Bravo, respectTojoOptics wrote: ↑17/02/2025 13:23 Ja volim da dodajem slovo "h" gdje god i mogu i ne mogu i to mi daje identitet. U stvari, izbacujem ga gdje treba. Stjeo sam da hjedem, jer sam h(g)ladan. Sretan sam.
Identitet Bosnjaka
- Edin H.
#3301 Re: Identitet Bosnjaka
-
gozila555
#3302 Re: Identitet Bosnjaka
i kako je alija mogao ucestovat u indentitetu bosnjak kad je lik porijeklom iz srbije ? gdje se prije turaka prezivao zivkovic .pravi izvorni bosnjani su slovackoj,madjarskoj,slavoniji ,ciji su preci bjezali od turaka.vecina danasnji "bosnjaka" je porijeklom iz srbije,cije su prece turci poturcili i kao nagradu im dali posjede po bosni.te manje poreze ,te nisu morali davat svoju djecu u osmanlijsku vojsku.
- dr_Evil
#3303 Re: Identitet Bosnjaka
Naravno da postoji problem izjasnjavanja kao Bosanac ili Hercegovac ili kako vec zelimo da to srocimo. Postojanje BiH nacije koje je jedino logicno i koje jedino postoji kada putujes vani, nosis BH pasos i popunjavas dokument. Ne mozes napisati Srbin ako si dosao sa BH pasosom.Dozer wrote: ↑17/02/2025 14:58Mislis da nemaju...? Vjeruj mi da grijesis. Imaju isti kont u glavi kao i S i H, da ce im se time "ukinuti" bosnjacki identitet.Point. wrote: ↑17/02/2025 14:56Pa i Bošnjaci nemaju nikakav problem da se izjašnjavaju Bosanci i Hercegovci, ne znam u čemu je problemDozer wrote: ↑17/02/2025 13:18 Ovako nesto moze napisati samo neko ko se ne sjeca ondasnjeg zivota.
Dodatna ubleha koja se propagira vec 30 godina jeste famozno gubljenje etnickog identiteta ako se prihvati/prizna nacionalni/drzavni. I ovo je spin, a ne to na sta se referises.
Ja sam i onda poznavao, a poznajem i danas gomilu Srba i Hrvata koji nemaju nikakav problem da se izjasne kao Bosanci i Hercegovci, pri cemu su i dalje i Srbi i Hrvati. Tesko za razumjeti nekome ko je odrastao u ovoj nebulozi, znam...![]()
Mozemo se lagati, naprdjivati i filozofirati, ali u BiH je primarna odrednica etnickog identieta ona religijska, i to je to.
Problem je taj da se trazi od nekog da se odrekne svog historijskog imena i identiteta radi stvaranja novog i zajednickog. Sto je sasvim uredu, ali tada moramo svi zajedno biti u tom loncu sto se nece nikad dogodit ako se pita BH Hrvate i Srbe. Evo, slobodno anketa na Sirokom, i u Prijedoru o ovome pa da vidimo!
Dakle ne radi se o tom religijskom identitetu, nego se trazi sve, a dobit se nece nista osim novih viceva o Holliday Inn-u. Druga stvar, odricemo se ljudi iz historijskih dijelova Bosne koji se izjasnjavaju kao Bosnjaci a danas nisu u matici, ali evo neka su i oni kolateral, ja prvi cu to da uradim i potpisem se kao BiH, cim HNS kaze da idemo u ovaj zajednicki projekat radi buducnosti nase djece.
Smatram da je bila greska 74-e da se nije trazila veca podrska za Bosanac kad je vec Bosnjak bilo zabranjeno, tad je jos i bilo nade. Danas je vise nema. Na 70% nase drzave djeca ne mogu da upisu Bosanski jezik u diplomu, pardon svjedocanstvo, ali zato cemo da jednostrano pisemo Bosanac i Hercegovac.
Ovo je nesto na cemu treba raditi, ovo treba biti top prioritet projekat stvaranja krovne nacije od tri etnije, odrzavati ga u zivotu, cak imati i posebnu instituciju za taj projekat. Izjave od rejsa da je samo konj bosanac treba naravno osudjivati. Ali ne ulaziti u nesto jednostrano, ako cilj nije moguc.
