Ovo su gradske linije koje se ukidaju, sa njima svakako nece na planinu.Naslovnica wrote: ↑09/01/2025 08:42Pročitao sam ja kompletan članak.Razlog za ovu promjenu leži u činjenici da je potreba za javnim linijskim prevozom putnika nedjeljom značajno manja nego tokom ostatka sedmice.Tačnije, prema njihovom objašnjenju, radnici, studenti i učenici ne trebaju prijevoz nedjeljom zbog neradnog dana, a oni su, kako kažu, najčešći korisnici.Logično je skroz ukinuti gradski prevoz, pa makar i jednu liniju dnevno.Dodatno napominju i Zakon o unutrašnjoj trgovini u Federaciji BiH kojim je definisano da je za trgovačke centre i trgovinske objekte nedjelja neradni dan čime se broj korisnika javnog prevoza dodatno smanjio.
Eto, radnici u trgovinama su dobili slobodan dan nedjeljom da odu na planine da se druže sa dijetom i beru čveče i gonjaju leptirove, ali avaj, nemaju sučim.
Ovo mi je u domenu Klasovog objašnjenja vezano za poskupljenje hljeba.
Neradna nedjelja u FBiH
Moderator: anex
- zubi
#3301 Re: Neradna nedjelja u FBiH
- Cherry-Cherry
#3302 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Neće na planinu, ali hoće kod dežurnog doktora. Ili na kafu. Hoće kod tetke, nane.. Dakle, ako nemaš auto sjedi u četiri zida.
- zubi
#3303 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Taman, da odmoreCherry-Cherry wrote: ↑09/01/2025 09:36 Neće na planinu, ali hoće kod dežurnog doktora. Ili na kafu. Hoće kod tetke, nane.. Dakle, ako nemaš auto sjedi u četiri zida.
- dječak sa šibicama
#3304 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Kopexu i odgovara da ljudi trumbaju automobilima, vise ce benzina prodati nedeljom
Dze neko da ureduje... Ili ide ona "ako nemate autobuse, vi jedite kolace" pardon "vi idite automobilima"
Dze neko da ureduje... Ili ide ona "ako nemate autobuse, vi jedite kolace" pardon "vi idite automobilima"
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#3305 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Jesu li trazili nedelju da odmore sa svojom porodicom? Jesu li je dobili? Sta sad hoce...da ih neko voza nedeljom, a taj sto voza, on kao nema svoju porodicu..?!Cherry-Cherry wrote: ↑09/01/2025 09:36 Neće na planinu, ali hoće kod dežurnog doktora. Ili na kafu. Hoće kod tetke, nane.. Dakle, ako nemaš auto sjedi u četiri zida.
- dječak sa šibicama
#3306 Re: Neradna nedjelja u FBiH
I policajac, vatrogasac, doktor, medicinska sestra, tehnicar na tv stanici, radnik elektroprivrede i oni imaju porodicu, hajmo sve ugasiti nedeljom i struju i vodu i hitnu pomoc 
-
Naslovnica
#3307 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Piše GRADSKI I PRIGRADSKI.zubi wrote: ↑09/01/2025 09:34Ovo su gradske linije koje se ukidaju, sa njima svakako nece na planinu.Naslovnica wrote: ↑09/01/2025 08:42Pročitao sam ja kompletan članak.Razlog za ovu promjenu leži u činjenici da je potreba za javnim linijskim prevozom putnika nedjeljom značajno manja nego tokom ostatka sedmice.Tačnije, prema njihovom objašnjenju, radnici, studenti i učenici ne trebaju prijevoz nedjeljom zbog neradnog dana, a oni su, kako kažu, najčešći korisnici.Logično je skroz ukinuti gradski prevoz, pa makar i jednu liniju dnevno.Dodatno napominju i Zakon o unutrašnjoj trgovini u Federaciji BiH kojim je definisano da je za trgovačke centre i trgovinske objekte nedjelja neradni dan čime se broj korisnika javnog prevoza dodatno smanjio.
Eto, radnici u trgovinama su dobili slobodan dan nedjeljom da odu na planine da se druže sa dijetom i beru čveče i gonjaju leptirove, ali avaj, nemaju sučim.
Ovo mi je u domenu Klasovog objašnjenja vezano za poskupljenje hljeba.
- drug_profi
#3308 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Nesposobna država nije bila u stanju da smisli način da prisili poslodavca da plaća rad vikendom po ZOR-u, pa su pribjegli populističkoj metodi prelamanja preko koljena.
I to sa najlošijom varijantom koja se mogla smisliti.
I to sa najlošijom varijantom koja se mogla smisliti.
-
kakaljin
#3309 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Taman da budu u krugu porodice jer je to svrha neradne nedeljeCherry-Cherry wrote: ↑09/01/2025 09:36 Neće na planinu, ali hoće kod dežurnog doktora. Ili na kafu. Hoće kod tetke, nane.. Dakle, ako nemaš auto sjedi u četiri zida.
