Svijet bez religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked

Kako bi svijet bio bolje mjesto?

Da nema nikako religija (Agnosticizam, Apateizam, Ateizam, ... )
117
65%
Da ima samo jedna religija
22
12%
Da su svi Deisti
12
7%
Svijet je dobar kakav jeste
30
17%

Total votes: 181

belfy

#3301 Re: Svijet bez religija

Post by belfy »

HardcoreMX wrote:
belfy wrote: cuj, ako je tebi diskusija = prepiranje = svadjanje mani me se. ocigledno ne mozes odgovoriti na jednostavno pitanje, pa se izvlacis bezveze. meni je jasno da si lupio o egoizmu samo zato sto sam ga ja pomenuo, ali eto pomislih da mozda znas sta je isti...
a mnozina je jer nas je vise odgovorilo isto na tvoj post sto tebi jos uvijek izgleda nije jasno. ako ne mozes razumjeti, onda prelistaj samo prvu i drugu stranicu unazad i razmisljaj. valjda ces nadoci. nisam ja ovdje da bi tebi crtao (mada mogu ako zamolis).
babice, heh. lijepo je vidjeti da si upamtio prve zivotne mudrosti. nadajmo se da ces nastaviti u tom smjeru pa savladati i nove. evo ti jedna da je pokusas zapamtiti: "Kad ti dvojica kazu da si pijan - lezi i valjaj se."
Trudiš se ali te ne ide.. Ateriraj na zemlju konačno!Tvoj problem je što ti iz egoizma želiš da čuješ ono što ti voliš da čuješ.Sve suprotno tome, ti shvataš ne kao diskusiju nego kao svadju.Nisam sretan u tvom pokušaju da ispadneš mudar ,možda si bolji u crtanju? svaki put kad želiš nešto da kažeš, bježis u pluralitet,valjda da ti „argumentacija“ dobije na jačini. :-D I poslovica ti je medju naglupljim.Osim toga ostao si sam, jer su drugi davno skontali da smo riješili stvar,samo si ti ostao lupati glavom u zid,možda da popraviš kvar (opet se rimuje) 8-) ah ja poslovica,pa glupavoj poslovici je ekvivalentno ,npr.ono dva loša središe miloša...kad vidiš dvojicu da jedu vnago,bježi,ne smetaj im,.....
tek sad vidjeh ovaj biser mudrosti. znaci ako ja pomenem ego, pomenuces i ti. ako ja pomenem svadju, onda ces i ti. samo los trol valjda... a to "bjezanje u pluraritet" nije nikakvo bjezanje, ali ako nisi shvatio kad sam prvi put objasnio zasto sam koristio mnozinu vrati se i procitaj ponovo. jos uvijek je tamo. ako ni to ne pomogne - procitaj ponovo. a to da li sam sam uopste ne utice na ono sto govorim. ako je tebi to bitno, eto onda ti je lakse da mi samom odgovaras. sigurno ce tada tvoji argumenti (od kojih niti jedan nisi iznio do sada) biti jaci kada ih (nekada) izneses.
Lopov-eliminator

#3302 Re: Svijet bez religija

Post by Lopov-eliminator »

HardcoreMX wrote:
Lopov-eliminator wrote:Malo sam uporedio ova dva nicka i mogu reci sljedece:

Prije sam bio %..
Svakom po zasluzi.Respekt onome koji pokazuje respekt.
A ti me podsjetiš na Džido Movu,lika iz one serije gdje je on samoproklamovani privatni detektiv, on razrješava sve dileme.Još ako imaš one brčiće,šešir i repiće,prijavi se! :lol: a i nick ti je nekako u tom fazonu.
Cestitam pinokio04, ovim si se potvrdio. Prvo, ti respekt nisi pokazao prema ikome, osim mozda tvojim istomisljenicima. Drugo, nisi se udostojio negirati nista sto sam napisao nego si sve kukavicki isjekao iz quotea, sto i jest ono sto si pod nickom pinokio04 nekad prije radio, sto samo po sebi govori mnogo. Mozes ti vrijedjati koliko god hoces, (kao i onda kad si ateiste nazivao stetocinama), ali sam s @pinokio04 razgovarao toliko dugo da ga mogu prepoznati. Otkrivas se sam, htio ti to ili ne. Uostalom, nisam jedini na forumu ko je dosao do zakljucka da si ti @pinokio04. Jedino sto ti je preostalo je da pjenis od nrgativne energije koji u sebi nosis i nada da barem neko vrijeme neces biti suspendovan.
mousstapha