-
Vjecita_zavrzlama
#3304 Re: Identitet Bosnjaka
Nisu svi bosnjaci begovi i sl, vecina su bili seljaci obicni kao i krscanigozila555 wrote: ↑17/02/2025 15:14 i kako je alija mogao ucestovat u indentitetu bosnjak kad je lik porijeklom iz srbije ? gdje se prije turaka prezivao zivkovic .pravi izvorni bosnjani su slovackoj,madjarskoj,slavoniji ,ciji su preci bjezali od turaka.vecina danasnji "bosnjaka" je porijeklom iz srbije,cije su prece turci poturcili i kao nagradu im dali posjede po bosni.te manje poreze ,te nisu morali davat svoju djecu u osmanlijsku vojsku.
- Tvrtko II Kotromanić
#3305 Re: Identitet Bosnjaka
tema za ugasiti
vec su se pocele gluposti pisati
vec su se pocele gluposti pisati
- dr_Evil
#3306 Re: Identitet Bosnjaka
Nije mogao, i nije razumio ni Bosnu ni Bosnjake. Rahmetli akademik Tunjo mu je morao crtati zasto i kako Bosnjak, Alije je bio panislamista.gozila555 wrote: ↑17/02/2025 15:14 i kako je alija mogao ucestovat u indentitetu bosnjak kad je lik porijeklom iz srbije ? gdje se prije turaka prezivao zivkovic .pravi izvorni bosnjani su slovackoj,madjarskoj,slavoniji ,ciji su preci bjezali od turaka.vecina danasnji "bosnjaka" je porijeklom iz srbije,cije su prece turci poturcili i kao nagradu im dali posjede po bosni.te manje poreze ,te nisu morali davat svoju djecu u osmanlijsku vojsku.
Glupost je da su pravi Bosnjani zavrsili u navedenim drzavama. Nasi jesu dobili neke teritorije tamo kada je Osmansko carstvo zauzelo Madjarsku, ali su se i vratili kada je Madjarska ponovno pokrstena, ko je ostao, pa taj je i ostao bez glave. Jedini veci egzodus naseg stanovnistva, i to mahom katolickog je bio nakon povlacenja Eugena jer su se bojali odmazde. Osim ako referiras na roblje koje je odvedeno iz Bosne tokom papinih krstaskih ratova.
Genocid i etnicko ciscenje muslimana Srbije, koje je rezultiralo punjenjem odredjenih dijelova Bosne je zanemariv u etnickoj slici BiH, zna se koji su to gradovi koje su muhadziri dobili.
- Chloe
- Photo mod
- ovo_malo_duse
#3308 Re: Identitet Bosnjaka
Ovako moze pisati samo jos neko ko zivi u snovima da mi je kako nam je bilo. Jest nam bilo fino vecini, meni prvom al nema vise i nece vjerovatno nikad biti. Jer svaki put kad su bili to Mulsimani sa malo ili veliko M, Bosnjaci legli na rudu bratsta i jedinstva zavrsili su pod nozem. UMrlo je to sa Prijedorom, Bijeljinom Zvornikom, Tomasnicom Sreberenicom Dreteljom Helodromom itd. itd.Dozer wrote: ↑17/02/2025 13:18 Ovako nesto moze napisati samo neko ko se ne sjeca ondasnjeg zivota.
Dodatna ubleha koja se propagira vec 30 godina jeste famozno gubljenje etnickog identiteta ako se prihvati/prizna nacionalni/drzavni. I ovo je spin, a ne to na sta se referises.
Ja sam i onda poznavao, a poznajem i danas gomilu Srba i Hrvata koji nemaju nikakav problem da se izjasne kao Bosanci i Hercegovci, pri cemu su i dalje i Srbi i Hrvati. Tesko za razumjeti nekome ko je odrastao u ovoj nebulozi, znam...
Razumijem ja tebe druze Dozer da si ti nigdje, ostao si na vjetrometini, niti si tamo ni ovdje. Anamo oni te ne zele a mi se mjenjamu jer su nas oni natjerali da se mjenjamo. Ja postujem to sto iti hoces biti ali dzvoli molim te da ti ne mozes natjerati vecinu od preko 50% ljudi u ovoj drzavi da misle kao i ti. To vrijeme proslo zaliveno krvlju.
Ja sam star ker ko i ti vidio osjetio prozivio i osjecam se Bosanac isto kao i ti u stavri ja sam vise Hercegovac , Ali isto tako sam Bosnjak jer pripadam narodu koji zivi ovdje hiljadama godina i nisu ni Srbi, Ni Hrvati i sta daonda da budem ,ako se Se Srbin iz Bosne identifikuje kao Bosanski Srbin ili Hrvat Bosanski Hrvat sta ja trebam da Budem Bosanski Bosanac. Nigdje veze. NIje nasa krivica sto se i jedni i drugi identifikuju sa necim sto nisu.
