Freelancing....all about

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
DexterTZ

#3301 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DexterTZ »

seoBIH wrote:Cuj nece vratiti. Jbte zasto pricate ono sto 100% ne mozete potvrditi Zakonom?
Na osnovu čega će da ti vrate novac? Novac je uplaćen i proknjižen bez odbitaka a sad na akta.ba ima i način kako se uplaćuje za period 2015-2017 gdje se kaže da se samo podnosi godišnja prijava znači ništa AMS ili AUG i to samo 10% bez plaćanja 4% zdravstvenog.Znači da su ljude zavrnuli prvo za onaj odbitak od 20% a druga stvar zavrnuli su ih i za 4% zdravstvenog jer kako stoji u objavi to ne treba plaćati za taj period.Jebe lud zbunjenog.Ništa nije jasno,kako prvog dana tako ni dan danas.Kako stvari stoje ništa se nije uradilo ni sa onim obrascem za koji su rekli da će ga srediti do kraja ove sedmice.
mirage77

#3302 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by mirage77 »

Ljudi moraju se organizovati nekakvi protesti. Vidite da je jedini nacin ulica i direktna prijetnja masom.
DexterTZ

#3303 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DexterTZ »

DexterTZ wrote:
seoBIH wrote:Cuj nece vratiti. Jbte zasto pricate ono sto 100% ne mozete potvrditi Zakonom?
Na osnovu čega će da ti vrate novac? Novac je uplaćen i proknjižen bez odbitaka a sad na akta.ba ima i način kako se uplaćuje za period 2015-2017 gdje se kaže da se samo podnosi godišnja prijava znači ništa AMS ili AUG i to samo 10% bez plaćanja 4% zdravstvenog.Znači da su ljude zavrnuli prvo za onaj odbitak od 20% a druga stvar zavrnuli su ih i za 4% zdravstvenog jer kako stoji u objavi to ne treba plaćati za taj period.Jebe lud zbunjenog.Ništa nije jasno,kako prvog dana tako ni dan danas.Kako stvari stoje ništa se nije uradilo ni sa onim obrascem za koji su rekli da će ga srediti do kraja ove sedmice.
https://www.akta.ba/vijesti/pojasnjenje ... stva/92827
beautyfool

#3304 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by beautyfool »

DexterTZ wrote:
beautyfool wrote:jeli se svaki put mora dostavljati potvrda od banke o prihodima ili je dovoljno da samo obracunamo na osnovu naseg paypala?
Obračunavaš na osnovu izvoda iz banke.Ne možeš na osnovu paypal-a jer USD ili neka druga valuta nije fiksna odnosno kurs nije stalan.Jedino ako je EUR onda možeš koristiti i paypal jer je BAM vezan za EUR pa je odnos uvijek isti.
Al nemoj još ništa da obračunavaš.Idemo do zadnjeg dana jer evo oni su već popušili 20% jer su uplatili a da nisu cekali.Neće poreska sad vratiti tih 20%.
Kad je zadnji dan, jeli 5 dana od uplate paypala ?
plucna mahramica

#3305 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by plucna mahramica »

Vratice ti ti na osnovu utvrdjenog viska. Nisi kupio secer pa se istopio, tako na kraju godine imas pravo na povrat poreza ili da ostanes u suficitu pa da prebijes ubuduce.
DexterTZ

#3306 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DexterTZ »

beautyfool wrote:
DexterTZ wrote:
beautyfool wrote:jeli se svaki put mora dostavljati potvrda od banke o prihodima ili je dovoljno da samo obracunamo na osnovu naseg paypala?
Obračunavaš na osnovu izvoda iz banke.Ne možeš na osnovu paypal-a jer USD ili neka druga valuta nije fiksna odnosno kurs nije stalan.Jedino ako je EUR onda možeš koristiti i paypal jer je BAM vezan za EUR pa je odnos uvijek isti.
Al nemoj još ništa da obračunavaš.Idemo do zadnjeg dana jer evo oni su već popušili 20% jer su uplatili a da nisu cekali.Neće poreska sad vratiti tih 20%.
Kad je zadnji dan, jeli 5 dana od uplate paypala ?
Najkasnije naredni dan po novom pravilniku.
seoBIH

#3307 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by seoBIH »

Eto to je upravo apsurd. Umjesto da se ne ide sa nerealnim zahtjevima, treba ici da se uplata vrsi recimo 15-20 dana od dana uplate. Pa nisu normalni u razmisljanju da ti mozes odmah sutradan u banku, poreznu i sl. te da odradis uplate.
DexterTZ

