Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
zubi

#3301 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by zubi »

GAU8 wrote: 11/12/2020 10:31
zubi wrote: 11/12/2020 10:28
dr_Evil wrote: 11/12/2020 07:55

U pravu si bogam, izvinjavam se, Rezim na vlasti u FBIH gradi termoelektrane koje su prevazidjene u modernom svijetu da bi kao posljedicu svi pokrepali od rakonje. Jel bolje?
Termoelektrane, odnosno tehnologija dobijanja struje iz uglja, su naravno, jos uvijek neprevazidjene svuda u svijetu i pored nuklearki su trenutno jedini pouzdan i siguran izvor dobijanja elektricne energije...

Ako si zainteresovan za zdravlje i okolis onda bi itekako trebao pozdraviti odluku da se napravi novi savremeni blok, koji ce zamjeniti postojece blokove, sve napravljene prije rata, dakle redom svi stari 30-40 godina, sa puno vecim emisijama stetnih materija nego sto ce imati novi blok.

Al eto lakse je lupetati i mastati o solarnoj energiji i energiji vjetra...

Mozda jednog dana, danas sigurno ne.
Danas ne, ali danas se mora krenuti sa prelaskom sa fosilnih na regenerativne izvore energije.
Ne jednog dana i ne sutra, vec danas. To nije nikakvo mastanje i lupetanje
Uporedno mozda raditi na tome, da..

Ali ne napraviti novi blok u postojecim termoelektranama je ludost, sve sto cemo postici je da se ugase TE zbog dotrajalosti i starosti i onda cemo uvoziti struju, po cijeni i uslovima koji nam diktiraju prodavci, to bi nam sigurno bilo povoljnije i isplatnije :P

Ionako smo kolonija, osudjeni na uvoz svega i svacega, struja je rijetka roba koju imamo za svoje potrebe i koju izvozimo...
zubi

#3302 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by zubi »

dr_Evil wrote: 11/12/2020 10:32 to su gluposti sta pricate, BiH ima ogromne i neiskoristene mogucnosti hidro-energije, prije svega pustiti u pogon ove postojece na Neretvi koje rade samo djelomicno kapacitetom pa onda graditi nove. Gdje nam curi voda druze?

Pola Hrvatske se napaja strujom iz nasih jezera, a mi cemo da trujemo narod. Kani se politike i sta njima odgovara. Ja podrzajem i nuklearne i termo elektrane kada nema izbora, a kod nas ga ima.

Danska pravi 47% energije iz vjetra, mada mi ga i nemamo toliko zato i ne gledam ga kao neku opciju, ali voda u Bosni. Kome mazete bolan oci?
Hidroelektrane ni u ludilu ne pariraju termoelektranama, pogledaju snage nasih HE u odnosu na TE...

Drago mi je da "podrzajes" :P
dr_Evil

#3303 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by dr_Evil »

zubi wrote: 11/12/2020 10:35
Uporedno mozda raditi na tome, da..

Ali ne napraviti novi blok u postojecim termoelektranama je ludost, sve sto cemo postici je da se ugase TE zbog dotrajalosti i starosti i onda cemo uvoziti struju, po cijeni i uslovima koji nam diktiraju prodavci, to bi nam sigurno bilo povoljnije i isplatnije :P

Ionako smo kolonija, osudjeni na uvoz svega i svacega, struja je rijetka roba koju imamo za svoje potrebe i koju izvozimo...

Ne postaviti nove moderne generatore na hidroelektrane Neretve je ludost, ne uzeti procenat struje od Buskog Jezera i HE Dubrovnik je ludost.

Ne napraviti nove elektrane na Drini, pa i u suradnji sa Srbijom (BiH i Srbija) je ludost. Mini hidrocentrale su ludost, jedan covjek zaradjuje od nas, ali velike to nisu. Pogledati kako iskoristiti vec postojece da se voda jos par puta okrene.

Iskreno ne ulagati u hidro potencijal, a tolike pare dati za nesto sta svijet gasi je suludo. Da nema te fucking vode kod nas koliko hoces ja bih prvi reko gradi termo elektrane, necemo uvoziti struju.