Meni je tebe zao jer zivis u iluziji koje vise nema i ti i nekolicina drugih probate nas ubjediti da je ono sto vi mislite ispravno i to mozete jos samo prodavat u Boisnjackom korpusu jer probaj to prodat Srbinu recimo iz Zenice et za primjer ako nije iz mjesanog Braka ili umjesanom Braku odjebace te sam tako. Tu pricu mos prodat samo u Bosnjackom korpusu i onima koji su ostali kao i ti ni tamo ni vamo.
To je zalosno sto je tako ali tako je . I cega se odmah uhvatite je IZ ljudi sa bradom ( nisam ni blizu jedan od takvih) , Selama, dzamija i slicno. Kap vode u broju stanovnika BiH koji se danas osjecaju i izjasnjavaju kao Bosnjaci. I da monogo bosnjaka se vratilo religiji i pocelo ici u Dzamiju , klanjati itd, i to ti je problem. Jer ne mozete da prihvatite realnost.
Zao mi je drug moj zivis u Iluziji koje vise nema, niko ti ne brani da se izjasnis kao Bosanac i tako se osjecat to je tvoje pravo, Bosnjaci su dovoljno tolerantan narod, ali nemas prava traziti od mene da se osjecam tako.
I jos za cas istorije pitaj Chat GPT sta je i kako se formirao Bosnjacki identitet dat ce ti veoma poucan odgovor.
- Ludzak
#3309 Re: Identitet Bosnjaka
Više vjernika ti je direktno proporcionalno sa većom stopom prevara, kriminala i laži.Dozer wrote: ↑17/02/2025 09:26Treba li dalje od toga da su danas u dzamijama u prvim safovima narko dileri i razni drugi krimosi svih pofesija, jer, jbg, gurnu efendiji u dzep, i odmah ide Allah te nagradio.... I svi znamo da je to tako.tramvajtrojka wrote: ↑16/02/2025 23:55cim krene to i selamanje sve gledam kako ce me zajebati u poslu![]()
, uvijek sam od takvih hvalisavaca najvise ostao nalevacen od majstora do suradnika na poslu
Nista drugacije nije ni kod onih drugih i trecih.
Nikad vise vjernika, a vise lazi, prevare i raznog kriminala nije bilo.
- Dozer
#3310 Re: Identitet Bosnjaka
Bold 1:dr_Evil wrote: ↑17/02/2025 15:21Naravno da postoji problem izjasnjavanja kao Bosanac ili Hercegovac ili kako vec zelimo da to srocimo. Postojanje BiH nacije koje je jedino logicno i koje jedino postoji kada putujes vani, nosis BH pasos i popunjavas dokument. Ne mozes napisati Srbin ako si dosao sa BH pasosom.
Problem je taj da se trazi od nekog da se odrekne svog historijskog imena i identiteta radi stvaranja novog i zajednickog. Sto je sasvim uredu, ali tada moramo svi zajedno biti u tom loncu sto se nece nikad dogodit ako se pita BH Hrvate i Srbe. Evo, slobodno anketa na Sirokom, i u Prijedoru o ovome pa da vidimo!
Dakle ne radi se o tom religijskom identitetu, nego se trazi sve, a dobit se nece nista osim novih viceva o Holliday Inn-u. Druga stvar, odricemo se ljudi iz historijskih dijelova Bosne koji se izjasnjavaju kao Bosnjaci a danas nisu u matici, ali evo neka su i oni kolateral, ja prvi cu to da uradim i potpisem se kao BiH, cim HNS kaze da idemo u ovaj zajednicki projekat radi buducnosti nase djece.
Smatram da je bila greska 74-e da se nije trazila veca podrska za Bosanac kad je vec Bosnjak bilo zabranjeno, tad je jos i bilo nade. Danas je vise nema. Na 70% nase drzave djeca ne mogu da upisu Bosanski jezik u diplomu, pardon svjedocanstvo, ali zato cemo da jednostrano pisemo Bosanac i Hercegovac.
Ovo je nesto na cemu treba raditi, ovo treba biti top prioritet projekat stvaranja krovne nacije od tri etnije, odrzavati ga u zivotu, cak imati i posebnu instituciju za taj projekat. Izjave od rejsa da je samo konj bosanac treba naravno osudjivati. Ali ne ulaziti u nesto jednostrano, ako cilj nije moguc.
Ko od koga trazi da se odrekne bilo cega po pitanju bilo kojeg identiteta....?
Bold 2:
Naziv "Bosnjak" su zabranili Austrougari, jer je to bio turski naziv za sve u Bosni, a istovremeno je promovisano bosanstvo, opet za sve u Bosni. Nije "Bosnjak" zabranjeno '74.