-
kiligonzales
#3310 Re: Neradna nedjelja u FBiH
U Svedskoj se prvi put sreo sa neradnom nedjeljom. U Parizu me iznenadila, jedva da smo pazarili taj dan i pereca. Dosao u CG prije 6 godina da zivim, vamo je uveli kao i zabranu pusenja u zatvorenom, prateci zakone EU. Cak i dvaput podigli minimalac od dolaska vamo mi.
Medjutim niko ne kukumace ko bosanski poslojadac jer eto drzava se mora zategnuti u nastojanju da se isprate EU zakoni.
Medjutim niko ne kukumace ko bosanski poslojadac jer eto drzava se mora zategnuti u nastojanju da se isprate EU zakoni.
-
Sid the sloth
#3311 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Zato sto svi "naricu" po instrukcijama od SDA jer im je vecina firmi nastalo zbog toga sto im je SDA dopustila i da kradu drzavu, da ne placaju poreze, da ne placaju radnike, itd. Moraju sad vracati dug.kiligonzales wrote: ↑09/01/2025 10:33 U Svedskoj se prvi put sreo sa neradnom nedjeljom. U Parizu me iznenadila, jedva da smo pazarili taj dan i pereca. Dosao u CG prije 6 godina da zivim, vamo je uveli kao i zabranu pusenja u zatvorenom, prateci zakone EU. Cak i dvaput podigli minimalac od dolaska vamo mi.
- Sanjarko
#3312 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ne kukumaču radi ovoga, nego radi toga što će da prikupe više za 688 miliona KM poreza, a privredi i narodu to uopšte neće vratiti ni na koji način.kiligonzales wrote: ↑09/01/2025 10:33 U Svedskoj se prvi put sreo sa neradnom nedjeljom. U Parizu me iznenadila, jedva da smo pazarili taj dan i pereca. Dosao u CG prije 6 godina da zivim, vamo je uveli kao i zabranu pusenja u zatvorenom, prateci zakone EU. Cak i dvaput podigli minimalac od dolaska vamo mi.
A na državnom nivou zbog inflacije i ne diranja PDV-a su prikupili prošlu godinu 951 milion KM više.
Znači Federacija će imati više od milijarde KM od poreza oko 1,2 milijarde sljedeće godine koje neće vratiti nikome, nego će vjerojatno otići na administraciju i vraćanje kredita za što šta su ih uzeli.
Dobro im neko reče što sad ne dignu minimalnu penziju na 1 000 KM jer dosad je minimalna penzija pratila minimalnu platu.
Ako i vrate nešto od ove 1,2 milijarde KM to će biti samo da zamažu oči.
Možda nešto na porodiljske naknade i za kupovinu prve nekretnine i sl.
- DaysleepeR
#3313 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Pričaš stvari totalno subjektivno bez ikakvog konkretnog argumenta za svoje tvrdnje.Sanjarko wrote: ↑09/01/2025 10:51Ne kukumaču radi ovoga, nego radi toga što će da prikupe više za 688 miliona KM poreza, a (ja mislim da) privredi i narodu to uopšte neće vratiti ni na koji način.kiligonzales wrote: ↑09/01/2025 10:33 U Svedskoj se prvi put sreo sa neradnom nedjeljom. U Parizu me iznenadila, jedva da smo pazarili taj dan i pereca. Dosao u CG prije 6 godina da zivim, vamo je uveli kao i zabranu pusenja u zatvorenom, prateci zakone EU. Cak i dvaput podigli minimalac od dolaska vamo mi.
A na državnom nivou zbog inflacije i ne diranja PDV-a su prikupili prošlu godinu 951 milion KM više.
Znači Federacija će imati više od milijarde KM od poreza oko 1,2 milijarde sljedeće godine koje (ja mislim da) neće vratiti nikome, nego će vjerojatno otići na administraciju i vraćanje kredita za što šta su ih uzeli.
Dobro im neko reče što sad ne dignu minimalnu penziju na 1 000 KM jer dosad je minimalna penzija pratila minimalnu platu.
(ja mislim da) Ako i vrate nešto od ove 1,2 milijarde KM to će biti samo da zamažu oči.
Korigovao sam kako bi to trebalo da izgleda pa da imaš ozbiljan post.
-
Sid the sloth
#3314 Re: Neradna nedjelja u FBiH
E jebiga, kad ljudi vracanje kredita spominju kao losu stvar onda vidis da smo ekonomski totalno nepismeni. Daj Boze da se te pare potrose na vracanje kredita.
