Bravojeza u ledja wrote:Ovako su se vjerovatno Poljaci nadali da ce Hico i Staljin izgladiti odnose.vivaldi wrote: nama je od trumpu jedino bitno da se ispeglaju odnosi sa rusijom i da se strasti u evropi pocnu smirivat jer je to u nasem interesu puno vise nego zicane ograde na granici sa madjarskom, slovenijom...to je valjda svima jasno.![]()
Ne kontam ovo razmisljanje. Al fakat.Izgladnjavanje odnosa s Rusijom znaci za mnoge drzave padanje pod njihovu sapu.
Donald J Trump - Predsjednik USA All About
- stakasa
#3301 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
- vivaldi
#3302 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
vec sam ti napisao - sprecava ga nepriznanje nezavisnosti jer je to jedina stepenica iznad ovoga sto sada imaju. nezavisnost bez priznanja bi bila puno gora od ovoga sto sda imaju (entiteta). Bili bi ko sjeverna osetija ili pridnjestovlje, a to nije bas neki uspjeh i cilj. Kosovo ima vec 10 godina priznanje svih zapadnih zemalja pa opet patnja na sve strane, a zamisli tek bez podrske zapada.jeza u ledja wrote:Hajmo ovako. Dodik hoce nezavisnost. Kada? Sto prije. Ako ne on, onda njegovi nasljednici. Svi se oni slazu u tome.Sta ih sprjecava u tome na globalnom nivou?
slazem se, mada je preciznije mozda reci da su branili ono sto je ostalo (gruzija i ukrajina) nego vracali izgubljeno (litvanije, letonija, estonija).jeza u ledja wrote:Ovo sa susjedima i dalje ne kontam sta govoris, a da se razlikuje od onog sto govorim ja. Da, Ukrajina, Kazahstan, Gruzija, whatever, svi su susjedi Rusa i glavni su im interes. Kad je Rusija bila na koljenima, Ameri su dosli do praga i tu prckali. Sad kad su ojacali, vracaju i sire svoj uticaj.
ja ga smatram evropskom zonom, ali je evropa za raziku od rusije i amerika visecelijski organizam pa to djeluje tromije, ali nama je evropa najbitnija. rusi i ameri nisu bas pokazivali neki ozbiljan interesjeza u ledja wrote:Ja Zapadni Balkan smatram americkom interesnom zonom, od 95e pa do danas, ne necim podjeljenim izmedju Rusije i SAD. No eto, sad je vec postalo normalno da se razmislja da je uticaj podjednak.
- Challenger__
#3303 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Likovi iz Administracije za koju je glasao paktiraju sa teroristima, razorili čitav niz država, direktno odgovorni za postojeću migrantski krizu i pored svih tih činjenica ono fantazira o imaginarnoj invaziji na Baltik... 
Da ne vjeruješ.
Da ne vjeruješ.
- Challenger__
#3304 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
I to sve sa pitanjem "a šta je Obama kriv"?

- cvrčak_na_hedonizmu
#3305 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Jah, eto bili smo USA interesna sfera i dobili smo luđačku košulju u vidu Deytona.jeza u ledja wrote:Ovako su se vjerovatno Poljaci nadali da ce Hico i Staljin izgladiti odnose.vivaldi wrote: nama je od trumpu jedino bitno da se ispeglaju odnosi sa rusijom i da se strasti u evropi pocnu smirivat jer je to u nasem interesu puno vise nego zicane ograde na granici sa madjarskom, slovenijom...to je valjda svima jasno.![]()
Ne kontam ovo razmisljanje. Al fakat.Izgladnjavanje odnosa s Rusijom znaci za mnoge drzave padanje pod njihovu sapu.
Sada nismo ni kusur od jednog centa u natezanju čiji je veći u svijetu. Imajući to u vidu, ne sekiram se previše, jer ne mogu ništa da uradim
Iskreno ne vidim tu neku kataklizmu, barem ne u skorije vrijeme.
Last edited by cvrčak_na_hedonizmu on 18/11/2016 23:24, edited 1 time in total.
- vivaldi
#3306 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
ne kontam ja tebe? pa cemu se trebamo nadati? sta ocekujes da neko u bosni radi? da hoda sa transparetnom "dole trump" po sarajevu?jeza u ledja wrote:Ovako su se vjerovatno Poljaci nadali da ce Hico i Staljin izgladiti odnose.vivaldi wrote: nama je od trumpu jedino bitno da se ispeglaju odnosi sa rusijom i da se strasti u evropi pocnu smirivat jer je to u nasem interesu puno vise nego zicane ograde na granici sa madjarskom, slovenijom...to je valjda svima jasno.![]()
jel ti ocekujes da ce rusi zbog sankcija vratiti krim i uputiti najdublje izvinjenje?
ako se sankcije nastave bice samo gore, a ako se pojacaju bice dramaticno gore jer svaka akcija izaziva reakciju.