- Dozer
#3311 Re: Identitet Bosnjaka
Sve OK, razumijem sta govoris, ali stvar je u tome sto svi mi danas, koji imamo bh. drzavljanstvo i pasos, jesmo nacionalno Bosanci i Herecegovci. Tako svijet funkcionise vec preko 200 godina. Nacija = drzava, i nema tu puno pameti.ovo_malo_duse wrote: ↑17/02/2025 16:19Ovako moze pisati samo jos neko ko zivi u snovima da mi je kako nam je bilo. Jest nam bilo fino vecini, meni prvom al nema vise i nece vjerovatno nikad biti. Jer svaki put kad su bili to Mulsimani sa malo ili veliko M, Bosnjaci legli na rudu bratsta i jedinstva zavrsili su pod nozem. UMrlo je to sa Prijedorom, Bijeljinom Zvornikom, Tomasnicom Sreberenicom Dreteljom Helodromom itd. itd.Dozer wrote: ↑17/02/2025 13:18 Ovako nesto moze napisati samo neko ko se ne sjeca ondasnjeg zivota.
Ja sam i onda poznavao, a poznajem i danas gomilu Srba i Hrvata koji nemaju nikakav problem da se izjasne kao Bosanci i Hercegovci, pri cemu su i dalje i Srbi i Hrvati. Tesko za razumjeti nekome ko je odrastao u ovoj nebulozi, znam...
Razumijem ja tebe druze Dozer da si ti nigdje, ostao si na vjetrometini, niti si tamo ni ovdje. Anamo oni te ne zele a mi se mjenjamu jer su nas oni natjerali da se mjenjamo. Ja postujem to sto iti hoces biti ali dzvoli molim te da ti ne mozes natjerati vecinu od preko 50% ljudi u ovoj drzavi da misle kao i ti. To vrijeme proslo zaliveno krvlju.
Ja sam star ker ko i ti vidio osjetio prozivio i osjecam se Bosanac isto kao i ti u stavri ja sam vise Hercegovac , Ali isto tako sam Bosnjak jer pripadam narodu koji zivi ovdje hiljadama godina i nisu ni Srbi, Ni Hrvati i sta daonda da budem ,ako se Se Srbin iz Bosne identifikuje kao Bosanski Srbin ili Hrvat Bosanski Hrvat sta ja trebam da Budem Bosanski Bosanac. Nigdje veze. NIje nasa krivica sto se i jedni i drugi identifikuju sa necim sto nisu.
Meni je tebe zao jer zivis u iluziji koje vise nema i ti i nekolicina drugih probate nas ubjediti da je ono sto vi mislite ispravno i to mozete jos samo prodavat u Boisnjackom korpusu jer probaj to prodat Srbinu recimo iz Zenice et za primjer ako nije iz mjesanog Braka ili umjesanom Braku odjebace te sam tako. Tu pricu mos prodat samo u Bosnjackom korpusu i onima koji su ostali kao i ti ni tamo ni vamo.
To je zalosno sto je tako ali tako je . I cega se odmah uhvatite je IZ ljudi sa bradom ( nisam ni blizu jedan od takvih) , Selama, dzamija i slicno. Kap vode u broju stanovnika BiH koji se danas osjecaju i izjasnjavaju kao Bosnjaci. I da monogo bosnjaka se vratilo religiji i pocelo ici u Dzamiju , klanjati itd, i to ti je problem. Jer ne mozete da prihvatite realnost.
Zao mi je drug moj zivis u Iluziji koje vise nema, niko ti ne brani da se izjasnis kao Bosanac i tako se osjecat to je tvoje pravo, Bosnjaci su dovoljno tolerantan narod, ali nemas prava traziti od mene da se osjecam tako.
I jos za cas istorije pitaj Chat GPT sta je i kako se formirao Bosnjacki identitet dat ce ti veoma poucan odgovor.
Jbg, nismo vise u 17-18 vijeku...
S druge strane, ne mogu se nikako sloziti s tim da Bosnjaci ovdje zive hiljadama godina, jer je to naprosto istorijski netacno. Taj naziv postoji od 15 vijeka, a dosao je s Osmanlijama.
I ne, nisam ja ni izgubljen, a ni zapeo negdje. Vrlo dobro znam i ko sam, i sta sam. Imaginarni "identiteti" poput religijskog, i ovog nekakvog ober etnickog, naprosto me ne zanimaju.
Last edited by Dozer on 17/02/2025 17:22, edited 2 times in total.
- Point.