#3308 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DexterTZ »

seoBIH wrote:Eto to je upravo apsurd. Umjesto da se ne ide sa nerealnim zahtjevima, treba ici da se uplata vrsi recimo 15-20 dana od dana uplate. Pa nisu normalni u razmisljanju da ti mozes odmah sutradan u banku, poreznu i sl. te da odradis uplate.
Evo kod nas porezna kao da je na brdu,imaš 30 stepenika do nje pa onda unutra nema lifta uopšte to jeste još 40-50 komada stepenica.E sad zamisli čovjeka invalida koji radi kao freelancer koji mora Jelki i Šerifu da ide predati papire.Prvo se odgura do banke pa uzme dokumente,pa onda treba da obračuna to sve sam jer ne mogu oni.E kad to sve završi mora da dođe do porezne i skonta kako da se popne uz stepenice koje btw. nemaju ni onu rampu za invalide.Kad sve skonta onda opet nazad s uplatnicom do banke da to uplati pa opet nazad uz one stepenice.
Za zdravog insana to je pola dana posla da se zajebava sa njima.
seoBIH

#3309 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by seoBIH »

Ljudi naucite, samo postom, nista licno. To je u ovom slucaju, kako biste sve imali u pisanoj formi.
DexterTZ

#3310 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by DexterTZ »

seoBIH wrote:Ljudi naucite, samo postom, nista licno. To je u ovom slucaju, kako biste sve imali u pisanoj formi.
Da li se to može napisati,isprintati i ubaciti u kovertu te dostaviti lično u pisarnicu PU ili gdje već? Ili se ide na pismo povratnicom da dobijem potvrdu o uručenju ?
soha96

#3311 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by soha96 »

Ako ja dobijem zaradnjene pare na Payoneer karticu i njome platim nesto u objektima mogu li oni doci do tih podataka i oporezovati me? Ili platiti tim parama nesto preko interneta?
nekome

#3312 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by nekome »

plucna mahramica wrote:Vratice ti ti na osnovu utvrdjenog viska. Nisi kupio secer pa se istopio, tako na kraju godine imas pravo na povrat poreza ili da ostanes u suficitu pa da prebijes ubuduce.
Kako? Naredne godine godišnjom prijavom možeš povratiti preplaćeni porez i lični odbitak za ovu godinu. Ne za 15-17.

Potencijalno, ljudi bi mogli vratiti 20% nekim ličnim pismenim zahtjevom itd.
Floyd_666

#3313 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Floyd_666 »

soha96 wrote:Ako ja dobijem zaradnjene pare na Payoneer karticu i njome platim nesto u objektima mogu li oni doci do tih podataka i oporezovati me? Ili platiti tim parama nesto preko interneta?
Za sad vjerovatno ne mogu uci takvim transakcijama u trag. Payoneer i slicne usluge su jako specificne jer je poreskoj upravi ili bilo kojoj drugoj ustanovi nemoguce dokazati da li je taj novac ikad usao u ovu drzavu. Ne znam na koji nacin se oni planiraju nositi sa time, ali svi racuni Payoneera su koliko znam u Njemackoj i Americi i ne vidim na osnovu cega bi oni mogli tvrditi da si ti te pare podigao ovdje (na bankomatu recimo). Ista stvar je i sa online kupovinom jer placas direktno sa racuna koji se nalazi u Njemackoj ili USA i nista od toga ne prolazi kroz nasu drzavu.

Ja licno nikad ne bih koristio Payoneer jer svaka vrsta offshore racuna ima vise mana nego prednosti i nikad ne znas kad te mogu zakinuti.
Junuz_Juka

#3314 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Junuz_Juka »

DexterTZ wrote:
seoBIH wrote:Ljudi naucite, samo postom, nista licno. To je u ovom slucaju, kako biste sve imali u pisanoj formi.
Da li se to može napisati,isprintati i ubaciti u kovertu te dostaviti lično u pisarnicu PU ili gdje već? Ili se ide na pismo povratnicom da dobijem potvrdu o uručenju ?
Odeš u svoju ispostavu Porezne uprave sa dva primjerka otprintana, ne treba ti koverta. Predaš na njihov protokol, oni udare pečat sa datumom. Jedan primjerak ostaje tebi. Oni će ti odgovoriti poštom na tvoju adresu. A možda ti se više i ne jave jer te nisu uspili uzeti na foru, a znaju da krše zakon :thumbup:
soha96

#3315 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by soha96 »

