Iskustva sa koronavirusom

Moderator: O'zone

Locked
morelSeLezat

#3301 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by morelSeLezat »

Meni se prvi simptomi pojavili prosli utorak, 2 dana temperature, onda se 2 dana kao smirilo i onda opet za vikend skocilo na preko 39, spadne dok djeluje Voltaren/Paracetamol i onda opet.. Otisao u Al Tawil, snimak pluca i antigenski ili kako vec test, pozitivan. Predlozili i CT pluca, kao malo na desnoj strani nesto ima. Odem u Covid ambulantu Saraj Polje, kaze doktor ne treba CT, to ovi kao predlazu svima, da mogu naplatiti 500KM, svi nalazi mi ok osim malo visokog CRP cini mi se, dobio 2 antibiotika da pijem i evo od tad temperatura ne ide preko 37. A i PCR u covid ambulanti mi je negativan, sto mi nelogicno, isti dan radio i ovaj u al tawilu i ovaj u covid ambulabti..
banjaluka078

#3302 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by banjaluka078 »

zippoo87 wrote: 11/03/2021 23:14
Cuo sam da ljudi sada masovno uzimaju taj vitamin D,pa reko da priupitam...a i ovo kako je korona,valjda svi preporucuju da se pije vitamin D a ja slabo sta od lijekova i suplemenata pijem...
Izvadi krv, ako je u referentnim granicama, nema potrebe za hemijom. Koristiti svaki slobodan trenutak napolju, na "zdravom" suncu, sasvim je dovoljno.
NediM17

#3303 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by NediM17 »

daddy-kool wrote: 12/03/2021 09:39
NediM17 wrote: 12/03/2021 09:26 Sin u utorak osjetio simptome, testira se, na antigenskom testu pozitivan. ..
Po ovom ispričanom svi ste pozitivni, preporuka je otići ljekaru na pregled i uraditi pcr.
Nemojte se prepadati velika većina dobro prođe.
Pazite na moguće probleme sa disanjem i mjerite saturaciju ako imate oksimetar, kritični dani su 7-10 od pojave simptoma.

Mislim da je za RTG rano, PCR ima smisla čisto da ako bude potrebe za pristupu zdravstenom sistemu da taj upitnik ne postoji. Uradite pcr u DZ, nema potrebe bacati novac.
Problem je što trenutno živimo i radim u Sarajevu a nemamo osiguranje u KS. Supruga je penzioner i ima osiguranje u Ze-Do kantonu, tako da nisam pametan. Napisao sam da su sina primili u Vrazovoj ali zaturili sve živo, na kraju ode Tawilu. Ja imam pravo na refundiranje troškova u iznosu 80% tako da to ne bi bio neki prevelik trošak.
banjaluka078

#3304 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by banjaluka078 »

Pandakonda wrote: 11/03/2021 22:50
Ovo se desilo i meni prosle godine. Dobio sam pozitivan nalaz i imao simptome međutim niko se nije zarazio a bio sam sa dosta ljudi u bilskom kontaktu. Sad ne znam kako je to moguce jer bukvalno koga god znam da je bio pozitivan je to prenio na nekog svog
Kolegica je u oktobru bila u istom domaćinstvu s pozitivnim bratom, kad mu je bilo loše vozila ga je u bolnicu, s maskama, nije se zarazila. Krajem februara je "fasovala" nakon sastanka u našoj sali za sastanke gdje je sigurno bila kraće, a i veća je prostorija. Još dvije s tog sastanka pozitivne, jednoj se kući i majka razboljela.

Interesantno da su sve s različitim simptomima: prva samo jako umorna, druga s upalom pluća, treća kašalj i temperatura, mama od kolegice sa strašnom dijarejom i na infuzijama. Svi različito.