#3312 Re: Identitet Bosnjaka
Od svih Bošnjaka koje znam i koje sam sretao u životu, niti jedan nema problem da je bosanac, niti hercegovac. Čak šta više, ponosno to izražavaju. Ne znam čemu takav spin i pokušaj izjednačavanja sa bh Srbima i bh Hrvatima koji se ospu kad im neko kaže da su bosanci.Dozer wrote: ↑17/02/2025 14:58Mislis da nemaju...? Vjeruj mi da grijesis. Imaju isti kont u glavi kao i S i H, da ce im se time "ukinuti" bosnjacki identitet.Point. wrote: ↑17/02/2025 14:56Pa i Bošnjaci nemaju nikakav problem da se izjašnjavaju Bosanci i Hercegovci, ne znam u čemu je problemDozer wrote: ↑17/02/2025 13:18 Ovako nesto moze napisati samo neko ko se ne sjeca ondasnjeg zivota.
Ja sam i onda poznavao, a poznajem i danas gomilu Srba i Hrvata koji nemaju nikakav problem da se izjasne kao Bosanci i Hercegovci, pri cemu su i dalje i Srbi i Hrvati. Tesko za razumjeti nekome ko je odrastao u ovoj nebulozi, znam...![]()
Mozemo se lagati, naprdjivati i filozofirati, ali u BiH je primarna odrednica etnickog identieta ona religijska, i to je to.
- Dozer
#3313 Re: Identitet Bosnjaka
Srecem i ja puno i jednih, i drugih, i trecih. I poznajem. Sve je stvar generacije koju pitas.Point. wrote: ↑17/02/2025 17:05Od svih Bošnjaka koje znam i koje sam sretao u životu, niti jedan nema problem da je bosanac, niti hercegovac. Čak šta više, ponosno to izražavaju. Ne znam čemu takav spin i pokušaj izjednačavanja sa bh Srbima i bh Hrvatima koji se ospu kad im neko kaže da su bosanci.
-
John Cleese
#3314 Re: Identitet Bosnjaka
Point. wrote: ↑17/02/2025 17:05Od svih Bošnjaka koje znam i koje sam sretao u životu, niti jedan nema problem da je bosanac, niti hercegovac. Čak šta više, ponosno to izražavaju. Ne znam čemu takav spin i pokušaj izjednačavanja sa bh Srbima i bh Hrvatima koji se ospu kad im neko kaže da su bosanci.
- ovo_malo_duse
#3315 Re: Identitet Bosnjaka
Netacan navod drug moj opet iz tvoje perspektive. Ovaj narod zivi tu od Boga pitaj kada, to sto smo mjenjali ime kroz raznorazne osvajace i namtanje imena i svojatanja te vakog nakog to je drugi par cipela jer priznaces, Bosnjanin i Bosnjak se razlikuju puno manje od Bosnjak i musliman sa malim ili velikim M. ili neoprdjeljeni nedaj boze. Bosanac , Bosnjanin, Bosniak, Bosnjak sve su to sinonimi za jedan te isti narod koji kuburi ovjde od boga poitaj kada. To je isti identitet koji se pokusava izbrisati i prisvojiti i sa istoka i sa zapada a vi sto zivite ni tamo ni ovamo ste samo sredstvo.Dozer wrote: ↑17/02/2025 16:53Sve OK, razumijem stq govoris, ali stvar jw u tome sto svu mi dqnas, koji imamo bh. drzavljanstvo i pasos, jeamo nacionalno Bosqnci i Heecegovci. Tako svijwt funkcionise vwc preko 200 godina. Nacija = drzava, u nema tu puno pameti.ovo_malo_duse wrote: ↑17/02/2025 16:19Ovako moze pisati samo jos neko ko zivi u snovima da mi je kako nam je bilo. Jest nam bilo fino vecini, meni prvom al nema vise i nece vjerovatno nikad biti. Jer svaki put kad su bili to Mulsimani sa malo ili veliko M, Bosnjaci legli na rudu bratsta i jedinstva zavrsili su pod nozem. UMrlo je to sa Prijedorom, Bijeljinom Zvornikom, Tomasnicom Sreberenicom Dreteljom Helodromom itd. itd.Dozer wrote: ↑17/02/2025 13:18 Ovako nesto moze napisati samo neko ko se ne sjeca ondasnjeg zivota.
S deuge strane, ne m9gu sw nikako aloziti s tim da Bosnjaci ivdje zive hiljadama godina, jwr je ti naprosto istorijaki netacno. Taj naziv postpji od 15 vijeka, a dosao je s Osmanlijama.