Zaista je tuzno ljeti proci pokraj jablanickog jezera i gledati ga polupraznog, ko koga tu handri
dr_Evil

#3304 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by dr_Evil »

zubi wrote: 11/12/2020 10:39
Hidroelektrane ni u ludilu ne pariraju termoelektranama, pogledaju snage nasih HE u odnosu na TE...

Podrzajem :) naravno. Ja sam za sve od cega ima razvoja i posla ljudima, pa i pod cijenu okolisa ako se nema izbora. Prvo je zivit i jesti.

Ako ima, i ako treba uloziti cak i nesto vise pa nek se otplacuje duze, onda guramo ono sta ce zastiti i zdravlje.

Recimo niposto ne bih ugazio zeljezare i aluminij, iako znam da zagadjuje.
GAU8

#3305 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by GAU8 »

zubi wrote: 11/12/2020 10:39
dr_Evil wrote: 11/12/2020 10:32 to su gluposti sta pricate, BiH ima ogromne i neiskoristene mogucnosti hidro-energije, prije svega pustiti u pogon ove postojece na Neretvi koje rade samo djelomicno kapacitetom pa onda graditi nove. Gdje nam curi voda druze?

Pola Hrvatske se napaja strujom iz nasih jezera, a mi cemo da trujemo narod. Kani se politike i sta njima odgovara. Ja podrzajem i nuklearne i termo elektrane kada nema izbora, a kod nas ga ima.

Danska pravi 47% energije iz vjetra, mada mi ga i nemamo toliko zato i ne gledam ga kao neku opciju, ali voda u Bosni. Kome mazete bolan oci?

Bas zato treba ulagati u HE.
Lao Ce

#3306 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Lao Ce »

Što li ima veze sa HIV-om :-D
Covid: Australian vaccine abandoned over false HIV response

https://www.bbc.com/news/world-australi ... UCBrwtoU8k
dr_Evil

#3307 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by dr_Evil »

Lao Ce wrote: 11/12/2020 11:05 Što li ima veze sa HIV-om :-D

Pa zar to ne ide protiv tvojih teorija zavjere?
Mogy87

#3308 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Mogy87 »

dr_Evil wrote: 11/12/2020 11:11
Lao Ce wrote: 11/12/2020 11:05 Što li ima veze sa HIV-om :-D

Pa zar to ne ide protiv tvojih teorija zavjere?
Bukvalno negira sve njegove tvrdnje:

Over the past few months, we’ve really gotten a chance to see science in action and see just how carefully vaccines are tested. The UQ vaccine is a great example of the level of klix vaccines receive, and it completely demolishes key anti-vaccine talking points.

The vaccine is being abandoned despite showing good results in trials (high effectiveness and low side effects), and despite large amounts of funding being on the line. Why? Because it results in false positives for HIV tests. It’s not being cancelled because of a medical side effect. Rather it is being cancelled because it triggers false positives for a different disease (to be 100% clear, it DOES NOT cause HIV; rather it results in the production of antibodies against HIV, which trigger false positives in some HIV tests).

Really let that sink in and compare it to anti-vaccine arguments. According to them, vaccines are extremely dangerous, and governments, scientists, and companies are hiding the dangers to make money. This example shows, however, that even just triggering a false positive for a different condition is enough to stop a vaccine from being manufactured. Do you honestly expect me to believe that governments will hide serious side effects, but draw the line at false positives for a different test? That doesn’t make any sense.

Further, anti-vaccers argue that companies really just want money and are fine with making people sick so they can make more money. Thus, a vaccine that triggers false positives for HIV should be a huge win for pharmaceutical companies, because in addition to a vaccine, they would get to sell HIV treatments to people who don’t actually need them! Again, reality is quite different from the hell that exists in anti-vaccers’ heads.

dr_Evil

#3309 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by dr_Evil »

To je kad se na silu pokusava progurati neka teorija, pa se zapetaljas i na kraju moras odgovorit sa JA,I?

Ali dobro, kad se sjetim finih teorija zavjere recimo rusenje tornjeva u New Yorku, mogao si da uzivas gledajuci
Dozer

#3310 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Dozer »

Mogy87 wrote: 11/12/2020 00:30
Dozer wrote: 11/12/2020 00:14 Jaranice...koristenje farmaceutskih izraza ovdje ne pije vode, pa ih zato ni ne koristim. S druge strane, ti mi licis na nekog novopecenog farmaceuta, pa je onda i logicno sto ovoliko branis sve ovo i raspravljas se sa svima ovjde koji kazu bilo sta kontra tebe i vakcina.

