Nije mu uspio plan.
Sjecam se kada je `92 Karadzic rekao da u RS treba zivjeti 3% muslimana, na pitanje: Zasto bas 3 % ? On odgovara: Da ima neko praviti burek i cevape !

dust in the wind wrote:koji si ti krupni komad fašiste, da ne kažem nekog hajvanaMohamad Sissoko wrote:Ja sve mislio da ce cetnici se upalit nakon popisa...kad kita..bosanci/jugovici kmece za medalju.... rodila majka
A sta je problem biti bosnjak u Bosni i Hercegovini? Narocito ako se uzme u obzir da su prakticno sinonimi.sumirprimus wrote:svakom svacije.
cast mi je biti u maloj ali odabranoj skupini ljudi koji se zovu i smatraju bosancima![]()
ne poricem drugim pravo na opredjeljenje, ljudi smo zovte se kako hocete,zivite i uzivajte
DozerDozer wrote:Pogresno.palestinka wrote:Nemam problem s nacionalnim izjašnjavanjem niti mislim da je nacionalno izjašnjen Bošnjak, Srbin ili Hrvat automatski nacionalista i mrzi druge niti da je nacionalno izjašnjen Bosanac automatski demokratski određen čovjek koji vidi više i bolje i ne mrzi nikoga. Pitanje identiteta je složeno i nije određeno samo nacijom i možeš biti Bošnjak Bosanac i Srbin Bosanac i Hrvat Bosanac, odnosno da ti je stalo do države BiH i njenog razvoja. Popis je pokazao da nije nikakva sreća u BiH biti ni Bošnjak, ni Srbin ni Hrvat ni Bosanac ni Eskim ni Slovak ni Sejdić Finci...kao nacije sve nas je manje, sve smo neobrazovaniji, milion ljudi, trećina stanovništva ima samo osnovnu školu ili ni to, sve se manje beba rađa, guraju se svi gradove koji koliko toliko nude posao, sela se napuštaju, zemlja se ne obrađuje, svake godine nestane jedan gradić kao rezultat negativnog prirodnog priraštaja.
Mozes biti (N)Bosanac - (E)Bosnjak, (N)Bosanac - (E)Srbin, (N)Bosanac - (E)Hrvat. A ovo gdje je "E", sto znaci "Etnicki", moze stajati i "N", ali samo ako imas pasos, tj. drzavljanstvo neke od susjednih drzava.
Ako si konstitutivni narod, ne mozes biti i konstitutivna nacija. To ne postoji nigdje, pa ni ovdje. Ili si konstitutivni narod, ili si nacionalna manjina. Nema trece.
S ostalim se slazem - ova drzava polako, ali sigurno propada.
Sve oko nacija i etnija su ionako budalastine, nebitne stvari koje ne znace nista. Bar ne znace nikome normalnom, a svi znamo da i te kako znace vladajucim strankama i ljudima koji od toga masno zaradjuju. Zato im i jeste cilj da sve ovo ostane sto je duze ovako, i zato i nogama i rukama upiru da se ljudi pisu upravo kao Bosnjaci, Hrvati i Srbi.
Sve je ovo jasno kao dan.
Bosanci samo zele da imaju drzavu po uzoru na sve ostale civilizovane i prosperitetne drzave svijeta, u koje, uostalom, masovno bjeze i Bosnjaci i Srbi i Hrvati iz BiH.Thorgerson wrote:A sta je problem biti bosnjak u Bosni i Hercegovini? Narocito ako se uzme u obzir da su prakticno sinonimi.sumirprimus wrote:svakom svacije.
cast mi je biti u maloj ali odabranoj skupini ljudi koji se zovu i smatraju bosancima![]()
ne poricem drugim pravo na opredjeljenje, ljudi smo zovte se kako hocete,zivite i uzivajte
Da, jeste se bosnjanstvo poistovijetilo previse sa islamom, a dje ces bit musliman jebote, zamisli to. Pa i srbi koji ziveu bih su pravoslavci. I Hrvati su katolici. Bosnjaci muslimani. Sta je problem? Tako grah paou ovoj posranoj drzavi, pomirite se s tim.