- vivaldi
#3307 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
pa naravno. kad se slonovi zaigraju zna se ko najebe. a posto smo mi na travi logicno je da nam je interes su slonovi mirni.cvrčak_na_hedonizmu wrote:Sada nismo ni kusur od jednog centa u natezanju čiji je veći u svijetu. Imajući to u vidu, ne sekiram se previše, jer ne mogu ništa da uradim
- cvrčak_na_hedonizmu
#3308 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Caka i poetna priče, barem što se mene tiče, jeste da je bolje za svijet, a bogme i za nas, da se odnosi Amera i Rusa unormale. Jal počnu interesne sfere koje se ukrštaju i isprepliću dobijamo ozbiljne ratove i zatezanja.stakasa wrote:Ne boj se ti za balticke zemlje. Ovde ce najvise najebat Ukrajia a onda cemo vidit ko ce biti dovoljno drzak da reaguje i pokusa uhvatit u mutnom. Oni sto to prije ucine imaju vece sanse da uspiju. Ovo sto Trump prica oko pomoci, to je najvise zbog placanja i neplacanja u vojne budete. Podice sada mnoge zemlje procente za odbranu. To je valjda i govorio u kampanji kako misli finansirat obecano, kao izmedu ostalog ce manje davat za vojsku jer ce evropski partneri biti primorani da daju vise. A primorace ih strahom od Rusije. Ma ovo je stara ulicarska fora kada dvoje fakina plase i uzimaju reket. Ja mislim da nema sumnje da ce Trump inicijalno ojacat Ameriku. Na duze ce gamblat i dovesce u situaciju planetu da propada. Tad ce se svi dovoljno prepast i spasavat sto se spasiti moze. Nesto kao sto je bio slucaj sa bankama, too big to failcvrčak_na_hedonizmu wrote:Već su se dešavala sranja u BiH i za vrijeme Obame. I to puno sranja, nisam vidio da su se ameri počešali. Nemojte, osuda, hu-ha i to je to. Vrloo mlako, preko kurca reklo bi se.stakasa wrote:
Kakve balticke zemlje jadan ne bio to su clanice NATO-a nego su oni ozbiljni i dizu prasinu na vrjeme. To sto Balkan niko ne spominje samo povecava mogucnost da se ovde nesto desi bez vecih posljedica za te sto prizeljkuju akcije
Baltičke zemlje su pretenzija Rusa. Ako se nešto bude kuhalo u Europi, biće tamo, a ne kod nas. Moje mišljenje.
Uostalom, vidjećemo šta Trump misli i kako američka administracija misli o ovom obliku NATO saveza. Jako su blizu Ruja, ovi bi im se uvalili ako ikako mogu, nije panika i graja bezveze.
Vidjećemo šta nam vrijeme donosi, a i kada donese opet ne možemo ništa osim palamuđenja po forumu, pod uslovom da imamo struje i internet
ps. vivaldi isto napisa
- pici
- Grijem se na: Ženske gHuzove
- Vozim: Trajvan
- Horoskop: Djevac
#3309 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
ako se tVump bidne puno pravio pametan i sjaranijo su putINom, uzet će mu ovaj po europe i dobar dio azije, pa nek mašHe konfederalnom zastavom u ohaju
- jeza u ledja
#3310 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Pa je li ti mislis da je Kosovarima krivo sto imaju nezavisnost? To jedno, a drugo, a zasto ne bi to pomirenje s Rusijom jednostavno znacilo upravo to - priznanje eventualne nezavisnosti RS. I to kao cip za neku drugu uslugu. Ipak je Trump deal maker, zar ne.vivaldi wrote: vec sam ti napisao - sprecava ga nepriznanje nezavisnosti jer je to jedina stepenica iznad ovoga sto sada imaju. nezavisnost bez priznanja bi bila puno gora od ovoga sto sda imaju (entiteta). Bili bi ko sjeverna osetija ili pridnjestovlje, a to nije bas neki uspjeh i cilj. Kosovo ima vec 10 godina priznanje svih zapadnih zemalja pa opet patnja na sve strane, a zamisli tek bez podrske zapada.
S tim, sto su Balticke zemlje u NATO. Razlika, drasticna.vivaldi wrote: slazem se, mada je preciznije mozda reci da su branili ono sto je ostalo (gruzija i ukrajina) nego vracali izgubljeno (litvanije, letonija, estonija).