A posto si tako pametna i sve znas, de nam otkrij koje tacno vakcine dolaze ovje - jel' one s mrtvim ili samo oslabljenim virusima (atenuirane)?

I, naranvo, reci nam koliko ce trajati imunitet od njih. Kod ovih drugih to moze biti i dozivotno, koliko ja znam, a kod prvih malo teze. Pa eto, daj nam te prognoze. Jeste da ih proizvodjaci ne znaju, ali nadam se da ti znas. Ipak ti sve znas, zar ne...
Nisam novopeceni farmaceut. Mozes naci moj odgovor na ovoj temi forumasu Hakizu gdje kritikujem tu industriju.

Nisu niti jedna niti druga vrsta konvencionalnih vakcina vec nova tehnologija (sto se klasicnih vakcina tice) koja se koristila za pravljenje lijekova i naprednih custom made vakcina za rak

mRNA tehnologija radi na način da našem organizmu da genetički kod koji mu omogućuje da proizvede protein određenog virusa (u ovom slučaju SARS-COV-2). Kad se prizvedu proteini u tijelu se pokreće imunološki odgovor protiv virusa što nam omogućava da razvijemo imunitet. Najveća prednost ove tehnologije je što se mRNA može (teoretski) iskoristiti za izgradnju bilo kojeg proteina. Znaci ni u jednom momentu virus (ni umrtvljeni ni inaktivirani) ne ulazi u osobu koja se vakcinise.
Ostavljam oba posta kako bi i sama mogla vidjeti da nisi odgovorila ni na jedno pitanje, nego si opet otisla u spin. Po obicaju.
Pitanja su bila vrlo jasna, a iz ovoga zakljucujem da nemas odgovore.

Pored toga, i iako si ti nama lijepo iznijela teoriju, da li znas da mRNA vakcina nikada nije testirana na ljudima, nego su se tokom zadnje 2-3 godine testiranja radila na misevima i pticama, te da je ovo prvi put da se ta vrsta vakcine daje ljudima, iako je sasvim jasno da je daleko od ispitane i sigurne?
Da li si uopste svjesna mogucih katastrofalnih implikacija do kojih moze doci kod ljudi...?
Da li si svjesna da ta vakcina moze proizvesti irevirziblne genetske promjene, a za koje niko ziv ne zna kakve mogu biti i u sta se mogu pretvoriti u dogledno vrijeme?
Da li si uopste svjesna da svi sute o ovome, a oni koji su i pokusali upozoriti na ovo, maksimalno su cenzurisani i diskreditovani na sve moguce nacine?
Pored svega ovoga, da li znas da Pfizerova vakcina zahtijeva cuvanje na -70°C, sto je drasticno nize od uobicajenih temperatura na kojima se vakcine cuvaju (oko -20°C), te da mi u BiH uopste nemamo ni kapacitete ni uslove za skladistenje ovih mRNA vakcina, kao i da su mnogi virolozi, infektolozi i epidemiolozi zabrinuti upravo radi ove neuobicajene cinjenice?

Podrazumijeva se da odgovori koje ces zalijepiti s nekog portala, a koje je napisao upravo proizvodjac tih vakcina, nisu ni priblizno zadovoljavajuci.
Dozer

#3311 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Dozer »

GAU8 wrote: 11/12/2020 08:50
Dozer wrote: 10/12/2020 23:49 Samo cekam da vidim ko ce se od ovih "branilaca" plandemije vakcinisati, a pogotovo da li se nam ovdje iskreno reci sta ce se sve desavati mjesec-dva nakon toga.