Malo je falilo da budemo manjina zbog budaletina koje su propagirali to bosanstvo.
U ustavu postoje bosnjaci, hrvati i srbi. I svi oni se tako izjasnjavaju, samo kod bosnjaka imas grupu koja glumi nekakve bosance i zivi u toj utopiji, a citava im drzava uredjena suprotno.
I umjesto da mijejanju stanje nekim drugim nacinima, sta su oni htjeli, ajmo na popisu pokazat da ima bosanaca.
Da se razumije, ja sam daleko od vjere, nit klanjam, nit idem u dzamiju, dakle haman gori i od ateiste. Al sam stavio bosnjak i stavio sam musliman. Ko ce meni mjerit moju vjeru.
Pogledajte malo na zapadu situaciju. Imas drzave sa 60% ateista, pa opet svaki ateista uredno placa crkvu - a ne mora. Ali je placa. Pa onda recite da smo mi nekakvi sizofrenici.
Jednom smo pali na tu foru jugosloveni, ovo, ono. Ne vise. Bosnjaci i tacka. I ponositi se s tim da nisi ni izasao na popisu, tj. izaci ces sa romima, jevrejima itd.![]()
A meni licno ne smeta ni termin bosanac, ni bosnjak ni bosanac i hercegovac. Za mene su to sinonimi. Ali ako ti je ustav takav da poznaje bosnjake, onda postuj jebeni ustav ili ga mijenjaj. A neces ga promjeniti sigurno popisom i zato sto si se izjasnio ko bosanac.
Dozer wrote:Jeste trivijala samo ukoliko ti smatras da je danasnji Bosnjak = Bosanac.
Nije.
Cak si to i sam potvrdio u prethodnom postu.
Ja jendostavno ne mogu da shvatim zasto je mnogima ovdje neshvatljivo da neko ne zeli da se izjasni etnicki, ali istovremeno zeli da bude ono sto jeste nacionalno...
Sta je posrno u tome?
Ah, da... Vi biste da i ono sto je etnicko bude nacionalno? E, jbg...ne moze.
Ne da Ustav
Bosnjaci, Srbi i Hrvati u BiH su narodi, a ne nacije, i tu je kraj price. 1000x vec prezvakano i objasnjeno.
Netacno, Jelena.¤ jelena ¤ wrote:Na temi je jasno, glasno i u nekoliko navrata rečeno...Bosanci su petokolonaši tj. izdajice iz redova Bošnjaka,
što mu ga dođe potpuno isto kao Čedini Srbi u komšiluku... mislim, i oni su jedno te isto sa ovim Tominim i Vučićevim, podobnim Srbima,
no... ipak drugačiji...
čak se i broj tj. nevidljivost u političkom životu države u kojoj žive tragično podudara.
sta je problem? ja vama ne branim da se izjasnjavate kako hocete.Thorgerson wrote:A sta je problem biti bosnjak u Bosni i Hercegovini? Narocito ako se uzme u obzir da su prakticno sinonimi.sumirprimus wrote:svakom svacije.
Da, jeste se bosnjanstvo poistovijetilo previse sa islamom, a dje ces bit musliman jebote, zamisli to. Pa i srbi koji ziveu bih su pravoslavci. I Hrvati su katolici. Bosnjaci muslimani. Sta je problem? Tako grah paou ovoj posranoj drzavi, pomirite se s tim.
Malo je falilo da budemo manjina zbog budaletina koje su propagirali to bosanstvo.
U ustavu postoje bosnjaci, hrvati i srbi. I svi oni se tako izjasnjavaju, samo kod bosnjaka imas grupu koja glumi nekakve bosance i zivi u toj utopiji, a citava im drzava uredjena suprotno.
I umjesto da mijejanju stanje nekim drugim nacinima, sta su oni htjeli, ajmo na popisu pokazat da ima bosanaca.
Da se razumije, ja sam daleko od vjere, nit klanjam, nit idem u dzamiju, dakle haman gori i od ateiste. Al sam stavio bosnjak i stavio sam musliman. Ko ce meni mjerit moju vjeru.