#3303 Re: Svijet bez religija

Post by mousstapha »

Zadnja epizoda UpFrona obrađuje dosta tema o kojima se i ovdje diskutovalo. Preporuka.

SamoVasGledam

#3304 Re: Svijet bez religija

Post by SamoVasGledam »

mousstapha wrote:Zadnja epizoda UpFrona obrađuje dosta tema o kojima se i ovdje diskutovalo. Preporuka.

Ne treba da gledam, a već znam o čemu će pričati. Odgovor će biti naravno NE, a na osnovu naslovne slike video klipa pričaće o kineskim i sovjetskim komunistima i ateistima koji su pobili masu ljudi.

Jesam li u pravu?
mousstapha

#3305 Re: Svijet bez religija

Post by mousstapha »

Ni blizu bruda. :D

Taj dio emisije se zove Arena i traje 2-3 minute, ostalo je intervju sa Karen Armstrong i dijaloški dio sa ateistima Lawrence Krauss i Greg Epstein, iako nijedan od njih baš i ne koristi etiketu ateiste. Mislim da vrijedi pogledati.
SamoVasGledam

#3306 Re: Svijet bez religija

Post by SamoVasGledam »

Al sam omašio. Ja sam mislio da tih 80 miliona su žrtve, a krstovi predstavljaju njihove grobove :lol:
mousstapha

#3307 Re: Svijet bez religija

Post by mousstapha »

SamoVasGledam wrote:Al sam omašio. Ja sam mislio da tih 80 miliona su žrtve, a krstovi predstavljaju njihove grobove :lol:
:lol:

Nisam provjeravao ove navode. Meni je ovo iskreno nepoznato, nikad ne bih pretpostavio da u Kini ima 80 mil kršćana.
SamoVasGledam

#3308 Re: Svijet bez religija

Post by SamoVasGledam »

Još ranije sam negde pročitao da kroz nekoliko decenija navodno u Kini će biti oko 400 miliona hrišćana. Ali nisam znao da će Indija postati zemlja sa najvećim brojem muslimana.

Zanimljivo da će u dve najmnogoljudnije države na svetu, koje većinski nisu n hrišćanske, ni islamske, u budućnosti živeti upravo najveći broj hrišćana i muslimana.

Koji srećnici :lol:
skupljac_zeljeza

#3309 Re: Svijet bez religija

Post by skupljac_zeljeza »

SamoVasGledam wrote:Još ranije sam negde pročitao da kroz nekoliko decenija navodno u Kini će biti oko 400 miliona hrišćana. Ali nisam znao da će Indija postati zemlja sa najvećim brojem muslimana.

Zanimljivo da će u dve najmnogoljudnije države na svetu, koje većinski nisu n hrišćanske, ni islamske, u budućnosti živeti upravo najveći broj hrišćana i muslimana.

Kada tim brojevima dodaš muslimane u Kini i kršćane u Indiji može ti nešto biti. :mrgreen:

mousstapha

#3310 Re: Svijet bez religija

Post by mousstapha »

Da, Indija ima veliki broj muslimana, nisu svi otišli u Pakistan. :)

A u Indiji su valjda Ahmedije, koje mnogi ne priznaju kao muslimane.
SamoVasGledam

#3311 Re: Svijet bez religija

Post by SamoVasGledam »

To je sve zapravo tužna istina. Imaš dve zemlje sa bogatom istorijom i civilizacijom (iako i one imaju neke mane), koje su uglavnom zaobiđene nazadnjačkom abrahamovskom kulturom i učenjima. Uspevali su da odole toliko godine, ali džaba kada na kraju jedna manjina ima visok natalitet, jer ipak njihova religija mora biti dominantna, a drugi ulažu ogroman novac i trud da preveslaju veliki broj ljudi na svoju stranu.