Taj isiti narod je mjenjao i vjerovanje i religiju i ateizam i dualizam al je to jedan te isti narod. I opet kazem niko nije kriv ni Bosanskim Hrvatima ni Bosanskim Srbima sto hoce da budu nesto drugo a nisu . Njihovo je pravo da budu ono sto hoce kao i ti al nema niko pravo da 50 +% tog istog naroda hoce da bude svoj i na svome, mogu samo preko Une i preko Drine odnijet ono sto im na cipelama bude. Od Kulina preko Kotromanica, Kosaca preko Gradascevica ili Onog Fidajca sto je namlatio Austrijance pod Banjalukom ili da ne navodimo regimente u 1 svejtskom svi su oni ti isto Bosanci, Bosnjani ili Bosnjaci, razliciti sinonimi za isti narod. Nismo mi ovdje od OC mi smo ovdje mnogo duze i bit cemo puno duze ABD_a nego sto i komsije a i susedi mogu i da usniju u nocnim morama. To sto smo svejsno u H INN donjeli odluku da budemo to sto hocemo a ne sto nam drugi kazu da jesmo to je nase pravo, krvlju zaliveno.
- nota1969
#3316 Re: Identitet Bosnjaka
par forumskih demagoga ubjedjuju jedan narod kako ne postoji i kako bi se trebali izjasnjavat
niko nikom ne brani ,moze se izjaniti kao eskim,marsovac,,,
to je na kraju i popis pokazao
niko nikom ne brani ,moze se izjaniti kao eskim,marsovac,,,
to je na kraju i popis pokazao
- Dozer
#3317 Re: Identitet Bosnjaka
Sve je ovo tacno, ali do jedne tacke u vremenu, a to je kada je samo jedna vjerska skupina prisvojila naziv Bosnjak za sebe.ovo_malo_duse wrote: ↑17/02/2025 17:25Netacan navod drug moj opet iz tvoje perspektive. Ovaj narod zivi tu od Boga pitaj kada, to sto smo mjenjali ime kroz raznorazne osvajace i namtanje imena i svojatanja te vakog nakog to je drugi par cipela jer priznaces, Bosnjanin i Bosnjak se razlikuju puno manje od Bosnjak i musliman sa malim ili velikim M. ili neoprdjeljeni nedaj boze. Bosanac , Bosnjanin, Bosniak, Bosnjak sve su to sinonimi za jedan te isti narod koji kuburi ovjde od boga poitaj kada. To je isti identitet koji se pokusava izbrisati i prisvojiti i sa istoka i sa zapada a vi sto zivite ni tamo ni ovamo ste samo sredstvo.Dozer wrote: ↑17/02/2025 16:53Sve OK, razumijem stq govoris, ali stvar jw u tome sto svu mi dqnas, koji imamo bh. drzavljanstvo i pasos, jeamo nacionalno Bosqnci i Heecegovci. Tako svijwt funkcionise vwc preko 200 godina. Nacija = drzava, u nema tu puno pameti.ovo_malo_duse wrote: ↑17/02/2025 16:19
Ovako moze pisati samo jos neko ko zivi u snovima da mi je kako nam je bilo. Jest nam bilo fino vecini, meni prvom al nema vise i nece vjerovatno nikad biti. Jer svaki put kad su bili to Mulsimani sa malo ili veliko M, Bosnjaci legli na rudu bratsta i jedinstva zavrsili su pod nozem. UMrlo je to sa Prijedorom, Bijeljinom Zvornikom, Tomasnicom Sreberenicom Dreteljom Helodromom itd. itd.
S deuge strane, ne m9gu sw nikako aloziti s tim da Bosnjaci ivdje zive hiljadama godina, jwr je ti naprosto istorijaki netacno. Taj naziv postpji od 15 vijeka, a dosao je s Osmanlijama.
Taj isiti narod je mjenjao i vjerovanje i religiju i ateizam i dualizam al je to jedan te isti narod. I opet kazem niko nije kriv ni Bosanskim Hrvatima ni Bosanskim Srbima sto hoce da budu nesto drugo a nisu . Njihovo je pravo da budu ono sto hoce kao i ti al nema niko pravo da 50 +% tog istog naroda hoce da bude svoj i na svome, mogu samo preko Une i preko Drine odnijet ono sto im na cipelama bude. Od Kulina preko Kotromanica, Kosaca preko Gradascevica ili Onog Fidajca sto je namlatio Austrijance pod Banjalukom ili da ne navodimo regimente u 1 svejtskom svi su oni ti isto Bosanci, Bosnjani ili Bosnjaci, razliciti sinonimi za isti narod. Nismo mi ovdje od OC mi smo ovdje mnogo duze i bit cemo puno duze ABD_a nego sto i komsije a i susedi mogu i da usniju u nocnim morama. To sto smo svejsno u H INN donjeli odluku da budemo to sto hocemo a ne sto nam drugi kazu da jesmo to je nase pravo, krvlju zaliveno.