Ono, nus pojave, eventualna zaraza nakon vakcinacije, itd.
Nece se desiti nista... Pandemija ce proci, svako nastavlja svojim putem, ti ces naci neku novu zavjeru za trollanje... :roll: :roll:

Mark my words
Sto bi bilo super.
Problem je sto ti nikada neces shvatiti da je ono sto se danas cesto naziva "teorija zavjere" u stvari prava zavjera koja se prikriva upravo ovim terminom. Nazalost, o tome se uvijek sazna kasno, cesto prekasno za bilo kakvo reagovanje, i nakon toga preostaje samo da se slegne ramenima i kaze "jbg...popusismo foru".
Po ko zna koji pt ponavljam stvari koje su nazivane ovako, a onda se ispostavilo i ispostavlja da zapravo jesu zavjere - Watergate (kada i jeste skovan ovaj termin), marihuana i THC, Rozvel (i generalno UFO i vanzemaljci), WTC i rat protiv terorizma, itd.itd..
Last edited by Dozer on 11/12/2020 12:01, edited 2 times in total.
Dozer

#3312 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Dozer »

100% tacno.
BiH nema apsolutno nikakve potrebe za novom TE jer imamo ogromne hidro potencijale.

Jedino je netacno da nemamo vjetro-potencijale. Imamo. Sve planine su vazdusne banje i na njima i s njih skoro uvijek ima vjetra. A i kada nema - vjetroelektrana se uvijek moze kombinovati sa solarnom.

Busko blato (Livanjsko jezero) napaja HR, i to na bazi ugovora koji je odavno istekao, tj. odavno su izmirene obaveze prema HR po osnovu inicjialnih ulaganja u izgradnju brane. Ovo je danas iskljucivo politicko pitane, a koje je SDA gurnua pod tepih kako bi se Bakir dodovorio COvicu radi nekih drugih talova. A mozda ce neko ovo nazvati i "teorijom zavjere"....
HE na Neretvi, njih 4, plus ona na Ramskom jezeru, imaju kapacitet da proizvedu dovoljno struje za duze od godinu dana i kada ne bi pala ni kap kise za to vrijeme. Da ne pricamo o svim ostalim hidropotencijalima.

Pored svega ovoga, da li znate da TE Tuzla ispusta zagadjenje ekvivalentno zagadjenju svih TE u Njemackoj?
Last edited by Dozer on 11/12/2020 11:52, edited 1 time in total.
vet

#3313 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by vet »

Malo muzike nije na odmet.

..
Mogy87

#3314 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Mogy87 »

Dozer wrote: 11/12/2020 11:40
Dozer wrote: 11/12/2020 00:14 Jaranice...koristenje farmaceutskih izraza ovdje ne pije vode, pa ih zato ni ne koristim. S druge strane, ti mi licis na nekog novopecenog farmaceuta, pa je onda i logicno sto ovoliko branis sve ovo i raspravljas se sa svima ovjde koji kazu bilo sta kontra tebe i vakcina.

A posto si tako pametna i sve znas, de nam otkrij koje tacno vakcine dolaze ovje - jel' one s mrtvim ili samo oslabljenim virusima (atenuirane)?

I, naranvo, reci nam koliko ce trajati imunitet od njih. Kod ovih drugih to moze biti i dozivotno, koliko ja znam, a kod prvih malo teze. Pa eto, daj nam te prognoze. Jeste da ih proizvodjaci ne znaju, ali nadam se da ti znas. Ipak ti sve znas, zar ne...
Nisam novopeceni farmaceut. Mozes naci moj odgovor na ovoj temi forumasu Hakizu gdje kritikujem tu industriju.

Nisu niti jedna niti druga vrsta konvencionalnih vakcina vec nova tehnologija (sto se klasicnih vakcina tice) koja se koristila za pravljenje lijekova i naprednih custom made vakcina za rak

mRNA tehnologija radi na način da našem organizmu da genetički kod koji mu omogućuje da proizvede protein određenog virusa (u ovom slučaju SARS-COV-2). Kad se prizvedu proteini u tijelu se pokreće imunološki odgovor protiv virusa što nam omogućava da razvijemo imunitet. Najveća prednost ove tehnologije je što se mRNA može (teoretski) iskoristiti za izgradnju bilo kojeg proteina. Znaci ni u jednom momentu virus (ni umrtvljeni ni inaktivirani) ne ulazi u osobu koja se vakcinise.
Ostavljam oba posta kako bi i sama mogla vidjeti da nisi odgovorila ni na jedno pitanje, nego si opet otisla u spin. Po obicaju.