I opet gledamo kako bliskoistočne pustinjske ideje iz starog veka preuzimaju na ovaj ili onaj način države koje su naprednije od njihovih civilizacija.
Tragedija.
aurora313

#3312 Re: Svijet bez religija

Post by aurora313 »

SamoVasGledam wrote:Još ranije sam negde pročitao da kroz nekoliko decenija navodno u Kini će biti oko 400 miliona hrišćana. Ali nisam znao da će Indija postati zemlja sa najvećim brojem muslimana.
Dakle, doći će opet vrijeme za vjerske podjele kao one iz Gandijevog doba sa stvaranjem dva Pakistana (Istočni je postao Bangladeš).
Sve za progres!
HardcoreMX

#3313 Re: Svijet bez religija

Post by HardcoreMX »

Lopov-eliminator wrote: Cestit....Prvo, ti respekt nisi pokazao prema ikome, osim mozda tvojim istomisljenicima. a stom napis.....
Ako se kod tebe ne radi o nekom psihološkom stanju(paranoja, ili sl.) ili recimo preskočena terapija tog istog,onda se vjerovatno radi samo o poljuljanim emocijama jednog zadrtog ateiste,koji ne zna da čita,pa sebi svašta umišlja.Kakva sujeta,kakve zaključke izvlačiš,nevjerovatno.
I izgleda da ne znaš,ko je Džido Mova, čim ne kontaš koincidenciju sa tobom.On isto tako iz svoje nespretnosti i „logičnosti“ samo njemu znane, nemoguće povezuje i izvlači,malo je reči totalne gluposti,i smiješan je,isto kao i ti,a ne kvotam ti čitav post jer se ipak samo radi o običnim glupostima,pa da djabe ne zauzima mjesto.
Respekt po zasluzi,respekt ko pokazuje respekt.Respektuj druge,respektovačeš i sebe.Ti radiš sve kontra i komuniciraš u negativnom stilu,i dobijaš kontra, zato se ne ljuti.
HardcoreMX

#3314 Re: Svijet bez religija

Post by HardcoreMX »

belfy wrote: tek sad vidjeh ovaj biser mudrosti. znaci ako ja pomenem ego, pomenuces i ti. ako ja pomenem svadju, onda ces i ti. samo los trol valjda... a to "bjezanje u pluraritet" nije nikakvo bjezanje, ali ako nisi shvatio kad sam prvi put objasnio zasto sam koristio mnozinu vrati se i procitaj ponovo. jos uvijek je tamo. ako ni to ne pomogne - procitaj ponovo. a to da li sam sam uopste ne utice na ono sto govorim. ako je tebi to bitno, eto onda ti je lakse da mi samom odgovaras. sigurno ce tada tvoji argumenti (od kojih niti jedan nisi iznio do sada) biti jaci kada ih (nekada) izneses.
Netočno.Još jednom pojednostavljeno:svako ko nema isto mišljenje kao ti,po tebi ispada da je on svadjalica a ne diskutant.Ti želiš čuti samo što se tebi svidja,pa ne vrti se svijet oko tebe! Sada bježiš i u trol etiketiranje.Pa vrati se ti i skontaj konačno da smo skontali svi,samo ti nisi.I kakve ti argumente spominješ??!Za tvoj egoizam?Pa jednostavno analiziraj taj napadački stil s kojim nastupaš i to iz početka tvog javljanja.Čisti odraz egoizma.Psihologija inferiornosti ili nešto drugo...
HardcoreMX

#3315 Re: Svijet bez religija

Post by HardcoreMX »

RNG_25 wrote: Mnoštvo riječi, a ništa nije rečeno.

Ovo za arape je možda malo pretjerano od mene, ali prvi pasus i dalje stoji kao sasvim ispravan.
E ovaj ti je prvi pasus sasvim ispravan jer kao da opisuješ sebe. ;-)

Pretjerano od tebe,a ti si? Neotkriveni genije arapskog jezika?