Ja mislim da evropska zona ne postoji.vivaldi wrote: ja ga smatram evropskom zonom, ali je evropa za raziku od rusije i amerika visecelijski organizam pa to djeluje tromije, ali nama je evropa najbitnija. rusi i ameri nisu bas pokazivali neki ozbiljan interes
- jeza u ledja
#3311 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Pa pricamo na forumu pobogu. Govorim samo o tome kako razmisljamo i cemu se mozemo nadati. Ja se nadam da ove moje crne slutnje nisu utemeljene u realnom.vivaldi wrote:
ne kontam ja tebe? pa cemu se trebamo nadati? sta ocekujes da neko u bosni radi? da hoda sa transparetnom "dole trump" po sarajevu?
jel ti ocekujes da ce rusi zbog sankcija vratiti krim i uputiti najdublje izvinjenje?
ako se sankcije nastave bice samo gore, a ako se pojacaju bice dramaticno gore jer svaka akcija izaziva reakciju.
- vivaldi
#3312 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
naravno da ne mislim, ali rs (entitet) ima masu nadleznosti. onaj u banjaluci zivi u srpskijem ambijentu nego vecina srbije. kao sto sam napisao puna medjunarodno priznata nezavisnost je jedina stepenica iznad. kosovo prije nezavisnosti to nije imalo. a sto se tice cipova, to je vec neozbiljno. putin i trump imaju jedno 397 tema prije mileta dodika. kao sto sam napisao da je putinu toliko stalo mogao je na ekonomskom planu poptuno legalno bez trumpu obame i hillary otkupit i crnu goru i rs.jeza u ledja wrote:Pa je li ti mislis da je Kosovarima krivo sto imaju nezavisnost? To jedno, a drugo, a zasto ne bi to pomirenje s Rusijom jednostavno znacilo upravo to - priznanje eventualne nezavisnosti RS. I to kao cip za neku drugu uslugu. Ipak je Trump deal maker, zar ne.
pa jeste razlika, ali nisam ja ni pisao o vracanju uticaja nego ti. ti sada sam sebe korigujes.jeza u ledja wrote:S tim, sto su Balticke zemlje u NATO. Razlika, drasticna.
pa naravno da postoji - nit mozemo postati americka savzena drzava nit ruska gubernija. zivimo u evropi, sa evropom imamo najvecu ekonomsku saradnju. evropa najvise i pokusava da nam pomogne. narvano, rezultati su za sada vrlo tanki ali to je do nas, a ne do njih. nase zivote ne moze ziviti niko drugi osim nas, i koliko god da se napinju i rusi i ameri i evropljani to se nece promjentitijeza u ledja wrote:Ja mislim da evropska zona ne postoji.
- jeza u ledja
#3313 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ja mislim da itekako postoji vise stepenica izmedju ovog sad i potpune nezavisnosti RS. To ukljucuje potpuno brisanje bilo kakvog postojanja drzave u RS, zajednicku valutu, zajednicke institucije, granice, zakone, pa sve do fudbalske lige. Nezavisnost, priznata ili ne, bi znacilo da ti treba pasos da udjes u Hrvatsku na sjeveru, ili da odes preko Vraca.
Sto se tice Baltika, ti si govorio o "vracanju izgubljenog". Meni to zvuci kao fizicko vracanje tih teritorija. A to, bar kako je sad, po definiciji vodi u rat dvije nuklearne sile.
Sto se tice Baltika, ti si govorio o "vracanju izgubljenog". Meni to zvuci kao fizicko vracanje tih teritorija. A to, bar kako je sad, po definiciji vodi u rat dvije nuklearne sile.
- vivaldi
#3314 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
djelimicno se slazem i na to sam i mislio kao na stepenicu iznad, ali nista od toga, cak i puno vise od svega nabrojanog, nije vrijedno kockanja sa onim sto vec imas.jeza u ledja wrote:Ja mislim da itekako postoji vise stepenica izmedju ovog sad i potpune nezavisnosti RS. To ukljucuje potpuno brisanje bilo kakvog postojanja drzave u RS, zajednicku valutu, zajednicke institucije, granice, zakone, pa sve do fudbalske lige. Nezavisnost, priznata ili ne, bi znacilo da ti treba pasos da udjes u Hrvatsku na sjeveru, ili da odes preko Vraca.
ne nisam napisao "vracanje izgubljenog", napisao sam upravo suprotnojeza u ledja wrote:Sto se tice Baltika, ti si govorio o "vracanju izgubljenog". Meni to zvuci kao fizicko vracanje tih teritorija. A to, bar kako je sad, po definiciji vodi u rat dvije nuklearne sile.
vivaldi wrote:slazem se, mada je preciznije mozda reci da su branili ono sto je ostalo (gruzija i ukrajina) nego vracali izgubljeno (litvanije, letonija, estonija).