Floyd_666 wrote:
soha96 wrote:Ako ja dobijem zaradnjene pare na Payoneer karticu i njome platim nesto u objektima mogu li oni doci do tih podataka i oporezovati me? Ili platiti tim parama nesto preko interneta?
Za sad vjerovatno ne mogu uci takvim transakcijama u trag. Payoneer i slicne usluge su jako specificne jer je poreskoj upravi ili bilo kojoj drugoj ustanovi nemoguce dokazati da li je taj novac ikad usao u ovu drzavu. Ne znam na koji nacin se oni planiraju nositi sa time, ali svi racuni Payoneera su koliko znam u Njemackoj i Americi i ne vidim na osnovu cega bi oni mogli tvrditi da si ti te pare podigao ovdje (na bankomatu recimo). Ista stvar je i sa online kupovinom jer placas direktno sa racuna koji se nalazi u Njemackoj ili USA i nista od toga ne prolazi kroz nasu drzavu.

Ja licno nikad ne bih koristio Payoneer jer svaka vrsta offshore racuna ima vise mana nego prednosti i nikad ne znas kad te mogu zakinuti.
Koristim vec neko vrijeme, nisam imao problema. Negdje sam procitao da Payoneer mora na zahtjev drzave takodje dati podatke korisnika iz BiH. Ima li neko da potvrdi ovo?
un1ted
Location: Tema onih koji zaradjuju do 500KM viewtopic.php?f=77&t=82867&p=17676078#p17676

#3316 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by un1ted »

To je tačno i dostavljaju podatke. Na koji način, to treba provjeriti. Npr, ne znam jeli dovoljno da zatraže da im se dostavi lista svih osoba iz BIH, ILI moraju tražiti po imenu. Nemojte se zavaravati da je payoner anoniman,jer to ni sam servis ne govori. Štaviše, kažu da će dostaviti podatke kada država zatraži.
Floyd_666

#3317 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Floyd_666 »

un1ted wrote:To je tačno i dostavljaju podatke. Na koji način, to treba provjeriti. Npr, ne znam jeli dovoljno da zatraže da im se dostavi lista svih osoba iz BIH, ILI moraju tražiti po imenu. Nemojte se zavaravati da je payoner anoniman,jer to ni sam servis ne govori. Štaviše, kažu da će dostaviti podatke kada država zatraži.
Da, to je u potpunosti tacno. Zato ga nikad ne bih koristio, ali opet ostaje pitanje za ove online kupovine. Ako platis nesto Payoneer balansom, taj novac nikad nece proci kroz ovu drzavu jer prebacen sa jednog ino racuna na drugi. Vjerovatno tu postoji neka caka s kojom nisam upoznat, ali je svakako interesantna tema.
Bosanac sa dna kace

#3318 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Bosanac sa dna kace »

Kako je krenulo bicemo sretni sa ovih 14% bez odbitaka.
:run:
Norm

#3319 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Norm »

rusmir.ba wrote:
Norm wrote:
nekome wrote:@PeroVelikiZdero onaj je na jednom od onih klipova rekao za zakon o porezu na dohodak da propisuje 0% ako se radi o prodaji licnih stvari. Prelistaj zakon i ako mognes dokazati da je prodana licna stvar, mozda mozes izbjeci to.
...kod mene je bas to...razmjena, prodaja i kupovina stvari iz licne kolekcije sa drugim kolekcionarima sirom svijeta via eBay... ali ne...jos me teta pita u koju skupinu djelatnosti spadas...rekoh joj pa vi ste mene zvali recite vi meni...evo kaze u ovu cemo te smjestit... :bih: :bih: :bih: nije ni ona kriva ali nisam ni ja...KO IM JE DAO NETACNE PODATKE?
Kako dokazujem da prodajem i/ili mijenjam licnu stvar?
Valjda imas izvode sa ebaya i paypala sta si prodao? Ja cu otici do porezne i samo dostaviti dopis da je sav prihod ostvaren prodajom licnih stvari i da za to posjedujem dokumentaciju i da to izjavljujem pod punom odgovornoscu. A na njima je da dokazu suprotno. Samo ne znam kako ce. Isovic je u tri navrata naglasio, a imas i na webu porezne...prodaja licnih stvari se potpada pod ovo. A pokloni prema Kantonalnim zakonima. Koji si kanton?