Pogledajte malo na zapadu situaciju. Imas drzave sa 60% ateista, pa opet svaki ateista uredno placa crkvu - a ne mora. Ali je placa. Pa onda recite da smo mi nekakvi sizofrenici.
Jednom smo pali na tu foru jugosloveni, ovo, ono. Ne vise. Bosnjaci i tacka. I ponositi se s tim da nisi ni izasao na popisu, tj. izaci ces sa romima, jevrejima itd.![]()
A meni licno ne smeta ni termin bosanac, ni bosnjak ni bosanac i hercegovac. Za mene su to sinonimi. Ali ako ti je ustav takav da poznaje bosnjake, onda postuj jebeni ustav ili ga mijenjaj. A neces ga promjeniti sigurno popisom i zato sto si se izjasnio ko bosanac.
Ne smatram da je Bošnjak = Bosanac... Neki Bošnjaci su Bosanci, isto ko što su i neki Bosanci Bošnjaci... Postoje i Bošnjaci koji nisu Bosanci, kao i Bosanci koji nisu Bošnjaci...Dozer wrote:Jeste trivijala samo ukoliko ti smatras da je danasnji Bosnjak = Bosanac.
Nije.
Ja jendostavno ne mogu da shvatim zasto je mnogima ovdje neshvatljivo da neko ne zeli da se izjasni etnicki, ali istovremeno zeli da bude ono sto jeste nacionalno...
Sta je posrno u tome?
Ne da Ustav
Bosnjaci, Srbi i Hrvati u BiH su narodi, a ne nacije, i tu je kraj price. 1000x vec prezvakano i objasnjeno.

Totalna glupost.Connaisseur Karlin wrote:DozerDozer wrote:Pogresno.palestinka wrote:Nemam problem s nacionalnim izjašnjavanjem niti mislim da je nacionalno izjašnjen Bošnjak, Srbin ili Hrvat automatski nacionalista i mrzi druge niti da je nacionalno izjašnjen Bosanac automatski demokratski određen čovjek koji vidi više i bolje i ne mrzi nikoga. Pitanje identiteta je složeno i nije određeno samo nacijom i možeš biti Bošnjak Bosanac i Srbin Bosanac i Hrvat Bosanac, odnosno da ti je stalo do države BiH i njenog razvoja. Popis je pokazao da nije nikakva sreća u BiH biti ni Bošnjak, ni Srbin ni Hrvat ni Bosanac ni Eskim ni Slovak ni Sejdić Finci...kao nacije sve nas je manje, sve smo neobrazovaniji, milion ljudi, trećina stanovništva ima samo osnovnu školu ili ni to, sve se manje beba rađa, guraju se svi gradove koji koliko toliko nude posao, sela se napuštaju, zemlja se ne obrađuje, svake godine nestane jedan gradić kao rezultat negativnog prirodnog priraštaja.
Mozes biti (N)Bosanac - (E)Bosnjak, (N)Bosanac - (E)Srbin, (N)Bosanac - (E)Hrvat. A ovo gdje je "E", sto znaci "Etnicki", moze stajati i "N", ali samo ako imas pasos, tj. drzavljanstvo neke od susjednih drzava.
Ako si konstitutivni narod, ne mozes biti i konstitutivna nacija. To ne postoji nigdje, pa ni ovdje. Ili si konstitutivni narod, ili si nacionalna manjina. Nema trece.
S ostalim se slazem - ova drzava polako, ali sigurno propada.
Sve oko nacija i etnija su ionako budalastine, nebitne stvari koje ne znace nista. Bar ne znace nikome normalnom, a svi znamo da i te kako znace vladajucim strankama i ljudima koji od toga masno zaradjuju. Zato im i jeste cilj da sve ovo ostane sto je duze ovako, i zato i nogama i rukama upiru da se ljudi pisu upravo kao Bosnjaci, Hrvati i Srbi.
Sve je ovo jasno kao dan.![]()
Bosnjacima nije vazna jedinstvena BiH,kao ni Srbima iz RS , jer Bosnjacka politika ne pokusava rijesiti probleme Bosanjaka u RS,a Federacija je trenutno jedina djelomicna domovina Bosnjaka. Zvuci brutalno,ali je istina.Upravo takvim ponasanjem etnickih grupa se unistava jedinstvo BiH.