Pored toga, i iako si ti nama lijepo iznijela teoriju, da li znas da mRNA vakcina nikada nije testirana na ljudima, nego su se tokom zadnje 2-3 godine testiranja radila na misevima i pticama, te da je ovo prvi put da se ta vrsta vakcine daje ljudima, iako je sasvim jasno da je daleko od ispitane i sigurne?
Da li si uopste svjesna mogucih katastrofalnih implikacija do kojih moze doci kod ljudi...?
Da li si svjesna da ta vakcina moze proizvesti irevirziblne genetske promjene, a za koje niko ziv ne zna kakve mogu biti i u sta se mogu pretvoriti u dogledno vrijeme?
Da li si uopste svjesna da svi sute o ovome, a oni koji su i pokusali upozoriti na ovo, maksimalno su cenzurisani i diskreditovani na sve moguce nacine?
Pored svega ovoga, da li znas da Pfizerova vakcina zahtijeva cuvanje na -70°C, sto je drasticno nize od uobicajenih temperatura na kojima se vakcine cuvaju (oko -20°C), te da mi u BiH uopste nemamo ni kapacitete ni uslove za skladistenje ovih mRNA vakcina, kao i da su mnogi virolozi, infektolozi i epidemiolozi zabrinuti upravo radi ove neuobicajene cinjenice?

Podrazumijeva se da odgovori koje ces zalijepiti s nekog portala, a koje je napisao upravo proizvodjac tih vakcina, nisu ni priblizno zadovoljavajuci.
Nikad nije testirana na ljudima? Osim ovih 74 hiljade ucesnika (pola ih je dobilo vakcinu sto cini 34 hiljade ljudi).

Prvi lijek koji koristi ovu tehnologiju je odobren 1998 godine i koristi se kod imunokompromitovanih osoba sto znaci da bi eventualne nuspojave bile jos izrazenije

https://www.accessdata.fda.gov/drugsatf ... ravene.cfm

Genetske promjene kazes? :lol: to su bukvalno osnove biologije.

RNK virusi se desetinama hiljada godina upisuju u našu DNK, i te dijelove našeg genoma zovemo endogeni retrovirusi. To je zapravo „knjiga sjećanja“ na prethodne infekcije RNK virusa koje su se dogodile u toku evolucije naše vrste.

Ovo nije moguće s RNK vakcinama. Da bi neki RNK virus „upisao“, transkribovao svoj genetički kod u našu DNK, mora koristiti enzim reverznu transkriptazu. Ovaj enzim proizvode samo RNK virusi. Ako nema ovog tipa virusa ili specifičnog potrebnog enzima – a nema ih u vakcini – onda to nije moguće. Naš organizam nema sposobnost stvaranja te molekule koja omogućava ubacivanje RNK virusa u našu DNK.

https://ba.voanews.com/a/pfizer-i-moder ... 95599.html

Ali to ne pise po avaxx grupama koje pratis.

Neuobicajena cinjenica da je mRNK tehnologija nestabilna i da se mora cuvati na niskim temperaturama? :lol: Koji su to “strucnjaci” koji ne znaju osnovne stvari? Oni sa youtube-a?

I ne, vakcine se ne cuvaju na -20 vec se se hladni lanac kod konvencionalnih vakcina odrzava na temperaturi od 2 do 8 stepeni. Kao obicno ne znas ni osnove.

I ne, ne zavisi duzina trajanja imuniteta od vrste vakcine vec od same bolesti od koje se pokusavamo zastiti.

Kazes skladistenje u BiH problem?

Kompanija Grizelj tvrdi da posjeduje sisteme za transport i čuvanje vakcina na niskoj temperaturi. O tome su obavijestili nadležne, međutim oni im nisu dali povratnu informaciju s obzirom na to da još uvijek ne znamo koje ćemo vakcine nabavljati.
Ova kompanija već sada u BiH ima najmanje 32 komore tzv. minusnog režima za humane vakcine koje se čuvaju do minus 20 stepeni, međutim ne bi predstavljalo problem ni ukoliko bi temperatura trebalo da bude i do -80 stepeni celzijusa.

https://www.klix.ba/biznis/bh-kompanija ... /201201089
Last edited by Mogy87 on 11/12/2020 12:28, edited 2 times in total.
zubi

#3315 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by zubi »

Dozer wrote: 11/12/2020 11:50 BiH nema apsolutno nikakve potrebe za novom TE jer imamo ogromne hidro potencijale.