Jedna mlada doktorica (42 godine) je na ECMO mašini, suprug (45) vraćen s respiratora na kiseonik. Dvoje djece osnovaca kući...
nlt

#3305 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by nlt »

zasto neki rade CT snimke?
to je ogromno zračenje u odnosu na obicni rtg:
Computed Tomography (CT)–Chest 6.1 mSv VS Chest X-ray 0.1 mSv
klixoris

#3306 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by klixoris »

NediM17 wrote: 12/03/2021 09:26 Sinoć nas oboje neka lošina spucala. Meni kao neka vrelina u licu i glavobolja i da prostite oba guza me bole. Bol u leđima kod mene je konstanta, diskus hernija. Temperatura varira od normalne pa do maks. noćas 37.7. Jutros ispod 37, glava i dalje boli.
Suprugu samo leđa bole, i malo nazalno govori, malaksala. Razmišljamo i mi otići Tawilu, ponoviti PCR test i uraditi rtg pluća, ili je možda još rano. Požurili smo sa onim prvim testiranjem. Ako imate kakav pametan savjet, pucajte.
Ja i supruga smo imali jako slicne simptome kao i vi, osim tih bolova u ledjima. 3 dan simptoma sam otisao kod Tavila i privatno uradio PCR i RTG pluca. Rezultati testa bili isti dan (poslali mi na Viber), a nalaz RTG pluca dobio odmah (60 KM kosta). Tada je sve bilo cisto, a kasnije vise nisam radio nova snimanja jer nije bilo nikakvih alarmantnih simptoma. Krv nisam uopste vadio.
Posto vas bole ledja, to moze ukazivati na upalu pluca, tako da ja na vasem mjestu ne bi cekao nego bi snimio sto prije. Sretno i da se svi brzo oporavite ! :thumbup:
NediM17

#3307 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by NediM17 »

klixoris wrote: 12/03/2021 10:23
NediM17 wrote: 12/03/2021 09:26 Sinoć nas oboje neka lošina spucala. Meni kao neka vrelina u licu i glavobolja i da prostite oba guza me bole. Bol u leđima kod mene je konstanta, diskus hernija. Temperatura varira od normalne pa do maks. noćas 37.7. Jutros ispod 37, glava i dalje boli.
Suprugu samo leđa bole, i malo nazalno govori, malaksala. Razmišljamo i mi otići Tawilu, ponoviti PCR test i uraditi rtg pluća, ili je možda još rano. Požurili smo sa onim prvim testiranjem. Ako imate kakav pametan savjet, pucajte.
Ja i supruga smo imali jako slicne simptome kao i vi, osim tih bolova u ledjima. 3 dan simptoma sam otisao kod Tavila i privatno uradio PCR i RTG pluca. Rezultati testa bili isti dan (poslali mi na Viber), a nalaz RTG pluca dobio odmah (60 KM kosta). Tada je sve bilo cisto, a kasnije vise nisam radio nova snimanja jer nije bilo nikakvih alarmantnih simptoma. Krv nisam uopste vadio.
Posto vas bole ledja, to moze ukazivati na upalu pluca, tako da ja na vasem mjestu ne bi cekao nego bi snimio sto prije. Sretno i da se svi brzo oporavite ! :thumbup:
Evo sin sad od Tawila, rtg pluća uredan a bole ga leđa, u svakom slučaju hvala na podijeljenom iskustvu.
Ali_G

#3308 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Ali_G »

Najbliza covid ambulanta te mora primiti bez obzira kojeg si kantona osiguranik. Jedino sto ces eventualno platiti su lijekovi u apoteci.
To sto sina bole ledja ne mora odmah biti da je upala pluca. Dosta viroza daje bolove u ledjima a nisu upale pluca.
Pratiti i osluskivati tijelo je kljucno.
Sretno
Pandakonda

#3309 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Pandakonda »

banjaluka078 wrote: 12/03/2021 10:00
Pandakonda wrote: 11/03/2021 22:50
Ovo se desilo i meni prosle godine. Dobio sam pozitivan nalaz i imao simptome međutim niko se nije zarazio a bio sam sa dosta ljudi u bilskom kontaktu. Sad ne znam kako je to moguce jer bukvalno koga god znam da je bio pozitivan je to prenio na nekog svog
Kolegica je u oktobru bila u istom domaćinstvu s pozitivnim bratom, kad mu je bilo loše vozila ga je u bolnicu, s maskama, nije se zarazila. Krajem februara je "fasovala" nakon sastanka u našoj sali za sastanke gdje je sigurno bila kraće, a i veća je prostorija. Još dvije s tog sastanka pozitivne, jednoj se kući i majka razboljela.

Interesantno da su sve s različitim simptomima: prva samo jako umorna, druga s upalom pluća, treća kašalj i temperatura, mama od kolegice sa strašnom dijarejom i na infuzijama. Svi različito.

