broj dva wrote: ↑13/02/2022 10:42
Edouard wrote: ↑13/02/2022 01:51
Krivo, zajedničko im je i prihvatanje materijalizma. Jednako kao vegetarijancima, ne ulazeći u detalje, zajedničko im je da odbacuju meso, ali i to da se onda hrane proizvodima biljnog porijekla.
S ovim drugim dijelom potpuno se slažem, i razumijem da im je politeizam prihvatljiviji, jer politeizam kao i ateizam bitno karakteriziraju mitovi s radnjama u Kosmosu izvan kojeg ne postoji ništa. A abrahamski monoteizam je vrlo nezgodan, pokapa mitove učeći da je u temeljima sveukupne stvarnosti/Kosmosa racionalnost, umnost, stvaralačka inteligencija, da je Kosmos djelo umnog Stvoritelja, koji sam ne pripada Kosmosu.
Ali ne kaže ništa o toj " stvaralačkoj inteligenciji" nego je samo predpostavi kao neophodnu (i istinitu) Nestvorena stvaralačka inteligencija, van vremena, van prostora. Ako tebi zvuči ubjedljivo aferim ali skepticima ne nudi ništa.
Čovjek svjetlom prirodnog razuma, neovisno o monoteizmu, Objavi, po samoj prirodi stvorenih stvari zaključuje o tome kako su mogle nastati, o njihovom uzroku.
Znajući danas dosta o tome kakav je makrokosmos/svemir, da je nastao, da ima svoj početak, da je fizikalno fino ugođen, da prilično skladno funkcionira, da je zbog svoje racionalnosti i našem umu spoznatljiv, da su prostor i vrijeme također od tog početka, da je mikrokosmos/subatomski svijet također fascinantan, čovječjem umu čak neshvatljiv/neobjašnjiv, i to ne zbog svoje kompleksnosti već zbog našeg limitiranosti našeg poimanja.
Da i ne govorim o životu, živim bićima na Zemlji u čijim elementarnim dijelovima, ćelijama, nalazimo smislenu informaciju/instrukciju, koja je tu već od samog početka, od njihova pojavljivanja.
Imamo izbor, objašnjenje da je to sve nastalo slučajno, samo od sebe, ili, da je svemu tome uzrok stvaralačka inteligencija koja je izvan vremena i prostora, izvan svega stvorenoga.
Meni ovo drugo zvuči puno ubjedljivije.
I Aristiotel, kao filozof, da bi stvarnost potpuno objasnio, govori o tvorbenom i finalnom uzroku, kao i prvom uzroku koji je sam nepokretan i stoga samo jedan, te da je taj uzrok čista forma i čista zbilja (shvaćena kao čisto mišljenje, jer je mišljenje najviši oblik postojanja), dakle, najsavršenije biće, to jest bog.
Ne zaboravimo da je Aristotel utemeljio i logiku koja vrijedi i danas.