Jedino je netacno da nemamo vjetro-potencijale. Imamo. Sve planine su vazdusne banje i na njima i s njih skoro uvijek ima vjetra. A i kada nema - vjetroelektrana se uvijek moze kombinovati sa solarnom.

Busko blato (Livanjsko jezero) napaja HR, i to na bazi ugovora koji je odavno istekao, tj. odavno su izmirene obaveze prema HR po osnovu inicjialnih ulaganja u izgradnju brane. Ovo je danas iskljucivo politicko pitane, a koje je SDA gurnua pod tepih kako bi se Bakir dodovorio COvicu radi nekih drugih talova. A mozda ce neko ovo nazvati i "teorijom zavjere"....
HE na Neretvi, njih 4, plus ona na Ramskom jezeru, imaju kapacitet da proizvedu dovoljno struje za duze od godinu dana i kada ne bi pala ni kap kise za to vrijeme. Da ne pricamo o svim ostalim hidropotencijalima.

Pored svega ovoga, da li znate da TE Tuzla ispusta zagadjenje ekvivalentno zagadjenju svih TE u Njemackoj?
Haj makar si dosljedan, ko sto lupas kad je medicina u pitanju, lupas i za masinstvo :thumbup:
meridiyan

#3316 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by meridiyan »

U parlamentu testirao Coca-Colu na koronavirus

Član Nacionalnog vijeća Austrije Michael Schnedlitz na sjednici je za govornicom odlučio testirati Coca-Colu na koronavirus. Uzeo je brzi antigenski test koji je nedugo nakon testiranja pokazao pozitivan rezultat.

Zastupnik je ovim eksperimentom htio ukazati na navodnu beskorisnost testiranja ovim testovima koji porezne obveznike koštaju 67 milijuna eura.

GAU8

#3317 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by GAU8 »

Dozer wrote: 11/12/2020 11:43
GAU8 wrote: 11/12/2020 08:50
Dozer wrote: 10/12/2020 23:49 Samo cekam da vidim ko ce se od ovih "branilaca" plandemije vakcinisati, a pogotovo da li se nam ovdje iskreno reci sta ce se sve desavati mjesec-dva nakon toga.

Ono, nus pojave, eventualna zaraza nakon vakcinacije, itd.
Nece se desiti nista... Pandemija ce proci, svako nastavlja svojim putem, ti ces naci neku novu zavjeru za trollanje... :roll: :roll:

Mark my words
Sto bi bilo super.
Problem je sto ti nikada neces shvatiti da je ono sto se danas cesto naziva "teorija zavjere" u stvari prava zavjera koja se prikriva upravo ovim terminom. Nazalost, o tome se uvijek sazna kasno, cesto prekasno za bilo kakvo reagovanje, i nakon toga preostaje samo da se slegne ramenima i kaze "jbg...popusismo foru".
Po ko zna koji pt ponavljam stvari koje su nazivane ovako, a onda se ispostavilo i ispostavlja da zapravo jesu zavjere - Watergate (kada i jeste skovan ovaj termin), marihuana i THC, Rozvel (i generalno UFO i vanzemaljci), WTC i rat protiv terorizma, itd.itd..
Debilne teorije zavjera ne smijemo mijesati sa stvarnim zavjerama koje se desavaju.
GAU8

#3318 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by GAU8 »

meridiyan wrote: 11/12/2020 12:12 U parlamentu testirao Coca-Colu na koronavirus

Član Nacionalnog vijeća Austrije Michael Schnedlitz na sjednici je za govornicom odlučio testirati Coca-Colu na koronavirus. Uzeo je brzi antigenski test koji je nedugo nakon testiranja pokazao pozitivan rezultat.

Zastupnik je ovim eksperimentom htio ukazati na navodnu beskorisnost testiranja ovim testovima koji porezne obveznike koštaju 67 milijuna eura.

Ovo je slika i prilika likova kao sto je @Lao Ce i kompanija...
Dozer

#3319 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Dozer »

zubi wrote: 11/12/2020 12:07
Dozer wrote: 11/12/2020 11:50 BiH nema apsolutno nikakve potrebe za novom TE jer imamo ogromne hidro potencijale.

Haj makar si dosljedan, ko sto lupas kad je medicina u pitanju, lupas i za masinstvo :thumbup:
Tjah....

http://energis.ba/bosanski-cernobil-zag ... -njemacke/
zubi

#3320 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by zubi »

Ja, i?