E - u tome je fula.cyprus wrote:Ne smatram da je Bošnjak = Bosanac... Neki Bošnjaci su Bosanci, isto ko što su i neki Bosanci Bošnjaci... Postoje i Bošnjaci koji nisu Bosanci, kao i Bosanci koji nisu Bošnjaci...Dozer wrote:Jeste trivijala samo ukoliko ti smatras da je danasnji Bosnjak = Bosanac.
Nije.
Sta je posrno u tome?
Ne da Ustav
Samo smatram da je priča o tome koji je naziv ispravniji/bolji (a postoji takva priča) glupa...
A to o nacijama, de da ne ulazimo u to opet
Pa Dozer jeste napisao da Bosanac nema isto znacenje kao Bosnjakcyprus wrote:Ne smatram da je Bošnjak = Bosanac... Neki Bošnjaci su Bosanci, isto ko što su i neki Bosanci Bošnjaci... Postoje i Bošnjaci koji nisu Bosanci, kao i Bosanci koji nisu Bošnjaci...Dozer wrote:Jeste trivijala samo ukoliko ti smatras da je danasnji Bosnjak = Bosanac.
Nije.
Sta je posrno u tome?
Ne da Ustav
Samo smatram da je priča o tome koji je naziv ispravniji/bolji (a postoji takva priča) glupa...
Ali BiH nije SvajcarskaThorgerson wrote:Totalna glupost.Connaisseur Karlin wrote: Dozer![]()
Bosnjacima nije vazna jedinstvena BiH,kao ni Srbima iz RS , jer Bosnjacka politika ne pokusava rijesiti probleme Bosanjaka u RS,a Federacija je trenutno jedina djelomicna domovina Bosnjaka. Zvuci brutalno,ali je istina.Upravo takvim ponasanjem etnickih grupa se unistava jedinstvo BiH.
BiH moze biti jedinstvena bez obzira na to. Sta je sa svicarskom gdje imas druge jezike, kuturu po pojedinim kantonima, pa opet sve funkcionise. Belgija? Itd.
Dakle, drzava BiH nece propasti zbog toga.
Propast ce ako ne budemo mogli naci modus kako da zivimo zajedno.
A zivjeti zajedno mozemo samo odvojeno.
I ne vidim tu nista problematicno. Ali da se napravi sistem vise i da ne moze svaka budaletina kocit neke procese, onako kako njemu prahne.
tako jeDozer wrote:E - u tome je fula.cyprus wrote:
Ne smatram da je Bošnjak = Bosanac... Neki Bošnjaci su Bosanci, isto ko što su i neki Bosanci Bošnjaci... Postoje i Bošnjaci koji nisu Bosanci, kao i Bosanci koji nisu Bošnjaci...
Nisu "neki" Bosnjaci = Bosanci, nego su svi BH Bosnjaci = nacionalni Bosanci, tj. pripadnici bosanskohercegovacke nacije, a etnicki/narodni su Bosnjaci.
Isto vazi i za sve BH Srbe i BH Hrvate, ali i sve ostale gradjane BiH koji imaju BH drzavljanstvo, a koji se mozda uopste etnicki ne izjasnjavaju.
Dakle, mi ovdje ne pricamo o tome da li je neki naziv "ispravniji ili bolji", nego o tome da se radi o 2 danas razlicita pojma.
Jedan je nacionalna pripadnost (Bosanci/Bosanskohercegoacka), i sto nije stvar licnog odabira/opredjeljenja, a drugi je etnicka pripadnost/ licno opredjeljenje.
Dakle, ja licno nisam Bosnjak, niti cu ikada biti. Tj. ne izjasnjavam se po etnickim principima/pripadnostima.
Ali, jesam Bosanac, tj. pripadnik Bosanskohercegovacke nacije, i to mi naprosto niko ziv, a ni mrtav, ne moze oduzeti ili promijeniti jer za to imam i papir - potvrdu o drzavljanstvu, i BH pasos, sto su jedini validni dokazi nacionalne pripadnosti.