Jedna mlada doktorica (42 godine) je na ECMO mašini, suprug (45) vraćen s respiratora na kiseonik. Dvoje djece osnovaca kući...
Meni ovo baca na onu teoriju da neke osobe izgleda izbacuju manje virusa koji nije dovoljan za zarazu dok ce neko izbacivati vise sto ce dovesti do gore klinicke slike...
NediM17

#3310 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by NediM17 »

Ali_G wrote: 12/03/2021 11:03 Najbliza covid ambulanta te mora primiti bez obzira kojeg si kantona osiguranik. Jedino sto ces eventualno platiti su lijekovi u apoteci.
To sto sina bole ledja ne mora odmah biti da je upala pluca. Dosta viroza daje bolove u ledjima a nisu upale pluca.
Pratiti i osluskivati tijelo je kljucno.
Sretno
Hvala za info, rade li ove Covid ambulante vikendom ako sta krene nagore.
Ali_G

#3311 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Ali_G »

Koliko znam rade i vikendom. Ne znam da li radi ova na Ilidzi ili se vikendom usmjeravaju na Saraj Polje. Vrazova i Saraj Polje rade sigurno
soferina

#3312 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by soferina »

NediM17 wrote: 12/03/2021 10:34
Evo sin sad od Tawila, rtg pluća uredan a bole ga leđa, u svakom slučaju hvala na podijeljenom iskustvu.
Ma i mene su ledja rasturala, ko izmedju plećki, nisam mogao leći na ledja, uradio rtg pluća ok.
Šta kaže sin koliko je čekao u Tawila, na telefon nema šanse da ih se dobije.
Jel sin dobio neku terapiju?
MMM1977

#3313 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by MMM1977 »

Tawila ni u najboljim vremenima nisi mogao dobiti na telefon. Moja supruga jednom zvala 84 puta i odustala. Od tada šaljemo mail i uredno odgovore tokom dana.
NediM17

#3314 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by NediM17 »

soferina wrote: 12/03/2021 12:56
NediM17 wrote: 12/03/2021 10:34

Ma i mene su ledja rasturala, ko izmedju plećki, nisam mogao leći na ledja, uradio rtg pluća ok.
Šta kaže sin koliko je čekao u Tawila, na telefon nema šanse da ih se dobije.
Jel sin dobio neku terapiju?
Ne treba se najavljivati, za pola sata sve gotovo, pcr test i rtg 180 KM.
Maloprije mu dosao pcr pozitivan.
Nikakve terapije, ono standardno suplementi, tecnosti dosta, aqua maris u nos, zalfijom grlo ispirati.
soferina

#3315 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by soferina »

Isto sam i ja dobio, pa mi bilo čudno nikakvih lijekova ,bildaj imunitet i tople napitke sto više
golman

#3316 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by golman »

NediM17 wrote: 12/03/2021 09:26 Sin u utorak osjetio simptome, testira se, na antigenskom testu pozitivan. U srijedu nazove call centar, pita može li se testirati u Sarajevu obzirom da nije osiguranik u KS (živi radi u Sa ali po CIPS-u je u Visokom), kažu može. Ode u Vrazovu, uzmu mu bris za PCR, uzmu krv, izmjere saturaciju (96), posluša ga doktor, na slušalicama ok. Kažu ako bude pozizivan na testu uradiće mu i rtg pluća. Juče nigdje nalaza, prevrnemo sve od KCUSa-a do DZ u Vrazovoj, jedva nađoše trag u DZ da je bio i nalaz krvi, a PCR testa nigdje, CRP malo povišen, 17. Kažu zaveli ga k'o stranca iako su mu uredno uzeli JMBG. Danas će otići Tawilu na PCR i rtg pluća. Uglavnom se dobro osjeća, curka nos, bole leđa, sinoć izgubio čulo mirisa, ukus još ima.
Supruga i ja, dan poslije, u srijedu, uradimo PCR, negativni. Sinoć nas oboje neka lošina spucala. Meni kao neka vrelina u licu i glavobolja i da prostite oba guza me bole. Bol u leđima kod mene je konstanta, diskus hernija. Temperatura varira od normalne pa do maks. noćas 37.7. Jutros ispod 37, glava i dalje boli.
Skoro svi koji su bili pozitivni na covid su mi govorili da ih bole guzovi, donji dio ledja i noge. Ponekad malo glava, ali nisu imali veliku temperaturu.
Ti si pozitivan 100%.
daddy-kool