Evo ti i ovdje boldirano. O cemu se radi pa si odmah pristao da to uplatis? Meni je zena iz porezne rekla za sad prikupljamo podatke o vrsti prihoda, ne treba nista placati dok se ne razjasni.

http://www.pufbih.ba/v1/novosti/1184/po ... 2018godine
ma hebeni Ze-Do kanton...nisam ja nista pristao da platim samo isao da se informisem...i trazio da me upute kome da platim i na koji broj...naravno nemaju pojima, sto je zaista sumljivo...i da ih obavjestim da im podaci nisu tacni...da ne spominjem da oni uopste nemaju podataka za 2015 a imao sam i nesto sitno za tu godinu? doduse ni blizu 10.000KM...
Mislim da cemo morati platiti dok su nasa imena izvukli ko na kvizu nemanja...sretni dobitnici su... :izet:
Takodje iskljucivo traze izvod iz nasih banki u kojima su otvoreni racuni tako da mi ne pada na pamet da im dajem izvode sa ebay-a ili paypala pa da jos i tim ljudima upute pozive za placanje poreza... :lol: :bih:
rusmir.ba

#3320 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by rusmir.ba »

Norm wrote:
nekome wrote:@PeroVelikiZdero onaj je na jednom od onih klipova rekao za zakon o porezu na dohodak da propisuje 0% ako se radi o prodaji licnih stvari. Prelistaj zakon i ako mognes dokazati da je prodana licna stvar, mozda mozes izbjeci to.
...kod mene je bas to...razmjena, prodaja i kupovina stvari iz licne kolekcije sa drugim kolekcionarima sirom svijeta via eBay... ali ne...jos me teta pita u koju skupinu djelatnosti spadas...rekoh joj pa vi ste mene zvali recite vi meni...evo kaze u ovu cemo te smjestit... :bih: :bih: :bih: nije ni ona kriva ali nisam ni ja...

ma hebeni Ze-Do kanton...nisam ja nista pristao da platim samo isao da se informisem...i trazio da me upute kome da platim i na koji broj...naravno nemaju pojima, sto je zaista sumljivo...i da ih obavjestim da im podaci nisu tacni...da ne spominjem da oni uopste nemaju podataka za 2015 a imao sam i nesto sitno za tu godinu? doduse ni blizu 10.000KM...
Mislim da cemo morati platiti dok su nasa imena izvukli ko na kvizu nemanja...sretni dobitnici su... :izet:
Takodje iskljucivo traze izvod iz nasih banki u kojima su otvoreni racuni tako da mi ne pada na pamet da im dajem izvode sa ebay-a ili paypala pa da jos i tim ljudima upute pozive za placanje poreza... :lol: :bih:
[/quote]

Ne vidim osnovu da platis, ako prodajes svoje. To dokazes tim izvodima bez problema. Ja sam isprintao sve sa paypala i ako zele neka listaju. Inace kod mene je stigao iznos vec napisan za 15 do 17. po baksuzluku u 2016.se nadje tip koji kupi komplet kolekciju stripova i predje limit, nisam ni znao dok nisam izlistao. Ostale 2 godine ni 1/3 tog iznosa al svejedno sad. Nemoj padati na to po sistemu kog izvukose. A iz banaka imas samo ovo...PayPal uplata, i iznos. Paypal ne daje bankama porijeklo uplate, ne kontam sta hoce. U KS su svi dobili cifru na pozivu.
A ti mozes sve izlistati /ebay ne dozvoljava vise od 12mj unazad/ i fino pise uplatilac i iznos. I ne smije biti problem. Oni moraju dokazati da nesto nije tvoje, a ne ti. Ti navedes sta je /i to samo ako ti zatraze/.
Norm

#3321 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Norm »

...koliko sam ja skontao iz krajnje zbunjujuceg razgovora, je da njih apsolutno ne interesuje da li su licne ili druge stvari...samo ostvareni 'profit'...takodje ih ne interesuju netacni podaci (u mom slucaju), i da li se radi o iznosu do 10.000 ili manje, to je moj problem :? i ja mogu sam obracunati 20% olaksice na iznos koji imam na izvodu banke a oni ce razmatrati da li ce prihvatiti ili ne :izet: ...takodje bitno je da obracunam i dostavim ispunjene obrasce AMS1035 u roku od 5 dana a sto se tice uplate da ne uplacujem jer nije tacno definisano kome i na koji broj...a ako ne uplatim u roku od 5 dana onda ce me kazniti po nekom clanu zakona... :bih: :bih: :bih:
Eto sta da radim? :D
Mislim da cu sljedece sedmice uputiti i pismeni dopis, pa da vidimo sta ce odgovoriti...
Norm