I tu je pala i umrla sva moguca prica o tome da ce ikad iko drugi prihvati da se tako naziva etnicki, a pogotovo ne nacionalno.
Medjutim, bosanstvo, tj. bosanskohercegovacka nacija, danas je nesto iznad bh. etnija (B, H i S), jer sve te tri etnije, kao i svi drugi, htjeli-ne htjeli formiraju bh. naciju.
I, pri tome, niko tu ne gubi svoj etno-vjerski identitet.
To je, gospodo, ubleha koju su vam u mozak ubacili upravo etno-nacionalisti.
Nigdje na svijetu niko nikad nije izgubio svoj etnicki identitet jer je dio neke nacije, pa ga nece i ne moze izgubiti ni u BiH.
Kad se ovo nauci i shvati, doci ce i do mentalnog zaokreta.
-
Vjecita_zavrzlama
#3318 Re: Identitet Bosnjaka
Vjera kako bude slabila tako ce i bosanstvo jacati(bar kod muslimana jer jedino je kod njih etnija usko vezana za vjeru, kod hrvata imas masu ateista peder itd-niko ih ne preispituje)
-
John Cleese
#3319 Re: Identitet Bosnjaka
Pa nije bas "jedino kod muslimana etnija usko vezana za vjeru", jer je, blago receno, znacajan procenat bosanskih i "Srba" i "Hrvata" negdje u devetnaestom stoljecu povjerovao da jesu to sto otad misle da jesu iskljucivo zbog religijske pripadnosti pravoslavlju ili katolicanstvuVjecita_zavrzlama wrote: ↑17/02/2025 18:31 Vjera kako bude slabila tako ce i bosanstvo jacati(bar kod muslimana jer jedino je kod njih etnija usko vezana za vjeru, kod hrvata imas masu ateista peder itd-niko ih ne preispituje)
-
saimidin
#3320 Re: Identitet Bosnjaka
Pravi problem i jeste što neko tvrdi da je time što su bošnjaci izabrali to ime, a ujedno su i većinom bili "m/Muslimani" time su valjda ogadili drugima da uzmu to isto ime
, a što je politika komšija i susjeda već 200 godina prije toga radila na istrebljenju "M/muslimana/poturica/cvijeća/..." I što je ubaclia u šestu od 91 do sabora gdje je ime promovisano koji je bio 93
to je sljepilo za koje nema lijeka, haman do grobnice(masovne)
Razumijem da ne voliš sda, aliju, jer su realno bili i ostali loši političari, ali da tvrdiš da bi neki komšija ili susjed bio bošnjak de ba pa nismo djeca, oni naravno to mogu biti i bili su, što govore i prezimena kod nekih, a oni koji vole
mogu i sada, jer bošnjak i jeste bosanac, bosancihercegovac, bošnjanin, dobri bošnjanin, jer sve je to samo semantika, ali vrijeme je prošlo i ako ne žele neka budu šta god žele, sve dok imaju lojalnost prema
oni su moji i ja sam njihov narod
Ps
A sad se okani ćorava posla, idi širi teorije zavjera o alienima
Razumijem da ne voliš sda, aliju, jer su realno bili i ostali loši političari, ali da tvrdiš da bi neki komšija ili susjed bio bošnjak de ba pa nismo djeca, oni naravno to mogu biti i bili su, što govore i prezimena kod nekih, a oni koji vole
Ps
A sad se okani ćorava posla, idi širi teorije zavjera o alienima
- TojoOptics
- Grijem se na: Sunce
- Vozim: bicikl
#3321 Re: Identitet Bosnjaka
Sebe smatram domacim turcinom, eto.