“Želje su jedno, realnost je druga. A to je da bez ugljena nema mogućnosti da se proizvede električne energija iz obnovljivih izvora koji bi bio dostatan za državu BiH”, kaže Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudara Rudnike Kreka.

Dakle, treba da podrzavas izgradnju novog bloka, koji ce ugasiti postojece blokove i drasticno smanjiti zagadjenje...
Dozer

#3321 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Dozer »

Mogy87 wrote: 11/12/2020 12:01 Nikad nije testirana na ljudima? Osim ovih 74 hiljade ucesnika (pola ih je dobilo vakcinu sto cini 34 hiljade ljudi).

Prvi lijek koji koristi ovu tehnologiju je odobren 1998 godine i koristi se kod imunokompromitovanih osoba sto znaci da bi eventualne nuspojave bile jos izrazenije

RNK virusi se desetinama hiljada godina upisuju u našu DNK, i te dijelove našeg genoma zovemo endogeni retrovirusi. To je zapravo „knjiga sjećanja“ na prethodne infekcije RNK virusa koje su se dogodile u toku evolucije naše vrste.

Ovo nije moguće s RNK vakcinama. Da bi neki RNK virus „upisao“, transkribovao svoj genetički kod u našu DNK, mora koristiti enzim reverznu transkriptazu. Ovaj enzim proizvode samo RNK virusi. Ako nema ovog tipa virusa ili specifičnog potrebnog enzima – a nema ih u vakcini – onda to nije moguće. Naš organizam nema sposobnost stvaranja te molekule koja omogućava ubacivanje RNK virusa u našu DNK.

Za tvoju info, ne pratim nikakve takve grupe. Cisto onako, da znas.
Za ostalo... tjah...
Neuobicajena cinjenica da je mRNK tehnologija nestabilna i da se mora cuvati na niskim temperaturama? :lol: Koji su to “strucnjaci” koji ne znaju osnovne stvari? Oni sa youtube-a?
Moji izvori informacija su priznati epidemiolozi, virolozi i infektolozi, ne ovi M92 poput tebe.
https://www.cdc.gov/vaccines/pubs/pinkb ... torage.pdf
I ne, vakcine se ne cuvaju na -20 vec se se hladni lanac kod konvencionalnih vakcina odrzava na temperaturi od 2 do 8 stepeni. Kao obicno ne znas ni osnove.
Do -20, ne striktno -20.
Zasto Pfizer na -70?
I ne, ne zavisi duzina trajanja imuniteta od vrste vakcine vec od same bolesti od koje se pokusavamo zastiti.
:-)

Kompanija Grizelj tvrdi da posjeduje sisteme za transport i čuvanje vakcina na niskoj temperaturi. O tome su obavijestili nadležne, međutim oni im nisu dali povratnu informaciju s obzirom na to da još uvijek ne znamo koje ćemo vakcine nabavljati.
Ova kompanija već sada u BiH ima najmanje 32 komore tzv. minusnog režima za humane vakcine koje se čuvaju do minus 20 stepeni, međutim ne bi predstavljalo problem ni ukoliko bi temperatura trebalo da bude i do -80 stepeni celzijusa.

Zadatak za tebe - Pronaci sve svoje kontradiktornosti u postu iznad.
dr_Evil

#3322 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by dr_Evil »

zubi wrote: 11/12/2020 12:40
Ja, i?

“Želje su jedno, realnost je druga. A to je da bez ugljena nema mogućnosti da se proizvede električne energija iz obnovljivih izvora koji bi bio dostatan za državu BiH”, kaže Zuhdija Tokić, predsjednik Sindikata rudara Rudnike Kreka.

Dakle, treba da podrzavas izgradnju novog bloka, koji ce ugasiti postojece blokove i drasticno smanjiti zagadjenje...
Ne, ne podrzavam. Zuhdija cuva svoj posao i to je sasvim legitimno. Ali isto tako ti rudari se mogu aktivirati u izradi te kasnije odrzavanju novih HE. Vjerujem da se moze proizvesti dovoljno, ako ne dovoljno onda sasvim sigurno barem 3 puta ovoliko koliko danas ima max. kapacitet postojecih HE, koje vjerujem rade samo oko 50% kapaciteta.