#3322 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by Norm »

rusmir.ba wrote: Ne vidim osnovu da platis, ako prodajes svoje. To dokazes tim izvodima bez problema. Ja sam isprintao sve sa paypala i ako zele neka listaju. Inace kod mene je stigao iznos vec napisan za 15 do 17. po baksuzluku u 2016.se nadje tip koji kupi komplet kolekciju stripova i predje limit, nisam ni znao dok nisam izlistao. Ostale 2 godine ni 1/3 tog iznosa al svejedno sad. Nemoj padati na to po sistemu kog izvukose. A iz banaka imas samo ovo...PayPal uplata, i iznos. Paypal ne daje bankama porijeklo uplate, ne kontam sta hoce. U KS su svi dobili cifru na pozivu.
A ti mozes sve izlistati /ebay ne dozvoljava vise od 12mj unazad/ i fino pise uplatilac i iznos. I ne smije biti problem. Oni moraju dokazati da nesto nije tvoje, a ne ti. Ti navedes sta je /i to samo ako ti zatraze/.
Znaci tebi su vec obracunali? Oni?
Izvini, ali koliki je iznos koji trebas uplatiti?
rusmir.ba

#3323 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by rusmir.ba »

Norm wrote:...koliko sam ja skontao iz krajnje zbunjujuceg razgovora, je da njih apsolutno ne interesuje da li su licne ili druge stvari...samo ostvareni 'profit'...takodje ih ne interesuju netacni podaci (u mom slucaju), i da li se radi o iznosu do 10.000 ili manje, to je moj problem :? i ja mogu sam obracunati 20% olaksice na iznos koji imam na izvodu banke a oni ce razmatrati da li ce prihvatiti ili ne :izet: ...takodje bitno je da obracunam i dostavim ispunjene obrasce AMS1035 u roku od 5 dana a sto se tice uplate da ne uplacujem jer nije tacno definisano kome i na koji broj...a ako ne uplatim u roku od 5 dana onda ce me kazniti po nekom clanu zakona... :bih: :bih: :bih:
Eto sta da radim? :D
Mislim da cu sljedece sedmice uputiti i pismeni dopis, pa da vidimo sta ce odgovoriti...

Sve su ti pogresno rekle. Prvo ne mogu te kazniti, poziv traje do 12.8.a radi se na tome da se produzi. Jer je Pravilnik kontra Zakona. Drugo, direktor porezne je X puta rekao-ne mogu se zakonski oporezovati prodaje licnih stvari. Sta njih briga jesi li ti prodao na ebayu ili olx.ba. Kupac platio preko paypala i sta sad. Te osobe s kojim si pricao nit su edukovane nit znaju svoj posao. Ja na srecu imam normalnu osobu, koja kaze cekamo upute. A dio uputa imas na web stranici porezne. Da ne potpadas u obveznike. Osim ako nije prodaja neceg drugog. Ali polovnih stvari ciji si vlasnik imas Zakon...ne placa se. No mozda i ja grijesim al tako pise u Zakonu i Pozivu i to rece covjek bar 2 puta. Uglavnom ne placaj nista jos.
rusmir.ba

#3324 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by rusmir.ba »

Norm wrote:
rusmir.ba wrote: Ne vidim osnovu da platis, ako prodajes svoje. To dokazes tim izvodima bez problema. Ja sam isprintao sve sa paypala i ako zele neka listaju. Inace kod mene je stigao iznos vec napisan za 15 do 17. po baksuzluku u 2016.se nadje tip koji kupi komplet kolekciju stripova i predje limit, nisam ni znao dok nisam izlistao. Ostale 2 godine ni 1/3 tog iznosa al svejedno sad. Nemoj padati na to po sistemu kog izvukose. A iz banaka imas samo ovo...PayPal uplata, i iznos. Paypal ne daje bankama porijeklo uplate, ne kontam sta hoce. U KS su svi dobili cifru na pozivu.
Znaci tebi su vec obracunali? Oni?
Izvini, ali koliki je iznos koji trebas uplatiti?
Ne. Na pozivu pise iznos koji su dale banke. A ja da sam obracunam. No sve je to palo u vodu. Ne samo za mene nego za sve...20% odbitka ce biti. Tamo nije bilo. Samo lagano
seoBIH

#3325 Re: Porez na dohodak na freelancing?

Post by seoBIH »

Postoji jedan problem. Kako dokazati da je to licna stvar? Mislim da teret dokazivanja da je u pitanju licna stvar spada na tebe, kao prodavaca.
Post Reply