- Sanjarko
#3315 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ostaje da vidimo hoće li vratiti. Evo kažu na temi vlada Federacije da će podići sa 619 KM na 1 000 KM naknadu za roditelje bolesne djece.DaysleepeR wrote: ↑09/01/2025 10:57Pričaš stvari totalno subjektivno bez ikakvog konkretnog argumenta za svoje tvrdnje.Sanjarko wrote: ↑09/01/2025 10:51Ne kukumaču radi ovoga, nego radi toga što će da prikupe više za 688 miliona KM poreza, a (ja mislim da) privredi i narodu to uopšte neće vratiti ni na koji način.kiligonzales wrote: ↑09/01/2025 10:33 U Svedskoj se prvi put sreo sa neradnom nedjeljom. U Parizu me iznenadila, jedva da smo pazarili taj dan i pereca. Dosao u CG prije 6 godina da zivim, vamo je uveli kao i zabranu pusenja u zatvorenom, prateci zakone EU. Cak i dvaput podigli minimalac od dolaska vamo mi.
Znači Federacija će imati više od milijarde KM od poreza oko 1,2 milijarde sljedeće godine koje (ja mislim da) neće vratiti nikome, nego će vjerojatno otići na administraciju i vraćanje kredita za što šta su ih uzeli.
(ja mislim da) Ako i vrate nešto od ove 1,2 milijarde KM to će biti samo da zamažu oči.
Korigovao sam kako bi to trebalo da izgleda pa da imaš ozbiljan post.
I tamo sam fino rekao, nadam se da će me dematovati itd.
Ovo podržavam, ali ako ode većina love na administraciju itd, a da ne s nešto lovom zamažu oči narodu.
- dječak sa šibicama
#3316 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Roditeljske naknade su dezurno zamazivanje ociju, daju pare Hamdiji Ramulju i slicnim uhljupima.
Zasto ne podignu penzije?
- DaysleepeR
#3317 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Zašto poslodavci ne prestanu sa praksom koverte sami od sebe?
Kako glupa pitanja.
Kako glupa pitanja.
- dječak sa šibicama
#3318 Re: Neradna nedjelja u FBiH
"Zasto ne podignu penzije" je za tebe glupo pitanje?
- DaysleepeR
#3319 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Iznimno glupo za postaviti na forumu u smislu umanjivanja ovog što je do sada urađeno, a to ti je jedina namjera obzirom da ste uzalud ispisali tonu i tonu gluposti u proteklih 7 dana.
Sad je već spin na penzije.
Što nisu penzije.
Što nisu usput i dali svim građanima po 1000 KM u kešu nako, za novu godinu.
Sad je već spin na penzije.
Što nisu penzije.
Što nisu usput i dali svim građanima po 1000 KM u kešu nako, za novu godinu.
-
Sid the sloth
#3320 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Zar nije povecanje plata upravo korak i prema vecim penzijama? Prvo sto ce tim radnicima koji su prijavljeni na minimalac biti veca penzija, drugo sto su doprinosi za penziono veci i moci ce se za par mjeseci pricati i o povecanju penzija.dječak sa šibicama wrote: ↑09/01/2025 13:04 Roditeljske naknade su dezurno zamazivanje ociju, daju pare Hamdiji Ramulju i slicnim uhljupima.
- zubi
#3321 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Naravno.Sid the sloth wrote: ↑09/01/2025 13:17Zar nije povecanje plata upravo korak i prema vecim penzijama? Prvo sto ce tim radnicima koji su prijavljeni na minimalac biti veca penzija, drugo sto su doprinosi za penziono veci i moci ce se za par mjeseci pricati i o povecanju penzija.dječak sa šibicama wrote: ↑09/01/2025 13:04 Roditeljske naknade su dezurno zamazivanje ociju, daju pare Hamdiji Ramulju i slicnim uhljupima.
- DaysleepeR
#3322 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Naravno da je korak, ali moralo je prekjuče, ne valja ova nametnuto-izdajnička vlada ništa.
- dječak sa šibicama
#3323 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Sad ce te nas uvjeravati da Niksic budzet puni za penzionere.
A mi pali sa kruske.
Nastavite sa temom ukidanja rada nedeljom, i autobusa, to su dometi ove vlasti.
A mi pali sa kruske.
-
Sid the sloth
#3324 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Meni je jasno da ste vi placeni da trubite da ova odluka ne valja, samo jos da nam pojasnite zasto ne valja. Jasno mi je zasto Hami izrabljivacu ne valja, trecem djetetu ce moci kupiti samo Q3 umjesto Q5 ili Q8 pa mu je tesko. Ima li jos nesto?dječak sa šibicama wrote: ↑09/01/2025 13:38 Sad ce te nas uvjeravati da Niksic budzet puni za penzionere.
A mi pali sa kruske.
- DaysleepeR
#3325 Re: Neradna nedjelja u FBiH
Ispoklapani po ušima ko zadnji bekani tamo na pravoj temi pa ispotiha upadaju na ove druge sa off topicom da ispune kvotu.