Covjek radi sta je naucio, sta jednom naucis da radis, tesko da ces se kasnije prebaciti na bilo sta.
Mogy87

#3323 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Mogy87 »

Dozer wrote: 11/12/2020 12:50
Mogy87 wrote: 11/12/2020 12:01 Nikad nije testirana na ljudima? Osim ovih 74 hiljade ucesnika (pola ih je dobilo vakcinu sto cini 34 hiljade ljudi).

Za tvoju info, ne pratim nikakve takve grupe. Cisto onako, da znas.
Za ostalo... tjah...
Moji izvori informacija su priznati epidemiolozi, virolozi i infektolozi, ne ovi M92 poput tebe.
https://www.cdc.gov/vaccines/pubs/pinkb ... torage.pdf
Do -20, ne striktno -20.
Zasto Pfizer na -70?
:-)

Zadatak za tebe - Pronaci sve svoje kontradiktornosti u postu iznad.
Nisi mi objasnio na koji način vakcina može promijeniti naš genetski kod pa te molim za odgovor. Ja sam tebi napisala zašto ne može (tjah nije odgovor).

Dokument koji si postavio govori o načinima čuvanja koji su neosporno takvi. Ono o čemu ne govori je tvoja izjava:

"kao i da su mnogi virolozi, infektolozi i epidemiolozi zabrinuti upravo radi ove neuobicajene cinjenice?"

Po čemu je "neuobičajeno" da se ovakva tehnologija čuva na -70? Imaš li tu kakav stav stručnjaka?

Pfizer je na -70 jer je mRNA nestabilna molekula. Upravo je to i njena najveća prednost jer se u našem tijelu razgrađuje kao i naša vlastita RNA i tako nestaje. Što je još jedan od argumenata protiv tvoje teorije da "mijenja genetski kod". To nije nikakva "neuobičajena činjenica" koja zabrinjava stručnjake. Transport da, činjenica da je molekula takva ne.

Koja konvencionalna vakcina se čuva na -20?

A sad si stručnjak i za frižidere i hladni lanac i znaš da ne mogu obezbijediti -70? Naravno, nisi ni otvorio link čak ni za klix jer ti znaš kakve frižidere ta kompanija ima :roll:

"Mi ćemo od Pfizera dobiti njihove kontejnere i u njima će doći vakcina na temperaturi od -75 stepeni, a mi zatim treba u njima samo da održavamo temperaturu", rekao je Grizelj.

Temperatura se održava suhim ledom. On procjenjuje da će na dnevnom nivou biti potrebno oko 100 do 200 kilograma leda, dok oni npr. mogu dnevno proizvesti i do tone.
Hakiz

#3324 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Hakiz »

Mogy87 wrote: 11/12/2020 12:01
Dozer wrote: 11/12/2020 11:40

Nikad nije testirana na ljudima? Osim ovih 74 hiljade ucesnika (pola ih je dobilo vakcinu sto cini 34 hiljade ljudi).

Pa nije samo ova vakcina proizvod koji se čuva na tako niskim temperaturama. Ima ovdje kompanija koje godinama, decenijama, imaju potrebu za zamrzivačima tih temperatura pa se takvi zamrzivači ovdje odavno prodaju i koriste. Samo što mi koji nismo "insideri" to nismo znali jer nas nije interesovalo. Dakle, to nije teško kupiti ovdje.

Na primjer:

https://www.phchd.com/eu/biomedical/preservation

Ova kompanija ima dva dilera u Sarajevu. Prodaju se još i pod imenom Panasonic i još jednim, ne mogu se sjetiti kojim.

Ova firma je još jeftinija:

https://www.arctiko-int.com/products/86 ... -freezers/

Diler im je u Banjaluci.

Da se tih - 80 ne mistificira više, nije to ništa vanzemaljski.
Dozer

#3325 Re: Teorije zavjera, bre.... pa opletite

Post by Dozer »

zubi wrote: 11/12/2020 12:40
Ja, i?

Kod nas nema mogucnosti iz svima poznatih razloga, zar ne... Imamo hidro potencijale vise nego dovoljne za vlastite potrebe, pa cak i za poprilican izvoz. Problem su stranacko-licni interesi i talovi. Busko blato je najbolji primjer.
Post Reply