planeta u Svemiru nastanjuje neki oblik zivota.
pa vidi znaju se "pravila" mislim nisu ljudi dali statistiku ofrlje, odnosno vjerovatnocu u ovom slucaju. mislim da se sve preko 1:10^(50) smatra nemogucim, a sanse za spontani nastanak zivota su (ako me sjecanje sluzi) 1:10^(1000) tako da je ovo poredenje sa lotom prilicno dobro :D
Bušman

#3324 Re: Evolucija

Post by Bušman »

nesquik wrote: pa vidi znaju se "pravila" mislim nisu ljudi dali statistiku ofrlje, odnosno vjerovatnocu u ovom slucaju. mislim da se sve preko 1:10^(50) smatra nemogucim, a sanse za spontani nastanak zivota su (ako me sjecanje sluzi) 1:10^(1000) tako da je ovo poredenje sa lotom prilicno dobro :D
Ja rekoh da o vjerovatnoci ima smisla govoriti samo ako je proces koji stoji iza tog racuna potpuno poznat.
ja71

#3325 Re: Evolucija

Post by ja71 »

nesquik wrote: ... mislim da se sve preko 1:10^(50) smatra nemogucim, ...
nevezano za ostatak diskusije, ovo sto si napisao je pogresno.
Vjerovatnoca za nemoguce je 0 (nula).
Vjerovatnoca od 1:10^(50) znaci da u prosjeku se to jednom desi na 10^(50) "pokusaja"
Post Reply