Da li iko od vas ima ista slicno za "nacionalnu" pripadnost BH Bosnjacima, Srbima, Hrvatima...?
Cime bilo ko od vas moze dokazati da je nacionalni Bosnjak, Srbin ili Hrvat (pod uslovom da Srbi ili Hrvati nemaju drzavljansto SRB ili HR)?
Cime uopste dokazujete svoju enticku pripadnost? Na koji nacin se ona uopste moze dokazati? Zakletvom? Nesto tipa "Casna pionirska rijec"? Dajte...uozbiljite se...
Joj što komplikujete, gluho biloDozer wrote:E - u tome je fula.
Nisu "neki" Bosnjaci = Bosanci, nego su svi BH Bosnjaci = nacionalni Bosanci, tj. pripadnici bosanskohercegovacke nacije, a etnicki/narodni su Bosnjaci.
Isto vazi i za sve BH Srbe i BH Hrvate, ali i sve ostale gradjane BiH koji imaju BH drzavljanstvo, a koji se mozda uopste etnicki ne izjasnjavaju.
Dakle, mi ovdje ne pricamo o tome da li je neki naziv "ispravniji ili bolji", nego o tome da se radi o 2 danas razlicita pojma.
Jedan je nacionalna pripadnost (Bosanci/Bosanskohercegoacka), i sto nije stvar licnog odabira/opredjeljenja, a drugi je etnicka pripadnost/ licno opredjeljenje.
Dakle, ja licno nisam Bosnjak, niti cu ikada biti. Tj. ne izjasnjavam se po etnickim principima/pripadnostima.
Ali, jesam Bosanac, tj. pripadnik Bosanskohercegovacke nacije, i to mi naprosto niko ziv, a ni mrtav, ne moze oduzeti ili promijeniti jer za to imam i papir - potvrdu o drzavljanstvu, i BH pasos, sto su jedini validni dokazi nacionalne pripadnosti.
Da li iko od vas ima ista slicno za "nacionalnu" pripadnost BH Bosnjacima, Srbima, Hrvatima...?
Cime bilo ko od vas moze dokazati da je nacionalni Bosnjak, Srbin ili Hrvat (pod uslovom da Srbi ili Hrvati nemaju drzavljansto SRB ili HR)?
Cime uopste dokazujete svoju enticku pripadnost? Na koji nacin se ona uopste moze dokazati? Zakletvom? Nesto tipa "Casna pionirska rijec"? Dajte...uozbiljite se...
U ime svih Jugoslavena, primi moje čestitkemO k3 wrote:Ne kontam ovo naglabanje u zadnja 3-4 Posta , koga briga drugari ....![]()
Meni je vazno da bosnji ima preko 50% , vazno je da 53% pričaju bosanski , ostalo će doći sve na svoje
Sabur drugari , Sabur
Ne citas... Napisao sam "Svi BH Bosnjaci". Logicno da Sandzaklije nisu Bosanci. Ali, jesu Bosnjaci. Pod uslovom da se tako izjasne.cyprus wrote: Joj što komplikujete, gluho bilo![]()
Svi Bošnjaci nisu Bosanci... Prvo imaš one koji su HercegovciA drugo imaš one koji Bosnu i Hercegovinu nisu vidjeli ni na razglednici...
A sada, drugi put ti kažem - de da ne peremo na ruke opet istom pričom na nacijama... Nacija može biti svašta nešto, i ti si se bio više puta složio sa tom konstatacijom, ali bez obzira i dalje pičiš sa istom pričom...
A etnička pripadnost se ne dokazuje... Etnička pripadnost je stvar izjašnjavanja... A o pitanju etničke pripadnosti se jesi i ti izjasnio...
E, ovo je ono sto mene zanima odavno, a niko da mi ponudi iole valjan i inteligentan odgovor - Zasto je to bitno?mO k3 wrote:Ne kontam ovo naglabanje u zadnja 3-4 Posta , koga briga drugari ....![]()
Meni je vazno da bosnji ima preko 50% , vazno je da 53% pričaju bosanski , ostalo će doći sve na svoje
Sabur drugari , Sabur