- jeza u ledja
#3315 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Samo jos da dodam, nije da sam ja uvjeren u ovo. Cak sta vise, vjerovatno pretjerujem u tim nekim crnim slutnjama. Vjerovatno ce americka politika ostati slicna kao i do sad. Samo mislim da s obzirom na likove koji ce voditi Ameriku u narednim godinama, da postoji veca mogucnost za belaj vecih razmjera nego ovo do sad.
- Challenger__
#3316 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Kakve Baltičke republike i slične beskrajne gluposti. Sve što RF zanima je sopstvena bezbjednost i manje bitno - rješavanje statusa Ukrajine. Ekspanzija NATO na istok i sasvim bespotrebni raketni sistemi na istoku Evrope su stvar koja ugrožava RF a tu su njihovi prigovori sasvim razumljivi. BTW, to je rješiva stvar za razumne ljude.
Ako ne bude razuma sa USA strane biće sranja i tu priča počinje i završava.
Ako ne bude razuma sa USA strane biće sranja i tu priča počinje i završava.
- Drvosjeca iz Dejcica
#3317 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Naravno, ta ekipa oko njega je više za vojno rješavanje nego za neki dogovor, kompromis i političke pritiske. Samo to može biti dvosjekli mač i za Rusiju jer to su uglavnom ljudi koji ne trpe kompromis. Zamisli da se interes Trumpa i Putina ne poklope, a biće i toga, Trump budaletina bez političkog isustva sa budalama oko sebe odmah će tražiti vojno rješenje problema umjesto diplomatijom i nekim političkim pritiscima.jeza u ledja wrote:Samo jos da dodam, nije da sam ja uvjeren u ovo. Cak sta vise, vjerovatno pretjerujem u tim nekim crnim slutnjama. Vjerovatno ce americka politika ostati slicna kao i do sad. Samo mislim da s obzirom na likove koji ce voditi Ameriku u narednim godinama, da postoji veca mogucnost za belaj vecih razmjera nego ovo do sad.
-
prog321
#3318 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Oko Trumpa je opasna grupa budala. Fanatika i idealista.
Sanse da nece uraditi nesto mega idiotsko, kataklizmično veoma su male.
Sanse da nece uraditi nesto mega idiotsko, kataklizmično veoma su male.
-
L u c i f e r
- jeza u ledja
-
daddy-kool
#3321 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Nema šta da kontaš, upravo i drugi to tako razumiju, samo mi se čini da su motivi drugačiji. Nama u BiH je daleko važnije da postoji američki interes, i da je interes da se ne dozvoli ruski upliv na Balkan, a prije svega u BiH. Ko misli da je dobro da Balkan nije u ničijem interesu dovoljno je da se sjeti naših 90 ih kada smo pušteni na mrcvarenje i umiranje, i to godinama, upravo zato što nismo nikome bili interesantni, a prije svega USA. Upravo suprotno, naš interes je sukob USA sa Rusijom, ali da potpadnemo u USA zonu interesa.jeza u ledja wrote:Ovako su se vjerovatno Poljaci nadali da ce Hico i Staljin izgladiti odnose.vivaldi wrote: nama je od trumpu jedino bitno da se ispeglaju odnosi sa rusijom i da se strasti u evropi pocnu smirivat jer je to u nasem interesu puno vise nego zicane ograde na granici sa madjarskom, slovenijom...to je valjda svima jasno.![]()
-
omar little
#3322 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
welcome to the future. ima da se izvinjavas djuri sto te tukao i sto si se usudio imati misljenje.
On Saturday, President-elect Donald Trump accused theatre-goers of having “harassed” Pence, writing on Twitter: “Our wonderful future V.P. Mike Pence was harassed last night at the theater by the cast of Hamilton, cameras blazing.This should not happen!”
He also demanded an apology: “The Theater must always be a safe and special place.The cast of Hamilton was very rude last night to a very good man, Mike Pence. Apologize!”
On Saturday, President-elect Donald Trump accused theatre-goers of having “harassed” Pence, writing on Twitter: “Our wonderful future V.P. Mike Pence was harassed last night at the theater by the cast of Hamilton, cameras blazing.This should not happen!”