- Chloe
- Photo mod
#3322 Re: Identitet Bosnjaka
Bosanska Crkva i Bošnjani su odigrali jednu od ključnih uloga u ratu, odnosno pregovorima. Historija Bošnjana, dokumenti od toga vremena pa do Juge, su bili na pregovaračkim stolovima, zbog kojih je i svijet ustuknuo poštujući ih. Bez historije nas ne bi bilo, odnosno ne bi bilo BiH, ni ovakve kakva je.saimidin wrote: ↑17/02/2025 19:09 Pravi problem i jeste što neko tvrdi da je time što su bošnjaci izabrali to ime, a ujedno su i većinom bili "m/Muslimani" time su valjda ogadili drugima da uzmu to isto ime, a što je politika komšija i susjeda već 200 godina prije toga radila na istrebljenju "M/muslimana/poturica/cvijeća/..." I što je ubaclia u šestu od 91 do sabora gdje je ime promovisano koji je bio 93
Razumijem da ne voliš sda, aliju, jer su realno bili i ostali loši političari, ali da tvrdiš da bi neki komšija ili susjed bio bošnjak de ba pa nismo djeca, oni naravno to mogu biti i bili su, što govore i prezimena kod nekih, a oni koji volemogu i sada, jer bošnjak i jeste bosanac, bosancihercegovac, bošnjanin, dobri bošnjanin, jer sve je to samo semantika, ali vrijeme je prošlo i ako ne žele neka budu šta god žele, sve dok imaju lojalnost prema
![]()
Ps
A sad se okani ćorava posla, idi širi teorije zavjera o alienima![]()
Što se Srbi i Hrvati nisu htjeli odreći država "matica", ogrnuti se s nama plaštom Bošnjaka, pa se sad pravi paralela sa vjerom, ali oni se nisu odrekli ni teritorijalnih podjela.
I oni bi kao bili Bosanci, uostalom nek' se odreknu entiteta i snova o još jednom entitetu, i prihvate BiH kao državu, jednu i jedinu, jer to je prvi korak da svi budemo Bosanci....
- avetinja
#3323 Re: Identitet Bosnjaka
Ne mogu samo Bošnjaci u Bosni i Hercegovini imati "krizu identiteta", nego sva tri naroda zajedno, jer ako se želi izdvojiti Bošnjake u takvom kontekstu, onda je to dio četničko-ustaške propagande. Ovdje je religija odigrala glavnu ulogu u formiranju nacionalnosti i zbog konstantnih napetosti i sukoba niti jedan narod nije mogao sebe identifikovati kao Bosance islamske/katoličke/pravoslavne vjeroispovjesti. Ako neko griješi, griješe svi, a ne samo jedan narod. Pri tome je kod Bošnjaka najlakša situacija, jer bi Bošnjaci prije prihvatili da se svi identifikuju kao Bosanci različite vjeroispovjesti, nego što bi takvu ideju prihvatili Hrvati i Srbi, potpomognuti interesima iz Hrvatske i Srbije.
- Rejhana
#3324 Re: Identitet Bosnjaka
John Cleese wrote: ↑17/02/2025 19:05
Pa nije bas "jedino kod muslimana etnija usko vezana za vjeru", jer je, blago receno, znacajan procenat bosanskih i "Srba" i "Hrvata" negdje u devetnaestom stoljecu povjerovao da jesu to sto otad misle da jesu iskljucivo zbog religijske pripadnosti pravoslavlju ili katolicanstvu![]()
Nije samo tu religija igrala ključnu ulogu, nego i klasne razlike. Ne treba zaboraviti da je najpovlašteniji sloj u 19. vijeku još uvijek dolazio iz redova bosanskih muslimana, dok su pravoslavci i katolici bili kmetovi.
- Dozer
#3325 Re: Identitet Bosnjaka
Nek' si mi rek'o. Jel' ti lakse?saimidin wrote: ↑17/02/2025 19:09 Pravi problem i jeste što neko tvrdi da je time što su bošnjaci izabrali to ime, a ujedno su i većinom bili "m/Muslimani" time su valjda ogadili drugima da uzmu to isto ime, a što je politika komšija i susjeda već 200 godina prije toga radila na istrebljenju "M/muslimana/poturica/cvijeća/..." I što je ubaclia u šestu od 91 do sabora gdje je ime promovisano koji je bio 93
Razumijem da ne voliš sda, aliju, jer su realno bili i ostali loši političari, ali da tvrdiš da bi neki komšija ili susjed bio bošnjak de ba pa nismo djeca, oni naravno to mogu biti i bili su, što govore i prezimena kod nekih, a oni koji volemogu i sada, jer bošnjak i jeste bosanac, bosancihercegovac, bošnjanin, dobri bošnjanin, jer sve je to samo semantika, ali vrijeme je prošlo i ako ne žele neka budu šta god žele, sve dok imaju lojalnost prema
![]()
Ps
A sad se okani ćorava posla, idi širi teorije zavjera o alienima![]()
Babe, zabe, punoglavci, zebre...
Kakva ba crna semantika, sta lupetas?
Po tebi, i rat smo imali zbog te semantike?