#3317 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by daddy-kool »

NediM17 wrote: 12/03/2021 13:16
Nikakve terapije, ono standardno suplementi, tecnosti dosta, aqua maris u nos, zalfijom grlo ispirati.
Žalfija je nesumnjivo dobra, ali ja bih preporučio listerin.
NediM17

#3318 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by NediM17 »

daddy-kool wrote: 12/03/2021 14:21
Ma to ide i bez korone, uredno svakako poslije pranja zuba. :thumbup:
NediM17

#3319 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by NediM17 »

golman wrote: 12/03/2021 14:19
NediM17 wrote: 12/03/2021 09:26 Sin u utorak osjetio simptome, testira se, na antigenskom testu pozitivan. U srijedu nazove call centar, pita može li se testirati u Sarajevu obzirom da nije osiguranik u KS (živi radi u Sa ali po CIPS-u je u Visokom), kažu može. Ode u Vrazovu, uzmu mu bris za PCR, uzmu krv, izmjere saturaciju (96), posluša ga doktor, na slušalicama ok. Kažu ako bude pozizivan na testu uradiće mu i rtg pluća. Juče nigdje nalaza, prevrnemo sve od KCUSa-a do DZ u Vrazovoj, jedva nađoše trag u DZ da je bio i nalaz krvi, a PCR testa nigdje, CRP malo povišen, 17. Kažu zaveli ga k'o stranca iako su mu uredno uzeli JMBG. Danas će otići Tawilu na PCR i rtg pluća. Uglavnom se dobro osjeća, curka nos, bole leđa, sinoć izgubio čulo mirisa, ukus još ima.
Supruga i ja, dan poslije, u srijedu, uradimo PCR, negativni. Sinoć nas oboje neka lošina spucala. Meni kao neka vrelina u licu i glavobolja i da prostite oba guza me bole. Bol u leđima kod mene je konstanta, diskus hernija. Temperatura varira od normalne pa do maks. noćas 37.7. Jutros ispod 37, glava i dalje boli.
Skoro svi koji su bili pozitivni na covid su mi govorili da ih bole guzovi, donji dio ledja i noge. Ponekad malo glava, ali nisu imali veliku temperaturu.
Ti si pozitivan 100%.
Ma super ako se na tome završi, u ponedjeljak ćemo na ponovno testiranje i rtg. :thumbup:
jedna tamo

#3320 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by jedna tamo »

Mene sutra naručili u 17h na ilidzi, glava me rastura, ledja isto , inače operirala L4L5. Noćas dobila temperaturu pa sad ne znam rekli dr će nazvati i nije još. Koji test rade u covid ambulanti?
soferina

#3321 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by soferina »

daddy-kool wrote: 12/03/2021 14:21
Rakiju jaku pa grkljati
soferina

#3322 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by soferina »

Sta preporucujete za skidanje temperature, meni paracetamol skoro ništa ne djeluje. Iskustva?
golman

#3323 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by golman »

soferina wrote: 12/03/2021 21:55 Sta preporucujete za skidanje temperature, meni paracetamol skoro ništa ne djeluje. Iskustva?
Jel popijes jedan ili dva odjadamput ?
Pandakonda

#3324 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by Pandakonda »

soferina wrote: 12/03/2021 21:55 Sta preporucujete za skidanje temperature, meni paracetamol skoro ništa ne djeluje. Iskustva?
ja kada sam imao temperaturu od korone koristio sam brufen 800mg. Mada meni je samo par sati bila i imao sam bas blag slucaj tako da ne znam koliko ti je mjerodavno ovo moje :-?
hurmasica

#3325 Re: Iskustva sa koronavirusom

Post by hurmasica »

Meni 7 dan od prve temperature. Bez ikakve terapije jer je rtg prije 5 dana bio ok. Sad osjecam neku kao zaduhu u prsima i kasalj. Nemam temp, generalno se bolje osjecam. Je li to normala taj kasalj ili da ponovim rtg. Nesto mi se ne zraci opet.
Locked