He also demanded an apology: “The Theater must always be a safe and special place.The cast of Hamilton was very rude last night to a very good man, Mike Pence. Apologize!”
-
palermo
#3323 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Upravo tako, najgore što nam se može desiti je da budemo kolateralna šteta nekog kratkoročno smirivanja tezija između Rusije i USA. Mada ja mislim da većina diskutanata na ovoj temi to zna, samo su različite pozicije sa kojih polaze,ili da budem precizniji njihove želje su različite.daddy-kool wrote:
Nema šta da kontaš, upravo i drugi to tako razumiju, samo mi se čini da su motivi drugačiji. Nama u BiH je daleko važnije da postoji američki interes, i da je interes da se ne dozvoli ruski upliv na Balkan, a prije svega u BiH. Ko misli da je dobro da Balkan nije u ničijem interesu dovoljno je da se sjeti naših 90 ih kada smo pušteni na mrcvarenje i umiranje, i to godinama, upravo zato što nismo nikome bili interesantni, a prije svega USA. Upravo suprotno, naš interes je sukob USA sa Rusijom, ali da potpadnemo u USA zonu interesa.
- jeza u ledja
#3324 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Ma nije, jednostavno nam se misljenja razlikuju. Neki kontaju dobro je kad su Ameri dobri s Rusima, drugo kontaju lose je. Ja npr ne mislim da Ameri uopste mogu biti dobri s Rusima jer ovi jednostavno ne zele biti dio svijeta koji ako nista barem u teoriji razmislja na nacin da se uticaj najbolje siri razvojem ekonomije i ljudskih prava. A i kako ce, kad to nemaju ni u svojoj zemlji? I umjesto da se ugledaju na Kineze, koji sute i rade, ovi stancali oruzje i silom bi nametali svoju volju prvim susjedima, stvarali neke zamrznute konflikte, fiktivne zemlje i pokrajine od kojih dugorocno ti ljudi sigurno nece koristi imati. Pogledati Juznu Osetiju, pogledati Abhaziju, pogledati Donbas, Krim, Pridnjestrovlje (evo ja poceo ko Trump "you look at this", "you look at that"
), zasto isto ne bi moglo biti napravljeno i kod nas?
Neko ce reci, to vec postoji, ali ja se ne slazem, dok god se oni trokutovi vijore na Savi i na Drini.
Rusi samo razumiju jezik sile. Neki moguci dogovor s njima, on moze biti samo hladnoratovski, a ne da se stvori neki novi ambijent u kojem Rusi i Amerikanci veselo rjesavaju probleme u svijetu. Znaci ili sila, ili zamrzavanje granica, podjela teritorija. Neka promjena kursa kao sto smo mislili da imamo za vrijeme Jeljcina, to se nece desiti. Jednostavno Rusi sebe smatraju dovoljno velikima da mogu samostalno, sto je u redu, i logicno, ali za razliku od drugih nemaju puno da doprinesu svjetskom napretku, niti imaju sta korisno da ponude, niti zele, samo silu i svoje interese, svoj nacionalizam.
Zato ih nabijem na kurac.
Neko ce reci, to vec postoji, ali ja se ne slazem, dok god se oni trokutovi vijore na Savi i na Drini.
Rusi samo razumiju jezik sile. Neki moguci dogovor s njima, on moze biti samo hladnoratovski, a ne da se stvori neki novi ambijent u kojem Rusi i Amerikanci veselo rjesavaju probleme u svijetu. Znaci ili sila, ili zamrzavanje granica, podjela teritorija. Neka promjena kursa kao sto smo mislili da imamo za vrijeme Jeljcina, to se nece desiti. Jednostavno Rusi sebe smatraju dovoljno velikima da mogu samostalno, sto je u redu, i logicno, ali za razliku od drugih nemaju puno da doprinesu svjetskom napretku, niti imaju sta korisno da ponude, niti zele, samo silu i svoje interese, svoj nacionalizam.
Zato ih nabijem na kurac.
- burgundy
#3325 Re: Donald J Trump - Predsjednik USA All About
Krim je uvijek bio ruska zemlja,to sto je Hruscovu bila zena ukrajinka i sto je dodijelio Krim Ukrajini je druga stvar.Vise brine istok Ukrajine i separatisti tamo,tu treba naci rjesenje i moguci dogovor.Zao mi je Ukrajine jer ukrajinci jasno zele da budu dio Evrope,a uvijek su imali zlog medvjeda za komsiju.Biti blizi Evropi,a Rusija ne zeli da im NATO bude blizu njenim granicama,Ukrajina je bas u nezavidnom polozaju.