Dobro,ako zanemarimo ostatak ,to u prvoj rećenici,ti imaš garancije da je to tačno tako?Ako sam dobro shvatio,nije važno u šta vjerujemo ili ne,ali niko nema garanciju za spas?!Različiti putevi ali ipak svi vode istom cilju?Nelogično.Ili ne vodi nijedan pravom cilju?To nije onda nijedna religija.To je filozofija.
HardcoreMX

#3316 Re: Svijet bez religija

Post by HardcoreMX »

Da li,u nekom ateističkom-agnostičkom smislu,postoji da neko od tih,ne vjeruje ni u jednu religijsku dogmu ali ipak vjeruje u postojanje Boga?!
fatamorgana

#3317 Re: Svijet bez religija

Post by fatamorgana »

HardcoreMX wrote:

Ovo za arape je možda malo pretjerano od mene, ali prvi pasus i dalje stoji kao sasvim ispravan.

Dobro,ako zanemarimo ostatak ,to u prvoj rećenici,ti imaš garancije da je to tačno tako?Ako sam dobro shvatio,nije važno u šta vjerujemo ili ne,ali niko nema garanciju za spas?!Različiti putevi ali ipak svi vode istom cilju?Nelogično.Ili ne vodi nijedan pravom cilju?To nije onda nijedna religija.To je filozofija.
Rečenica, tvrdo č! :wink:
HardcoreMX

#3318 Re: Svijet bez religija

Post by HardcoreMX »

fatamorgana wrote: Rečenica, tvrdo č! :wink:
Ne može biti meko č.Uvijek je tvrdo. ;-)

Banovići.Velikim slovom.Ne malim kao kod tebe.Stoji ti čitavo vrijeme ispod avatara.Opravdavaš poznatu:"Drugome traži trn u oku, a u svome ne vidi gredu!"
Ne češi gdje te ne svrbi.
Last edited by HardcoreMX on 18/07/2016 23:26, edited 2 times in total.
ABH017

#3319 Re: Svijet bez religija

Post by ABH017 »

fatamorgana wrote:
HardcoreMX wrote:

Rečenica, tvrdo č! :wink:
Ne postoji, osim u mahali, tvrdo i mehko č/ć, dž/đ. Postoje 4 slova i njihova pravilna upotreba. ;-)
Pola djece nam u srednju školu ide sa uvjerenjem da postoje tvrda i mehka slova.
HardcoreMX

#3320 Re: Svijet bez religija

Post by HardcoreMX »

ABH017 wrote: Ne postoji, osim u mahali, tvrdo i mehko č/ć, dž/đ. Postoje 4 slova i njihova pravilna upotreba. ;-)
Pola djece nam u srednju školu ide sa uvjerenjem da postoje tvrda i mehka slova.
Tako je,pogotovo neispravno i nelogično kad se tako napiše u pismenoj formi.Tako je to kad mahalac(sa lošom vizitkom) hoće da bude književnik. :wink:
fatamorgana

#3321 Re: Svijet bez religija

Post by fatamorgana »

Vidim da je sad mahala postala majka pravopisa, pitam se ko je onda otac? Reklo bi se da je dijete po svemu vanbračno! :wink:
HardcoreMX

#3322 Re: Svijet bez religija

Post by HardcoreMX »

Sve ovisi o poziciji posmatrača. :-D
fatamorgana

#3323 Re: Svijet bez religija

Post by fatamorgana »

HardcoreMX wrote:Sve ovisi o poziciji posmatrača. :-D
Naravno, s pozicije posmatrača se vidi da je pravopis donji a neznalice gornji! :wink:
HardcoreMX

#3324 Re: Svijet bez religija

Post by HardcoreMX »

Opet kažem,sve ovisi o poziciji posmatrača.
P.S. Valjda ćeš ukapirati. :roll:
fatamorgana

#3325 Re: Svijet bez religija

Post by fatamorgana »

HardcoreMX wrote:Opet kažem,sve ovisi o poziciji posmatrača.
P.S. Valjda ćeš ukapirati. :roll:
Pravopis :izet: ko stigne, kontaš? :wink:
Locked